Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Είναι πολλά τα λεφτά …



Όταν ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναλάμβανε τον περασμένο Σεπτέμβριο επισήμως τα καθήκοντά του ως ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν ήταν η θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Ορισμένοι είχαν αναφερθεί στις στενές του σχέσεις με τον αμερικανικό και βρετανικό παράγοντα, αλλά ως εκεί.

Υπάρχει όμως μια άλλη πτυχή της δραστηριότητας του κ. Ντάουνερ που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τον εμπλέκει στον σκοτεινό κόσμο της «σύγχρονης κατασκοπείας».

O αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών εργάζεται από τον περασμένο Μάιο στη βρετανική εταιρεία Hackluyt & Co.

Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι τυχαία. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 από πρώην πράκτορες της ΜΙ6 με σκοπό να προσφέρει πληροφορίες στρατηγικής σημασίας (έτσι ονομάζονται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, τα απόρρητα κρατικά μυστικά) σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν σε περιοχές όπου το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές - με το αζημίωτο, φυσικά.

Οι δραστηριότητες της Hackluyt είναι τουλάχιστον σκοτεινές. Τον Ιούνιο του 2001, οι «Sunday Times» είχαν αποκαλύψει ότι η βρετανική εταιρεία είχε προσλάβει έναν πρώην πράκτορα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND), τον Μάνφρεντ Σλίκενριντερ, ο οποίος διείσδυσε σε περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, με σκοπό την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η ΒΡ και η Shell.

Άλλη μία υπόθεση που αποδεικνύει ότι η Hackluyt δεν περιορίζεται μόνο στη συλλογή πληροφοριών είναι το σκάνδαλο Clearstream . Στο συγκεκριμένο σκάνδαλο κατηγορούνται διάφορες προσωπικότητες, όπως ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ότι διατηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Clearstream στο Λουξεμβούργο με σκοπό να ενισχυθούν οι προεδρικές φιλοδοξίες του «Σαρκό» και να πληγεί ο κύριος εσωκομματικός του αντίπαλος.

Τελικά αποδείχθηκε ότι οι λίστες με τους λογαριασμούς ήταν ψευδείς και είχαν καταρτιστεί από το μαγαζί της CIA και της ΜΙ6 ... την Hackluyt & Co και είχαν διακινηθεί μέσω του French American Foundation.

Πρόεδρος αυτού είναι ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Νεγκροπόντε και στέλεχος ο Φρανκ Γουΐσνερ, γνωστός αμερικανός διπλωμάτης που υπήρξε πρόσφατα μέλος της διεθνούς τρόικας για το Κοσσυφοπέδιο.
Κατά ….σατανική σύμπτωση ο τελευταίος είναι κορυφαίος σύμβουλος και της Hackluyt...

Η Hackluyt (προφέρεται «Χάκλετ») όπως καταλαβαίνετε δεν επιλέγει τυχαία τους συνεργάτες της. Η δραστηριότητα της, η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί και τα πρόσωπα που εργάζονται για αυτή είναι εντυπωσιακά.

Στο «καρνέ» της εταιρείας βρίσκονται «σύνδεσμοι» σε όλο τον κόσμο, από πρώην πολιτικούς και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων ως συζύγους διπλωματών και δημοσιογράφους.Οι «σύνδεσμοι» αμείβονται πλουσιοπάροχα, αλλά τα ποσά αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό.

Ο κ. Ντάουνερ ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το προφίλ του... μεταμοντέρνου κατασκόπου. Άλλωστε, ως υπουργός Εξωτερικών επέβλεπε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστραλίας και είχε άμεση πρόσβαση σε «καυτές» πληροφορίες.Και προφανώς, εξακολουθεί να έχει φίλους τόσο εντός όσο και εκτός Αυστραλίας.

Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα τα οποία ανακύπτουν από τη δραστηριότητα του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.

Εξαιτίας του ρόλου του, ο κ. Ντάουνερ έχει πρόσβαση σε απόρρητη πληροφόρηση, η οποία θα ήταν χρήσιμη σε πολλούς.

Πού πηγαίνει στη συνέχεια η πληροφόρηση αυτή; Ενημερώνονται μόνο τα Ηνωμένα Έθνη και τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό για όσα γνωρίζει ο κ. Ντάουνερ ή και κάποιοι άλλοι; Και ποιοι είναι αυτοί;

Επιπλέον, πόσο μπορεί να επηρεαστεί αυτή καθαυτή η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό από τη διπλή δραστηριότητα του κ. Ντάουνερ;

Ποιος ο ρόλος της BP και της SHELL (που όπως είδαμε συνδέονται με την Hackluyt) στην υπόθεση της Κύπρου;

Τι συνδέει λοιπόν ΟΗΕ, Ντάουνερ, Hackluyt,CIA, ΜΙ6, BP, SHELL και ….Κύπρο;

Υπάρχουν και πολλά ακόμη τα οποία δεν είναι σωστό να δημοσιοποιηθούν για ευνόητους λόγους που άπτονται των διαπραγματεύσεων.

ΥΓ. Ναι καλά καταλάβατε ! Το σημερινό άρθρο είναι σε πλήρη συνάρτηση με το χθεσινό.
«tovima»

11 σχόλια:

  1. Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;Tι τους έπιασε αυτούς που δημιούργησαν το Κυπριακό και θέλουν οπωσδήποτε να το λύσουν εδώ και τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μυρίζει μπαρούτη η ιστορία.Για να δούμε ποιός ο ρόλος των δικών μας πολιτικών?Το πετρέλαιο φέρνει τους πάντες πιο κοντά και τα πετροδολάρια κλείνουν στόματα και αλλάζουν πολιτικές θέσεις κομμάτων εδώ στην Ελλάδα.Καλή η προσπάθειά σου.Το ΥΠΕΞ άραγε κοιμάται?
    Όχι οι διπλωμάτες...η ηγεσία.
    (η οποία σήμερα καταδίκαζε την στάση του Εφραιμ αντί να μας ενημερώνει ή τουλάχιστον να ασχολείται με τέτοια θέματα-Εθνικού ενδιαφέροντος.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτός ο τύπος δεν είναι που το σύνθημα του κόμματός του από «The Things That Matter» το έκανε «things that batter»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή το πρόβλημα είναι τα πετρέλαια ; Δεν έχω ακούσει τίποτα για γεωτρήσεις (εκτός νερού που τελευταία πάσχουν) στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί έγινε πολίτη με την επιβολή προστίμου στην Shell και την BP?
    Είχα διαβάσει ένα άρθρο σου παλαιότερα ότι σκεφτόντουσαν να την κάνουν ...από την χώρα μας.
    Έχεις τίποτα νεότερο?
    Γιατί δεν έχει μπεί η Gasrom στο παιχνίδι ακόμα να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ploutarxos
    Ναι. Αυτός είναι! :))

    @ άγης
    Στις αρχές του 2000, ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και μάλιστα στη θαλάσσια περιοχή.
    Το 2002 η Κύπρος άρχισε να διερευνά παρασκηνιακά τις γειτονικές παράκτιες χώρες της Αν. Μεσογείου για να συμφωνήσουν στην οριοθέτηση και τον καθορισμό της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή.
    Παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις, στις 17 Φεβρουαρίου 2003 υπεγράφη από την Κύπρο συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τον Ιανουάριο του 2007 με τον Λίβανο.
    Στις αρχές του 2005, η Κύπρος καθόρισε 14 θαλάσσιες περιοχές εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, οι οποίες είναι προς παραχώρηση σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην πετρελαϊκή έρευνα.
    Οι πρόσφατες έρευνες σε αυτή την περιοχή νορβηγικού σκάφους που εκτελούσε έργο για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσε την εξ αντανακλάσεως μίνι κρίση με την απόπειρα τουρκικών ερευνών 80 μίλια νοτίως του Καστελόριζου.
    Οι ειδικοί εκτιμούν, με βάση τα γεωλογικά δεδομένα και άλλες ενδείξεις, ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ σημαντικά αποθέματα ιδίως φυσικού αερίου. Οι ελπίδες αυτές ενισχύθηκαν και από τις τρεις γεωτρήσεις από τη SHELL, εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ, το 2006, σε απόσταση μόλις 50 μιλίων από το άκρο της κυπριακής ΑΟΖ.
    Να υπενθυμίσω ότι σήμερα, η Αίγυπτος θεωρείται από τις πλέον ανερχόμενες χώρες παγκοσμίως στην έρευνα και εκμετάλλευση νέων ενεργειακών κοιτασμάτων, με βεβαιωμένα αποθέματα αερίου 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
    Οι ξένες εταιρείες έχουν επενδύσει στον ενεργειακό της τομέα 30 δισ. δολάρια και αναμένεται να επενδυθούν άλλα τόσα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
    Προς τούτο και ο τίτλος είναι πολλά τα λεφτά...

    @ ανώνυμο 6.06
    Κάπου έχει κολλήσει το θέμα από την πλευρά της SHELL .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως αναφέρει σημερινή ανταπόκριση του ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ από την Λευκωσία, τουρκικό πολεμικό σκάφος παρενόχλησε και χθες το πρωί το νορβηγικό σκάφος. Το τουρκικό πολεμικό πλησίασε το νορβηγικό σκάφος και το κάλεσε να απομακρυνθεί, αλλά αυτό αρνήθηκε.
    Εν τω μεταξύ η Κυπριακή κυβέρνηση το κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη .
    Επίσης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο και τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. Νικολά Σαρκοζί.
    Ότι γίνει μέσω της Ε.Ε (λόγω των συμφερόντων της) γιατί εάν περιμένουμε από τον διεφθαρμένο ΟΗΕ, τότε τα πιάσαμε τα λεφτά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Νεγροποντε ειναι ελληνας,πατριοτακι μας!Να τον χαιρομαστε!Η πολιτικη παει χερι-χερι με τις μπιζνες.Η SHELL σκοτωνει ατιμωριτι εδω και χρονια απλους χωρικους & περιβαντολογους στο δελτα του Νιγηρα,γιατι εναντιονονται στην αλογιστη καταστροφη του περιβαλοντος και στην μηδαμινη επιστροφη & και επανεπενδυση στην περιοχη μερους των τεραστιων κερδων απο την πωληση του μαυρου χρυσου.Και παει λεγοντας,η πολυχρονη σφαγη στην Μεση Ανατολη,Φακλαντς και οπου αλλου θα ανακαλυπτονται κοιτασματα πετρελαιου θα εχουμε τετοια "μαγειρεματα" και "μορφονιους" σαν και αυτους που αναφερονται στο αρθρο.Και η Aramco τα ιδια εκανε πριν μερικα χρονια.Στην δικια μας περιπτωση το καλυτερο που εχουμε να κανουμε ειναι να ανακαλυψουμε τους yesmen or yeswomen που υπαρχουν στα κοματα και να τους απομονωσουμε για παντα απο την πολιτικη ζωη της χωρας ωστε να παψουν να μας εχουν για banana republic. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://stokafenion.blogspot.com/

    μήπως τελικά μας πιάνουν κορόιδο??

    είναι ο Έλληνας μεγάλο κορόιδο?

    dose ligo basi kai isos mporesoume telika na ala3oume kati!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιό πατριωτάκη μωρέ ο Νεγρεπόντε; Όλοι αυτοί οι δήθεν έλληνες 3ης και 4ης γενεάς, που το μόνο που ξέρουν από ελληνικά είναι το "ώπα"; Χέστηκαν, με το συμπάθειο κιόλας, όλοι τους για την Ελλάδα. Ο μόνος αμερικανός που τίμησε την ελληνική καταγωγή του τόσα χρόνια είναι ο Στηβ Λάλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ ούτε ο ΟΗΕ πρόκειται να μας βοηθήσει εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Το θέμα είναι αρκετά απλό αλλά και δύσκολο, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ δεν θα λυθούν ποτέ με ειρηνικά μέσα διότι κανείς και από τις δυο μεριές Ελλάδος Τουρκίας δεν υπαναχωρεί από τις θέσεις του, ούτε κάποιος διεθνής οργανισμός θα δώσει λύση, όλοι Πόντιοι Πιλάτοι το παίζουν. Εδώ τόσα χρόνια δεν έχουμε κάνει ΑΟΖ με την Λιβύη για να μην ενοχλήσουμε του ¨φίλους¨ τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή