Η χρηματική τους ικανοποίηση, μετά την άρνηση του γερμανικού κράτους να ανταποκριθεί και να εκτελέσει την απόφαση, μπορεί πλέον να γίνει μέσω της αναγκαστικής εκποίησης ιδιωτικών ακινήτων του γερμανικού δημοσίου στην Ιταλία.
Όμως η εξέλιξη αυτή αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας, Γερμανίας και Ιταλίας, γύρω από το ακανθώδες αυτό ζήτημα.
Το συνολικό ποσό της αποζημίωσης για τους περίπου 200 συγγενείς ανέρχεται, μαζί με τους τόκους, στα 35 εκατ.. ευρώ. Οι συγγενείς δικαιώθηκαν στην Ελλάδα από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς το 1997.
Όμως ο Άρειος Πάγος και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) δεν επέτρεψαν την εκτέλεση της απόφασης σε βάρος του γερμανικού Δημοσίου, κρίνοντας ότι τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής απολάμβαναν ετεροδικίας και επομένως δεν μπορούσαν να δικαστούν στην Ελλάδα!
Η ιταλική Δικαιοσύνη, είχε άλλη γνώμη. Με τη χθεσινή της απόφαση του Εφετείου Φλωρεντίας (1849/2008) απορρίφθηκε η προσφυγή του γερμανικού Δημοσίου κατά άλλης απόφασης δικαστηρίου της Φλωρεντίας που επέτρεπε στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου την εκτέλεση της ελληνικής απόφασης επί ιταλικού εδάφους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ιταλοί δικαστές απέρριψαν και την παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης υπέρ του γερμανικού Δημοσίου.
Τη μάχη της δικαίωσης είχε μεταφερθεί στην Ιταλία αφού η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί δια του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου, το 2001, να δώσει την άδεια που απαιτεί ο νόμος ώστε να εκποιηθούν ακίνητα αλλοδαπού Δημοσίου στην Ελλάδα.
Το γερμανικό κράτος αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τους αιτούντες. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γενς Πλέτνερ, ανακοίνωσε μάλιστα πρόσφατα ότι η Γερμανία θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ιταλίας με σκοπό να ακυρώσει αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων που επιδικάζουν πολεμικές αποζημιώσεις σε θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Αφορμή είχε σταθεί απόφαση του Ανωτάτου Ιταλικού Δικαστηρίου, που επιδίκαζε αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ στη Γερμανία για σφαγή 200 αμάχων τον Ιούνιο του 1944 σε χωριό της Τοσκάνης.
Η απόφαση αυτή αποτέλεσε πρόκριμα και για την απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας, με την οποία δικαιώθηκαν τα θύματα του Διστόμου.
Πηγή: «enet»
DILADI IPARXI PERIPTISI NA PAROUME PISO TON O.T.E.TIN KALISPERA MOU
ΑπάντησηΔιαγραφή.Στις 10 Ιουνίου 1944 ο τόπος μας γνώρισε μία από τις αγριότερες σφαγές που έγιναν ποτέ στον κόσμο. Διακόσιοι δεκαοκτώ συμπολίτες μας θανατώθηκαν από τους Ναζί του Χίτλερ χωρίς να μάθουν ποτέ το γιατί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνάμεσα σ'αυτούς ανήμποροι γέροι, έγκυες γυναίκες, αβάπτιστα μωρά πρόσφεραν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, την ειρήνη, τον πολιτισμό.
διόρθωση αγαπητε Πολιτη. Αν δεν με απατά η μνήμη μου Υπουργος Δικαιοσύνης το 2001 ήταν ο περιβοητος Νομικης Αθηνων καθηγητης Μιχάλης Σταθόπουλος και οχι ο κ. Πετσαλνικος. Ως γερμανοτραφης επιστημονας έχει την σημασια του αυτο και για την οργανωση της νομικής υπηρεσπισης πλεον των γερμωνων στην ελλάδα τοτε αλήθεια γνωρίζετε από ποιους άραγε. Ολά έρχονται και δενουν με έναν τρόπο
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Medeon
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Δεκέμβρη του 2001 που το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να δώσει την άδεια που απαιτεί ο νόμος , υπουργός ήταν ο κ. Πετσάλνικος.
ALEX
Αγαπητέ πολίτη αν και το θέμα δεν το γνώριζα καλά πριν την σχετική με το θέμα πρώτη σου ανάρτηση κάπου τον Μάρτιο ή Απρίλιο, αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση ψάχνοντας το θέμα είναι ότι ο επικεφαλής που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την σφαγή στο Δίστομο Χάνς Ζάμελ μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην χώρα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εκεί έρευνες όπου και παρέμεινε. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες .....ζει ως σήμερα ελεύθερος.
Υπόψιν ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα με μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Eλβετού George Wehrly που έφτασε στο Δίστομο μετά από λίγες μέρες κάνει λόγο για 600 νεκρούς .
Και ο χασάπης Χάνς Ζάμελ είναι ...ελεύθερος.
Αυτό νομίζω ότι έχει περισσότερη σημασία από τις χρηματικές αποζημιώσεις.
Εύχομαι Καλό Βράδυ!
Δηλαδή εκτός της περίπτωσης του Δίστομου μπορούν να αξιώσουν και άλλοι Έλληνες αποζημίωση που οι συγγενείς τους σφαγιάστηκαν ως άμαχος πληθυσμός?
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρει κανείς τίποτα γι` αυτό?
Μαρία
Ο «άσος στο μανίκι» των συγγενών των θυμάτων είναι η άμεση εκτελεστότητα της δικαστικής απόφασης που τους δικαιώνει ανοίγοντας, τυπικά και ουσιαστικά, τον δρόμο για την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων- 28 εκατομμύρια ευρώ που είχαν επιδικαστεί με την πρώτη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, το οποίο είχε κρίνει την υπόθεση υπό την προεδρία του κ. Αθ. Καγκάνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή όπως δήλωσαν οι νομικοί της υπόθεσης σε περίπτωση που η Γερμανία αρνηθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων των εγκλημάτων του Γ΄ Ράιχ, τότε θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ιταλία, πλην της οικίας του πρέσβη της χώρας των αντιδίκων.
Και αυτό μπορεί να γίνει στην Ιταλία, γιατί αφενός η απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας είναι άμεσα εκτελεστός τίτλος και αφετέρου στη γειτονική χώρα δεν απαιτείται- όπως στην Ελλάδα προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για να προχωρήσουν οι κατασχέσεις.
Σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.Αποτελείς το πιο λαμπρό παράδειγμα blogger.Συνέχισε την καλή δουλειά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστάσιος Κ.Καν.
Πολιτη,Συγχαρητηρια εκτος ολων των αλλων και για την φωτογραφια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμαστε αφτιασιδοτη Ελληνικη ομορφια,και περιφανεια μεσα στον καυμο και την συμφορα!
Αγαπητέ 6:53, θα διαφωνήσω στην επισήμανσή σου για το ότι ζει ελεύθερος ο χασάπης Χάνς Ζάμελ. Έχουν περάσει 64 χρόνια από τότε. Αν ο Ζάμελ ήταν το λίγότερο 30 ετών, τώρα φαντάζεσαι πόσο θα είναι. Δεν νομίζω ότι η Δημοκρατία πρέπει να τιμωρεί ακόμη και αυτούς που την βίασαν με εκδικητικότητα. Ούτε είναι τόσο πρόσφατο το γεγονός, ώστε να δικαιωθούν ηθικά κάποιοι συγγενείς των θυμάτων. Να είμαστε ρεαλιστές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πρεπει να πανε στον οποιο υπουργο ηταν τοτε, με την αποφαση του δικαστηριου, να του τρην τριψουν στη μουρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ πολίτη,
ΑπάντησηΔιαγραφήσυγχαρητήρια!
jkr
Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν γραφτεί πολλά, αλλά λίγα βγήκαν στο φως.
Tελικά οι Ιταλοί Δικαστές αποδεικνύονται γι΄ άλλη μια φορά ανώτεροι των περιστάσεων!! Μπράβο τους!
ΑπάντησηΔιαγραφή