Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Κυβέρνηση υπό διάλυση αναζητεί εκβιασμούς


Είναι φανερό πλέον ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και μετά και τη χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λιάνη, το Μαξίμου φοβάται ντόμινο αντιδράσεων από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αντιτίθενται στην αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου.

Πράγμα που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την κυβέρνηση ακόμη και σε πτώση, πριν καν προλάβει να συμπληρώσει ούτε δύο χρόνια θητείας.

Είχαμε επισημάνει, με αφορμή την καθολική σκληρή κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομίας και τη διαφαινόμενη άρνησή τους να ψηφίσουν το λεγόμενο νέο Μνημόνιο, πως η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει απολέσει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό νωρίτερα ίσως και από ό,τι αναμενόταν, αφού δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αναγκαστεί σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, ακόμα και πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο βρίσκεται στον αέρα.

Η πρωτοφανής σκληρότητα των μέτρων που έχουν αποφασίσει να επιβάλουν κυβέρνηση και Τρόικα, τα οποία έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση του κόσμου, που δεν αντέχει άλλο αλλά βλέπει και ότι οι θυσίες του πηγαίνουν χαμένες, δεν επιτρέπει στη συνείδηση της πλειοψηφίας των βουλευτών να τα ψηφίσει.

Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι αρνούνται να ταυτιστούν πλέον με τη σκληρή, και μαζί αδιέξοδη, πολιτική λιτότητας που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει στο παρελθόν ο τόπος.

Είναι σαφές ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να πείσει τους βουλευτές του, που ένας ένας εγκαταλείπουν το σκάφος που βουλιάζει. Και είναι αλήθεια ότι ο ίδιος είναι πια ένας αδύναμος πρωθυπουργός, που δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα και την κυβέρνησή του και αναζητά απεγνωσμένα σανίδα σωτηρίας.

Ολα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα συρθεί σε εκλογές.
ET