Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Ανεβαίνει το θερμόμετρο …..στη Μεσόγειο .


Λόγω των αναγκών της παραγωγικότητας, ελάχιστα σύγχρονα όπλα κατασκευάζονται πλέον σε έναν και μοναδικό τόπο του πλανήτη.

Έτσι, τόσο ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η EADS, όσο και αμερικανικές, παρέχουν π.χ τεχνογνωσία και ετοιμοπαράδοτα κομμάτια για το νέο κινεζικό ελικόπτερο Ζ-10, χωρίς να γνωρίζουν την πολιτική εξαγωγών που θα ακολουθήσει το Πεκίνο.

Όσο αφορά την περιοχή της Μέσης Ανατολής η πολιτική των ΗΠΑ έχει προκαλέσει την αντίδραση της Συρίας και του Ιράν, οι οποίες έχουν στραφεί σε άλλες αγορές, όπως είναι αυτές της Ρωσίας , της Κίνας κ.α

Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι ένα βαρύτατο πλήγμα για την αμερικανική βιομηχανία όπλων, πάνω στην οποία βασίζεται όλο το αμερικανικό οικονομικό οικοδόμημα.

Ειδικά τώρα εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κύρια προτεραιότητα του Στεητ Ντιπάρτμεντ είναι να «προστατευτεί» πάση θυσία το βασικό … αμερικανικό προϊόν .

Μέσα σ` αυτό το πλαίσιο εντάσσονται διάφορα «επεισόδια» που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας. Η πιο γνωστή περίπτωση ήταν αυτή του Αστακού (εδώ) , όπου ο αποπροσανατολισμός πέτυχε απόλυτα .

Την ίδια ώρα που ξέθαβαν τα …λάβαρα της επανάστασης στην χώρα μας και η διεθνής κοινή γνώμη έτρωγε τον Αστακό ....«αμάσητο», το «αμερικανικό προϊόν» το παραλάμβαναν στο Port of Ashdod, κυριολεκτικά εν μια νυκτί.

Είχε βέβαια προηγηθεί και ένα άλλο, άγνωστο για τη κοινή γνώμη, «επεισόδιο» του έργου που διαδραματίζεται στη Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο είχαμε λάβει απόρρητο σήμα από τα …. «Ηνωμένα Έθνη» για άφιξη «ύποπτου και επικίνδυνου φορτίου», σύμφωνα με τη λίστα των χαρακτηρισμένων υλικών του ΟΗΕ.

Πράγματι αρχές Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν στο πλοίο «Σουζάνα» τέσσερα κοντέινερ συνολικού βάρους ογδόντα τόνων, με το ύποπτο υλικό που φέρει την κωδική ονομασία CK22, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυραύλων και των δεξαμενών καυσίμων τους.

Το φορτίο προερχόταν από την Σλοβενία με προορισμό το Ιράν. Τα κοντέινερ δεσμεύθηκαν και παραμένουν στο τελωνείο της Ελευσίνας , περιμένοντας την οριστική απάντηση από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Από την προηγούμενη Πέμπτη όμως, ένα ακόμη «επεισόδιο» διαδραματίζεται και στην Κύπρο, που έχει προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση και στην διπλωματική υπηρεσία του νησιού.

Το εμπορικό πλοίο υπό κυπριακή σημαία «Monchegorsk», Ρώσικης πλοιοκτησίας, κατευθυνόταν από το Ιράν προς τη Συρία, μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Όταν πέρασε στη Μεσόγειο προσωπικό του αμερικανικού πολεμικού «Σαν Αντόνιο» επιβιβάστηκε στο πλοίο και διαπίστωσε ότι μεταφέρει πυρομαχικά.

Για νομικούς λόγους δεν προχώρησαν στην κατάσχεσή τους, αλλά οι αρχές των ΗΠΑ και του Ισραήλ ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση να φέρει το πλοίο στα κυπριακά χωρικά ύδατα και να μην επιτρέψει να φθάσει το φορτίο στη Συρία, τονίζοντας ότι προορίζεται για τις οργανώσεις Χαμάς ή Χεζμπολάχ.

Βάσει της διεθνούς νομολογίας η χώρα στην οποία είναι εγγεγραμμένο το πλοίο έχει υποχρέωση να κατάσχει το περιεχόμενο και να το ελέγξει. Μάλιστα αν δεν το πράξει κινδυνεύει και η ίδια με κυρώσεις. Αυτή ήταν και η θέση των Αμερικανών από την πρώτη στιγμή.

Το εμπορικό, υπό συνοδεία αμερικανικών πολεμικών σκαφών του έκτου στόλου, αγκυροβόλησε τη Πέμπτη το βράδυ ανοικτά του παλιού λιμανιού Λεμεσού.

Οι κυπριακές αρχές έκαναν νηοψία και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για 98 κοντέινερ με πέραν των 1000 τόνων πυρίτιδα, δεκάδες εκατομμύρια κενούς κάλυκες, μεγάλος αριθμός προωθητικών πυραύλων και σωλήνες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για βλήματα 130 και 150 χιλιοστών.

Τώρα η κυβέρνηση της Κύπρου καλείται να αποφασίσει κατά πόσο η φόρτωση πυρίτιδας παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ κατά του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον, ασκεί μια έντονη πίεση και επικαλείται το ψήφισμα 1747 των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο εμπεριέχεται εμπάργκο και προς τη Συρία.

Από την άλλη, η Κυπριακή κυβέρνηση δεν θέλει να χαλάσει το καλό κλίμα που έχει με τη Συρία, και φυσικά τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη πιο πολύ αφού κινητοποιήθηκαν οι Ρώσοι, πιέζοντας να μη γίνει κατάσχεση των εμπορευματοκιβωτίων.

Υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει παρανομία κι ότι πρόκειται για καθαρά εμπορική πράξη. Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν δεν κριθεί παράνομο το φορτίο, ΗΠΑ και Ισραήλ επιμένουν ότι .....δεν θα πρέπει να φθάσει στον προορισμό του.

Ένας πονοκέφαλος που πιθανώς να ξεπερνά τις δυνατότητες της Κυπριακής διπλωματίας , και να χρειαστεί και την δική μας συνδρομή, αφού απαιτούνται πολύ λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Πρέπει να διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών στη διένεξη.

Πηγές: «enet» «sigma» «politis»

10 σχόλια:

  1. Καλή σου μέρα πολίτη.
    Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό!
    Απαιτείται η δική μας συνδρομή με ποιό τρόπο όμως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Χwhite
    Η διπλωματική συνδρομή μας φίλε.
    Πιθανώς και η διπλωματική συνδρομή μερίδας της Ε.Ε.
    Οι ισορροπίες δεν πρέπει να διαταραχτούν στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
    Πρόκειται, για ένα λεπτό ζήτημα και όσα λιγότερα λέγονται,....τόσο το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Κύπρος βρέθηκε ξαφνικά μπλεγμένη σε μια υπόθεση που αφορά δυο υπερδυνάμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nομίζω ότι το συγκεκριμένο πλοίο είναι η δεύτερη φορά που ανακόπτεται από αμερικανικά πολεμικά σκάφη.
    Αυτή την εντύπωση έχω. Έψαξα να βρω που το είχα διαβάσει παλαιότερα αλλά δεν κατάφερα τίποτα.

    Ξέρει κανείς τίποτα για το προηγούμενo επεισόδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως αναφέρει η Ε τα κοντέινερ είχαν ξεκινήσει από το Κόπερ της Σλοβενίας και στις αρχές Νοεμβρίου του 2008 έμειναν για περίπου είκοσι ημέρες στο λιμάνι Gioia Tauro της Καλαβρίας.

    Το λιμάνι αυτό, σύμφωνα με την έκθεση της ιταλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της μαφίας είναι στο μεγαλύτερό του μέρος ελεγχόμενο από τις οικογένειες της καλαβρέζικης μαφίας που απαρτίζουν τη λεγόμενη «Ndrangheta».

    Το Gioia Tauro θεωρείται επίσης υποδοχέας του 80% της κολομβιανής κοκαΐνης που μπαίνει στην Ευρώπη και «κόμβος» σε μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου όπλων.

    Αρκεί να πληροφορηθεί κανείς ότι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έχει συλληφθεί σύσσωμο, δύο φορές (μία το 1991 και μία πέρυσι για εμπλοκή του σε «δουλειές» των οικογενειών της μαφίας της περιοχής (των Αλβάρο, Μαμολίτι, Μολέ και Πιρομάλι).


    Όσο για το 'εμπόρευμα'η ξενόγλωσση περιγραφή του είναι «Hot rolled carbon steel plates». Σύμφωνα με έλληνες ειδικούς, το υλικό αυτό περιγράφεται ως «λαμαρίνες ανθρακοχάλυβα θερμής εξέλασης». Πρόκειται για υλικό που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία και για άλλες χρήσεις, αλλά σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις η βασική του χρήση είναι συνδεδεμένη με κατασκευή πυραύλων και δεξαμενών καυσίμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι ρόλο βαράει ο εκτός στόλος.
    Μπορεί να επιβιβάζεται σε πλοία με ξένες σημαίες(που είναι "έδαφος" της χώρας της σημαίας)και να ελέγχει τα εμπορεύματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πριν από λίγο άκουσα από το ΡΙΚ ότι η Κύπρος θα αποταθεί στην Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας , προκειμένου να αποφανθεί αυτή κατά πόσο το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων του υπό κυπριακή σημαία πλοίου, , καλύπτεται από τα απαγορευτικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Μάλιστα έλεγε ότι εάν η απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων είναι θετική, η κυπριακή κυβέρνηση θα ζητήσει οδηγίες από την Επιτροπή για τους περαιτέρω χειρισμούς.

    Πολύ καλά το χειρίζεται η Κυπριακή Κυβέρνηση , έξω από λαϊκισμούς, αφού πετάει το μπαλάκι στον ΟΗΕ . Εκεί υπάρχει η παρουσία της Ρωσίας.
    Για να δούμε τι θα βγει καλέ μου φίλε.
    Καλό βράδυ !
    Y.κοίτα email...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βροχή αμερικανικών όπλων στη Μέση Ανατολή ! Η αξία τους αναμένεται να φτάσει τα 46 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, όπως είχε πει η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, τον Αύγουστο. Αποδέκτες, είναι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ομάν και τα Εμιράτα .
    Και επειδή αυτό ανησύχησε το Ισραήλ, μετά από 15 ημέρες η Ουάσιγκτον αύξησε κατά ένα τέταρτο, περίπου, την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Τελ Αβίβ, η οποία και θα προσεγγίσει τα 30 δισ. δολάρια κατά την επόμενη δεκαετία.
    Από κάπου λοιπόν πρέπει να βγει το κόστος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθεια προς το Τελ Αβίβ.
    Πολύ απλά.Θα ...ανοίξουν τις αγορές. Θα πάρουν πελάτες από τους ...άλλους!!!!!!
    Όμηρος Κουνανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην διπλωματία το καλύτερο τρικ είναι αυτό του "πέτα το μπαλάκι στον άλλο".
    Εάν ισχύουν αυτά που λέει στο σχόλιο της η zizanio, τότε νομίζω ότι κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, η Κύπρος πήρε την καλύτερη απόφαση που θα μπορούσε να πάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δηλαδή όποιος θέλει σταματάει τα καράβια και ακυρώνει την αποστολή τους;

    Και οι Αμερικάνοι τι είναι νταβατζήδες της Μεσογείου;

    Και οι δικές μας αρχές τι είναι γιουσουφάκια των Αμερικάνων;

    Και τις αποστολές των γενοκτόνων εβραίων γιατί δεν τις σταμάτησε κανείς;

    Όχι για να ξέρουμε δηλαδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή