Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Θα τις αξιοποιήσει ;


Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πανίσχυρο όπλο στα χέρια της ελληνικής πλευράς της Κύπρου.

Αυτό επιβεβαιώνεται και καταδεικνύεται και από τις τελευταίες αποφάσεις του ΕΔΑΔ σε τέσσερις προσφυγές Ελλήνων της Κύπρου κατά της κατοχικής Τουρκίας.. Και βεβαίως, από την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα από τα πανίσχυρα όπλα, που η δική μας πλευρά δεν αξιοποίησε σχεδόν καθόλου, με την έννοια της αξιόπιστης άσκησης πίεσης στην κατοχική δύναμη.

Γιατί ένα από τα θεμελιώδη και ουσιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι η περιουσία. Αυτό το δικαίωμα, όπως και όλα τα άλλα, καταπατούνται βάναυσα και κατ’ εξακολούθηση από τον Αττίλα.

Το περιουσιακό είναι μια από τις σημαντικότερες και κρισιμότερες πτυχές του Κυπριακού. Από την επίλυσή του θα εξαρτηθεί και η επίλυση του προβλήματος.

Οι Τούρκοι, ειδικά από την επομένη της υποβολής του σχεδίου Ανάν, το Νοέμβριο του 2002, επιχείρησαν να το «λύσουν» με το δικό τους τρόπο: Με τη ληστρική εκμετάλλευση περιουσιών των Ελλήνων Κυπρίων.

Με την πώληση ελληνοκυπριακής γης σε ξένους. Και με ανέγερση επ’ αυτής τουριστικών χωριών, διαμερισμάτων, επαύλεων και άλλων κτισμάτων.

Ο λόγος είναι προφανής: Να υποβάλουν ότι το περιουσιακό έχει... λυθεί, αφού δεν είναι πια δυνατόν να εκδιωχθούν οι Τ/κύπριοι και άλλοι ξένοι «ιδιοκτήτες» από τις «περιουσίες» τους. Άρα, να γίνει αποζημίωση των Ελλήνων ιδιοκτητών και το πρόβλημα να …. λυθεί.

Και εδώ έγκειται το οξύμωρο του θέματος των συνομιλιών επί του περιουσιακού που ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες.. Από πού και ως πού ο κατοχικός ηγέτης είναι σε θέση να διαπραγματευτεί το περιουσιακό, αφού εκείνος ξεκίνησε και ενθάρρυνε την εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών ;

Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του νέου κύκλου των συνομιλιών η παράνομη κυβέρνηση του κ. Ταλάτ έβγαζε ξανά στο σφυρί ελληνοκυπριακές περιουσίες στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο και στη Μόρφου με σκοπό τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου το αποδεικνύουν.

Βέβαια αυτό είναι ένα πολύ ΜΕΓΑΛΟ θέμα . Ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν περιουσίες στα κατεχόμενα ; Ποια είναι αυτά τα… γεράκια … που έναντι πινακίου φακής αγοράζουν εκτάσεις …φιλέτα ; Ποιοι κρύβονται πίσω από προκλητικές αγορές έναντι 100 – 200 Ευρώ το στρέμμα ;

Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ στέλνουν, όμως, ηχηρά μηνύματα όχι μόνο προς τους Τούρκους σφετεριστές της γης των Ελληνοκυπρίων, αλλά και σε ξένους, που αγοράζουν γη, που δεν ανήκει στους … πωλητές.

Ο σφετερισμός περιουσιών Ελλήνων της Κύπρου από την Τουρκία και τους Τ/κύπριους είναι διαρκές έγκλημα, επειδή παραβιάζει, συν τοις άλλοις, και το ανθρώπινο δικαίωμα στην απόκτηση, κατοχή, απόλαυση και αξιοποίηση περιουσίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας να ...έχει υπόψη του ότι το δικαίωμα σε περιουσία είναι θεμελιώδες, είναι αναπαλλοτρίωτο και δεν μπορεί ΚΑΝΕΙΣ να το αναιρέσει.

Ακόμα και αν ο Πρόεδρος συμφωνήσει με τον κατοχικό κ.Ταλάτ,… ΑΝ οι ιδιοκτήτες περιουσιών απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία, αυτή παύει να ισχύει.

Οι τελευταίες αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια του Δ. Χριστόφια. Καλείται να το αξιοποιήσει, μαζί με όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Θα τις αξιοποιήσει;

«sigmalive»

7 σχόλια:

  1. Αγαπητέ πολίτη, υπάρχει και μια άλλη συνάρτηση που καθιστά την εξίσωση παράλογη και πολύ φοβάμαι και ατελέσφορη.
    Το περιουσιακό συναρτάται προς την επιστροφή των προσφύγων και, κυρίως, το εδαφικό και την ασφάλεια.
    Η Τουρκία όμως δεν έδωσε καμία εξουσιοδότηση στον κ.Ταλάτ να διαπραγματευτεί τέτοιας κρίσιμης σημασίας ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να αξιοποιήσει ? Προχθές αν δεν κάνω λάθος δεν δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζει ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά τετελεσμένα επί του εδάφους από την κατοχική δύναμη.
    Τετελεσμένα ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να υπενθυμίσω πως πάρχουν και περιουσίες Τουρκοκυπρίων στα ελεύθερα εδάφη. Κι οι Τουρκοκύπριοι είναι ελεύθεροι να τις επισκέπτονται και να ασκούν κάποιες πράξεις νομής. Αν τους απαγορευθεί αυτή η δυνατότητα, τότε σημαίνει de facto ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ της Κύπρου.
    Επίσης, κάθε χρόνο, εγγράφονται στον προϋπολογισμό της Κύπρου και ξοδεύονται σημαντικά κονδύλια για τη συντήρηση των μουσουλμανικών τζαμιών. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. agapite den exeis katalavei oti oloi aytoi exoun pro polou proskinisei kai paradosei ta panta.pos alios tha pairnane tis karekles?loipon to erotima sou einai apla pikra ritoriko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιος να τις εξετάσει? Ο Χριστόφιας?
    Αυτός που ετοιμάζεται να παραδώσει 50-50 συνδιοίκηση στο 20% του πρώην πληθυσμού?
    Ότι κάνουν οι πολίτες της Κύπρου μονάχοι τους μέσω των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Μόνο από εκεί θα υπάρχει μια ελπίδα γι` αυτούς τους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασχολήθηκε ποτέ κανείς με αυτή την κατηγορία των προσφύγων οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της κατοχής; Πέραν από τα μεγάλα λόγια για την πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβληματίζονται κάποιοι σε ποιο σημείο βρίσκονται ορισμένοι άνθρωποι;
    Και, καλά, όλα αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν χιλιάδες φορές και απλώς καταλήγουμε πάντα στο συμπέρασμα πως ποτέ δεν επιδιώχθηκε η ίση κατανομή των βαρών, με αποτέλεσμα το κόστος της κατοχής να το πληρώνουν μόνο οι πρόσφυγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ti να αξιοποιησει, αυτος ο σαπιοκοιλιας ρε φιλε,δεν τον βλεπεις τον ανθρωπο;
    Τι σχεση εχει αυτος,με τον Παπαδοπουλο πχ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή