Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί


Δεν πάει πια μέσα απ’ τις λέξεις η υπόθεση, έλεγε ένας ευκλεής του ποιητικού μας τρόπου, αλλά ο πρωθυπουργός φαίνεται, έγραφε ο Γιάννης Τριάντης στην «Ε», πως έχει διαφορετική άποψη.

Ακατάβλητος χρησιμοποιεί τις ίδιες άσαρκες λέξεις, τις ίδιες παρενδυματικές φράσεις, τα ίδια ασύστολα ψεύδη…

Μίλησε φέρ’ ειπείν για πολύμηνη, σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την 5η δόση και το νέο δάνειο. Αν εννοεί ότι κατόρθωσε να πείσει τους Ευρωπαίους να παράσχουν τα χρήματα αυτά, ψεύδεται.

Διότι γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι εδώ και μήνες έχει αποφασιστεί να δοθεί το «νέο πακέτο σωτηρίας», για λόγους που υπερβαίνουν την «ελληνική υπόθεση» και αφορούν ευθέως την Ενωση στο σύνολό της.

Με αυστηρούς όρους και άκαμπτη επιμονή στην ίδια ολέθρια συνταγή, δίνεται η νέα -ψευδώνυμη- βοήθεια.

Αναπόφευκτο συνεπώς το ερώτημα: Ζήτησε και πέτυχε καλύτερους όρους ο πρωθυπουργός; Ποιοι είναι αυτοί;

Μειώνεται δραστικά το τοκογλυφικό επιτόκιο;

Διαφοροποιείται το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο;

Μήπως εννοεί ο πρωθυπουργός τη «διαδικασία της Βιέννης» ή την πρόσκαιρη απαλλαγή της Ελλάδος από την υποχρέωσή της να συγχρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ; Μα αυτά διατυπώθηκαν ως σκέψεις και προτάσεις των εταίρων εδώ και μήνες (ειδικά το πρώτο) χωρίς να έχει υπάρξει σχετικό ελληνικό αίτημα….

Τελικά το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο .

Έλλειψη φαντασίας; …… ή ακολουθούν την πετυχημένη συνταγή, χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται ότι ο λαός ξύπνησε και αποτινάσσει από επάνω του τον καλλιεργημένο φόβο και τα εκβιαστικά (ψευτο) διλήμματα;