Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Η αλήθεια των αριθμών


Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΠαΣοΚ στο νέο πακέτο φορολογικών μέτρων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Ο πρόεδρος του Κινήματος κ.Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου του κόμματος για θέματα οικονομίας χαρακτήρισε τη φορολογική επιβάρυνση εξοντωτική για τη μέση ελληνική οικογένεια και καταστροφική για την οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΠαΣοΚ σχετικά με τα νέα μέτρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μέχρι χθες, το ΠαΣοΚ μάς πρότεινε να αυξήσουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις και στα μεγάλα εισοδήματα.
Σήμερα, μας κατηγορεί γιατί επιβάλουμε ειδικό φόρο γι’ αυτούς που κατέχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και σκάφη και ιστιοπλοϊκά πάνω από 10 και 15 μέτρα αντίστοιχα.
Είναι σαφές ότι το ΠαΣοΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα ανεύθυνο, γεμάτο αντιφάσεις και παλινωδίες».

Εν τω μεταξύ η Eurostat έδωσε στην δημοσιότητα δύο εκθέσεις- μια πριν 3 ημέρες και μια μόλις χθες- που αξίζει να τις εξετάσουμε με την δέουσα προσοχή για να μπορούμε να κρίνουμε τις δηλώσεις τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του κ. Παπαθανασίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της πρώτης η αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα, το 2008, αναλογούσε στο 95% της αγοραστικής δύναμης του μέσου Ευρωπαίου.( οι Γάλλοι 107%,Ισπανοί 104%,οι Ιταλοί 100%,οι Κύπριοι 95% , οι Πορτογάλοι 75% ).

Η επόμενη έκθεση ( η οποία έχει και άμεση σχέση με το θέμα της ημέρας, δηλαδή το πακέτο φορολογικών μέτρων και τις αντιδράσεις του ΠαΣοΚ) αποδεικνύει αυτά που κρύβονται πίσω από τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις.

Οι αριθμοί βλέπεται , που ηθελημένα κάποιοι κρατούν στην βαριά σκιά των δηλώσεων τους, τους διαψεύδουν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat η συνολική φορολογία ως προς το ΑΕΠ της χώρας μας ,κινείται πολύ κάτω από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο ( 32,1% το 2007 έναντι 40,4% για την ΕΑ 16 και 39,8 % για την ΕΕ 27).

Επίσης το 2000 επί ΠαΣοΚ (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνει η έκθεση) η συνολική φορολογία ως προς το ΑΕΠ της χώρας μας ήταν 34,6% έναντι του 32,1% του 2007 επί ΝΔ.
Στην επταετία δηλαδή 2000-2007 η συνολική φορολογία είχε ....μείωση -2,5%.

Μάλιστα στον μέσο έμμεσο φορολογικό συντελεστή για την κατανάλωση το 2007 είχαμε 15,4% όταν ο αντίστοιχος έμμεσος φορολογικός συντελεστής του 2000 ήταν 16,5% (Το 15,4% του 2007 μας κατατάσσει στην χαμηλότερη θέση της ΕΕ όσο αφορά τον έμμεσο φορολογικό συντελεστή στην κατανάλωση).
Δηλαδή και στην φορολογία στην κατανάλωση στην επταετία 2000-2007 είχαμε ..μείωση - 1,1% .

Αυτή είναι η αλήθεια των αριθμών και μέσω αυτών μπορεί ο καθένας να κρίνει τις δηλώσεις (αλλά και τις πολιτικές) τόσο του κ. Παπανδρέου , όσο και του κ. Παπαθανασίου
!

42 σχόλια:

  1. Καλά τα λόγια αλλά ΜΟΝΟ οι αριθμοί λένε τις αλήθειες.
    Δεν έγραψες επίσης ότι την οκταετία 00-08` ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας φυσικών προσώπων μειώθηκε κατά 5%.
    Δηλαδή και εδώ λιγότεροι φόροι!!!!
    Μην ανοίξουμε την κουβέντα για το πόσοι φόροι που είχε επιβάλει το ΠΑΣΟΚ καταργήθηκαν την τελευταία οκταετία, γιατί θα χρειαστούμε κάποια ...σεντόνια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι οι λαϊκισμοί εκ μέρους των πολιτικών και τα ανέξοδα λόγια , δεν μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στους πολίτες του 2009.
    Είναι παραδεκτό απ` όλους ότι η ΝΔ ήταν και είναι πιο "νοικοκοιρεμένο" κόμμα στα οικονομικά.
    Καλό βέβαια θα ήταν την ίδια απόδοση να την έχει και σε άλλα θέματα της καθημερινότητας μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά είναι να τα λέμε γιατί εάν περιμένουμε από τα ΜΜΕ των σκοπιμοτήτων θα μένουμε στο διαρκές σκοτάδι.

    Η πρώτη φάση της Φορολογικής Μεταρρύθμισης (Νόμος 3296/2004 ) είχε ως στόχο τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την εξασφάλιση ενός πιο διαφανούς, δίκαιου και λειτουργικού φορολογικού συστήματος.
    Οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις μειώθηκαν από το 35% στο 25% και για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. από το 25% στο 20%. Επίσης, αυξήθηκε το αφορολόγητo όριο για τα φυσικά πρόσωπα κατά €1000 στα €11.000, αυξήθηκαν οι εκπτώσεις για ορισμένες κοινωνικής φύσεως δαπάνες ενώ παράλληλα απλουστεύτηκε σημαντικά το φορολογικό σύστημα.

    Η δεύτερη φάση της Φορολογικής Μεταρρύθμισης (Νόμος 3522/2006) αφορά τη μεταρρύθμιση της φορολογίας φυσικών προσώπων, βάσει της οποίας όλοι οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους.
    Πιο συγκεκριμένα, το 2007 έγινε νέα αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα κατά €1000, φτάνοντας τα €12.000 ενώ παράλληλα την τριετία 2007-2009 θα μειωθούν σταδιακά ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής στο 25% (από 30% που είναι σήμερα) και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στο 35% (από 40% που είναι σήμερα).

    Τέλος με την τρίτη φάση της Φορολογικής Μεταρρύθμισης (Νόμος 3634/2008 ) καταργήθηκε ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών στα ακίνητα και απαλλάχθηκε από τους φόρους η πρώτη κατοικία στο βαθμό που καλύπτει βασικές στεγαστικές ανάγκες.
    Σε αντικατάσταση μιας σειράς φόρων που επιβάρυναν την κατοικία, θεσπίστηκε ενιαίο τέλος ακινήτων με χαμηλό συντελεστή 0,1% για τα φυσικά πρόσωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από που το δημοσίευμα προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία, είναι παταγώδης αποτυχία. Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα οφείλουν να συγκλίνουν στο μέσο όρο της ΕΕ και όχι να αποκλίνουν. Αλλιώς θα είμαστε χρεοκοπημένο κράτος.

    Εξάλλου, οι μέσοι όροι ως συνήθως κρύβουν τις καλύτερες λεπτομέρειες.
    Σημασία δεν έχει η συνολική φορολογική επιβάρυνση αλλά η κατανομή των φορολογικών βαρών.
    Το ότι μειώθηκε το συνολικό φορολογικό βάρος είναι γεγονός (και αποτυχία!), αλλά το θέμα είναι πως μειώθηκε:
    - με τη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων
    - με τη μέιωση των κλιμάκων φορολόγησης κυρίως των υψηλών εισοδημάτων.
    - με την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς
    - με την κατάργηση του ΦΜΑΠ.
    ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΈΣ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ!
    Η πλάκα είναι πως ο Αλογοσκουφης στα τελευταία του έλεγε κι αυτός πως η συνολική φορολογία στην Ελλάδα είναι χαμηλή (αυτός τη μείωσε!!) και πως πρέπει να αυξηθεί. Ήταν η εποχή που ήθελε να καταργήσει το αφορολόγητο στους ελ. επαγγελματίες.

    Από την άλλη, παράλληλα με τη μείωση των φόροων αυτών, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι έμμεσοι φόροι που θίγουν όλους (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι στα καύσιμα, κλπ...) καθώς και η φορολογία ακινήτων για τους πολλούς με το ΕΤΑΚ.
    Αυτό που συνέβη λοιπόν λέγεται μεταφορά φόρων από τις εύπορες κοινωνικές ομάδες στη μεσαία τάξη.
    Τόσο απλά!
    Τα στοιχεία υπάρχουν μέσα στα κείμενα των προϋπολογισμών. Εκεί θα δείτε π.χ. πόσο επιδεινώθηκε η αναλογία έμμεσων/άμεσω φόρων υπέρ των έμμεσων με την Αλογοσκούφεια πολιτική και πως η αναλογία της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων (εργαζόμενοι) αυξήθηκε σημαμντικά ενώ μειώθηκε αυτή των επιχειρήσεων, χάρην των επενδύσεων που δεν έγιναν!
    Μην πάτε μακριά, μέχρι και ο Προβόπουλος (εχθρός του Αλογοσκούφη) το μαρτύρησε πως με τη φορολογική πολιτική των τελευταίων ετών επιβαρύνθηακν οι μισθωτοί και ευνοήθηκαν οι πιο εύπορες κοινωνικές ομάδες.
    Μέχρι και ο ΟΟΣΑ το ίδιο έχει διαπιστώσει.
    Και τέλος πάντων, δεν κατάλανα τι θέλετε να κάνετε? Να δικαιώσετε εκ των υστέρων τον Αλογοσκούφη που ο ίδιος ο Καραμανλής έδιωξε (με μεγάλη καθυστέρηση)?
    Τέλος ο Αλογοσκούφης, από τους πιο αποτυχημένους Υπουργούς Οικονομίας ever.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. * Η πρώτη λέξη στο παραπάνω σχόλιο είναι "Αυτό" και όχι "Από". Σορρυ, για το λάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...Ωστόσο η αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα παραμένει μικρότερη απο του μέσου Ευρωπαίου, παρόλο που η φορολογία φαίνεται μικρότερη. Υπάρχει κάποια εξήγηση για αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντε να τα ακούσουμε (διαβάσουμε) και αυτά που διάφοροι πρωτοπόροι( στην ασχετοσύνη) σχολιαστές γράφουν.
    Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, είναι ίσως το πιο ισχυρό αναπτυξιακό μέτρο.
    Αυτό το ξέρουν και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών.
    Αυτό που δεν ξέρει βλέπετε ούτε το ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί (άδικα) την κυβέρνηση για την επιλογή της να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις.

    Εξηγώ λοιπόν, για όσους δεν καταλαβαίνουν τους στόχους των πολιτικών που αφορούν την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
    Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής νομικών προσώπων στη χώρα μας (25%) είναι υψηλότερος του μέσου όρου της ΕΕ -27 και κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης (26,5%).

    Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είχε για την Ελλάδα τα ακόλουθα θετικά αποτελέσματα:
    Οι επιχειρηματικές επενδύσεις, εκτός κατοικιών, αυξήθηκαν σε σταθερές τιμές την τετραετία 2005-2008 κατά 3% ετησίως.
    Ο αριθμός ανέργων, από το πρώτο τρίμηνο του 2004 ως το τέταρτο τετράμηνο του 2008, μειώθηκε κατά 151.100 άτομα και η αύξηση της απασχόλησης ήταν 304.500 άτομα.
    Ο μέσος πραγματικός μισθός αυξήθηκε κατά μέσο όρο στην περίοδο αυτή κατά 1,9% στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,3% στην Ευρωζώνη.
    Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις αυξήθηκαν από το 15,5% του ΑΕΠ σε 18,4%, ενώ αντίθετα οι μεταβιβάσεις στην ευρωζώνη μειώθηκαν από 16,6% του ΑΕΠ στο 16%.
    Ο όγκος των εξαγωγών αγαθών αυξήθηκε ετησίως κατά 5,2% και το ποσοστό τους ως προ το ΑΕΠ ανήλθε από το 8,6% στο 9,2%.
    Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ανήλθαν σωρευτικά στα 9,65 δις ευρώ.

    Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι, ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, όχι μόνο δεν μείωσε την απόδοση της φορολογίας νομικών προσώπων, αλλά ενίσχυσε τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
    Αύξησε τις εξαγωγές, αλλά και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

    Όσοι λοιπόν επιμένουν σε πολιτικές αύξησης των φόρων για τις επιχειρήσεις, οφείλουν να εξηγήσουν στους πολίτες με ποιο τρόπο θα ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη, η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικονομίας.

    Επίσης ξέχνανε ( ως συνήθως) οι ...διάφοροι να διαβάζουν ΟΛΑ τα νούμερα που παρατίθονται σε ένα άρθρο ή σε μια έκθεση.
    Για την φορολογία των επιχειρήσεων νομίζω ότι τα εξήγησα και μόνο νοητικά καθυστερημένοι ή ιδεολογικά κολλημένοι δεν μπορούν να τα καταλάβουν.
    Το άλλο όμως νούμερο σχετικά με την μείωση στο έμμεσο συντελεστή στην κατανάλωση δεν μας εξηγούν. Τι είναι αυτό; Αντιλαϊκό μέτρο; Απευθύνεται στους έχοντες και κατέχοντες;
    Το επιχείρημα ότι πρέπει να συγκλίνουμε αναγκαία στους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους, πρώτη φορά το ακούω και οπωσδήποτε χρίζει ψυχιατρικής εξέτασης.
    Πρέπει να συγκλίνουμε σε δείκτες που υστερούμε και όχι σε αυτούς που υπερτερούμε. Μην τρελαθούμε και ξεχάσουμε ότι μάθαμε τόσα χρόνια στα αμφιθέατρα!

    Χ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ moneyexpert.gr
    Ναι υπάρχει! Αυτό είναι συνάρτηση του ότι ο μέσος πραγματικός μισθός αυξήθηκε κατά μέσο όρο στην περίοδο αυτή κατά 1,9% στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,3% στην Ευρωζώνη, και της μείωσης της ανεργίας ή εάν θέλεις την αύξηση της απασχόλησης.
    Πράγμα που φαίνεται στην διαρκή καλυτέρευση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.
    Από το 78% του Μ.Ο της Ε.Ε πήγε στο 95%.
    Καλό μεσημέρι.
    ΥΓ.Πολύ ωραίο το site σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χθές άρχισε η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ.
    Τα νέα μέτρα χτυπάνε τους μικρομεσαίους είπαν όλα τα κανάλια.
    Δηλαδή τα αυτοκίνητα πάνω από 1927 κ.ε,τα σκάφη πάνω από 10 μέτρα,τα τσιγάρα,τα ποτά κλπ.
    Η Βενζίνη έχει 1,45-1,50 μετά φόρων στη γειτονική Ιταλία. Στη Γερμανία 1,50-1,55.
    Στη Γαλλία το ίδιο.
    Αντικειμενικός δημοσιογράφος τελικά είναι αυτός που λέει τις ειδήσεις υπέρ του ΠΑΣΟΚ 80%.
    Η κεντροδεξιά παράταξη χρειάζεται δύο δυνατές εφημερίδες (όχι τύπου real news)και 1 κανάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς 2:06

    Εσύ είσαι αντικειμενικός τωρα?
    Ποιος νοιάζεται για την φορολογία στα ΙΧ άνω των 1900 κ.ε. και τα σκάφη?
    Αυτό που τσούζει είναι όλα τα άλλα.
    Εσύ έχεις μισθο Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας?
    Αν είναι έτσι, πάω πάσο.
    Αλλά φυσικά, δεν σε νοιάζει γιατί αυτό που σε απασχολεί είναι το πόσα ΜΜΕ θα έχει η κεντροδεξιά παράταξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγνώμη αλλά θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση τόσο προς τα ΜΜΕ που αναφέρει ο φίλος προηγούμενα αλλά και στον κ. Παπανδρέου σχετικά με τις δηλώσεις του.

    Και οι δύο μου έχουν προκαλέσει ένα νοητικό βραχυκύκλωμα από το οποίο δεν μπορώ να απεμπλακώ.

    Έχω ένα Cayenne GTS 4.8L , ένα smart 1100cc και ένα σκάφος 16,80 μέτρα(για τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές μου).

    Mέχρι τώρα όλοι μου έλεγαν ( με πρώτους την μαμά μου και τον μπαμπά μου) ότι ανήκω στην ανώτερη τάξη.

    Τώρα έρχονται αυτοί οι δύο ( ΜΜΕ και ο κ. Παπανδρέου) και μου λένε ότι ανήκω στην μικρομεσαία τάξη της Ελληνικής κοινωνίας.

    Παρακαλώ λίγη βοήθεια γιατί βραχυκύκλωσα!
    Τελικά που ανήκω ;

    Τζίμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 2.15
    Εσύ έχεις 1.100.00 δημοσίους υπαλλήλους.
    Οι άλλες χώρες δεν είχαν ΠΑΣΟΚ να τις καταστρέψει. Έχουν 150.000-200.000 δημοσίους υπαλλήλους Επίσης δεν έχουν λιμενικούς και οδηγούς ΟΣΕ με 100.000 έσοδα το χρόνο.
    Δεν έχουν ΔΕΚΟ που με νόμο να διορίζουν τα παιδιά τους σε ποσοστό 10% (ΔΕΗ,ΟΤΕ).
    Δεν έχουν 1200 απεργίες το χρόνο.
    Οι μισθοί μαζί με τα δώρα (που δεν έχουν στις άλλες χώρες) είναι υψηλοί.
    Έφαγε ψωμάκι ο κοσμάκης από το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80 (800.000 δημόσιοι υπάλληλοι από τις κλαδικές),ήρθε και ο λογαριασμός τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ 2:29
    Όλα αυτά που αναφέρεις που κολλάνε? Και αφού είναι στραβά, γιατί δεν τα διορθώνουν.
    Τεσπα, δεν καταλαβα τι ήθελες να πεις.
    Το ερώτημα ήταν γιατί να πληρώνουμε τη βενζίνη με τιμές Γαλλίας ενώ έχουμε μισθούς Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 2.37
    Απαντώ ξεκάθαρα. Ο μισθός ενός νεοδιόριστου δημοσίου υπαλλήλου μαζί με δώρα και επιδόματα είναι 1700 Ευρώ το μήνα. Στο εξωτερικό είναι
    από 1500-2500 Ευρώ.
    Υπάρχουν περιπτώσεις στην Ελλάδα (εφορίες,τελωνεία, ΟΣΕ, ΔΕΚΟ κλπ)που οι μισθοί
    είναι μεγαλύτεροι από το εξωτερικό.
    Επίσης στο εξωτερικό δεν προβλέπεται εφάπαξ αποζημίωση (50.000-200.000)
    Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα διορθώσει αμέσως όλα αυτά γιατί οι εργατοπατέρες των παραπάνω
    οργανισμών ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, στο Σύριζα και στο ΚΚΕ.
    Η δύναμη της ΔΑΚΕ δημοσιων υπαλλήλων δεν είναι πάνω από 9%. Ο Πουπάκης που βλέπεις στην τηλεόραση είναι από τον ιδιωτικό ομέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ 2.29
    Φίλε δεν αφήνεις τις καφενειακού επιπέδου ερωτήσεις και σχόλια.
    Εννοώ αυτά περί μισθών κλπ.
    Αυτά ήταν επιχειρήματα και ερωτήσεις ( εύλογες τότε) του 2000.
    Σήμερα στο γράφει και η έκθεση της Eurostat η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι πλέον στο 95% του ΜΟ της Ε.Ε.
    Η Ιταλία που αναφέρεσαι έχει το 100% του Μ.Ο της Ε.Ε. Δηλαδή μόλις ένα 5% παραπάνω από εμάς.
    Η Γαλλία λίγο παραπάνω.
    Ελπίζω να καταλαβαίνεις τον όρο "Αγοραστική δύναμη" !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ 2:49

    Πουπάκης Κωνσταντίνος - Διοικητικό στέλεχος στον ΟΤΕ!!!!!

    Εδώ το βρήκα:
    http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=52998&Itemid=460
    Το πλήρες κείμενο:
    Πουπάκης Κωνσταντίνος: Εκπροσωπεί την κοινωνία των εργαζομένων. Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα. Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ. Μέλος του Προεδρείου του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Ακαδημίας Εργασίας . Συμμετέχει ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Διοικητικό στέλεχος στον ΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τους επόμενους μήνες θα κριθούν πολλά. Για την παγκόσμια, για την ευρωπαϊκή και για την ελληνική οικονομία.
    Από τις επιλογές που θα κάνουμε σήμερα, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.
    Και σ' αυτή την κρίσιμη καμπή, δεν υπάρχουν περιθώρια για ανούσιες αντιπαραθέσεις, ούτε για κομματικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες.
    Δεν υπάρχει χώρος ούτε για καταστροφολογία, ούτε για ανεύθυνες υποσχέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 4:31
    Καλά το έγραψες
    Πουπάκης Κωνσταντίνος
    Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 4:31
    Αφού μπήκες στη διαδικασίας να ψάχνεις για ποσοστά ΔΑΚΕ κοίτα στον ΟΤΕ
    http://www.dakeote.gr/dake_cla.asp

    ΔΑΚΕ ΠΑΣΕ-ΟΤΕ
    ΔΑΚΕ ΠΕΤ-ΟΤΕ
    ΔΑΚΕ ΕEΤΕ-ΟΤΕ
    ΔΑΚΕ ΟΤΕΝΕΤ
    ΑΚΕ COSMOTE
    ως δια μαγείας στην OTENET δεν υπάρχει αντιπολίτευση:
    http://www.dakeote.gr/press.asp?id=7

    Η ΠΑΣΚΕ παίρνει 100%

    Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τα θρεφτάρια του δημοσίου τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν κατάλαβα καλά ο κος Πουπάκης υπάλληλος του ΟΤΕ είναι Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα?
    Ε, ρε γλέντια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έχετε την άποψη ότι τα τελευταία σχόλια είναι σε συνάφεια με το θέμα του post;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολίτη, εγώ έγραψα το προηγούμενο από το δικό σου σχόλιο και απαντώ ευθέως στο ερώτημά σου: ΟΧΙ! Σβήστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είμαι μετανάστης από τη Νορβηγία. Πρόσφατα μετανάστευσα στη χώρα σας διότι από όλες τις χώρες του κόσμου εδώ στην Ελλάδα έχεται την πιο καλή κυβέρνηση η οποία έχει κάνει την χώρα σας έναν παράδεισο. Θα ευχόμουν σε όλους τους λαούς να αποκτήσουν μια τόσο καλή κυβέρνηση που φροντίζει να αυξάνεται το κατά κεφαλή εισόδημα του έλληνα. Απορώ γιατί υπάρχουν πολίτες της χώρας σας που δεν το αναγνωρίζουν και διαμαρτύρονται όπως συναίβει στις πρόσφατες εκλογές. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόματος διαμαρτύρονται και ασκούν κριτική για στροφή σε πιο φιλολαικές πολιτικές. Γιατί στροφή. Μέχρι τώρα πια ήταν η κατεύθυνση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. θα συμφωνήσω με τον 5.03, μόνο που εγώ υποστηρίζω ότι όχι οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί , αλλά τα επόμενα δύο χρόνια.
    Τα επόμενα δύο χρόνια θα αποτελέσουν περίοδο έντονων μεταρρυθμιστικών διεργασιών διεθνώς.
    Το αναπτυξιακό μοντέλο που προσέφερε στην Ελλάδα ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς πρέπει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.
    Οφείλουμε να προχωρήσουμε αποφασιστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας .
    Με μέτρα που ενισχύουν την καινοτομία, μειώνουν την γραφειοκρατία, προωθούν εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, προσελκύουν και αξιοποιούν μεγάλες ξένες επενδύσεις, βελτιώνουν το παραγωγικό ισοζύγιο της Ελλάδας.
    Τα μέτρα αυτά, παράλληλα με την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθεί η ελληνική οικονομία, πολύ πριν εκδηλωθεί η κρίση και η οποία συνεχίζεται – παρά την αναπόφευκτη καθυστέρηση το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης – θα μας οδηγήσουν στη νέα εποχή.
    Στην εποχή μετά την κρίση.Γιατί κάποια στιγμή η κρίση θα τελειώσει.
    Θα πρέπει λοιπόν να μας βρει προετοιμασμένους.
    Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την απαραίτητη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, αποφεύγοντας λαϊκισμούς και φαιδρές και ατέρμονες αντιπαραθέσεις!
    Καλό Βράδυ σε όλους!

    Σωτήρης Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Λοιπόν για να γυρίσουμε στο θέμα μας.
    Η φορολογία στα σκάφη και στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, θα ενσωματώσει και ένα μέρος της παραοικονομίας στη φορολογική βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Χ.Λ. 1:45.

    Καθώς έγώ έγραψα το μήνυμα 1:09:
    "Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα οφείλουν να συγκλίνουν στο μέσο όρο της ΕΕ και όχι να αποκλίνουν."
    φαντάζομαι πως αυτή η περικοπή σου με αφορά:
    "Το επιχείρημα ότι πρέπει να συγκλίνουμε αναγκαία στους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους, πρώτη φορά το ακούω και οπωσδήποτε χρίζει ψυχιατρικής εξέτασης.
    Πρέπει να συγκλίνουμε σε δείκτες που υστερούμε και όχι σε αυτούς που υπερτερούμε. Μην τρελαθούμε και ξεχάσουμε ότι μάθαμε τόσα χρόνια στα αμφιθέατρα!"
    Αντιπαρέρχομαι τους χαρακτηρισμούς και παραθέτω λοιπόν την εξής απάντηση:
    "Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την αύξηση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το ΑΕΠ. Το σύνολο των εσόδων από την άμεση φορολογία στην Ελλάδα είναι σταθερά τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια πολύ χαμηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα δεν είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε. Το 2006, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε από το 2004, τα έσοδα από την άμεση φορολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 4,6% έναντι 9,2% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. των «27», ήταν δηλαδή ακριβώς στο μισό. Αλλά, παρά επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, και τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους και εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση ήταν στην Ελλάδα το 2006 στο 31,4% του ΑΕΠ έναντι 39,9% στην Ε.Ε. "
    Γ. Αλογοσκούφης - 27 Αυγούστου 2008
    http://www.mnec.gr/el/press_office/DeltiaTypou/dt/dt-2008-08-27.html

    Για σένα, οι προηγμένες χώρες της ΕΕ που έχουν πολύ υψηλότερα φορολογικά έσοδα (40%-45% του ΑΕΠ, έναντι 32% στην Ελλάδα) είναι ηλίθιοι υποθέτω.
    Επικουρικά αναφέρω πως το ύψος των φορολογικών εσόδων που επαίρεστε ότι μειώθηκε επί ΝΔ λόγω των φόρων που καταργήθηκαν και της έξαρσης της φοροδιαφυγής είναι πια σε τριτοκοσμικά επίπεδα και παρόμοια ποσοστά στην ΕΕ βρίσκει κανείς μόνο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.
    Να μην απορούμε γιατι μοιάζουμε όλο και πιο πολύ στα ξεχαρβαλωμένα αυτά κράτη, και γιατί στα νοσοκομεία δεν έχουν πια γάζες και σύριγγες.
    Αν το όραμά μας είναι να γίνουμε Βουλγαρία και Ρουμανία και όχι Γερμανία και Γαλλία, είμαστε σε καλό δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΟΛΙΤΗ,
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΑΣΥΜΑΖΕΥΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟ ΕΧΘΡΙΚΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΩ ΞΑΝΑ ΠΕΡΙ ΝΑΥΑΡΧΙΔΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΕΤ ΚΑΙ ΣΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ), ΕΝΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΩΝ ΕΠΙΛΗΣΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΠΙΘΑΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΛΕΑΣΤΕΡΕΣ (ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΝΩ). ΜΗΠΩΣ ΕΙΔΕΣ ΑΠΟΨΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟ CAYENNE? ΤΟΝ ΕΤΣΟΥΞΕ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΠ,ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ ΤΟΥ?
    ΛΟΙΠΟΝ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΠΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΣΕ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ. ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ Ο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΜΕΣΣΙΑΣ Γ.Π. ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΧΘΡΙΚΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΠΟΛΙΤΗ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ όσο και να προσπαθείς το μαύρο άσπρο δεν γίνεται, θα φύγετε νύχτα, θα σας πάρουμε με τις πέτρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τα φορολογικά μέτρα είναι δίκαια. Αφού οι κάθε νόμιμοι άρα και ηθικοί Βουλγαράκιδες φοροαποφεύγουν ήρθε και το καλοκαίρι και οι Στυλιανίδιδες έχουν έξοδα πoιός θέλετε να τα πληρώσει o τούρκος φορολογούμενος ή η Siemens;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. αν και η ανάλυση είναι γκεμπελική, δεν είμαι σίγουρος εάν έχετε πάρει απολυτήριο λυκείου...

    πχ το αεπ από το 2000 μέχρι το 2007 πρέπει να παρέμεινε σταθερό... ενώ η φορο-διαφυγή/αποφυγή ίσως και να μειώθηκε δραστικά τα τελευταία χρόνια

    τέλος, ενώ η κατανάλωση μειώνεται η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα με νέους φόρους επί της κατανάλωσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΕΧΕΤΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΟΛΙΤΗ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΟΡΓΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΣΠΕΙΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Συγχαρητήρια για το site και την οικονομική ανάλυση!
    Τα Μ.Μ.Ε παπαγαλιζουν οτι εξυπηρετεί το ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ.
    Μας εχουν πνίξει οι πρασινοφρουροί δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ της διαπλοκής.
    Ειναι απίστευτο ενα κομα του 40% να μην στηρίζεται απο κανένα σοβαρό ΜΜΕ.
    Αυτό πρέπει να αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Το σωστό να λέγεται. Για τον λόγο αυτό λοιπόν οι περισσότεροι λαθρομετανάστες επιλέγουν την Ελλάδα; Για να αυξήσουν το κατα κεφαλή εισόδημά τους; Σε λίγο όλοι οι Ευρωπαίοι θα μεταναστεύσουν στην Ελλάδα για να περνάνε καλά και οικονομικά. Θα ήθελα να παρακαλέσω την Κυβέρνηση Καραμανλή να μην αυξάνει τόσο πολύ και γρήγορα το βιωτικό επίπεδό μας διότι κινδυνεύουμε να γίνουμε ο παράδεισος της Ευρώπης με τις παραπάνω παρενέργειες. Νομίζω ότι εδώ politi έχεις και εσύ ευθύνη. Από το blog να προτρέψεις την κυβέρνηση να μην αυξάνει τόσο πολύ και γρήγορα το κατά κεφαλή εισόδημα διότι υπάρχει κίνδυνος έτσι που πάνε να μας κάνουν όλους ζάμπλουτους. Και τότε τι θα κάνουμε όλοι εμείς οι πλούσιοι έλληνες χωρίς φτωχούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΣΟΚ Α.Ε ΤΩΝ ΔΕΚΟ,ΕΡΤ ΚΛΠ
    ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙ ΤΟΙΣ% ,ΘΕΣΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ, ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΟΓΙΑ
    ΑΝΑ ΔΕΚΟ,ΠΡΟΝΟΜΙΑ.
    ΑΡΚΕΤΗ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Λοιπόν, επειδή πέφτει πολύ κλάμα για τα κακά ΜΜΕ που παρσουσιάζουν τη ΝΔ να πηγαίνει στραβά ενώ η αλήθεια είναι πως ο γιαλός είναι στραβός, ιδού τι έλεγε ο κος Πρετεντέρης πριν ταχθεί στο πλευρό της Νέας Διακυβέρνησης:
    "Κανένας άλλος πολιτικός πέραν του σημερινού πρωθυπουργού δεν επιχείρησε να δημιουργήσει ένα σύστημα απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης, πρώτα μέσα από την ιστορία του «βασικού μετόχου» και ύστερα, όταν δεν του βγήκε η ίντριγκα, μέσα από πάσης φύσεως μηχανισμούς πίεσης, εκβιασμού και εκμαυλισμού." 5-9-2007
    Ήταν η ύστατη κρίση ειλικρίνειας εκ μέρους του. Μετά μπήκε κι αυτός στο σύστημα που περιγράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "Βασικά είμαι αγανακτισμένος με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τα αυτοκίνητα.
    Είμαι πολύτεκνος και με τρελή οικονομία κατάφερα φέτος τον Ιούνιο να αγοράσω ένα επταθέσιο αυτοκίνητο 2.000 κυβικών, όχι για να το παίξω ψώνιο στην πλατεία Κολωνακίου, αλλά για να εξυπηρετήσω τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς μου...
    Προφανώς επταθέσιο αυτοκίνητο, ασφαλές για να μπορέσει να μεταφέρει 7 άτομα, χρειαζόταν να είναι 2.000 κυβικών, αλλιώς θα το σπρώχναμε.
    Ρωτάω τώρα ο αφελής : θα πρέπει να πληρώσω επιπρόσθετο φόρο, εγώ ο πολύτεκνος, για το αυτοκίνητο μου, που είναι είδος πρώτης ανάγκης ;
    Σημείωση απαραίτητη : την μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση στα αυτοκίνητα για τους πολύτεκνους, το κράτος την δίνει μόνο στα 2.000 κυβικά!!!! Δηλ. αν ήθελα να πάρω αυτοκίνητο 1.800 κυβικών το κράτος δεν θα μου χάριζε όλο το τέλος ταξινόμησης!!!!!!!!
    Τρελό; όχι ελληνικό."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μα συγνώμη εγώ γράμματα δεν ξέρω αλλά το ποσοστό φορολόγησης επί % του ΑΕΠ είναι φυσικό να πέφτει όταν απαλλάσεις κάποιους πλούσιους που πληρώναν φορους τα προηγούμενα χρόνια ή αυξάνεις το ΑΕΠ. Αυτά να τα πεις αλλού δεν πείθεις κανένα. Το θέμα αγαπητέ είναι ποιός επωφελήται από την αύξηση του ΑΕΠ και πως αυτό διαμοιράζεται στις κοινωνικές τάξεις και επίσης πως η φορολογία διαμοιράζεται στις κοινωνικές τάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. μ εκανες και γελασα... τι μπορει να σκαρφιστει ενας ανθρωπος για να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κάποιον Αλογοσκούφη τον θυμάσε politis; Έχει γράψει ένα βιβλίο. Για διαβασέ το πρώτα και μετά έλα να το συζητήσουμε. Έλεος πια. Και στη προπαγάνδα υπάρχει ηθικό όριο πια. Έχετε ξεφύγει. Έχετε χάσει την ψυχραιμία σας. Τα ψέματα του Καραμανλή και τα δικά σου πια όχι δεν τα πιστεύει αλλά ούτε τα ακούει πια κανείς. Αλήθεια έχεις επαφή με τον πολιτικό χώρο που υποστηρίζεις; Έχεις μιλήσει με βουλευτές της περιφέρειας που όχι μόνο δεν μπορούν να πάνε στις περιφέρειές τους αλλά ούτε απέξω να περάσουν δεν μπορούν. Απορώ πως θα κάνουν εκλογές το Φθινόπωρο; Και έρχεσαι εδώ να μου πεις ότι το μαύρο τελικά είναι άσπρο. Μου θυμίζεις αυτόν που προεκλογικά έλεγε ότι δεν θα βάλει φόρους και σκαρφίστηκε κάτι διαφημίσεις με παπαγαλάκια. Έλεος ρε παιδιά πλέον έλεος. Πάνω από τα πρόσωπα πάνω από τα συφέροντα υπάρχει και η πατρίδα μας ρε παιδιά. Είναι εικόνα κράτους αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χρόνια τώρα οι Κυβερνήσεις κρύβουν πίσω από τους αριθμούς την αποτυχία και την ρεμούλα τους.
    Τους ίδιους αριθμούς χρησιμοποιεί και η ΕΕ για να να υπάρχει ισσοροπία.
    Άλλοτε μας λένε ότι δεν φταίει η κρίση για τα χάλια μας και άλλοτε μας πετάνε πίνακες για να μας πείσουν ότι είμαστε καλά.
    Χρόνια τώρα νοιώθουμε μεταξύ ανεκτικότητας, στην καθημερινότητα, και πλούτου, στους αριθμούς.
    Και έρχεται και ο κ. Δούκας, ναι ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας, να μας πει ότι είμαστε ηλίθιοι που πιστεύουμε τον νυν Υπουργό όταν μιλάει για το χρέος.
    Ο ίδιος άλλα έλεγε όταν ήταν υφυπουργός και άλλα τώρα.
    Και δεν μου φαίνεται ότι έχει αλλάξει κόμμα.
    Οι δε αναλύσεις για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις πιο πάνω είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @ Ο νοών.. νοείτω
    Όταν χρησιμοποιούμε την έκφραση "ανεπαρκείς", καλό θα ήταν να την τεκμηριώνουμε.
    Στην αντίθετη περίπτωση είτε δεν την χρησιμοποιούμε καθόλου, είτε κινδυνεύουμε δικαίως να μας κατηγορήσουν για το φαινόμενο της ολικής δαιμονοποίησης και του μηδενισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Aγαπητέ Μέτοικε,
    Έχεις δίκαιο και θα απολογηθώ.
    Η λέξη ανεπαρκείς, έγκειται στην έλλειψη στοιχείων που τεκμηριώνουν το αποτέλεσμα που έφεραν οι μεταρρυθμίσεις.
    Για την πρώτη, κατά πόσον έγινε πιο δίκαιο, διαφανές, και λειτουργικό το φορολογικό σύστημα.
    Επίσης ποία η σχέση ανταποδοτικότητας της φορολογικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, προς την οικονομία (νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, προσδοκώμενη αύξηση εσόδων σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση)
    Για την δεύτερη, κατά πόσον η κατά 1000€ αύξηση του αφορολογήτου καλύφθηκε από την μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών συντελεστων.
    Για την τρίτη, κατά πόσον η κατάργηση του ΦΜΑΠ, επιβάρυνε τα χαμηλά εισοδήματα, ανακούφισε τα υψηλά αντίστοιχα με την κατάργηση των φόρων που αναφέρεις σωστά.
    Τέλος, επειδή θεωρώ ότι κάθε μέτρο πρέπει να κρίνεται επί μέρους αλλά και ως όλον, αφού ανήκει σε ένα σύνολο που λέγεται οικονομία, να μετριέται η αποτελεσματικότητα και η ανταποδοτικότητά του και να παρουσιάζεται σε αντίστοιχους αριθμούς.
    Δεν μου αρκεί η δίκη προθέσεων, χρειάζομαι και τα αποτελέσματα.
    Πάντα καλόπιστα αλλά και με ειλικρίνεια.
    Και εμείς οι πολίτες αλλά και η εκάστοτε Κυβέρνηση.
    Πιστεύω να διόρθωσα το σφάλμα μου, και σου ζητώ συγγνώμη εάν σε έθιξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή