Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Κυβέρνηση με σύμβαση ορισμένου χρόνου

O κυβερνητικός ανασχηματισμός αποτελεί αφενός ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής και, αφετέρου, ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στα κυβερνητικά πόστα με ταυτόχρονη επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται προς την ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση.

Είναι γεγονός ότι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, ο οποίος έχει ασκήσει αρνητική κριτική στην οικονομική πολιτική του προκατόχου του, δεν έχει περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών από τη στιγμή που η κεντρική πολιτική κατεύθυνση παραμένει η ίδια.

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός απλώς επέλεξε να απευθυνθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και να εξυπηρετήσει μόνο εσωκομματικές ισορροπίες, αντί να αλλάξει την πολιτική που ο ίδιος παραδέχεται ότι είναι λάθος.

Από την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που επαγγελλόταν το τελευταίο διάστημα, ο Γ. Παπανδρέου πέρασε με χαρακτηριστική άνεση στην επιλογή μιας σύνθεσης που αποσκοπεί στη διάσωση του εαυτού του και της κυβέρνησής του.

Αντί να αφουγκραστεί την κοινωνία που έχει αγανακτήσει γιατί δεν αντέχει άλλο, ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να ακούσει τις φωνές διαμαρτυρίας των βουλευτών του κόμματός του και των υπουργών που δεν εντάσσονταν στη δική του ομάδα διακυβέρνησης, προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο στο εσωκομματικό πεδίο και να αναβάλει τις επερχόμενες εξελίξεις. Αλλά και το κατά πόσο θα το επιτύχει αυτό, είναι σχετικό.

Ηδη, μόλις χθες σημειώθηκε η πρώτη αντίδραση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τον ανασχηματισμό. Εξάλλου, είναι βέβαιο ότι τίποτα δεν πρόκειται να μετριάσει την ένταση των κινητοποιήσεων των αγανακτισμένων πολιτών που απαιτούν την κατάργηση του Μνημονίου.

Ολα τα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση υπό προθεσμία και ότι ο πρωθυπουργός, μέσα στους επόμενους μήνες, θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε εκλογές.

ΕΤ