Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

O (πρώην) YΠΕΧΩΔΕ και …ο μίτος του Βατοπαιδίου.


Από σήμερα ανάβουν για τα καλά τα αίματα στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Οι πρώτοι 26 μάρτυρες που θα ακροαστεί η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπαιδίου έγιναν γνωστοί από την περασμένη εβδομάδα..

Οι μάρτυρες (δικαστικοί, δημοσιογράφοι και τοπικοί παράγοντες) θα καλύψουν τις οκτώ συνεδριάσεις της εβδομάδας , απόδειξη των εργωδών ρυθμών που θα ακολουθήσει η επιτροπή, η οποία θα πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου να καταθέσει το πόρισμά της.

Η πλειοψηφία αποφάσισε να ξεκινήσει από την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων για την κυριότητα της Βιστωνίδας, το 1998 και αποφάσισε να διερευνήσει σε βάθος τις ευθύνες και των υπουργών του ΠΑΣΟΚ.

Τα πολιτικά πρόσωπα πιθανότατα θα καταθέσουν στο κλείσιμο των εργασιών της επιτροπής.

Μπορεί βέβαια οι κκ. Δρυς και Φωτιάδης να υπέγραψαν τις υπουργικές αποφάσεις το 1999 και το 2002 βάσει των οποίων το Δημόσιο δεν είχε δικαίωμα να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της νησίδας Αντα Μπουρού, με το αιτιολογικό ότι αυτή ανήκε στη Μονή Βατοπαιδίου και πως οι παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας συνολικού εμβαδού 25 χιλιάδων στρεμμάτων, καθώς και οι νησίδες Αγιος Νικόλαος και Παναγία Παντάνασσα ανήκουν επίσης στο μοναστήρι, αλλά για να καταλήξουν σε αυτές τις αποφάσεις εκμεταλλεύτηκαν μια παλαιότερη ….. περίεργη… απόφαση του YΠΕΧΩΔΕ το 1996, η οποία ίσχυσε μόνο μέχρι….. το 1998 .

Την απόφαση αυτή είχε λάβει ο κ. Λαλιώτης, που αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα πρώτα πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή, ενώ φωτογραφίες του με τον ηγούμενο Εφραίμ από εκείνη την περίοδο κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο.

Ο κ.Λαλιώτης, μάλιστα, είχε επιχορηγήσει το μοναστήρι με 50 εκατομμύρια δραχμές στις αρχές της υπουργικής του θητείας.

Η κλήση του κ. Λαλιώτη θεωρείται κομβικής σημασίας, αφού το 1996 είχε αναγνωρίσει ως προστατευόμενο από τη διεθνή συνθήκη Natura τον υγροβιότοπο της λίμνης Βιστωνίδας, χωρίς όμως στην απόφασή του αυτή να ……συμπεριλάβει (?) την απαραίτητη ειδική περιβαλλοντική μελέτη, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά να …..λήξη η ισχύς της απόφασης ……και να ανοίξει ο δρόμος για την αναγνώριση της ιδιοκτησίας του Βατοπαιδίου επί της λίμνης και κατόπιν των ανταλλαγών των εκτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τις τελευταίες ημέρες τόσο με τους παλαιούς υφυπουργούς Δρυ και Φωτιάδη όσο και με τους συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου διαβλέποντας ότι η κλήση του στην Εξεταστική είναι…. αναπόφευκτη.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, κ. Μαρκογιαννάκης, ετοιμάζεται να στείλει κλήση στον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ με το σκεπτικό ότι «από τον Λαλιώτη ξεκίνησαν όλα».

Ιδιαίτερης προσοχής, επίσης, θα τύχει και η απόφαση,- ενώ εκκρεμούσε η πολύκροτη δίκη- που ελήφθη τον Ιούνιο του 2003 από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών και αφορούσε στην αποδοχή άλλης γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία «το Δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας».

Η Επιτροπή θα θέσει ερωτήματα στους τότε επικεφαλής του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την αιτιολόγησή τους (εκεί προαναγγέλλονται σοβαρές αποκαλύψεις), καθώς δεν υπήρξε τότε ……..καθεστώς θεσμικής - περιβαλλοντικής προστασίας της λίμνης.

Πηγή: «paraskinio»

17 σχόλια:

  1. Κοίτα χαμόγελο ο Λαλιώτης στην φωτό!
    Θα του κοπεί λες?Κανένας δεν τον έπιασε τόσα χρόνια,τώρα θα τον τσιμπήσουν?Το αεροδρόμιο το ξέρει καλά..(αστειεύομαι).
    Σοβαρές αποκαλύψεις να δουν τα μάτια μου και άλλο τίποτα!
    Το καθεστώς θεσμικής - περιβαλλοντικής προστασίας της λίμνης αποτελεί όντως και αυτό ζήτημα διερεύνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτος πρώτος ο πρώην Υπουργός.Για να δούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 15 χρονια περιπου , πριν.

    Κατω Δολιανα.

    Κηδεια της μητερας του τοτε Υπουργου.

    Ξαφνικα ακουγεται θορυβος ελικοπτερου.

    Σε λιγο προσγειωνεται στον περιβολο της εκκλησιας.

    Απο μεσα βγαινει ο γνωστος

    καλογερος.

    Τι να σχολιασει κανεις ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν, εκεί κατά τον Νοέμβρη του 2001 μεγάλη (μα… πολύ μεγάλη, έως… μεγίστη!) Μονή του Αγίου Όρους ζήτησε από (τότε) υφυπουργό να αποδεχτεί (!) έτοιμη νομοθετική ρύθμιση που του έστειλε και αφορούσε τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων για την αναστύλωση και συντήρηση των Μονών!

    ... Επειδή ο υφυπουργός αδιαφόρησε ή θεώρησε απαράδεκτη την παρέμβαση της Μονής, η Μονή ακολούθησε -προφανώς- άλλα μονοπάτια. Οπότε εκεί κατά τον Απρίλη του 2002, γνωστός υπουργός πλέον, στέλνει στον υφυπουργό την ίδια νομοθετική ρύθμιση (!) με την «παράκληση»-εντολή να την περάσει απ' τη Βουλή! Τι είπατε;

    ... Ναι, ναι. Εγώ απλώς θα επισημάνω ότι ο (τότε) υπουργός πρωταγωνιστεί σήμερα στην επιχείρηση… κάθαρσης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου! Ναι, ο… θεομπαίχτης!
    Κατά Μάρκον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή?
    Αλήθεια πολίτη με εκείνη την δίκη σχετικά με το σκάνδαλο του κτηματολογίου , τι έγινε?
    Θα γίνει κάποια στιγμή ή στην ζούλα θα την παραγράψουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ πολίτη, όπως φαίνεται σε αυτόν τον κόσμο τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
    Πρίν δέκα περίπου ημέρες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς εξέδωσε άλλη υπουργική απόφαση με την οποία χαρακτηρίζονται ως Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι υγροβιότοποι Δέλτα Νέστου, Λίμνη Βιστωνίδα και Λίμνη Ισμαρίδα.
    Στις δηλώσεις του από ότι θυμάμαι διευκρίνιζε ότιη θεσμοθέτηση αυτών των εκτάσεων στηρίχθηκε .....«σε εμπεριστατωμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ».
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατι κανετε σαν τις μυξοπαρθενες της τηλεορασης, οταν ακουνε τιποτα σοκιν;
    Τα πραγματα ειναι πολυ απλα. Το ποπολο, γουσταρει την Θρησκεια, την Εκκλησια, και δε συμμαζευεται.Για διαφορους λογους, συνηθως δε, απο το φοβο του θανατου.
    Ετσι, οι πολιτικοι, πονηροι οντες, δεν του χαλανε το χατηρι.Ο,τι θελει η εκκλησια.
    Ο μακαριτης ο Τριτσης, πηγε κατι να κανει, αλλα τοφαγε το κεφαλι του.
    Βεβαια, η σχεση του ποολου, με τα θεια, ειναι περιεργη, γιατι ΠΑΝΤΑ διεπεται απο το συμφερον.Γλειφει το Θεο, μεσα απο τους μεσιτες του, τους παπαδοκαλογερους δηλαδη, για να κερδισει διαφορα.Συνηθως μεταφυσικα.
    Αλλα οχι εις βαρος και των επιγειων.
    Ετσι, αν ειναι να γινει καλογερος, το δικο ΤΟΥ,το παιδι, χαλαει τον κοσμο, και βγαινει και στην τηλεοραση και σκουζει οτι του το παρεσυραν.
    Στο μοναστηρι ομως, μπορει να παει μετα της γυναικος,για να το πουν μετα στους φιλους, το περιφημο, τι καλα περασαμε.
    Η αν γουσταρει τιποτα οικοπεδα, που ειναι της γειτονικης μονης, ξεσηκωνει κοσμο, για να τα βουτηξει.
    Μεγαλεια σας λεω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ έχω μπερδευτεί τελείως. Από την στιγμή που η Βιστωνίδα είναι λιμνοθάλασσα, άρα δεν επιτρέπεται καμία ανταλλαγή, απαλλοτρίωση, αλλαγή χρήσης, οικοδομή κλπ. και το μόνο που επέτρεπαν είναι να ψαρευουν ή να καλλιεργούν οι άνθρωποι της περιοχής με ενα μικρό τιμημα αν δεν κάνω λάθος, τι νόημα είχε αν ήταν στην ιδιοκτησία του κράτους ή της εκκλησίας αφού το στάτους της ήταν εξασφαλισμένο??? Δηλαδή καμία αλλαγή!
    Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν την αποχαρακτηρισαν από λιμνοθάλασσα σε λίμνη, αρα μπορεί να εκμεταλευτεί-πωληθει, και μετά της φουσκώσαν την τιμή, ενώ πάμπολα φιλέτα απανταχού στην επικράτεια τα υποτιμούσαν εμπρος στο σχέδιο των ανταλλαγών με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει πολλά εκατομμύρια? Επίσης πως ο Λαλιώτης βάσει του νόμου θα μπορούσε να δώσει τις ζητούμενες εκτάσεις στον λαό της περιοχής, δηλ. πως οι εκτάσεις θα ήταν δικές τους από την στιγμή που δεν είχαν το δικαίωμα να τις χτίσουν, πουλήσουν και γενικότερα να την εκμεταλευτούν πέρα της αγροτικής-αλλιευτικής εκμετάλευσης που πάντα ίσχυε?
    Θέλω με αυτό να πώ ότι το στατους των κατοίκων δεν θα αλλαζε είτε έμεναν οι εκτάσεις στο κρατος είτε στην εκκλησία αν το 2004 δεν αποφάσιζαν να μπει το μεγάλο κόλπο σε ισχυ καταπατώντας όλους τους νόμους, κρύβοντας δικαστική απόφαση και όλα τα σε όλους μας γνωστά.
    Κρίμα για την κατάντια μας, κρίμα!
    αυτά και καλό σας βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ανάρτησή σου φίλε politis-gr δίνει την ευκαιρία να γίνει μια μικρή σύνοψη του ιστορικού προστασίας της περιοχής. Ο χαρακτηρισμός του "Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης" έγινε με την υπ' αριθμ. 5796/1996 (Φ.Ε.Κ. 854/Δ/1996) Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.). Η ισχύς της εν λόγω Κ.Υ.Α. ήταν διετής και παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι τα μέσα του 1999. Η θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας έγινε λόγω της υπαγωγής της συγκεκριμένης περιοχής στη Σύμβαση Ramsar (και όχι Natura). Στη συνέχεια ακολούθησε η έγκριση της προβλεπόμενης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης τον Ιούνιο του 2003 (με κάποια χρόνια καθυστέρηση...), βάσει της οποίας είχε ετοιμαστεί το σχέδιο της νέας Κ.Υ.Α., η οποία έλαβε αριθμό 44549 και δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 497/Δ/17-10-2008. Είναι χαρακτηριστικά δύο πράγματα:
    1. Το σχέδιο της νέας Κ.Υ.Α. ήταν σχεδόν έτοιμο εδώ και πάρα πολλούς μήνες (ίσως και από το 2006) αλλά καθυστερούσε λόγω πιέσεων για αλλαγές στις χρήσεις γης (προς το ελαστικότερο εννοείται, κάτι που έγινε, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις επιτρεπόμενες χρήσεις της παλιάς και της νέας Κ.Υ.Α.). Με το που έσκασε βέβαια το θέμα της Βιστωνίδας, προωθήθηκε η υπογραφή του άρον άρον με τη συνήθη συνοδεία από διάφορες ανακρίβειες εκ μέρους των Μ.Μ.Ε. ("πρώτη φορά που προστατεύεται η περιοχή" κλπ.).
    2. Στο Νόμο 1650/1986 (Φ.Ε.Κ. 160/Α/1986) "Για την προστασία του περιβάλλοντος", και συγκεκριμένα στο άρθρο 21, παράγραφος 1αναφέρεται: "Ο χαρακτηρισμός περιοχών, στοιχείων ή συνόλων της φύσης και του τοπίου ... γίνεται με προεδρικό διάταγμα...". Η αρχική Κ.Υ.Α. 5796/1996 καλώς εκδόθηκε (προβλέπεται κάτι τέτοιο στην παρ. 6 του ιδίου άρθρου), αλλά ο "οριστικός" χαρακτηρισμός της περιοχής ως Πάρκου έπρεπε να γίνει με προεδρικό διάταγμα και όχι με Κ.Υ.Α., όπως έγινε πριν λίγες μέρες! Ουδέν σχόλιον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. υτα, λες και βρισκεσαι στην Ελβετια η στη Γερμανια, οπου ο νομος εφαρμοζεται με θρησκευτικη ευλαβεια.
    Εδω, ξερουμε τι γινοταν.
    Δεν επιτρεοταν μεν να χτισουν, αλλα αν δεις τις φωτο της περιοχης, θα δεις οτι ειχαν ηδη αρχισει να χτιζουν αυτθαιρετα, και βεβαια, θελαν και οι αλλοι να κανουν το ιδιο.
    Εξ ου και η φασαρια.
    Οι βλαχοι της περιοχης δηλαδη, γουσταρανε να φανε τα χωραφια, και οι πολιτικοι, τους πηγαινανε αβαντα.
    Εξ ου και το μπλεξιμο ΚΑΙ του Πασοκ, αλλα ΚΑΙ της ΝΔ.
    ΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι για γέλια αυτό το δίδυμο Καμπουράκη - Οικονομέα το πρωί στο Μέγκα. Μην έχοντας τίποτα ουσιαστικό να πούν για τις ξεκάθαρες απαντήσεις του Ρουσόπουλου, ο μέν χοντρο-βούβαλος Καμπουράκης λέει: με το Ρουσόπουλο θα ασχολούμαστε τώρα, εδώ έχουμε αύριο τις αμερικάνικες εκλογές και ο Οικονομέας του απαντάει : ναι και επίσης ο κόσμος πεινάει!
    Οι υπάλληλοι των καναλο-εκβιαστών που λασπολογούσαν επί τρίμηνο για το σπίτι Ρουσόπουλου/Ζαχαρέα στο Ψυχικό, τώρα που αποκαλύφθηκε ότι ήταν μόνο ένα ΙΣΟΓΕΙΟ διαμέρισμα 60τετραγωνικών σε παλιά πολυκατοικία του 1970, θέλουν να μην μιλάμε πιά γι' αυτό.
    Όσο για τη "βίλα" στην Πάρο με την πισίνια των 130 τετραγωνικών, ΤΕΛΙΚΑ ήταν ένα διαμερισματάκι 55 τετραγωνικών και η πισίνα ήταν κοινόχρηστη με όλα τα άλλα διαμερίσματα του συγκροτήματος!
    Και όλη αυτή την "τεράστια περιουσία" που έχει ο Ρουσόπουλος με δανεικά (δηλαδή τα χρωστάει) λέγανε ότι την έκανε με κλεψιμέϊκα από το Βατοπέδι.
    Εάν ΑΥΤΑ έκλεψε ο Ρουσόπουλος ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνονται οι πρασινοφρουροί.
    Ο μεγαλο-κλέφτης υπουργός θα έμενε σε ισόγειο 60 τετραγωνικών ή σε ή ΣΕ ΒΙΛΛΑ 2.000 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ, όπως ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, που αποφάσισε να παντρευτεί στο Παρίσι ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μόνο για τη δεξίωση;
    Θυμήθηκα τώρα που λέγανε ότι έκλεψε και το ανθρωπάκι ο Ζαχόπουλος, που έμενε σε ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟ διαμέρισμα 65 τεραγωνικών και ξέχασαν οι καναλο-ηθοποιοί το βίο και πολιτεία των ζάπλουτων υπουργών του πασόκ που έλυσαν το οικονομικό πρόβλημα και των εγγονιών τους με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤOY ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ΠΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GIORGAKIS),NOMIZOYN OTI ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΑΣΧΕΤΑ;
    Ο ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ, δεν το ξέρατε αυτό πρασινοφρουροί της πεντάρας;
    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ!
    Κύριοι είστε αποκρουστικοί και σας σιχαθήκαμε, ξεκουμπιστείτε και εσείς και τα αφεντικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ακουσα κι εγω ενα μερος της συνεντευξης, και ειναι γεγονος, οτι κλονιστηκα.
    Μα καλα, ο ανθρωπος, ειναι τοοσο μαλακας, που αυτος ανθρωπος της επικοινωνιας, δεν πηρε ενα ελικοπτερο, ενα φωτογραφο, και τα σχεδια των οικοδομων και να βγει σε ενα κρατικο καναλι, οταν ηταν υπουργος, και να τους τα τριψει στα μουτρα;
    Οσον αφορα στο σιναφι τους,τους δημοσιογραφους, αυτοι και τη μανα τους πουλανε για τηλεθεαση.Τι το ψαχνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι καλός άνθρωπος, τι κρίμα που παραιτήθηκε.
    Αγιος άνθρωπος, ορθόδοξος, και με ταπεινή καταγωγή. Αχ αυτή η Ελλάδα, τρώει τα άξια παιδιά της.

    Μπουουουουου ρουσοπουλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγω, δεν ξερω αν ειναι καλος η λοβος.Εκεινο που ξερω, ειναι οτι μηδενι δικην δικασεις, πριν αμφι μυθον ακουσεις.
    Ετσι με μαθανε στο Σχολειο μου.
    Ουτε και τον ψηφισα το Ρουσσοπουλο.Ουτε τη ΝΔ.
    Και καλυτερα θα ηταν, να βγει ολη η αληθεια, και οχι αυτη που συμφερει καποιους.
    Γιατι εχεις την εντυπωση, οτι οι Πασοκοι, που σκουζουν τωρα, τα ιδια δεν εκαναν σε 100 ιδιες περιπτωσεις;
    Χεστους τους μαλακες.Τη μανα τους πουλανε, προκειμενου να βγουν.Και οι μεν και οι δε(ν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σιγουρα δεν ξαίρεις τίποτα. Ολες οι αλήθειες συμφέρουν κάποιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αναγνώριση κυριότητας επί ακινήτου επέρχεται
    - με δικαστική απόφαση
    - συμβόλαιο ή
    - με νόμο.

    Επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έγινε μία από αυτές τις ενέργειες με την οποία να αναγνωρίζεται κυριότητα στις εκτάσεις της Λίμνης Βιστωνίδας.

    Οι Υπουργικές αποφάσεις αποδοχής παλαιότερων γνωμοδοτήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, που τελικά αναπέμφθηκαν επί Φωτιάδη, αλλά και το πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής. Σε περίπτωση δε που έχει γίνει μεταγραφή τους στα βιβλία μεταγραφών, αυτή είναι παράνομη, δεν έχει νομική ισχύ, αλλά αντίθετα συνεπάγεται έννομες ευθύνες για τους υποθηκοφύλακες.

    Επειδή λοιπόν δεν είχε ποτέ εκδοθεί ή μεταγραφεί νομικά ισχυρή πράξη αναγνώρισης της κυριότητας της Μονής στις επίμαχες εκτάσεις της Βιστωνίδας (δηλαδή νόμιμος τίτλος κυριότητας) επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, η Μονή Βατοπεδίου αναγκάστηκε:

    (α) το 2002 να καταφύγει στην Επιτροπή Απαλλοτριώσεων της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Ξάνθης ζητώντας την έκδοση νόμιμων τίτλων κυριότητάς της στην περιοχή της Βιστωνίδας. Το αίτημά της απορρίφθηκε με την υπ΄αριθμ. 1/2003 απόφαση της παραπάνω Επιτροπής.

    (β) το 2003 να καταφύγει στα δικαστήρια με αναγνωριστική αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης. Και σε αυτήν την περίπτωση η διάσκεψη των δικαστών με πλειοψηφία 2-1 απέρριψε το αίτημα της Μονής και, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η ανεξήγητη και ανεπίτρεπτη παραίτηση του Δημοσίου από επί Υφυπουργίας κ. Δούκα, η απόφαση αυτή θα είχε δημοσιευθεί, αναγνωρίζοντας ως κύριο της Λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων το Ελληνικό Δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή