Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ομολογούν την αποτυχία τους και ζητούν «συγχωροχάρτι»


Η πλέον επίσημη επιβεβαίωση ότι η πολιτική του Μνημονίου έχει αποτύχει παταγωδώς προέρχεται από την αποστροφή των χθεσινών δηλώσεων του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, μέτρα κι άλλα μέτρα.

Δημοσιονομικά, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις από τους στόχους του 2011, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας.

Και, στη συνέχεια, να προχωρήσουμε και σε ήπια αναδιάρθρωση.

Πράγματα, για τα οποία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εάν τα έλεγε κανείς πριν από ένα χρόνο, θα κινδύνευε να κατηγορηθεί ως «βαποράκι» των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος του Εurogroup επιδιώκει, όμως, και κάτι ακόμη. Ζητά έγγραφη στήριξη του Μνημονίου από τη Ν.Δ. προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας μας με την 5η δόση του δανείου που εκκρεμεί.

Τι μας λένε, ουσιαστικά, οι εταίροι της Tρόικας, αλλά και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, που επαναφέρουν επίμονα τις τελευταίες ημέρες, φθάνοντας να θέτουν πλέον και ως εκβιαστικό δίλημμα, το αίτημα για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στην πολιτική του Μνημονίου, που κατά κοινή ομολογία έχει αποτύχει;

Oτι η προσυπογραφή που ζητούν στο Μνημόνιο σημαίνει πως αύριο δεν θα έχει κανείς το δικαίωμα να τους κατηγορήσει ότι οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.

Κυβέρνηση και Τρόικα αναζητούν απεγνωσμένα όχι απλώς άλλοθι, αλλά «συγχωροχάρτι» για τις πράξεις και τις ενέργειες που έχουν παγιώσει έναν φαύλο κύκλο ύφεσης στην ελληνική οικονομία και έχουν φέρει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακούγεται πραγματικά απίστευτο, αλλά είναι δυστυχώς αληθινό. Γραφειοκράτες ολκής και μια κυβέρνηση, που συναποφάσισαν πριν από ένα χρόνο μια πολιτική που έστειλε την ελληνική οικονομία σε ναυάγιο, ζητούν τώρα αυστηρότερα μέτρα για να καλύψουν τα δικά τους λάθη, αλλά και έγγραφη πολιτική στήριξη στις καταστροφικές επιλογές τους.

ΕΤ