Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Σχέδιο Ανάν για το Τουρκοκουρδικό.


Η Άγκυρα θέλει λύση του Κυπριακού κατά το Σχέδιο Ανάν (σε επιδεινωμένη μάλιστα εκδοχή του) και καταγγέλλει τους Κυπρίους που το απέρριψαν.

Αν οι Τούρκοι το θέλουν για λύση του Κυπριακού, γιατί δεν το υιοθετούν για λύση του προβλήματος των είκοσι εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας, μειονότητας αντίστοιχης σε ποσοστό πληθυσμού με τους Τουρκοκυπρίους;

Το ερώτημα διατυπώνεται σε άρθρο του Μάρκους Τέμπλαρ, Αμερικανού ιστορικού και εμπειρογνώμονα για τα Βαλκάνια, ο οποίος, περιγράφει ως εξής τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάν για τη θεραπεία της Τουρκίας από τη ...χρόνια πληγή της κουρδικής ανταρσίας:

Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων που ζουν στην Τουρκία (τουρκικής και κουρδικής) και με την έγκρισή της σε δημοψήφισμα, το σημερινό κράτος παύει να υφίσταται και αντικαθίσταται από ένα νέο.

Από αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής, ακόμη και αν η μια ή η άλλη περιοχή το ζητήσουν με συντριπτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου, η Τουρκία γίνεται ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, στο οποίο το 37% της επικράτειας περιέρχεται στην εξουσία της νέας κουρδικής κυβέρνησης.

Το νέο ομοσπονδιακό κράτος τιτλοφορείται ψευδεπίγραφα «Ενωμένη Τουρκική Δημοκρατία» και υπό το νέο του Σύνταγμα οι δύο μεγαλύτερες εθνικές ομάδες (Τούρκοι και Κούρδοι) έχουν ίση αντιπροσώπευση στη Γερουσία, παρά την πληθυσμιακή τους ανισότητα. Με αυτήν τη διάταξη το κράτος περιέρχεται σε ακινησία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο (που λύνει τα αδιέξοδα) αποτελείται επίσης από ίσο αριθμό Κούρδων (18% του πληθυσμού) και Τούρκων (80% του πληθυσμού) δικαστών, με επιπλέον τρεις ξένους δικαστές. Έτσι τρεις ξένοι δικαστές θα ρίχνουν τις κρίνουσες ψήφους.

Τουρκικοί και κουρδικοί πληθυσμοί μετατοπίζονται, ο καθένας στην αντίστοιχη περιοχή του.Για τους Τούρκους ισχύουν περιορισμοί των δικαιωμάτων τους για επιστροφή και μόνιμη εγκατάσταση στα σπίτια και τις περιουσίες τους στην κουρδική περιοχή, αλλά για τους Κούρδους δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί.

Επιπλέον οι Τούρκοι που παρέμειναν στα κουρδικά εδάφη δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν ποτέ το 6% των κατοίκων ενός χωριού. Έτσι οι Τούρκοι εμποδίζονται να αποκτήσουν δικό τους σχολείο ή και να κάνουν παιδιά, εάν το ποσοστό του 6% έχει συμπληρωθεί.

Η οικονομία της νέας ομοσπονδιακής Τουρκίας είναι χωρισμένη -χωρίς κοινή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Επιπλέον Τούρκοι επιχειρηματίες δεν επιτρέπεται να επενδύουν στο κουρδικό κράτος.

Και ενώ οι Κούρδοι επωφελούνται όλων των παραπάνω διατάξεων, οι Τούρκοι φορολογούμενοι επωμίζονται το κόστος όλων αυτών των τροποποιήσεων και συμβάσεων της νέας δημοκρατίας, επειδή τα Ηνωμένα Έθνη κρίνουν ότι οι Κούρδοι υπέφεραν στις προηγούμενες δεκαετίες και πρέπει να αποζημιωθούν.

Επιπροσθέτως, οι Τούρκοι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις ζημίες που υπέστησαν με την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν.

Η ανωτέρω ανάλυση περιγράφει με απλά λόγια TI απέρριψαν οι Κύπριοι με το Δημοψήφισμα της 24 Απριλίου 2004 και τι μπορούν να υιοθετήσουν οι Τούρκοι με την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν (που τόσο τους αρέσει) για το ....δικό τους μειονοτικό πρόβλημα.

ΥΓ. Εκτός του κ. Ερντογάν το άρθρο αφορά και τους παρ' ημίν φανατικούς προπαγανδιστές του Σχεδίου Ανάν του ΕΛΙΑΜΕΠ, τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ, τους Οικολόγους Πράσινους και τους βαρόνους των ΜΜΕ, με τα κουρδισμένα παπαγαλάκια τους.

«paron»

21 σχόλια:

  1. Πολίτη κοίτα που φθάσαμε. Αμερικανός να προασπίζεται τα εθνικά μας ζητήματα και οι Έλληνες που αναφέρεις στο ΥΓ, όχι μόνο να μην τα υπερασπίζονται , αλλά να τα πολεμούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολίτη αυτό το ξέχασες .Δοθέντος ότι δεν υπάρχει ιεραρχία των νόμων μεταξύ των συνιστώντων κρατών, η «ομοσπονδία» είναι στην πραγματικότητα συνομοσπονδία, στην οποία τα συνιστώντα κράτη αποτελούν την πηγή του Δικαίου για την κεντρική εξουσία και όχι το αντίστροφο!
    (Πρέπει να σημειωθεί ότι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την αρχική συνομοσπονδιακή δομή τους ήταν ότι δεν ήταν λειτουργική. Το Σύνταγμα του 1789 έδωσε σαφή ομοσπονδιακή υπεροχή έναντι της νομοθεσίας των Πολιτειών.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδια μηπως η Ντορα και ο Γιωργακης κανουν παρεα με τους λαθος αμερικανους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ καλό άρθρο.Συγχαρητήρια!
    Σαφέστατη και πολύ καυστικός ο παραλληλισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ πολίτη, πολύ καλό και αρκετά διαφωτιστικό άρθρο.
    Όμως αγαπητέ, μήπως ξέχασες στο ΥΓ να βάλεις και τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος συζητά και διαπραγματεύεται το σχέδιο Ανάν αυτούσιο και με μερικές ...διακοσμητικές αλλαγές (παρά το ηχηρό ΟΧΙ του Κυπριακού λαού);
    Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία.
    Εύχομαι καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το δυνατό Οχι του 2004 ,απέδειξε ότι τα αντιστασιακά αντανακλαστικά των πολιτών είναι σε θέση να υπερβούν τη σιωπή που επιβάλλουν οι δυνάμεις που επιθυμούν να «τελειώσουν» την Κύπρο και το Κυπριακό εδώ και τώρα.
    Όσο για το Κουρδικό ...ας όψεται ο Πάγκαλος και ο Σημίτης. Με τον Οτσαλάν ελεύθερο σήμερα τα πράγματα θα είχαν φθάσει σε πολύ διαφορετικό επίπεδο.
    Το κύριο μέλημα της Τουρκίας θα ήταν στην ανατολή της και όχι στο Αιγαίο ή στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολίτη να συμπληρώσω στο άρθρο ότι:Η Τουρκία του...σχεδίου Ανάν (όπως το παρουσιάζεις) γίνεται το πρώτο κράτος του Ο.Η.Ε. που του .....απαγορεύεται μονίμως να έχει στρατό.

    Γιατί αυτό προέβλεπε το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο. Τέτοιο μέτρο δεν ίσχυσε ούτε για τη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε για το Ιράκ του Σαντάμ.

    Η Κύπρος αποκλειόταν επίσης από οποιαδήποτε τωρινή ή μελλοντική δραστηριότητα του ευρωστρατού, ....χωρίς τη συγκατάθεση της Άγκυρας.

    Ενώ όμως την Κύπρος την αφόπλιζε και ο ευρωστρατός απαγορευόταν, προβλέπετο η διαιώνιση της παρουσίας τουρκικών και βρετανικών δυνάμεων στο έδαφός της, με διευρυμένα μάλιστα δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης.

    Αν η Τουρκία και η Βρετανία αποκλείουν τη χρήση των δικαιωμάτων επέμβασης, γιατί επιμένουν στη διατήρησή τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από πού προέκυψε το τέρας; Να δούμε τι λέει ο Μίκης Θεοδωράκης;

    Ο Κόφι Ανάν δε θα εμφάνιζε ποτέ αυτό το ανοσιούργημα, αν δεν βρίσκονταν στην Ελλάδα και στην Κύπρο πολιτικοί που –στης Ουάσιγκτον τα ρήματα πειθόμενοι– θα του επέτρεπαν να το κάνει. Αφήνω σε άλλους την προσπάθεια να ερμηνεύσουν τι εννοούσε ο Φερχόιγκεν όταν έλεγε ότι το 1999 άλλα του υποσχέθηκαν οι τότε ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου. Ας απαντήσουν εκείνοι.

    Θυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2000, ο σύμβουλος του Eλληνα πρωθυπουργού Γιώργος Πανταγιάς, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Ντενκτάς - Κληρίδη που κατέληξαν στην εμφάνιση του Σχεδίου Ανάν, με άρθρο του υποστήριξε ότι το νομικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δευτερεύουσα σημασία, θέση που στέρησε τη διαπραγμάτευση από τη σημασία της και αντί να οδηγήσει σε κάποιο «συμβιβασμό», οδήγησε τελικά σε πλήρη συνθηκολόγηση, σε παράδοση την ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις.
    Ο Γλαύκος Κληρίδης επέμενε μέχρι τότε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν εντός των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε., δέχτηκε όμως μετά να συζητήσει με τη διαδικασία «όλα στο τραπέζι».

    Κληρίδης, Σημίτης και Παπανδρέου έπεισαν, με τη στάση τους και τις δηλώσεις τους, ότι ήταν έτοιμοι να δεχτούν τα πάντα, με αποτέλεσμα Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλλες να λένε στους διαδόχους τους ότι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους!

    Η Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σημίτη-Παπανδρέου πίεσε για την αποδοχή της συμφωνίας της Νέας Υόρκης (της υποχρεωτικής επιδιαιτησίας Ανάν), ώστε να δυσκολέψει ακόμη και την επόμενη κυβέρνηση της Αθήνας και τον κο Παπαδόπουλο να πουν ενδεχομένως όχι.
    Κι αφού τα έκαναν όλα αυτά, ζήτησαν από τον κυπριακό (και τον ελληνικό) λαό να συγκατατεθεί στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποκύπτοντας στις πιέσεις που οι ίδιοι συνέβαλαν για να ασκούνται, ώστε να μη στενοχωρηθούν Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Φερχόιγκεν.

    Ευτυχώς, οι πολίτες της Κύπρου (αλλά και της Ελλάδας) αποδείχτηκε τελικά ότι έχουν και μυαλό και ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επειδή μερικοί γράφουν συνέχεια για Σημίτη-Παπανδρέου-Πάγκαλο και επικρίνουν και την τωρινή στάση του Χριστόφια, να θυμηθούμε λίγο τι είπε ο Καραμανλής για το σχέδιο Ανάν: "τα θετικά σημεία του σχεδίου υπερτερούν των αρνητικών" αν δεν κάνω λάθος. Με άλλα λόγια, το ίδιο πράγμα είπαν όλοι με εξαίρεση στην Ελλάδα τα 2 "άκρα", το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. Για να μην παθαίνουμε αμνησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή τή συνταγή (καί κάποιες άλλες) τόλμησε καί τούς χάλασε ο Καραμανλής.
    Γι΄αυτό αντιμετωπίζεται "κάπως" εχθρικά από κάποιους "συμμάχους".
    Ή μήπως αντιμετωπίζεται φιλικά καί απλά είμαστε συνομωσιομανείς?
    Φυσικά οί μύωπες θά πούν ότι μετά από 5+ χρόνια δέν είναι δυνατό νά ευθύνεται ακόμα τό ΠΑΣΟΚ.
    Οπως καί μέ τά πρόστιμα καί τά δάνεια.

    Καί όσο γιά τήν Τουρκία, κατά τή γνώμη μου αυτοπαγιδεύεται, επιδιώκωντας εφαρμογή μονομερών σχεδίων ή καί τού διεθνούς δικαίου κατά τό δοκούν (βλ. δίκαιο τής θάλασσας).
    Αυτή της τήν αυτάρεσκη διπλωματική συμπεριφορά, κάποια στιγμή θά τήν πληρώσει.
    Καί αυτή η στιγμή, πού δέν θά είναι τόσο χρήσιμη, άρα καί ανεκτή από κάποιους στρατηγικούς "συμμάχους" της, πλησιάζει.
    Οί εξελίξεις στό Ιράν εκτός από απρόσμενες είναι καί απρόβλεπτες.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο κος Marcus Alexander Templar, Αμερικάνος γεννηθείς στη Θεσσαλονίκη μας χαϊδεύει τα αυτιά μ' αυτό που υποννοεί. Μακάρι να είχε δίκιο.
    Υπάρχει όμως μία μικρή διαφορά, που για το δικό μας καλό δεν πρέπει να λησμονούμε.
    Το 1974 ως κράτος (παίζοντας παιχνίδια μέσα στην Κύπρο) η Ελλάδα έχασε έναν πόλεμο. Ναι είχαμε ένα δικτατορικό καθεστώς αποτελούμενο από ανδρίκελα, αλλά απ' τη στιγμή που η τεράστια πλειοψηφία το ανεχόταν για 7 ολόκληρα χρόνια δεν υπάρχουν δικαιολογίες.
    Οι Τούρκοι απ' την άλλη δε έχασαν τον (εμφύλιο) πόλεμο απέναντι στους Κούρδους, ίσα-ίσα. Έχουν πλεόν εδώ και χρόνια το πάνω χέρι. Λογικό είναι λοιπόν να είναι σε θέση να ορίζουν αυτοί τους όρους του παιχνιδιού. Σε αντίθεση με τους ηττημένους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους που εδώ και 35 χρόνια ζουν σε μία κατεχόμενη (κατά το ήμισυ) Κύπρο.
    Αυτή είναι η διαφορά του νικητή και του ηττημένου και αποτυπώνεται σε κάθε συνθήκη συνθικολόγησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος 3.53
    Μάλλον δεν θυμάσαι φίλε και μου προξενεί κατάπληξη.
    Ο Καραμανλής ήταν κατά του σχεδίου Αννάν συντασσόμενος με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αυτό το ήξεραν και οι πέτρες, και μάλιστα τον κατηγορούσαν γι` αυτό Παπανδρέου-Σημίτης.
    Απλά ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας έπρεπε να δείχνει ότι κρατά μια ισορροπία.
    Το παιχνίδι ήταν στημένο σε συνεργασία με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο.
    Άλλωστε και οι δηλώσεις Φερχόιγκεν που έκανε μετά από καιρό το αποδεικνύουν αφού λέει ότι "ξεγελάστηκε από την Ελλάδα και την Κύπρο".
    Μη τρελαθούμε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Ανώνυμο 5:51

    Επειδή έγραψα πως θυμάμαι τον Καραμανλή να λέει "τα θετικά σημεία του σχεδίου υπερτερούν των αρνητικών" και μου απάντησες "Μάλλον δεν θυμάσαι φίλε και μου προξενεί κατάπληξη", το έψαξα για να βεβαιωθώ πως δεν είμαι ελέφαντας.
    Η ακριβής διατύπωση είναι:
    "Τα θετικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν είναι υπέρτερα των αρνητικών στοιχείων και η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου μπορεί να βελτιώσει τις όποιες δυσκολίες".

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=530601

    Τώρα, αν εσένα σου έχει πει ο ίδιος πως είπε μεν αυτά, αλλά άλλα εννοούσε, εγώ δεν το ξέρω.
    Και δεν με ενδιαφέρει κιολας για να είμαι ειλικρινής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Ανώνυμο 6.45
    Μάλλον χρωματικός ελέφαντας είσαι αγαπητέ.
    Και μάλλον δεν ξέρεις και Ελληνικά.
    Γράφω:"Απλά πρωθυπουργός της Ελλαδος έπρεπε να δείχνει ότι κρατά τις ισορροπίες"( δηλ. για την ανωτέρω δήλωση ).
    Μετά γράφω αλλά δεν απαντάς (μιας και δεν ...σε ενδιαφέρει.....!!!!!)ότι " Το παιχνίδι ήταν στημένο με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο. Άλλωστε και οι δηλώσεις Φερχόιγκεν το αποδεικνύουν"
    Παραθέτεις μια πρόταση και προσπαθείς να μας βγάλεις όλους τρελούς. Τα γεγονότα είναι πρόσφατα και τα θυμόμαστε πολύ καλά αγαπητέ ....χρωματιστέ πράσινε Ελέφαντα ,που.... δεν σε ενδιαφέρει!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @3.53 - 6.45
    Ρε παλικάρι εσύ που ήσουν το 2004 ? Μήπως σπούδαζες και εσύ στην Αμερική και δεν παρακολουθούσες τα πολιτική δρώμενα?
    Μιας και σου αρέσουν οι παραπομπές θα σου καταθέσω ένα απόσπασμα από ομιλία του κ. Καραμανλή στην Βουλή , (παρόντος φυσικά του κ. Παπανδρέου που δεν ...απάντησε επί της ουσίας)

    Άκου λοιπόν (μιας και αφού έλειπες για ....σπουδές δεν τα ξέρεις):"Είστε εσείς, που φτάσατε στο σημείο να «φοβερίζετε» τους Έλληνες της Κύπρου πως, αν δεν δέχονταν το Σχέδιο Ανάν, θα επακολουθούσαν, δήθεν, μαζικές αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους. Περηφανεύεστε ακόμα για την προσπάθειά σας να επιβληθεί το σχέδιο Ανάν, πριν μπει η Κύπρος στην Ε.Ε.; Περηφανεύεστε για τις πιέσεις σας στον κυπριακό λαό, την ώρα του δημοψηφίσματος; Ξεχάσατε τι έλεγαν τότε οι δικοί σας σύντροφοι για την πολιτική που ασκούσατε; Μιλούσαν για «πλήρη σύγχυση, που οδηγεί σε χώρα υποτελή». Για «ανιστόρητες επιλογές». Για «απραξία και ανυπαρξία».Για δικά σας «πισώπλατα μαχαιρώματα».Τα ξεχάσατε όλα αυτά; Δικοί σας σύντροφοι ήταν, δικοί σας συνεργάτες".

    Ο Κ. Καραμανλής προειδοποίησε (λίγο πιο κάτω) όσους σκέφτονται να επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν, «ένα σχέδιο που ανήκει στο παρελθόν», όπως είπε, ότι δεν διδάχτηκαν από την Ιστορία.
    Εδώ η παραπομπή
    http://www.primeminister.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=7004

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς τον 6.45
    Θα μας τρελλλλλλάνεις ρε φιλαράκι.

    "Τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ.Χριστόφιας χαρακτήρισαν το σχέδιο Ανάν άκυρο και τόνισαν ότι δεν μπορεί να επανέλθει ως βάση διαπραγμάτευσης".
    http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/03/06/060308%208.pdf

    "Ετσι, η Αμερική δεν έχει ξεχάσει (ούτε έχει συγχωρέσει) το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής έχει ακολουθήσει σχετικά ανεξάρτητη πολιτική στις συνδιαλλαγές του με τη Ρωσία. Επίσης, δεν μπορεί να συγχωρέσει τη θαρραλέα άρνησή του να δεχτεί το Σχέδιο Αναν.
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=260634&ct=6&dt=22/03/2009

    Και η επίσημη διπλωματική τοποθέτηση του κ. Καραμανλή ήταν ΜΙΑ και ΔΕΔΟΜΕΝΗ: " H Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται". Τελεία και παύλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το πρόβλημα πάντως δεν είναι οι Αμερικανοί η οι Τούρκοι αλλά εμείς που είμαστε ανίκανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι Παπανδρέου πάντα ήταν ανθέλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνώ με τον George Kesarios. Όχι, δεν συνωμωτεί το σύμπαν εναντίον μας, αλλά η βλακεία και ανικανότητά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή