Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Ποινική έρευνα για το «ιερό σκάνδαλο» στη Σκύρο


Ποινική έρευνα διέταξε ο Γ. Σανιδάς για τον τρόπο κτήσης 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, παρήγγειλε εγγράφως στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών να διενεργηθεί ποινική προκαταρκτική εξέταση για τη μεταβίβαση στην κυριότητα της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους έκτασης 37.000 στρεμμάτων, στη νήσο Σκύρο, και την πώληση 1.935 στρεμμάτων από τη Μονή στο ελληνικό δημόσιο, με υπέρογκο τίμημα.

Η έκταση των 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο περιήλθε στην κυριότητα της Ιεράς Μονής, μέσω δικαστικών αποφάσεων του πρωτοδικείου Χαλκίδας και του Εφετείου Αθηνών.
Όπως αναφέρει στην παραγγελία του ο κ. Σανιδάς, οι δικαστικές αποφάσεις είναι «απότοκες παραπλανήσεων των δικαστηρίων αυτών», καθώς «προσήχθησαν ψευδή στοιχεία και υπήρξαν ψευδομαρτυρίες. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις αυτές δεν είναι νόμιμες» .

Με την παραγγελία του ο κ. Σανιδάς ζητάει να ερευνηθεί εάν τελέστηκε το έγκλημα της απάτης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, με την αναγνώριση της κυριότητας στη Μονή της έκτασης των 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο.

Ακόμη, αναφέρει ότι σε περίπτωση που η έκταση των 37.000 στρεμμάτων αποδειχθεί ότι ανήκει στη Μονή, να ερευνηθεί εάν διαπράχθηκε κακουργηματική απάτη σε βάρος του δημοσίου με τις αποζημιώσεις, που δόθηκαν για την απαλλοτρίωση των 1.935 στρεμμάτων σε αναξιοποίητη περιοχή της Σκύρου.

Βλέπουμε ότι οι διαδικασίες και τα χρυσόβουλα που χρησιμοποιήθηκαν για την παραχώρηση της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου έχουν ακολουθηθεί και σε άλλες προγενέστερες περιπτώσεις.

Στη Σκύρο λοιπόν είχαμε ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο, αυτό της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, που υλοποιήθηκε σε δύο χρονικές περιόδους: η πρώτη αφορά στην απαλλοτρίωση από το Δημόσιο το 1993 έναντι του εξωφρενικού τιμήματος 7,5 δις δραχμών εκτάσεων 1.935 στρεμμάτων, των οποίων η κυριότητα στηριζόταν στα βυζαντινά χρυσόβουλα του 10ου αιώνα και η δεύτερη στην αναγνώριση κυριότητας το 2000 για τα υπόλοιπα 37.000 στρέμματα των χρυσόβουλων με διαδικασίες παράκαμψης αυτών που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία .

Αλήθεια μετά την άσκηση ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης αισθάνεται ακόμα και σήμερα υπερήφανο το ΠαΣοΚ αλλά και ο βουλευτής του κ. Γ.Παπαγεωργίου που έχουν συμβάλλει στο ...«ιερό σκάνδαλο »;

15 σχόλια:

  1. Πασοκικό σκάνδαλό ίδιο με του Βατοπεδίου.
    Θα το θάψουν τα ΜΜΕ. Δύο-τρια δημοσιευμαστάκια και μέχρι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το 2006 φωνάζουν για το σκάνδαλο και όσο το είδατε εσείς στα ΜΜΕ τόσο το είδα και εγώ.
    Μιλάμε για σκάνδαλο πολλών δις δραχμών ραφής και κοπής ίδιας με αυτό του Βατοπεδίου.
    Δηλαδή με σημαία το καλό κάποιων κατοίκων ( τα οποία τους νοίκιαζε η Μονή΄για χορτονομή ) το κρατικό δάσος το μεταβίβασαν στην Μονή.
    Και επειδή στην μεταβίβαση θα υπήρχαν και ....διάφορα έξοδα φρόντισαν πρώτα να απαλλοτριώσουν 1935 στρέμματα δίνοντας στην Μονή 7,5 δις δραχμούλες.
    Βλέπετε τα ...εξοδάκια ήταν πολλά και απλώς από τα ταμεία του κράτους μέσω της Μονής πέρασαν στα χέρια που ...ίδρωσαν για το ...έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 2001 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Δρυς είχε κάνει δεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία το Δημόσιο αποσυρόταν από τη διεκδίκηση έκτασης 37.000 στρ. στη δασώδη περιοχή του νησιού. Τα ποσά που κατέβαλε το Δημόσιο για να απαλλοτριωθούν αργότερα οι μοναστηριακές εκτάσεις, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, χαρακτηρίζονται «εξωφρενικά» (απαλλοτριώθηκαν στρέμματα με 4.200 δρχ. ανά τ.μ., τη στιγμή που η αγοραστική αξία τους δεν ξεπερνούσε τις 600-700 δρχ. το τ.μ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα το θάψουν πάλι όπως και το σκάνδαλο της μονής
    Τοπλού. Ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ κρύβεται.
    Το βατοπαίδι που αφορούσε και τα δύο κόμματα, το φόρτωσαν στη ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα στην οδό Ιπποκράτους.Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.Πληροφορίες αναφέρουν πως στα γραφεία του προέδρου είναι εγκλωβισμένοι οι μυστικοσύμβουλοι και μελετούν τρόπο διαφυγής.Το σκάνδαλο είναι μεγάλο!Τα στελέχη του Πασοκ θα πρέπει να τοποθετηθούν δημόσια γιατί η υπόθεση αυτή βρωμάει από χιλιόμετρα.Λες το Πασοκ να καταφέρει να το θάψει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι έγινε και άλλο ρήγμα; Ρε σεις έχετε μεγάλη πλάκα. Τόσο απελπισμένοι που προσπαθείτε να πιαστήτε από τα μαλιά σας. Ευτυχώς για σας που δεν ζούνε Σακελάριος η Ψαθάς θα σας γυρίζανε ταινία με τον Μανέλη και τον Αυλωνίτη προταγωνιστές. Είπαμε αλλά εσείς έχετε γελειοποιηθεί παντελώς είσαστε για γέλια. Ο θεός να σας λυπηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ανώνυμο 1.47
    Εσύ αισθάνεσαι υπερήφανος ρε φίλε?
    Τα 7,5 δις δεν βγήκαν και από τις δικέ σου τσέπες?
    Ότι κακό έκαναν οι φανατικοί οπαδοί χουλιγκάνοι στο ποδόσφαιρό το ίδιο κάνουν και κάποιοι με την δική σου συμπεριφορά στην πολιτική και σε επέκταση στην κοινωνία.
    Σε ξαναρωτώ λοιπόν! ΕΣΥ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Αλέξανδρο
    Δεν ξέρω τι αισθάνεται ο ανώνυμος 1,47. Ίσως δεν αισθάνεται τίποτα εγκεφαλικά.
    Πιθανών είναι από αυτούς τους παθιασμένος, που σωστά λες ότι έχουν κάνει κακό στην κοινωνία.

    Αυτό που ξέρω εγώ , ως επί χρόνια ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι αισθάνομαι ντροπή που μια μερίδα στελεχών μας ξεφτίλισαν ένα ολόκληρο κίνημα.
    Όποιος λοιπόν κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ θα παρακαλούσα να βάζει την φράση "κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ".

    Γιατί το όλον ΠΑΣΟΚ είμαστε εμείς τα εκατομμύρια σοσιαλιστές στην Ελλάδα και δεν έχουμε καμία σχέση με τα όποια λαμόγια εκμεταλλεύονται( ή εκμεταλλεύθηκαν) το κίνημά μας.
    Ντρέπομαι λοιπόν φίλε Αλέξανδρε και εγώ γι` αυτά τα λαμόγια, πρώην, νυν και ελπίζω ότι επόμενα!

    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φυσικά η τελευταία φράση είναι "και ελπίζω ΟΧΙ τα επόμενα".
    Αυτά προς αποκατάσταση του ορθογραφικού λάθους!

    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ
    ΣΩΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ.
    ΜΗΠΩΣ ΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ(ΓΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΣΤΑ) ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΝΘΕΝ ΚΑΙ ΕΝΘΕΝ ,ΓΝΩΣΤΟΙ , ΙΣΧΥΡΑ ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ, ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ?Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ.
    ΕΝΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΜΕ ΚΑΛΠΗ ΓΚΑΛΟΠ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΟΙΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ,ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελικά αποδεικνύεται ότι οι καλύτεροι μάνατζερ στα οικονομικά είναι οι καλόγεροι.
    Μια λύση υπάρχει λοιπόν. Στους καλόγερους τα κρίσιμα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ.
    Άντε να μας βγάλουν από την κρίση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και δεν ειναι το μονο σκανδαλο του πασοκ με δασικες εκτασεις στη σκυρο και στη βεροια υπαρχει θεμα . Το πασοκ ειναι παντου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν το σβήνω αγαπητέ φίλε Στέφανε, απλά το "σουλουπόνω" και από σεντόνι το μετατρέπω σε σχόλιο.
    Μάλλον δεν έχεις μάθει να γράφεις Ελληνικά και σε δικαιολογώ.
    Το σχόλιο του αγαπητού Στέφανου έχει ως εξής: Αν ενθυμούμαι καλά πριν λίγες ημέρες(πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου των Ευροεκλογών), η ΝΔ και τα δεξιά παπαγαλάκια φώναζαν όχι στην σκανδαλολογία. χαχα!
    Τώρα βρε παιδάκια τι λέτε; Θα πάμε να μιλήσουμε πραγματική πολιτική;(Ας πούμε για την Οικονομική Πολιτική της κυβέρνησης και το οικονομικό θαύμα που επιτελεί).Εμείς είπαμε δια στόματος ΓΑΠ "Όλα στο Φως". Άρα , εμάς και τα δύο γήπεδα μας ευνοούν...(πάντως προσοχή στη νάρκη Χριστοφοράκος και στις Σανιδομαϊμουδιές γιατί θα κλάψετε πικρά).
    Πέρα από το να κλείνετε "Νύκτωρ" τη Βουλή και να παραγράφετε τα σκάνδαλα εσάς τι παιχνίδι σας βοηθάει; Πόρτες;Πλακωτό; ή Μουλτεζιμ;
    ............................................
    Για το ..."σουλούπωμα"
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ stefanos
    Μάλλον έχει δίκιο ο πολίτης που έγραψε ότι δεν γνωρίζεις ελληνικά.

    Άλλο σκανδαλολογία και άλλο διαλεύκανση σκανδάλων.
    Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

    Στην σκανδαλολογία, το σκάνδαλο ανάγεται στο κυρίαρχο θέμα επί μεγάλη χρονική περίοδο, παραγκωνίζοντας την πολιτική και αγνοώντας τις τρέχουσες εξελίξεις.
    Παραμερίζει την δικαιοσύνη και αναλαμβάνουν οι "δικαστές" των κομματικών γραφείων και οι πέννες των κομματοστρατευμένων δημοσιογράφων.

    Στην περίπτωση της διαλεύκανσης των σκανδάλων, αυτή γίνεται από αυτούς που καθιστά υπεύθυνους η Δημοκρατία . Τους δικαστικούς λειτουργούς!
    Δεν ανάγεται σε πρωταρχική κοινωνική "οινοποσία" καθώς παίρνει το μερίδιο που της αναλογεί έναντι όλων των άλλων εξελίξεων. Οικονομικών, Εθνικών, Πολιτικών, Κοινωνικών κλπ.

    Εάν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αυτές τις δύο έννοιες, τότε θα χρειαστείς άμεσα να πας (πάλι πίσω?) στα θρανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή