Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Νέο βήμα κατά της διαφθοράς.


O δημόσιος τομέας είναι ο μεγάλος και μακροχρόνιος ασθενής της χώρας μας. Πάσχει από πολλές και ποικιλόμορφες ασθένειες. Μικρές και μεγάλες.
Η κυριότερη όμως ασθένειά του είναι η διαφθορά. Αυτό το σαράκι που με την ολιγωρία ή και την «παρότρυνση» του ΠαΣοΚ (εάν θυμηθούμε την αλλαγή της απιστίας περί την υπηρεσία από κακούργημα σε πλημμέλημα ) , άλωσε τους κυριότερους πυλώνες του δημόσιου τομέα.

Όλοι μας, -οι πολίτες τουλάχιστον- συμφωνούμε ότι η διαφθορά στο δημόσιο προξενεί πολύ επιβλαβείς επιπτώσεις, τόσο στη λειτουργία του κράτους , όσο και στον ιδιωτικό τομέα με επιβαρυντικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την εν γένει κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξή της.

Μας βρήκαν σύμφωνους λοιπόν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Καραμανλή στην επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα της απιστίας( με ποινές μέχρι 10 χρόνια) το 2004, την ποινικοποίηση της πράξης μη υποβολής «πόθεν έσχες» (το 2006 )από τους δημοσίους υπαλλήλους που προβλέπονταν από τις διατάξεις και την ανάθεση στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης του ελέγχου υπαλλήλων των εφοριών και πολεοδομιών (οι υπηρεσίες αυτές βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις της διαφθοράς του κράτους) το 2007,τον οποίο «θωράκισε» θεσμικά, ώστε να μπορεί να ασκεί σωστά τα καθήκοντά του.

Τα πρώτα ....αποτελέσματα ήρθαν πριν λίγους μήνες. Ο κ. Ρακιντζής (εδώ) έστειλε στον εισαγγελέα 354 εφοριακούς και υπαλλήλους πολεοδομιών επειδή δεν υπέβαλαν δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα για την πάταξη της διαφθοράς, που είναι η πλήρη καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, η υποχρέωση δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης δεν έχει σχέση με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» τις οποίες υποβάλλουν κάθε χρόνο στον αρμόδιο εισαγγελέα οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε νευραλγικούς τομείς του Δημοσίου και έχουν άμεσες συναλλαγές με τους πολίτες.

Η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, γίνεται κατ΄ εφαρμογήν του άρθρου 28 του Υπαλληλικού Κώδικα και «ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους ανεξάρτητα από την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που προβλέπεται από άλλες διατάξεις (Ν. 2343/95 και Ν. 3213/03)».

Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα δημιουργείται και ειδική βάση δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και διασταύρωσης των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης τα οποία υποχρεούνται να δηλώνουν ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Θα πρέπει να επαναλάβω ότι o πόλεμος κατά της διαφθοράς είναι μακρύς, δύσκολος, επίπονος και προπαντός απαιτεί συνεχή πολιτική βούληση .

Συνεπώς μόνο με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών μπορεί ο πόλεμος αυτός να έχει αίσια αποτελέσματα.

30 σχόλια:

  1. Αγόρι μου......μου έφτιαξες την ημέρα
    Να τους πατήσουν στον λαιμό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OK, σύμφωνα με το άρθρο, η διαφθορά στη χώρα μας είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι κυρίως οι πολιτικοί!
    Εδώ γελάμε. Είπε ο γαϊδαρος τον πετεινό κεφάλα.
    Δεν λέω, ας λάβουν όποια και όσα μέτρα θέλουν κατά των δημοσίων υπαλλήλων.
    Αλλά ο μεγαλοαπατεώνας θα λάβει μέτρα για να περιοριστεί η κλεψιά του μικροαπατεώνα??
    Μας δουλεύουν χοντρά μου φαίνεται αυτοί που έκλεισαν ξαφνικά τη Βουλή.
    Η λήψη μέτρων εκ μέρους των πολιτικών εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων μόνο θυημηδία μπορεί να προκαλέσει.
    Και τέλος πάντων, έχω μερικές απορίες: τι έγινε τόσα χρόνια με το θέμα της διαφθοράς? Ποια υπόθεση νέα (Βατοπέδι, ομόλογα,...) ή παλιά (χρηματιστήριο,...) διαλευκάνθηκε? Πόσα ακόμα χρόνια θα σέρνουμε την υπόθεση Siemens?
    Τι απέδωσε η μετατροπή της απιστίας σε κακούργημα? Το πρόβλημα ήταν να αλλάξει ο νόμος (πάγια ελληνική συνήθεια) η να εφαρμοστούν οι υφιστάμενοι νόμοι?
    Γιατί η Διεθνής Διαφάνεια μας βαθμολογεί κάθε χρόνο και χειρότερα?
    Και γιατί συμπεριφέρονται ως ραν-ταν-πλαν που -δήθεν- ανακαλύπτουν το αυτονόητο μετά από 5,5 χρόνια?
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη και νομίζω και της πλειοψηφίας των πολιτών, η διαφθορά ξεκινά από το πολιτικό σύστημα που δίνει πάντα το κακό παράδειγμα. Και στο θέμα αυτό δεν είδα να γίνεται απολύτως τίποτα. Το αποτέλεσμα: όσοι Έλληνες είναι ακόμη τίμιοι αισθάνονται μακάκες και μπαίνουν και αυτοί στον πειρασμό της διαφθοράς. Να γιατί χειροτερεύει η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η απόφαση θα βοηθήσει (εκτός της πάταξης της διαφθοράς) και στην αύξηση των εσόδων του κράτους με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στην αυτοτελή φορολόγηση των "κρυφών" εισοδημάτων και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστό το μέτρο. Δεν θα έπρεπε όμως και η καταβολή του συνόλου των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται από μια και μόνο υπηρεσία, προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνολικές αποδοχές κάθε υπαλλήλου ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΟΝΤΩΣ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΡΟΥΣΦΕΤΙ, ΜΠΑΞΙΣΙ ΚΛΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ (ΠΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΦΘΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κανένα Κόμμα και κανένα Πρόγραμμα δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοσθεί, άν δεν "αλλάξει" η Δημόσια Διοίκηση ή καλύτερα η νοοτροπία, η τακτική και η μεθοδολογία που "εφαρμόζουν" οι Δημόσιοι Υπάλληλοι!
    Οι περισσότεροι και κάθε χρόνο αυξάνεται αυτός ο αριθμός, εκμεταλλεύονται την θέση τους με πολλούς τρόπους.
    Δεν φθάνει που είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία οι Δ.Υ. αμείβονται στο διπλάσιο από τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι και τροχοπέδη στην οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία (ανεξαρτήτως κόμματος).
    Το ερώτημα μου είναι άν μπορεί να γίνει επανίδρυση του Κράτους, όχι από την εξαγγελία του Καραμανλή, αλλά από πολύ παλαιότερα, από το 1996, με τους ίδιους Δημοσίους Υπαλλήλους ή πρέπει να τους αλλάξουμε όλους, με νέους και όσους χρειαζόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελπίζω το πόθεν έσχες να ισχύσει και για τον υψηλότερο αιρετό δημόσιο υπάλληλο της χώρας και για το περιβάλλον του οικογενειακό και μή.
    Δεν τρέφω όμως αυταπάτες.

    Γιατί συν τοις άλλοις τα ανταλλάγματα δεν είναι μόνο οικονομικά όταν καταχράζεσαι την εξουσία (βλέπε νηπιαγωγος-χειρούργος, Ιερά Μονή-Εταιρία Real Estate και άλλα πολλά...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλά θα κάνει. Και το λέει όχι ένας ιδιωτικός υπάλληλος, αλλά ένας δημόσιος υπάλληλος.
    Μιας και βρίσκομαι σε άδεια (βλέπετε εμείς οι ταπεινοί και όχι λαμόγια δημόσιοι υπάλληλοι τώρα παίρνουμε την άδεια μας σε αντίθεση με τα λαμόγια του χώρου μας, που όλοι -τυχαίως?- την παίρνουν τον Αύγουστο), να μου επιτρέψετε να μακρηγορήσω λίγο.

    Το πρόβλημα λοιπόν στον δημόσιο τομέα δεν είναι η γενική διαφθορά του.
    Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι όλοι ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό είναι διεφθαρμένοι.
    Οι διεφθαρμένοι είναι η μειονότητα στους δημοσίους υπαλλήλους.
    Αυτή όμως η μειονότητα που τραβά τα φώτα της δημοσιότητας επάνω της και την δίκαιη οργή των συμπολιτών μας, ΑΔΙΚΩΣ μας συμπαρασύρει στην απαξίωση μας.

    Αυτό λοιπόν που θέλουμε από την πολιτική εξουσία είναι να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου.
    Να καθαρίσει τα χλωρά από τα ξερά. Δεν μπορεί να ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι.
    Δεν μπορεί να καλλιεργείτε η άποψη ότι όλοι τα "παίρνουμε".

    Άρα χαιρετίζουμε την όποια προσπάθεια κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
    Προσωπικά δεν έχω κανένα φόβο να καταθέσω την πλήρη περιουσιακή μου κατάσταση. Το ίδιο και πάρα πολλοί άλλοι συνάδελφοι.
    Αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι τα λαμόγια (δεν τους ονομάζω συνάδελφους μου γιατί θεωρώ ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ).

    Δημήτρης Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη, μπράβο σου για αυτά που έγραψες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όντως Δημήτρη, είναι μειοψηφία οι επίορκοι, αλλά αυτοί που βλέπουν τι συμβαίνει γύρω τους και σιωπούν είναι η πλειοψηφία, και αυτό γιατί οι περισσότεροι κάτι χρωστάνε σε κάποιον και όλοι μαζί στο σύστημα των κομματικών παρατάξεων από τα αριστερά ως τα δεξιά που υπάρχει για να συγκαλύπτει την ανεπάρκεια των πολλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε λίγο και αυτοί οι λίγοι περήφανοι, έντιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα αλλάξουν τακτική και στάση!
    Πόαο θα αντέξουν;
    Θα είναι οι...βλάκες του συστήματος;
    Το περιβάλλον σε αλλοτριώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και με τα προσωπικά δεδομένα τι γίνεται?
    Δεν υπάρχει ένα θέμα εδώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά και άγια όλα αυτά. Είμαι και εγώ υπέρ αυτών των μέτρων.
    Όμως θα πρέπει να κοιτάξουν επιπλέον,τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και γρήγορα.
    Γιατί πολλές φορές, ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα τα πειθαρχικά αδικήματα έχουν
    παραγραφεί.
    Εξάλλου πρέπει για τα ήσσονος σημασίας πειθαρχικά παραπτώματα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά τα μονομελή πειθαρχικά όργανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Oί παλιοί τίς "φουσκάλες" (τού καφέ) τίς έκαναν ακίνητα.
    Τότε δέν υπήρχε πόθεν έσχες, δέν φοβόντουσαν τίποτα καί έχουν από μερικές πολυκατοικίες, αυτοί καί τά παιδιά τους (μέ ...ένα μισθό).

    Μακάρι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης νά τούς "ψάξει" καί αναδρομικά, άν καί δέν τό βλέπω.

    Οί νέα γενιά, γιά τόν φόβο τών Ιουδαίων, είναι προσεκτική μέ τά ακίνητα καί γενικά τά τεκμήρια διαβίωσης.
    Καί τίς ...φουσκάλες τίς κάνει καλοπέραση.
    Αν γινόταν νά ελεγχθούν οί εξωτικοί τουριστικοί προορισμοί, θά έβγαιναν λαβράκια.

    Πολυήμερα εξωτικά ταξίδια καί πολυτελείς κρουαζιέρες είναι η τάση.
    Χρόνο βρίσκουν όσο θέλουν.
    Κάτι μακρές αναρρωτικές, κάτι εκπαιδευτικές, κάτι επαπειλούμενες, κάτι κανονικές σύν υπόλοιπα(!), κάτι απ' τή σημαία, βολεύονται μιά χαρά.

    Φυσικά μήν ελπίζουμε ότι θά στρώσει τό Δημόσιο άν τούς κοπούν τά ...εξτραδάκια.
    Αν δέν εφαρμοστούν π.χ. 5ετείς συμβάσεις καί ανανέωση μόνο μετά από αδιάβλητη αξιολόγηση, ούτε τόν υπολογιστή δέν θά ανοίγουν (γιά νά παίξουν πασιέντσες).

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μ' αρέσει πολύ που κανακεύετε τον Δημήτρη ότι οι επίορκοι είναι η μειοψηφία.
    Γνωρίζεται ότι όλοι έχουν βρει ένα τρόπο να τα παίρνουν, άλλοι στα ίσια και άλλοι με την σταύρωση του πολίτη.
    Αυτοί που δεν έχουν ακουμπήσει την αμαρτία είναι οι νέοι που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία ακόμα.
    Κάντε και μια βόλτα στους Δήμους να δείτε το τι παίζεται εκεί με τους δημοτικούς συμβούλους τους ειδικούς συμβούλους και τα προεδρεία των εταιρειών των δήμων.
    Εκεί ο πολίτης καταδυναστεύεται τετ-α-τετ.
    Ο μόνος τρόπος να ξεβρομίσει η Ελλάδα είναι οδυνηρός, μοναδικός αλλά και αποτελεσματικός.
    Τον υποψιάζεστε;
    ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επειδή βλέπω ότι μερικά σχόλια ξεστρατίζουν να διευκρινίσουμε:
    Άλλο Δημόσιοι Υπάλληλοι και άλλο Πολιτικοί.... έτσι ?
    Οι πρώτοι δεν αλλάζουν ποτέ ενώ τους δεύτερους τους αλλάζουμε ότι ώρα θέλουμε .....και αν έχουμε και λίγο μυαλό .....προς το καλύτερο.

    Καλό θα είναι να κάνει και ένα site η επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και να δέχεται και καταγγελίες αν όχι για τίποτα άλλο τουλάχιστον για τον φόβο των Ιουδαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ gnik

    Έχει δημιουργηθεί στο site του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
    http://www.gedd.gr/index.php?action=report

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάθε μέτρο που εξαγγέλλεται και εφαρμόζεται προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς, αναμφισβήτητα είναι θετικό.
    Μένει να δρομολογηθεί αυτή η προσπάθεια και προς τα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής ζωής, από όπου και προέρχεται η μεγαλύτερη παθογένεια της ρεμούλας.
    Πρέπει αυτοί που νομοθετούν για τους άλλους, να αποδείξουν πρώτα οι ίδιοι ότι είναι καθαροί.
    Και επειδή δεν είναι καθαροί, και μέχρι να νομοθετήσουν για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν για τους ίδιους, θα αμφισβητούμαι αυτούς και τις προθέσεις τους.
    Καλόπιστα, μέχρι να αποδείξουν και αυτοί ότι δεν πάσχουμε από νόμους, αλλά από πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ωραία όλα αυτά, αλλά ο κάθε πολιτικίσκος που διορίζεται σε θέση υφυπουργού.... παίρνει και 5 σύμβουλους μαζί κι αρχίζουν τις μπίζνες και με χονδροειδή τρόπο και με βλακώδη... Δε λέω αυτά τα γλειώδη υποκείμενα εμέις τα διαλέξαμε, αλλά αν δεν αρχίζαν τις κομπίνες με το καλημέρα και κοιτάγαν να μαζέψουν την κατάσταση τουλάχιστον δεν θα επιδεινωνότανε που πάμε κάθε χρόνο και χειρότερα με την επανίδρυση... Αν δεν κόψουν τα χέρια στα στελέχη τους τα κόματα και οι πολιτικές εξουσίες οι εξαγγελίες είναι απλά για ξεκάρφωμα... και νόμοι υπάρχουν αν θέλουν να εφαρμοστούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, γίνεται κατ΄ εφαρμογήν του άρθρου 28 του Υπαλληλικού Κώδικα και «ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους ανεξάρτητα από την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που προβλέπεται από άλλες διατάξεις (Ν. 2343/95 και Ν. 3213/03)»......
    1) ΝΕΑ Πρωτοβουλία ονομάζεται: Η εφαρμογή του υπάρχοντος άρθρου του κώδικα..... που τόσα χρόνια δεν εφαρμόζεται και τώρα θυμηθήκαμε να εφαρμοστεί.... νωρις......
    2) Η δήλωση περιουσιακών στοιχείων είναι υποχρεωτική δια νόμου για όλους... Επειδή και που δηλώνουμε και που όχι το σύστημα είναι ανίκανο να συγκρίνει, θα φτιάξουμε άλλο ένα τέτοιας καλής ποιότητας πάλι σύστημα, και θα πληρώσουμε κι άλλη βάση δεδομένων γιατί η προηγούμενη είναι τι... άχρηστη;
    Δεν φαινεται από εκείνη ποιοί είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι; και όσοι δηλώνουν ψέματα στην προηγούμενη θα δηλώνουν σωστά στη δεύτερη;
    Εκτός από τη βλακεία ούτε η γελοιότητα έχει όρια?
    Η κάποιο φιλαράκι ασχολείται μα πληροφοριακά συστήματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Άσε μας ρε πολίτη που θα καταπολεμήσει η κυβέρνηση τώρα πίσω πίσω στα γεράματα τη διαφθορά...Την διαφθορά του σπηλιωτοπουλου με το 40 μετρα κότερο(F-16 anyone),τη διαφθορά του υπουργού εσωτερικών,ναυτιλίας(πακιστανοί,πλήρης διάλυση του λιμενικού σώματος προς χάριν των φίλων λαθρεμπόρων),τη διαφθορά του τωρινού υπουργείου εθνικής άμυνας(απαξίωση των νέων αρμάτων μάχης,μείωση τις θητείας προκειμενου να βολευτούν τα παιδιά τους,τις σωρηδόν μεταθέσεις και μετατάξεις στο κέντρο τις αθηνας αφήνοντας τους μη έχοντες βύσμα στο έλεος ούτε καν του θεού),του υπουργού δικαιοσύνης με τις διαφορες theories συλλογικής ευθύνης,τις μαζικές αθωώσεις διαφορων από διαφορα κόμματα),του υπουργείου εξωτερικόν(το σάββατο αναμένεται η άφιξη του μακεδόνα υπουργού εξωτερικόν,την καθυστέρηση των εγγραφων,τη παράδοση του μισού αιγαίου,την καταστροφή τις οποιας εξωτερικής πολιτικής υπήρχε ως τώρα και φυσικά μην ξεχνάμε τις επιχορήγησης siemens).Τι διαφθορά του υπουργείου πεχωδε(ανεξέλεγκτη δόμηση,κήρυξη αναδασωτέων περιοχών ως τσιμεντοποιισιμες,τσιμεντοποίησης τις μισής πίνδου,ολοκλήρωση και βραχυπρόθεσμης παράδοσης της εκτροπής του αχελώου,τσιμεντοποίηση του υμηττού κλπ κλπ κλπ).Να μιλήσουμε για τις busyness του κυριου Δούκα που έχει γλώσσα και μιλάει
    Για τον τρόπο που εκλέχτηκε ο κύριος στυλιανίδης να μιλήσουμε(οι τσιγγάνοι τις περιοχής ξέρουν καλύτερα); Για τον τρόπο που εκλέχτηκε η κυρια κεφαλογιάννη(ήμουν κι εγώ στο "γνωστό κότερο" που μοίραζε);
    Άσε μας ρε πολίτη...Και ξέρεις πιο είναι το καλό
    Ο πλέον διεφθαρμένος(η κοιμισμένος/ανίκανος)είναι ο πρωθυπουργός που τους έχει όλους αυτούς διπλα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κύριο γνώρισμα του Νεοέλληνα κάποια από τα ανωτέρω σχόλια!
    Ταμπέλα "ΝΑ ΜΕ ΒΑΛΕΙΣ ΕΜΕΝΑ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΛΑ".
    Μόνο που αν γυρίσουμε την ταμπέλα από την πίσω πλευρά γράφει: " ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ".

    Η καραμέλα του πολιτικά καθυστερημένου. Για όλα φταίνε οι πολιτικοί,λες και αυτοί δεν έχουν βγει από την δεξαμενή της ίδιας με αυτόν κοινωνίας.
    Λυπάμαι πολύ με την ανωριμότητα ορισμένων.
    Και για το θέσω αλλιώς. Μια καλή και αδιάφθορη Δημόσια Διοίκηση ελέγχει τους πολιτικούς .
    Οι πολλοί ελέγχουν τους λίγους.
    Δεν είναι τυχαίο ότι πριν αρχίσει να "λαμογιοποιείται" η πολιτική , πρώτα "λαμογιοποίησαν" την δημόσια Διοίκηση.
    Πριν χρόνια υπήρχε και Δημόσια Διοίκηση καθαρή και αδιάφθορη, αλλά και πολιτικοί που έβγαιναν από τον χώρο έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους. Αλλά είχαν ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ. Και όχι λίγα , αλλά ΠΟΛΛΑ.
    Τα λαμόγια λοιπόν έχοντας μπροστά τους μια καλή και αδιάφθορη Δ.Δ δεν έβρισκαν χώρο για τις λαμογιές τους.
    Τι έκαναν λοιπόν; Σε βάθος χρόνου έκαναν την Δ.Δ σαν τα μούτρα τους , ώστε να μπορούν πλέον να καταληστεύουν τον τόπο.
    Δεν είναι κομματικό το θέμα. Όποιος όμως έχει έστω και λίγα δράμια αντικειμενικότητα και μνήμη μπορεί να ανατρέξει στα παλαιότερα χρόνια.
    Θα θυμηθεί έναν πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα προς τα που θα πήγαιναν την κοινωνία και την Δ.Δ. Θα θυμηθεί να λέει : " Είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του , αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια".
    Θα θυμηθεί ότι αμέσως μετά από λίγα χρόνια μετέτρεψαν τον νόμο και από κακούργημα η απιστία προς την υπηρεσία μετατράπηκε σε πλημμέλημα.
    Αν αναλογιστεί κάποιος σοβαρά και αντικειμενικά μπορεί να καταλάβει ότι η διάλυση της Δ.Δ , αποσκοπούσε στην έναρξη του ξεφαντώματος!!!!!!!
    Και τώρα την ίδια αυτή Δ.Δ την χρησιμοποιούν ως ...προκάλυμμα των ανομιών τους.
    Όλη η Δ.Δ ελέγχεται από μια παράταξη , άσχετα εάν κατά καιρούς δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι τυχαίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λοιπόν να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους.
    1. Οι μόνοι που φορολογούνται σε αύτη τη χώρα είναι οι Δημοσιοι Υπάλληλοι
    2. Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι αποτελούν σήμερα ένα τεράστιο κομμάτι του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
    3. Η νέα γενιά των Υπαλλήλων τιμά τα χρήματα τα οποία αμοίβεται και έχει μηδενική συμμετοχή στη διαφθορά.
    4. Το συντριπτικό ποσοστό των Δημοσίων Υπαλλήλων της τελευταίας δεκαετίας διορίστηκε με αξιοκρατικές διαδικασίες.
    5. Η πλειοψηφία των Υπαλλήλων εργάζεται σε συνθήκες απαράδεκτες είτε αυτό αφορά τους χώρους εργασίας, ή ακόμη και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, από Η/Υ έως στυλό.
    6. Αντί κανείς να ψάχνει τα φραγκοδίφραγκα στις τσέπες των Υπαλλήλων, ας στρέψει το βλέμμα του στις αμοιβές Γενικών γραμματέων, Διοικητών, Αντινομαρχών, μελών επιτροπών, κ.λ.π., που παρεπιπτόντως αντιμετωπίζουν τον Υπάλληλο ως Υπηρέτη
    7. Οτι δηλώνουμε στην εφορία, το δηλώνουμε και στο πόθεν έσχες. Τα δάνεια είναι περισσότερα από το εισόδημά μας.
    8. Η διαφθορά καταπολεμάται με προσωπικό που διαθέτει αυτοσεβασμό, σωστές αμοιβές, κατάρτιση και πίστη στην εργασία. Ο εισαγγελέας πρέπει να χτυπήσει την πόρτα των μεγαλόσχημων που βλέπουμε να περνούν υπεροπτικά γύρω μας.
    9. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η κατάργηση της παλαιότητας με συνεπακόλουθο το "μπόλιασμα" σε νέες ιδέες και τρόπους σκέψης θα αλλάξει το Δημόσιο.
    10. Σε κάθε Ελληνική Οικογένεια υπάρχει και ένα Δημόσιος Υπάλληλος. Συγκρατήστε την οργή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. e ναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της καθαρότητας των δημοσιων υπαλληλων είναι οι εργαζόμενοι: πολεοδομίας,ΚΤΕΟ,αστυνομίας,στρατού,πανεπιστημίων,τραπεζών,εφορίας,δήμων,νομαρχιών,υπουργείον..Δηλαδή όλος ο δημόσιος τομέας..Τα περί αξιοκρατίας κλπ απλά τα παραβλέπω(γαλάζια,πράσινα,κόκκινα,κίτρινα μπλε παιδιά(ούτε καραβάκια αρμενιζοντα στο αιγαίο να ήταν)..Να μην μιλήσουμε για την ασχετοσύνη των περισσοτερων δημοσιων υπαλληλων...

    Όσον αφορά τις σπόντες περί πασοκ και ότι αυτό διέλυσε τη δημοσια διοίκηση θα πω ότι ναι μεν, αλλα...Η κυβέρνηση αυτή είχε σημαία της,την πάταξη τις διαφθοράς και αναυτού;......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Είναι για γέλια πως καρφώνονται οι πράσινοι παπαγάλοι.
    Ότι θέμα και να γράψει κάποιος , καλό ή κακό , δίκαιο ή άδικο , αυτοί εκεί στο γνωστό ποίημα τους.
    Άλλωστε δεν ξέρουν να εκφραστούν και αλλιώς , εκτός αυτού που τους έχουν μάθει. Παπαγάλοι γαρ.....
    Έχουν όμως μνήμη και προς αυτή θα απευθυνθώ.
    Παραθέτω λοιπόν μερικά για την μνήμη τους:

    1) "Ο Έλληνας πολίτης αηδιάζει από την έκταση της διαφθοράς σε πολλούς τομείς των δημοσίων υπηρεσιών.
    Αρνείται να καθυστερεί ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία από τα μικροσυμφέροντα συντεχνιών, η μεγαλύτερα συμφέροντα που θέλουν να κηδεμονεύσουν την πολιτική ζωή. Πολλοί πολίτες θεωρούν πως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει μέρος του κατεστημένου"
    ( Γιωργάκης Παπανδρέου, Καθημερινή 12-10-2003)

    2) "Χρειαζόταν να αποκαλύψει η Αυριανή ότι έχει ο κ. Μαλέσιος σπίτι από τον κ. Αθανασούλη, για να μάθει ο πρωθυπουργός (ΣΗΜΙΤΗΣ) ότι μια γενιά στελεχών του, την οποίαν το Μαξίμου διαδίδει ως "διάδοχο γενιά", έχει μέλη που έχουν παίξει στο Χρηματιστήριο με την μετοχή αυτής της ύποπτης εταιρίας;"
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος 17-4-2003 )


    3) "Χωρίς λαδάκι, δεν κινείται η μηχανή. Η διαφθορά αγγίζει και αφορά ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία"
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος, Απογευματινή 22-10-2002 )

    4) "Κανείς από εμάς δεν αρνείται την ανεργία, τις ελλείψεις του κράτους, τα φαινόμενα διαφθοράς"
    ( Βάσω Παπανδρέου 19-1-2002, 3η Σύνοδος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ )

    5) "Θυμάμαι ότι ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης ενοχλείτο κάθε φορά που ανέφερε κάποιος αυτό το θέμα της διαφθοράς. Όχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γατί το αναφέραμε. Βλέπω ότι τώρα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Είναι αργά, αλλά είναι επιτέλους κάτι..."
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος 10-2-2002 )

    6) "Ορισμένα κρούσματα διαφθοράς έχουν δημιουργήσει κρίση αξιοπιστίας"
    ( Χρήστος Παπουτσής 7-10-2000 )

    7) "Οι αεριτζήδες κυριαρχούν. Η διαφθορά θερίζει στο Δημόσιο..."
    ( Γεράσιμος Αρσένης 8-9-2002 )

    8) "Πολλά από τα στελέχη μας, έχουν ενσωματωθεί στην πλουτοκρατία"
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος, ΤΑ ΝΕΑ 17-6-2003 )

    9) "Γιατί ενώ τώρα καταδικάζεις και ορθώς το φαινόμενο Σαλαλέ, αγνοήθηκε η πιεστική πρότασή μου να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων σε επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονταν;
    Γιατί, ενώ τώρα προτείνεις τομές για την πάταξη της διαφθοράς απέκρουσες μαζί με ΟΛΗ την ηγετική ομάδα, την πρότασή μου για να αναληφθεί εκστρατεία κατά της διαφθοράς;"
    (Γ.Καψής, ανοικτή επιστολή στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη 18-10-2000 )

    10) Και το πιο ωραίο……"Εμείς, ΔΕΝ κλέψαμε !!!"
    Γ. Παπανδρέου 16-5-2007

    Θυμάστε παπαγάλοι;
    Μπορείτε να βρείτε , έστω και ένα , λογικό επιχείρημα που να εξηγεί γιατί η απιστία προς την υπηρεσία, μετατράπηκε από το ΠΑΣΟΚ από κακούργημα σε πλημμέλημα;
    Μήπως έχει απόλυτο δίκιο ο 4.49 που λέει ότι αυτό έγινε ηθελημένα για να κάνουν την δημόσια διοίκηση σαν τα μούτρα τους και να κάνουν εύκολα πλέον τις ανομίες τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φίλε kostakoutas

    Συγνώμη γιά τήν αδιακρισία, αλλά τί σκεφτόσουν καί συγκρίνοντάς το, έβγαλες όλα αυτά τά αποκαρδιωτικά ...συμπεράσματα?
    Αν θέλεις απαντάς, εννοείται...

    Ειδικά εκείνη: "....τη διαφθορά του τωρινού υπουργείου εθνικής άμυνας", ή "....την καταστροφή τις οποιας εξωτερικής πολιτικής υπήρχε ως τώρα", ακόμα καί τό: "....φυσικά μην ξεχνάμε τις επιχορήγησης siemens.

    Αλήθεια, τί εννοείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το υπουργείο εθνικής άμυνας επανεξέτασε,περιθωριοποίησε και ακύρωσε το σύνολο των αμυντικών δαπανών,μην έχοντας προβεί σε οποιαδήποτε λύση των προβλημάτων που προκύπτουν(ελικόπτερα πέφτουν,άρματα δεν έχουν πυρομαχικά,δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για το στράτευμα κλπ με το κορυφαίο πρόσχημα του κυριου βασιλάκου: Σιγά κύριε αρχηγέ(στον γράψα)μη γίνει και πόλεμος) και όλα αυτά για να πάρουν φράγκα οι οποιοι φιλα προσκείμενοι αντιπρόσωποι οπλων..Η επειδή η μίζα δεν ήταν καλή..
    Το υπουργείο εξωτερικών του οποιου η υπουργός είναι ανανεμειγμένοι στο σκάνδαλο siemens(όπως και ο αδερφός της,για τις busyness μητσοτάκη,μαμιδάκη δε μιλάω),όπως επίσης και στην περίπτωση της ολυμπιακής(ποιος άραγε έχει μετοχές της aegean;)
    ως γνωστόν,η εξωτερική πολιτική δεν ορίζεται από τα συμφέροντα τις χώρας αλλα από τα συμφέροντα των γνωστών και φίλων της κυριας μητσοτάκη-κούβελου.

    Κάποιοι ίσος νομίζετε ότι είμαι παπαγάλος ή μάινα...Εκτος από αυτά δεν είμαι και στρουθοκάμηλος,χάριν των κομματικών συμφερόντων να μην βλέπω το γενικό χαμό που υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Ανώνυμο 5:08

    Έχεις μεγάλη πλάκα φίλε μου. Κατηγορείς μερικούς εδώ μέσα ως "πράσινους παπαγάλους" και μας αραδιάζεις σαν να τα είχες έτοιμα από καιρό 10 ενοχοποιητικά τσιτάτα πασόκων με ονοματεπώνυμα και ημερομηνίες.

    Που τα βρήκες φίλε μου? Τα θυμόσουν απ΄έξω? Είσαι τόσο ευρυμαθής? Είσαι κινητή εγκυκλοπαίδεια δηλώσεων πασόκων? Είσαι δημοσιογράφος και τα είχες στο αρχείο σου? Μήπως απλώς διαβάζεις πολλές εφημερίδες και κράταγες τα σχετικά αποκόμματα για το ενδεχόμενο να σου χρειαστούν μια μέρα όπως τη σημερινή? Μήπως αφιέρωσες τη μισή σου μέρα σήμερα για να ψάχνεις τις δηλώσεις αυτές?

    Έλεος, εσύ κατηγορείς άλλους για παπαγάλους?
    Εσύ ούτε τα πρσχήματα δεν τήρησες. Φαντάζομαι πως μόνο στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ έχουν τόσο πλούσιο και εμπεριστατωμένο αρχείο δηλώσεων.
    Εξ ιδίων τα αλλότρια λοιπόν.
    Τι την ήθελες την μομφή περί παπαγάλων? Για να μας θυμήσεις πως στη χώρα τούτη κυκλοφορούν και γαλάζια εκτός από πράσινα παπαγαλάκια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συγνώμη που διακόπτω την εξαίρετη αντιπαράθεση σας αλλά έχω την γνώμη ότι τι άρθρο μιλά για κάποιο μέτρο (ορθό και παραδεκτό από κάθε νοήμονα πολίτη) σχετικά με την διαφθορά των Δημοσίων Υπαλλήλων και όχι των πολιτικών για τους οποίους αντιπαρατάσσεστε.
    Μάλλον μεγαλώνοντας ξέχασα τα ελληνικά που ήξερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. an kai to thema einai i energopoiisi enos nomou enantion tis diafthoras ston dimosio tomea(pou aytoi pou arxika psifisan theorisan meta skopimo na "pagosoun" san efarmogi, isos gia na min exoun politiko kostos, isos giati tha kindinevan kirios stelexi dika tous,isos giati etsi tha eixan pia sto xeri me tin apeili tis efarmogis tou nomou aytous pou ta pernane kai tous gnorizan),
    kai anti na simfonisoun oloi kai na zitisoun i na proteinoun kati parapano,emfanizete to fenomeno tou strouthokamilismou kai tis papagalias..

    kapoioi ta vazoun me tous politikous pou einai kathreptis tis koinonias mas, eno prota tha prepei na koitaxoume ton eayto mas kai tous giro mas.. o laos einai i riza tis dimokratias kai an einai sapia tha einai kai oi karpoi tis dimokratias..

    kapoioi alloi ligoi,laspologoun epilektika kai xoris stoixeia, analoga me tis epitages tis politikis tous koultouras..
    aytoi eite grafoun san paidakia dimotikou eite san morfomenoi polites, den krivoun tin epithimia tous, pou den einai para mia opadiki antilipsi tis dimokratias..isos mia sigkekalimeni tasi pros tin oxlagogia..kai o opados einai papagalos ton efimeridon pou ipostirizoun tin omada tou..kai meros tou oxlou pou anevazei kai katevazei igetes kai igetiskous..

    akoma gia tin sizitisi na thimiso, oti o k.paylopoulos prospathise na perasei stin arxi tis thitias tou nomo gia ipoxreotiki apantisi ton dimosion ipallilon stis aitiseis ton politon mesa se eylogo diastima..oloi oi sindikalistikoi foreis, apeilisan me leyki apergia..
    nomizo loipon, oti an den allaxei i mixani tou kratous simperifora, akoma kai o theos o idios na mas kivernouse, ta idia pragmata tha simvainoun..

    ΑπάντησηΔιαγραφή