Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Η αλήθεια είναι ....άχρωμη.


Με αφορμή ένα σχόλιο σε προηγούμενο άρθρο μου που αναφερόταν ότι το ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) δεν λειτουργεί, διαπίστωσα (για άλλη μια φορά) μετά λύπης μου ότι αυτό από το οποίο πρωταρχικά πάσχει η χώρα μας είναι η ενημέρωση.

Τα ΜΜΕ έχουν ξεφύγει προ πολλού από τον ρόλο για τον οποίο τους παραχωρήσαμε την εθνική ΜΑΣ περιουσία, τις συχνότητες, και έχουν μετατραπεί σε κέντρα παραπληροφόρησης , λημέρια κάθε είδους λαμογίων, και πανεπιστήμια της διαπλοκής, της ….μίζας και της αρπαχτής.


Έχουν αναγάγει σε επιστήμη την μετατροπή του ασήμαντου σε… βαρυσήμαντου και σε τέχνη την πλήρη αποχαύνωση των πολιτών. Μια ματιά στις μεσημεριανές εκπομπές της τηλεόρασης θα πείσει και τον κάθε δύσπιστο.


Δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που βιώνει όλος ο πλανήτης μας λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεν αφουγκράζονται ότι η οικονομική λαίλαπα έχει ήδη κτυπήσει και την δικιά τους πόρτα και σύντομα θα εισχωρήσει στα γραφεία τους , τα στούντιο τους και στα σπίτια τους.

Έτσι μέσα στο … «ενημερωτικό Γκούλαγκ» που ζουν αναζητούν σπασμωδικά και a la carte τις σημαδεμένες –από οικονομικές ή κομματικές στοχεύσεις –σκοπιμότητες, αδιαφορώντας παντελώς για την μεγάλη μάζα των πολιτών.


Ακριβώς έτσι ενεργούν και με το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο εκ της φύσεως του απευθύνεται σε μεροκαματιάρηδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες , οι οποίοι δεν έχουν ούτε τον χρόνο για ενημέρωση μέσω των ημερίδων στα επιμελητήρια τους , ούτε την άμεση πληροφόρηση μέσω συμβούλων.
Η ενημέρωση τους περιορίζεται και …. Εξαρτάται από τα ΜΜΕ.

Αντί λοιπόν αυτά να προβάλουν και να ενημερώσουν σχετικά με το «ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ενίσχυσης ρευστότητας των επιχειρήσεων» που αφορά τα ΑΤΟΚΑ και εγγυημένα κεφάλαια κίνησης των μικρών επιχειρήσεων, προχωρούν στην αντίπερα όχθη αυτή της παραπληροφόρησης και της εγκληματικής έμμεσης προσπάθειας αποτροπής στην υποβολή σχετικών αιτήσεων.


Έτσι π.χ προ ημερών διάβαζα στην … «έγκριτη» Εφημερίδα του ταλαιπωρημένου μεσαίου χώρου ότι : «Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πλέον πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας. Οι προσδοκίες τους για λήψη κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους μέχρι στιγμής διαψεύδονται, καθώς οι τεχνικές αδυναμίες στο σχετικό πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ το καθιστούν…… ελάχιστα αποτελεσματικό. Από τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα έχουν εγκριθεί …250, ενώ στην Αττική φτάνουν μόλις τις 60».


Αποκρύπτουν
ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ την αλήθεια ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας σε διάστημα μόλις ενός μηνός ενέκρινε με το νέο Πρόγραμμα όσες αιτήσεις είχε εγκρίνει στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η πρωτοβουλία του συνέβαλε και θα συνεχίσει να συμβάλλει για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελληνική Οικονομία.


Αποκρύπτουν
ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ότι Δάνεια συνολικού ύψους 507.930.384 ευρώ, προς ….4.981 επιχειρήσεις, έχουν εγκριθεί μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ και δόθηκαν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες στους δικαιούχους.

Αποκρύπτουν
ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ότι σχεδόν 200 εγκρίσεις για τη χορήγηση άτοκων δανείων κεφαλαίου κίνησης αποστέλλουν καθημερινά στις υπηρεσίες του ΤΕΜΠΜΕ τα υποκαταστήματα τραπεζών από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.


Ειδικά για το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ δεν θα έπρεπε να παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια στερώντας από μεροκαματιάρηδες μικρομεσαίους την πληροφόρηση και απομακρύνοντας τους από την …ανάσα της ελπίδας.
Η αλήθεια είναι άχρωμη. Μια και μοναδική . Δεν επιδέχεται οποιοδήποτε…. «χρωματικό» εφέ. Δεν επιδέχεται καμία είδους παραπλανητική απεικόνιση της. Αρκεί να έχουμε την διάθεση να την αντικρίσουμε στα μάτια και φυσικά να ….μας αφήσουν να το πράξουμε αυτό.

ΥΓ. Το σχετικό βιντεάκι της αριστερής στήλης με τον αντίστοιχο τίτλο ,νομίζω ότι αποκαλύπτει ότι πολλά από αυτά που νομίζουμε ότι είναι δεδομένα και αληθινά,στην ουσία είναι η ….. «χρωματική» πλάνη.


11 σχόλια:

  1. Έχεις απόλυτο δίκιο. Σε αυτή τη χώρα όμως δυστυχώς, ο καθένας ενεργεί και πράτει σύμφωνα με τα προσωπικά του συμπλέγματα. Ο κάθε δημοσιογράφος-παρουσιαστής, που μεγάλωσε παίζοντας στην αυλή με τις κοτούλες, όπως λέει ο Αυτιάς, μπορεί τώρα που λίγδωσε το αντεράκι του, να το παίζει Ρομπεν τον Φτωχών. Η κάθε 50άρα δημοσιογράφος που τόσα χρόνια κρυβόταν στις σελίδες των εφημερίδων, να ακίζεται στα τηλεπαράθυρα, κάνοντας το παιδικό της όνειρο, πραγματικότητα. Και ο κάθε αλλόφυλος γόνος πολιτικού, με μηδενική επαφή με την πραγματικότητα, να θέλει να το "παίξει" σωτήρας αυτής της χώρας, όταν μάλιστα το μοναδικό ΝΑΙ που έχει πει, ήταν εναντίον της και των συμφερόντων του Ελληνισμού. Μετά από όλα αυτά, φταίει κάποιος να πει το ιστορικό "δεν υπάρχει ένας λοχίας;";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα. Τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης έχουν παρατραβήξει το σχοινί και δεν κατάλαβαν ότι αυτό έσπασε.
    Τις συνέπειες θα τις νοιώσουν στο πετσί τους σύντομα. Έχουν αρχίσει ήδη απολύσεις από τα , έτσι και αλλιώς χρεοκοπημένα εδώ και πολλά χρόνια, ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε πολίτη, θα ήθελα μόνο να πω ότι κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να εξετασθεί η δυνατότητα υποθήκης εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες (κάτι το οποίο απαγορεύεται από το πρόγραμμα), ώστε να μετριασθούν τα αυστηρά πιστωτικά κριτήρια.
    Αναφέρομαι στην συνεχόμενη τελευταία τριετία που θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει κέρδη οι επιχειρήσεις.
    Εάν έχεις κάποιο νεώτερο (κάποια στιγμή) επ`αυτού θα ήθελα να μας ενημερώσεις.
    Καλό Απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε λέω , είναι βολικό να λέμε πως οποιαδήποτε θέση που δεν μας συμφέρει είναι απόρρεια της επιλεκτικής ενημέρωσης που μας προσφέρουν τα κανάλια.

    Δυστυχώς όμως αγαπητέ η θέση αυτή είναι απόρρεια εμπειρικής και συνδυαστικής γνώσης από την τραπεζική και την κατασκευαστική αγορά .

    Εν τάχει :

    1) οι προυποθέσεις που έχει θέσει το κράτος είναι απαγορευτικές από μόνες τους για επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη ρευστό κινήσεως .

    2) οι κρατικές προυποθέσεις είναι συνοδευτικές των τραπεζικών προυποθέσεων που έρχονται να κόψουν όσα δάνεια πάνε προς έγκριση από επιχειρήσεις που η τραπεζικές βάσεις δεδομένων έχουν ως επισφαλείς .

    3) Το ΤΕΜΠΜΕ βολεύει ουσιαστικά εύρωστες κερδοφόρες επιχειρήσεις (μεσαίου μεγέθους και όχι μικρού) που αμφιβάλω αν χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά για ανάπτυξη .

    4) Τα κόλπα που ακούγονται στην αγορά για κερδοσκοπία των χρημάτων αυτών και τις εγκρίσεις που προχωράνε (δυο ή τρεις εταιρείες ίδιου επιχειρηματία που μεταφέρει λεφτά έξω κτλ) να μην τα χρησιμοποιήσω ως επιχείρημα γιατί δεν ελέγχονται αλλά δεν μπορώ να μην το αναφέρω .

    Έλεγες κι εσύ για κράτος μικρομεσαίων , αλλά δεν είχες δώσει τη σωστή διάσταση της αναλογίας μικρο και μεσαίο . Οι μικρο λοιπόν επιχειρήσεις αυτές που χρειάζονται χρήμα ας πούμε για αγορά εμπορεύματος αυτομάτως απορρίπτονται όχι απαραίτητα από το Ταμείο αλλά πριν καν πάει εκεί (από τις Τράπεζες δλδ)

    Ο θεσμός ΤΕΜΠΜΕ ως μέτρο είναι καλός , άλλωστε δικά μας λεφτά είναι . Η κριτική στοχεύει την οργάνωση και τη μεγιστοποίηση του κέρδους της ελληνικής οικονομίας κι όχι των εχόντων καλές άκρες στις Eurobank,Alpha,Πειραιώς και πάει λέγοντας .

    Και κάτι τελευταίο : είναι υποκριτικό και υποτιμητικό να λες κάθε φορά που δεν συμφωνείς με κάτι ότι φταίει η πληροφόρηση των καναλιών . Υπάρχουν πολίτες που δεν ενημερώνονται από τα κανάλια αλλά από επαγγελματικούς κύκλους ή από άλλες πηγές . Και δεν είναι πηγή για να επικαλείσαι ως αδέκαστη τα δελτία τύπου που μας στέλνει το ΤΕΜΠΜΕ για να διαφημιστεί .

    Φιλικά gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναπαρήγαγαν την βιομηχανία ψευδών επερωτήσεων για λόγους προπαγάνδας και μόνο του ΠΑΣΟΚ.
    Αντέγραφαν ακριβώς την επερώτηση του γνωστού Πεταλωτή που είχε γίνει πριν περίπου 15ημέρες.
    Το ότι η ψευδοναυαρχίδα του μεσαίου χώρου , η Καθημερινή του Αλαφούζου, έσπευδε να τα αναπαράγει διαρκώς φανερώνει την διαπλοκή με το ΠΑΣΟΚ.
    Μέχρι και σήμερα το "παιντί" από το βήμα της βουλής έλεγε ότι το ΤΕΜΠΜΕ δεν υπάρχει και είναι μια φούσκα.
    Τα 500 εκατ. που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα είναι μάλλον προιόν αμερικάνικης ταινίας φαντασίας.
    Καλά κάνεις και τους ξεντροπιάζεις.

    Όποιος συνάδελφος θέλει μπορεί να απευθυνθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για αίτηση.Αρκεί να πληρεί τις προϋποθέσεις. Μη ακούτε τα παπαγαλάκια περί δήθεν αναποτελεσματικότητας του οργανισμού. Οι 6.000 συνάδελφοι μέχρι σήμερα που εγκρίθηκε το άτοκο δάνειο τους είναι κατ` αυτούς ...άυλοι.
    Κατά τα άλλα θέλουν να ξεφύγουμε από την κρίση και οραματίζονται μια νέα Ελλάδα.
    Βρε παιδιά αλλαγή στη αλλαγή μόνο ο κυρ Νίκος ο Αλέφαντος είχε κάμει μέχρι τώρα. Τα βήματα του ακολουθεί και ο Παπανδρέου.
    ArStam

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να καταλάβω και εγώ. Αυτό το Ταμείο δεν είναι που κατηγορούσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδης , σαν δώρο-άδωρο για τις ΜμΕ ;
    Αυτό το ταμείο δεν είναι που ο ίδιος άνθρωπος υποστήριζε ότι το εγγυοδοτικό κεφάλαιο του δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων;
    Αυτό το πρόγραμμα δεν κατηγορούσε ξανά ο ίδιος άνθρωπος υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες δείχνουν απρόθυμες να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις;
    Νομίζω ότι τα νούμερα (αριθμοί) μπορούν να αποκαλύψουν τα ... νούμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το προβλημα ειναι η ελειψη μνημης και σοβαροτητος εκ μερους της ελληνικης κοινωνιας στο συνολο της.Γι'αυτο τον λογο εχουμε φθασει σ'αυτο το σημειο.Οπου ο καθενας πεταει οτι κοτσανα θελει χωρις να υποστει τις συνεπειες που προβλεπονται απο τον νομο.Αληθεια υπαρχει κατι τετοιο στην πατριδα μας και αν ναι ποσο ελαστικος η' επιλεκτικος ειναι κατα την εφαρμογη του?Να σας πω την αληθεια διαβαζω αυτο το μπλογκ καθημερινα (καθως και αλλα πολλα)και απελπιζομαι,διαβαζω και τα σχολια των αλλων αναγνωστων και βλεπω οτι οι περισσοτεροι καυτηριαζουν την παρακμη και τοτε αναρωτιεμαι το εξης αφου η πλειονοτητα των πολιτων δεν συμφωνει με τα δρωμενα τοτε ποιος αναπαραγαγει την σαπιλα?G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ C apo GT
    Οι μειοψηφίες που εξουσιάζουν τις σιωπηλές πλειοψηφίες φίλε μου. Αυτές αναπαράγουν την σαπίλα . Αυτοί είναι πλήρως ενταγμένοι και εξαρτώμενοι από το σάπιο σύστημα.
    Σε κάποιο άρθρο του ο Πασαλάρης είχε γράψει ότι εάν κάποιος κατέβαζε έστω και μια φορά την σιωπηλή πλειοψηφία στο Σύνταγμα θα τρόμαζαν πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας.
    Αναζητείται βέβαια αυτός ο Κάποιος.
    Ανέστης Μητρόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατά την προσωπική μου άποψη η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτικότερη από αυτές της Ιρλανδίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Ισπανίας και Βελγίου. Επίσης η Μεγάλη Βρετανία έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί ήταν και είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία των Η.Π.Α., η οποία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλες τις οικονομίες των ανεπτυγμένων κρατών.

    Όλα αυτά αναφέρονται σε έκθεση-μελέτη της Royal Bank of Scotland, ότι η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο επισφαλής από ότι πολλοί πιστεύουν, από τις προαναφερόμενες χώρες. Η Ελλάδα δεν είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, αναλύει και αποδεικνύει στην έκθεση της η συγκεκριμένη Τράπεζα, κόντρα σε όλα αυτά που ακούγονται από τα ΜΜΕ, στην χώρα μας!
    Οι επιδόσεις της Ελλάδας αποτέλεσαν θετική έκπληξη ακόμα και στους ίδιους τους αναλυτές της τράπεζας, ωστόσο από τα κριτήρια που έθεσαν για την έρευνα τους, η χώρα εμφανίζει χαμηλό δανεισμό στον ιδιωτικό τομέα, χαμηλές ζημιές εξαιτίας της κρίσης και μικρές ανάγκες χρηματοδότησης.
    Τα πλεονεκτήματα αυτά, αντισταθμίζονται από το υψηλό δημόσιο χρέος και το χειρότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, αρκετά καλές είναι οι επιδόσεις του Τραπεζικού κλάδου και στο κριτήριο της χρηματοδότησης, αφού η εξάρτηση του από την αγορά χονδρικής και τη διατραπεζική είναι σχετικά μικρή. Ωστόσο όμως το Δημόσιο χρέος είναι ανάμεσα στα υψηλότερα της Ευρωζώνης αγγίζοντας επικίνδυνα στο 100% του ΑΕΠ.
    Πολύ σωστά η κυβέρνηση, με το πρόγραμμα σταθερότητας, αποφάσισε ότι το κυρίαρχο θέμα δεν είναι ο περιορισμός των ελλειμμάτων, αλλά η αποφυγή των κοινωνικών επιπτώσεων στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα με παράλληλη διασφάλιση της ανάπτυξης.
    Απαιτείται περαιτέρω πίεση στις Τράπεζες για να ενισχύσουν την ρευστότητα της αγοράς, οι οποίες σύμφωνα και με την έκθεση της Royal Bank of Scotland δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αφού ο κλάδος τους έχει καλές επιδόσεις!
    Απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης τους στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΕ καθώς επίσης και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Όσο αφορά το ΤΕΜΠΕ θα έπρεπε να αλλάξει η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα. Θα μπορούσε να εντάσσεται μια επιχείρηση πρώτα στο σχετικό πρόγραμμα, από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και κατόπιν έχοντας την έγκριση στα χέρια του ο επιχειρηματίας, να απευθύνονται στα πιστωτικά ιδρύματα. Τότε οι τράπεζες θα ανταγωνίζονταν ποια θα χρηματοδοτήσει την επιχείρηση!


    Πρ. Βουλευτής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνεχίζεις βλέπω και εσύ το παιγχνίδι των ΜΜΕ ίσως άθελά σου;
    Μονομερής πληροφόρηση και από εσένα.
    Για απάντησέ μου λοιπόν πόσες επιχειρήσεις από αυτές που έχουν εγκριθεί θα ρίξουν τα χρήματα στην αγορά και δεν θα τα αφήσουν σε έντοκο λογαριασμό της ίδιας τράπεζας, όπως τους έχει προτρέψει η τράπεζα;
    Πόσες και ποιες τράπεζες απαιτούν πέρα από τους τυπικούς όρους του προγράμματος ταυτόχρονα διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτητρίου το 20-30% του τζίρου της αιτούσης εταιρείας;
    Πόσες αιτήσεις έχουν προωθηθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για αξιολόγηση από αυτές που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες;
    Πόσες εταιρείες από αυτές που εγκρίθηκαν είχαν πραγματική ανάγκη τα χρήματα, και πόσες από αυτές δεν προέβησαν σε ούτε μία απόλυση ή/και σε αύξηση τιμολογίων.
    Η αλήθεια είναι ότι ρωτάω πολλά που είναι δύσκολο να απαντηθούν.
    Αλλά όταν θέλεις να έχεις σφαιρική εικόνα μίας κατάστασης δεν σπεύδεις ούτε να αφορίσεις όπως κάνουν τα επαίσχυντα ΜΜΕ ούτε όμως να επικροτήσεις.
    Χρειάζεται δυστυχώς κάποιος χρόνος να περάσει και απόλυτη ειλικρίνεια από αυτούς που έχουν τα στοιχεία.
    Μέχρι τότε όμως δεν χρειάζονται συμψηφισμοί, πρακτική που είναι καθαρά πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή