Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Στον αέρα το απόρρητο των ελβετικών τραπεζών


Έτοιμο να καταρρεύσει είναι το περίφημο τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία ! Η Ουάσιγκτον δείχνει αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα την παλαιά διαμάχη με την τράπεζα UΒS, η οποία εμπλέκεται σε τεραστίων διαστάσεων φορολογικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε σε δικαστήριο του Μαϊάμι κατά της UΒS ζητώντας την αποκάλυψη της ταυτότητας περίπου 52.000 πελατών της που πιστεύεται ότι εκμεταλλεύθηκαν τον ελβετικό νόμο περί απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων για να κρύψουν φορολογητέα στις ΗΠΑ περιουσιακά στοιχεία.


Η UΒS διεμήνυσε στις αμερικανικές αρχές ότι απορρίπτει το αίτημά τους και ότι περιορίζεται στα αρχικώς συμφωνηθέντα, στη δημοσιοποίηση δηλαδή 250-300 ονομάτων φοροφυγάδων και στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους 780 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται βεβαίως για την αρχική ρύθμιση της διένεξης στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές. Ρύθμιση συμφέρουσα για την ελβετική τράπεζα, αφού η ίδια έχει παραδεχθεί ότι από την αρχή της δεκαετίας έχει βοηθήσει περισσότερους από 17.000 Αμερικανούς πολίτες να γλιτώσουν φόρους που φθάνουν συνολικά περί τα 20 δισ. δολάρια!

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η κυβέρνηση Ομπάμα με τη δικαστική προσφυγή της κατά της UΒS κατέστησε σαφές ότι η αρχική ρύθμιση δεν την ικανοποιεί.


Τον περασμένο Μάιο η δεύτερη (ύστερα από τη βρετανική ΗSΒC) τόσο σε κεφαλαιοποίηση όσο και σε κερδοφορία τράπεζα στην Ευρώπη είχε διαμηνύσει στους τραπεζίτες που είχαν στελεχώσει τα τελευταία χρόνια το τμήμα private banking της επιχείρησης να μην ταξιδέψουν στις ΗΠΑ επειδή κινδύνευαν να συλληφθούν από τις αμερικανικές αρχές!
Η σύσταση αφορούσε περισσότερους από 50 τραπεζίτες της UΒS που απασχολήθηκαν στο τμήμα διαχείρισης περιουσιών και επενδύσεων ευπόρων Αμερικανών.


Είναι γνωστές οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για τη συνεργασία των ελβετικών τραπεζών στις έρευνες για τον κλεμμένο από τους ναζιστές χρυσό των Εβραίων, όπως και οι πιέσεις για συνεργασία στην προσπάθεια καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.

Είναι, τέλος, γνωστές οι πιέσεις της Ουάσιγκτον για το άνοιγμα λογαριασμών μέσω των οποίων χρηματοδοτείται (ενδεχομένως...) η διεθνής τρομοκρατία. Προσφέροντας μερικές εκατοντάδες ονόματα και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια η UΒS και η ελβετική ηγεσία πίστεψαν ότι ξεμπέρδευαν (και) με την υπόθεση αυτή που έβαλε στο στόχαστρο το τραπεζικό απόρρητο.

Ο πρόεδρος της Ελβετίας, ο οποίος είναι ταυτοχρόνως και υπουργός Οικονομικών της χώρας, ΧανςΡούντολφ Μερτς διαβεβαίωσε την περασμένη Τετάρτη ότι «το απόρρητο των καταθέσεων παραμένει ανέπαφο».

Ωστόσο, ακόμη κι αν το πρόβλημα της κατάργησης του απορρήτου είναι ποσοτικό και όχι συμβολικό, η αξίωση της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον αντί για 300 να μάθει 52.000 ονόματα φοροφυγάδων ισοδυναμεί με εντολή κατάργησης του 75ετούς προνομίου των ελβετικών τραπεζών.


Πηγή:«tovima»

14 σχόλια:

  1. To τραπεζικό απόρρητο γενικά προστατεύει την ιδιωτικότητα.Αυτός ήταν και ο ορισμός του εδώ και 75 χρόνια.
    Όμως ποιος πιστεύει σήμερα παραμυθία με δράκους.
    Το τραπεζικό απόρρητο προστατεύει μόνο τους απατεώνες. Τελεία και παύλα.
    Εάν θέλουμε έναν κόσμο καθαρότερο δεν θα πρέπει να υπάρχει διεθνώς, και οι όποιες καταθέσεις των ιδιωτών θα πρέπει να αναφέρονται στην ετήσια φορολογική δήλωση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι πέρσι τον χειμώνα η Εισαγγελία του Μανχάιμ είχε ανακοινώσει ότι ερευνά αν στελέχη της UΒS βοήθησαν Γερμανούς φορολογουμένους να κρύψουν φόρους από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές.
    Τι έγινε πιο πέρα με τις έρευνες δεν ξέρω.
    Απλά μετά από λίγο είχε συλληφθεί ανώτατο στέλεχος της UBS από τις αμερικανικές αρχές για παρόμοια υπόθεση.
    Δηλαδή παρείχε συμβουλές σε κάποιον δισεκατομμυριούχο Αμερικανό πως να φοροδιαφύγει και να μεταβιβάσει τα χρήματα του στην Ελβετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ πολίτη, ίσως θα έπρεπε με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση ,συντονισμένα ,τουλάχιστον η Ε.Ε, να απαιτήσει την εξάλειψη της τρελής αυτής ιστορίας που λέγεται «διπλή αξιόποινη πράξη». Η φοροδιαφυγή δεν θεωρείται αξιόποινη πράξη στην Ελβετία,όπως μέχρι πρότινος και στο Λιχτενστάιν, (έχω την εντύπωση και στο Μονακό και την Ανδόρα, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος τι συμβαίνει σήμερα). Διαχωρίζουν την φοροδιαφυγή από την φορολογική απάτη και επιτρέπουν την άρση του τραπεζικού απορρήτου μόνον στην περίπτωση τέλεσης φορολογικής απάτης ή άλλου αξιόποινου αδικήματος τόσο στις χώρες τους όσο και στη χώρα που ζητά την άρση του απορρήτου.
    Μιλάμε για ΤΗΝ κοροϊδία του 20ου αιώνα .
    Ελπίζω να μην συνεχιστεί και στον 21ο αιώνα.
    Εύχομαι Καλό Απόγευμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ti θα πει φορολογικοί παράδεισοι και απόρρητοι λογαριασμοί δεν το καταλαβαίνω.Ολα αυτά ευννοούν τη φοροδιαφυγή και τα μαύρα χρήματα.Αυτά πρέπει να τελειώνουν και ειδικά όταν κάποιος κατηγορείται επίσημα από τις δικαστικές αρχές της χώρας του για κάτι τέτοιο πρέπει να υποχρεώνεται η όποια τράπεζα οπουδήποτε να ανοίγει τους σχετικούς λογαριασμούς αλλιώς να υπάρχουν βαρύτατες κυρώσεις.
    emily

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. to diko mas....tou 1999... tha vgi pote ston aera;;;; giati eki exi poli zoumi.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. για εκεί ταξιδεύει ο Παλαιοκώστας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ιδιωτική τραπεζική εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από την καλή φήμη. Κάθε τι που πλήττει το χρηματοπιστωτικό κέντρο, ρίχνει το αρνητικό φως της δημοσιότητας στις τράπεζες.
    Η διαχείριση των χρημάτων των σύγχρονων Κροίσων από τα τμήματα ιδιωτικής τραπεζικής των μεγάλων διεθνών τραπεζών είναι μία τεράστια, ανθηρή και χρυσοφόρος βιομηχανία, η οποία χειρίζεται συνολικό πλούτο ύψους 37 τρισ. δολ.! Για να μπει κανείς στο "κλαμπ" αυτό, θα πρέπει να διαθέτει προς επένδυση κεφάλαια άνω του 1 εκατ. δολ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχετε καταλάβει ότι οι τράπεζες κυβερνούν τον πλανήτη?
    Γιατί λοιπόν κάνετε όνειρα θερινής νυκτός?
    Ένα ξεκαφωρματάκι για τα μάτια του λαουτζίκου είναι μόνο , ενώ το χρήμα το έχουν διοχετεύσει πλέον σε άααλλες "αποθήκες".
    Tsakas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O F-5Pilot pou einai na mas pei oti o GAP 8a tous 3emprostiasei olous pagkosmiws molis ginei kybernhsh ??? (mazi me ton filo tou ton Laliwth kai tous ypoloipous adiaf8orous)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στα πλαίσια της δημοκρατικής ανταλλαγής επιχειρημάτων και προπαγάνδας από τα κόμματα , ακούς πολλά και αρκετά εξ αυτών …υπερβολικά.
    Όμως να ακούς από πρώην κυβερνητικά στελέχη (που κυβέρνησαν ως υπουργοί επί σειρά ετών) τι έπραξαν η δεν έπραξαν ως όφειλαν αυτά δεν έχεις παρά να τα λάβεις σοβαρά υπόψη σου .
    Παραθέτω μερικά εξ αυτών :

    1) "Ο Έλληνας πολίτης αηδιάζει από την έκταση της διαφθοράς σε πολλούς τομείς των δημοσίων υπηρεσιών.
    Αρνείται να καθυστερεί ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία από τα μικροσυμφέροντα συντεχνιών, η μεγαλύτερα συμφέροντα που θέλουν να κηδεμονεύσουν την πολιτική ζωή. Πολλοί πολίτες θεωρούν πως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει μέρος του κατεστημένου"
    ( Γιωργάκης Παπανδρέου, Καθημερινή 12-10-2003)

    2) "Χρειαζόταν να αποκαλύψει η Αυριανή ότι έχει ο κ. Μαλέσιος σπίτι από τον κ. Αθανασούλη, για να μάθει ο πρωθυπουργός (ΣΗΜΙΤΗΣ) ότι μια γενιά στελεχών του, την οποίαν το Μαξίμου διαδίδει ως "διάδοχο γενιά", έχει μέλη που έχουν παίξει στο Χρηματιστήριο με την μετοχή αυτής της ύποπτης εταιρίας;"
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος 17-4-2003 )


    3) "Χωρίς λαδάκι, δεν κινείται η μηχανή. Η διαφθορά αγγίζει και αφορά ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία"
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος, Απογευματινή 22-10-2002 )

    4) "Κανείς από εμάς δεν αρνείται την ανεργία, τις ελλείψεις του κράτους, τα φαινόμενα διαφθοράς"
    ( Βάσω Παπανδρέου 19-1-2002, 3η Σύνοδος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ )

    5) "Θυμάμαι ότι ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης ενοχλείτο κάθε φορά που ανέφερε κάποιος αυτό το θέμα της διαφθοράς. Όχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γατί το αναφέραμε. Βλέπω ότι τώρα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Είναι αργά, αλλά είναι επιτέλους κάτι..."
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος 10-2-2002 )

    6) "Ορισμένα κρούσματα διαφθοράς έχουν δημιουργήσει κρίση αξιοπιστίας"
    ( Χρήστος Παπουτσής 7-10-2000 )

    7) "Οι αεριτζήδες κυριαρχούν. Η διαφθορά θερίζει στο Δημόσιο..."
    ( Γεράσιμος Αρσένης 8-9-2002 )

    8) "Πολλά από τα στελέχη μας, έχουν ενσωματωθεί στην πλουτοκρατία"
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος, ΤΑ ΝΕΑ 17-6-2003 )

    9) "Γιατί ενώ τώρα καταδικάζεις και ορθώς το φαινόμενο Σαλαλέ, αγνοήθηκε η πιεστική πρότασή μου να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων σε επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονταν;
    Γιατί, ενώ τώρα προτείνεις τομές για την πάταξη της διαφθοράς απέκρουσες μαζί με ΟΛΗ την ηγετική ομάδα, την πρότασή μου για να αναληφθεί εκστρατεία κατά της διαφθοράς;"
    (Γ.Καψής, ανοικτή επιστολή στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη 18-10-2000 )

    10) Και το πιο ωραίο……
    "Εμείς, ΔΕΝ κλέψαμε !!!"
    Γ. Παπανδρέου 16-5-2007

    etherovamon ο Εφτανήσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Tωρα,μπορει να γινει κατι,γιατι βλεπουν οτι κινδυνευει ολο το οικοδομημα και φοβουνται για τον κωλο τους.Και βεβαια,μονοι οι Αμερικλανοι,μπορουν να κανουν κατι επ αυτου.
    Οσον αφορα τωρα στα κομματα,αυτα παντα ετσι ηταν,και ετσι θα ειναι.Ο Σαββοπουλος,τα εχει πει χρονια τωρα.Γι αυτο,μην το κουραζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Na symplhrwsw : Kai o Megas Xarry Klyn ta exei pei OLA !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εάν ποτέ καταργηθεί το τραπεζικό απόρρητο, η Ελβετία θα κηρύξει πτώχευση και θ'αφανιστεί από τον χάρτη.

    Για να μη νομίζει κανείς πως υπερβάλλω, μεταφράζω ένα μέρος σημερινού άρθρου της ελβετικής εφημερίδας Le Temps (εκδίδεται στη Λωζάννη):
    -Aπό την ώρα που η UBS έγινε πρώτη είδηση στα ΜΜΕ (σσ: για την "κατάδοση" 250 Αμερικανών με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς), τεράστιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις σε όλη τη "βιομηχανία" που διαχειρίζεται τις περιουσίες στην Ελβετία.
    -Οι μετοχές των ιδιωτικών τραπεζών της Ελβετίας έχασαν κατά μέσο όρο 17% της αξίας τους, παρασύροντας ολόκληρη την ελβετική αγορά προς τα κάτω. Είναι ο λογαριασμός που πληρώνει ένα σύστημα του οποίου το μέλλον είναι αμφίβολο. (...)

    -παρά το μικρό της μέγεθος, η Ελβετία κυριαρχεί στη διαχείρηση "διακρατικών κεφαλαίων". Είναι πρώτη στον κόσμο (2η ΗΠΑ, 3η η ...Καραϊβική), καθώς κατέχει το 1/3 (!!!) του παγκόσμιου κεφαλαίου που αποταμιεύεται εκτός χώρας κατοικίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών των τραπεζών προέρχεται από αυτού του είδους τα κεφάλαια - τα οποία ως τώρα εμπιστεύονταν το ελβετικό σύστημα λόγων "τραπεζικού απορρήτου"...

    για τους γαλλομαθείς, ο παρακάτω σύνδεσμος στην εφημερίδα (σημερινό άρθρο)
    http://www.letemps.ch/Page/Uuid/1ece8eea-01f4-11de-83ec-bb56838bccae/UBS_%C3%A9branle_la_place_financi%C3%A8re

    Πολλά έχει γράψει σχετικά και ο Ζαν Ζιγκλέρ... για τον χρυσό των Εβραίων που αναφέρει και ο politis-gr και για πολλά άλλα. Χαρακτηριστικά, ο τίτλος ενός από τα βιβλία του είναι: "La Suisse lave le plus blanc" (σε ελεύθερη μετάφραση: "Η Ελβετία ξεπλένει καλύτερα απ'όλους")

    Αυτά από την Ελβετία, όπου η καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων είναι σχεδόν βαρετά προβλέψιμη και "ασφαλής", όμως σε άλλα επίπεδα παίζονται μεγάλα παιχνίδια... μόνο ένα μικρό μέρος απ'ό,τι συμβαίνει υποψιαζόμαστε, υποθέτω...

    Αυτά, μη σας κουράζω.
    Από τη Γενεύη,
    buster

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμπληρώνω το σχόλιό μου μ'ένα σκιτσάκι της ίδιας εφημερίδας που ανέβασα στο ιστολόγιο:

    http://greek-cartoons.blogspot.com/2009/02/blog-post_25.html

    εδώ θα βρείτε και μια σύντομη περιγραφή σεναρίου διαφυγής του Παλαιοκώστα στην Ελβετία...

    buster

    ΑπάντησηΔιαγραφή