Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Περίεργη κάθοδος στη Κύπρο.


Αλλαγή του Τούρκου γενικού πρόξενου στη Κομοτηνή , όπου ο Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ παρέδωσε την θέση του στον προερχόμενο από το Κόσσοβο Μουσταφά Σαρνίτ.

Ο παλαιός πρόξενος πλέον, μετά την δίχρονη θητεία στη Κομοτηνή μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα .

Μεταξύ των διαφόρων εθιμοτυπικών δηλώσεων που έκανε κράτησα την εξής δήλωση : « Η Θράκη είναι μία πολύ ειδική περιοχή με την ιστορία της, με τον πολιτισμικό πλούτο της και γι’ αυτό τον λόγο πιστεύω ότι αυτή η περιοχή θα είναι πιο …….σημαντική στο μέλλον και σε….. διεθνές επίπεδο».

Η ανωτέρω δήλωση είναι χαρακτηριστική και αφορά φυσικά τους ενεργειακούς αγωγούς αλλά και τα … «υποχθόνια» σχέδια της γείτονος χώρας.

Όσο για τον νέο πρόξενο καλό θα ήταν να κατανοήσει ( ή να του ….υπενθυμίσουν) ότι βρίσκεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα με όλη την σημασία της λέξης και να μην αναλωθεί στα γνωστά ανατολίτικα τερτίπια των προκλήσεων.

Ένα από αυτά τα ….περίεργα ανατολίτικα τερτίπια εξελίσσεται αυτές της ημέρες στην Κύπρο και έρχεται να την συνδέσει με την Θράκη αλλά και τα …ύποπτα σχέδια της Άγκυρας.

Αφορά ένα αίτημα με πολλά ερωτήματα σχετικά με την πρόθεση για μαζική κάθοδο στην Κύπρο μουσουλμάνων που διαμένουν στην ακριτική Ξάνθη.

Οι Κυπριακές αρχές αλλά και οι Ελληνικές εξετάζουν και παράλληλα αναζητούν τα κίνητρα πίσω από την ενέργεια αυτή.

Η πρόθεση -γράφει ο «Φιλελεύθερος»- να έρθουν στην Κύπρο πρόσωπα που χαρακτηρίζονται και ως Τσιγγάνοι, εκφράστηκε μέσω ενός συλλόγου και αφορά τη μόνιμη εγκατάσταση 150 οικογενειών που σήμερα διαμένουν στην Ξάνθη ή την Κομοτηνή.

Μετά τη λήψη του αιτήματος, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου , το οποίο είναι και το αρμόδιο για παραχώρηση θεωρήσεων.

Το θέμα περιπλέκεται επειδή τα πρόσωπα αυτά κατέχουν ελληνικά διαβατήρια, άρα είναι Ευρωπαίοι πολίτες και δεν χρειάζονται άδειες εισόδου.

Ο «πονοκέφαλος» που υπάρχει αφορά το κατά πόσον πίσω από την κίνηση αυτή κρύβεται προσπάθεια δημιουργίας κάποιας μουσουλμανικής μειονότητας στην ελεύθερη Κύπρο, όπως συμβαίνει και με την Ξάνθη.

Πιθανών να έχουμε την εμφάνιση ενός νέου Δούρειου Ίππου με την μορφή …ρομά !

Οι Κυπριακές Αρχές αποφάσισαν να αναμένουν τις προθέσεις των ατόμων αυτών, ενώ δόθηκε απάντηση στον Σύλλογό τους με την οποία ζητούνται περισσότερες λεπτομέρειες για τις προθέσεις τους. .

Μέχρι τώρα, παρόλο ότι παρήλθε ένας και πλέον μήνας, δεν έχει σταλεί νέο αίτημα.

Θα σταλεί....θα σταλεί...!


6 σχόλια:

  1. Δεν έχουν τελειωμό ο προκλήσεις και τα υπόγεια σχέδια των γειτόνων μας.
    Το θέμα δεν το ήξερα και καλά κάνεις και το βγάζεις στο προσκήνιο.Θα δείξει το πράγμα που θαπάει!Το ίδιο πιστεύω και γω με σένα.Καλό απόγευμα.
    Νίκος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο εσύ έμεινες και φωνάζεις.Ακούει κανείς από τους πολιτικούς μας η' χαχανίζουν όλοι μαζικώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι συνεχείς επί χρόνια και συστηματικές καταστροφές της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου είναι μέρος προσχεδιασμένης πολιτικής, η οποία επιδιώκει να καταστρέψει και να εξαφανίσει τα ίχνη ενός πολιτισμού με ιστορία χιλιάδων ετών και να μετατρέψει την κατεχόμενη ζώνη σε μια ακόμα τουρκική επαρχία, μέσω μιας συστηματικής διαδικασίας εκτουρκισμού της.
    Tο νέο σχέδιο από ότι καταλαβαίνω περιλαμβάνει παρόμοια προβλήματα και για το ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ρομ ως δούρειοι ίπποι.Έξυπνη η κίνησή τους.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελάχιστοι, πλέον, Ελληνοκύπριοι παραμένουν στον κατεχόμενο βορρά (εγκλωβισμένοι), ως αποτέλεσμα της κατάφωρης παραβίασης, εκ μέρους της τουρκικής πλευράς , της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης (Αύγουστος 1975), η οποία, μεταξύ άλλων, δέσμευε την τουρκική πλευρά να παράσχει «κάθε βοήθεια» στους Ελληνοκυπρίους των κατεχομένων «να διάγουν μία κανονική ζωή, περιλαμβανομένων διευκολύνσεων για εκπαίδευση και για άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, ως επίσης ιατρικής μέριμνας από δικούς τους ιατρούς και ελευθερίας κίνησης». Ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων συρρικνώθηκε από 25.000 το 1975 σε λιγότερους από 500 σήμερα.
    Αφού λοιπόν τελείωσαν με τα κατεχόμενα ,έβαλαν καθώς φαίνεται εμπρός το υπόλοιπό σχέδιο τους.
    Μη μας παραξενεύει. Από την πλευρά της Τουρκίας θέτουν στόχους και σχέδια στα εξωτερικά τους θέματα , με βάθος 25ετιας, σε αντίθεση με εμάς που δεν έχουμε οργανωμένο μακρόπνοο σχέδιο και η κάθε κυβέρνηση εφαρμόζει το δικό της δόγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε βλεπω politi καλοκαιρακι πρωτο τραπεζι πιστα ιμβρο η τενεδο...τοπιασες το υπονοουμενο!Τουλαχιστο κατι εχουμε και μεις υποψη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή