Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Mούγκα στη στρούγκα


Πέρασε μία ακριβώς εβδομάδα και… μούγκα στη στρούγκα έγραφε την προηγούμενη Παρασκευή η κα Σοφία Βούλτεψη στην Απογευματινή. Όπου «μούγκα» αγαπητοί φίλοι ασφαλώς η κα Βούλτεψη αναφέρεται στην ...«δημοκρατική» έλλειψη ικανότητας ομιλίας για ....τους διαφόρους γνωστούς λόγους (pay roll), και όπου «στρούγκα» οριοθετεί τα ...«ανεξάρτητα» και «αμερόληπτα» ΜΜΕ της διαπλοκής , των συμφερόντων και των σκοπιμοτήτων.

Μία ακριβώς εβδομάδα από τη δημοσίευση της είδησης ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο απέρριψε την προσφυγή της Ελλάδας κατά της Κομισιόν για παρακράτηση αγροτικών δαπανών.

Η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει 245 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του Γεωργικού Ταμείου, για παρατυπίες κι ελλιπείς ελέγχους όσον αφορά τις ενισχύσεις για το λάδι, το βαμβάκι, τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή, κατά την περίοδο 1999-2004.

Και όχι μόνο δεν σηκώθηκαν οι πέτρες, αλλά το γεγονός πέρασε σαν να μη συνέβη τίποτε. Μερικά μικρά δημοσιεύματα και ....έξω από την πόρτα!

Η Κομισιόν είχε αποφασίσει πως η Ελλάδα πρέπει να χάσει τα συγκεκριμένα κονδύλια το Δεκέμβριο του 2006. Η Ελλάδα προσπάθησε να αποτρέψει τη δυσμενή εξέλιξη με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Και πριν λίγες ημέρες μάς ήλθε το μπουγιουρντί. Τα 245 εκατ. ευρώ χάνονται οριστικά. Για το λάδι το δικαστήριο αποφάνθηκε πως τα ηλεκτρονικά αρχεία δεν ήσαν λειτουργικά.
Για το βαμβάκι ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στις συμβάσεις. Τα ίδια και για τα άλλα προϊόντα. Και γενικά διαπιστώθηκε μη τήρηση των καθορισμένων προθεσμιών για τις πληρωμές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πληρώνουμε τα σπασμένα του ΠαΣοΚ. Τα τελευταία δέκα χρόνια τα πρόστιμα που έχουμε πληρώσει για λάθη, παραλείψεις, παρατυπίες, ελλιπείς ελέγχους -πάντα με σκοπό την εξαπάτηση της Ε.Ε. και την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων- ξεπερνούν το..... 1,5 δισ. ευρώ.

Ουδείς ασχολείται. Οι αγρότες παραμένουν εξοργισμένοι και καταψηφίζουν και οι υπόλοιποι Έλληνες πληρώνουν ως ηλίθιοι τα πρόστιμα.
Οι καμπάνες και τα πρόστιμα πάνε κι έρχονται χρόνια τώρα. Για υπερβάσεις και παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, κακή εφαρμογή κανονισμών, πλημμελείς ελέγχους, παρατυπίες στις επιδοτήσεις και ό,τι άλλη μπαγαμποντιά μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου.

Και καλά , λέω τώρα εγώ ο απλός πολίτης, η πρακτική των εκδοτικών-εργοληπτικών συμφερόντων είναι γνωστή. Δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό πέραν της αποσιώπησης και της συγκάλυψης.

Αλλά τα blogs, ενημερωτικά sites, portals κλπ ;
Αυτά που ...δεν υπόκεινται σε εκδοτικές δουλείες και είναι -θεωρητικά- ανεξάρτητα από διαπλοκές,δεν υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα,και έχουν αναλάβει τον πολιτικό λιθοβολισμό παρόμοιων καταστάσεων;

Αυτά λοιπόν που ...«έβοσκαν»; Για μικρότερα θέματα και σαφώς μικρότερα ποσά ανεβαίνουν στα κεραμίδια και επιδίδονται στον λιθοβολισμό δικαίων και αδίκων. Ποιος τους ...λιμάρισε λοιπόν τα νύχια στην συγκεκριμένη περίπτωση;

Παιδικές ασθένειες ενός μέσου έκφρασης που μόλις περνά από την νηπιακή στην παιδική ηλικία; Ή... μια κακοήθης και ανίατη ασθένεια που εκδηλώνει τα αρχικά της συμπτώματα;

ΥΓ. Και επειδή στην εποχή μας έχουμε χάσει τα ...αυγά και τα πασχάλια , ως μέτρο σύγκρισης το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στοίχισε 130 εκατ. και το ....σκάνδαλο Siemens υπολογίζεται ότι ζημίωσε το ελληνικό κράτος κατά 150-170 εκατ. ευρώ.

23 σχόλια:

  1. Ευρωεκλογές είχαμε, αλλά ουδείς σκέφθηκε να προβάλει τέτοια θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ politis

    Ξέχασες να αναφέρεις την διαπιστωμένη φοροδιαφυγή, από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, τουλάχιστον 55 εκ. Ευρώ, από Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και Αγρότες της Κρήτης!
    Το βαθύ κράτος του εκσυγχρονισμού θα το πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι "έξυπνοι" της Ν.Δ. γιατί δεν τα λένε αυτά στο λαό ? Μόνο να τρώγονται μεταξύ τους ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο αφορά τα blogs , μάλλον΄είναι τα πρώτα συμπτώματα της ανίατης ασθένειας.
    Έχει επικρατήσει η δημοσιοκραφική αφασία των συκοφαντικών post των δέκα λέξεων.
    Περισσότερο μοιάζει με εκβιασμούς και άνομα παιχνίδια από την πλευρά τριτοκλασάτων δημοσιοκάφρων.
    Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ έχει στήσει μηχανισμούς με τα κομματικά blogs (φανερά και ..μη), επιδοτεί κάποια άλλα με χρήματα ( 30.000 ευρω μηνιαίως στοιχίζει η ...επιδότηση, έχει γραφεί στις εφημερίδες), αγοράζει επισκέψεις Νοτίου Κορέας, και σε πάρα πολλούς ...υπόσχεται θέσεις και διορισμούς.
    Με αυτή την νοοτροπία το μέσο θα απαξιωθεί στην συνείδηση των πολιτών και σιγά σιγά θα θαφτεί προς όφελος των ΜΜΕ.
    Τι να περιμένουμε ωρέ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η υπόθεση αυτή είναι τα γνωστά και πολύ συνήθη "πανωγραψίματα", όπως λέγεται στην αγροτική αργκό η (γνωστή από το παρελθόν και την εφάρμοζαν ως επί το πλείστον στην Κρήτη για για το λάδι) απόπειρα αγροτών να εμφανίζουν αυξημένη παραγωγή για να λάβουν μεγαλύτερες (κοινοτικές αλλά και εγχώριες) επιδοτήσεις.
    To ίδιο συνέβαινε και με το βαμβάκι στην Θεσσαλία ή με τα αιγοπρόβατα πάλι στην Κρήτη.
    Η παρανομία αυτή εφαρμοζόταν για τουλάχιστον μια 15 που θυμάμαι εγώ. Αλλά μη νομίζετε ότι είναι τόσο απλό.
    Η κοινοτική επιδότηση ήταν ένα νούμερο που έπρεπε να μοιραστεί π.χ στους ελαιοπαραγωγούς.
    Εμφανίζοντας πλαστά πανωγραψίματα χιλιάδων τόνων παραγόμενου λαδιού οι αγρότες της Κρήτης στην ουσία έκλεβαν τους υπόλοιπους παραγωγούς τις Ελλάδας που καλούντο να εισπράξουν λιγότερα χρήματα ως επιδότηση.
    Τώρα με το πρόστιμο που επιβλήθηκε για εκείνη την εποχή, τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφονται από τους παραγωγούς της Κρήτης, αλλά θα κληθούμε να τα πληρώσουμε όλοι οι υπόλοιποι.
    Δηλαδή δύο φορές "πληρώνουμε" την απάτη με την συμπαράσταση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
    Τα χρήματα από αυτή την απάτη επί χρόνια είναι φοβερά. Υπάρχουν πάρα πολλοί παραγωγοί που εισέπρατταν χιλιάδες ευρω κάθε έτος.
    Δεν είναι τυχαίο ότι η Κρήτη είναι ...ΠΑΣΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ.
    Έχει φάει εκατομμύρια ευρώ τα 15 τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τη Πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό θα ήταν το άρθρο να χρησιμοποιηθεί από την ΝΔ, στην ερώτηση του Παπανδρέου ..."που πήγαν τα λεφτά".
    Εδώ Γιώργο. Σε αυτά και σε άλλα πρόστιμα από την ΕΕ που τους κληρονομήσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρήκε αποδείξεις και αποφάσισε ότι τους κλέβαμε....
    και η Ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να βρει τους υπεύθυνους.
    Και καλά οι προφυλασσόμενοι από τον επαίσχυντο νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά οι υπόλοιποι Δημόσιοι υπάλληλοι που υπέγραφαν τα χαρτιά δεν έχουν ευθύνη ??
    Τι γίνεται τελικά σε αυτό το ¨Ευρωπαϊκό ¨ κράτος που ζούμε... ο καθένας που αναλαμβάνει να κυβερνήσει με την κουστωδία του μπορεί να μοιράζει χρήμα όπου θέλει και τον λογαριασμό να τον πληρώνουμε οι υπόλοιποι που δεν έχουμε ελιές ή βαμβάκι.
    Το να το μάθει ο κόσμος εμένα δεν μου λέει τίποτα.
    Εγώ θέλω να τους στήσει ο Εισαγγελέας στον τοίχο και να πληρώσουν τα σπασμένα.
    --¨Ελληνικό Δημόσιο¨...... η χειρότερη ¨Cosa Nostra¨ του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και που να δείτε τι γίνεται και αλλού.Είναι ενδεικτικό ότι στη σχετική λίστα της Γερμανίας βρίσκει κάποιος εταιρίες, όπως τη φαρμακοβιομηχανία Bayer, την BASF αλλά και τη χαλυβουργία Thyssen Krupp! Στην σχετική λίστα της Βρετανίας βρίσκει κανείς την Βασίλισσα Ελισάβετ, διαφόρους πρίγκηπες κλπ.
    Φαίνεται όμως ότι αυτοί έμαθαν να κρύβονται καλύτερα από τους Έλληνες πλέον.
    Το ΠΑΣΟΚ τους δίδαξε και αυτοί το ξεπέρασαν.
    Κατά τα άλλα πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχουμε χάσει το μέτρημα πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεωργικές επιδοτήσεις χορηγούνται τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα στα πλαίσια της ΚΑΠ.
    Οι θετικές οικονομικές επιπτώσεις τους αφορούν κυρίως στη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

    Ανοικτά παραμένουν τα ερωτήματα αν συνέβαλαν: (α) στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γεωργίας και στην ανάπτυξη καινοτομικής δραστηριότητας,
    (β) στην προσφορά καλύτερης ποιότητας και τιμής αγροτικών προϊόντων ,
    (γ) στη δημιουργία του απαραίτητου οικονομικού, κοινωνικού, θεσμικού και τεχνολογικού/γνωστικού κεφαλαίου που εγγυάται την αειφορική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, την ικανότητα αντοχής και προσαρμογής του σε μεταβαλλόμενες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και συγκυρίες, και την εξασφάλιση ικανοποιητικής ποσότητας και ποιότητας τροφής στη χώρα, και...
    δ) στη επιλογή καλύτερων τετρακίνητων αγροτικών αυτοκινήτων, πολιτισμική έκρηξη μέσα από τα ανά τους αγρούς πονηρά μπαράκια, μείωση των γεννήσεων (αφού ο πάτερ φαμίλιας αγροτοεπιδοτούμενος μετά τις Μολδαβές την σύζυγο την αντικρίζει ωσάν DKV μετά μανιβέλας).
    Εσείς τι πιστεύεται ; To α , το β, το γ, ή το ..δ;

    Εγώ πάντως προτείνω να καταργηθούν και τα αντίστοιχα ποσά να δοθούν σε διάφορες κοινωνικά ασθενείς ομάδες( χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι κλπ), καθώς επίσης και για κίνητρα των νέων ζευγαριών για την μείωση της υπογεννητικότητας ( γενναία επιδότηση 3ου παιδιού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μην περιμένετε να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ. Προσέξτε τι έγινε στις περιοδείες του Γιώργου.
    Από την μια στο ίδιο χωριό τους έλεγε ότι ο Καραμανλής πήγε στις Βρυξέλλες, έκατσε , άκουσε και έφυγε χωρίς να διεκδικήσει περαιτέρω ενισχύσεις και επιδοτήσεις και μετά 10 λεπτά στο ίδιο χωρίο τους έλεγε ότι ...το πνεύμα μου είναι "τέρμα στις επιδοτήσεις για να περάσουμε στην εγγύηση του εισοδήματός σας μέσα από την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων σας".
    Βγάζετε συμπέρασμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και λίγο χιούμορ γιατί εάν τα πάρουμε όλα στα πολύ σοβαρά στο τέλος θα ...σαλτάρουμε.
    Πως ονομάζεται η ελληνικη-βλάχικη version της ταινίας "Η σιωπή των αμνών ;
    Μούγκα στη στρούγκα πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Tο ΠASOK δηλώνει έτοιμο να κυβερνήσει ξανά αλλά με τους ίδιους ακριβώς μηχανισμούς και την ίδια φιλοσοφία στις κεντρικές και περιφερειακές τοπικές.
    Αυτό για όσους κατοικούν στην επαρχία, όπου όλοι λίγο πολύ γνωρίζονται, είναι γνωστό.
    Οι τοπικές της επαρχίας έχουν παραμείνει κυριολεκτικά αμετάβλητες τόσο σε πρόσωπα όσο και σε επίπεδο σκέψης και πολιτικής φιλοσοφίας.
    Όταν αυτή η κυβέρνηση ξεπληρώσει όλα τα πρόστιμα από τις παρανομίες τους, τότε θα ξαναέρθουν για νέα παρτίδα.
    Το έργο το έχουμε ξαναδεί το 93`. Μυαλό όμως δεν βάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μα τα λεφτα,δεν ταπαιρνε ο...Κοκαλης.Ταπαιρναν μονον,οι...πτωχοι αγροτες,και γι αυτους,ως γνωστον,δεν ισχυει ο νομος.
    Καιροχτες,ακουγα τον Αντρουλακη,να συζηταει για το θεμα,με τον Πρωτοπαππα νομιζω,και στην αναφορα του θεματος,αρχισε τα γελια.
    Αντι να πει κατι,τελος παντων,αυτος γελαγε.
    Γιατι ηξερε,οτι με την κατασταση,που εχει διαμορφωθει εδω και χρονια,κανεις δεν τολμαει να παει κοντρα στο ρευμα.
    Καιειναι και κατι μεγαλοαγροτες εκει στη Θεσσαλια,που μαζευουν πολυ χρημα απ αυτες τις παρανομιες.Αλλα ποιος να μιλησει;
    Οι πολιτικοι; Μα αυτοι ειναι διεγθαρμενοι μεχρι το κοκκαλο,και προκειμενου να βγουν,κανουν τα παντα ολα.
    Ζητω οι εξυπνοι λοιπον,και κατω οι λαλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολίτη μέσα σε ένα άρθρο θέτεις πολλά στραβά και πολλούς προβληματισμούς .

    Κύριο γνώρισμα ο στρουθοκαμηλισμός μας. Το μεγάλο το κάνουμε μικρό ή και το εξαφανίζουμε και το κάθε μικρό το μεγεθύνουμε σε τέτοιο βαθμό που μας προκαλεί ...ψυχολογικές αναταράξεις.

    Το αναγνωρίζουμε πολλοί. Έχουμε όμως επιλογές διαφυγής; Νομίζω ότι έχουμε.
    Έχει καλλιεργηθεί επί 25ετια μια " κοινωνική παραπαιδεία" και μια θολοκουλτούρα που το λογικό το παρουσιάζει ως παράλογο.

    Το νέο ελπιδοφόρο μέσο που ονομάζεται blog ,αυτό στο οποίο είχαμε στηρίξει μια ελπίδα για κάτι διαφορετικό και καλύτερο, μετά μια στιγμιαία αναλαμπή, μας οδηγεί πλέον σε κατήφορο χωρίς φρένα.

    Έχει αλωθεί από τα κάθε λογής συμφέροντα ή εγωιστικές ατομικές ιδεοληψίες που μετέτρεψαν την blogοσφαιρα σε κλουβί παπαγάλων( μικρών και μεγάλων), σε κομματική προπαγανδιστική πρες κόνφερανς και απέραντο πτυελοδοχείο.

    Κύριο χαρακτηριστικό πλέον τόσο στην πολιτική , όσο και στην κοινωνία , αλλά και στην blogοσφαιρα, είναι η έλλειψη σοβαρότητας.
    Αναζητείται λοιπόν η σοβαρότητά ! Απ` όλους μας!

    Πάρε παράδειγμα αυτό που αναφέρει λίγο πιο πάνω ο φίλος Gnik.
    Οι .."κουτόφραγκοι Ευρωπαίοι δικαστές" έκαναν πολύ καλά την δουλειά τους. Οι δικοί μας;

    Θα μου πεις ποιος τα βάζει με το δημόσιο και πιθανών να έχεις δίκιο. θεριό ανήμερο , πολυπληθές και καλοταϊσμένο.
    Αλλά ξέρεις κάτι; To θεριό θεριεύει και αποθρασύνεται γιατί ΕΜΕΙΣ δεν αντιδρούμε.

    Δυναμικά, όχι επιλεκτικά, με όραμα και πυγμή.
    Στην δημοκρατία δεν υπάρχει αδιέξοδο. Μπορούμε να τιμωρούμε δια της ψήφου μας τους κάθε λογής απατεωνίσκους πολιτικούς, αλλά μπορούμε και μέσω των νομικών διαδικασιών να στρεφόμαστε ΟΜΑΔΙΚΑ εναντίον του κάθε παρανομούντος δημοσίου υπαλλήλου.

    Μόνο τότε , εάν ξέρει ο κάθε υπάλληλος του Δημοσίου ότι ΟΜΑΔΙΚΕΣ αγωγές θα του ανοίξουν την πόρτα του Κορυδαλλού, μόνο τότε θα αντιδρά και δεν θα δέχεται να υπογράφει ή και θα καταγγέλλει ο ίδιος τους πολιτικάντηδες που μοιράζουν το δημόσιο χρήμα προς άγρα πελατειακών σχέσεων και ψήφων.
    Μπορούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δηλαδή για να καταλάβω. Μετά από έξι χρόνια εξουσίας του Καραμανλή για την κατάσταση φταίει το ΠΑΣΟΚ; Αν ναι μετά από πόσα χρόνια εξουσίας θα φταίει ο Καραμανλής; Δέκα; Δώδεκα; Πόσα; Μη μου πεις είκοσι. Καραμέλα τέλος. Απλή αριθμιτική 2004-1993. Για τα σημερινά χάλια ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΓΑ και από σένα και από τη Βούλτεψη. Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σκεπτόμενοι και λογικοί πολίτες (έξω από τη πίτα της κρατικής διαφήμισης) σε αυτή τη χώρα που μετά από έξι χρόνια έχουν πια αποκτήσει σημείο σύγκρισης. Για το λόγο αυτό λοιπόν σας κρίνω λαλίστατους για το παρελθόν (το εύκολο)αλλά ΜΟΥΓΚΑ για το παρόν(το δύσκολο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. θα αρχίσει να φταίει όταν σταματήσουν να του έρχονται κάθε τόσο τα πρόστιμα από τις λαμογιές του ΠΑΣΟΚ.
    Τα τελευταία χρόνια 1.5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Ρε δεν πάτε καλά.

    Και το χρεοκοπήσατε το μαγαζί και ζητάτε και τα ρέστα από αυτούς που ξεπληρώνουν τα γ@@@@@@ σας.
    Δεν αλλάζετε τελικά . Μια ζωή το ίδιο παραμένετε και με τέτοια μυαλά δεν βλέπω φως στον ορίζοντα για σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. και να μην ξεχνάμε τους λογαριασμούς από τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων του Άκη...κι αυτές τώρα εξοφλούνται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αληθεια φιλε μου;Του Ακη;
    Και γιατι ο μεγας ηγετης σου,ο σουβλακοφαγος Κωνσταντινος ο Β,δεν εκανε κατι το 2004,που βγηκε, για να τον κλεισει μεσα,ή απλως να τον ξεφτιλισει τον καθε Ακη;
    Εδω σε θελω.
    Αρα,πες καλυτερα οτι ολοι ειναι ιδιοι,και παμε παρακατω.
    Αλλοιως,δε βγαινει ακρη,γιατι θ αρχισω να σου λεω κι εγω,για ολα τα ανθη του κακου,που μεγαλωσαν ολα αυτα τα 5 χρονια.
    Δεν πιστευω να τα ξεχασες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. φρομτισαμε ρε κουτόφραγκοι η απάτη να θεωρείται πλημμέλημα και να παραγράφεται μέσα στην τετραετία που κυβερνάμε ώστε να μην μπορούν οι επερχόμενοι δικοί μας ή του άλλου κόμματος να μας στροιμώξουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή