Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο πολιτικός χρόνος τρέχει πλέον με ταχύτερους ρυθμούς


Μπροστά η ΝΔ, καταρρέει το ΠΑΣΟΚ. Τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse που δημοσιεύει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής πιστοποιούν με τον πιο εμφατικό τρόπο αυτό που αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη.

Ότι δηλαδή οι πολίτες απορρίπτουν την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης του Μνημονίου, η οποία οδηγεί τη χώρα προς την καταστροφή. Και, παράλληλα, επικροτούν τη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση που διατυπώνει ο Αντώνης Σαμαράς για την έξοδο από την κρίση.

Επειτα από τρία χρόνια, η Ν.Δ. «πήρε κεφάλι» στην πρόθεση ψήφου και ο Αντώνης Σαμαράς, λίγες ημέρες μετά το Ζάππειο ΙΙ, συνεχίζει την ανοδική πορεία του, κατακτώντας την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.

Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ φυλλορροεί και η πολιτική του αμφισβητείται ανοιχτά από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι «ανοιχτά» πλέον συμφωνούν με τις προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ.

Στη δημοσκόπηση, καταγράφεται για πρώτη φορά η πολιτική ανατροπή, με τη Ν.Δ. να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 0,5%, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος ισοδυναμεί με τον πρωθυπουργό στο ερώτημα της καταλληλότητας.

Ολοι οι δείκτες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι κόλαφος για τον Γιώργο Παπανδρέου και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ η κοινή γνώμη -ανάμεσά τους και ένα ικανό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ- βλέπει «ελπίδα» στο πρόγραμμα του Αντ. Σαμαρά, δηλώνοντας σύμφωνη στη μείωση της φορολογίας και στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Τα ζητήματα αυτά είναι κομβικά για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και απαραίτητη προϋπόθεση για το «ναι» στη συναίνεση και, όπως προκύπτει από την έρευνα, αποτελούν τη μόνη λογική λύση και, επομένως, πολιτική επιλογή από τους πολίτες.

«Προβλέψεις»

Η έρευνα ολοκληρώθηκε μία ημέρα πριν από τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο και τα ευρήματά της «προέβλεψαν» το άκαρπο αποτέλεσμα της συζήτησης που προκάλεσε ο πρωθυπουργός.

Είναι ενδεικτικό ότι το 31% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί σωστή την επιλογή του Αντ. Σαμαρά να μη συμφωνήσει με τα περισσότερα από τα μέτρα της κυβέρνησης, το 42% -και πάλι των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος- εκτιμά ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. για μείωση της φορολογίας μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση, ενώ το 55% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

Ούτε οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση μετά το τετ α τετ του Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς ούτε τα σενάρια τρομοκρατίας της οικονομίας επηρέασαν τους πολίτες, που φαίνεται πως έχουν αποκρυσταλλώσει την άποψή τους για την κυβερνητική πολιτική: μέσα στις τελευταίες 20 μέρες το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έκανε βουτιά τριών ποσοστιαίων μονάδων, ενώ το 76% εκτιμά ότι τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις αποκρατικοποιήσεις -η Ν.Δ. έχει καταθέσει ενστάσεις και έχει διατυπώσει προϋποθέσεις για το «κεφάλαιο» των αποκρατικοποιήσεων-, ενώ όσον αφορά στις πρόωρες εκλογές στο άμεσο μέλλον, «όχι» απαντά το 53% των ερωτηθέντων.

Στο κενό…

Η «ακτινογραφία» στην πρόθεση ψήφου δείχνει ότι όσες προσπάθειες και αν επιχειρήσει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει ή να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης σε… τρίτους, πέφτουν στο κενό. Το διάστημα που το Μέγαρο Μαξίμου έπαιζε το χαρτί της «συναίνεσης» θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα, τα ποσοστά είχαν συνεχώς φθίνουσα πορεία. Από τις 5 Μαΐου μέχρι την παραμονή της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το ΠΑΣΟΚ έχασε τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η εξέλιξη της εκτίμησης πρόθεσης ψήφου δείχνει ότι από τον Μάρτιο του 2010 έως σήμερα έχει χάσει 12%.

Στο αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων 20 ημερών η Ν.Δ. εμφάνισε ανοδική τάση έπειτα από μια περίοδο «στασιμότητας» λόγω των εσωκομματικών κραδασμών της.

Η έρευνα της Pulse δείχνει ελαφρά ενισχυμένο το ΚΚΕ, σταθερό τον ΛΑ.Ο.Σ., κατά 0,5 αυξημένο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Δημοκρατική Αριστερά, η Δημοκρατική Συμμαχία και το Αρμα Πολιτών δεν συμπληρώνουν το όριο του 3%.

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού, ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς ισοδυναμούν με ποσοστό 20,5%, εύρημα που, σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, είναι «ηχηρό» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς παραδοσιακά ο εν ενεργεία πρωθυπουργός κρατά τα σκήπτρα της υπεροχής κατά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι, αυτή τη στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύεται σε κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι ξεκάθαρο ότι διαμορφώνονται βάσιμες προϋποθέσεις για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στο άμεσο μέλλον, καθώς η ΝΔ δείχνει ότι μπορεί να πείσει τους πολίτες πως αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Και μπορεί να έχει ακόμη απόσταση να διανύσει στην κούρσα για την αλλαγή, όμως είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός χρόνος τρέχει πλέον με ταχύτερους ρυθμούς.

ΕΤ