Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Ιδιωτική ανηθικότητα και δημόσια διαφθορά.


Πολλές φορές έχω τονίσει ότι η «δαιμονοποίηση» ανθρώπων , λόγων και γραπτών, μόνο σε μονοπάτια δημοκρατικής ανάτασης δεν μπορούν να μας οδηγήσουν.

Με τα άρθρα του Πάσχου Μανδραβέλη και την εν γένει «ματιά » του προς την προσέγγιση των πραγμάτων, πολλές φορές διαφωνώ.

Δεν παύω όμως να τα διαβάζω όπως και πολλών άλλων επαγγελματιών ή μη αρθρογράφων, ασχέτως ιδεολογικών διαφορών.

Μόνο μέσα από την αναζήτηση και τη σύνθεση απόψεων θα μπορούσε κάποια στιγμή, αυτή η ταλαιπωρημένη και πλήρως αποπροσανατολισμένη χώρα , να βρει μια κοινωνική κινητικότητα στο δρόμο για την θεραπεία αυτού του παρασιτικού κράτους και της διαφθοράς που το μαστίζει.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν που συγκλίνουμε για να καταλάβουμε ότι μπορούμε ως πολίτες, να προσδιορίσουμε τα παραδεκτά από όλους μας ( ή τουλάχιστον απ` όλους μας) προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να πιέσουμε για την θεραπεία τους.

Στη συζήτηση που χρόνια τώρα κάνουμε για τη διαφθορά, γράφει ο κ. Μανδραβέλης, αναλωνόμαστε στην ηθική των πολιτικών.
Επειδή όμως η ηθική δεν είναι ακριβής επιστήμη για να έχει μετρήσιμα μεγέθη, πέφτουμε διαρκώς από τα σύννεφα.
Λόγω δογματικών αγκυλώσεων δεν ασχολούμαστε με τα αίτια που παράγουν διαφθορά, με αποτέλεσμα να λουζόμαστε διαρκώς τα αποτελέσματά τους.

Να συμφωνήσουμε σε κάτι, που θέλουμε διαρκώς να ξεχνάμε. Το αίτιο της διαφθοράς είναι οι ΚΡΑΤΙΚΕΣ προμήθειες. Όσο περισσότερες είναι τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαφθορά.

Φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει μηδενικό κράτος για να έχουμε μηδενική διαφθορά των πολιτικών. Μπορεί όμως να υπάρξει ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ κράτος για να έχουμε μικρότερη διαφθορά.

Όχι μόνο γιατί μειώνονται οι ευκαιρίες κλοπής δημόσιου χρήματος, αλλά γιατί και ο έλεγχος γίνεται ευχερέστερος.

Είναι αλλιώς για τις ελεγκτικές αρχές όταν πρέπει να ψάξουν εκατό συμβάσεις από δέκα υπουργεία και διαφορετικό να έχουν χίλιες συμβάσεις από εκατό οργανισμούς και υπουργεία.

Είναι διαφορετικό πράγμα να έχουν το βάρος του ελέγχου μόνο οι αρχές και διαφορετικό να το μοιράζονται π.χ. με τους ιδιώτες μετόχους μιας δημόσιας επιχείρησης.

Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να διαφθαρούν και οι ελεγκτές, στη δεύτερη ο έλεγχος διαχέεται τόσο πολύ που η διαφθορά γίνεται .....ασύμφορη.

Κάποιοι (σκοπίμως ; ) θολώνουν τα νερά θέτοντας ένα ρητορικό ερώτημα: «εντάξει στο δημόσιο, αλλά στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει διαφθορά;».

Όσοι το κάνουν δεν βλέπουν τη διαφθορά ως μία ζημιογόνο για τους ίδιους δραστηριότητα, αλλά ως μια ηθική ασθένεια που πρέπει να καταπολεμήσουν.

Αυτή όμως είναι η λάθος προσέγγιση. Είναι άλλο η ιδιωτική ανηθικότητα και άλλο η δημόσια διαφθορά.

Με απλά λόγια, αν κάποια στελέχη της Siemens χρηματίζονται για να επιλέξουν τον α΄ προμηθευτή, αυτό είναι μεν ανήθικο για εμάς, αλλά είναι ζημιογόνο για τη Siemens και τους μετόχους της.

Αν η Siemens χρηματίζει έναν υπουργό αυτό είναι ανήθικο για τη Siemens και τους μετόχους της , αλλά είναι ζημιογόνο για εμάς.

Συμπερασματικά λοιπόν, θα λέγαμε ότι είναι κακό να διαφθείρονται τα στελέχη ιδιωτικών εταιρειών, αλλά είναι ασύμφορο για μας να διαφθείρονται τα στελέχη του Δημοσίου.

Στην πρώτη περίπτωση λυπούμαστε. Στη δεύτερη είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε.

Αυτό που προκύπτει λοιπόν από τα κοινά αποδεκτά συμπερασματικά μονοπάτια, είναι ότι «μικρότερο» κράτος σημαίνει μικρότερη διαφθορά, με όλα τα συνεπακολουθούμενα τόσο στην οικονομία μας . όσο και στην.. «τσέπη μας» .

Μα το βασικότερο όλων έγκειται στην «μικρότερη» αλληλεξάρτηση και «πελατειακή» σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Αυτή την αλήθεια οφείλουμε να την συνειδητοποιήσουμε εάν θέλουμε να βαδίσουμε προς την οδό της αλλαγής.

Στην αντίθετη περίπτωση … «Λαγός την φτέρη έσειε , κακό της κεφαλής του»

30 σχόλια:

  1. Agaphte politi,
    Xairomai gia thn prosegish sou sto thema.H diafthora sthn xwra mas einai ena ap ta zhthmata pou me provlhmatize apo paidi akoma kai pistevw oti oi anthrwpoi den allazoun kai oti me opoiadhpote nomothesia tha vriskoun liseis na kerdoskopoun eisvaros tou dhmosiou xrhmatos.Makari kai autoi pou nomothetoun,estw ligoi apo autous na evlepan etsi ta pragmata.
    Akoma kai osoi ta vlepoun diskolevodai afadasta na ta efarmosoun dioti tote oloi oi alloi thimoudai thn aristerh epanastatikh tous efivikh hlikia.
    Parathrw omws oti h merikh idiotikopoihsh prepei na ginei me poli prosektiko tropo outws wste na iparxei akoma kerdos gia to kratos kai esoda gi auto afou milame gia kratikh periousia se orismenes periptwseis.
    KALH SINEXEIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χώρα των αυθαιρέτων και της αυθαιρεσίας η Ελλάδα με 300.000 αυθαίρετα κτίσματα μόνο στο νομό Αττικής, κράτος χελώνα, αργό και δυσκίνητο με διαδικασίες που αναιρούν στην πράξη την απονομή δικαιοσύνης, με τους κάθε λογής αρμοδίους να ενθαρρύνουν αντί να τιμωρούν την κακοδιοίκηση και πολίτες να μη φοβούνται κανέναν και να καταγγέλλουν τη διαφθορά μόνον όταν διακυβεύεται κάποιο δικό τους συμφέρον.

    amigos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλός , ορθολογικός και απολύτως σωστός σήμερα πολίτη !

    Ποιος ακούει είναι το ζήτημα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. -Άντε να δώ τι θα πουν τα troll σήμερα !!!!
    -Αυτά τα βάζεις για να μας ρίξεις στάχτη στα μάτια ..¨καθοδηγητή¨ :))

    -(Κούνημα ουράς από τον γνωστό φίλο)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ greekpoliticalreview
    Να το επαναλάβω φίλε. Στο χέρι μας είναι να μας ακούσουν και οι πολιτικοί ,αλλά και οι ...αδιάφοροι πολίτες.Αρκεί να συμφωνήσουμε όλοι μας στα κοινά αποδεκτά προβλήματα και να πολεμήσουμε για την εξάλειψή τους (ή έστω τον περιορισμό τους στο ελάχιστο)..ΕΝΩΜΕΝΟΙ.
    Οι πολιτικοί μας χαϊδεύουν τα αυτιά , στην ουσία αυτή η κατάσταση (της αλληλεξάρτησης)τους βολεύει.
    ΑΝ όμως εμείς τους δώσουμε το μήνυμα , δεν είναι χαζοί , θα το λάβουν.
    ............
    .
    @Gnik

    Φίλε για μένα προσωπικά αυτό το κούνημα της ουράς από τον @φίλο μου J.D, είναι ...όλα τα λεφτά.
    Νάστε καλά πάντα και οι δυό σας!
    Όσο για τα troll , δεν βαριέσαι...Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν τα πιστεύουν αυτά που γράφουν. Αλλά ...κάποιοι τους τρέφουν φρούδες ελπίδες ! Καταλαβαίνεις !
    Θα μεγαλώσουν και θα καταλάβουν και αυτοί, αυτό που και εμάς μας πήρε κάποιες δεκαετίες να το καταλάβουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο χωριό μου λένε:
    "ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΙ Π(ΟΥ)ΤΑΝΑ ΛΟΥΖΕΤΑΙ"
    Έτσι κι ο Πολίτης . Αντί να στηλιτεύσει τα όργια της διαφθοράς που καθημερινά αποκαλύπτονται βγάζει λόγος δεκάρικους κι επιδίδεται σε αναλύσεις άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

    Γνωστή του η τακτική του . Πετάμε τη μπάλα έξω και αμπελοφιλοσοφούμε.

    Ρε Πολίτη ο Εφραίμ κι ο Ρουσόπουλος έκαναν παιγνίδι....
    Τι είναι αυτό το κουφό:
    "Μα το βασικότερο όλων έγκειται στην «μικρότερη» αλληλεξάρτηση και «πελατειακή» σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικών".

    Κούνια που σε κούναγε... Πολίτη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο χρηματισμός και η διαφθορά ανθούν σε κοινωνίες όπου απουσιάζει η έννοια του δημόσιου συμφέροντος.
    Ανθούν (όπως και στην χώρα μας)εκεί που για διαφόρους λόγους το κράτος έχει γιγαντωθεί.
    Στην χώρα μας το ένα εκατ. κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι , μαζί με τις οικογένειες τους, βγάζουν κυβερνήσεις.
    Αυτό εκμεταλλεύονται τα κόμματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο καθένας έχει δικαίωμα να ελπίζει στο αδύνατο φίλε από τον αφορολόγητο Γράμμο !

    [ :) αυτό για όποιον δεν κατάλαβε ότι αστειεύομαι]

    @πολίτη :

    Σου λέω εγώ τα κοινά αποδεκτά προβλήματα και μου λες εσύ ποιος θα τα λύσει *σε παρένθεση οι μη αποδεκτές λύσεις :

    1)υπέρογκο κράτος (Καποδίστριας 2)

    2)ανεξάρτητες 3 εξουσίες (Συνταγματική Αναθεώρηση για παιδάκια με χαζές προτάσεις)

    3)Διαφθορά (Καποδίστριας,Υπερυπουργεία)

    Δεν είναι τόσο εύκολα όλα φίλε . Στα λόγια όλα γίνονται , στη πράξη κολλάμε στο ποιος(?) θα τα διαχειριστεί , γιατί τα προβλήματα είναι ΚΑΙ κοινά ΚΑΙ αποδεκτά από όλους .

    Αυτό δεν έχουν καταλάβει οι κυβερνώντες και περί παγκόσμιας κρίσης ομιλούν . Και οι μεν και οι δε (για να μην παρεξηγηθώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ζήτημα της διαφθοράς στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με το μέγεθος του κράτους. Έχει σχέση με το γεγονός ότι η λαμογιά είναι στο DNA του Έλληνα. Θέλετε απόδειξη; Επιλέξτε ΕΝΑ τυχαίο τομέα δραστηριότητας στην Ελλάδα. Οποιονδήποτε. Δε συζητάω για Υγεία (φακελάκι τουλάχιστον) Παιδεία (παραπαιδεία τουλάχιστον) και τα γνωστά. Επιλέξτε κάτι πρωτότυπο. Μουσική; Οι εταιρείες αγοράζουν τα CD των καλλιτεχνών για να τους "πουλάνε" μετά πιο ακριβά σε ΜΜΕ και μαγαζιά. Σας έδωσα ένα παράδειγμα. Είναι και ένα ενδιαφέρον παιχνίδι! Βρείτε τομέα στη χώρα που να ΜΗΝ είναι διεφθαρμένος!ΟΛΗ η Ελλάδα είναι μέσα στη διαφθορά. Και δε μιλάμε για απλή συνενοχή και ανεκτικότητα. Μιλάμε για πλήρη απαξίωση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, θέλησης για εργασία και προκοπή. Οπότε τι να μας κάνουν οι νόμοι, οι ευχές περί ανάγκης κοινωνικής συναίνεσης ενάντια στη διαφθορά κλπ. Δεν μας σώζει τίποτα. Δε μας φταίει κανείς. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα δώσουν μια άλλη πνοή μια άλλη ώθηση με την εργατικότητα και τη θέληση για πρόοδο που ανέκαθεν διέκρινε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, όπως και τους Έλληνες του εξωτερικού φυσικά. Είναι η μόνη μας ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ greekpoliticalreview
    Καταρχάς ας μικρύνουμε το κράτος από "εταιρείες" και υπηρεσίες. Ειδικά τα χρόνια καρκινώματα (π.χ ΟΑ. ΟΣΕ κλπ).
    Όσο για τα ερωτήματα σου η γνώμη μου είναι ότι ο Καποδίστριας 2 θα έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί εδώ και πολλά χρόνια.H αυτοδιοίκηση πρέπει να καταστεί ευέλικτη, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών.Κατά την γνώμη μου μεγάλοι δήμοι, με αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα και λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία είναι επιβεβλημένοι.Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 1.034 δήμους και 52 Νομαρχίες όταν άλλα Ευρωπαϊκά κράτη με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και έκταση έχουν το 1/3 από τις δικές μας.
    Σίγουρα ο Καποδίστριας 2 θα φέρει αναστάτωση και αντιδράσεις αλλά για όσους γνωρίζουν το αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι αυτή θα προέρχεται από τη ματαιοδοξία πολλών τοπαρχών.
    Είναι μεγάλο θέμα που δεν μπορεί να αναλυθεί μέσα από το περιορισμένο χώρο των σχολίων. Κάποια στιγμή θα το ανοίξω ως θέμα για να το αναλύσουμε πολύ περισσότερο.
    Για την συνταγματική αναθεώρηση όπως είδες ερχόμαστε στα λόγια μας.
    Όλοι την θέλαμε αλλά για ...διαφόρους λόγους το πουλάκι πέταξε. Ας προσέχαμε. Εκεί κολλάει και το "Λαγός την φτέρη...".
    Μην νομίζεις ότι οι πολίτες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους γνωρίζουν τα σχετικά με την ανάγκη για Συνταγματική αναθεώρηση!
    Για τα υπερυπουργεία και αυτά τα βλέπω με θετικό μάτι (θα σκοντάψουν και αυτά βέβαια σε ...διαφόρους καρεκλοκενταυρους).
    Όπως βλέπεις έπιασα όλες τις μη αποδεκτές λύσεις για εσένα, αλλά αυτή είναι η δημοκρατία !
    Θα με διαλο@@@@ν με το μέγεθος του σχολίου αλλά ανοίγεις πολλά θέματα ταυτόχρονα.
    Θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναλύσουμε διεξοδικά με ξεχωριστά post στο μέλλον (θεού θέλοντος και ανθρώπου επιτρέποντος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ZOYMPA OI ELLHNES EINAI 10 EK. OI LATHROMETANASTES 2 EK. KAI O PLHTHHSMOS STIS FYLAKES EINAI 50-50. DHL. 50% ELLHNES KAI 50% APELATES.AYTO LEEI POLLA GIA THN HTHIKOTHTA STO DNA (LIGO NAZISTIKO MOY FAINETAI AYTO) G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καποδίστριας 2 σημαίνει : 400 δήμοι 16 Νομαρχίες και πόσες περιφέρειες (?) !!!

    (ενώ θα έπρεπε να κάνουν 40 υπερδήμους και πάπαλα)

    Για αυτοδιοίκητο , οικονομική ανεξαρτησία κτλ δεν το σκέπτονται καν έτσι όπως το εννοείς εσύ κι εγώ (βλ.αμερικάνικες πολιτείες) .

    Επίσης δεν υπάρχει καμία μελέτη για τα "διαφυγόντα" κέρδη που θα προκύψουν για το κεντρικό κράτος από την υποτιθέμενη οικονομική ανεξαρτησία των δήμων .

    Για την Αναθεώρηση τι να πω ? Ότι αυτά που πρότεινε και η ΝΔ και το Πασοκ ήταν για να έχουμε κάτι να λέμε ? Ούτε κιχ για ανεξαρτησία δικαιοσύνης , ούτε κιχ για διαφθορά !!

    Για Ο.Α και Ο.Σ.Ε είναι θέμα καλύτερης επιλογής και κόστους . Αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα ο δικομματισμός δεν τα κάνει ούτε πρωτοετής φοιτητής του μάνατζμεντ (sic τηλεοπτική έκφραση!)

    Κλείνω αγαπητέ γιατί είναι όντως μεγάλα θέματα και έχω υπερχρησιμοποιήσει το χώρο σου εις βάρος υπολοίπων σχολιαστών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διαφωνώ με το συμπέρασμα σου πολίτη οτι άλλο η 'ιδιωτική ανηθικότητα και άλλο η δημόσια διαφθορά' και αυτό γιατι και τα δύο έχουν κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο, δηλαδή εμάς. Όταν εχουμε μάθει τους πολιτικούς μας σε χάρες και δωράκια πως είναι δυνατόν να περιμένουμε απο αυτούς να μη ψηφοθηρούν;

    Αλλά και στα παραδείγματα που αναφέρεις έχω ενστάσεις. Λές για παράδειγμα οτι '.. αν κάποια στελέχη της Siemens χρηματίζονται για να επιλέξουν τον α΄ προμηθευτή, αυτό είναι μεν ανήθικο για εμάς, αλλά είναι ζημιογόνο για τη Siemens και τους μετόχους της'. Εμείς όμως δεν είμαστε οι μέτοχοι της Siemens η της κάθε Siemens; Και άν όχι μέτοχοι απευθείας μήπως μέσω κάποιου αμοιβαίου κεφααίου η των αποθεματικών των ταμείων που θα μας δώσουν την σύνταξή μας; Και τα στελέχη αυτα συχνά πυκνά δεν προσλαμβάνονται απο τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε δημόσιους οργανισμούς...

    Ποιά ειναι η λύση όμως; Ιδέες κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. YPARXOYN POLLA MONTELA GIA THN TOPIKH AYTODIOIKHSH STON KOSMO EYKOLA MPOREIS NA DIALEKSEIS TO PIO EPITYXHMENO,TO IDIO ISXYEI KAI GIA TO PROBLHMA THS GRAFeIOKRATIAS POY STRAGGALIZEI KATHE PROOPTIKH EPENDYSEON (EDO TA PRAGMATA EINAI EYKOLA MIA MATIA STHN NOMOTHESIA THS N.ZHLANDIAS LYNEI OLES TIS APORIES).TO THEMA TORA EINAI POIOS THA TA EFARMOSEI n AKOMH KALLYTERA POIOS THELEI THN EFARMOGH EPITYXHMENON METRON STHN DHMOSIA DIOIKHSH.STHN ELLADA POLLOI FONAZOYN ALLA LIGOI THELOYN LYSEIS PRAGMATIKES KAI BIOSIMES. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νομίζω ότι η ιδιωτική ανηθικότητα και η δημόσια διαφθορά είναι συγκοινωνούντα δοχεία!

    Εκτός από τον περιορισμό του Κράτους, το σημαντικότερο που θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε είναι να ψηφίζονται με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή μακροπρόθεσμα προγράμματα τουλάχιστον 50ετίας, για την ανάπτυξη του κράτους, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και όρους και να εφαρμόζονται ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι στην κυβέρνηση κάθε φορά. Δηλαδή να ανεξαρτητοποιηθεί ο δημόσιος φορέας και η λειτουργία του από τους πολιτικούς!
    Δεν ξέρω μια σκέψη κάνω, και νομίζω ότι έτσι ισχύει στην Ευρώπη! Μόνο εδώ ο κάθε υπουργός που έρχεται αλλάζει τα πάντα, μέχρι και τους υπαλλήλους του και κάνει ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι, ανεξέλεγκτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Η ελληνική γλώσσα, οπως και η παιδεία, ο πολιτισμός, η υγεία, τα σώματα ασφαλείας, τα στρατά, η επικοινωνία, η ενημέρωση κ.ο.κ, χρειάζονται επειγόντως ΚΑΘΑΡΣΗ από τα υπονομευτικά-προδοτικά στοιχεία(πράκτορες για όσους δεν κατάλαβαν)των αγγλοαμερικανοϊσραηλινών. Η χώρα μας δέχεται πολιτισμική και πολιτική επίθεση και ενδίδει χωρις αντιστάσεις γιατί δεν έχει "φύλακες". Μετά τη συνολική ήττα μας στον εμφύλιο ζούμε ένα παραλήρημα του ΓΙΕΣ από τα αργυρώνητα λαμόγια που μας κάθονται στο σβέρκο. Σε ΚΑΜΜΙΑ ευρωπαϊκή χώρα δε συμβαίνει τέτοια ανθρωπιστική καταστροφή, κανένας λαός της ΕΕ δεν κινδυνεύει με αφανισμό και απορρόφηση. Καμμία άλλη γλώσσα δεν αυτοκτονεί με υποδείξεις από ξένα ενεργούμενα. Πουθενά τέτοια κενά στην παιδεία και στην επαγγελματική εκπαίδευση. Πουθενά, από κανέναν άλλο λαό τέτοιο έλλειμα αξιοπρέπειας και σοβαρότητας..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ marianaonice
    Αυτό είναι και το σωστό φίλη μου .Ορίζοντα τουλάχιστον 20ετιας.
    Αλλά εδώ αλλάζουν γνώμη με το κριτήριο αν είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση(Ως απλό παράδειγμα αναφέρω την υπαναχώρηση του κ. Παπανδρέου σχετικά με το άρθρο 16).
    Βέβαια δεν φταίνε αυτοί , αφού εμείς λόγω κομματικών και ...άλλων αγκυλώσεων κάνουμε ότι δεν βλέπουμε και στρίβουμε το κεφάλι μας , αντί να τους τρίψουμε την ψήφο μας στην μούρη τους.
    Γενικά αναφέρομαι ! Θέλουμε και τα παθαίνουμε!
    Αυτό φωνάζω διαρκώς. Ότι αποτελούμε ΜΕΡΟΣ του προβλήματος.
    Εάν δεν το καταλάβουμε όλοι -και ειδικά τα νέα παιδιά- δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
    Μόνο αν πιέσουν οι πολίτες , μη δεχόμενοι τους λαϊκισμούς ,τις ανέξοδες πολιτικές κορόνες και την ρηχότητα στον πολιτικό λόγο, θα δει αυτός ο τόπος προκοπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. POLITI!ΚΑΛΗΜΕΡΑ!! ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΤΕ ΣΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟ. Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ Η ΜΟΡΦΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΤΡΟΠΟ, Π.Χ ΚΑΡΤΕΛ, ΤΕΧΝΙΤΑ ΜΟΝΟΠΟΛΙΑ.ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ POLITI!! OTI ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΛ!! ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ? ΚΑΙ ΠΙΑΝΟΥ ΤΣΕΠΗ ΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. politi-gr
    Συγχώρεσέ με που δεν καταλαβαίνω αλλά γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ ιδιωτικής ανηθικότητας και δημόσιας διαφθοράς? Ο έλληνας έχει την παρανομία πλέον στο πετσί του είτε είναι στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Βλέπε από τον χαμηλότερο δημόσιο υπάλληλο που τα ξύνει κάτω απο την καρέκλα, αλλά πες μου και πόσους σοβαρούς επιχειρηματίες και υπαλλήλους ξέρεις ξεκινώντας από τις μικρές επιχειρήσεις. Έχουμε καμία σχέση με το δημόσιο και τις επιχειρήσεις τις σουιδίας για παράδειγμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @newton
    Καλημέρα φίλε και χαιρετισμούς στον όμορφο τόπο σου .
    Η διαφορά έγκειται μόνο στο ότι στην πρώτη περίπτωση (ιδιωτική)λυπούμαστε και την καταδικάζουμε.
    Στη δεύτερη (δημόσια)είμαστε αναγκασμένοι και ... να πληρώσουμε.
    Φυσικά ούτε για αστείο δεν αναφέρουμε παραδείγματα τύπου...Σουηδίας. Άλλο επίπεδο πολιτών και κράτους. Μακράν......
    Μόνο για να βλέπουμε και να λυπούμαστε.
    Φιλικά
    politis-gr
    YΓ.Πολύ ενδιαφέρον το blog σου.

    @ ομοιος
    Καλημέρα φίλε
    Τα καρτέλ ως επί το πλείστον υπάγονται στην Δημόσια διαφθορά με την έννοια ότι για να υπάρχουν και να "λειτουργούν" ανεμπόδιστα κάποιο κρατικό "γρανάζι" έχει ...λαδωθεί.
    Φυσικά λοιπόν επηρεάζεται η δικιά μας τσέπη.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η ΒΟΥΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΝΙΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ, ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΡΟΙΟΘΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ ΣΕ ΝΟΜΟ.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΗ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΨΙΦΗΖΕΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ηθική : στάση ζωής , τρόπος σκέψης , συμπεριφορά βάση αρχών , συνείδηση διαφοράς κοινωνικού καλού και κακού .

    Τα παραθέτω αυτά για να καταλήξω σε ένα δόγμα : η ηθική είναι ένα χαρακτηριστικό ατομικό . Βασίζεται σε βιώματα , ανάπτυξη χαρακτήρα και πνευματικού επιπέδου .

    Το πιο ηλίθιο πράγμα που έχω ακούσει στη ζωή μου είναι όταν άνθρωποι (ηθικοί ή ανήθικοι) προσπαθούν να χαρακτηρίσουν έναν ολόκληρο λαό βάση ηθικών κριτηρίων .

    Μέγα λάθος . Η ηθική , κύριοι , ΔΕΝ είναι μαζικό φαινόμενο . Είναι ατομικό χαρακτηριστικό .

    Και για να επανέλθουμε στα των Νεοελλήνων , είναι ζήτημα πνευματικού επιπέδου και κουλτούρας .

    Εγώ εκεί εντοπίζω το πρόβλημα της κοινωνίας μας . Για την ακρίβεια το στοχεύω περισσότερο στο πνευματικό επίπεδο . Είμαστε ένα έθνος ημιμορφωμένων δίχως βάθος και δυστυχώς άνθρωποι δίχως βάθος δεν μπορούν να αναπτυχθούν πνευματικά ούτως ώστε να αναπτύξουν και το ηθικό χαρακτηριστικό .

    Παιδεία είναι η λύση αλλά όχι μόνο στα σχολεία . Δια βίου παιδεία όλων μας . Να μεταδώσουμε το ατομικό ηθικό μας επίπεδο (αν βρεθεί εκεί που είναι χαμένο στη μετάφραση) . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. τι ηθικοπολιτικές αναλύσεις είναι αυτές?
    η αλήθεια μία και μοναδική,η νεοδεξιά έπασχε για μια εικοσαετία από το στερητικό σύνδρομο της λαμογιάς και της ρεμούλας....όταν ήλθε η ώρα βούρ στο ψητό.
    Ένας ράθυμος από τη φύση του πρωθυπουργός δεν πήρε είδηση γιατί οι χρυσοκάνθαροι ήταν δίπλα του και δεν το πίστευε...τώρα είναι πολύ αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο Μανώλης στα σημερινά ΝΕΑ: ντρέπομαι να περπατήσω στο δρόμο μη με πάρουν με τις πέτρες.
    Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω την "΄πλήρη άπνοια" στους εγκεφάλους διαφόρων σχολιαστών, τύπου παρόμοιου με του ως άνω ανώνυμου 11.30 ή του διπλωμάτη κλπ.
    Γνωστά τρολ που το μόνο το οποίο επιδεικνύουν είναι η παντελής έκφραση πολιτικού λόγου και ιδεολογικών προτάσεων. Σχολιασμοί επιπέδου συνοικιακού καφενείου του 60`.
    Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτού του είδους οι σχολιασμοί αλλά και τα αντίστοιχα παρόμοιου "στυλ" ιστολόγια, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να καταδεικνύουν το τι περιμένει την Ελλάδα εάν αυτά τα άτομα(αφού καθαρά πηγάζουν από τους κομματικούς μηχανισμούς) έρθουν στην εξουσία;
    Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που με τέτοιου είδους πολιτικές ακαθαρσίες ευαγγελίζονται την Νέα Ελλάδα;
    Ποιοι είναι αυτοί που δουλεύουν 24ωρα(εναλλάξ) με δεκάδες αναρτήσεις στα ιστολόγια τους την ημέρα και σχόλια διασπαρμένα στα υπόλοιπα προσωπικά ιστολόγια.
    Σίγουρα είναι ομάδες! Αλλά από που πηγάζουν; Δεν εργάζονται ; ή μήπως αυτή είναι η εργασία τους;
    Εδώ γίνεται της Ελλάδας...το σιδηρούν περίφραγμα, με εκφράσεις τυφλού φανατισμού,τύπου γηπεδικού παραληρήματος..."και τα μυαλά στα κάγκελα"!
    Δεν διαισθάνονται όμως ότι όλων των υπολοίπων μας σηκώνει την "τρίχα ως σιδηρούν περίφραγμα" από την έντονη αποστροφή;
    Καλημέρα σας ένθεν κακείθεν !
    Αλέξανδρος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Διπλωμάτη αυτά τα ξέρουμε και συμφωνούμε .

    Λύσεις έχεις ? Γιατί εκτός από τις ηθικοπλαστικές αναλύσεις εγώ βλέπω μόνο περιγραφή αυτών που ήδη ξέρουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Politi σκέψου όμως κι αυτό: Η παγκόσμια οικονομική κρίση που συμβαίνει αυτόν τον καιρό οφείλεται εν μέρει στη διαφθορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ένας απ' τους κυριότερους λόγους της κρίσης είναι οτι οι επενδυτικές τράπεζες εξεδιδαν αφειδώς ομόλογα στεγαστικής πίστης (mortgage backed securities) υψηλού ρίσκου (όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων) τα οποία αξιολογούνταν ως χαμηλού ρίσκου από τους οργανισμούς αξιολόγησης. Οι οργανισμοί αυτοί είναι ιδιωτικές εταιρείες που παίρνουν πιστοποίηση από το κράτος (ορκωτοί αξιολογητές) και εξαρτώνται οικονομικά αποκλειστικά από τις τράπεζες που είναι οι μόνοι πελάτες τους. Υπάρχει δηλαδή "πελατειακή" σχέση μεταξύ του αξιολογητή και του αξιολογούμενου που οδήγησε αναπόφευκτα σε πλασματικες αξιολογήσεις. Τα αποτελέσματα δε αυτής της διαφθοράς τα υφίσταται όλος ο πλανήτης, κάτι που κανένας διεφθαρμένος κρατικός υπάλληλος δεν θα μπορούσε ποτέ να καταφέρει. Δεν είναι θέμα ηθικής. Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία η διαφθορά που μπορεί να αναπτυχθεί από την ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς μπορεί να είναι εξίσου η και περισσότερο ζημιογόνα από την κρατική διαφθορά. Δεν είμαι υπέρμαχος του κρατισμού αλλα κατά τη γνώμη μου η άποψη μικρότερο κράτος = μικρότερη διαφθορά και λιγότερες ζημιές για τους πολίτες δεν είναι πολύ ισχυρό επιχείρημα για ιδιωτικοποιήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Κυριάκο
    Αγαπητέ φίλε μην μπερδεύουμε τις τυχόν λάθος χρηματοπιστωτικές εκτιμήσεις(υψηλού ρίσκου ή χαμηλού)με την διαφθορά.
    Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου παραπομπή στην δικαιοσύνη αξιολογητών.
    Το ότι εξαρτώνται, οικονομικά, αποκλειστικά από τις τράπεζες που είναι οι μόνοι πελάτες τους , δεν συνιστά αυτομάτως και διαφθορά. Ειδικά στις ΗΠΑ που οι νόμοι είναι οι πλέον αυστηροί σχετικά με το θέμα.
    Το ότι δεν συμφωνείς με τους ισχυρισμούς μου περί μικρότερου κράτους=μικρότερη διαφθορά = μικρότερη αλληλεξάρτηση και «πελατειακή» σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικών, είναι όμως απολύτως σεβαστό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Politi πρόσεξε μην υποπέσεις στο λάθος νόμιμο = ηθικό. Το γεγονός οτι δεν υπάρχει κανονισμός για να αντιμετωπίσει την προφανή σύγκρουση συμφερόντων (θα ικανοποιήσεις τον πελάτη σου που επιθυμεί μια καλή βαθμολογία για να πουλήσει ακριβότερα το "προϊόν" του ή θα είσαι αντικειμενικός στην αξιολόγησή σου;) δε σημαίνει οτι δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι λάθος εκτίμηση του ρίσκου, είναι πρόβλημα διαφθοράς του συστήματος. Ο υπάλληλος που γνωρίζει οτι αν βάλει χαμηλή βαθμολογία στο ομόλογο της τάδε τράπεζας θα αντιμετωπίσει την επίπληξη του διευθυντή του και πιθανότατα θα αναγκαστεί να αλλάξει την αξιολόγησή του ώστε η εταιρεία του να μη διακινδυνεύσει να χάσει ένα μεγάλο πελάτη δεν κάνει τίποτα παράνομο αλλά είναι σίγουρο πως δεν κάνει καλά τη δουλειά του γιατί βάζει το προσωπικό και το εταιρικό όφελος μπροστά από την υποχρέωσή του στην αντικειμενικότητα και την επιστημονική συνέπεια με ολέθριες συνέπειες για όλους μας (εκτός από τους managers με τα μεγάλα bonus). Εγώ (και πολλοί άλλοι) αυτό το λέω διαφθορά. Μάλιστα μια από τις προτάσεις που ακούγονται είναι να δημιουργηθεί κρατικός οργανισμός αξιολογήσεων για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.

    Μη νομίζεις πάντως πως διαφωνώ τόσο πολύ μαζί σου, στο κράτος (και μάλιστα στο ελληνικό) οι υπάλληλοι που διαχειρίζονται τα λεφτά των άλλων χωρίς να λογοδοτούν ποτέ είναι πολύ ευκολότεροι στόχοι από τους υπαλλήλους μιας επιχείρησης που όπως πολύ σωστά λες ζημιώνουν κυρίως τον εργοδότη τους και φυσικά γνωρίζουν οτι θα αξιολογηθούν για τα πεπραγμένα τους. Από την άλλη πλευρά όμως (και αυτό είναι το επιχείρημά μου) η διαφθορά μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να χωθεί παντού και δεν είναι βέβαιο πως λύσεις τύπου "πονάει κεφάλι (διεφθαρμένο κράτος) - κόψε κεφάλι (πούλα τα όλα)" θα έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Θα πρέπει, εκτός των άλλων, να εξετάσουμε και λοιπές παρενέργειες (π.χ. παραχώρηση μονοπωλιακών αγορών σε ιδιώτες) που μπορεί να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. To FBI ερευνά τις Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers και AIG για πιθανά λογιστικά μαγειρέματα σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου σήμερα. Άλλη μια πιθανή διείσδυση διαφθοράς σε ιδιωτικές εταιρείες που είχαν μεγάλη συμμετοχή στην οικονομική κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή