Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Επάγγελμα ….λομπίστας στις Βρυξέλλες!

Παλαιότερα λόμπι ονομάζονταν στερεότυπα κάποιες ομάδες πίεσης (π.χ εβραϊκό λόμπι, ελληνικό κλπ ) , κυρίως με εθνικές προεκτάσεις.

Ενώ επισήμως δεν αναγνωριζόταν η δύναμή του ποτέ ουσιαστικά, στην πραγματικότητα όσες ομάδες λειτουργούσαν παρασκηνιακά επηρέαζαν πρόσωπα και καταστάσεις.

Με την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη της πολιτικοοικονομικής θεωρίας τα λόμπι μετεξελίχθηκαν σε καθαρά επαγγελματικό κλάδο.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, σήμερα υπάρχουν στις Βρυξέλλες μόνο περίπου 15.000 λομπίστες και 2.500 σχετικοί οργανισμοί.

Η λέξη "λόμπι" (lobby)και "λομπίστας" αναφερόταν αρχικά στους προθάλαμους του Κοινοβουλίου και σήμερα στις προσπάθειες οργανωμένων ομάδων να ασκούν πολιτική προθαλάμων ή διαδρόμων, δηλαδή να προωθούν την επιρροή τους στα μέλη του νομοθετικού σώματος προ κάποιας ψηφοφορίας (π.χ τους κανονισμούς, τις οδηγίες, τον κοινοτικό προϋπολογισμό, κλπ) εξυπηρετώντας τους πελάτες τους.

Μπορεί να αντιπροσωπεύει για παράδειγμα την αυτοκινητοβιομηχανία, την πολεμική βιομηχανία, εταιρείες χημικών , μη κυβερνητικές οργανώσεις αθώες και…μη, κ.ά.

Κάποιοι από τους λομπίστες είναι πρώην γραφειοκράτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε., που τα παράτησαν προκειμένου να γίνουν καλοπληρωμένοι «Διαπιστευμένοι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων» και με αυτόν τον τίτλο θα τους βρείτε και μέσα από το επίσημο site του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων ενός λόμπι είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης, με τους νομοθέτες και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Μέσα από σχέσεις ……εμπιστοσύνης έχουν μεταξύ άλλων και πρόσβαση στην πληροφόρηση.

Γι' αυτόν το λόγο ξοδεύουν τεράστια ποσά για γεύματα, πάρτι, ταξιδιωτικές….αποστολές(σε τροπικά νησιά) και άλλες δραστηριότητες στις οποίες καλούν γραφειοκράτες και στελέχη των νομοθετικών σωμάτων της Ε.Ε.

Ένας από τους βασικούς στόχους των εταιρειών αυτών είναι οι διάφορες επιτροπές και οι «ανεξάρτητοι ειδικοί» που συνεργάζονται με το Ευρωκοινοβούλιο.

Η ανάγκη ύπαρξης των «ανεξάρτητων ειδικών» πηγάζει από το γεγονός ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου καλούνται να ψηφίσουν για μια σειρά από περίπλοκα θέματα όπως για παράδειγμα τα χημικά, οι υπηρεσίες, το περιβάλλον, για τα οποία δεν μπορούν να είναι απόλυτοι γνώστες.

Έτσι, η γνώμη αυτών των «ειδικών» βαρύνει σημαντικά στις αποφάσεις τους.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι χιλιάδες λομπίστες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πάνελ αυτά, δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα.

Ένα εξ αυτών είναι με πόση διαφάνεια επιλέγονται τα μέλη των επιτροπών αυτών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιάστηκαν να έχουν στο παρελθόν εργαστεί για επιχειρήσεις και συμφέροντα για τα οποία κλήθηκαν αργότερα να εκφέρουν γνώμη ως ……ανεξάρτητοι ειδήμονες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τροποποιήσεις ή οι προσθήκες να σχεδιάζονται στην ουσία από ειδήμονες-λομπίστες και συχνά να γίνονται νόμοι.

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, το Κοινοβούλιο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε έναν απλό ενδιάμεσο, ο οποίος θα μεταφέρει τα αιτήματα των λόμπι στη μηχανή αποφάσεων της Ε.Ε.

Το θέμα έχει απασχολήσει εδώ και μερικά χρόνια έντονα την ΕΕ

Στις Βρυξέλλες προσπάθησαν να πάρουν κάποια μέτρα (που να εξασφαλίζουν την διαφάνεια) συμβουλευόμενοι και κάποιους …λομπίστες (?).

Διοργανώθηκαν διάφορα σεμινάρια . Ακούστηκαν διάφορες απόψεις και εξετάστηκαν θέσεις και προτάσεις.

Μεταξύ αυτών και του ευρωβουλευτή Claude Turmes ο οποίος θεωρεί το γεγονός αυτό ως ……..αδύνατο σημείο …του Κοινοβουλίου και θα προτιμούσε να έχει το Κοινοβούλιο περισσότερο προσωπικό, που θα του παράσχει αντικειμενική ενημέρωση.

Το αποτέλεσμα;

Η δήλωση προ ημερών του εισηγητή της τελικής (προς την επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων )έκθεσης σχετικά με τους λομπίστες κ. Alexander Stubb.

«Τα λόμπι είναι σημαντικά για τις εργασίες των ευρωβουλευτών. Η χάραξη πολιτικής θα ήταν πολύ φτωχότερη χωρίς τη συνδρομή τους»

Στην επόμενη λοιπόν απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα σας…..τρελάνει , τουλάχιστον θα ξέρετε!!!!!



23 σχόλια:

  1. Για «αλισβερίσι δημοκρατίας» μιλάς δηλαδή, για δούναι - λαβείν, για αγοραπωλησία δημοκρατίας. Lobbying είναι σε θέση να κάνουν (να δώσουν, δηλαδή) οι οικονομικά ισχυροί για να λάβουν τα ανταλλάγματα (ευνοϊκές ρυθμίσεις) που επιθυμούν - οι μη έχοντες (να δώσουν) βεβαίως και τίποτε δεν θα λάβουν. Με συγχωρείτε αλλά αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι πλουτοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν δημοσιεύσετε ένα κείμενο, παρακαλώ ψάξτε το λίγο παραπάνω.
    Λοιπόν, lobbying δεν κάνουν ΜΟΝΟ οι βιομηχανίες. Εκ παραδρομής φαντάζομαι δεν συμπεριελήφθησαν στους λομπίστες της ΕΕ και οι οργανωμένες ομάδες πολιτών. Κλασσικότατο παράδειγμα lobbying ήταν η - με έξοδα της εταιρείας δηλαδή του Κράτους- μετάβασης υπαλλήλων της Ολυμπιακής στις Βρυξέλλες ώστε να επηρεάσουν την απόφαση της Ευρ. Επιτροπής σχετικά με την Ολυμπιακή! Επίσης άλλο παράδειγμα η μαζική αποστολή επιστολών στα μέλη του Ευρ. Κοινοβουλίου ώστε να αποτραπεί η καθιέρωση των λεγόμενων e-patents,που τελικά επετεύχθη. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, άλλο αν στην Ελλάδα μας είναι άγνωστο. Αυτά προς πληρότητα και πολύπλευρη ενημέρωση. Ας μην τα διαβάζουμε όλα όπως θέλουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς samael

    Αντιγράφω απο Ναυτεμπορική:
    "ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ είναι, σύμφωνα με εργατικά σωματεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η επιρροή των επιχειρηματικών λόμπι στο σχεδιασμό των κανονισμών της Ε.Ε. Συμμαχία περίπου 160 οργανισμών (μεταξύ των οποίων εργατικά σωματεία, οργανώσεις για τη διαφάνεια και περιβαλλοντικές ομάδες) σε έκθεσή της υποστηρίζει ότι οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου έχουν τον πρώτο λόγο στις λεγόμενες επιτροπές ειδικών, που συμβουλεύουν τους γραφειοκράτες της Ε.Ε. σε ζητήματα όπως οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία και οι κλιματικές αλλαγές και, επομένως, δυσανάλογα μεγάλη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ samael
    Αυτό που αναφέρεις δεν είναι Lobbying.
    Διάβαζε καλύτερα πριν να συμβουλεύεις ...άλλους.
    Η αντίρρηση για την ...αντίρρηση δεν θα σε οδηγήσει πουθενά φίλε μου.
    Γράφω και για ΜΚΟ.
    Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα την ΕΕ και επί 2 χρόνια τώρα γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων.
    Το αποτέλεσμα το γράφω!
    ΥΓ.Οι πηγές μου είναι ΚΑΙ από το επίσημο site του ΕP.
    Ο Paul de Clerck, εκπρόσωπος μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με τη διαφάνεια των λόμπι και τους κανόνες δεοντολογίας των λομπιστών (ALTER EU), πιστεύει από τη μεριά του ότι τα χιλιάδες λόμπι που υπάρχουν στις Βρυξέλλες λειτουργούν κατά τρόπο αδιαφανές, "σε ένα μαύρο κουτί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτοί οι "λομπίστες" στελεχώνουν και τις διάφορες Ευρωπαικές επιτροπές, που κατά καιρούς εκδίδουν... διάφορες οδηγίες που πρέπει να εφαρμόζουμε??
    Και άν ναι, αυτές οι επιτροπές είναι θεσμικά όργανα της ΕΕ?? Μπορούν δηλ. σαν ανεξάρτητες αρχές να "αποφασίζουν και να διατάζουν"?

    Μ.
    Παρά πολύ ενδιαφέρον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προν το φίλο SAMAEL
    Αγαπητε φίλε κάνεις λάθος και σωστά σου το επισημένει ο Πολίτης.
    Το να οργανώνονται πολίτες και απλώς να δραστηριοποιούνται προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους επί κάποιου συγκεκριμένου θέματος πιο αποτελεσματικά είναι θεμιτό.
    Τα λόμπι όμως είναι κάτι παραπάνω από απλές ομάδες πολιτών υπό την έννοια ότι επιχειρούν να επηρεάσουν την εξουσία όχι μόνο με τη δύναμη της πειθούς, αλλά και με άλλα μέσα, οικονομικά (δωρεές σε γερουσιαστές/βουλευτές, κ.α.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς οιονδήποτε ενδιαφερόμενο
    Αντιγράφω από τον πλέον έγκριτο μελετητή:
    "There are currently around 15,000 lobbyists in Brussels (consultants, lawyers, associations, corporations, NGOs etc.) seeking to influence the EU’s legislative process. Some 2,600 special interest groups have a permanent office in Brussels. Their distribution is roughly as follows: European trade federations (32%), consultants (20%), companies (13%), NGOs (11%), national associations (10%), regional representations (6%), international organizations (5%) and think tanks (1%), (Lehmann, 2003, pp iii)"
    Όχι λοιπόν οι εταιρείες ΔΕΝ είναι οι ταγοί του λόμπυ. Ηγέτες στο χώρο είναι οι οργανώσεις πολιτών, υπό διάφορες οργανωτικές δομές (ΜΚΟ, εμπορικές οργανώσεις, κλπ). Δηλαδή το αντίθετο θα σας ήταν πιο προσφιλές: οι πολίτες να μην είχαν λόγο στα Ευρωπαϊκά τεκταινόμενα;

    Τώρα αγαπητέ politis για το αν είναι ή όχι lobbying μια διαδικασία που στο επίσημο site η πρώτη σελίδα έχει ως τίτλο "The Patent Lobby" (πέραν των άλλων νομικών κειμένων προς την Ε.Επιτρ.) τότε ΟΚ ας αποφασίσουμε εμείς τι είναι δεν έχω αντίρρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα μεγάλο συγγνώμη αγαπητέ Politis για το πολλαπλό του μηνύματος ΑΛΛΑ δεν είδα ότι ανέφερες ως πηγή τον Paul de Clerck της ALTER-EU. Αυτός λοιπόν είναι το ΚΛΑΣΣΙΚΟΤΕΡΟ αντιπαράδειγμα, αφού υποστηρίζει πως οι lobbists πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι, αυτός κι αν είναι της συνομοταξίας των elite-lobbists! Αντιγράφω από συνέντευξή του ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ:
    "Our proposal does not mean that those who are below the threshold cannot lobby anymore. We [ALTER- EU] suggest that those who spend less than 5,000 euro over three months on lobbying should not register. But of course they could still continue to lobby. "
    ΑΛΛΑ πως να κάνεις lobbying ΑΝ όντας ΜΗ καταγεγραμμένος δεν έχεις πρόσβαση στα θεσμικά όργανα; wow ο Paul de Clerck!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε ΣΑΜ
    Γράφει ο politis-gr :"Μπορεί να αντιπροσωπεύει για παράδειγμα την αυτοκινητοβιομηχανία, την πολεμική βιομηχανία, εταιρείες χημικών , μη κυβερνητικές οργανώσεις αθώες και…μη, κ.ά.
    Όσο για την αποστολή τις Ολυμπιακήςή την αποστολή μαζικών email που γράφεις, αυτά ΔΕΝ είναι φίλε Lobbing.
    Θα συμφωνήσω με τον exarxos ότι "Τα λόμπι όμως είναι κάτι παραπάνω από απλές ομάδες πολιτών υπό την έννοια ότι επιχειρούν να επηρεάσουν την εξουσία όχι μόνο με τη δύναμη της πειθούς, αλλά και με άλλα μέσα, οικονομικά (δωρεές σε γερουσιαστές/βουλευτές, κ.α.)
    Κάνε μια επίσκεψή στο site του Ευρωκοινοβουλίου για να διαπιστώσεις για ποιό lobbying μιλάμε.
    http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-25231-168-06-25-901-20080331FCS25217-16-06-2008-2008/default_p001c002_el.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής της έκθεσης Alexander Stubb δεν είναι πλέον ευρωβουλευτής, από την 1η Απριλίου, δηλαδή από την ημέρα της έγκρισης της έκθεσής του από την αντίστοιχη κοινοβουλευτική επιτροπή. Σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας.
    Αφού έκανε το ...."καθήκον" του ,πήρε και την ανταμοιβή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και στην Ελλάδα έχουμε λόμπι και μάλιστα τα μεγαλύτερα ονομάζονται ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ
    και μάλιστα βίαια (κλείσιμο δρόμων, καταλήψεις, κ.λπ.)
    ΤΑ ΜΕΓΑΛΫΤΕΡΑ ΛΟΜΠΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 2.700 εταιρείες άσκησης πολιτικών πιέσεων για την προώθηση συμφερόντων -λόμπι- ή δημοσίων σχέσεων, συνωστίζονται στη βέλγικη πλατεία, όπου εδρεύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο των Υπουργών και οι περισσότερες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου που στεγάζεται λίγο μακρύτερα, τα βασικά σώματα δηλαδή που διαμορφώνουν ούτε λίγο ούτε πολύ τα 2/3 της νομοθεσίας που ισχύει σήμερα στις 27 χώρες-μέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπάρχουν λόμπι στην Ελλάδα; Μα φυσικά και υπάρχουν. Κινούνται υπογείως.
    Στην Ελλάδα τα λόμπι είναι ο κολλητοί, το κόμμα, οι συνδικαλιστές και άπαντες έκτος από τον ιδιωτικό τομέα. Στην Ελλάδα λόμπι είναι το κάθε λαμόγιο που έχει πρόσβαση σε έναν υπουργό και αυτοί που λαδώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάντια της EE και του πολιτικού συστήματος που την διέπει.
    Έχουμε αφήσει το κάθε Lobby να μας κάνει ότι θέλει χωρίς οι πολίτες να μπορούν να αντιδράσουν η έστω και να εκφράσουν γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά χρόνια είχα να γελάσω τόσο! Αν η ΕΕ είναι ο χώρος που οι πολίτες δεν μπορούν να αντιδράσουν, με τόσους θεσμούς (Ευρωπαίος Συνήγορος, Δικαστήρια Ευρωπαϊκά κλπ) τότε μάλλον έχετε νοσταλγήσει τα αθάνατα σοβιέτ! Ε ρε Ελληνάρες! Μέσα στην Ευρώπη σας βρωμάει έξω σας ξινίζει! Αλλά συνεχίζετε να λιβανίζετε τους Αγιατολλάχ σας που σας λένε π.... Κατά τα άλλα μόλις εμφανιστεί και κατ' όνομα λόμπυ στην Ευρώπη τρέχετε να καταγγείλετε! Μπράβο ευαισθησία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελλhναρ;a ανώνυμε 9.40
    Είσαι γνήσια κόπια του ....άλλου.
    Γιατί δεν μπαίνεις στα αρχεία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να δεις ότι αυτά που έγραψε ο πολίτης ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.
    Ενα μικρό απόσπασμα από ομιλία για το θέμα (από τα αρχεία ΕΚ):
    "Τα πράγματα ξεκίνησαν καλά με τον Barroso. Μας έδωσε έναν κατάλογο με 3 000 ομάδες εργασίας, που μέχρι τότε κρατούνταν κρυφές. Ο κατάλογος αυτός δημοσιεύεται στην ιστοθέση Bonde.com. Δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, τα ονόματα των συμμετεχόντων. Πόσοι φίλοι έχουν τοποθετηθεί σε αυτές τις ομάδες εμπειρογνωμόνων; Πόσοι άνθρωποι έχουν διοριστεί χωρίς να εφαρμοστούν οι γενικές διαδικασίες διορισμού; Πόσοι υπάλληλοι και σύμβουλοι της ΕΕ λαμβάνουν επίσης μισθούς από αλλού;
    Η διαφάνεια είναι το καλύτερο μέσο στη διάθεση των εντίμων ανθρώπων που είναι στην εξουσία για να υπερασπιστούν εαυτούς έναντι των πιέσεων που δέχονται από τους(λομπίστες) φίλους τους."

    Βλέπεις λοιπόν ότι κρυβόμενος ο καθένας πίσω από ένα ...ανώνυμος μπορεί να γράφει ότι του κατέβει.
    Όποιος νομίζει ότι κάτι έχει να πει δημιουργεί ένα blog,εκθέτει τις απόψεις του και .....κρίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το θέμα ομολογώ ότι δεν το γνώριζα.
    Το έψαξα και πράγματι έχεις δίκιο.
    Απασχολεί έντονα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά νομίζω ότι κάτι προσπαθούν να κάνουν.
    Βέβαια η καλύτερη λύση είναι να προσλάβουν εξειδικευμένους επιστήμονες ως υπαλλήλους ,οπότε θα είναι και πιο αντικειμενική η προσέγγυση των διαφόρων θεμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σιγά-σιγά το πάνε στο Αμερικάνικο σύστημα σε ότι αφορά τα lobby.
    Σε μερικά χρόνια ο "πόλεμος" στο Ε.Κ δεν θα είναι σε πολιτικό-ιδεολογική βάση αλλά μεταξύ των lobby.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι γνωστό καλέ μου φίλε ότι τα λόμπυ πάντα ρύθμιζαν τις τύχες του κόσμου και τίποτε δεν αφηνόταν στην τύχη!! είπαμε το σύστημα έχει βρει τους τρόπους του να παρεμβαίνει με δήθεν ανεξάρτητους ειδικούς και να οδηγεί τα πράγματα εκεί που το βολεύουν δημιουργώντας την εντύπωση στους λαούς ότι αποφασίζουν οι ίδιοι για τις τύχες τους και ότι τα κοινοβούλια ψηφίζουν τους νόμους με βάση το λαϊκό συμφέρον!!... Τι μεγάλο ψέμα!! Είδαμε και στην Ελλάδα πως ψηφίζονται οι νόμοι...
    Καλό σου ξημέρωμα και αυτή τη φορά τα λες ολόσωστα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ marianaonice
    Καλή μου φίλη
    Στο χέρι όλων μας είναι να τα αλλάξουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εδώ και μερικά χρόνια γυρίστηκε αμερικανικό κινηματογραφικό έργο με αυτό το θέμα σ' όλο του το μεγαλείο να εξελίσσεται στους διαδρόμους τη αμερικανικής Γερουσίας. Άρα θα έπρεπε να είμαστε υποψιασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. lobbying = νομιμοποίηση μίζας και μηχανισμός προπαγάνδας.

    Αν εξετάσετε την ιστορία αυτού του θεσμού από τη αρχή (Βουλή των Λόρδων) μέχρι σήμερα (military-industrial complex) θα καταλάβετε τι σημαίνει "χάραξη πολιτική".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ναι είναι καλό θέμα αυτό πολίτη. Ως ελληνες, ή και ελληνάρες νομιμοποιούμαστε να έχουμε άποψη στα ζητήματα δημοκρατίας. Μια γενικά ελληνική απάντηση ευνοεί μέτρα αυτοδιοίκησης και άμεσης δημοκρατίας όπου είναι εφικτό. Εννοείται ότι η διανομή της πίτας είναι το κύριο πρόβλημα του καιρού μας κι όχι η ενίσχυση στα κέρδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή