Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Ηλεκτρονική …τσιμπίδα στις καταθέσεις εξωτερικού.


Ένα χρόνιο πρόβλημα βαδίζει τον σωστό δρόμο και προς την οριστική λύση του.

Μιλώ για την αποφυγή φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων που ήταν «κοινό μυστικό» για τους παροικούντες την... Εκάλη και το Κολωνάκι .

Βέβαια η φοροδιαφυγή αυτή έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα γιατί αντίστοιχη Εκάλη και Κολωνάκι υπάρχει σε κάθε χώρα της Ευρώπης και δεν είναι …. «προνομιακό αγαθό» των Ελλήνων .

Συμβαίνει βλέπετε και στις …καλύτερες των οικογενειών !

Το κόλπο ήταν ως εξής: Ένας Έλληνας καταθέτης/επενδυτής του εξωτερικού εισέπραττε τους τόκους των καταθέσεων του στο εξωτερικό και ταυτόχρονα έκανε χρήση του δικαιώματος να ζητήσει την εξαίρεσή του από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή.

Μέχρι εδώ τίποτα το μεμπτό. Στη συνέχεια όμως ,ωσάν να τον χτύπαγε αιφνιδίως η νόσος του … «Αλτσχάιμερ» , .... ξέχναγε να εμφανίσει τους τόκους αυτούς στις ελληνικές φορολογικές αρχές για την φορολόγηση τους .

Με απλά λόγια , δεν πλήρωνε …. «μία»!

Έτσι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επιτέλους ξύπνησε από το χρόνιο λήθαργο του , προκειμένου να καλυφθεί αυτή η … τρύπα φοροδιαφυγής ετών, και προχωρά σε πλήρες και ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των Ελλήνων που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Η ηλεκτρονική καταγραφή των αποταμιευτών/επενδυτών είχε ξεκινήσει προ διετίας σε συνεργασία με άλλα 24 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μαζί και με 17 συνδεδεμένα και εξαρτημένα εδάφη των χωρών αυτών) καθώς και με 5 τρίτες χώρες και αφορούσε τη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών Ελλήνων οι οποίοι εμφανίζονται να εισπράττουν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, από αποδόσεις ομολόγων, από υπεραξία μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, κ.λπ. από το εξωτερικό.

Την διαχείριση αυτής της τράπεζας πληροφοριών, ανέλαβε υπηρεσία του υπουργείου (ΓΓΠΣ) στην οποία και θα αποστέλλονται τα στοιχεία όλων όσων δικαιούνται τόκους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν πλέον και το ονοματεπώνυμο, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στο πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας καθώς και αριθμό του δελτίου ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίζονται οι πραγματικοί δικαιούχοι των τόκων και κατ' επέκταση των καταθέσεων που διατηρούνται στο εξωτερικό. ΄

Κόβεται έτσι ένα από τα πλοκάμια της φοροδιαφυγής των κεφαλαίων, αφού στο καθεστώς ανταλλαγής πληροφοριών έχουν συμπεριληφθεί και τα …γνωστά μας από προηγούμενο άρθρο (εδώ) κράτη: Νήσοι Γκέρνζι, Μαν και Τζέρσεϊ, Ολλανδικές Αντίλλες και Αρούμπια των Κάτω Χωρών, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Μοντσερά, Ανγκουίλα, Νήσοι Τουρκ και Κάικος, καθώς και Νήσοι Καϊμάν.

Το θέμα των φοροκλοπικών αυτών «τρικ» - υπογράμμιζα σε παλαιότερο άρθρο μου- υποσκάπτει συνολικότερα την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, το κάνει ακόμα πιο άδικο και η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να λάβει τα ……αντίμετρα της . Και εν μέρει… τα έλαβε.

Μένει βεβαία ακόμη και άλλο ένα αίτημα που θα θωρακίσει κατά κάποιο τρόπο το φορολογικό μας σύστημα .

Αυτό είναι η υποχρέωση (στα πρότυπα της Βρετανίας και των ΗΠΑ) να δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και οι ανώνυμοι (αριθμημένοι) τραπεζικοί λογαριασμοί .

Οι δε κυρώσεις-πρόστιμα, όσων υποφέρουν από … «Αλτσχάιμερ» και το ξεχνάνε, να φθάνουν σ΄αυτές της Βρετανίας , δηλαδή το …..30% των κεφαλαίων τους.

Καιρός είναι να κλείσει και αυτή η τρύπα που ανοίχθηκε από τους επιτήδειους ….τυφλοπόντικες , κάπου εκεί κοντά στο 97΄, με σκοπό να χρησιμεύσει στην απόκρυψη των μετέπειτα λεηλατηθέντων κεφαλαίων, από το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος του Ελληνικού λαού στα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Φυσικά μιλώ για τη φούσκα του Χρηματιστηρίου και την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που συντελέστηκε ποτέ στη χώρα μας.

Καιρός να θυμηθούμε όλοι μας , πολίτες και πολιτικοί , τη ρήση του Αισχύλου «Εργω κ'ουκέτι μύθω»( έργα και όχι λόγια ) και …..να την εφαρμόσουμε!

39 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά Πολίτη ,με τον τρόπο αυτό δεν θα υπήρχε και η αιμορραγία των κλεμμένων από τα ομόλογα ακόμη και στη Κύπρο....ξέρεις τι εννοώ.
    Δεν γράφω τα ονόματα των χρηματιστών για να μην σε βάλω σε μπελάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
    ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

    ΑΦΟΥ ΟΙ BANKERS ΜΑΔΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.


    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΠΙΑ
    ΤΟΥΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΜΙΑ ΑΧΤΙΔΑ ΦΩΤΟΣ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε Έλληνας πολιτικός έχει "όνειρο" να ανοίξει μια offshore και να βγάλει σε μια τετραετία όσα θα βγάζαμε όλοι οι επισκέπτες αυτού του blog σε 20 χρόνια.
    Εάν οι 300 ( πλην από μερικούς-ελαχιστους ) δώσουν το καλό παράδειγμα ο λαός θα ακολουθήσει.
    Αυτό το ζήτημα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να γίνει άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η διεθνής οικονομία πάει για μεγάλο μπουμ και εμείς, δηλαδή τα ΜΜΕ ασχολούνται με τον κάθε "πιωμένο" Δαιλάκη ...
    Πρέπει άμεσα να βρεθούν πόροι για να προφυλάξουμε το χρηματοπιστοτικό τοπίο στην χώρα.
    Όλες οι κινήσεις είναι ναι μεν προς τα μπρος αλλά χρειάζονται διορθώσεις από τους ιθύνοντες.
    Το χρηματιστήριο φίλε πολίτη δεν ξεχνιέται , δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oι offshore είναι εργαλεία των καπιταλιστών όλου του κόσμου να μην πληρώνουν τα κλεμμένα του κοσμάκη ούτε στο ελάχιστον.

    Ο Πολίτης για άλλη μια φορά ξεστρατίζει την κουβέντα. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να ξυπνήσει τ΄ αντανακλαστικά του κόσμου πάνω στην αντιπαράθεση των σοσιαλνεοφιλελεύθερων του ΣΗΜΙΤΗ και το σκάνδαλο του ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ με τις σημερινές βρωμιές και επαπειλούμενο Παγκόσμιο ΚΡΑΧ των ακραίων νεοφιλελεύθερων του ΜΠΟΥΣ.
    ΣΗΜΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ όπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο.

    ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΥΜΝΟΥΝΤΑΙ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΑ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ φίλε beloyxi και όχι φαμφαρολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦΙΛΕ 3.51

    ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕ ΔΙΑΒΑΣΕΣ. ΠΛΗΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

    ΦΑΜΦΑΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ


    ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΟΜΠΟΣΤΑ.ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

    ΤΟΣΟ ΩΜΑ ΤΑ ΛΕΩ.

    ΑΛΗΘΕΙΑ

    ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ της ντόπιας ολιγαρχίας για να τις ακούσει κι ο φίλος 3.51;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαχαχα ποιά αριστερά έχει αποκλειστεί?
    Με τον συριζα στις δημοσκοπήσεις στο 15%?
    Με τον πλάνα Αλαβάνου σε όλα τα δελτία?
    Με τις δηλώσεις Παπαρήγα πάντα σε κάθε δελτίο?
    Με ρωτάνε εμένα εάν θέλω να ακούσω ξύλινη γλώσσα?
    Άραγε εσύ τι κόμματος είσαι?
    Φορολογικές αλλαγές χρειάζονται φίλε και όχι φαμφαρολογίς στο ξαναλέω.
    Το παρελθόν έχει αφήσει τα σημάδια του.
    ¨οποιος πάει να τα αλλάξει του την πέφτουν...
    Ποιά είναι η λύση> Πες , μίλα και μην κρύβεσαι στα τυπογραφεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν χρειάζεται τσιμίδα για τους φοροδιαφεύγοντες .
    Απόχη θέλει με γερό δίκτυ
    Ας εφαρμόσουμε την ρήση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολυ ομορφο για να εiναι πραγματικο.
    Ελβετια και Λουξεμβουργο θα ειναι μεσα?
    Ο Ροκο και ταδελφια του τι πρεπει να κανουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. KLEISANE MERIKA PARATHYRA (KAI KALA EKANAN) ALLA OI PORTES EINAI ANOIKTES.XREIAZETAI AKOMH ARKETH DOYLIA.4:02 YPARXEI MIA TAYTISH THS LEKSHS "ARISTERA" ME TIS ENNOIES TOY KALOY & TOY SOSTOY.LATHOS!PES MAS KAPOION POLITIKO POY KALOYSE TON EAYTO TOY ARISTERO KAI PETYXE NA FEREI EYHMERIA STHN XORA TOY.OTAN SXEDIAZEIS OIKONOMIKH POLITIKH PREPEI NA KRATAS TIS ISSOROPIES METAKSY PARAGOGIKOTHTAS,EPENDYTIKOY KLIMATOS & KOINONIKON PAROXON.KATHOS EPISEIS PREPEI NA FRONTISEIS NA YPARXOYN STHN THESH TOYS KAI NA LEITOYRGOYN SOSTA OI MHXANISMOI POY EGGYOYNTAI OLA TA PARAPANO. (DIKAIOSYNH,PAIDEIA KAI OLA TA AYTONOHTA POY ORIZOYN ENA POLITISMENO KRATOS)KAI KATI ALLO OPOTE ERXOMAI STHN ELLADA PETHAINO STO GELIO ME TIS "KOYLTOYRIAKES" EKFRASEIS,TON ORYMAGDO BARYGDOYPON LEKSEON KAI TO LIBANISMA THEORJITIKON POY DEN DOYLEPSAN POTE STHN ZOH TOYS OYTE HTAN IKANOI NA "TREKSOYN" ENA MPAKALIKO. ME AGONISTJKOYS XAIRETISMOYS G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ G απο CT
    Φίλε άσχετο αλλά έχω τους προσωπικούς μου λόγους.
    Τι καιρό κάνει εκεί. Χρειάζεται κανείς τέτοια εποχή κάτι βαρύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. SYNNEFIA 18c-10c YPOYLOS KAIROS.EIMAI EDO, ELLADA, MOLIS OMOS MILHSA ME THN GYNAIKA MOY STO THLEFONO.AKOMH ARROSTOS EISAI? ENA SINGLE MALT EINAI TO KALLYTERO FARMAKO.PERASTIKA G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ G apo CT
    Είμαι καλύτερα .
    Ευχαριστώ φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα κατάφερες πάλι να ανακατέψεις την κόλαση εμφανίζοντας την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2003/48/ΕΚ του Συμβουλίου της 3ης Ιουνίου 2003 για τη φορολόγηση των υπό μορφή τόκων εισοδημάτων από αποταμιεύσεις, που έγινε με το νόμο Ν. 3312/2005 σαν μαγκιά του υπουργείου Οικονομικών να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
    Ξέχασες βέβαια τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων μέσω των οποίων ξεπλύθηκαν αρκετά δισεκατομμύρια κλέμενα που είχαν φυγαδευτεί στο εξωτερικό.
    Όσο για τη πρόσφατη τροποποίηση και την ανάθεση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να τηρεί αρχείο με τα στοιχεία (το ονοματεπώνυμο, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στο πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας καθώς και αριθμό του δελτίου ταυτότητας ή του διαβατηρίου) των δικαιούχων, που προφανώς υπήρξε αφορμή για το άρθρο σου σε άλλο πράγμα αναφέρεται.
    Αν προσέξεις καλά την απόφαση του υφυπουργού Μπέζα οι τροποποιήσεις αφορούν στο άρθρο 7 του νόμου που έχει να κάνει με τους τόκους που εισπράτουν κάτοικοι εκτός Ελλάδος από καταθέσεις που τηρούν σε ημεδαπά τραπεζικά ιδρύματα.
    Τους αλλοδαπούς δηλαδή θα φακελώνει η ΓΓΠΣ προκειμένου να ενημερώνει τις χώρες διαμονής των δικαιούχων που συμμετλέχουν στο σύστημα ανταλαγής πληροφοριών.
    Καλό βράδυ και συγνώμη για την έκταση του σχολίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @monahikoslikos
    Συγνώμη αλλά νομίζω ότι κάτι έχεις μπερδέψει .
    Παραθέτω απόσπασμα από την οικονομική εφημερίδα Express.gr 28/09/08
    !"Σημειώνεται δε, εν προκειμένω, ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της παραπάνω Kοινοτικής Oδηγίας ισχύουν με τον νόμο 3312/2005 (ΦΕΚ 35 Α΄) και τις διατάξεις των άρθρων 3 έως 13 και ειδικότερα τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 7 καθώς και της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ίδιου νόμου, σχετικά με την αμοιβαία συνδρομή των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης στον τομέα της άμεσης φορολογίας και της φορολογίας τόκων."
    "Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα επιχειρεί να εντοπίσει τους πραγματικούς δικαιούχους των τόκων και κατ' επέκταση των καταθέσεων που διατηρούνται ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ."
    Δεν γράφω κάτι διαφορετικό νομίζω!
    Πιθανώς κάτι έχεις μπερδέψει!
    Καλό βράδυ και σ` εσένα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συγνώμη δεν ξέρω τι έγραφε η εφημερίδα express ξέρω τι λέει η απόφαση του υφυπουργού Αντώνη Μπέζα.
    Αν παραπλανήθηκες από το δημοσίευμα ζητώ συγνώμη για την πρώτη παράγραφο του σχολίου μου, ότι ηλαδή κατάφερες να ανακατέψεις την κόλαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @monahikoslikos
    Τα ίδια που γράφει η Εξπρές , αναφέρονται και στο taxheaven , την κοινότητα των λογιστών.
    Έχεις κάποιο link για την απόφαση που αναφέρεσαι σχετικά με τον κ. Μπέζα και την ΓΓΠΣ για να ρίξω μια ματιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. O Ιθαγενής


    "Απόλυτη αλήθεια δεν υπάρχει,
    επειδή δεν υπάρχει και απόλυτη γνώση.
    Και επειδή δεν ξέρω να υπάρχει κανένα ον υπεράνθρωπο,
    που να κατέχει την απόλυτη γνώση ούτε και αισθάνομαι την ανάγκη να υπάρχει κανένα τέτοιο ον
    (εχτός αν ήταν βολετό να ήμουν εγώ αυτό το ον),
    δεν πιστεύω σε κανένα θεό."
    ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ (1878-1920)


    Αφιερωμένο σε ένα άνθρωπο που δεν έχει κάνει τίποτα θετικά δημιουργικό στη ζωή του και το περιβαλλόν του τον έχει πείσει ότι είναι ο ...ΘΕΟΣ.
    Στον πρωθυπουργό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε Ανώνυμος 7.07
    Σε ένα άρθρο για οικονομικά , φορολογικά ,κλπ θέματα, εσύ αυτό βρήκες να καταθέσεις στον διάλογό;
    Δεν πάμε καλά και μετά φταίω εγώ όταν το φωνάζω.
    Δεν το σβήνω το σχόλιο σου και το αφήνω ως χαρακτηριστικό δείγμα ΑΝΕΥΘΥΝΟΥ Έλληνα πολίτη.
    Συγνώμη φίλε αλλά αυτή είναι η Αλήθεια!!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εμενα χθες, φιλος, τραπεζικο στελεχος, μου ελεγε οτι οικογενεια, που ειχε καποτε εταιρια,γνωστη προβληματικη, στην οποια φαγωθηκαν πολλα φραγκα,εχει μονο στη δικη τους την Τραπεζα, "μονο", 100 εκατομμυριακια.
    Σκεψου τι εχει συνολικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ως ανεύθυνος φορολογούμενος Ελληνας, θα ήθελα να σου υπενθυμίσω τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό:

    1. με αυτόνομη φορολόγηση
    2. με μη ενσωμάτωση των τόκων στο εισόδημα για να υπολογιστεί ο φόρος κλίμακας
    3. με μη διερεύνηση της πηγής προέλευσης (σε ορισμένες χώρες αποκαλείται ξέπλυμα)

    και αφού σου υπενθυμίσω όλα αυτά, να συγχαρώ τον κ Υπουργό Οικονομικών, που συλλαμβάνει τους μετανάστες εργαζόμενους του Εξωτερικού.
    Γιατί τα "μεγάλα ψάρια" δεν τα πιάνει πάλι φίλε μου.

    ΥΓ

    εκεί αποσκοπούσε το σχόλιο 7,07 φίλε μου,
    η ΕΟΚ δείχνει το φεγγάρι και ο κ Καθηγητής βλέπει το δάχτυλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το Αρθρο 3 του ν. 3312/2005 λέει τα εξής:

    Σκοπός και πεδίο εφαρμογής

    1. Οι διατάξεις των άρθρων 4 έως και 13 του παρόντος νόμου αποτελούν
    εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της υπ αριθμ.
    2003/48/ΕΚ Οδηγίας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕL
    157/38/26.6.2003) σχετικά με τη φορολόγηση των υπό μορφή τόκων εισοδημάτων από αποταμιεύσεις, όπως προσδιορίζεται κατωτέρω.

    2. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται για το εισόδημα από τόκους που προκύπτει στην Ελλάδα από αποταμιεύσεις και καταβάλλεται σε πραγματικό δικαιούχο, ο οποίος είναι φυσικό πρόσωπο με φορολογική κατοικία ε άλλο κράτος μέλος της
    Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον το εισόδημα αυτό καταβάλλεται από φορείς πληρωμής,
    εγκατεστημένους στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης του οφειλέτη των τόκων.


    To δε Αρθρο 7 λέει:

    Υποβολή από το φορέα πληρωμής
    στοιχείων του πραγματικού δικαιούχου

    1. Όταν ο πραγματικός δικαιούχος των τόκων κατοικεί σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., τότε ο φορέας πληρωμής στην Ελλάδα υποχρεούται να παράσχει στην
    αρμόδια αρχή τα παρακάτω στοιχεία:

    α) τα στοιχεία ταυτότητας και την κατοικία του πραγματικού δικαιούχου
    σύμφωνα με το άρθρο 3,

    β) το όνομα και τη διεύθυνση του φορέα πληρωμής,

    γ) τον αριθμό λογαριασμού του πραγματικού δικαιούχου ή ελλείψει αυτού, τα στοιχεία της απαίτησης που αποτελεί γενεσιουργό αιτία των καταβαλλόμενων τόκων και

    δ) στοιχεία σχετικά με την πληρωμή των τόκων σύμφωνα με την παράγραφο 2.

    2. Ο φορέας πληρωμής υποχρεούται στην υποβολή των σχετικών πληροφοριών για τους τόκους, ταξινομώντας αυτούς στις παρακάτω κατηγορίες, τις οποίες και
    δηλώνει στην αρμόδια αρχή:

    α) Το ποσό των καταβληθέντων ή πιστωθέντων τόκων στην περίπτωση που καταβάλλονται τόκοι σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της
    παραγράφου 3 του άρθρου 4.

    β) Το ποσό του τόκου ή του εισοδήματος ή το συνολικό ποσό των εσόδων από την πώληση, την εξαγορά ή την εξόφληση, που αναφέρεται στις περιπτώσεις β΄ και δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 4.

    γ) Το ποσό του εισοδήματος ή το συνολικό διανεμόμενο ποσό που
    περιλαμβάνεται στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 4.

    δ) Το ποσό του τόκου που αναλογεί σε κάθε μέλος του φορέα πληρωμής της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 4, το οποίο πληροί τους όρους της παραγράφου 1 του άρθρου 4, σε περίπτωση που καταβάλλονται τόκοι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 6.

    ε) Το ποσό του ανοιγμένου σε ετήσια βάση τόκου, σε περίπτωση που γίνεται εφαρμογή των οριζομένων στην παράγραφο 4 του άρθρου 6.

    3. Κατ` εξαίρεση, στο αρχικό στάδιο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου, ο φορέας πληρωμής υποχρεούται στην υποβολή τουλάχιστον του συνολικού
    ποσού των τόκων ή του εισοδήματος και του συνολικού ποσού των εσόδων από την πώληση, την εξαγορά ή την εξόφληση.

    4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ορίζεται η έναρξη ισχύος των οριζομένων από τις παραγράφους 2 και 3, η αρμόδια φορολογική αρχή στην οποία υποβάλλει ο φορέας πληρωμής τις πληροφορίες για τους τόκους,
    καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

    Με βάση τα παραπάνω λοιπόν αυτοί που θα ελέγχονται θα είναι οι αλλοδαποί καταθέτες των ημεδαπών ιδρυμάτων για διευκόλυνση της ΕΚ να συλλάβει τη δική της φορολογική ύλη.
    Τώρα αν στα πλαίσια της αμοιβαιότητας θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και εμείς τα ίδια, αυτό είναι βέβαιο, αλλά δεν θεσπίστηκε στο νόμο αυτό με ρητή διάταξη. Αντίθετα ο νόμος μιλάει μόνο για τους αλλοδαπούς καταθέτες.
    Δεν έχω δει την εγκύκλιο της ΕΚ για να ξέρω τι ακριβώς λέει, αλλά από τον τίτλο της καταλαβαίνουμε όλοι ότι αφορά όλα τα κράτη - μέλη.

    Επομένως ο Μοναχικός Λύκος έχει ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!!!
    Εγώ καμία μαγκιά δεν βλέπω σ' αυτόν το νόμο!! Αντίθετα μαγκιά της Ευρώπης βλέπω στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούσουμε!!

    Καλό σου βράδυ!
    Κάτι περιμένω...
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. το ξαναλέω λοιπόν ως δείγμα ΑΝΕΥΘΥΝΟΥ Έλληνα πολίτη

    η ΕΟΚ δείχνει το φεγγάρι και ο κ Καθηγητής κοιτά το δάχτυλο.

    ΥΓ

    η εγκύκλιος είναι αναρτημένη στην σελίδα (οδηγία 2003/48/ΕΚ...η αποτυχία δεν μπορεί να κρύβεται πάντα με επικοινωνιακά τρικ, κάποτε τελειώνουν και δεν βγαίνει άλλος λαγός από το καπέλο αλλά η αλήθεια...θυμήθηκαν τον νόμο 3 χρόνων του 2005 για να ξεφύγει το "μάτι" από το μπάχαλο των 64 δις € στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009 και ακόμα δεν ήρθε ο λογαριασμός της EUROSTAT )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ marianaonice
    Πολλές φορές ΕΚΠΛΗΣΣΟΜΑΙ από τα σχόλια σου.
    Μου παραθέτεις το άρθρο 7 του νόμου για την Υποβολή από το φορέα πληρωμής στοιχείων του πραγματικού δικαιούχου.
    ΕΛΕΟΣ @ φίλη Μαριάννα !
    Το κάθε Ευρωπαϊκό κράτος νομοθετεί ώστε να μπορεί να δίδει αυτά τα στοιχεία σε άλλο κράτος. Άνευ νόμου δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί παρόμοια αποστολή.
    Και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής το γνωρίζει.
    ΤΟ ΙΔΙΟ έχουν κάνει και τα υπόλοιπα 29 (24+5)κράτη.
    ΔΗΛΑΔΗ Μαριάννα νομοθετήσανε ώστε να μπορούν να δίδουν στοιχεία στα συνεργαζόμενα κράτη), αλλοδαπών και των συναλλαγών τους στην επικράτεια τους
    ΔΗΛΑΔΗ Τι περίμενες @φίλη μου να νομοθετήσουν ένα νόμο που να υποχρεώνει ΑΛΛΟ ΞΕΝΟ κράτος να σου παραδώσει παρόμοια στοιχεία.
    Συνεργασία σημαίνει εναλλάσσουμε τα στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια του καθενός μας και για να γίνει αυτό ΜΟΝΟ ένας τρόπος υπάρχει . ΝΑ νομοθετήσει ο καθένας για την επικράτεια του ως προς την αποστολή των στοιχείων.
    Αγαπητή μου @φίλη λες "Τώρα αν στα πλαίσια της αμοιβαιότητας θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και εμείς τα ίδια, αυτό είναι βέβαιο, αλλά δεν θεσπίστηκε στο νόμο αυτό με ρητή διάταξη" και σου απαντώ:"στο πλαίσιο εφαρμογής της παραπάνω Kοινοτικής Oδηγίας (2003/48/ΕΚ)ισχύουν με τον νόμο 3312/2005 (ΦΕΚ 35 Α΄) και τις διατάξεις των άρθρων 3 έως 13 και ειδικότερα τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 7 καθώς και της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ίδιου νόμου, σχετικά με την αμοιβαία συνδρομή των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης στον τομέα της άμεσης φορολογίας και της φορολογίας τόκων.
    Εγώ με συγχωρείς διαβάζω ΚΑΘΑΡΑ για αμοιβαία συνδρομή
    To "ΘΑ μπορούσαμε να ζητήσουμε και εμείς τα ίδια:από που προκύπτει;
    Εκτός και εάν δεν ξέρω να διαβάζω!!
    Ο Μοναχικός λύκος, που συμφωνείς...λες.. μαζί του) μου αναφέρει ότι :"Τους αλλοδαπούς δηλαδή θα φακελώνει η ΓΓΠΣ προκειμένου να ενημερώνει τις χώρες διαμονής των δικαιούχων που συμμετέχουν στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών".
    Δηλαδή και οι δύο σας ερμηνεύετε ( 2003/48/ΕΚ) τον όρο "αμοιβαία συνδρομή" ως ...."μονομερή συνδρομή"!!!!
    Σου παραθέτω λοιπόν το σχετικό απόσπασμα που δημοσιεύτηκε στον οικονομικό τύπο (μετά από δελτίο τύπου του υπουργείου οικονομικών)"
    Στο πλαίσιο όμως της αποτελεσματικότερης διαχείρισης αυτής της τράπεζας πληροφοριών, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Α. Μπέζας ανέθεσε την επεξεργασία των στοιχείων αυτών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου (ΓΓΠΣ) στην οποία και θα αποστέλλονται τα στοιχεία όλων όσοι δικαιούνται τόκους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
    Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα επιχειρεί να εντοπίσει τους πραγματικούς δικαιούχους των τόκων και κατ`
    επέκταση των καταθέσεων που διατηρούνται στο εξωτερικό.
    "
    Διάβαζε τους νόμους και τις κοινοτικές οδηγίες ολόκληρα και καλύτερα.
    Μπορεί να σε στεναχώρησα με τα γραφόμενα μου αλλά αυτό το "στυλάκι" της γενικής αμφισβήτησης
    νόμων , δελτίων τύπου, άρθρων εφημερίδων και δη οικονομικών , αλλά ακόμη και η παρομοίωση Διεθνών Διαγωνισμών με .....πλειστηριασμούς στην ...Άνω Μαγούλα, με κάνει ....κάπως!!!! :)))
    Καλό βράδυ @ φίλη μου!(κοίταξες email ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κι επειδή ένας άχρηστος οικονομικός συντάκτης δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει εγώ τι φταίω ή μάλλον φταίω γιατί πίστεψα ότι σε ενδιαφέρει η αλήθεια και όχι αποκλειστικά η κυβερνητική προπαγάνδα.
    Ασφαλώς και εμείς παίρνουμε αντίστοιχα στοιχεία από το φακέλωμα που κάνουν οι ομόλογες ΓΓΠΣ των άλλων χωρών, αλλά αυτά τα στοιχεία ούτε από το νόμο ούτε από τι υπουργικές αποφάσεις προκύπτει ότι θα τηρούνται στη ΓΓΠΣ.
    Το ζητούμενο της Οδηγίας ήταν να μην χάνουν έσοδα οι χώρες που συμμετέχουν από τόκους που εισπράτουν δικοί τους κάτοικοι από καταθέσεις στο εξωτερικό.
    Γι αυτό και ορισμένες χώρες, όπως και η Ελβετία (αν δεν κάνω λάθος) δεν ενημερώνουν για ένα έκαστο καταθέτη αλλά συνολικά: πληρώσαμε τόσους τόκους κλπ.
    Αν αυτά τα απλά δεν μπορείς ή δεν θέλεις να τα καταλάβεις πες το να μην κουράζομαι.
    Δεν θα χάσω και πολλά αν πάψω να μπαίνω στο politis-gr.
    Αλλά πες το μου να το ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Περίμενα να νομοθετήσουν ότι οι δικές μας υπηρεσίες με συγκεκριμένο τρόπο θα προβαίνουν στην αναζήτηση αυτών των στοιχείων από τα άλλα κράτη! Σαφώς και η ενσωμάτωση της εγκυκλίου της ΕΚ στο δίκαιο των άλλων κρατών είναι δικό τους θέμα.
    Τα υπόλοιπα του τύπου "θα επιχειρεί να εντοπίσει η ΓΓΠΣ" είναι ευχολόγια και όχι νόμος που υποχρεώνει τους αρμόδιους να κάνουν κάτι!!
    Για τους διαγωνισμούς και τους πλειστηριασμούς νομίζω ότι έκανα τις επεξηγήσεις μου, αλλά μάλλον δεν τις κατάλαβες!
    Δεν πειράζει!! φίλοι;;;
    Δεν με συμφέρει τώρα να τσακώνομαι μαζί σου!!
    :))
    Σου έστειλα απάντηση στο mail και πάλι κάτι περιμένω...
    Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ πολίτη
    Όλους αυτούς τους λυκόσκυλους τι τους μαζεύεις εδώ μέσα;
    @ Lykopoulo
    Προσπαθείς αλλά στο τέλος με χάλασες.Τόση εμπάθεια ρε φίλε και τόση χολή, κρίμα.
    @ μαριανναonice
    όλο αινίγματα είσαι εσύ με τον πολίτη και δεν μου αρέσει.
    @ Πάσης φύσεως τετράποδα
    (κανένα σχόλιο)
    @ εμένα
    Και αύριο θα διαβάσω πολίτη , τι να κάνω , είμαι μακαρονάς!
    @ όλους
    Για να διαβάσω τα σχόλια μου πήρε μια ώρα και έχασα μια πολύτιμη ώρα ύπνου.
    Καλό βράδυ και δέστε τα τετράποδα που προπαγανδίζουν και απόψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ monahikoslikos
    Καταρχάς θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι δεν θα ήθελα από το blog μου να προσβάλλονται ή να υβρίζονται διάφοροι άνθρωποι .
    Το "άχρήστος" για κάποιο οικονομικό συντάκτη (τον οποίο δεν ξέρω , αλλά αυτό δεν αλλάζει την φιλοσοφία μου), το εκλαμβάνω ως ..ατυχή έκφραση και του ζητώ συγγνώμη εκ μέρους σου.
    Ελπίζω να συμφωνείς!
    Από το πρώτο(6.17) σχόλιο σου έως το τωρινό, βλέπω μια διαφοροποίηση και αυτό με ευχαριστεί.
    Δέχεσαι τουλάχιστον τώρα το αυτονόητο , ότι δηλ."Ασφαλώς και εμείς παίρνουμε αντίστοιχα στοιχεία από το φακέλωμα που κάνουν οι ομόλογες ΓΓΠΣ των άλλων χωρών" .
    Τώρα σχετικά με το φακέλωμα που αναφέρεις , εγώ όπως έχει προσέξει το αναφέρω ...«φακέλωμα».
    Εδώ νομίζω ότι είναι και η διαφορετικότητα μας.
    Βλέπεις τα πράγματα κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα απ` ότι εγώ ! Τέλος πάντων αυτό δεν εμποδίζει ν συζητάμε αρκεί να τηρείται ο διάλογος σε πλαίσια ευπρέπειας.
    Στην αντίθετη περίπτωση όπως θα έχεις διαπιστώσει .... δεν απαντώ. Τόσο απλά!
    Πιθανώς μέσα στα πλαίσια σκέψης των χωρών να είναι και αυτό που αναφέρεις. Φαίνεται και είναι λογικό. Δηλ. "γιατί να χάνουν έσοδα οι χώρες που συμμετέχουν από τόκους που εισπράττουν δικοί τους κάτοικοι από καταθέσεις στο εξωτερικό".(ακριβής αντιγραφή από αυτό που αναφέρεις)
    Γιατί όμως έχεις αποκλείσει την δική μου άποψη. Δηλ ......γιατί να χάνουν έσοδα οι χώρες που συμμετέχουν από τόκους που εισπράττουν δικοί τους κάτοικοι από καταθέσεις στο εξωτερικό.(εξήγησα το κόλπο που επί χρόνια εφάρμοζαν)
    Αν προσέξεις και οι δύο προτάσεις είναι ...ΙΔΙΕΣ !
    Η δική σου φράση αιτιολογίας και η δική μου φράση αιτιολογίας είναι εντελώς ΟΜΟΙΕΣ.
    Γιατί λοιπόν η δική μου φράση αιτιολογίας είναι προϊόν που μου πάσαρε η κυβερνητική προπαγάνδα , ενώ η αντίστοιχή (ΟΜΟΙΑ σαν δυο σταγόνες νερό)δική σου δεν είναι προϊόν αντικυβερνητικής προπαγάνδας ;;;;
    Κάτι δεν πάει καλά όπως διαπιστώνεις νομίζω και εσύ !!!!
    Άφησε λοιπόν τα ...."Δεν θα χάσω και πολλά αν πάψω να μπαίνω στο politis-gr." γιατί ....σίγουρα θα χάσεις.
    Θα χάσεις τον διάλογο , την αντιπαράθεση , την ζύμωση και την σύνθεση απόψεων μέσα από τις οποίες -όπως βλέπεις με το παράδειγμα που σου ανέφερα- μόνο καλό θα βγει στο τέλος.
    Ο καθένας χάνει όταν αποφεύγει να εξετάσει την άλλη άποψη και μένει άρρωστα προσκολλημένος στην δική του "εγκεφαλική προπαγάνδα".
    Καλό βράδυ φίλε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αγαπητέ @λύκε
    Μου αρέσει η αγωνιστικότητα σου όπως και οι αναρτήσεις σου πολλές φορές.
    Από τότε που περιδιαβαίνω την Ελληνική μπλοκόσφαιρα έχω παρατηρήσει το εξής.
    Ενώ πολλοί οικοδεσπότες blog στο δικό τους χώρο είναι ευγενέστατοι και αρκετά συγκαταβατικοί με τους σχολιαστές, όταν βγαίνουν βόλτα γίνονται επιθετικοί. Και αναρωτιέμαι γιατί συμβαίνει αυτό. Τι έχουν να χωρίσουν οι ¨ταξιδιώτες¨ μεταξύ τους.
    Αφορμή μου έδωσες με την φράση σου ¨Δεν θα χάσω και πολλά αν πάψω να μπαίνω στο politis-gr.¨
    Δεν είναι και ότι το καλύτερο για έναν σχολιαστή προχωρημένο όπως εσύ αλλά και διαχειριστή αντίστοιχου χώρου.

    Επί του θέματος τώρα: Είπες
    ¨Ασφαλώς και εμείς παίρνουμε αντίστοιχα στοιχεία από το φακέλωμα που κάνουν οι ομόλογες ΓΓΠΣ των άλλων χωρών, αλλά αυτά τα στοιχεία ούτε από το νόμο ούτε από τι υπουργικές αποφάσεις προκύπτει ότι θα τηρούνται στη ΓΓΠΣ¨
    Δεν τελείωσες τον συλλογισμό σου όμως με την άποψη σου επί του τι θα γίνονται αυτά τα στοιχεία που θα παίρνουμε ? Θα τα πετάμε ?
    Πιστεύεις ότι θα μένουν ανεκμετάλλευτα από το Υπ. Οικον. με τέτοια ελλείμματα που έχουμε ή το αποδίδεις σε ανικανότητα ?

    Με ειλικρινά φιλική διάθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ε...Συμμορία έχουμε και εμείς e-mail …έτσι:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Basiliadis: για μακαρονάς δεν ξέρω αν είσαι, λαπάς είσαι σίγουρα.

    @politis-gr: Καμιά αντίρηση ο διάλογος πάντα οφελεί το να επιμένεις όμως σε ένα θέμα που δεν το κατέχεις είναι πέραν κάθε λογικής.
    Το ότι χαρακτήρισα άχρηστο το δημοσιογράφο επίτρεψέ μου να μην συμφωνήσω με τη συγνώμη που του ζητάς εκ μέρους μου και δεν είναι ο μόνος άχρηστος στο οικονομικό ρεπορτάζ.
    Το θέμα που θίγεις είναι αρκετά εξειδικευμένο για τους απλούς οικονομικούς συντάκτες -ξέρω τι σου λέω- διαβάζω κι εγώ εφημερίδες αλλά διαβάζω και τα προτότυπα κείμενα, νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους κλπ.
    Ειδικά μάλιστα το θέμα φορολόγησης των τόκων στην ΕΕ το παρακολουθώ από το ...1988 όταν πρωτοξεκίνησαν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες και όπως καταλαβαίνεις δεν περίμενα την Εξπρές να με ενημερώσει.
    Καλό ξημέρωμα και θα τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ gnik: Δυστυχώς φίλε μου αυτό που ενδιαφέρει είναι να πέφτει το παραδάκι από την παρακράτηση του φόρου επί των τόκων και τίποτα περισσότερο.
    Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλά…ρουτίνα !!!!
    Εσύ ετοιμάζεσαι για ταξιδάκι έτσι ?
    Τυχερέ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η Ντόρα να πάρει τα κλειδιά μήπως και σώσουμε τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή