Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Ημιυπαίθριες... ιδιαιτερότητες.


Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται στην χώρα μας με βάση τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουμε και οι οποίες θα μας επέτρέπαν να αποφύγουμε τα προβλήματα αλλά και να βρούμε τις δικές μας λύσεις.

Η περίπτωσή μας δεν είναι όμοια με εκείνες των άλλων χωρών.
Απλά πρέπει να αναζητήσουμε πηγές εσόδων που εκτός της εισπρακτικής ωφέλειας θα συμβαδίζουν και με χρόνιες κοινωνικές απαιτήσεις.
Δηλαδή μέσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση να μπορέσουμε να βάλουμε μια τάξη σε αυτό που ονομάζουμε «κράτος» με τις παθογένειες του.


Θα μπορούσε π.χ η κυβέρνηση ,που εναγωνίως αναζητεί έσοδα , να προχωρήσει στην νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να «παντρέψει» την χρόνια κοινωνική απαίτηση με την άμεση εισροή εσόδων που θα βοηθούσαν στην ανάσα του προϋπολογισμού και στις απαιτήσεις της Κομισιόν.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα των απωλειών εσόδων από τη διατήρηση του αφορολόγητου των ελεύθερων επαγγελματιών.

Κατ΄ αρχήν, πρέπει να πούμε ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι σε κατοικίες καθιερώθηκαν το 1985, μετά τις αλλαγές και το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (Γ.Ο.Κ.). Με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, στην Ελλάδα, χτίζονται ετησίως κατά μέσο όρο 60.000 κατοικίες.
Αυτό σημαίνει ότι στα τελευταία 24 χρόνια κατασκευάστηκαν περί τις 1,5 εκατομμύριο κατοικίες. Εξ΄ αυτών, το 70% έχουν ημιυπαίθριους χώρους. Δηλαδή, περίπου 1 εκατομμύριο κατοικίες.

Με μια μετριοπαθή παραδοχή ο κάθε ημιυπαίθριος χώρος έχει κατά μέσο όρο εμβαδόν 10 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό εμβαδόν όλων των ημιυπαίθριων χώρων στην Ελλάδα φτάνει τα 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.


Με βάση αυτή την παραδοχή, θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα τίμημα περί τα 100ευρώ/τ.μ (που αποτελεί κοινωνικά δίκαιο και αποδεκτό), για όποιον επιθυμεί να νομιμοποιήσει τον ημιυπαίθριο χώρο.
Με την εκτίμηση ότι το 80% των ιδιοκτητών θα προχωρήσει στη νομιμοποίηση του χώρου αυτού (καθώς θα λύνει ένα χρόνιο βραχνά για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες) , αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να αντλήσει τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ.

Εάν προχωρήσει δε και στην νομιμοποίηση των γνωστών ...«playroom», που από υπόγεια και αποθήκες έχουν μετατραπεί σε κανονικά δωμάτια, υπολογίζεται ότι άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ μπορούν να εισπραχθούν από το δημόσιο. Το όφελος, δηλαδή, μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ!

Πώς, όμως, θα γίνει η διαδικασία της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων; Αυτό είναι και το πλέον κρίσιμο ερώτημα. Κι αυτό, γιατί για να νομιμοποιήσει κάποιος ημιυπαίθριο χώρο, θα πρέπει στην ουσία να εκδώσει καινούρια άδεια οικοδομής. Γεγονός, που σημαίνει επιπλέον έξοδα.
Για να αποφευχθεί αυτό, που δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιο αλλά ούτε και πάντα εφικτό, θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια λύση από το παρελθόν... που είχε χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχη περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτων.

Ποια είναι αυτή;
Πρόκειται για τη ρύθμιση του αείμνηστου, Αντώνη Τρίτση, με το σλόγκαν «Αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις». Πώς ακριβώς είχε εφαρμοστεί; Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προσέρχονταν στις αρμόδιες υπηρεσίες, υπέβαλαν απλά τα σχέδια του σπιτιού, συνοδευόμενα και από κάποια άλλα δικαιολογητικά και αποκτούσαν ένα τίτλο «Εξαίρεσης από την κατεδάφιση».

Αυτό, δηλαδή, που εξασφάλιζαν ήταν η διατήρηση του ακινήτου, η μη κατεδάφισή του. Με απλά λόγια η νομιμοποίηση του.
Η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση των ημιυπαίθριων χώρων: η βεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση κατεδάφισης του ημιυπαίθριου χώρου, σε ενδεχόμενη καταγγελία από τρίτο, αλλά και η μη επιβολή προστίμου από τις υπηρεσίες.

Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται και η φορολογική νομιμοποίηση για τη μεταβίβαση και αυτού του χώρου, καθώς είναι γνωστό ότι σε συμβόλαια αγοράς ακινήτων, ο ημιυπαίθριος χώρος δεν «εμφανίζεται» ως κανονικό τμήμα του σπιτιού, παρά το γεγονός ότι πληρώνεται ως τέτοιο από τον αγοραστή.

Άρα εκτός του άμεσου οικονομικού αποτελέσματος, εκτός της εξυγιαντικής και ορθολογιστικής οργάνωσης του κράτους , εκπληρώνεται και μια χρόνια κοινωνική απαίτηση.
Μέσω δε αυτής της πιο ορθολογιστικής οργάνωσης του κράτους τα οικονομικά -και όχι μόνο-οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στο 2009, αλλά προεκτείνονται και στο μέλλον, αποφέροντας έσοδα που στην αντίθετη περίπτωση δεν θα έρχονταν.

«Capital»

22 σχόλια:

  1. Αυτά τα μέτρα είχαν επιτυχία πριν την επανίδρυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Politi σορυ αλλά ακούω κάθε τόσο για ημιυπαίθριους χώρους και δεν ξέρω τι ακριβώς είναι.
    Μπορείς να μου εξηγήσεις ή οποιοσδήποτε άλλος φίλος.
    Maria K.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Maria K..
    Ημιυπαίθριος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα και μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων.
    Στην πράξη τώρα , μπορεί ένας ημιυπαίθριος χώρος από κατασκευής, να είναι τώρα το δωμάτιο σου, αφού στην πλειονότητα η πλευρά που παρέμενε ανοιχτή στα σχέδια , στην πράξη κτιζόταν προσθέτοντας άλλο ένα (παράνομο) δωμάτιο στο σπίτι.
    Δεν ξέρω εάν σε βοήθησα να το καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολιτη ακουμπας ενα μεγαλο θεμα. Δυστυχως οι κυβερνησεις μας δεν εχουν και δεν ειχαν ποτε προθεση να δωσουν οριστικη λυση στο προβλημα των αυθαιρετων. Παντα προωθουσαν "μισες-λυσεις" με σκοπο να κρατανε ομοιρους χιλιαδες Ελληνες οι οποιοι σε πολλες περιπτωσεις αναγκαζονταν να χτισουν αυθαιρετο ως πρωτη κατοικια μιας και τα σχεδια πολεως εμεναν αναλοιωτα για δεκαετιες.

    Και παντα σχεδον πριν απο καθε προεκλογικη περιοδο ανακοινωνονταν δηθεν ρυθμισεις για νομιμοποιηση αυθαιρετων για ψηφοθηρικους λογους παντα.

    Με δεδομενη λοιπον την ελλειψη βουλησης της πολιτειας να δωσει οριστικη λυση, οι πολιτες ειναι "υποψιασμενοι", οποτε ειναι λιγο αισιοδοξη η προβλεψη σου οτι το 80% θα τρεξει να πληρωσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Εγώ που δεν έχω κτίσει ημιυπαίθριο δηλαδή εγώ το κορόιδο τι θα πληρώσω; Μάλλον τα έξοδα.
    2. Εάν κάποιος δεν τον δηλώσει τον ημιυπαίθριο, πως θα τον βρούνε και τι θα του κάνουνε; Θα τον γρεμίσουν; Προφανώς οι άνθρωποι ψάχνουν για νέα κορόιδα.
    3.Με 100 ευρώ το μέτρο η νομιμοποίηση οι εργολάβοι θα οργιάσουν αφού τους παράνομους χώρους τους χρεώνουν όσο και τους νόμιμους. Θα κτίσουν και τους δρόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή η πρόταση μπορεί να προχωρήσει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα εξασφαλίσει πως από εδώ και πέρα δεν θα γίνει παράβαση με το κλείσιμο νέων ημιυπαίθριων χώρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι ας πούμε ότι γίνεται «νομιμοποίηση», αυτό σημαίνει ότι θα προσμετρηθεί και στα χιλιοστά της οριζοντίου ιδιοκτησίας;
    Θα γίνει επίσης και νέος πίνακας κατανομής δαπανών;

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ τον φίλο 3.22.
    Φίλε οι ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστό ημιυπαίθριο χώρο βρίσκονται χρόνια τώρα ανάμεσα στις φορολογικές πιέσεις του υπουργείου Οικονομικών καθώς και του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις πολεοδομικές παραβάσεις που υπάρχουν στα ακίνητα τους.
    Ως προς την πρώτη ερώτηση σου εσύ ως νόμιμος δεν θα πληρώσεις τίποτα. Αντίθετα (έμμεσα) θα εισπράξεις.
    Ως προς την δεύτερη θα ήθελα να σου πω ότι το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων αποτελεί πολεοδομική παράβαση, ενώ αν δεν δηλωθεί στην εφορία κατά το χρόνο μεταβίβασης του ακινήτου είναι και φορολογική παράβαση, αφού οφείλεται φόρος μεταβίβασης.

    Στην περίπτωση που ο κλειστός ημιυπαίθριος χώρος δεν δηλώνεται στην εφορία και δεν εμφανίζεται στο συμβόλαιο αγοράς της κατοικίας, ο ιδιοκτήτης του απειλείται με την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων. Αν η εφορία κάνει αυτοψία (ή κάποιος καλοθελητής γείτονας τον καρφώσει) και διαπιστώσει ότι ο χώρος έχει κλειστεί πριν από τη μεταβίβαση του ακινήτου τότε θα καλέσει τον φορολογούμενο να πληρώσει τον φόρο (11% επί της αντικειμενικής αξίας του τετραγωνικού), πρόσθετο φόρο για ανακριβή δήλωση ο οποίος ανέρχεται σε 3% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, αλλά και πρόστιμο που είναι 1% επί του αναλογούντος φόρου για κάθε μήνα που πέρασε από την ημερομηνία της αγοραπωλησίας.

    Ακόμα και στην περίπτωση που καταβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα για τον ημιυπαίθριο χώρο στην εφορία, για την πολεοδομία το διαμέρισμα παραμένει παράνομο και για να νομιμοποιηθεί οριστικά επιβάλλονται δύο πρόστιμα:
    Ανέγερσης, που καταβάλλεται εφάπαξ.
    Διατήρησης, που πληρώνεται για κάθε χρόνο που παραμένει η παρανομία.

    Όπως βλέπεις τα χρήματα είναι πάρα πολλά , όπως πάρα πολλοί είναι και οι ταλαίπωροι άνθρωποι που δεν έχουν να τα πληρώσουν.

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο 3.31. Νομίζω ότι αυτό που κάποια στιγμή ήθελαν να περάσουν , αλλά δεν ξέρω που σκάλωσαν, δηλ. να περιορίσουν το βάθος των ημιυπαίθριων στα 1.70-1.80 μέτρα, αυξάνοντας το όριο του πλάτους , θα ήταν μια λύση.Με αυτές τις διαστάσεις βάθους δεν είναι δυνατόν να κτιστεί για να χρησιμοποιηθεί ως δωμάτιο.

    Ότι και να γίνει, η υπόθεση είναι καθαρά κοινωνική και έτσι πρέπει να την δούμε και εμείς που δεν έχουμε διαπράξει την παρανομία, αλλά και το κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το να φορολογήσεις τώρα τους ημιυπαίθριους μου φαίνεται σαν μέτρο που θα πέσει στους μεσαίους γιατι οι φτωχοί είναι στοι νοίκι ή στο δρόμο και οι πλούσιοι δεν έχουν αναγκη από ημιυπαίθριους... η μεσαία τάξη είναι τα κυρίως θύματα της κρίσης και ο στυλοβάτης της ισοροπίας στην κοινωνία (ο ρόλος της αποδυναμώσης τα τελευταία χρόνια της μεσαίας τάξης στα δεκεμβριάνα έχει εκτιμηθεί απο κανένα σαν ένα απο τα αίτια? χωρίς να καταργεί άλλες αιτίες που έχεις αναφέρει). Νομίζω ότι αν ο δημόσιος τομέας δούλευε και ξόδευε σωστά ΠΟΛΛΑ δις θα βρίσκονταν όχι μόνο 1 που αναφέρεις και εκεί θα έπρεπε να δοθεί το βάρος. Δεν μιλάω απλά για τις μίζες αλλά για ορθολογισμό (να δίνεις πχ Χ εκατ. για εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και να το βάζεις κάτω από τέντες να χαλάει και να τον ξαναγοράζεις σε 2-3 χρόνια κανέναν δεν πειράζει? βάλε και τη ζημια για τη δουλειά που δεν έγινε..ή παραδείγματα εξοπλισμού (κυρίως στις ενοπλες δυνάμεις από ότι ακούω) που αγοράζονται χωρίς καμία πρόβλεψη για ανταλακτικά και συντήρηση (TCO Total cost of ownership σε βάθος π.χ. 5ετίας δεν είναι όρος από το startrek).
    Προσωπικά περιμένω επιτέλους στοιχειώδες νοικοκύρεμα στο δημόσιο (όχι τα αστεία να μην έχουν στηλούς και αναλώσιμα) και λεφτά θα σωθούν και άμεσα και έμμεσα από τη καλύτερη λειτουργία. k@
    ΥΓ εδώ φάγαν 3 δις στο κτηματολόγιο και δε τρέχει τίποτα τι κάθομαι και λέω...ρίξτα στους μικρομεσαίους που έχουν συνηθίσει από φάπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Extra
    Όπως αναφέρει και ο politis τα περισσότερα σπίτια κατασκευασμένα από το 1985 και μετά έχουν παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους χώρους. Μιλάμε για ένα εκατομμύριο σπίτια, οι δε βεβαιωμένες παραβάσεις είναι ελάχιστες. Αυτοί οι χώροι δεν αναφέρονται στο συμβόλαιο και άρα δεν έχει πληρωθεί ο φόρος μεταβίβασης. Αφού δεν αναφέρονται στο συμβόλαιο δεν πληρώνουν και δημοτικά τέλη. Πχ μια μεζονέτα 250τμ πληρώνει δημοτικά τέλη όσο και ένα νόμιμο διαμέρισμα 90τμ για να μην πω και μικρότερο. Επομένως οι ιδιοκτήτες τέτοιων χώρων είχαν σημαντικά οφέλη όλα αυτά τα χρόνια εις βάρος των κορόιδων. Προτείνω λοιπόν την πλήρη κατάργηση των ημιυπαίθριων χώρων. Ημίμετρα του στιλ πλάτος ή βάθος 1,50 ή 1,80 αφορούν τα σχέδια της οικοδομής και δεν θα τηρηθούν όπως και τώρα στα σχέδια ο ημιυπαίθριος φαίνεται ανοικτός. Όλη η φασαρία θα γίνει για να αυξηθούν τα χαρτζιλίκια. Η πολιτεία δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται τα σχέδια γιατί οι εκπρόσωποί της είναι διεφθαρμένοι και αυτό δεν αλλάζει. Τώρα για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης θα πρέπει να πληρωθεί ο φόρος μεταβίβασης του παράνομου χώρου, τα δημοτικά τέλη όλων αυτών των ετών μαζί με τις προσαυξήσεις τους καθώς επίσης και ένα μικρό πρόστιμο ώστε να καταλάβει ο πολίτης αυτής της χώρας ότι ο όρος ημιπαράνομος δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ απόλυτα με τον 5.48 οσον αφορά τον όρο ημιπαράνομος. Είναι δυνατόν να νομιμοποιήσουμε όλες τις παρανομίες που έχουν γίνει; Και μετά τι; Θα νομιμοποήσουμε και όλα τα αυθαίρετα; Θεωρώ ότι μια τέτοια κίνηση είναι τρομερά επικίνδυνη. Ο κάθε ένας μετά θα κάνει ότι του καπνίσει, θα χτίζει όπου θέλει κι όπως θέλει, θα πληρώσει το ¨κόστος νομιμοποίησης¨ και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όλοι οι κανονισμοί υπάρχουν για κάποιο λογο, κυρίως για λόγους ασφαλείας, σωστού ηλιασμού κ αερισμού των κτιρίων. Με τη νομιμοποίηση που προτείνεις πολίτη το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να κάνουμε τις πόλεις μας ακόμα χειρότερες απ΄οτι είναι. Να δούμε μετά ποιος θα πληρώσει τα πλημμυρισμένα ¨νόμιμα¨ υπόγεια...
    Ανδρονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Ανδρονικη
    Η μη νομιμοποίησή τους (που θα φέρει και έσοδα σε όλους μας), τα καταστεί ....αόρατα? Ανύπαρκτα ? Ευρισκόμενα σε κάποια άλλη χώρα που δεν έχει καμία σχέση με εμάς?
    Δηλαδή τώρα ,στρουθοκαμηλίζοντας, αυτά τα παράνομα υπόγεια δεν πλημμυρίζουν?
    Να τα γκρεμίσουμε δεν είναι δυνατόν αφού η πλειονότητα τους είναι στις πολυκατοικίες.
    Σε αυτά τα δωμάτια(των ημιυπαίθριων) που μένει εκατομμύρια κόσμος μπορεί να μένεις και εσύ χωρίς να το γνωρίζεις.
    Και για να καταλάβω τι προτείνεις? Έχουμε εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από κάποια ασθένεια.Δεν τους θεραπεύουμε γιατί αρρώστησαν ...παράνομα?
    Ή τους θεραπεύουμε και συγχρόνως παίρνουμε μέτρα ώστε να μην αρρωστήσουν και άλλοι?
    Ή.... στρουθοκαμηλίζουμε ?
    Γεράσιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εισαστε υποκριτες του κερατα.
    Ξερετε πολυ καλα,οτι αν τα νομιμοπιοιησουνε,τυην ιδια μερα,θα αρχισουν να φτιαχνονται τα καινουρια,αφου οι αλλοι θα σκεφτουν αναλογως.
    Πως ειναι δυνατον να γινουμε κοινωνια,οταν καθε τρεις και λιγο νομιμοποιουμε τις παρανομιες,που ειτε το θελετε,ειτε οχι,ΔΕΝ τις κανουν ολοι;Δεν ειμαστε ολοι ιδιοι,παρτε το αποφαση.
    Κανονικα,πρεπει να τους βαλουν το διλημα.Η τα γκρεμιζετε,η θα πληρωνετε επ απειρον,νοικι κανονικο,συν προστιμο εφ απαξ.
    Να δεις,τα ξαναφτιαχνει κανενας παλι;
    Τα αλλα,τα γυναικουλιστικα,τον καυμενο και αλλες τετοιες μαλακιες,ταιριαζουν σε ανθρωπακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @θεοδωρε
    Αντιλαμβανομαι τι θες να πεις κι εν μερει εχεις δικιο. Δε μου λες ομως κατι:

    Αν θελεις να κτισεις πανω σε νομιμο οικοπεδο που εχεις εκτος σχεδιου πολεως, το οποιο σχεδιο πολεως δεν εχει επεκταθει -νομιμα παντα- για 30 χρονια. Τι θα κανεις; Θα πληρωνεις νοικι για παντα στον ιδιοκτητη ο οποιος πιεζει/δωροδοκει τον πολιτικο ωστε να μην επεκτεινει το σχεδιο πολεως για να εχει τα ενοικια του στα υψη;

    Το προβλημα ειναι πολυ πιο συνθετο ωστε να δοθουν λυσεις του στυλ "τα γκρεμιζουμε ολα η τα νομιμοποιουμε ολα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κι τι σηναινει αυτο;Οτι πρεπει να καιμε τα δαση,για να σου φτιαξουν εσενα οικοπεδα για να μην πληρωνεις νοικι;
    Η μηπως το ξεχασες αυτο;
    Αλλα η φυσιολατρεια και η οικολογια,ειναι για τους Ελληνες,στα χαρτια.Αμα τους ρωτησεις,ολοι οικολογοι δηλωνουν.Και ας εχουν κανει τα οργια με τη γη.
    Μετα,γκρινιαζετε,οτι τουτο και εκεινο.
    Αφου οι ιδιοι,κανετε ο,τι μπορειτε,για να τα καταστρεψετε ολα,βρισκοντας βεβαια ο,τι διακιολογιες θελεις.
    Απ αυτα,σαινι ο Ελληνας.
    Μονο που αυτα,γυριζουν πισω και εκδικουνται.Εξ ου και οι καρκινοι και οι λευχαιμιες στα παιδακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν αναφερόμουν στο κάψιμο των δασών, απλά στην περίπτωση που έχεις νόμιμο οικόπεδο και δεν μπορείς να χτίσεις ή να πάρεις ρεύμα.

    Εν πάσει περιπτώσει, η ιστορία των αυθαιρέτων στην Ελλάδα είναι αρκετά "αμαρτωλή" και πηγαίνει δεκαετίες πίσω. Δεν υπάρχει και ουδέποτε υπήρξε σοβαρός πολεοδομικός σχεδιασμός για τη χώρα. Και όντως οι οικολογικές ευαισθησίες του μέσου Έλληνα είναι ανύπαρκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λυπούμαι που βλέπω τον Πολίτη να ενεργεί ως φερέφωνο του Σουφλιά (του πραγματικού πρωθουπουργού της χώρας).
    1. Ο ημιυπαίθριος είναι ένα κανονικό μικρό δωμάτιο, με νόμιμη εγκατάσταση θέρμανσης (!). Δεν είναι μπαλκόνι. Η μόνη αυθαιρεσία είναι η τοποθέτηση αλουμινένιων πορτοπαραθύρων, που κατά κανόνα κάνει ο ίδιος ο κατασκευαστής. Εε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, ο ιδιοκτήτης είναι ελεύθερος να τον κλείσει ή όχι.
    2. Στους περισσότερους δήμους, οι ημιυπαίθριοι προσμετρώνται κανονικότατα στα τετραγωνικά του σπιτιού και επομένως στα δημοτικά τέλη.
    3. Οποιος πληρώσει το πρόστιμο νομιμοποίησης θα είναι κορόιδο (θα φροντίσει φυσικά ο Σουφλιάς και τα διαπλεκόμενα με αυτόν ΜΜΕ να δημιουργήσουν πανικό στους ιδιοκτήτες ημιηυπαίθριων χώρων). Και λέω κορόιδιο, επειδή το αυθαίρετο κλείσιμο ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ, αφού αυτοψίες δεν γίνονται. Θα πρέπει μόνο να γίνει καταγγελία από μοχθηρό γείτονα ή από μοχθηρό νοικάρη. Αν δεν συντρέχουν τα δύο τελευταία, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, παρά τα όσα μπορούν να διαδώσουν τα παπαγαλάκια του βλαχομπετατζή Σουφλιά.

    Επί τη ευκαιρία: Μου κάνει εντύπωση που ο κύριος Σουφλιάς ούτε μία αυτοψία δεν έχει κάνει στην περιοχή του Ασωπού, που τροφοδοετεί με καρότα ολόκληρη την Ελλάδα. Εννοείται, επειδή έχω και μικρά παιδιά, έχω πάψει εδώ και καιρό να αγοράζω καρότα Θηβών από τη λαϊκή.
    Να ξέρει ο οιονεί πρωθυπουργός της χώρας (εννοώ τον Καραμανλή) ότι ο Σουφλιάς θα είναι ένας από τους λόγους που θα καταβαραθρωθεί στις επόμενες εκλογές και θα τελειώσει άδοξα την "χαλαρή" πρωθυπουργία του, ίσως και την πολιτική του καριέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι λε ρε φιλε,νομιμα ε;
    Και τοτε γιατι το υπουργειο τα εχει σαν παρανομα; Τρελλλαθηκε;
    Η μηπως ολα αυτα εγιναν επι Σουφλια ξαφνικα,ενω επι πασοκ πχ,ηταν νομιμα;
    Σαμπως μου φαινεται,οτι εχετε χασει το μπουσουλα και λετε αβερτα παπαριές.
    Επειδη ετσι σας βολευει λοιπον,ειναι νομιμα,ε;
    Και γιατι δεν εχουν κανει ολοι αυτη τη μαγκια; Μαλακες ειναι αυτοι,ενω εσυ εισαι ο εξυπνος;
    Ασε μας ρε φιλε,και πολυ θα ηθελα ο κουφος,να τρελλαθει και να στειλει συνεργεια αβερτα,και ει δυνατον,να δινει και επιδοτηση,σε οποιον τα καταγγειλει,ωστε να γκρεμιστουν ολα.
    Απο καπου πρεπει να αρχισουμε καποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Theodore: Η περίπτωσή σου είναι χαρακτηριστική περίπτωση τυφλού οπαδού. Προφανώς δεν καταλαβαίνεις και απλά ελληνικά (τα δύο αυτά συχνά πάνε μαζί, οπότε δεν εκπλήσσομαι).

    Εξηγώ για τους υπόλοιπους: Δεν είπα ότι οι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι είναι νόμιμοι, κάθε άλλο. Είπα ότι η αυθαιρεσία αυτή δεν επιβαρύνει τέλος πάντων το περιβάλλον (αντίθετα από την εκτός σχεδίου δόμηση και τα τουριστικά χωριά που προωθεί ο αρχι-διαπλεκόμενος βλαχομπετατζής και πραγματικός πρωθυπουργός Σουφλιάς). Δεν προσθέτει επιπλέον δομημένη επιφάνεια. Και εν πάση περιπτώσει, αυτοί που τους κλείνουν είναι οι κατασκευαστές, ευθύς εξ αρχής.
    Αν το κράτος ήθελε να είναι τίμιο, 1. θα ενέτασσε τους ημιυπαίθριους στον συντελεστή δόμησης, αφού έτσι και αλλιώς οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν κανονικά το τέλος στους δήμους, που προσμετρούν τα τετραγωνικά του ημιυπαίθριου στη δομημένη επιφάνεια,
    2. θα επέτρεπε στους ιδιοκτήτες να αποφασίζουν αν θα τοποθετήσουν πορτοπαράθυρα ή όχι, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Διαφορετικά, αν επιτρέπεις εγκατάσταση θέρμανσης και δεν επιτρέπεπεις πορτοπαράθυρα, κάτι πονηρό σημαίνει. Το ίδιο το κράτος σου κλείνει το μάτι.

    Εν πάση περιπτώσει, το θεωρώ αδιανόητο με τέτοιες πολιτικές να κοιτάει το κράτος να βγάλει τα σπασμένα. Πιο λογικό δεν θα ήταν να ζητήσει το ΦΠΑ από όσους δεν τον αποδίδουν;
    Όσο για τον Σουφλιά, σε πληροφορώ πως γνωρίζω αρκετούς δεξιούς με παιδεία που δεν πρόκειται να ψηφίσουν ΝΔ στις εκλογές που έρχονται εξαιτίας της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής του βλαχομπετατζή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αν δεις και το μπλογκ μου θα καταλάβεις ότι δεν ανήκω στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίθετα στον κεντροδεξιό χώρο. Απλά, δεν είμαι οπαδός, αλλά σκεπτόμενος άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τι λε ρε πανμεγιστε;
    Ωστε δεν προστιθεται,ε;
    Και τοτε γιατι ο ΓΟΚ,προεβλεπε να μη χτιζονται;Ηλιθιοι ηταν εκει μεσα αυτοι,και ηλθες εσυ το σαινι,να τα βγαλεις παραλογα;
    Και οταν κλεινει καποιος κατι,δεν εμοδιζει τον αερα να κυκλοφορει,με την ευκολια,που θα γινοτανε,αν ηταν ανοιχτα;
    Γιατι φτιαξανε τα ρετιρε,και δεν κανανε ολους τους οροφους μεχρι επανω;
    Αμα την παρανομια,τη βαφτιζουμε εξυπναδα,ή κοινωνικη ευαισθησια,ή οπως αλλοιως σου κατεβαζει η γκλαβα εσενα,τα πιασαμε τα λεφτα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή