Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πρόταση νόμου για επανέλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών


Τον επανέλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από το 1974 έως και το 2010 όσων διετέλεσαν ή διατελούν πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κυβερνήσεων ζητεί με πρόταση νόμου που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των συζύγων καθώς και των ανήλικων παιδιών τους.

Τον έλεγχο των πόθεν έσχες από το 1974 μέχρι σήμερα, είχε ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, για να εξεταστεί ο ενδεχόμενος αδικαιολόγητος πλουτισμός πρώην, αλλά και εν ενεργεία πολιτικών προσώπων.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει συγκεκριμένα για τον επανέλεγχο των δηλώσεων πενταμελή ανεξάρτητη Ειδική Επιτροπή, που θα αποτελείται αποκλειστικά από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Προτείνει επίσης εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδικαιολόγητη απόκτηση ή επαύξηση περιουσιακού στοιχείου, να γίνεται έως και δήμευση αυτών.

Καλεί τέλος την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου, ώστε το ίδιο το πολιτικό σύστημα να αναδείξει και να αποβάλει, όπως επισημαίνεται, όλους εκείνους που, πιθανώς, χρησιμοποίησαν δημόσια αξιώματα για να πλουτίσουν.




Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Αντώνης Σαμαράς: «Κλειδί» για τη συναίνεση η επανα – διαπραγμάτευση του Μνημονίου


Μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Ναι στη συναίνεση για Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου .Ναι στη συναίνεση για Επανεκκίνηση της Οικονομίας!
Όχι στη συναίνεση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής. Όχι στην συναίνεση για την κατάργηση της Δημοκρατίας. Όχι στη «δικτατορία του μονόδρομου».

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «οι ίδιοι που ζητούν από την αντιπολίτευση να συναινέσει δεν ζητούν και από την κυβέρνηση να κυβερνήσει» .

Περιέγραψε την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης λέγοντας πως «κρύβουν τις οφειλές του Δημοσίου. Τα έσοδα έπεσαν. Οι δαπάνες αυξήθηκαν. Η ανεργία αυξάνεται. “ και συμπλήρωσε πως “αποδείχθηκε ότι απέτυχαν παταγωδώς. Αυτά για τα οποία προειδοποιήσουμε πέρυσι επαληθεύτηκαν» .

Επέμεινε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα κι εξέφρασε τη διαφωνία του με την τρόικα.Υποστήριξε, ωστόσο, ότι μπορούν από κοινού να πείσουν την τρόικα.

«Το μνημόνιο θυμίζει το μύθο του Σίσυφου. Όσο και αν το σπρώχνεις αυτό γυρίζει πάλι πίσω στην αρχή» δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. στηρίζει ότι κάνει καλό στην πατρίδα, λέγοντας ότι «είμαι έτοιμος να νομοθετήσουμε μαζί για την αξιοποίση της δημόσιας περιουσίας, τις αποκρατικοποιήσεις, τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων προκειμένου να εισέλθουν χρήματα στο κράτος, τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, τις συμβάσεις για για εκχωρήσεις εκμετάλλευσης λιμανιών, αεροδρομίων κτλ».

Ωστόσο επισήμανε ότι αν και τα έχει προτείνει όλα αυτά η Ν.Δ. οι αντιστάσεις βρίσκονται μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

«Οι συνδικαλιστάδες σας,δέχονται να χάσουν τα προνόμια; Οι ιδεαλιστές που έγιναν υπουργοί μπορούν να απαλλαγούν από τις ιδεοληψίες τους;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για ότι φοβίζει τον κόσμο με επικείμενη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ υπογραμμίζοντας πως τέτοιες συζητήσεις είναι καταστρεπτικές για τη χώρα και εντείνει «το φαινόμενο της μεταδοτικότητας» που αυξάνει το κόστος της χρεωκοπίας και πως κανείς άλλος δεν έχει συμφέρον από τέτοια σενάρια παρά οι κερδοσκόποι.

Ακόμη αναφέρθηκε και στα σχόλια του Γ. Καρατζαφέρη περί συμφιλίωσης του Θεμιστοκλή με τον Ευρυβιάδη πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, λέγοντας ότι «οι δύο άνδρες συμφώνησαν για να πολεμήσουν όχι για να υποκύψουν».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στο κίνημα των «αγανακτισμένων» λέγοντας πως «έχουμε υποχρέωση να ακούσουμε τους αγανακτισμένους πολίτες, οφείλουμε να τους δώσουμε ελπίδα και πρακτικές λύσεις».




Διατήρηση της εξουσίας μέσω εκβιασμών και επικίνδυνων διλημμάτων.


Οσο μεγαλώνει η απόσταση που τη χωρίζει από την κοινωνία, η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα εξαπτέρυγά της, επινοεί και κατασκευάζει πολιτικά, επικοινωνιακά τρικ για να διασπείρει το φόβο στους πολίτες και να εκβιάσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το παιχνίδι της συναίνεσης, που στήθηκε με άκομψο και επικίνδυνο τρόπο την τελευταία εβδομάδα, χρησιμοποιείται ως μέθοδος για να συνεχιστεί η ίδια αδιέξοδη πολιτική, η οποία κατά ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών μάς κρατά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε πριν από ένα χρόνο ένα Μνημόνιο που αποδεικνύεται καταστροφικό για την Ελλάδα.

Αντί αυτοκριτικής και αλλαγής πορείας, εξακολουθεί να επιμένει στη συνταγή της χρεοκοπίας, στην οποία όμως απαιτεί τώρα να βάλει την υπογραφή του και ο Αντώνης Σαμαράς! Κι αυτό υπό την απειλή ότι αν δεν υπάρξει συναίνεση, θα σταματήσει ο δανεισμός της χώρας από το Μηχανισμό Στήριξης.

Η δραματοποίηση της τελευταίας εβδομάδας, που έγινε για να εξυπηρετηθούν πολιτικές, επικοινωνιακές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, έφερε ακόμη πιο πίσω την οικονομία.

Τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή, τα οποία με τόση ανευθυνότητα άφησαν οι κυβερνώντες να κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο, είχαν ως αποτέλεσμα να φύγουν κι άλλα κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες και να ενταθούν η ανασφάλεια και η αρνητική ψυχολογία στην αγορά.

Κι όλα αυτά, μόνο και μόνο για να δείξουν ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου ότι δήθεν δίνουν ηρωική μάχη για την πέμπτη δόση, κόντρα στην άρνηση του Σαμαρά!

Ολα αυτά θα είχαν παραπολιτικό μόνο ενδιαφέρον αν δεν έθεταν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας. Ο Παπανδρέου είναι πράγματι «αποφασισμένος», όπως δηλώνει, φαίνεται όμως ότι η αποφασιστικότητά του δεν έχει να κάνει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά με τη διατήρηση της εξουσίας, σε συνθήκες κρίσης, μέσω εκβιασμών και επικίνδυνων διλημμάτων.

ΕΤ



Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο πολιτικός χρόνος τρέχει πλέον με ταχύτερους ρυθμούς


Μπροστά η ΝΔ, καταρρέει το ΠΑΣΟΚ. Τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse που δημοσιεύει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής πιστοποιούν με τον πιο εμφατικό τρόπο αυτό που αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη.

Ότι δηλαδή οι πολίτες απορρίπτουν την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης του Μνημονίου, η οποία οδηγεί τη χώρα προς την καταστροφή. Και, παράλληλα, επικροτούν τη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση που διατυπώνει ο Αντώνης Σαμαράς για την έξοδο από την κρίση.

Επειτα από τρία χρόνια, η Ν.Δ. «πήρε κεφάλι» στην πρόθεση ψήφου και ο Αντώνης Σαμαράς, λίγες ημέρες μετά το Ζάππειο ΙΙ, συνεχίζει την ανοδική πορεία του, κατακτώντας την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.

Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ φυλλορροεί και η πολιτική του αμφισβητείται ανοιχτά από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι «ανοιχτά» πλέον συμφωνούν με τις προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ.

Στη δημοσκόπηση, καταγράφεται για πρώτη φορά η πολιτική ανατροπή, με τη Ν.Δ. να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 0,5%, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος ισοδυναμεί με τον πρωθυπουργό στο ερώτημα της καταλληλότητας.

Ολοι οι δείκτες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι κόλαφος για τον Γιώργο Παπανδρέου και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ η κοινή γνώμη -ανάμεσά τους και ένα ικανό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ- βλέπει «ελπίδα» στο πρόγραμμα του Αντ. Σαμαρά, δηλώνοντας σύμφωνη στη μείωση της φορολογίας και στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Τα ζητήματα αυτά είναι κομβικά για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και απαραίτητη προϋπόθεση για το «ναι» στη συναίνεση και, όπως προκύπτει από την έρευνα, αποτελούν τη μόνη λογική λύση και, επομένως, πολιτική επιλογή από τους πολίτες.

«Προβλέψεις»

Η έρευνα ολοκληρώθηκε μία ημέρα πριν από τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο και τα ευρήματά της «προέβλεψαν» το άκαρπο αποτέλεσμα της συζήτησης που προκάλεσε ο πρωθυπουργός.

Είναι ενδεικτικό ότι το 31% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί σωστή την επιλογή του Αντ. Σαμαρά να μη συμφωνήσει με τα περισσότερα από τα μέτρα της κυβέρνησης, το 42% -και πάλι των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος- εκτιμά ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. για μείωση της φορολογίας μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση, ενώ το 55% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

Ούτε οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση μετά το τετ α τετ του Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς ούτε τα σενάρια τρομοκρατίας της οικονομίας επηρέασαν τους πολίτες, που φαίνεται πως έχουν αποκρυσταλλώσει την άποψή τους για την κυβερνητική πολιτική: μέσα στις τελευταίες 20 μέρες το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έκανε βουτιά τριών ποσοστιαίων μονάδων, ενώ το 76% εκτιμά ότι τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις αποκρατικοποιήσεις -η Ν.Δ. έχει καταθέσει ενστάσεις και έχει διατυπώσει προϋποθέσεις για το «κεφάλαιο» των αποκρατικοποιήσεων-, ενώ όσον αφορά στις πρόωρες εκλογές στο άμεσο μέλλον, «όχι» απαντά το 53% των ερωτηθέντων.

Στο κενό…

Η «ακτινογραφία» στην πρόθεση ψήφου δείχνει ότι όσες προσπάθειες και αν επιχειρήσει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει ή να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης σε… τρίτους, πέφτουν στο κενό. Το διάστημα που το Μέγαρο Μαξίμου έπαιζε το χαρτί της «συναίνεσης» θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα, τα ποσοστά είχαν συνεχώς φθίνουσα πορεία. Από τις 5 Μαΐου μέχρι την παραμονή της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το ΠΑΣΟΚ έχασε τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η εξέλιξη της εκτίμησης πρόθεσης ψήφου δείχνει ότι από τον Μάρτιο του 2010 έως σήμερα έχει χάσει 12%.

Στο αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων 20 ημερών η Ν.Δ. εμφάνισε ανοδική τάση έπειτα από μια περίοδο «στασιμότητας» λόγω των εσωκομματικών κραδασμών της.

Η έρευνα της Pulse δείχνει ελαφρά ενισχυμένο το ΚΚΕ, σταθερό τον ΛΑ.Ο.Σ., κατά 0,5 αυξημένο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Δημοκρατική Αριστερά, η Δημοκρατική Συμμαχία και το Αρμα Πολιτών δεν συμπληρώνουν το όριο του 3%.

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού, ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς ισοδυναμούν με ποσοστό 20,5%, εύρημα που, σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, είναι «ηχηρό» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς παραδοσιακά ο εν ενεργεία πρωθυπουργός κρατά τα σκήπτρα της υπεροχής κατά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι, αυτή τη στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύεται σε κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι ξεκάθαρο ότι διαμορφώνονται βάσιμες προϋποθέσεις για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στο άμεσο μέλλον, καθώς η ΝΔ δείχνει ότι μπορεί να πείσει τους πολίτες πως αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Και μπορεί να έχει ακόμη απόσταση να διανύσει στην κούρσα για την αλλαγή, όμως είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός χρόνος τρέχει πλέον με ταχύτερους ρυθμούς.

ΕΤ




Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Επικαλέστηκε μέχρι και έκθεση της CIA περί -υποτιθέμενου- πραξικοπήματος!


Πριν από ενάμιση χρόνο ο Γ. Παπανδρέου εξελέγη πρωθυπουργός για να κυβερνήσει τη χώρα και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Προσπερνούμε, επί του παρόντος, το γεγονός ότι υφάρπαξε τις ψήφους των πολιτών με ψεύτικες υποσχέσεις για παροχές και με τη γνωστή παραπλανητική διαβεβαίωση ότι «υπάρχουν χρήματα».

Είναι γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να επιβάλει την πολιτική του. Αυτό έκανε άλλωστε, μέχρι σήμερα, επιλέγοντας την προσφυγή στον περιώνυμο μηχανισμό στήριξης και την υπογραφή ενός καταδικαστικού για τη χώρα και τους πολίτες της Μνημονίου.

Δεν ρώτησε ούτε το λαό ούτε τα άλλα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να εφαρμόσει την αποτυχημένη πολιτική που ο ίδιος αποφάσισε και η οποία οδήγησε την οικονομία στην ύφεση και την κοινωνία στη φτώχεια.

Δεν δίστασε ούτε μία στιγμή για να προωθήσει τα πιο αντιλαϊκά φορολογικά, δημοσιονομικά μέτρα που έχει δει ποτέ ο τόπος. Τώρα, που διαπιστώνει τα αδιέξοδα της πολιτικής του, η οποία έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και τον ίδιο στην πολιτική χρεοκοπία, ζητά συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οχι για να αλλάξει το μίγμα πολιτικής και να σωθεί η Ελλάδα, αλλά για να μοιραστεί με άλλους τις δικές του ευθύνες και να διασώσει πολιτικά τον εαυτό του.

Χωρίς να κάνει ο ίδιος οποιοδήποτε άνοιγμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής συνεννόησης, επικαλούμενος διεθνείς εκβιασμούς, εμμένει στις θέσεις του.

Θέτει εκβιαστικά διλήμματα για να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην καταστροφή. Εφθασε, μάλιστα, στο σημείο να επικαλεστεί έκθεση της CIA, στην οποία –υποτίθεται ότι– γίνεται λόγος περί κινδύνου πραξικοπήματος. Για να εισπράξει άμεσα την αποδοκιμασία των πολιτικών αρχηγών.

Αυτή η ελαφρότητα που χαρακτηρίζει τους χειρισμούς του είναι εθνικά επικίνδυνη. Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος!

ΕΤ



Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Έχει χρεοκοπήσει πολιτικά ο Γ. Παπανδρέου


Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επιδρομής από την κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, με την υπογραφή του -καταδικαστικού για τη χώρα και τους πολίτες της- Μνημονίου και τη συνακόλουθη λήψη των πιο ακραίων φορολογικών, δημοσιονομικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί ποτέ και τα οποία οδήγησαν σε τέτοια ύφεση και φτώχεια, ώστε δεν μπορεί να αντέξει άλλο η κοινωνία.

Η τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους πολιτικούς αρχηγούς, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποσπάσει την επιδιωκόμενη συναίνεση και να καταστήσει και άλλους συνυπεύθυνους στο καταστροφικό του έργο, μπορεί να φθάνει μέχρι και σε σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών ή και υιοθέτηση κάποιων προτάσεων της Ν.Δ. για την οικονομία.

Είναι προφανές, όμως, ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ύστατος αυτός πολιτικός ελιγμός του πρωθυπουργού αποσκοπεί, όχι στη σωτηρία του τόπου, αλλά στην πολιτική διάσωση του ίδιου - ούτε καν της κυβέρνησής του.

Είναι σαφές ότι η μέχρι τώρα πορεία του Γ. Παπανδρέου στη διακυβέρνηση της χώρας και η αποτυχημένη συνταγή πολιτικής που ακολούθησε, φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, καθιστούν απαγορευτική την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό.

Και, ειλικρινά, αυτό δεν το λέμε για λόγους πολιτικής αντιπαλότητας. Είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Ασφαλώς, είναι σημαντική η υπεύθυνη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσα σε ένα κλίμα διεθνών πιέσεων και εκβιασμών και με τη χώρα να κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Το βέβαιο είναι, όμως, ότι έχει χρεοκοπήσει πολιτικά ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος απέδειξε, με την πολιτική του, ότι είναι επικίνδυνος για τη χώρα και γι’ αυτό πρέπει να φύγει.

ΕΤ




Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Μήπως πληρώσουμε και το φόβητρο της δραχμής , όπως το «περίστροφο του ΔΝΤ»;


To δίλημμα που τέθηκε χθες από την κυβέρνηση, διά της διορισμένης επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, είναι πλέον σαφές: Ή μπαίνει φόρος στην γκαζόζα ή επιστρέφουμε στη δραχμή!

Προκαλεί τουλάχιστον οργή ο απερίσκεπτος και επικίνδυνος τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός και οι συμβουλάτορές του αντιμετωπίζουν τα θέματα της οικονομίας.

Κατ’ αρχήν και μόνο στο άκουσμα της δραχμής ο μέσος αποταμιευτής σκέπτεται το πώς θα διασφαλίσει τις καταθέσεις του, και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική για την ευστάθεια της χώρας είναι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Το δίλημμα της κυρίας Δαμανάκη θα ήταν πιστευτό πέρυσι. Αλλωστε, το είχε θέσει τότε ο κ. Παπανδρέου λέγοντας: Ή υπογράφετε το Μνημόνιο ή χρεοκοπούμε.

Δώδεκα μήνες μετά η κυβερνητική παρέα επανέρχεται με θράσος και απειλεί: Επειδή εφαρμόσαμε το Μνημόνιο αλλά φέτος ο Προϋπολογισμός θα ξεφύγει 6 δισ. ευρώ, δεχθείτε και άλλα μέτρα πριν σας χρεοκοπήσω.

Αφήνουμε στην άκρη τον πολιτικό εκβιασμό και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκφοβίσει τους πολίτες. Το γνωρίζουμε το παιχνίδι.

Ομως πλέον ποιος εκφοβίζεται περισσότερο: Ενας βουλευτής για να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ή ένας καταθέτης;

Κανείς δεν είναι τρελός να θέλει την καταστροφή της χώρας του, όμως όλοι οι σκεπτόμενοι Ελληνες γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να επέλθει σωτηρία με την επέκταση της αποτυχημένης συνταγής της υπερφορολόγησης και της ύφεσης.

Εάν η είσοδος του ΔΝΤ ήταν το δήθεν «περίστροφο» του κ. Παπανδρέου προς τους δανειστές του, τώρα η απειλή της δραχμής είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής που ο πρωθυπουργός με απίστευτη πολιτική αφέλεια το στρέφει κατά της οικονομίας.

Και όπως το περίστροφο του ΔΝΤ εκπυρσοκρότησε στα χέρια του Παπανδρέου, πολύ φοβόμαστε ότι θα συμβεί το ίδιο με το φόβητρο της δραχμής εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να πορεύεται με την ίδια πολιτική ανοησία που τη διακρίνει έως τώρα…

ΕΤ




Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πολύ αργά για… σωσίβιο


Ηταν φανερή η απεγνωσμένη προσπάθεια του πρωθυπουργού, από τις χθεσινές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, να μεταφέρει και στα άλλα κόμματα τουλάχιστον ένα μέρος από τις τραγικές ευθύνες της δικής του κυβέρνησης για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας.

Ηταν ολοφάνερη η αγωνιώδης αναζήτηση από τον Γ. Παπανδρέου έστω και ψηγμάτων συναίνεσης, από οποιαδήποτε πλευρά, προκειμένου να αποκτήσει άλλοθι για τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησής του που έφεραν τα πρωτοφανή στα χρονικά φορολογικά μέτρα.

«Ρίξτε μας επειγόντως σωσίβιο για να σωθούμε και… να συνεχίσουμε την καταστροφική πορεία», ήταν σαν να έλεγε ο πρωθυπουργός.

Η φοροεπιδρομή-σοκ που αποφάσισαν κυβέρνηση και Τρόικα, με στόχο να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 6 δισ. ευρώ την οποία δημιούργησε η αποτυχημένη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτεται από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Δεν μπορεί να γίνει δεκτή ούτε από τον επιχειρηματικό κόσμο ούτε από τους εργαζομένους και συνταξιούχους ούτε όμως από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, όπως κατέστη σαφές και χθες.

Με πλέον χαρακτηριστική και σημαίνουσα τη σθεναρή και υπεύθυνη στάση του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή, την οποία πρώτη η Ν.Δ. είχε καταδικάσει.

πολιτική της άγριας υπερφορολόγησης των πάντων αδειάζει πλήρως τις τσέπες των πολιτών, προκαλεί την ασφυξία της αγοράς, πολλαπλασιάζει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, εκτοξεύει την ανεργία και εξαντλεί πλήρως τις αντοχές της κοινωνίας που δοκιμάζεται σκληρά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

ET



Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα «Ιφιγένεια» και οι Έλληνες πειραματόζωα


Η μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έχει εξαπολυθεί ποτέ στον τόπο μας αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ωμή, αντικοινωνική επιλογή η οποία έχει ως στόχο να μεταφερθεί στις πλάτες του ελληνικού λαού ο λογαριασμός της τραγικής αποτυχίας του Μνημονίου ελληνικής κυβέρνησης – Τρόικας.

Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία, που ήδη δοκιμάζεται σκληρά εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν είναι σε θέση να αντέξει τα νέα φορολογικά, δημοσιονομικά μέτρα σοκ του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ανακοινώθηκαν.

Με την αύξηση των άμεσων φόρων και την περικοπή των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων μειώνονται δραματικά.

Αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών από τη μετάταξή τους στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, που αναμένεται να πυροδοτήσουν την ακρίβεια, καθίσταται σαφές ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών σχεδόν εκμηδενίζεται.

Τα μέτρα πρόκειται να νεκρώσουν πλήρως την αγορά, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση, πολλαπλασιάζοντας με ταχύτερους ρυθμούς τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και εκτοξεύοντας την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα.

Για να διορθώσουν τα λάθη και τις αστοχίες τους και να κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» των 6 δισ. ευρώ που δημιούργησαν, επιλέγουν μέτρα που θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα, ενώ προχωρούν και σε αποκρατικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας σε τιμές ξεπουλήματος.

Αποκλείουν την ανάπτυξη, επιμένουν να επενδύουν στην ύφεση και καταδικάζουν την κοινωνία στη φτώχεια. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα έχει, δυστυχώς, άμεσα, βραχυπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες της, που έχουν μετατραπεί εδώ και ενάμιση χρόνο σε πειραματόζωα της κυβέρνησης και της Τρόικας.

ΕΤ




Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ηττημένα μυαλά


Tου Κωνσταντίνου Χολέβα

Ηττημένα μυαλά. Άνθρωποι που ξεκινούν με ηττοπάθεια και εκ των προτέρων διάθεση υποταγής στις απαιτήσεις κάθε ξένης χώρας ή κάθε διεθνούς οργανισμού.

Η ορολογία δεν είναι δική μου. Την δανείζομαι από τον εξαίρετο Κύπριο δημοσιογράφο Λάζαρο Μαύρο, τον οποίο διαβάζω κάθε μέρα μέσω διαδικτύου στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Λευκωσίας ( www.simerini.com).

Τους βλέπουμε καθημερινά στη ελληνική κοινωνία. Πολιτικοί, αρθρογράφοι, πανεπιστημιακοί που μας καλούν να τα παραχωρήσουμε όλα, να χάσουμε κάθε αίσθηση αξιοπρέπειας, να ασεβήσουμε απέναντι στο παρελθόν και στο μέλλον του Έθνους μας.

Άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Ελληνισμό και στην ιστορία του, που θα προτιμούσαν να μην είναι ανεξάρτητη η Ελλάδα, αλλά να είναι πολιτικά και στρατιωτικά υποτελής σε ξένες δυνάμεις.

Δεν είναι πολλά τα ηττημένα μυαλά στην πατρίδα μας. Αλλά έχουν τον τρόπο να θορυβούν και να προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Ξεκινούν με το δεδομένο ότι κάθε μάχη, κάθε διαπραγμάτευση, είναι χαμένη και ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε μοιρολατρικά τις εθνικές υποχωρήσεις.

Προσπαθούν να αλλοιώσουν την ιστορία μας για να μην διδάσκονται τα ελληνόπουλα τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, την αγωνιστικότητα. Χλευάζουν όποιον ζητεί να διεκδικήσουμε τα εθνικά συμφέροντα και προβάλλουν χίλια δυο φανταστικά εμπόδια για να μην προστατεύσουμε τα εθνικά δίκαια.

Τα ηττημένα μυαλά μάς οδήγησαν σε μία κακίστη συμφωνία με τους δανειστές μας, την περίφημη τρόικα. Η Ελλάς δεν διαπραγματεύθηκε ουσιαστικά το Μνημόνιο. Παρεδόθη άνευ όρων –αλλά μετά πολλών φόρων.

Αντιθέτως στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία δεν επικράτησαν τα ηττημένα μυαλά, αλλά οι μαχητικές διάνοιες και τα αισθήματα εθνικής αξιοπρέπειας. Ετσι, λοιπόν, η Ιρλανδία κατόρθωσε:

Να διατηρήσει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Να αυξήσει το ελάχιστο ωρομίσθιο, επαναφέροντάς το στην εποχή προ του Μνημονίου.

Να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους χαμηλόμισθους.

Το 2011 η ανάπτυξη θα επιστρέψει για την ιρλανδική οικονομία μετά από τρία χρόνια ύφεσης.

Από την πλευρά της η Πορτογαλία διαπραγματεύθηκε με πυγή και με το κεφάλι ψηλά και επέτυχε:

Να μην καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός

Και να μην μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις κάτω των 1500 ΕΥΡΩ.

Είδαμε μάλιστα στην τηλεόραση τον Σοσιαλιστή υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Σόκρατες να ειρωνεύεται την Ελλάδα για τα ηττημένα μυαλά της, λέγοντας ότι η χώρα του κατόρθωσε να περισώσει πολύ περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα απ’ όσα οι Έλληνες.

Τα ηττημένα μυαλά αρθρογραφούν τον τελευταίο καιρό επιμόνως κατά της ανακηρύξεως της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Τη στιγμή που ακόμη και ξένες χώρες, όπως το Ισραήλ. αναγνωρίζουν ότι η ελληνική ΑΟΖ υπολογίζεται με βάση το Καστελλόριζο και εφάπτεται της Κυπριακής αντίστοιχης, το ελληνικό ΥΠΕΞ φοβάται μην κακοκαρδίσει την Άγκυρα.

Για πρώτη φορά στη νεώτερη πολιτική ιστορία μας βλέπουμε ανοικτή επιστολή –διαμαρτυρία των διπλωματικών υπαλλήλων κατά των προϊσταμένων τους για τις ολιγωρίες στα εθνικά θέματα.

Στη θαρραλέα επιστολή των επαγγελματιών διπλωματών, που έχουν τη γνώση, την εμπειρία και την αποστολή να στηρίζουν διεθνώς τις ελληνικές θέσεις, διαβάζουμε καταγγελίες για σκόπιμες υποχωρήσεις με πρόσχημα την οικονομική κρίση και το μνημόνιο. Και διερωτώμεθα: Μήπως τελικά το Μνημόνιο λειτουργεί ως βολικό πρόσχημα για τα ηττημένα μυαλά ώστε να διευκολύνει τον ενδοτισμό στα εθνικά μέτωπα;

Τα ηττημένα μυαλά κήρυτταν το 2002-2004 ότι πρέπει αμέσως οι Ελληνοκύπριοι να αποδεχθούν το Σχέδιο Ανάν διότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Κύπρου.

Απειλούσαν μάλιστα ότι σε περίπτωση απόρριψης θα θυμώσουν οι Ευρωπαίοι κατά της Κύπρου και ότι θα συμβούν διάφορα φοβερά. Τελικά με τη βοήθεια του Θεού, την παλληκαριά του Τάσσου Παπαδόπουλου και τη μαχητικότητα του 76% των Ελλήνων της Κύπρου το αντιδημοκρατικό σχέδιο απορρίφθηκε με δημοψήφισμα.

Τα ηττημένα μυαλά διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ε.Ε. και ελέγχει σήμερα με το βέτο της την οποιαδήποτε τουρκική προσπάθεια για ένταξη Έτσι αποφεύχθηκε η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής-κατοχής. Τα ηττημένα μυαλά δεν ζήτησαν συγγνώμην για όσα ανακριβή και εκφοβιστικά έλεγαν, αλλά τα γραπτά μένουν.

Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τα ηττημένα μυαλά καταβάλλουν εδώ και χρόνια εργώδεις προσπάθειες να μας πείσουν ότι η μάχη χάθηκε και ότι πρέπει να κάνουμε «αξιοπρεπή συμβιβασμό».

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν χαμένα εθνικά θέματα, όταν ένας λαός θέλει να επιμείνει και να προστατεύσει την ιστορία του και το μέλλον των παιδιών του. Τα ηττημένα μυαλά ουδέποτε διανοήθηκαν ότι μπορούμε να κερδίσουμε.

Και όμως μέχρι τώρα έχουμε κατορθώσει για πρώτη φορά στα διεθνή χρονικά μία χώρα να εισέρχεται στον ΟΗΕ με όνομα διαφορετικό από αυτό που εκείνη θα ήθελε. ΦΥΡΟΜ και όχι Μακεδονία.

Αν επιμέναμε στις δύο θετικές για μας αποφάσεις της Ευρ. Ένωσης, των Βρυξελλών του Δεκεμβρίου 1991 και της Λισσαβόνας του 1992, θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερα οφέλη. Αλλά τα ηττημένα μυαλά που εμφιλοχωρούν σε όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, υπονόμευσαν τις διπλωματικές μας επιτυχίες.

Ευτυχώς ο λαός μας πραγματοποίησε τα δύο μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και το ένα των Αθηνών και εμπόδισε τα ηττημένα μυαλά να τα παραδώσουν όλα. Άλλωστε γιατί να υποχωρήσουμε μπροστά σε μία χώρα, η οποία μπορεί συντόμως να διασπασθεί μεταξύ Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας;




Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Αντισυνταγματικές οι εξετάσεις των υπό μετάταξη


Μαθήματα απολυταρχισμού παραδίδει ανερυθρίαστα πλέον η κυβέρνηση του «Νεοθατσερικού» ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ο Γ. Φράγκος στον «Αδέσμευτο», μη διστάζοντας να παραβιάσει ακόμη και τα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος προκειμένου να απολύσει διά της «κάλπικης» διαδικασίας των μετατάξεων πάνω από 150.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Φορέας αυτού του πνεύματος που παραπέμπει σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που ετοιμάζεται να προωθήσει ρύθμιση η οποία θα προβλέπει τη βάσανο των εξετάσεων για τους υποψηφίους προς μετάταξη, εθελοντική ή μη.

Πραγματικά, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, το «στρεβλό» νομοθέτημα Ραγκούση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα και συγκεκριμένα με το άρθρο 4 αυτού που απαγορεύει στο όνομα της ισότητας διαφορετικές μεταχειρίσεις Ελλήνων πολιτών από πλευράς του επίσημου κράτους.

Αναρωτήθηκε μάλιστα στο σημείο αυτό ποια ισότητα υπάρχει ανάμεσα στις δύο κατηγορίες:
Δηλαδή σε όσους μετατάγησαν μέχρι τώρα και αυτούς που πρόκειται να μετακινηθούν εφεξής και κινδυνεύουν (αν αποτύχουν στις εξετάσεις) να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του ΟΑΕΔ.

Κάτι που θα οδηγήσει τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, αφού δεν θα έχουν πλέον ούτε τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσουν τα στοιχειώδη είδη διατροφής τους.

Αφήνοντας έκθετο τον κ. Ραγκούση που εμμένει στην κατάθεση της συγκεκριμένης ρύθμισης, χωρίς να ρωτήσει τους συνταγματολόγους του κόμματός του, που βέβαια θα του έκαναν αρνητική εισήγηση, του υπενθυμίζει με νόημα ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι (κυρίως αορίστου χρόνου) που απειλούνται με απόλυση διά της πλαγίας οδού των γραπτών ή προφορικών δοκιμασιών, προσελήφθησαν με τις διατάξεις του ΑΣΕΠ.

Επομένως τι θα αξιολογήσει για δεύτερη φορά η εν λόγω ανεξάρτητη αρχή;

Θα πάρει τον άνθρωπο που το ίδιο (ΑΣΕΠ) αξιολόγησε πριν διορισθεί και θα του πει: «Ξέρεις, εγώ σε αξιολόγησα για να προσληφθείς, αλλά τώρα δεν μου κάνεις;».

Ο κ. Ραγκούσης, πάντως, επιμένει να αναθέσει στο ΑΣΕΠ τον ρόλο του «δημίου» των υπό μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων, αφού στη ρύθμιση που έχει ήδη ετοιμάσει, έχει βάλει φωτογραφικά κριτήρια.

Μεταξύ αυτών είναι τα χρόνια υπηρεσίας, ο κλάδος, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάσταση, τα φύλλα αποδοτικότητας και βέβαια το πειθαρχικό τους μητρώο.

Ετσι, τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής θα κληθούν με βάση προσυμφωνημένα κριτήρια να αποφασίσουν για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, διαδικασία που θα γίνει κυριολεκτικά στα «τυφλά», αφού κανένα από αυτά δεν μπορεί να γνωρίζει έμπρακτα ποιος υπάλληλος αποδίδει και ποιος όχι.

Εκτός αν αντιγράψουν τις κομματικές λίστες, με τα ανεπιθύμητα ή αρεστά πρόσωπα που ήδη καταρτίζονται.




Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Κέρδος 10 δισ. για τη Γερμανία από την ελληνική κρίση


Ο «αμαρτωλός» Έλληνας πληρώνει αδρά, τονίζει σε άρθρο του ο αναλυτής των FT Deutschland, Τόμας Φρίκε, στο οποίο υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί περίπου 10 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της Ελλάδας.

Ο κ. Φρίκε τονίζει ότι για τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει τόκο.

Σημειώνει μάλιστα, ότι ήδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ’ εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 500 εκ. ευρώ περίπου. Σε αυτά συνυπολογίζει και το κέρδος που προκύπτει από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει, το επιτόκιο μακροπρόθεσμου δανεισμού της Γερμανίας έχει πέσει στο 3,5% με συνέπεια το χρέος της να έχει μειωθεί. Δίχως την ελληνική κρίση, τονίζει ο κ. Φρίκε, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε.

Κέρδη, προσθέτει, προκύπτουν και λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πώλησε ομόλογα στην Ελλάδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Φρίκε, η ελληνική κρίση συμπίεσε και το ευρώ, το οποίο σε αντίθετη περίπτωση ενδέχετο να είχε εκτιναχθεί πολύ υψηλότερα, λόγω της τρέχουσας αδυναμίας του δολαρίου.

Η υποχώρησης του ευρώ κατέτησε πιο ανταγωνιστικά τα γερμανικά προϊόντα τονώνοντας τις εξαγωγές τους.

Από όλα τα παραπάνω, ο κ. Φρίκε εκτιμά ότι προκύπτει κέρδος 10 δισ. ευρώ για την Γερμανία.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε, «μπορεί οι Έλληνες να γνωρίζουν καλά το θέατρο, όμως και οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω, ειδικά όταν πρέπει να γκρινιάξουν για το πόσα χρήματα χάνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Και οι Γερμανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν άλλο να συναινούν στην παροχή βοήθειας, καθώς έχουν φτάσει στο όριό τους. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της «Bild» χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών».




Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Δραματική επιβάρυνση για το κόστος διαβίωσης από τις ανατιμήσεις–σοκ


Κυβέρνηση και τρόικα βάλθηκαν να μας κόψουν όχι μόνο το διάβασμα ή μια απλή έξοδο στο θέατρο ή τον κινηματογράφο –πράγματα τα οποία έχουν ήδη περιοριστεί προ πολλού– αλλά ακόμη και το… καθημερινό φαγητό, το οποίο πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν.

Και αυτό, αφού το φορολογικό αμόκ που έχει καταλάβει τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τους συνεταίρους του της Τρόικας προβλέπει αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τρόφιμα, αναψυκτικά, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, εισιτήρια θεαμάτων και βιβλία.

Μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να διαβεβαίωνε κατηγορηματικά μόλις προχθές ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά ούτε και αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, η πραγματικότητα όμως έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση των προθέσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου από τη διάψευσή τους.

Οι νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων που ετοιμάζεται να επιβάλει σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, αναμένεται να επιβαρύνουν με ανατιμήσεις–σοκ το κόστος διαβίωσης εκατομμυρίων νοικοκυριών και να περιορίσουν δραματικά πλέον την ιδιωτική κατανάλωση, παγώνοντας πλήρως την αγορά και διαιωνίζοντας την ύφεση που επικρατεί στην οικονομία.

Τα νέα σκληρά μέτρα που προωθούνται αποτελούν -την τελευταία, ίσως- απεγνωσμένη απόπειρα για την επιτυχή εφαρμογή του Μνημονίου και τη διάσωση της κυβέρνησης. Είναι βέβαιο όμως ότι στην πραγματικότητα θα σημάνουν και την οριστική αποτυχία αυτής της καταδικαστικής για τη χώρα και τους πολίτες μνημονιακής πολιτικής και θα επισπεύσουν την προϊούσα ελεύθερη πτώση της κυβέρνησης.

Το ζήτημα είναι ότι, με την πολιτική αυτή, καθίσταται αδύνατη η έξοδος της οικονομίας από την κρίση και μαζί, δυστυχώς, η στοιχειώδης καθημερινή διαβίωση των Ελλήνων που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό της αποτυχίας.

ΕΤ


Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η παρέμβαση Σαμαρά και η στάση Παπανδρέου


Η σθεναρή και υπεύθυνη στάση του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στην αποτυχημένη πολιτική του Μνημονίου έπιασε τόπο.

Μετά τη δήλωση – παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. μέσω του Ελεύθερου Τύπου ότι δεν πρόκειται να στηρίξει αδιέξοδες πολιτικές που ζημιώνουν τη χώρα, η Τρόικα υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει και να αποσυνδέσει από την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου την προϋπόθεση της συναίνεσης – την οποία, εκβιαστικά, απαιτούσε τις προηγούμενες ημέρες, και μάλιστα εγγράφως.

Είναι προφανές ότι οι έντονες πιέσεις για την επιζητούμενη συναίνεση ασκήθηκαν προφανώς σε πλήρη συνεννόηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αναζητά, απεγνωσμένα και με οποιονδήποτε τρόπο, σωσίβιο για να διασωθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Εχει ήδη εκχωρήσει ένα σημαντικό μέρος της εθνικής κυριαρχίας με την υπογραφή του Μνημονίου και προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να παραδώσει και τα «κλειδιά» της χώρας στους δανειστές της, αποδεχόμενος την ουσιαστική κατάργηση του θεσμικού ρόλου, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης…..

Είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι αδύναμος να διαπραγματευθεί αποτελεσματικές λύσεις με την Τρόικα και ανίκανος να προωθήσει αποδοτικά μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ανάκαμψης της οικονομίας.

Επιπλέον, δεν είναι σε θέση να ελέγξει ούτε το εσωτερικό της κυβέρνησής του που σπαράσσεται από τις έριδες μεταξύ των υπουργών, με τελευταία περίπτωση την αντιπαράθεση Παπακωνσταντίνου – Ραγκούση με φόντο τις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων του Δημοσίου.

Το χειρότερο, όμως, για τη χώρα και τους πολίτες της είναι ότι τις επόμενες ημέρες έρχεται και ο νέος λογαριασμός της αποτυχίας, ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΕΤ




Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ομολογούν την αποτυχία τους και ζητούν «συγχωροχάρτι»


Η πλέον επίσημη επιβεβαίωση ότι η πολιτική του Μνημονίου έχει αποτύχει παταγωδώς προέρχεται από την αποστροφή των χθεσινών δηλώσεων του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, μέτρα κι άλλα μέτρα.

Δημοσιονομικά, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις από τους στόχους του 2011, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας.

Και, στη συνέχεια, να προχωρήσουμε και σε ήπια αναδιάρθρωση.

Πράγματα, για τα οποία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εάν τα έλεγε κανείς πριν από ένα χρόνο, θα κινδύνευε να κατηγορηθεί ως «βαποράκι» των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος του Εurogroup επιδιώκει, όμως, και κάτι ακόμη. Ζητά έγγραφη στήριξη του Μνημονίου από τη Ν.Δ. προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας μας με την 5η δόση του δανείου που εκκρεμεί.

Τι μας λένε, ουσιαστικά, οι εταίροι της Tρόικας, αλλά και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, που επαναφέρουν επίμονα τις τελευταίες ημέρες, φθάνοντας να θέτουν πλέον και ως εκβιαστικό δίλημμα, το αίτημα για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στην πολιτική του Μνημονίου, που κατά κοινή ομολογία έχει αποτύχει;

Oτι η προσυπογραφή που ζητούν στο Μνημόνιο σημαίνει πως αύριο δεν θα έχει κανείς το δικαίωμα να τους κατηγορήσει ότι οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.

Κυβέρνηση και Τρόικα αναζητούν απεγνωσμένα όχι απλώς άλλοθι, αλλά «συγχωροχάρτι» για τις πράξεις και τις ενέργειες που έχουν παγιώσει έναν φαύλο κύκλο ύφεσης στην ελληνική οικονομία και έχουν φέρει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακούγεται πραγματικά απίστευτο, αλλά είναι δυστυχώς αληθινό. Γραφειοκράτες ολκής και μια κυβέρνηση, που συναποφάσισαν πριν από ένα χρόνο μια πολιτική που έστειλε την ελληνική οικονομία σε ναυάγιο, ζητούν τώρα αυστηρότερα μέτρα για να καλύψουν τα δικά τους λάθη, αλλά και έγγραφη πολιτική στήριξη στις καταστροφικές επιλογές τους.

ΕΤ




Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αναζητούν συνενόχους πριν από το ναυάγιο


Μετά τη λήξη του Συμβουλίου Eurogroup o Eπίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν και ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ζήτησαν ( νέα μέθοδος ενδοσυνεννόησης της ΕΕ δια μέσου των....δηλώσεων στον τύπο! ) την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη .....συναίνεση της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας .

«Είναι εθνικό και όχι κομματικό θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ . "Δεν επιτρέπεται η αντιπολίτευση" είναι στην ουσία η ερμηνεία της φράσης του Προέδρου του Eurogroup .

Η απάντηση βέβαια έχει δοθεί από τον Αντώνη Σαμαρά σε συνέντευξή του στην «Real όπου News» εξηγεί:

«Πώς μπορούν να συνεργαστούν αυτοί που έφεραν τα αδιέξοδα με αυτούς που προσπαθούν να τα ξεπεράσουν;

Πώς μπορούν να συνεργαστούν αυτοί που καλλιεργούν τον φόβο με αυτούς που διακηρύσσουν την ελπίδα;

Τι ενότητα μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν το Μνημόνιο «μονόδρομο» και σε εκείνους που προσπαθούν να απαλλάξουν τη χώρα από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα;

Η «συγκόλληση» τόσο αντίθετων πολιτικών δεν είναι εθνική ενότητα, είναι αναζήτηση συνενόχων πριν από το ναυάγιο».




Κυριακή 15 Μαΐου 2011

«Μια Ευρωζώνη με… καμία χώρα-μέλος!»


Αλήθεια, πώς θα σας φαινόταν μια Ευρωζώνη χωρίς σχεδόν… κανένα κράτος-μέλος και οπωσδήποτε χωρίς τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία;… αναρωτιέται σε άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα»(5/5/11) ο Γιώργος Δελαστίκ.

Σας φαίνεται εντελώς παρανοϊκό και αποκύημα παραληρηματικής φαντασίας! Αυτό θα ήταν, όμως, το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε, αν παίρναμε τα στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος των δεκαεφτά χωρών της Ευρωζώνης για το 2010, που δημοσιοποίησε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, και εφαρμόζαμε αυστηρά τα κριτήρια του Μάαστριχτ, εντάσσοντας στην Ευρωζώνη μόνο εκείνες από τις δεκαεφτά χώρες που έχουν έλλειμμα κάτω από 3% και δημόσιο χρέος κάτω από 60% του ΑΕΠ!

Τα αποτελέσματα θα ήταν διασκεδαστικά. Η Ευρωζώνη θα έπαυε να συμπεριλαμβάνει τρια κόσια σαράντα εκατομμύρια Ευρωπαίους και το ευρώ θα το χρησιμοποιούσαν πλέον… εφτά εκατομμύρια κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου ως εθνικό τους νόμισμα!

Τα υπόλοιπα τριακόσια τριάντα τρία εκατομμύρια θα ήταν υποχρεωμένα να το εγκαταλείψουν!

Όλοι έξω απ’ το ευρώ!

Μόνο πεντακόσιες χιλιάδες Λουξεμβουργιανοί, περίπου 1,3 εκατομμύρια Εσθονοί και 5,3 εκατομμύρια Φινλανδοί θα συναποτελούσαν πλέον τον πληθυσμό της «νέας» Ευρωζώνης, γιατί μόνο αυτές οι τρεις εκ των δεκαεφτά χωρών της σημερινής Ευρωζώνης έχουν χρέος κάτω του 60% και έλλειμμα μικρότερο από το 3% του ΑΕΠ.

Οι υπόλοιπες δεκατέσσερις από τις δεκαεφτά χώρες θα απορρίπτονταν πανηγυρικά, διότι το έλλειμμά τους υπερβαίνει το 3%. Μάλιστα, οι δώδεκα από τις δεκαεφτά απορρίπτονται, γιατί δεν πιάνουν ούτε το δεύτερο κριτήριο, καθώς και το χρέος τους υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Καγχασμό προκαλεί το γεγονός ότι ο «Κέρβερος» της δημοσιονομικής πειθαρχίας όλων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, η Γερμανία, δεν πιάνει… κανένα από τα δύο κριτήρια! Με έλλειμμα 3,3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος 83,2%, απορρίπτεται μετά πολλών επαίνων.

Εξίσου πανηγυρικά απορρίπτεται και η Γαλλία, με έλλειμμα 7% και δημόσιο χρέος 81,7%, όπως βεβαίως και η Ιταλία, με δημόσιο χρέος στο 119% του ΑΕΠ και έλλειμμα στο 4,6%.

Πέρα από τις επιμέρους χώρες, μόνο σαρκαστικά σχόλια επισύρει το γεγονός ότι συνολικά η σημερινή Ευρωζώνη αποτυγχάνει παταγωδώς να εκπληρώσει τα κριτήρια… εισόδου σε αυτή: Το συνολικό έλλειμμα των δεκαεφτά χωρών της ανέρχεται στο 6% του ΑΕΠ της, στο διπλάσιο, δηλαδή, του ανώτατου επιτρεπόμενου 3%, ενώ το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο 85,1% του ΑΕΠ της, έναντι του επιτρεπτού 60%!

Ο παραλογισμός των κριτηρίων

Δεν αναφέραμε, προφανώς, τα ανωτέρω στοιχεία μόνο για να διασκεδάσουμε, αλλά και για να οδηγηθούμε σε ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα.

Το πρώτο από αυτά είναι ο παραλογισμός και η αυθαιρεσία των κριτηρίων του Μάαστριχτ – 3% για το έλλειμμα και 60% για το δημόσιο χρέος.

Τι αληθινό οικονομικό νόημα έχουν οι αριθμοί αυτοί, όταν όλες ουσιαστικά οι χώρες της Ευρωζώνης τούς παραβιάζουν; Προφανώς, απολύτως κανένα ουσιαστικό νόημα, πέραν του συμβολικού.

Το θέμα δεν σταματά εδώ. Γιατί μια χώρα να έχει οπωσδήποτε δημόσιο χρέος κάτω του 60%, όταν η ίδια η Γερμανία έχει 83,2% και, βεβαίως, όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό το «υπερβολικό», κατά τα κριτήρια του Μάαστριχτ, χρέος καθόλου δεν την εμποδίζει να είναι η οικονομικά –και πολιτικά, βεβαίως– ηγεμονική δύναμη της Ευρώπης;

Είναι εξόφθαλμο ότι απολύτως κανένας οικονομικός λόγος ουσίας δεν επιβάλλει το χρέος να είναι κάτω του 60% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για ένα αυθαίρετο όριο και τίποτα παραπάνω. Απλώς διευκολύνει το Βερολίνο να επιβάλλει την πολιτική του στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αξιοποιώντας αυτό το αυθαίρετο νούμερο, το οποίο, φυσικά, ουδόλως αισθάνονται οι Γερμανοί ότι δεσμεύει έστω και κατ’ ελάχιστο τους ίδιους.

Μάλιστα, είναι αποκαλυπτική της ουσίας του πράγματος η σύμπτωση του ότι η πολιτικοοικονομική επιρροή της Γερμανίας αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2010, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος της σημείωσε τη χρονιά αυτή τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειώσει ποτέ στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας: Αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 18% του ΑΕΠ ή 305 δις ευρώ – σχεδόν όσο είναι, δηλαδή, το σύνολο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας!

Το γερμανικό δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 2,1 τρις ευρώ, με αποτέλεσμα στις 31 Δεκεμβρίου του 2010 σε κάθε Γερμανό πολίτη να αντιστοιχούν 24.450 ευρώ δημόσιου χρέους, έναντι 20.698 ευρώ που του αντιστοιχούσαν μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, στις 31 Δεκεμβρίου του 2009.

Το 2010, δηλαδή, η Γερμανία χρεωνόταν πάνω από 800 εκατ. ευρώ την ημέρα!

Έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας

Μελετώντας κανείς τις οικονομικές επιδόσεις των χωρών-μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπως αυτές αποτυπώνονται στους πίνακες της Eurostat, αντιλαμβάνεται πλήρως και με μαθηματικό τρόπο πόσο προκλητικά τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται επιλεκτικά έναντι κάθε χώρας, ανάλογα με το πολιτικό της «βάρος» αλλά και το σθένος της πολιτικής ηγεσίας της.

Γιατί τα αγγλικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται «διαμάντια» ποιότητας «ΑΑΑ» και τα αντίστοιχα ελληνικά «σκουπίδια», όταν το αγγλικό έλλειμμα για το 2010 ήταν 10,4% του ΑΕΠ και το ελληνικό 10,5%;

Οι Βρετανοί δεν έχουν δημόσιο χρέος, μπορεί να πει κανείς. Λάθος. Δεν είχαν όντως ανάλογο χρέος το 2007 – βρισκόταν μόλις στο 44,5% του ΑΕΠ τους. Έκτοτε, όμως, άρχισε να καλπάζει σαν τρελό: 10 εκατοστιαίες μονάδες πάνω το 2008, άλλες 15 μονάδες το 2009, άλλες 10 μονάδες το 2010 και να το ήδη στο 80%, με ΑΕΠ με προοπτική να ξεπεράσει το 90% το 2011!

Σε τι διαφέρει, δηλαδή, το 9,2% του ελλείμματος της Ισπανίας από το 10,5% του ελληνικού; Για μία μονάδα γίνεται όλη η φασαρία; Ποιον κοροϊδεύουν;

Η ουσία είναι ότι οι Γερμανοί και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών βρίσκουν και τα κάνουν τόσο στην περίπτωση της ταπείνωσης της Ελλάδας όσο και σε περιπτώσεις άλλων χωρών.

Το πρώτο και καθοριστικό κριτήριο για το αν θα επιδείξουν αυστηρότητα, διαλλακτικότητα ή υποταγή είναι, φυσικά, το πολιτικό βάρος της κάθε χώρας.

Σιγά μην τολμήσουν ο Φινλανδός Όλι Ρεν ή ο Βέλγος Χέρμαν βαν Ρομπέι να βγάλουν γλώσσα στους Γερμανούς! Τους την έκοψε επιτόπου η Μέρκελ!

Το δεύτερο, όμως, έχει να κάνει με την εθνική αξιοπρέπεια ή την εθελοδουλεία της κάθε κυβέρνησης των λιγότερο ισχυρών κρατών της ΕΕ.

Αν, δηλαδή, προβάλλει αντίσταση σε αυθαίρετες απαιτήσεις του Βερολίνου και των Βρυξελλών και διεκδικεί μαχητικά την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων ή αν σκύβει υποτακτικά το κεφάλι σε κάθε εντολή και προσπαθεί να την εφαρμόσει, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει αυτή στο λαό της.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο πάσχει η Ελλάδα: Στερείται πολιτικής ηγεσίας με σθένος και βούληση να υπερασπιστεί ύψιστα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας.

Λείπει η βούληση για αγώνα

Δυνατότητα διεκδίκησης πολύ καλύτερων ρυθμίσεων για τη χώρα μας υπάρχει. Η δύσκολη ελληνική οικονομική κατάσταση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εξίσου δύσκολης πανευρωπαϊκής οικονομικής κατάστασης.

Αποτελεί γελοιότητα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης και των ξένων επικυρίαρχων ότι πρέπει να ληφθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, επειδή το ελληνικό έλλειμμα έπεσε στο 10,5 του ΑΕΠ, αντί του προβλεπόμενου 9,6%, όταν οι… είκοσι δύο εκ των είκοσι εφτά χωρών της ΕΕ υπερβαίνουν το ανώτατο όριο του 3%. Το ίδιο και όταν οι δώδεκα από τις δεκαεφτά χώρες της Ευρωζώνης έχουν δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Σε αυτό το πανευρωπαϊκό πλαίσιο, καμία σοβαρή ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχόταν την επιβολή τέτοιων μέτρων σαν αυτά που έλαβε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εναντίον του ελληνικού λαού, με πρόσχημα το υψηλό έλλειμμα και το χρέος.

Θα πρόβαλλε τα οικονομικά στοιχεία και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ούτως ώστε να ζητήσει πολύ καλύτερη μεταχείριση, αρνούμενη ούτως ή άλλως την πολιτική εθνικής υποτέλειας και ταπείνωσης που επέλεξε ο Γ. Παπανδρέου.

Μια πολιτική που συστηματικά βυθίζει την Ελλάδα όλο και βαθύτερα στην άβυσσο μιας αναπότρεπτης χρεοκοπίας, υπό όρους που θα καθορίσουν οι ξένοι επικυρίαρχοι…




Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Βόμβα διπλωματών για τα Εθνικά θέματα


Επιστολή-καταπέλτη, με την οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι «επέλεξε την οδό των ανομολόγητων χειρισμών σε καίρια εθνικά θέματα από παραθεσμικούς μηχανισμούς, προφανώς όχι με το αζημίωτο», απέστειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, πρέσβης Θ. Δασκαρόλλης.

Αποτέλεσμα, «η χώρα να βιώνει άμεσα τις οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες της διπλωματικής και οικονομικής διαπραγματευτικής ανικανότητας των κυβερνώντων».

Η επιστολή απεστάλη στους συναδέλφους του εν όψει της τρίωρης στάσης και της συγκέντρωσης που πραγματοποιούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο προαύλιο του υπουργείου Εξωτερικών στη 1 μ.μ., την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας θα δέχεται στο γραφείο του τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Και η πρόθεση είναι οι στάσεις να επαναλαμβάνονται και οι διπλωμάτες να μπαίνουν στο κάδρο (τηλεοπτικό και όχι μόνο) κάθε φορά που ο υπουργός θα δέχεται στο γραφείο του κάποιον ξένο αξιωματούχο.

Στην επιστολή, επί της ουσίας, όπως τουλάχιστον ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους, ο πρέσβης στέλνει το μήνυμα ότι η διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών διαλύεται «όχι λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω της συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής «μη επιβάρυνσης» των σχέσεών μας με την Τουρκία. Χάριν της πολιτικής του κατευνασμού και της εκχώρησης κυριαρχίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Νεο – οθωμανισμός

Σαρκαστικά δε, οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν: «Αφού τα βρίσκουμε με τους Τούρκους, γιατί να έχουμε πρεσβείες στη Χιλή, στο Περού ή στο Καζακστάν. Θα ‘χει η Τουρκία εκεί για μας, αφού προσχωρούμε στη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Ο κ. Δασκαρόλλης σημειώνει ότι «η κατάργηση ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών θα εξοικονομήσει ελάχιστα σε σύγκριση με όσα θα μπορούσε να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει τεράστιο κόστος, διπλωματικό και πολιτικό. Τη διεθνή απομόνωση της χώρας».

Κι αυτό γιατί «οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία αντιμετωπίζονται σαν σχολάζουσες «αντιπαραγωγικές» ΔΕΚΟ. Οι εκάστοτε πολιτικοί μας προϊστάμενοι είναι αυτοί που απαξίωσαν την παραγωγή εξωτερικής πολιτικής από τη διπλωματική υπηρεσία. Εμφανίστηκαν παντογνώστες και με προκατασκευασμένες θέσεις, ενεθάρρυναν την αυτολογοκρισία στα τηλεγραφήματα και τις αναφορές μας».

Κατά πρωθυπουργού

Και καταλήγει βάλλοντας εμμέσως και κατά του πρωθυπουργού, καθώς διά της πλαγίας οδού αναφέρεται σε κατά καιρούς ρήσεις του Γ. Παπανδρέου: «Κατά παραγγελίαν απόντες από τις εξελίξεις, με απαξιωμένη τη θεσμική υποχρέωση λόγου και πρότασης, οι Ελληνες διπλωμάτες δεν αξιοποιούμαστε ούτε ως εναργείς φορείς εθνικού αντιλόγου στη διεθνή διαπόμπευση και δαιμονοποίηση της χώρας, για την οποία μείζονα ευθύνη έχουν τουλάχιστον επιπόλαιες κυβερνητικές διακηρύξεις περί «Τιτανικού», μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και περίπου αναγόρευσης της πατρίδας μας σε κοιτίδα της διαφθοράς»




Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η ανικανότητα της κυβέρνησης και ο Φόρος αίματος


Η στυγερή δολοφονία ενός 44χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου, στην καρδιά της Αθήνας, λίγη ώρα πριν η σύζυγός του φέρει στον κόσμο το δεύτερό τους παιδί, αποδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι η ΕΛ.ΑΣ. και οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των πολιτών βρίσκονται σε πλήρη διάλυση.

Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός ανυπεράσπιστου πολίτη –ασχέτως εάν διαπράχθηκε από αλλοδαπούς, όπως εικάζει η Αστυνομία, ή όχι– αναδεικνύει, παράλληλα, τα μεγάλα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την ανεπιτυχή αντιμετώπισή τους.

Η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό και οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια και τρόμο από το γεγονός ότι βρίσκονται ανυπεράσπιστοι στο έλεος κάθε αλλοδαπού ή εγχώριου εγκληματικού στοιχείου, που δεν διστάζει να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή, στη μέση του δρόμου, για λίγα ευρώ ή για μια βιντεοκάμερα όπως στην περίπτωση του άτυχου πατέρα.

Είναι πασιφανές ότι ο έλεγχος των συνοικιών της Αθήνας βρίσκεται σε αδίστακτες συμμορίες που έχουν μετατρέψει σε γκέτο περιοχές του κέντρου, με συνέπεια οι κάτοικοι που δεν τις εγκατέλειψαν ακόμη να φοβούνται να κυκλοφορήσουν έξω από τα σπίτια τους.

Την ώρα που το ιστορικό κέντρο της Αθήνας παραμένει έρμαιο της λαθρομετανάστευσης, της εγκληματικότητας και του παρεμπορίου, με ευθύνη και της σημερινής Δημοτικής Αρχής, ο αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο ενός υπουργείου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο Προστασίας του Πολίτη απλώς δηλώνει ικανοποιημένος, αν δεν επαίρεται, για στατιστικές βελτιώσεις των δεικτών εγκληματικότητας, η οποία, στην πραγματικότητα, θεριεύει.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στο έργο της και στον τομέα της ασφάλειας και αδυνατεί να εκπληρώσει ακόμη και τα στοιχειώδη καθήκοντά της. Θα πρέπει όμως να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

ΕΤ




Τρίτη 10 Μαΐου 2011

O Γ. Παπανδρέου είναι πλέον πρωθυπουργός υπό προθεσμία.


Η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Υγείας στα πολιτικά πράγματα, με την έμμεση υποβολή παραίτησης και τις βαρύτατες καταγγελίες κατά του οικονομικού επιτελείου και του Μαξίμου, προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα, στο οποίο διαμορφώνεται σκηνικό κατάρρευσης.

Κυρίως, όμως, δημιουργεί μείζον ζήτημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πυροδοτεί ήδη σενάρια διαδοχής.

Τι είπε, ουσιαστικά, ο κ. Λοβέρδος; Οτι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η πολιτική, ότι τίθεται θέμα λανθασμένης κεντρικής διοίκησης, δηλαδή ανεπάρκειας του πρωθυπουργού, και ότι δεν μπορεί να περάσουν άλλα μέτρα από τον υπουργό Οικονομικών εάν δεν υπογράψουν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι σαφές πλέον από τα γεγονότα ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των μελών της ίδιας της κυβέρνησής του. Είναι φανερό ότι ένας πρωθυπουργός που δεν γίνεται αποδεκτός από τους πολίτες και την αγορά, που αμφισβητείται από την Τρόικα και δέχεται ακόμα και την αυστηρή κριτική με τελεσίγραφα από τους υπουργούς του, έχει χάσει τον έλεγχο.

Είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν είναι πια σε θέση να επιβάλει μια κεντρική πολιτική επιλογή του, όπως το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, στα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η παταγώδης αποτυχία του Μνημονίου είναι δεδομένη και ομολογείται ανοιχτά πλέον από τους ίδιους τους υπουργούς. Ακόμα και ο κ. Παπακωνσταντίνου μάς υπόσχεται ότι… «θα περάσουμε δύσκολα» και ετοιμάζει το νέο, επαχθέστερο Μνημόνιο, με ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας.

Θα το δεχθούν και αυτό οι υπουργοί που διαφωνούν ή θα επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις;

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία.

ΕΤ




Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Τι συζητούσε ο Γ. Παπανδρέου με το ΔΝΤ, τι έλεγε στην Ελλάδα


«Το ότι ήμουν σε επαφή με τον Ντομινίκ Στρος-Καν και με άλλους ηγέτες της Ε.Ε. δεν είναι ανακάλυψη, είναι δικιά μου δημόσια δήλωση από την αρχή» απάντησε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Βουλή.

Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να σταματήσει τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση ενός αποσπάσματος συνέντευξης του επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος μιλούσε σε γαλλικό κανάλι για «υπόγειες διαπραγματεύσεις» την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2009.

Τότε, όμως, ο πρωθυπουργός ούτε αναφερόταν ευθέως σε επαφές με το ΔΝΤ, ούτε μιλούσε για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Χαρακτηριστικά, στα τέλη Οκτωβρίου, μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έδειχνε ότι είχε επιλέξει να ακολουθήσει διαφορετική ρότα. «Το πρόγραμμα της τετραετίας το οποίο έχουμε είναι ρεαλιστικό. Δεν θα δημιουργήσει σοκ στην ελληνική οικονομία, διότι (…) εάν αυτή τη στιγμή, εν μέσω ύφεσης, πάρεις μέτρα ακόμα πιο περιοριστικά σε ό,τι αφορά εισοδήματα, σε ό,τι αφορά την κίνηση στην αγορά, σε ό,τι αφορά επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε μια ακόμα βαθύτερη ύφεση».

*Την 1η Δεκεμβρίου συζητήθηκε το πρώτο νομοσχέδιο, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης. «Είναι και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους αυτούς που έλεγαν «δεν μπορούμε», «δεν γίνεται», «σας κοροϊδεύουν», «πού θα βρείτε τα λεφτά;». Τα βρήκαμε τα λεφτά! Οχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη».

*«Δεν θα αναγκαστούμε να προβούμε σε στάση πληρωμών» δήλωνε στο CNN, ερωτηθείς εάν συνδέεται η περίπτωση της χώρας μας με του Ντουμπάι. «Είναι πολύ διαφορετική από το Ντουμπάι. Είμαστε κυρίαρχο κράτος. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» έλεγε στις 3 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, βρισκόταν κλιμάκιο του ΔΝΤ μαζί με εκπροσώπους της Κομισιόν, που διαπίστωναν «εκρηκτική δυναμική του χρέους».

*«Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία πρώτη φορά από το 1974» επεσήμαινε στο υπουργικό συμβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου. Την επόμενη ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε ότι ο Γ. Παπανδρέου ήδη έχει προχωρήσει σε επαφές με τον πρόεδρο του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, «επειδή είναι σοσιαλιστής και παλιός φίλος».

«Τα σενάρια για την προσφυγή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπάρχουν. Εγώ έχω επαφές και με τον Στρος Καν, αλλά για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση», ανέφερε απαντώντας στην «Ε» μετά το πέρας της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 11 Δεκεμβρίου.

*Στις 17 Δεκεμβρίου το CNBC ρωτούσε για το χρέος με αφορμή τον υποβιβασμό της Ελλάδας στην κατηγορία ΒΒΒ. «Αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζουμε χρηματικό πρόβλημα. Μπορούμε να πάμε στην αγορά και να βρούμε χρήμα, ίσως πιο ακριβό, ωστόσο, εξακολουθούμε να βρίσκουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση».

*Στις 28 Δεκεμβρίου επισκεπτόταν το νοσοκομείο «Αττικόν» και υποσχόταν προσλήψεις «τουλάχιστον 1.000 γιατρών και 3.000 νοσηλευτών».

*«Μια δύσκολη χρονιά κλείνει και έρχεται μια νέα. Ας την υποδεχθούμε όλοι με αισιοδοξία και ελπίδα. Με την προσμονή αλλά και με την ισχυρή πεποίθηση ότι το 2010 θα είναι μια χρονιά καλύτερη για όλους μας, για την Ελλάδα, για τον Έλληνα πολίτη…» ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός για το 2010. Η συνέχεια γνωστή…

ΚΕ




Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το κρίσιμο πέναλτι και η απουσία του … τερματοφύλακα


Παρασκευή απόγευμα. Η ημέρα και η ώρα που χρησιμοποιούνται για τα ….μεγάλα κόλπα.

Φανταστείτε ότι η Ελλάδα είναι μία ποδοσφαιρική ομάδα που παίζει την παραμονή της στην «Ευρωπαϊκή» κατηγορία σε έναν αγώνα εναντίον του ισχυρότερου δυνατού αντιπάλου, ας πούμε της… «Mεικτής Kερδοσκόπων» όπως λέει και ο Γιώργος Μαύρος, με διαιτητικό τρίο τη γνωστή «τρόικα» (ΔNT, EKT, Kομισιόν).

O αγώνας είναι στις καθυστερήσεις και ο διαιτητής (η τρόικα) έχει μόλις σφυρίξει πέναλτι σε βάρος της Eλλάδας. Aν η τελευταία δεχτεί γκολ υποβιβάζεται, αν όχι παραμένει στην κατηγορία.

H ευθύνη για τη σωτηρία της Eλλάδας πέφτει στους ώμους του τερματοφύλακα, ο οποίος ας πούμε ότι είναι ο…. Γ. Παπανδρέου. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή που έχει για να πιάσει το πέναλτι και να σώσει τη χώρα;

Όποια απάντηση και να δώσετε στο παραπάνω ερώτημα θα χάσετε. Γιατί πολύ απλά ο τερματοφύλακας δεν είναι στην θέση του κάτω από τα γκολπόστ. Έχει φύγει και απολαμβάνει το long weekend του σε ένα μικρό ήρεμο νησί του Ιονίου, κάνοντας …κανό!

Tο διακύβευμα – δισεκατομμύρια ευρώ – είναι τεράστιο. Όπως τεράστια είναι και η ζημιά που προκαλείται στην οικονομία μας. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια οργιάζουν . Τις επόμενες ημέρες λήγουν CDS στα ελληνικά ομόλογα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η αναστάτωση που προκάλεσε το δημοσίευμα του Spiegel την Παρασκευή το απόγευμα, επιτάθηκε από την απουσία της …κυβέρνησης. Επί ώρες οι δημοσιογράφοι αναζητούσαν τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ο γενικός γραμματέας του, Γιάννης Καπελέρης, βεβαίωνε ότι βρισκόταν στο… διπλανό γραφείο!!!! Όμως, όσοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον κ. Παπακωνσταντίνου (ακόμα και υπουργοί ) διαπίστωσαν ότι ο τηλεφωνητής του κινητού του απαντούσε στα γαλλικά, πράγμα που σήμαινε ότι βρισκόταν σε γαλλόφωνη χώρα! Απίστευτο; Όπως επιβεβαιώθηκε μετά από πολλές ώρες ο υπουργός ήταν πράγματι στο Λουξεμβούργο και όχι στο …. διπλανό γραφείο!

Μόνο δύο άνθρωποι από την κυβέρνηση γνώριζαν το συγκεκριμένο ραντεβού. Ο Πρωθυπουργός ,που απολάμβανε το …κανό του στο Μεγανήσι και ο Υπουργός Οικονομικών, που όπως είπαμε βρισκόταν ήδη στο …Λουξεμβούργο!

Το Spiegel ήξερε ότι γίνεται υπόγεια συνάντηση για την πορεία του ελληνικού χρέους. Και όταν «ανέβασε» το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του σελίδα γνώριζε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε φθάσει (μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας) στο Λουξεμβούργο .. Το περιοδικό λοιπόν πρόσθεσε την ιστορία της εξόδου από το ευρώ και την επιστροφή της Ελλάδος στη δραχμή.

Το παιχνίδι χόντραινε. Η αξιοπιστία του κ.Γ.Παπανδρέου στις διεθνείς αγορές ήταν ήδη καταρρακωμένη. Την ιστορία με τις υπόγειες διεργασίες με τον Στρος Καν μπορεί εμείς να την πληροφορηθήκαμε τώρα , αλλά στις διεθνείς αγορές ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό.

Η «κίνηση» στην οικονομική σκακιέρα μιας μερίδας της Γερμανικής ελίτ (που «ελέγχει» και το Spiegel ) ήταν σαφής. Μπορεί στην Ευρώπη να ήταν Παρασκευή απόγευμα, αλλά σε άλλα μέρη του πλανήτη οι αγορές ήταν ακόμη ανοικτές (αλλά και στην Ευρώπη οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά γίνονται και εκτός ωραρίου).

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ,όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε πανικό στους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις οι πρώτοι που τρέχουν να πουλήσουν είναι οι μικροεπενδυτές. Έτσι και έγινε… Με δεδομένο δε ότι στις διεθνείς αγορές επιτρέπεται να υπάρχουν επενδυτές που τοποθετούν ποσά σε ασφάλιστρα κινδύνου χωρίς να διαθέτουν ομόλογα τα οποία ασφαλίζουν (είναι τα λεγόμενα γυμνά CDS), το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο ύποπτο και, φυσικά, ακόμη πιο ….κερδοφόρο για κάποιους!

Φυσικά δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η «φαγούρα» των Γερμανών (κυρίως) να ρίξουν την ισοτιμία Ευρώ/ δολαρίου. Και πραγματικά, μετά το δημοσίευμα του «Der Spiegel» το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε αισθητά.

Μια επιθετική κίνηση ενός Ηγέτη θα ήταν άμα τη εμφανίσει του δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού να «διατάξει» την άμεση και χωρίς ουδεμία χρονοτριβή επιστροφή του υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα ( με ιδιωτικό αεροσκάφος ταξίδευε άλλωστε) ,αφήνοντας τους πάντες (συνομιλητές και κερδοσκόπους) στα κρύα του λουτρού.

Έτσι σε 2-2,5 ώρες , αργά δηλαδή το απόγευμα, να παρουσιαστεί μαζί του σε διάγγελμα με φόντο τον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης, καταγγέλλοντας το δημοσίευμα και την δράση των κερδοσκόπων.

Με αυτή την κίνηση του θα έστελνε μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο (εντός και εκτός ΕΕ) ότι η χώρα δεν είναι … μπανανία! Συγχρόνως θα έθετε προ των ευθυνών τους όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το ίδιο το ευρώ.

Αυτή θα ήταν η απόκρουση στο πέναλτι του τερματοφύλακα της Ελλάδας. Αν ήταν στην θέση του και εάν …ήθελε να αποκρούσει φυσικά!

Αλλά αποδείχθηκε ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο συνέβη. Όλα αυτά που συνέβησαν την Παρασκευή μοιάζουν απίστευτα, αλλά δυστυχώς είναι αληθινά. Η χώρα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και η πολιτική της ηγεσία είναι απούσα και ανίκανη να την προστατεύσει.

Αν τώρα την Δευτέρα το πρωί παρουσιαστεί ένα τσουνάμι πανικοβλημένων απλών καταθετών που αποσύρουν άρον- άρον τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες (που φυσικά το απεύχομαι) , οδηγώντας την οικονομία μας στα τάρταρα , τις τράπεζες στην «χρεοκοπία» και την χώρα σε συνθήκες μεταπολεμικής περιόδου, όλοι θα γνωρίζουν τον ένοχο.

Και αυτός δεν θα είναι ο κάθε κερδοσκόπος……

ΥΓ. Με αυτά και αυτά το επόμενο δεκαήμερο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.Οι πλέον καχύποπτοι δεν αποκλείουν την επιστροφή και των εκλογικών σεναρίων «εάν αποδειχθεί ότι οι ….πιέσεις μας ξεπερνούν» ή ενός απρόσμενου ανασχηματισμού με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων. Επικαλούνται προς τούτο την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού «θα προχωρήσω με όλους εκείνους …. άσχετα από τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία και την κομματική ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητά τους»…




Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Το κωμειδύλλιο «Σία και (προσ)αράξαμε»


Μετά την αποκάλυψη για τις υπόγειες διαπραγματεύσεις του με τον Στρος-Καν, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε στη Βουλή σε ένα νέο ρεσιτάλ υποκρισίας, δείχνοντας ότι δεν έχει συναίσθηση των πράξεών του.

Τι μας είπε χθες ο κ. Παπανδρέου; Οτι δεν ήταν προαποφασισμένη η προσφυγή στο ΔΝΤ και ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του προσπαθούν, μέσω του Μνημονίου, να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία.

Δεν δίστασε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει το εκβιαστικό (ψευτο)δίλημμα «Τρόικα ή στάση πληρωμών». Εμφανίστηκε, δηλαδή, ο πρωθυπουργός στον… κόσμο του. Σαν να μην έχει επίγνωση των έργων του και της κατάστασης που αυτά έχουν προκαλέσει. Σαν να προσγειώθηκε ξαφνικά από άλλον πλανήτη. Ποιος;

Ο άνθρωπος ο οποίος , συνειδητά όπως αποκαλύφθηκε, έλεγε επανειλημμένα ψέματα, παραπλανώντας τον ελληνικό λαό με κατηγορηματικές διαψεύσεις, αλλά και υποσχέσεις για παροχές, την ώρα που διαπραγματευόταν κάτω από το τραπέζι με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Και μας επαναφέρει, τώρα, με άλλες λέξεις, στη λογική του μονοδρόμου ενός Μνημονίου το οποίο αποδεδειγμένα έχει αποτύχει και έχει καταδικάσει τη χώρα σε πρωτοφανή ύφεση και τους πολίτες της σε αιματηρές θυσίες χωρίς αντίκρισμα.

Είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου παίζει θέατρο απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους και τους ψηφοφόρους. Και προσπαθεί να ισχυριστεί ότι τα πράγματα δεν είναι όπως στην πραγματικότητα αλλά όπως ο ίδιος θέλει να τα εμφανίσει, κάνοντας το μαύρο άσπρο.

Αλλά δεν μπορεί πλέον να πείσει κανέναν. Ούτε καν τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησής του -πέραν των ολίγων «πραιτοριανών»- αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους.

ΕΤ



Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Υπόγεια «κυμαινόμενη» κυριαρχία


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως μέσω του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα ότι «θυσιάζει» το κυριαρχικό της δικαίωμα να καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας (Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και Ιόνιο) όσο διάστημα διαρκούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ώστε να «μην επιβαρύνει» τη διαδικασία αυτή.

Πρόκειται περί καινοφανούς τοποθέτησης, γράφει η Κύρα Αδάμ στην «Ε», διότι η ΑΟΖ κάθε χώρας, όπως και η υφαλοκρηπίδα της αποτελούν εθνική κυριαρχία της χώρας, που δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση, ή «στην αναμονή» του τέλους των διαπραγματεύσεων.

Με τη δήλωση αυτή, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση παραδέχεται ανοιχτά ότι στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχει θέσει στο τραπέζι το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων, που κατά πάσα πιθανότητα στο Αιγαίο, τουλάχιστον, θα είναι ….. «κυμαινόμενου εύρους».

Οπως είναι γνωστό, «η καρδιά» των προβλημάτων με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο (Καστελόριζο) είναι το εύρος των χωρικών υδάτων.

Η ΑΟΖ εκτείνεται «πέραν των χωρικών υδάτων» μέχρι 200 ν.μ., επικαλύπτοντας και υφαλοκρηπίδα που καθορίζεται από τις ακτές μέχρι απόσταση 200 ν.μ. από αυτές.

Επομένως, το εύρος των χωρικών υδάτων είναι αυτό που θα καθορίσει την τελική μορφή και της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Ελλάδας.

Ουδείς θα εμπόδιζε επομένως την Αθήνα, αυτή τη στιγμή, να καθορίσει την ΑΟΖ της με βάση τα υπάρχοντα 6 ν.μ. (όπως έχει ήδη κάνει με την υφαλοκρηπίδα) και όταν καθορίσει την τελική επέκταση των χωρικών υδάτων, να προσαρμόσει αναλόγως και την έκταση της ΑΟΖ της.

Η κυβέρνηση όμως δείχνει καθαρά πλέον ότι διαπραγματεύεται με την Τουρκία μέρος της εθνικής κυριαρχίας της, με την ελπίδα ότι ο κ. Ερντογάν, αφού νικήσει στις επερχόμενες εκλογές, θα επιδείξει «καλή θέληση» για να λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα.

Ενα κυμαινόμενο εύρος, ωστόσο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που θα τύχει της σύμφωνης γνώμης της Τουρκίας, δημιουργεί τον κίνδυνο να διασπαστεί η υπάρχουσα ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, αλλά και να δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα κυριαρχίας σε ένα μεγάλο αριθμό βραχονησίδων, οι οποίες, με τους νέους «υπολογισμούς» χωρικών υδάτων, μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να… αλλάξουν εθνικότητα.

Με άλλα λόγια, να επιβεβαιώσει πλήρως και στην πράξη η Αθήνα τις απαιτήσεις των γκρίζων ζωνών της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Το ενδιαφέρον -και δικαιολογημένα- θα πέσει πάνω στην τύχη που επιφυλάσσουν οι διαπραγματευτές για το Καστελόριζο, που αποτελεί τη «βάση» για τους υπολογισμούς τής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο και τους υδρογονάνθρακές της.

Τα θέματα αυτά είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκα και απαιτούν χρονοβόρες διαπραγματεύσεις. Είναι επομένως άξιον απορίας πώς ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μπορεί να καταλήξουν σε «εύλογο χρόνο» μετά τις τουρκικές εκλογές.

Κάτι θα ξέρει παραπάνω…




Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Πρόεδρος εταιρείας που νομιμοποιεί αυθαίρετα το αφεντικό της ΕΤΑ


Πολλά ερωτηματικά θέτει ο Νίκος Ελευθερόγλου μέσα από το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία»:

«Μπορεί o Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ της Εταιρείας “Ολυμπιακά Ακίνητα”, διορισμένος από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου να είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος Δ.Σ. εταιρείας που για λογαριασμό των πελατών της επιδιώκει νομιμοποίηση εγκαταστάσεων σε τουριστικές κυρίως περιοχές;

Μπορεί όταν αποκαλύπτεται ο σκανδαλώδης ρόλος του (τότε από το zougla.gr) να υποβάλλει παραίτηση τον Οκτώβριο του 2010 και ακόμη να παραμένει και στις δυο του θέσεις όπως αποκαλύπτεται από τα site των δυο εταιρειών;

Και όμως η απάντηση είναι ναι. Ο λόγος για τον…διαχρονικά πράσινο αστέρα Δημήτρη Λάμπρου τοπογράφο-μηχανικό στο επάγγελμα.

Ο κ. Λάμπρου στο παρελθόν και πάντα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έχει διατελέσει Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών (1996-2004), Γενικός Διευθυντής της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (1987-1989) και Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης (1997-1999).

Την περίοδο μάλιστα που ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών επί Γιάννου Παπαντωνίου είχε καταγγελθεί από υπαλλήλους ότι δρούσε “κύκλωμα” του οποίου θύμα ήταν η δημόσια περιουσία.

Την καταγγελία την οποία υπέγραφαν τότε “μέλη του ΠΑΣΟΚ στο Υπουργείο Οικονομικών” αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι “η αδυναμία εντοπισμού δημοσίων κτημάτων ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας συνδέεται άμεσα με την απώλεια των σχετικών παλαιών διαγραμμάτων καταγραφής από τα αρχεία του Υπουργείου”.

Αυτή η ιστορία από τα παλιά μάλιστα επανέρχεται στο προσκήνιο επίκαιρη όσο ποτέ μια και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου κατά απαίτηση της Τρόικας.

Η δέσμευση μάλιστα του κ. Παπανδρέου είναι τόσο ισχυρή στους δανειστές που όπως αποκάλυψε ο πρώην Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να πάει για Ανάπτυξη αλλά θα δοθεί για την εξόφληση του χρέους.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει η “δημοκρατία” στα χέρια της Υπάλληλοι της Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών έχουν κάνει πρόσφατα καταγγελία για το ρόλο του κ. Δημήτρη Λάμπρου. Σε πολυσέλιδο κείμενό τους μεταξύ άλλων επισημαίνουν: “ Ογκοδέστατοι φάκελοι έχουν ήδη υποβληθεί στην Κτηματική Υπηρεσία του Πειραιά σχετικά με την νομιμοποίηση αυθαίρετων παράνομων κατασκευών από μεγάλες εταιρείες εντός του αιγιαλού και της παραλίας. Το θέμα είναι γνωστότατο από το παρελθόν όπου πολλές φορές οι εν λόγω καταπατητές προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τις τεράστιες και παράνομες κατασκευές τους χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα χάρις στην αντίσταση των Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών και τη σαφήνεια των διατάξεων του νόμου περί Αιγιαλού και παραλίας.

Σήμερα παρακολουθούμε έντρομοι την επαναφορά της ίδιας προσπάθειας αφού οι εν λόγω εταιρείες έχουν πλέον προσλάβει ως σύμβουλο τον πλέον ειδικό. Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και μέλος του ΔΣ της εταιρείας “Ολυμπιακά Ακίμητα” Δημήτρη Λάμπρου Τοπογράφο Μηχανικό, συνταξιούχο του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα Πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας συμβούλων OPTUMUM PDC A.E.” Η συγκεκριμένη εταιρεία εκπονεί μεταξύ άλλων μελέτες τεκμηρίωσης νομιμότητας κατασκευών εντός αιγιαλού και παραλίας.

Παράλληλα στην ίδια καταγγελία οι εργαζόμενοι χτυπούν το καμπανάκι για την προστασία της δημόσιας περιουσίας καθώς υποστηρίζουν : “πως είναι δυνατόν πρόσωπο που προσπαθεί με την εταιρεία του να νομιμοποιήσει παράνομες κατασκευές μεγάλων εταιρειών εντός του αιγιαλού και της παραλίας κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους και της γνωμοδότησης της Υπηρεσίας, να καλείται ταυτόχρονα από άλλες δημόσιες θέσεις να υπερασπισθεί τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου;”.

Το ερώτημα που προκύπτει μετά από τις αποκαλύψεις που έγιναν είναι γιατί η παραίτηση του κ. Λάμπρου δεν έγινε αποδεκτή;
Είναι αλήθεια ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ανακοίνωνε τη συγχώνευση της ΚΕΔ, της ΕΤΑ και των Ολυμπιακών Ακινήτων ΑΕ έδινε στον κύριο Λάμπρου το ρόλο –κλειδί του συντονιστή;» .

Τα ερωτήματα που θέτει ο δημοσιογράφος είναι πολλά. Χθες ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής απόφυγε να απαντήσει επικαλούμενος … «άγνοια» για το θέμα. Τα ερωτήματα της εφημερίδας παραμένουν…….




Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Στρος Καν: Δουλέψαμε υπόγεια στην Ελλάδα (video)


Στην Ελλάδα είχε γίνει «υπόγεια προετοιμασία μηνών» και δεν έγιναν όλα μέσα σε 15 μέρες όπως φάνηκε υποστηρίζει στο κομμένο απόσπασμα της συνέντευξής του σε γαλλικό κανάλι ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Στο απόσπασμα που αποκάλυψε το Αλ Τσαντίρι ο κ. Στρος Καν λέει χαρακτηριστικά:

«Όταν λέω, υπερβάλλοντας, ότι όταν ήρθε το ΔΝΤ (στην Ελλάδα) κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες, το κλείσαμε σε 15 ημέρες διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό».

Και προσθέτει: Αλλά από την αρχή (ο Παπανδρέου) με είχε πάρει πολύ νωρίς τηλέφωνο. Με είχε πάρει από το μήνα Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2009, λέγοντάς μου ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Και είναι αλήθεια ότι είχε συνειδητοποιήσει πως είχε ανάγκη από βοήθεια».

Το βίντεο από το κομμένο απόσπασμα εδώ




Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Υστερικές και άκαμπτες… φοροεπιδρομές!


Η σύλληψη προϊόν προσχηματικότητας. Η κυοφορία του υπέρ το δέον μακρά.

Η γέννα του θρίαμβος της αβάσταχτης κυβερνητικής ελαφρότητας. Το όνομα του βαρύγδουπο, όπως συνηθίζεται σε όλες τις κενές περιεχομένου μεγαλόστομες εξαγγελίες που διαιωνίζουν την ψυχολογική καταστολή των πολιτών: «τριετές σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής». Το παρουσίασαν χθες, όχι ένας ούτε δύο, αλλά τέσσερις συναρμόδιοι υπουργοί!

Για να προσδώσουν μάλιστα στο όλο εγχείρημα και μια λάμψη που θα έκρυπτε την κενότητα και θα την αντικαθιστούσε με μερεμετισμένο ειδικό βάρος, διοχέτευαν από τις προηγούμενες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης στοιχεία πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού.

Κορδακίζονται σχεδόν ενάμιση χρόνο στην εξουσία και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή κάνει σαπρόφιλο πάρτι στην αποσυντεθειμένη οικονομία μας. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έπεσαν έξω κάποια δισ. στην είσπραξη φόρων.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ήρθαν στην εξουσία, χωρίς πρόγραμμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και ας είναι το κεφαλαιώδες για την οικονομία πρόβλημα.

Γνώριζαν ότι οι ευρύτερες τοξικές επιδράσεις της υποσκάπτει τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας..
Γνώριζαν ότι για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το πρόβλημα χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση, η οποία θα αντιμετωπίσει στην ουσία τα γενεσιουργά αίτια τα οποία προκαλούν τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά ζεσταίνουν τις υπουργικές καρέκλες για περίπου 19 μήνες και έδειξαν πως δεν έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Και τώρα εξαγγέλλουν τριετές πρόγραμμα αντιμετώπισής του.

Πως; Με εφοριακούς «απάτσι» που θα επιδράμουν επί δικαίους και αδίκους με συγκεκριμένο στόχο-ποσό που θα πρέπει να μαζέψουν από την αγορά. Το εθνικό σχέδιο δράσης περιγράφει τους στόχους των φορολογικών ελέγχων της τριετίας αναλυτικά κατά κατηγορία, π.χ έλεγχοι σε επιχειρήσεις με ….εκτιμώμενο ύψος προστίμων 200 εκατομμύρια ευρώ, έλεγχοι σε επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου με ...εκτιμώμενο ύψος προστίμων 300 εκατ.ευρώ, έλεγχοι σε 2.350 περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης με …εκτιμώμενο ύψος προστίμων 135 εκατ.ευρώ κλπ.

Δηλαδή οριζόντια φοροεπιδρομή τριετούς διαρκείας. Όσοι έχουν κάθε είδους επιχείρηση γνωρίζουν πολύ καλά σε τι αναφέρομαι.

Στην γνωστή επίσκεψη με το μοτο «πρέπει να σου κόψω ένα συγκεκριμένο ποσό για πρόστιμο. Αυτή την εντολή έχω». Αν θέλεις ας κάνεις και αλλιώς. Είναι τέτοιος ο φορολογικός λαβύρινθος που και να αρνηθείς κάτι θα βρεθεί που θα δικαιολογεί το πρόστιμο και την επιπλέον ….ενόχληση που προκάλεσες.

Και ας μη έχει καμία σχέση με φορ αποφυγή , αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί μια απλά λανθασμένη εγγραφή που η τελευταία ΠΟΛ έχει καταργήσει ή έχει αντικαταστήσει κλπ, κλπ!

Έτσι λοιπόν την ανεπάρκεια τους, που επί 19 μήνες δεν έχουν αναζητήσει τη ρίζα του προβλήματος της παραοικονομίας και της φοροκλοπής, καλείται να την πληρώσει η ήδη γονατισμένη αγορά με άδικες οριζόντιες φοροεπιδρομές. Αυτή είναι η αλήθεια!

Όσο για την περιζήτητη ανάπτυξη θα καθυστερήσει πολύ με τέτοιες υστερικές και άκαμπτες… φοροεπιδρομές!