Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Αυτούς ποιος θα τους δικάσει ;


Πριν λίγες ημέρες στο διεθνή τύπο «κυκλοφόρησε» η πληροφορία ότι Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επέρριψαν την ευθύνη στη Γεωργία για το ξέσπασμα της κρίσης στον Καύκασο.

Σύμφωνα με έκθεση τους η Γεωργία προετοίμασε εντατικά τη στρατιωτική δράση εναντίον της Νότιας Οσσετίας και εξαπέλυσε την επίθεσή της προτού τα ρωσικά άρματα μάχης εισέλθουν στη σήραγγα του Ρόκι που συνδέει τη Ρωσία με τη Γεωργία.

Tα έγγραφα αυτά αναφέρουν την πιθανότητα να έχουν διαπραχθεί ακόμη και εγκλήματα πολέμου από τη Γεωργία, η οποία επιτέθηκε εναντίον πολιτών της Νότιας Οσσετίας την ώρα που κοιμόντουσαν.

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στη Βιένη, Μάρτιν Νεζίρκι, διέψευσε ωστόσο πως η οργάνωσή του κυκλοφόρησε τέτοια έγγραφα.

Οι εκθέσεις ,δήλωσε ,συντάσσονται ….. «με διαφανή, αμερόληπτο και ανεξάρτητο τρόπο» και είναι περισσότερο «αναφορές γεγονότων» παρά αναλύσεις..

«Καμία από αυτές τις εκθέσεις δεν περιλαμβάνει πληροφορίες του τύπου εγκλήματα πολέμου ή επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού», δήλωσε ο κ.Νεζίρκι.

Tο κατωτέρω όμως βίντεο που διέρρευσε, αποδεικνύει το αντίθετο αφού διακρίνονται καθαρά Γεωργιανά άρματα μάχης να επιδίδονται σε ανηλεή επίθεση εναντίον κατοικιών αμάχων στο Τσχινβάλι το πρωί της 8ης Αυγούστου, υπό των θριαμβευτικών κραυγών των χειριστών των.


Εντύπωση προκαλούν τα θριαμβευτικά και χαρούμενα .. «Γιούχου» του χειριστή των πυροβόλων του άρματος την στιγμή που εξαπολύει φονικές επιθέσεις εναντίον αθώων κατοικιών στο κέντρο της πόλης.

Ο πόλεμος ήταν ανέκαθεν κτηνώδης. Ανέκαθεν θέριζε τη ζωή στρατιωτών και ανέκαθεν επέφερε δεινά στους πολίτες. Αλλά τα πρόσφατα χρόνια, το πρόσωπο του πολέμου έχει αλλάξει.

Ο χειριστής των πυροβόλων του άρματος θυμίζει έντονα χολιγουντιανή ταινία τύπου … «Ο Ράμπο στον Καύκασο» που λειτουργεί σαν μια σπουδή πάνω στη βία ή τα ιδιαιτέρως βίαια ηλεκτρονικά πολεμικά παιχνίδια, τύπου Counterstrike, τα οποία γνωρίζουν τεράστια απήχηση στους κόλπους των ….πολιτισμένων νέων μας.

Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι την εκπαίδευση του Γεωργιανού στρατού είχαν αναλάβει Αμερικανοί ειδικοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν παρόμοιους ηλεκτρονικούς εξομοιωτές με οπτικά εφέ.

Όμως το να ζει κανείς ανάμεσα σε δύο κόσμους -τον πραγματικό και τον φανταστικό του παιχνιδιού ή του εξομοιωτή- εγκυμονεί τον κίνδυνο να αναμειχθούν κάποια στιγμή οι δύο κόσμοι και να μη δύναται πλέον ο χρήστης να τους ξεχωρίσει.

Μια εξέλιξη με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για τον ίδιο .

Το μεγαλύτερο ποσοστό των στρατιωτών που γυρίζουν από τα πεδία των μαχών πάσχουν από PTSD (Post Traumatic Stress Disorder – Σύνδροµο Μετατραυµατικού Στρες), μια ανωμαλία που παρουσιάζεται ως επακόλουθο ψυχολογικού τραύματος μετά τη μάχη. «Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεις κάθε καινούργια ημέρα» λέει βετεράνος Αμερικανός στρατιώτης .

«Είναι σαν να είμαι αλκοολικός. Κάνεις αποτοξίνωση, αλλά μετά αναγκάζεσαι να το αντιμετωπίζεις καθημερινά. Δεν το ξεπερνάς ποτέ. Έχεις σκαµπανεβάσµατα, αλλά ποτέ δεν επανέρχεσαι στην κατάσταση που ήσουν πριν. Δεν μπορείς να αποκαταστήσεις τη ζημιά που προκάλεσες.. Υποφέρω από διαταραχές στη μνήμη µου. Δεν θέλω να κοιμάμαι γιατί έρχονται και με κυνηγάνε οι χειρότεροι εφιάλτες μου» .

Εγκληματίες πολέμου δεν είναι αμούστακα παιδιά που φωνάζουν .. «Γιούχου» σκοτώνοντας αθώους κατοίκους της Οσσετίας.

Εγκληματίες πολέμου είναι αυτοί που τους … «εκπαίδευσαν» και τους χρησιμοποίησαν.

Ποιο Διεθνές Δικαστήριο θα τους δικάσει για τα εγκλήματα τους κατά της ανθρωπότητας ; Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα βρεθεί κανένα και ποτέ.

Μοναχά θα τους κυνηγούν, οι Ερινύες, οι επίκουροι της Δίκης.

10 σχόλια:

  1. Αν όλοι καθόμαστε βολεμένοι στις πολυθρόνες μας παρακολουθώντας σε ζωντανή μετάδοση , ως ποδοσφαιρικό αγώνα,σφαγές ανθρώπων, τότε τα "Yoo hoo" θα κτυπήσουν και την δικιά μας πόρτα..
    Θα τα νοιώσουμε και από δικούς μας ανθρώπους. Έντονα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα "Yoo Hoo" ακούστηκαν από Έλληνες και στην Κύπρο, όταν έκαψαν τουρκο-κυπριακά χωριά, και κάπως έτσι ξεκίνησε η τραγωδία (ωχ! το ξέχασα! οι Έλληνες δεν υπήρξαν ποτέ οι κακοί!)
    Όταν αναφερόμαστε - και μάλιστα με επίφαση σοβαρότητας και ενδόμυχης χαράς όταν μιλάμε για καλούς Ρώσους και κακούς Αμερικανοισραηλινογεωργιανούς!- σε τέτοια θέματα πρέπει να θυμόμαστε ορισμένα θεματάκια που νομίζω ότι δε θα θέλαμε να τα δούμε να εξελίσσονται όπως η Ν. Οσετία:
    -Τουρκικής (με απόφαση του ΕΔΑΔ πλέον! τι; δε σας το είπαν;) μειονότητας στη Θράκη
    -Μακεδονικής μειονότητας (αλήθεια σε ΠΟΙΟΝ πρωθυπουργό απάντησε ο Καραμανλής, όταν η επιστολή του Γκρουέφσκι έγραφε πάνω φαρδιά-πλατιά "Republic of Macedonia" αφού δεν αναγνωρίζει - και καλά! -κράτος με τέτοια ονομασία;)

    -Τσάμικης μειονότητας
    -Αρβανίτικης μειονότητας.

    Μήπως κι εμείς δεν έχουμε σύγχρονα εργαλεία στο νομικό και κοινωνικό μας πολιτισμό για να διαχειριστούμε ανάλογα θέματα και διαρκώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα είτε εθελοτυφλώντας είτε με λεκτική (ενίοτε και αστυνομική) βία;
    Μήπως κι εμείς - ωσάν τους Γεωργιανούς- δεν ονειρευόμαστε την εξόντωση όποιου λέει "μένω στην Ελλάδα αλλά δηλώνω άλλη εθνικότητα;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Zouba, πως πληρώνεσαι; Με τις ώρες ή με τον αριθμό σχολίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην ανησυχείς Πολίτη.Η εποχή των διεθνών δικαστηρίων έφθασε στο τέλος της ύστερα από μιά σύντομη καρριέρα.
    Το πολύ να δικάσουν και τον Μλάντιτς μετά τον Κάρατζιτς και τέρμα.
    Ο λόγος είναι απλός : Τα δικαστήρια προυποθέτουν την ύπαρξη μίας ενιαίας εξουσίας που τα διορίζουν και καθορίζουν τους κανόνες τους.
    Η ενιαία αυτή εξουσία υπάρχει στο εσωτερικό ενός κράτους αλλά όχι στο διεθνή χώρο.
    Διεθνή Δικαστήρια εμφανίζονται στις σύντομες ιστορικές περιόδους που επικρατεί μία εξουσία διεθνώς.
    Το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης ήταν αποτέλεσμα της πλήρους νίκης των Συμμάχων στον παγκόσμιο πόλεμο.
    Μετά οι Σύμμαχοι διασπάσθηκαν και κανείς δεν ξανάκουσε για διεθνή δικαστήρια.Επανεμφανίσθηκαν με τη λήξη του ψυχρού πολέμου τη δεκαετία του 90 στο μονοπολικό κόσμο.
    Ο κόσμος αυτός έληξε.Κανείς δεν θα δικάσει τον Σαακασβίλι αλλά και κανείς δεν θα ασκήσει δίωξη στον Πούτιν για όσα έγιναν στη Τσετσενία ούτε στους Κινέζους για το Θιβέτ.
    Και καθώς οι 3 μεγαλυτερες δυνάμεις (ΗΠΑ,Ρωσία,Κίνα) αρνούνται να υπογράψουν δια το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Εγκληματων Πολέμου η κωμωδία αυτή θα παρει τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε! καλώς το, το παιδί...!!!
    Αγόρι μου, έγινες πάλι το ανέκδοτο της ημέρας... σε ποιούς νομίζεις ότι απευθύνεσαι?
    Κακή πολύ κακή προσπάθεια.... θέλεις δουλειά ακόμα!!!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μέσα σε ένα post θέτεις πολλά θέματα.
    1.Σκοπιμότητες ή για να το θέσω καλύτερα "πολιτικά μαζέματα" από τον ΟΑΣΕ και θέμα αξιοπιστίας του.
    2. Εγκλήματα πολέμου από τους Γεωργιανούς , που η διεθνή κοινή γνώμη τους παρουσιάζει ως "αθώες περιστερές"
    3.Ανθρωπιστικό κατάντημα με τα "Yoohoo"
    4.Ευθύνες των ΗΠΑ όσο αφορά τον τρόπο εκπαίδευσής των
    5.Την σύγχρονη μάστιγα της νεολαίας , τα πολεμικά ηλεκτρονικά παιχνίδια και ο εθισμός τους στην ροή του αίματος.
    6.Το τεράστιο πρόβλημα χιλιάδων παιδιών γυρνώντας από τα πεδία των μαχών, το PTSD (ως επί το πλείστον στην Αμερική και στην Βρετανία).
    7.Διεθνή δικαστήρια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το .."δήθεν" τους.
    8. Φιλοσοφικό ερώτημα αν τελικά οι τύψεις και οι εφιάλτες, σαν άλλες Ερινύες που κυνήγαγαν τον Ορέστη, είναι η τιμωρία του σύγχρονου ανθρώπου.
    Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα ( χωρίς να θέλω να σε μειώσω στο ελάχιστο, αφού ο τρόπος γραφής σου είναι από τους πλέον αξιόλογους ) να καταφέρεις μέσα σε 20 προτάσεις να περάσεις όλους αυτούς τους προβληματισμούς.
    Η γνώμη μου όμως είναι ότι πιθανώς να ήταν καλύτερα τους ανωτέρους προβληματισμούς να τους έθετες τον καθ`ένα ξεχωριστά με διαφορετικά post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΠΟΛΙΤΗ, ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ. ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗ ΜΑΝΑ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΣΗ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΙΣΩΣ ΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΣΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΜΕΤΑ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΘΩΟΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΔΗΣΙΟΓΡΑΦΗΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΗΣ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΔΗΣΙΟΓΡΑΦΗΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΗΣ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί τα "Αμερικανικά" μέσα ενημέρωσης (Τα ελληνικά κανάλια εννοώ) έχουν αρχίσει ένα παιχνιδάκι τελευταία που μόνο ως ανθελληνικό και άκρως επικίνδυνο μπορεί να χαρακτηριστεί.
    Ντροπή τους και πάλι ντροπή τους!
    Σκάνδαλα επί σκανδάλων με δόση εξωτερικής προπαγάνδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή