Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Για μια χούφτα λίρες.


Σκάνδαλο ολκής ξέσπασε στη Λευκωσία, που αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Μέλος της Επιτροπής που συζητούσε το περιουσιακό με τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Σάββας Δράκος, τεχνοκράτης του Κτηματολογίου της Κύπρου, είχε προσφύγει στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων στα Κατεχόμενα, για να εισπράξει χρήματα για πώληση της περιουσίας του στο κατοχικό καθεστώς!

Η κοινή γνώμη στην Κύπρο έμεινε άφωνη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτεθειμένος. Ο κ. Χριστόφιας την περασμένη Πέμπτη αναγκάστηκε να παύσει τον εν λόγω τεχνοκράτη από την Επιτροπή, που διαπραγματευόταν στο πρώτο στάδιο των συνομιλιών το περιουσιακό.
Η ζημιά όμως έχει γίνει, αφού μέρος της διαπραγμάτευσης έχει ήδη συντελεσθεί. Τώρα τι είδους διαπραγμάτευση έχει γίνει, μπορεί ο οποιοσδήποτε να το αντιληφθεί…

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι συνεργάτες του είναι υπεύθυνοι γιατί είχαν στα χέρια τους τον κατάλογο με τους 47 Ελληνοκύπριους, που είχαν προσφύγει στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων. Ένας από αυτούς ήταν και ο κ.Δράκος, ο οποίος ζήτησε για την περιουσία του στον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας 1,38 εκατ. λίρες Κύπρου, για να του δοθούν τελικώς 200 χιλιάδες λίρες Κύπρου.

Η Επιτροπή Αποζημιώσεων έχει δημιουργηθεί στα Κατεχόμενα από την Τουρκία με σκοπό να αποτρέπει τους Ελληνοκύπριους να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕΔΑΔ).

Στο ΕΔΑΔ μπορεί να προσφύγει κάποιος όταν εξαντλήσει όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα, δηλαδή όταν προσφύγει σε όλες τις κρατικές δικαστικές βαθμίδες και δεν βρει το δίκιο του.
Στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες υποβάλλουν αγωγές κατά της Τουρκίας απευθείας στο ΕΔΑΔ επειδή δεν υπάρχουν, λόγω κατοχής, δικαστήρια στην Κερύνεια.

Η Άγκυρα, σε μια κίνηση τακτικής και πολιτικών σκοπιμοτήτων(στην προσπάθεια να πείσει ότι υπάρχει κράτος στο βορρά και μάλιστα κράτος δικαίου) δημιούργησε στα Κατεχόμενα τον παράνομο θεσμό της Επιτροπής Αποζημιώσεων, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι μπορούν να προσφεύγουν σε αυτόν οι Ελληνοκύπριοι προτού απευθυνθούν στο ΕΔΑΔ.

Μάλιστα, λίγο πριν κορυφωθεί η νομική μάχη στο πλαίσιο των οκτώ πιλοτικών προσφυγών, , όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από το Στρασβούργο, η Τουρκία καταβάλει έντονες προσπάθειες να πληροφορήσει του πάντες ότι η «επιτροπή» δουλεύει ακατάπαυστα και έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κλείσει 47 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων που έφθασαν κοντά της.

Διαφορετική είναι η άποψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία υποστηρίζει ότι οι κατοχικές Αρχές δεν μπορούν να εγκαθιδρύσουν θεσμό παραγωγής δικαίου ενώ το ΕΔΑΔ σε απόφασή του αποδέχεται μεν την ύπαρξη του θεσμού, όμως θεωρεί ότι δεν μπορεί να παράσχει επαρκή βοήθεια.

Γίνεται κατανοητό ότι η προσφυγή στην Επιτροπή Αποζημιώσεων από Ελληνοκύπριους δημιουργεί προϋποθέσεις πολιτικής νομιμοποίησής της και αποδοχής της ύπαρξης χωριστής οντότητας στην Κύπρο.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό όταν αναλογιστεί κάποιος ότι πρόσωπο που συμμετείχε στις συνομιλίες και μάλιστα για το περιουσιακό έχει προβεί σε αναγνώριση κατοχικού θεσμού.

Γίνεται όμως ιδιαιτέρως τραγικό όταν η επίσημη δικαιολογία από την πλευρά του κ. Χριστόφια , -για την ζημιά που έκανε στην κυπριακή υπόθεση, αν και ήταν γνώστης των ονομάτων της συγκεκριμένης λίστας- έρχεται μέσω του ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Α. Κυπριανού και είναι ότι….: «υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,… να το θυμόταν».

Πηγή: «toparon» «simerini»

13 σχόλια:

  1. giati emena meta apo ayto mou fenete oti o k.xristofias xerei kati gia to telos ton diapragmateyseon, pou na ton kanei allazona-adiaforo, os to poia prosopa tha evaze stis diapragmateyseis ?

    mipos exoun ola proapofasistei ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι αν λυθεί το Κυπριακό θα επιτρέψουν να πάνε με τις μπουλντόζες για να κατεδαφίσουν τις παρανομίες. Ξενοδοχεία, τουριστικά χωριά, μεζονέτες κλπ
    Τα τετελεσμένα που δημιουργούνται επί του εδάφους, δυστυχώς δεν διαφοροποιούνται…
    Ωραία δικαιολογία βρήκε ο κ. Χριστόφιας. Για παιδάκια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο τέλος θα ξεχάσουμε και τα νομικά που μάθαμε.
    Η «επιτροπή» αυτή του ψευδοκράτους εγκαθιδρύθηκε και λειτουργεί παράνομα και είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα και τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Δεν έχει οποιαδήποτε αναγνωρισμένη νομική υπόσταση και πολύ πιθανόν αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή να διαπράττουν και ποινικά αδικήματα, παρουσιαζόμενοι ότι έχουν την εξουσία να εκδικάζουν υποθέσεις Κυπρίων πολιτών (Αντιποίηση Αρχής).
    Χ.Κλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παλιο το εργο και δυστυχως θα το ξαναδουμε στο μελλον.Οπως εγραψε και ο extra απο αυτα που χτιστηκαν,παραχωρηθηκαν,κλεφτηκαν,
    καταπατηθηκαν τιποτα δεν θα ξαναρθει στην αρχικη του κατασταση.G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά δεν μπορούν να καταλάβουν μερικοί ότι με την προσφυγή στην ψευδοεπιτροπή δημιουργείται πρόβλημα στις ήδη υπάρχουσες προσφυγές άλλων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
    Δεν καταλαβαίνουν ότι και σε νέες προσφυγές θα δημιουργήσουν πρόβλημα;
    Δεν καταλαβαίνουν ότι δυσχεραίνουν τις θέσεις και στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί ενισχύεται η επιχειρηματολογία της Τουρκίας ότι το περιουσιακό λύθηκε μέσα από τη λειτουργία αυτής της επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχουν πλέον αρμοδιότητα ή δικαίωμα να εξετάζουν θέμα περιουσιών;

    Λίγο περίεργα μου φαίνονται όλα αυτά που μπορεί ένας απλός και ταλαιπωρημένος πρόσφυγας να μη τα καταλάβει, να μην τα καταλαβαίνει και στέλεχος του Κτηματολογίου της Κύπρου.
    Όπως ακόμα πιο περίεργο είναι ότι αυτό το στέλεχος το έβαλαν στις διαπραγματεύσεις του περιουσιακού με τους Τούρκους.
    Αυτός δεν υπερασπίστηκε την δική του περιουσία και θέλησε έναντι να πάρει πινάκια φακής ,θα υπερασπιστεί χιλιάδων προσφύγων τις περιουσίες;
    Παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας και παγιδεύεται μέσα σε ατέρμονες διαδικασίες, άκρως αναποτελεσματικές, και θα κουβαλάει μαζί του το στίγμα της συνεργασίας με τις κατοχικές δυνάμεις και το ψευδοκράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μονο που το βλεπω το ορθιο hotdog,μου τη διδει.
    Τι περιμενετε απ αυτον;
    A ρε Παπαδοπουλε,εσυ εφυγες νωρις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απ` ότι ξέρω (από δημοσιεύματα) το ύψος των αποζημιώσεων που επιδικάζει αυτή η επιτροπή είναι κατά πολύ πιο χαμηλό, όπως απεδείχθη από τις αποζημιώσεις που μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι επιδικάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
    Άρα και χαζό και επιζήμιο για το Κυπριακό , είναι να καταφεύγει κανείς σε αυτή την κάλπικη επιτροπή.
    Θα συμφωνήσω και με διάφορους άλλους σχολιαστές εδώ, ότι είναι αρκετά περίεργο το γεγονός.
    Όπως έλεγε και ο παππούλης μου ..."κάποιο λάκκο έχει η φάβα"!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 8.20 Τον φίλο που υπογράφει "3 του Σεπτέμβρη με πίκρα να γελάς" και επιμένει να παραθέτει το ίδιο σχόλιο ασχέτως του θέματος της ανάρτησης.
    Αγαπητέ μου δεν έχω κάποιο πρόβλημα με το είδος του σχόλιού σου , αλλά θα πρέπει να σεβαστείς τους κανόνες του χώρου.
    Τι δουλειά έχει το σχόλιο για τον κ. Παπανδρέου σε ένα άρθρο που αναφέρεται στο περιουσιακό θέμα της Κύπρου;
    Για τον λόγο αυτό και διαγράφηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν ένα σπίτι μπάζει, μπάζει από παντού.
    Άνθρωποι που εμφανέστατα και με φανατισμό λένε μέχρι και σήμερα ότι το σχέδιο Ανάν ήταν σωστό και το υποστήριξαν, πώς είναι δυνατόν να διαπραγματευτούν κάτι καλύτερο και να διαψεύσουν τη δική τους πολιτική ιστορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To σχεδιο Ανάν δεν πέρασε γιατι και ο Χριστοφιας τελικά τάχθηκε εναντιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. nai..otan eide tin antidrasi tou kosmou, tin "oudeterotita" tis athinas kai arxisane oi fimes gia posa pou diakinontousan stin kipro iper tou sxediou..
    kai tourkos pou leei o logos na itane, piso tha ekane gia na min vgei ektos paixnidiou..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κρίμα. Παρακολουθώντας συνέδριο του ΑΚΕΛ στην τηλεόραση παλαιότερα, έλεγα "να που μπορούν να υπάρχουν και κομμουνιστές χωρίς ξύλινη γλώσσα, που να μπορείς να τους ψηφίσεις κιόλας". Τελικά, μάλλον από κομμουνιστές, οι του ΑΚΕΛ θα καταντήσουν κάτι σαν τον νεοταξικό ΣΥΡΙΖΑ της Κύπρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή