Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Σκοτάδι στις σκέψεις των πολιτών.


Κάθε ακραία μορφή έκφρασης ανέκαθεν - πόσο μάλλον σήμερα- είναι καταδικαστέα. Όμως, πέρα και μαζί με αυτό ,τα άκρα με τις πολλαπλές εκφράσεις της λογικής που τα διέπει, αποτελούν πραγματική απειλή η οποία παρακολουθεί σε καθημερινή βάση και διαβρώνει ηθικά την ανθρωπότητα . Είτε μέσω της στέρησης , είτε μέσω του εθισμού στην παθητική αποδοχή του παράλογου. Αυτή η διεργασία στις συνειδήσεις των ανθρώπων συντελείται ακούσια.

Ας δούμε ορισμένα τυχαία παραδείγματα . Στο Ιράν επικρατεί ένα συγκαλυμμένο (αποτυχημένα) θεοκρατικό καθεστώς , όπου επικρατεί η δημοκρατική στέρηση στην ακραία μορφή της. Μάλιστα προχθές το ιρανικό καθεστώς μπλόκαρε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook, εν όψει των προεδρικών εκλογών!

Χιλιάδες υποστηρικτές του υποψήφιου Χουσεΐν Μουσάβι χρησιμοποιούσαν το facebook, για να προωθήσουν με σοβαρότητα την προεκλογική εκστρατεία του, κάτι που φαίνεται να ενόχλησε τις αρχές. Άλλωστε είναι σύνηθες για τις ιρανικές αρχές να φιλτράρουν και να ελέγχουν ιστοσελίδες πολιτικού, κοινωνικού και σεξουαλικού περιεχομένου.

Την αντίθετη πλευρά της δημοκρατικής στέρησης, δηλαδή αυτής του εθισμού στην παθητική αποδοχή του παράλογου και της «καραγκιοζοποίησης» της πολιτικής, την συναντούμε σε ορισμένα δυτικά κράτη.
Μη ξεχνάμε το παράδειγμα της Ιταλίδας πορνοστάρ Τσιτσιολίνας, όπου ακριβώς μέσα από αυτές τις κοινωνικές παθητικές διεργασίες , βρέθηκε στην Ιταλική Βουλή.

Ας θυμηθούμε σήμερα και ας προβληματιστούμε.Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, στην κοινοβουλευτική ζωή της γειτονικής Ιταλίας έκανε την εμφάνισή του, το. αστέρι, που άκουγε στο όνομα Τσιτσιολίνα.
Μια νεαρά από την Ουγγαρία που αφού πέρασε από το σχολείο των μυστικών υπηρεσιών του τότε κομμουνιστικού καθεστώτος, βρέθηκε να μεσουρανεί στην Ιταλία, ως πορνοστάρ.

Η μια δόξα έφερνε την άλλη και γρήγορα η Τσιτσιολίνα ως υποψήφια βουλευτίνα ενός κόμματος περιθωριακών, γεύθηκε και την επιτυχία της εκλογής της στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.
Βέβαια η επιτυχία της , όπως θυμόμαστε οι πιο παλαιοί, οφείλονταν στο ότι η ...φέρελπις πολιτικός, στις πολιτικές συγκεντρώσεις πρόσφερε στους οπαδούς της και στο εν γένει φιλοθεάμον κοινό, το στήθος της εις κοινή θέα, χωρίς αιδώ και χωρίς αναστολές.

Βλέπουμε ότι ο ευτελισμός της πολιτικής έχει ακριβώς τους ίδιους στόχους και τα ίδια οδυνηρά αποτελέσματα, με την στέρηση πολιτικών ελευθεριών.
Το σκοτάδι στις σκέψεις των πολιτών.

16 σχόλια:

  1. Ας σκεφτούμε για ποιόν χτυπά η καμπάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά το λές...
    Το σκοτάδι στις σκέψεις των πολιτών !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουν περάσει και άλλοι από τα σχολεία των μυστικών υπηρεσιών...
    Το πράγμα δεν αλλάζει.Εάν δεν κάτσει κάτω η αντιπολίτευση στο σύνολό της να βρουν ολοι μαζί μια φόρμουλα όπου να μπαίνουν οι ΑΞΙΟΙ στη Βουλή και όχι τα παπαγαλάκια τότε κάτι θα αλλάξει στη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιός ενδιαφέρεται για την Τσιτσιολίνα σήμερα ?
    Τίποτα λιγώτερο ανώδυνο ως δυτική "ακρότητα" δε βρέθηκε ? Το Ιράκ και το Αφγανιστάν, η Γιουγκοσλαβία δεν αποτελουν ακρότητες, η σφαγή εκατομμυριών αμάχων ? Η μαζική αποβλάκωση, η δίχως όρια εξαθλίωση του πολίτη καταναλωτή στον ρεμούλ καπιταλισμό που κατατάσονται ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναί ναι , μας έχει περισέψει η σοβαρότητα σε αυτήν την χώρα και πρέπει την προστατέψουμε εμείς οι πολίτες με την επιλογή μας στην κάλπη .

    Να ξαναψηφίσουμε λοιπόν τους σοβαρούς μας κυβερνήτες παρακαλώ γιατί αλλιώς κινδυνεύει η χώρα :

    Καχριμάκης , Ζαγορίτης , Κούρκουλα , Τραγάκης , Γκερέκου , Βαρβιτσιώτης , Καϊλή , Κεφαλογιάννης , Καμμένος , Μπίστης κτλ κτλ κτλ

    Τώρα μάλιστα που οι παλιοί συνταξιοδοτούνται μην ξεχάσετε να ψηφίσετε τα παιδιά τους και τα ανήψια τους που τα κακόμοιρα αν δεν προσφέρουν ΕΡΓΟ σε τούτο το τόπο θα μαραζώσουν γιατί οι γονείς τους έτσι τους μεγάλωσαν . Με αρχές !

    (μη χέσω...)

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραίες εποχές μου θύμισες τώρα.Εμείς παίζαμε ιδεολογικό "πόλεμο" στα αμφιθέατρα και οι Ιταλοί είχαν πάρει τον κατήφορο, πίσω από την Τσιτσιολίνα.
    Δυστυχώς όμως ξαναγυρίζω στην σκληρή σημερινή πραγματικότητα, φίλε πολίτη, και μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι σχεδόν τους φθάσαμε στον κατήφορο.
    Βλέπεις τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα και όπως πάμε θα τους ξεπεράσουμε.
    Φιλικά
    Αλέκος Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ρήγμα που φώναζες τόσο καιρό πολίτη. ΤΟ ΡΗΓΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σεισμός στην ΚΟΖΑΝΗ. Ενεργοποίηση του ρήγματος. Σοβαρές οι ζημιές σε κτήριο της οδού Ιπποκράτους στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολίτη συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες ότι ο ευτελισμός της πολιτικής είναι μεγάλος κίνδυνος.
    Όμως αυτό που δεν λες είναι ότι ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο ευτελισμός της διάθεσης και της σκέψης των πολιτών.
    Από εκεί πηγάζει το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να κοιτάμε το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο.
    Δεν συμφωνώ με τους μονίμως "απορριπτικούς". Βγάζουν μονίμως την ουρά τους απ` έξω και προσποιούνται ότι για το "έγκλημα" φταίνε αυτοί που ..εκλέξανε. Δηλαδή οι πολιτικοί και όχι φυσικά αυτοί οι ίδιοι που τους εκλέξανε!!!!
    Είναι ή όχι παράλογο? Είναι ή όχι τουλάχιστον υποκριτικό ?

    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και αλλες φορες ο Πολιτης εχει επιτεθει στον Μπερλουσκονι.Γιατι αραγε;Mήπως επειδη πισω απο τα φαιδρα με τα μοντελα υπαρχει μια πολιτικη δυναμη που υπερασπιζεται αποτελεσματικα τα εθνικα συμφεροντα της Ιταλιας και δινει το κακο παραδειγμα στους παραλυτους δικους μας που αρνουνται να κυβερνησουν;
    Υπηρχε αρθρο για τον κινδυνο των λαθρομεταναστων.Ο ιδιος κινδυνος υπαρχει και στην Ιταλια,ομως εκει ο Μπερλουσκονι τους γυρισε πισω ενω εμεις εδω τους αφηνουμε να κατακλυζουν τη χωρα και παραπονουμεθα μετα για "αορατες δυναμεις" σα να μην υπαρχει κυβερνηση.Αν στην Ιταλια γινονταν αυτα που εγιναν εδω το Δεκεμβριο οι καραμπινιερι θα εσπαζαν κεφαλια ενω εδω ειχαμε την "αμυντικη σταση" Παυλοπουλου και κατηγοριες για το τι κανουν αλλα κομματα,μυστηριες απροσδιοριστες δυναμεις ενω προφανως η κυβερνηση η ενταταλμενη για τη διατηρηση της ταξης και του νομου δε φταιει σε τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντα μέσα στην επικαιρότητα. Αυτό λέγετε "η μπάλα στην εξέδρα". Δεν φταις εσύ αλλά τα κουτσά άλογα που υποστηρίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παπαγαλάκια τον τσιγκλάτε και προβλέπω και πάλι να σας κάψει την γούνα.
    Συνεχίστε για να χαιρόμαστε εμείς......όταν θα σας ξανακάψει την γούνα.

    Ροδομπουρδοροκόκινος Παπαγάλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το μόνο φωτεινό μυαλό τελικά είναι του Πρωθυπουργού μας , ο οποίος ΔΕΝ πιστεύει ότι ΟΥΔΕΙΣ εχρηματίσθη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υποστηρίζοντας όλοι, συνεχώς, με ποδοσφαιρική μανία, τα "κουτσά άλογα", προσδοκώντας τα "καλά και συμφέροντα" για την πάρτη μας, καταστήσαμε την ελλάδα "κουτσάλογο". Ουσιαστικά πριονίσαμε το κλαρί που πάνω του καθόμαστε, λειτουργώντας ως άξεστοι παλιόβλαχοι και τώρα δεν υπάρχει άλλη προοπτική απ' το να περιμένουμε να σπάσει σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι των κόσμων...
    Φανταστείτε να επικρατούσαν δύο πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας: η μία να υποστηρίζει τη στέρηση των ελευθεριών και η άλλη την παθητική αποδοχή του παραλόγου...
    Τι μας προφυλάσει από τη στέρηση των πολιτικών μας ελευθεριών?
    Τι μας προφυλάσει από την παθητική αποδοχή του παραλόγου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η παθητική αποδοχή του μεταμοντέρνου παράλογου οδηγεί στην ΟΛΟΚΛΗΕΩΤΙΚΗ στέρηση όχι μόνο των πολιτικών ελευθεριών, αλλά και των ατομικών. Αν συνφωνούμε ότι οι ελευθερίες του πολίτη είναι ήδη σοβαρά περιορισμένες, αλλοιώς ...τσίου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή