Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Δύο μέτρα και δύο σταθμά !

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας καταδίκασε την ενέργεια του κ. Βγενόπουλου να καταθέσει αγωγή κατά του κ. Τσίπρα με βάση τις διατάξεις περί συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου.

Ως πολίτης φορολογούμενος, αλλά και επειδή η δράση και οι αρμοδιότητες των πολιτικών επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας, δικαιούμαι να διατυπώσω την απορία πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της δικαιοσύνης οι ….νομοθέτες και αν θεωρούν τους εαυτούς τους ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Ήδη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών έχουν σταλεί 22 δικογραφίες και εκκρεμούν άλλες 100 κατά διαφόρων blogs με προεξέχουσα αυτή κατά του Press-gr.

Πως είναι δυνατόν διάφοροι bloggers να απειλούνται με δυσβάσταχτες διώξεις και για αντίστοιχες περιπτώσεις όπου το ….αδίκημα (?) προέρχεται από πλευράς πολιτικών προσώπων άπαντες να ποιούν την …νήσσαν;

Είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία μεροληπτικά εφαρμόζεται ευνοϊκότερη ή δυσμενέστερη μεταχείριση σε σχέση με άλλους.

Εάν ανοίξετε ένα Ελληνικό ερμηνευτικό λεξικό , η ανωτέρω πρόταση περιγράφει τον ορισμό της ρήσεως …. «Δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Στο νομικό πολιτισμό της Ευρώπης κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο.

Το βασικό επιχείρημα που αντιπαρέθεσαν οι πολιτικοί μας είναι αυτό της ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στην κριτική και απορρίπτουν την ποινικοποίηση του πολιτικού λόγου!

Και ποιος άραγε είναι κατά των αρχών αυτών; Κανείς !!!!

Εγώ πρώτος, μέσα από αυτό εδώ το blog, έχω εκφράσει την έντονη διαφωνία μου για τις μηνύσεις που υπεβλήθησαν σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από ιδιώτες λέγοντας ότι: «Δεν μπορεί σε μια Δημοκρατία να νοείται δίωξη βουλευτή για ενέργεια που έγινε στο πλαίσιο –και μόνο– των αρμοδιοτήτων του .»

Άλλο όμως αυτό και άλλο να θεωρούν αδιανόητο να καταφεύγει στη Δικαιοσύνη όποιος νομίζει ότι θίγεται από πολιτικό εκτός του Κοινοβουλευτικού Σώματος ( που και εκεί θα πρέπει να αποσαφηνισθεί το «άρθρο 61» για το ακαταδίωκτο των βουλευτών)

Απλά πράγματα. Τα δικαιώματα που απορρέουν από το νομικό σύστημα δεν κατανέμονται επιλεκτικά στην κοινωνία, ανάλογα με τις ιδιότητες του καθενός.

Όλοι έναντι του νόμου είμαστε ίσοι, μηδενός εξαιρουμένου.

Οι πολιτικοί φέρουν το βάρος των αποδείξεων των όσων λένε ενάντια προς το πρόσωπο ή την ιδιότητα του οποιουδήποτε πολίτη.

Ο πολιτικός λόγος πρέπει να είναι θεμελιωμένος με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι “λαϊκίστικες κορώνες”, όπως αυτές που συνήθως εκστομίζονται από πολιτικά χείλη, κρυμμένα πίσω από την ασπίδα της ασυλίας τους.

Για θέματα που εμπίπτουν στα πλαίσια του νόμου, κύριοι ….πολιτικοί ,οι ΠΑΝΤΕΣ λογοδοτούν στην Δικαιοσύνη ανεξαρτήτως του ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ και ποιο αξίωμα κατέχουν.

"Όλοι και κατά πάντων" έχουν το δικαίωμα της προσφυγής στην Δικαιοσύνη , εφ όσον πιστεύουν ότι καθ` οιονδήποτε τρόπο θίγονται τύποις ή ουσία ,από τον οποιονδήποτε.

Και αυτό δεν συνιστά ουδόλως ποινικοποίηση του πολιτικού λόγου ,αλλά φραγμό στην λεκτική δημαγωγία και ασυδοσία. Φραγμό στον λαϊκισμό!

Κύριοι πολιτικοί , ο δημόσιος άνδρας λειτουργεί στην κοινωνία με το ζωντανό του παράδειγμα, διδάσκοντας ισονομία και ισοπολιτεία. Δεν τίθενται υπεράνω του νόμου.

Ο πολιτικός που δεν λειτουργεί υπό αυτές τις προϋποθέσεις ,θέτει εαυτόν εκτός των ορίων της Δημοκρατίας .

Είναι καιρός πλέον να μας απαντήσετε πώς αντιλαμβάνεστε ως δημόσιοι άνδρες τη θέση σας στην κοινωνία.

Ως…… προνόμιο ή ως καθήκον ;

Ως ……ασπίδα ή ως παράδειγμα ;

19 σχόλια:

  1. Αν ήξερες φίλε μου πόσο το έχω υποστεί εγώ αυτό στο πετσί μου όταν κάποτε τόλμησα να ζητήσω το δίκιο μου ενάντια σε κόρη πολιτικού προσώπου, πρώην βουλευτή, και μη φανταστείς μεγάλου κόμματος, αλλά αυτού που ηγείται σήμερα ο Τσίπρας!! Εκεί η μήνυσή μου, (με αντράνταχτα στοιχεία σε πληροφορώ) πετάχτηκε από τους εισαγγελείς στον κάλαθο των αχρήστων με τη διάταξη του άρθ. 43 που έχω ήδη αναλύσει σε ανάρτησή μου!!
    Τώρα αν εσύ ελπίζεις ότι οι πολιτικοί θα θεσπίσουν κανόνες ελέγχου των δικών τους πράξεων, πλανάσαι πλάνην οικτρά!!!!
    Εδώ με κάθε τρόπο (φιλώντας ακόμη και κατουρημένες ποδιές) εξασφαλίζουν την ασυλία και των γόνων τους, που και αυτοί είναι υπεράνω του νόμου έναντι του απλού πολίτη και όχι μόνο!!...
    Πάντως πολύ σωστά τα λες ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους για να μη πω ότι αυτοί που διαχειρίζονται την τύχη του τόπου μας και του δημοσίου χρήματος θα έπρεπε να έχουν πρωτίστως μεγαλύτερο έλεγχο και ίσως αυστηρότερες ποινές! Ο κόσμος δεν το έχει κατανοήσει αυτό και κανείς δεν νοιάζεται παρά μόνο αν το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα του.
    Θέλω να τελειώσω με το εξής:
    "Η αδικία που γίνεται στον ένα αποτελεί απειλή για όλους. Και όποιος πολεμάει την αδικία κατά του άλλου, υπερασπίζεται τα δίκαια όλων". Εκεί είναι το κλειδί, αλλά είπαμε ο κόσμος πέφτει στην παγίδα του λαϊκισμού και κοιμάται...
    Το χάλι μας ως κοινωνία σήμερα κατά τη δική μου άποψη οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο έλλειμμα δικαιοσύνης που έχουμε, σε όλους τους τομείς!!!!
    Να είσαι καλά, για την ανάρτησή σου αυτή!!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Marianaonice
    Καλή μου φίλη σ`ευχαριστώ.
    Ισως πρέπει και εμείς ως bloggers να προσπαθήσουμε περισότερο και να κάνουμε κεντρικό μας μήνυμα ότι:
    "Η αδικία που γίνεται στον ένα αποτελεί απειλή για όλους".
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εύστοχο post!
    Μπράβο που τολμάς και λες τα πράγματα με το όνομα τους!
    Κάποιοι άλλοι θέλουν να μας κάνουν να ασχολούμαστε με αποχαυνωτικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολίτη ΣΤΟ ΕΙΠΑ

    Κάνεις λαϊκισμό της δεξιάς....
    Στόχος σου ο ΣΥΡΙΖΑ...
    Παίρνεις αυτό που κάνει η αστική σου δικαιοσύνη για όλους μας,( η αστική δικαιοσύνη έχει συγκεκριμένο ρόλο) και λες ότι δεν το κάνει και για τον Τσίπρα... Απευθύνεσαι σε κάφρους.....Η δικαιοσύνη να γίνει όργανο του Βγενόπουλου... Πόσα κονόμησε αυτός ρε!!!!!!!!
    Α!!! ρε Σταμούλο τι δίκιο είχες!!!!!! Τι γίνεται μεν Μπάγια ρε!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς Ανώνυμο 6.53
    Όσο υπάρχουν τέτοια κομματικά και αποπλανημένα μυαλά όπως του ανωτέρω 6.53,Ελλάδα καλύτερη δεν βλέπουμε.
    Ημαρτόν ρε φίλε!
    Φαντάσματα παντού;
    Τέτοια πλύση εγκεφάλου πια πως την αντέχεις;
    To "Όλοι και κατά πάντων" δεν ισχύει για ορισμένους!
    Ωραίο μέλλον για τα παιδιά μας ονειρεύονται οι νεοπρακτορίσκοι!!!!
    ΥΓ. Πάντως αυτός που υπογράφει σαν ανώνυμος ΚΑΘΕ ημέρα είναι το ...Γελάδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπαρχουν ξυπνιοι στη ζωη, υπαρχουν και υπνοβατες.(Λαικη παροιμια).
    Εχθες, εβλεπα μια Αμερικανικη ταινια στο DVD, ,οπ0υ καποιος γερουσιαστης, αποδεικνυεται (οχι με δικαστηριο, αλλα απο μια βιντεοκασσετα), οτι ηταν μαφιοζος.
    Ε, για ποτε τον μπαγλαρωσανε οι χωροφυλακες, δε σας λεω τιποτα.Ουτε ασυλα, ουτε τιποτα.
    Οσον αφορα στον τυπο παραπανω που ονειρευεται μεγαλεια για το Συνασπισμο και υπονομευσεις απο μας, και δεν ξερω τι αλλο, τι να πω εγω ο ελαχιστος;Το αφηνω σε ολους να το κρινουμε.
    Και μην ξεχνατε και το παλαιο επεισοδιο με τον κανακαρη του αλλου μεγαλοστελεχους του ανθυποκομματιδιου αυτου πριν απο κανα χρονο. Το θυμαστε;
    Θα τελειωσω με το αλλο γνωμικο.
    Εκανε η μυγα κωλο κι εχεσε τον κοσμον ολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ανώνυμο6.53
    Λυπάμαι που υπάρχουν τόσο φανατικοί συμπολίτες μας όπως εσύ.
    Κάνει δεξιό λαϊκισμό λες.
    Γιατί; Εσύ δεν ξέρεις ότι δεν συμφέρει την ΝΔ να κτυπά τον ΣΥΡΙΖΑ;
    Πού ζεις;
    O ΣΥΡΙΖΑ αντλεί ψήφους από το ΠΑΣΟΚ.
    Ηλίθιο αυτό που είπες περί δεξιού λαϊκισμού!
    Το παράδειγμα των διώξεων εναντίον του Prees-gr, πρέπει να μας γίνει παράδειγμα για όλους μας.
    Αύριο πιθανώς να είναι η σειρά μας.
    Το σπίτι του γείτονα που καίγεται....κλπ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ απόλυτα με τον Πολίτη και την Μαριάννα.
    "Η αδικία που γίνεται στον ένα αποτελεί απειλή για όλους. Και όποιος πολεμάει την αδικία κατά του άλλου, υπερασπίζεται τα δίκαια όλων"
    Ότι γίνεται τώρα με το press-gr σε λίγο καιρό θα μας ακουμπήσει όλους μας, αν δεν αντιδράσουμε.
    Δυστυχώς όλοι βγάζουμε την ..ουρά μας απ`έξω και αφήνουμε το press-gr μόνο του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φοβερό post.
    Συγχαρητήρια politis-gr
    Από τα κλ'υτερα που έχω διαβάσει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετικό το άρθρο σου!!!
    Μπράβο!!!

    (Ένας Σωκράτης, και ο σεβασμός του στους νόμους, δεν τους διδάσκει κάτι? Αλλά... ψιλά γράμματα...)

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 10.22

    Απαιτείς απαντήσεις, και πολύ καλά κάνεις. Να διαβάσουμε όμως πρώτα τις λύσεις που προτείνεις... γιατί αυτά τα "καταγγέλω"... έξω από τον χορό... είναι κουραστικά...

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς Ανώνυμο 10.22
    Το σχολιό σου διεγράφη.
    Πάγια αρχή στο blog είναι να διαγράφονται σχόλια εκτός θέματος, όπως επίσης και τα προσβλητικά ή υβριστικά προς τον οποιοδήποτε.
    Φίλε μου σε παρακαλώ πολύ το θέμα του ΟΤΕ αφορούσε χθεσινό άρθρο.
    Το θέμα σήμερα είναι αυτό:
    Είναι ΙΣΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ;
    ΥΓ.Εαν θέλεις με σχόλιο σου να αναφερθείς στο θέμα του ΟΤΕ μπορείς να το κάνεις αφού τα σχόλια είναι ακόμη ανοιχτά στο χθεσινό post..
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολίτη "καλημέρα" κι από μένα... Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Σαφώς και κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ελευθερία του λόγου καταχρηστικά και καλά έκανε ο Βγενόπουλος να ασκήσει δίωξη στον Τσίπρα αφού έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Το θέμα όμως είναι να εφαρμόζονται πάντα η δικαιοσύνη και οι νόμοι. Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω, η δικαισοσύνη εφαρμόζεται όταν ασκείται δίωξη στον πρόεδρο εισαγγελέων επειδή δήλωσε τα αυτονόητα στο πλαίσιο των συνδηκαλιστικών του αρμοδιοτήτων; Ποια είναι η θέση σου πάνω στο ζήτημα; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. προς 1,56
    Το είπε ο πολίτης στο post....
    ....Όλοι έναντι του νόμου είμαστε ίσοι, μηδενός εξαιρουμένου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς Foititakos
    Καλημέρα φίλε μου.
    Συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω αλλά ήμουν απασχολημένος με ένα βιβλίο και μάλλον θα το ανεβάσω αύριο ως post.
    Για το ερώτημα σου θα σου απαντήσω ότι "Όλοι έναντι του νόμου είμαστε ίσοι, μηδενός εξαιρουμένου".
    Όμως σε κάποια θέματα που αφορούν τον δικαστικό κλάδο και τον στρατιωτικό θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί στην αντιμετώπιση τους.
    Νομίζω ότι η πολιτική θα πρέπει να μένει μακριά από αυτούς τους κλάδους γιατί .....εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
    Υπάρχουν τα αρμόδια εσωτερικά όργανα που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους.
    Ο συνδικαλισμός σε αυτούς τους δύο τομείς του κοινωνικού ιστού είναι...ακροβασία.
    Θέλει δηλαδή εξαιρετικά προσεχτικές κινήσεις!
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλημέρα κι από δω .

    Πολίτη το θέμα σου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και θα συμφωνήσω στις βασικές αν και θεωρητικές σου τοποθετήσεις .

    Θα διαφωνήσω όμως ως προς το ερώτημα .Το ερώτημα που βγαίνει και χρήζει διερεύνησης είναι κατα πόσο μπορούν οι δυο θεσμοί πολιτική και δικαιοσύνη να παραμείνουν ανεξάρτητοι χωρίς να μπορεί να παρεμβαίνει κανένας και όχι "αν είναι όλοι ίσοι απέναντι του νόμου".σε μια χώρα μικρή γεωγραφικά και πολιτικά η ανεξαρτησία των θεσμών παίζει το σπουδαιότερο ρόλο .Σαφώς δεν είναι όλοι ίσοι όπως παντού στο κόσμο .Τι λέμε τώρα .

    Ένα άλλο ερώτημα επικαιρότητας που βγαίνει είναι γιατί οι "υπάλληλοι της MIG" (έτσι δήλωσε ο Βγεν)δεν κάνουν το ίδιο σε Παπανδρέου και Κουβέλη αφού κι οι δυο έκαναν ίδιες δηλώσεις .Μήπως ήταν κίνηση τακτικής και όχι αληθινή προσβολή προς τους "υπαλλήλους της MIG"?

    Συμφωνώ στο σύνθημα όλοι ίσοι απέναντι στη δικαιοσύνη αλλά όπως πολλά συνθήματα απέχουν από την πραγματικότητα.
    Στη πράξη τι κάνουμε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kαι για να ηρεμησουμε απο πραξικοπηματα, πρεπει να τους δωροδοκουμε;
    Εγω ξερω, οτι στη Σοβιετια, υπηρχε κομισσαριος στο στρατο, σε ολα τα τμηματα και δεν κουνιοταν φυλλο.Γιατι δεν θα μπορουσε να γινει κι εδω κατι τετοιο, παρα θα πρεπει να τους δινουμε γην και υδωρ;
    Το ιδιο και με τους δικαστες.Μετα την ξεφτιλα που υπεστη η εικονα τους μετα το παραδικαστικο κυκλωμα και κατι αλλα που επονται, γιατι δεν θα μπορουσε το κρατος, να τους κοψει τον κωλο;Παιρνουν ΤΑ λεφτα, εχουν σπεσοιαλ αοιβες, απο κατι διαμεσολαβησεις, τους αφηνουν να φτιαχνουν οικοδομικους συν/μους και να χτιζουν στο Μαραθωνα,ενα εμεις, που εχουμε τα ιδια η και ανωτερα προσοντα, παιρνουμε τον πουλο.
    Και μας εχουν και στη μπουκα, ενω αυτους, δεν τολμαει να τους αγγιξει κανενας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ωραία, συμφωνώ να λύνουν τα προβλήματά τους μόνοι τους αλλά πώς θα γίνει αυτό εάν η εκτελεστική εξουσία επεμβαίνει και διορίζει τους προέδρους και τους αντιπροέδρους των δικαστηρίων; Και theodore για τα προβλήματα που εμφανίζει ο δικαστικός κλάδος φέρει πολύ μεγάλες ευθύνες ο πολιτικός κόσμος και οι κυβερνήσεις που δεν επιθυμούν την ανεξαρτησία των δικαστών. Σαφώς και υπάρχουν ανάξιοι δικαστές, όμως αυτό συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα. Δεν πρέπει να τους "κόψουμε τον κώλο" αλλά να έχουν εγγυήσεις ανεξαρτησίας για να λειτουργήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή