Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Η απάτη, της απάτης …….


Το Ποντίκι δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα δύο από τα τρία... ανίερα χρυσόβουλα των αυτοκρατόρων Νικηφόρου Βοτανειάτη και Ανδρόνικου του Γ’ προς την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, με τα οποία – κατά τον ισχυρισμό της – της είχαν παραχωρηθεί η λίμνη (λιμνοθάλασσα) Βιστωνίδα και τα πέριξ αυτής.

Τα δύο αυτά χρυσόβουλα επικαλείται η μονή (καθώς και ένα ακόμη του Ανδρόνικου Δ’) για να τεκμηριώσει την κατοχή και νομή της επίμαχης λίμνης.

Σε αυτά τα έγγραφα φέρεται να στηρίχθηκαν οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Κρατικής Υπηρεσίας Δημοσίων Κτημάτων για να εκδοθούν οι θετικές για το μοναστήρι υπουργικές αποφάσεις των κ.κ Δρυ και Φωτιάδη (1998-2002).

Η μονή επικαλείται επίσης μια γνωμοδότηση της Νομικής Σχολής Αθηνών και δύο προφορικές μαρτυρίες λαϊκών, που εργάζονταν στην περιοχή για λογαριασμό της μονής.

Και βέβαια τα μόλις 400 στρεμματάκια της νησίδας Αντά Μπουρού, που ανήκαν στον αποβιώσαντα μοναχό Ι. Λαμπάκη, τα οποία στα μέσα του 20ού αιώνα κληροδότησε μετά θάνατον στη μονή .

Αλλά η αποδοχή κληρονομιάς... δικής της έκτασης… αναιρεί ακριβώς το επιχείρημα ότι η γη ….της ανήκε.

Μέσα από τα καλλιγραφικά ορνιθοσκαλίσματα των περγαμηνών που δημοσιεύτηκαν ανακαλύπτεται ότι σε κανένα από τα χρυσόβουλα δεν υπάρχει καν αναφορά σε λίμνη, αλλά ούτε και στη λέξη Βισθωνίδα – η περιοχή όπου ζούσε το φύλο των αρχαίων Βισθωνών.

Συνεπώς, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1) Όταν με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια προσεγγίζονται μέσα στα χρυσόβουλα (με μονάδα μέτρησης το μόδι) χωραφάκια της τάξης μερικών στρεμμάτων γύρω και μέσα σε χωριά και πόλεις, είναι δυνατόν να μην αφιερώνεται έστω μια παράγραφος στα τρία χρυσόβουλα για... ολόκληρη λίμνη 44.000 στρεμμάτων και τα 27.000 στρέμματα πέριξ αυτής ;

2) Πώς μπόρεσαν και έβγαλαν συμπεράσματα ιδιοκτησίας και νομής από τα συγκεκριμένα κείμενα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων ; Υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το μέχρι πού φτάνει το «μετόχι της Ξανθείας», όταν είναι άγνωστο ακόμη και πού βρίσκεται αυτή η αρχαία πόλη ;

3) Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές που αναφέρονται στα χρυσόβουλα και πραγματικά χαρίζονται με αυτά στη Μονή Βατοπαιδίου, ανταποκρίνονται οι περιγραφικές αναφορές του κειμένου στη σημερινή τους γεωμορφολογία ;

Πώς μετριέται δηλαδή το «πλησίον του χωρίου», που αναφέρεται στην τοποθεσία ενός «χωραφιού» στην Ουρανούπολη ή την Κασσανδρεία ;

Και πού βρίσκεται (αν υπάρχει σήμερα) το συγκεκριμένο χωριό ή μετόχι ; Και ακόμη πώς τεκμαίρονται μετρικά οι εκτάσεις που χάρισαν τότε οι αυτοκράτορες στη μονή ;

Με μία σειρά γνωμοδοτήσεων και μία επιβεβαίωση από τον αρμόδιο τότε Υφυπουργό, παραχωρήθηκε αυτή η τεράστια έκταση -ως μη όφειλε- (επί εποχής κ. Φωτιάδη) στη Μονή Βατοπαιδίου και μεταγράφηκε στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Όλη η καραμπινάτη απάτη ξεκινά από αυτή την εποχή .

Εν τω μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ξάνθης, με το οποίο τέθηκε στο αρχείο το 2005 η έρευνα που διεξήχθη για την παραχώρηση χιλιάδων παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπαιδίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η παράδοση των εκτάσεων στη Μονή από την Κτηματική Υπηρεσία Ξάνθης ήταν νομότυπη και δεν υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικών ενεργειών.

Τούτο γιατί η παράδοση στηρίχθηκε σε γνωμοδοτήσεις του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημοσίων κτισμάτων και ανταλλάξιμης περιουσίας, που έγιναν δεκτές με αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ, χωρίς να προβάλλονται δικαιώματα κυριότητας του ελληνικού δημοσίου.

Αφορμή για την έρευνα είχε σταθεί επιστολή του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα, το 2004, προς τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό.

Θα έχει ενδιαφέρον κάποια στιγμή να παρουσιαστούν οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Κρατικής Υπηρεσίας Δημοσίων Κτημάτων για να δούμε και εμείς οι θνητοί ….που βασίστηκαν οι κ.κ Δρύς και Φωτιάδης και παραχώρησαν περιοχή η οποία δεν αναφέρεται πουθενά στα χρυσόβουλα , αλλά και πως οριοθετήθηκαν αυτές που αναφέρονται.

Γιατί από τα χρυσόβουλα ….Τελεία και παύλα. Ούτε λίμνη , ούτε μετρήσιμη έκταση … αναφέρεται..

ΥΓ. Με τα ως άνω ουδόλως αθωώνονται οι μετέπειτα παραλήψεις , λάθη και άφρονες ανταλλαγές μιας καθαρά παρανόμως αποκτηθείσης γης και ….λιμνοθάλασσας.

Πηγή: «topontiki»

15 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι, αγαπητέ μου πολίτη, γιατί μπαίνεις κι εσύ στην διαδικασία να εκφέρεις γνώμη για την εγκυρότητα των χρυσοβούλων... Ακόμα κι αν είναι απόλυτα γνήσια, ακόμα κι αν οι εκτάσεις είναι απολύτως προσδιορισμένες, μετά την επανάσταση του '21, την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και την θέση σε ισχύ νέου αστικού δικαίου, δεν έχουν καμιά ισχύ.
    Αν δεχτούμε ότι έχουν έστω και την παραμικρή ισχύ, τότε θα πρέπει να δικαιώσουμε κι όποιον απόγονο Τούρκου μπέη, που θα προσκομίσει τίτλο ιδιοκτησίας από τον Σουλτάνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ράθυμος
    Έχεις απόλυτο δίκιο. Απλά με το σημερινό άρθρο σκοπός μου είναι να καταδείξω το ΜΕΓΕΘΟΣ της απάτης.
    Δηλαδή ότι η διαφθορά έχει αλώσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Κρατική Υπηρεσία Δημοσίων Κτημάτων.
    Εννοείτε ότι επάνω σε αυτές ακουμπάνε οι υπουργοί(και γενικά η πολιτεία), για τις όποιες αποφάσεις τους.
    Το μέγιστο λοιπόν πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε μόνο διεφθαρμένους πολιτικούς, αλλά ότι ακόμα και αυτή η ύψιστη Υπηρεσία, όπως είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς φαίνεται έχει .....ασθενήσει σοβαρώς.
    Αλλαγές στην νομοθεσία και το Σύνταγμα θέλουμε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ, προκειμένου να αρχίσει ο πολίτης να ξαναβρίσκει την καλή του πίστη προς την Πολιτεία!
    Προς τα εκεί πρέπει να στραφούμε και ενωμένοι όλοι να πιέσουμε για αλλαγές στην Νομοθεσία, τέτοιες (αστραπιαίες και σκληρές) που δεν θα τολμά κανένας να ....απλώσει το χέρι στο μέλι!

    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πετώντας το μπαλάκι από τον ένα υπουργό της μιας κυβέρνησης στον άλλο υπουργό της άλλης κυβέρνησης δεν βγαίνει αποτέλεσμα.
    Οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ φταίχτες και προδότες είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η Κρατική Υπηρεσία Δημοσίων Κτημάτων γιατί χωρίς τις δικές τους γνωμοδοτήσεις κανένας υπουργός δεν θα μπορούσε να στηρίξει απόφαση.
    Τι διαφορά έχουν από τον Γιώργο που λέει ¨Μερικά...στρέμματα γης.. λιγότερα , για να κοιμάται ήσυχος..!!! Αυτοί ..Καμία. Είναι πολύ εύκολο για έναν εισαγγελέα να τους βρει και να τους στήσει στο τοίχο. Και δεν έχουν και ασυλία.
    -Πολύ σωστά το επισημαίνεις στο σχόλιο σου από πάνω τι φταίει και τι πρέπει να γίνει.
    Αλλά δυστυχώς κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις πάντοτε περί άλλων τυρβάζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ gnik
    Κάτι τέτοια βλέπει και η ..Γιάννα και ...τσουπ! Θα μας εμφανιστεί ωσάν ... Μεσσίας !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και κάτι άλλο Πολίτη εκτός θέματος
    Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο σήμερα είναι το νέο αίμα.
    Που είναι η νεολαία...που είναι το μέλλον αυτής της χώρας και του κόσμου..τα κινήματα τους, οι επαναστάσεις τους, η ύπαρξη τους.
    Οι σύγχρονες απόψεις τους για την πολιτική και την διακυβέρνηση ...τις τέχνες..την μουσική..η αντίσταση τους στον νέο εχθρό τον ¨μεγάλο αδελφό¨
    Παράδοση άνευ όρων...
    Που είναι τα σχόλια τους .
    Σχεδόν 1500 άτομα περνάμε κάθε μέρα από εδώ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ gnik
    Εάν σου πω ότι αυτό ακριβώς ήθελα να σου γράψω στο προηγούμενο σχόλιο μου και απλά ....το άφησα για να μη "κουράζω" Σαββατιάτικα !
    Δεν πάμε καλά με την νεολαία φίλε.
    Κάποτε στα αμφιθέατρα γινόταν μάχη,ιδεολογική, πολιτική , απόψεων και κατάθεσης προτάσεων.
    Σήμερα ............! Κενό!!!!
    Δυστυχώς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ETSI PANTA HTAN (NEOLAIA) KAI POY SYZHTOYSAN TI BGHKE?EIXAME XORTASEI M... GIA MARX,MPAKOYNIN,ENGELS,K.A RAMOLIMENTA THS PAGKOSMIAS PNEYMATIKHS PARANOIAS POY ANADEIXTHKE SE THRHSKEIA KAI POY EIXE SAN APOTELESMA NA ANTIMETOPIZONTAI OI DIAFONOYNTES SAN PNEYMATIKOI LEPROI n PRAKTORES THS CIA,ENO SYNEBAINE AKRIBOS TO ANTITHETO.ALLA AS MHN KSEXNAME KAI TO GEGONOS OTI OLA TA DEINA POY TALANIZOYN SHMERA THN XORA PROERXONTAI APO THN "PROHN" NEOLAIA.KAI APO TIS DYO OXTHES, POY EN TO METAKSY TA SYNORA TOYS EGINAN DYSDIAKRITA n KALLYTERA AORATA.G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να δουμε , θα μπει κανεις στην ψειρου ή μια απο τα ιδια ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Διαφθορά, χρηματισμός, σκάνδαλα. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί μας, μας παρουσιάζουν ως μείζον θέμα πως θα ονομαστεί η Μακεδονία (που Μακεδονία θα ονομαστεί άσχετο αν θησαύρισαν πολλοί από το εμπάργκο...ακόμα και "μακεδονομάχοι"!!!), αν θα κάνουν παραβιάσεις οι Τούρκοι - και δώστου να αγοράζουμε πανάκριβα όπλα- και το χρήμα από όλες αυτές τις λοβιτούρες φουσκώνει τους λογαριασμούς τους. Η Εκκλησία του "ελληνοχριστιανικού" πολιτισμού θησαυρίζει με τεράστια ακίνητη περιουσία (και κινητή με 35% στην Εθνική Τράπεζα...) παρατηρώντας αδιάφορη τους πολίτες να πληρώνουν φόρους, τεκμήρια και τιμές στα ύψη κια αυτή να δηλώνει απερίφραστα: όχι δεν πληρώνουμε φόρους εμείς!!!. Ατέλειωτο πάρτυ στις πλάτες του λαού. Και τι κάνει ο λαός; Συλλαλητήρια για την περιουσία της Εκκλησίας (θα θυμάστε...), συλλαλητήρια για το όνομα (προσέξτε όχι για τη μειονότητα!) των Μακεδόνων, συλλαλητήρια για...τον πόλεμο στον Καύκασο! Ε λοιπόν και λίγα μας τρώνε! Πολύ λίγα. Κι αν το συνδυάσω με την καχυποψία απέναντι στη μοναδική ελπίδα της κοινωνίας των πολιτών να εκφραστεί, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (αυτές που έθαψες αναίτια κατά τη γνώμη μου politis στο προηγούμενο ποστ), ε τότε τι να πω! Να προτείνω να μας κόψουν από τους μισθούς ένα 100άρι ως φόρο...αφασίας στην οποία έχουμε περιπέσει. Μα καλά βρε politis, οι οργανώσεις καταναλωτών (που σε όλη την Ευρώπη κάνουν θαύματα εκτός ψωροκώσταινας!), οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν κατορθώσει να μην τρώμε -ακόμα τουλάχιστον!- μεταλλαγμένα και τόσα άλλα δε σου έκαναν εντύπωση; Από ποιους να περιμένουμε αλλαγές; Από τους πάμπλουτους πολιτικούς μας; Πάλι συνωμοσίες και τάκλα-μακάν; Έλεος αγαπητέ μου! Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @zouba
    Aπό την Χ.Τρικούπη το μισθολόγιο?
    Με κάνεις και βάζω τα γέλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Πολίτη το υστερόγραφό σου είναι όλα τα λεφτά....
    δεν διώξαμε τα κλεφτρόνια για να φέρουμε τη Καμόρα...και ο λογαριασμός από τον Ελληνικό λαό έρχεται..ήλθε..και είναι ένας λαός θυμωμένος γιατί πίστεψε ότι κάτι θα αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. RE ZOYMPA AN TOYS DOSOYME TO ONOMA MAKEDONIA KAI MERIKA STREMATA "BRAXONHSIDES" THA PAPSEI H EFODOS STO DHMOSIO XRHMA APO TIS KOMMATIKES SYMMORIES KAI H PNEYMATIKH PARAPLHROFORHSH THS EKKLHSIAS?AN MEIOTHOYN TA EDAFH THS ELLADAS? THA ANEBEI TO EPIPEDO ZOHS TOY ELLHNA KAI TO EPIPEDO TON YPHRESION TOY ELL.KRATOYS?THA LYTHOYN OS DIA MAGEIAS OLA TA PROBLHMATA POY TALANIZOYN TON ERHMO TOPO POY LEME PATRIDA MAS? G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχουν δει εμένα τα ματάκια μου να έχει κάποιος με νόμιμο τίτλο 2-3 στεμματάκια και στη συνέχεια να επικαλείται και να δικαιώνεται ότι όλη η γύρω δημόσια έκταση 40 και 50 στρεμμάτων περιείχετο σ' αυτόν τον τίτλο αλλά δεν μετρήθηκε επακριβώς! και οι δικαστές το δέχονται! Γίνονται και πραγματογνωμοσύνες και εφαρμογή των τίτλων και βγαίνει η υπόθεση υπέρ του ιδιώτη που έτσι αποκτά το γειτονικό της μικροιδιοκτησίας του βουνό!! Ναι μην απορείς!! Βουνό!!Και αυτό έχει γίνει!! Πίστεψέ με! Κάτι τέτοιο λοιπόν έγινε και εδώ στη μονή Βατοπεδίου ή Βατοπαιδίου (όπως θέλεις πάρτο) σε μεγέθη βέβαια γιγάντια!

    Όλα τα λαμόγια @φίλε μου δεν ΄εχουν χρώμα είτε πριν είτε μετά είναι μαύρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δώστε στους φτωχούς τα χρήματα, δεν θέλουν χρήματα οι Άγιοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τι ξεφτιλα να αναφερονται σε χρυσοβουλα!δηλ.ουτε η επανασταση υπηρξε ουτε ιδρυση ελληνικου κρατους!ουτε και η κατανομη γης στους ακτημονες και προσφυγες απο το ελληνικο κρατος!τραγοπαπες και απατεωνες πολιτικοι παρτε τα χρυσοβουλα και βαλτε τα στο κ@ σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή