Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Κράτος μικρομεσαίων.


Το αλαλούμ με τα μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις των ημερών, έλεγε τις προάλλες ο Γ. Κράλογλου, έφεραν πάλι στην επιφάνεια θέσεις, απόψεις και κυρίως «ιδέες», για την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας, που είναι να τρελαίνεσαι.

Ακούστηκαν μεταξύ άλλων και τα γνωστά παλιομοδίτικα συνθήματα, «να τα πάρουμε από τους βιομήχανους και να τα δώσουμε στους αγρότες και στους εργάτες».

Οι αυτόκλητοι «αναλυτές» των παραθύρων των τηλεοράσεων ξιφούλκησαν για μια φορά ακόμη με «κορώνες» του τύπου, «ας πληρώσουν οι μεγάλοι» ή «ας τα πάρουμε από τους μεγάλους να τα δώσουμε στους μικρομεσαίους...».


Και είναι να ρωτάς, ποιοι είναι αυτοί οι μεγάλοι που έχει ο τόπος μας; Πού τους βλέπουν πλέον τους βιομήχανους και εμείς δεν μπορούμε να τους δούμε;
Ακόμη και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών βλέποντας με ρεαλισμό την πραγματικότητα, έγινε Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και κοτσάρισε στο τέλος και το «Βιομηχανιών», ίσως για να μην χαλάει το ΣΕΒ που παραδοσιακά έχουμε συνηθίσει να ακούμε.


Να πάμε παρακάτω. Για ρίξτε μια ματιά στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς. Για πηγαίνετε σε μια εκδήλωσή του. Εάν βρείτε βιομήχανο, να μου τον δείξετε και εμένα να τον βάλουμε σε μουσείο.

Γιατί όταν λέμε βιομήχανο ή βιομηχανία, εννοούμε, βιομηχανικό συγκρότημα συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην Ελλάδα μπορείς να δηλώνεις ότι θέλεις.

Και εάν δεν υπάρχουν βιομηχανίες πλέον στο Λεκανοπέδιο, για πείτε μου εσείς που υπάρχουν. Στην Πάτρα; Η τελευταία ήταν η Pirelli που έφυγε και αυτή μαζί με τον διωγμό της πραγματικής βιομηχανικής γενιάς του τόπου που ξεκίνησε το 1974 και ολοκληρώθηκε μέσα στην δεκαετία του 1980. Στο Βόλο; Στη Λάρισα; Στην Θεσσαλονίκη; Στην Καβάλα ή στην Θράκη;
Πού κρύβονται τελικά αυτοί οι Έλληνες « βιομήχανοι» και δεν μπορούμε να τους βρούμε;


Οι εξαιρέσεις με τις 1-2 βιομηχανίες πετρελαίου που υπάρχουν, γιατί η πίτα είναι συγκεκριμένη και μοιρασμένη, ή τις 1-2 χαλυβουργικές επιχειρήσεις που ακόμη και οι ίδιες δεν ξέρουν γιατί υπάρχουν στην Ελλάδα, ή τέλος τις 1-2 βιομηχανίες τροφίμων που και αυτές συντηρούνται επειδή ακόμη το επιτρέπει η συγκυρία, δεν σχηματίζουν εικόνα «μεγάλων βιομηχανιών» στον τόπο.


Ήρθε η ώρα να το πιστέψουμε. Είμαστε κράτος μικρομεσαίων επιχειρήσεων ( αυτή είναι η αλήθεια) και στη μεταποίηση και στο εμπόριο και στη διακίνηση προϊόντων και στις μεταφορές και στον τουρισμό και σε πάσης φύσεως υπηρεσίες.


Ας το κατανοήσουμε εμείς ως κοινή γνώμη, αλλά κυρίως οι πολιτικοί, ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι μία χώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων…

Αυτοί που τραβούν το κουπί στην οικονομία του τόπου. Η σπονδυλική της στήλη…. Σε αυτούς και μόνο σε αυτούς πρέπει να απευθύνεται η οικονομική πολιτική…

Στην οικονομική πολιτική πρέπει να κυριαρχεί το στοιχείο, ότι απευθυνόμαστε σε «μεροκαματιαρήδες» μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Και αυτό είναι όλο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Στη βάση αυτή γίνεται αυτόματα αντιληπτό ότι, φορολογικά μέτρα όπως η περαίωση, μέτρα ενίσχυσης των επενδύσεων μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, μέτρα χρηματοδότησης, όπως τα τελευταία του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) και τέλος μέτρα χορήγησης αδειών και εγκρίσεων, έχουν αποδέκτες επιχειρηματίες με πολύ μικρά κεφάλαια, που δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν ούτε δικηγόρους, ούτε συμβούλους επιχειρήσεων για να τακτοποιούν τις υποθέσεις τους.
Άρα τα μέτρα πρέπει να είναι ρεαλιστικά και πρακτικά για μικρούς μεροκαματιαρήδες επιχειρηματίες.


Τώρα που είναι αυτοί οι μεγάλοι από τους οποίους πρέπει να τα πάρουμε για να τα δώσουμε στους μικρούς, ας ψάξουν να τους βρουν οι «προοδευτικοί αναλυτές» των τηλεοράσεων και .....ας τους τα πάρουν...


«capital»

22 σχόλια:

  1. Υποθέτω πως οι τηλε-δημοσιογράφοι με τον όρο "μεγάλοι" εννοούν:

    1. Τους καναλάρχες που τους πληρώνουν (μήπως άραγε είναι μία έμμεση απειλή προς αυτούς;).

    2. Τους διάφορους επαγγελματίες που έχουν πλουτίσει με μαύρο χρήμα και διαπλοκή (μερικοί από αυτούς εντάσσονται και στην προηγούμενη κατηγορία). Άρα, υποθέτω πως οι τηλε-δημοσιογράφοι μας είναι φανατικά υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής.

    3. Τους εαυτούς τους, γιατί χρυσοπληρώνονται για τον ρόλο που παίζουν - δηλ. κάτι μεταξύ διασκεδαστή-κονφερνασιέ, εκφωνητή και ινστρούχτορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μωρέ εσύ καλά τα λες αλλά σύμφωνα με τη εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσλάβουμε και άλλους δημοσίους υπαλλήλους για να ελέγχουν τους ........"ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ"!!!!!!!
    Σε λίγο όμως που και οι μικροί μεροκαματιαρήδες επιχειρηματίες θα σβήσουν να δούμε ποιος θα πληρώνει για να υπάρχουν οι ......ελεγκτές!!!!
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν θέλουμε να βρούμε μεγάλα επενδυτικά σχήματα ή συγκροτήματα με μεγάλα κεφάλαια, θα πρέπει να τα αναζητήσουμε μόνο στο χώρο του κρατικοδίαιτου τομέα

    Τα πράγματα είναι απλά αν κατανοήσουμε αυτό που λέγεται πολύ συχνά, ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης. Ο Ελληνας έχει αναπτύξει οιδιπόδεια σχέση με το κράτος έχοντας πέσει σε ένα φαύλο κύκλο, από τη μια το βρίζει ως αναξιόπιστο και από την άλλη το καλεί συνεχώς να τον βοηθήσει (και πώς να τον βοηθήσει αφού όντως είναι αναξιόπιστο;). Αυτό το επισήμανε ο Fukuyama στο βιβλίο του "TRUST" περισσότερο για τους Ιταλούς, αλλά αυτή τη νοοτροπία έχουν και οι Τούρκοι & Αραβες. Αυτά προς το παρόν, τις λύσεις ας τις βρουν άλλοι.....
    Αυτά από τον Egmond

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ πολίτη, το πρόβλημα προέρχεται από τα ΜΜΕ και τον λαϊκισμό ορισμένων πολιτικών.
    Δεν εννοώ την καταπόντιση και εξαφάνιση έστω και αυτών των βιομηχανιών που υπήρχαν, αλλά για το τωρινό φαινόμενο που παραπληροφορεί και αποβλακώνει την κοινή γνώμη.
    Επιχειρήσεις, κεφάλαιο, ακούει και διαβάζει ο κοσμάκης και το μυαλό του πάει στο σύνδρομο "Λένιν"......«τσακίστε τους μεγαλοκαρχαρίες, που ξεζουμίζουν το αίμα του λαουτζίκου ».
    Το μικρομεσαίο τον έκαμαν ...κεφάλαιο! Μάλιστα!
    Παραβλέπουν ηθελημένα βέβαια ότι ακόμα και αυτοί οι λίγοι που έχουν απομείνει από το πραγματικό κεφάλαιο (εκδότες, κατασκευαστές) πλέον είναι ....."αριστερής" προέλευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mπόμπολας, Λαμπράκης, Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, είναι κάποιοι από τούς "μεγαλοεπιχειρηματίες".
    Τώρα πού έρχεται, οσονούπω, προοδευτική κυβέρνηση τούς βλέπω ζητιάνους, αφού ΠΑΣΟΚ & ΣΥΝ θά τούς τά πάρουν γιά νά τά δώσουν στό λαό.
    Οσο γιά τήν πρόσληψη κι' άλλων ελεγκτών, Ράμπο, επιθεωρητών καί γενικά υπερασπιστών τών Δημοσίων εσόδων, ομολογώ ότι είναι ο μόνος (έμμεσος) τρόπος γιά δικαιότερη κατανομή τών πακέτων (ΚΠΣ).

    Φίλε Politis έξησες πληγή.
    Κάποτε υπηρχαν βιομηχανίες καί βιομήχανοι. Σκληροί αλλά δίκαιοι. Αυταρχικοί μέ τό Κράτος αλλά καί γεναιόδωροι πρός αυτό. Ισως καί πατριώτες.
    Σίγουρα θά υπήρχαν καί εξαιρέσεις.
    Σήμερα υπάρχουν παρδαλοί, αδίστακτοι, επιδοτούμενοι τυχοδιώκτες, πού τούς έκανε "επιχειρηματίες" η Κρατική γενναιοδωρία.
    Υποθέτω ότι καί σήμερα θά υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.

    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μικρομεσαίος και εγώ. Στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έρχονται να προστεθούν και οι ταραχές και οι κινητοποιήσεις, με πιο πρόσφατες αυτές των αγροτών.
    Αυτό μην το ξεχνάει κανείς ! Ειδικά ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβουν την απάντησή μας όταν θα έρθει η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πιο σωστό το είπε ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης σε μια συνέντευξη: "Στην Ελλάδα είμαστε έρμαια όχι των μεγάλων συμφερόντων, αλλά των μικρών". Κι έχει απόλυτο δίκιο. Όλοι μας φωνάζουμε και διαμαρτυρόμαστε, αλλά όταν κάποιος διαμαρτυρηθεί εναντίον μας, περνάμε στην άλλη άκρη. Πρόσφατα έγινε μια γιγαντιαία δενδροφύτευση στα καμένα της Πεντέλης. Αμφιβάλει κανείς όμως ότι αρκετοί από τους "ευαίσθητους" οικολογικά πολίτες που βρέθηκαν στην αναδάσωση, θα έτρεχαν να αγοράσουν τις μεζονέτες που θα χτιστούν εκεί; Κι όταν ξαναπιάσει φωτιά, θα φωνάζουν για το Κράτος που δεν είχε ένα πυροσβεστικό έξω από το κάθε αυθέρετό τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΩ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ!! Ε!!! ΠΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΝΟΜΙΖΩ,ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΩΝ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΜΩΣ. ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ; ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ; ΘΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΩ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βιομηχανία στην Ελλάδα υπήρχε μέχρι το 1974.Αναγκαια προυποθεση για την υπαρξη της ήταν η παρουσία ενος ισχυρου κράτους που να χαλιναγωγει τους δημαγωγούς.Το κρατος αυτο καταλύθηκε μερικώς το 1974 και ολικώς το 1981 οποτε τελειωσε και η ελληνική βιομηχανία.
    Ο ελληνικός λαος θα πληρωσει για τις επιλογές του στο προσεχές μελλον και θα κατηγορει Αμερικναούς,Τουρκους,Ευρωπαίους και όποιον άλλο φαναταζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περίπτερο η Ελλάς. Αυτό είμαστε. Οι 300 ,όχι του Λεωνίδα αλλά της βουλής , διορίζουν τους μισούς στο κρατικοδίαιτο δωματιάκι και οι άλλοι μισοί τους πληρώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μετα απο καιρο διαβασα εδω κατι καλο.
    να βαλω ομως καποια ερωτηματα.
    γιατι δεν εχουμε βιομηχανια;
    γιατι δεν εχουμε παραγωγικο πρωτογενη τομεα;
    ποια πολιτικη ευθυνεται για τα δυο παραπανω μετα το 81;
    γιατι εισαγουμε ακομα και γεωργικα προιοντα απο βορειες χωρες της ευρωπαικης ενωσης;

    MHΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΤΕΛΕΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΩ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΤΛ KAI ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΛΟΥΤΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mα,ειμαστε απλως ενα κρατος μικρομεσαιων.Και... προβληματικων βεβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο politis
    Έλεγα πότε θα θίξει κάποιος το συγκεκριμένο θέμα.
    Δυστυχώς ελάχιστοι καταλαβαίνουν ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη προσοχής σε αυτή την χώρα. Και κατά σύμπτωση είναι αυτοί που δεν θα τους δείτε ποτέ να διαδηλώνουν γιατί δεν προλαβαίνουν από τις υποχρεώσεις.
    Μπράβο και σε αυτούς όποιοι και αν είναι που κατάλαβαν την αδικία της άρσης του αφορολόγητου και δεν το εφάρμοσαν.
    Όχι τίποτε άλλο αλλά αποτελούσε προσβολή στην νοημοσύνη πρώτα από όλα και μετά στην τσέπη των εμπλεκομένων, γιατί η τσέπη έχει μάθει δεκαετίες τώρα να καλύπτει όσα δεν προλαβαίνει ο εξωτερικός δανεισμός.

    Ρωτάει ο ανώνυμος 8:32 Γιατί δεν έχουμε βιομηχανία ?
    Ο κυριότερος λόγος είναι το ημερομίσθιο και η ασφάλιση για αυτό και μεταφέρονται σε χώρες που είναι χαμηλά.
    Όσον αφορά την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων
    Μια σύγκριση στην εξωτερική τους εμφάνιση στα ράφια με τα ντόπια(όταν υπάρχουν) θα σας απαντήσει.
    Μάλλον στην δική μας χώρα οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές ή οι αποζημιώσεις εξασφαλισμένες.
    Μην ψάχνεις αγαπητέ απαντήσεις.
    Μέτρα πόσα καφενεία και καφετέριες είναι γύρω σου και θα βρεις την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. www.apolitik.pblogs.gr
    Να προσθέσω τα παρακάτω στοιχεία:
    ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    Αριθμός επιχειρήσεων ιδιωτικού τομέα*: 821.000
    Αριθμός απασχολούμενων: 2.492.000 άτομα
    Απασχόληση σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 εργαζόμενοι): 1.407.980 άτομα
    Απασχόληση σε μικρές επιχειρήσεις (10-49 εργαζόμενοι): 393.736 άτομα
    Απασχόληση σε μεσαίες επιχειρήσεις (50-249 εργαζόμενοι): 241.724 άτομα
    Απασχόληση σε μεγάλες επιχειρήσεις (250- εργαζόμενοι): 451.052 άτομα
    * Εξαιρούνται το δημόσιο, η γεωργία και ο κλάδος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών
    Πηγή: Eurostat

    Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό «αν θέλει η κυβέρνηση να ενισχύσει την Ελληνική οικονομία» θα πρέπει να ενισχύσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 εργαζόμενοι)...
    Το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια του Σημίτη επιχορηγούσε μόνο Μεγάλες επιχειρήσεις υμετέρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ politi-gr, για πες μου, η ΦΑΓΕ δεν είναι ελληνική βιομηχανία; Οι Coca Cola, Pepsico, Τρία Έψιλον, Εβγα και πολλές άλλες εταιρίες, αντιπροσωπείες ξένων ή ελληνικές εταιρείες, δεν είναι βιομηχανίες;

    Η "μαύρη λίστα" που δημοσιοποίησε χθες το Υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει τις ανωτέρω βιομηχανίες (και άλλες πολλές). Αυτές λοιπόν, κατακρίνονται για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών, τη στιγμή κατά την οποία η τιμή του πετρελαίου και των αγροτικών προϊόντων έχουν μειωθεί πολύ. Και τη στιγμή που το βάρος την οικονομικής κρίσης πέφτει στις πλάτες όλων μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
    Αν αυτό δε λέγεται αισχροκέρδεια, τότε τί είναι; Δεν είναι πλεονεξία;
    Αν είχαμε α@@@@@α (να το πω αλλιώς: καταναλωτική συνείδηση), δε θ'αγοράζαμε στο εξής προϊόντα αυτών των εταιρειών. (Και) αυτή είναι η δύναμή μας, αλλά ο ύπνος μας είναι βαθύς...

    Μήπως, λοιπόν, είσαι ιδιαίτερα απόλυτος στο άρθρο σου; Οι ευθύνες των βιομηχάνων είναι μεγάλες. Οι δικές μας ευθύνες, οι ευθύνες των ραγιάδων πολιτών, είναι ακόμα μεγαλύτερες, πολύπλευρες -και δε θα τις αναλύσω περαιτέρω εδώ.

    Καλή συνέχεια στο ενδιαφέρον ιστολόγιό σου.

    Φιλικά,
    buster
    http://greek-cartoons.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η Ελλάδα είναι όντως κράτος μικρομεσαίων με έμφαση μάλιστα στο μικρο . Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν υπάρχουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία στο 70% προέρχονται από ξένα κεφάλαια , οι λεγόμενες πολυεθνικές . Οι "βιομηχανία" πλέον δεν έχει μόνο την έννοια της παραγωγικής μονάδας με την παλιά της μορφή (καπνούς,φουγάρα,καπέλα ασφαλείας) . Το βασικό χαρακτηριστικό είναι οι μεγάλες οικονομίες κλίμακας κι από αυτή τη σκοπιά υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητες οικονομίας κλίμακας .

    Συμφωνώ ότι η στόχευση της πολιτικής πρέπει να είναι οι μικρομεσαίοι που είναι και η ατμομηχανή της οικονομίας . Τι μέτρα έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση ?

    Το ΤΕΜΠΕ δε λειτουργεί . Ή αν λειτουργεί λειτουργεί για μεσαίες επιχειρήσεις που δεν το πολυέχουν ανάγκη . Κι εγώ θα ψηνόμουν σαν επιχείρηση να πάρω 350.000 να τα βάλω προθεσμία με 5% και να δίνω τις δόσεις του κεφαλαίου στην ώρα τους βγάζοντας κέρδος τους τόκους από το πουθενά .

    Τι άλλα μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση ?? Οέο ??

    Nada , τίποτα . Θέλει πάντως προσοχή με τους φόρους γιατί απ΄ότι ακούω πολλοί απ' όσα δηλώνουν θα πάνε το δημόσιο χρέος στο διάολο . Η μείωση φορολογίας είναι επικίνδυνη για το δημόσιο χρέος , επιδότηση επανεπένδυσης κερδών και επιδότηση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ίσως να ήταν καλύτερα .

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ 5:23 μμ
    iparxei diafora anamesa stin lexi ntavatzis kai viomixanos..prosgeiosou stin pragmatikotita

    @ 9:34 μμ
    stin lista pou evales(pou akoma kai an isxiei den kanei tous viomixanous perissoterous mias kai oi perissoteroi ex ayton einai antiprosopoi stin ousia),eixes mesa kai tin coca cola...na thimiso oti o k.david tis coca cola, pige ta ergostasia ektos ellados gia na exei perissotera kerdi(to thapsane ola ta mme kai ola ta kommata)..

    me antistoixes energeies apeiloun na praxoun kai oi ipoloipoi tis listas, an to kratos tous strimoxei..to idio kanei kai i moni "viomixania" pou exei apomeinei stin ellada,an mporeis na tin peis etsi.. tin naytilia, pou oi efoplistes apeiloun to kratos me antistoixes energeies se periptosi oikonomikon pieseon..
    kai stis dio periptoseis
    a. to kratos ekviazete me tous ergazomenous me tin morfi apoliseon
    b. to kratos den exei frontisei na desmeysei nomika tis epixiriseis na min feygoun apo tin xora, otan tis daneizei i xrimatodotei
    c. epeidi oloi tous xrimatodotoun politikous, aytoi kolisiergoun tis diadikasies enantion tous, otan paravainoun, i mplokaroun nomosxedia pou einai ikana na valoun kapoia taxi..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ε... αφού δεν υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, να τα πάρουμε από τους μικρομεσαίους και να τα δώσουμε στους μικρομικρούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @11 Φεβρουάριος 2009 1:29 πμ
    iparxei diafora anamesa stin lexi ntavatzis kai viomixanos..prosgeiosou stin pragmatikotita

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το "να τα πάρουμε απ' τους μεγάλους" είναι μια δημαγωγική μπαρούφα. Γιατί "θέλει δουλειά πολύ ...να σηκωθεί ο ήλιος". Ενα το κρατούμενο για την πολιτική απάτη. Οι "μεγάλοι" είναι οι "νταβάδες", οι πολύ συγκεκριμμένοι ολιγάρχες του τόπου. Οτι διέλυσαν τη βιομηχανία και γενικά ότι μόνον οι "αρπαχτές" λειτουργούν στην Ελλάδα, είναι ευρέως γνωστό.
    Και ευρύτατα συμμεριζόμενη είναι η εκτίμηση πως αν δεν "τα πάρουμε απ' τους μεγάλους", αν δεν ελέγχονται αυτά τα κέρδη δεν κάνουμε τίποτα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θα πω κι εγω τη δικη μου σοφια.
    Δε μ αρεσει η "αναπτυξη",οπως την εννοουν οι πολλοι.
    Δε μ αρεσουν τα μυριαδες αυτοκινητα,που στραγγαλισαν και συνεχιζουν,τη ζωη μας,σκοτωνοντας χιλιαδες καθε χρονο.
    Δε μ αρεσουν οι πολυκατοικιες,που θαψανε εκατομμυρια μεσα τους και συνεχιζουν,και κοψανε την επικοινωνια μεταξυ των ανθρωπων.
    Δε μ αρεσει η φασαρια,που δε σ αφηνει να συγκεντρωθεις σε ο,τι θελεις.
    Θα προτιμουσα να ειναι τα πραγματα φτωχικα,οπως τα χρονια μετα την κατοχη,που μεγαλωσα στα σοκακια του Πειραια.Που υπηρχαν παιδια κατ αρχας,παρα τη φτωχεια.Πολλα παιδια.Σε αντιθεση με το σημερα,που ενω υπαρχουν πολυ περισσοτερα λεφτα,παιδια δεν υπαρχουν.
    Και αυτο,ειναι φτωχεια.Αν το καταλαβαινετε.
    Και στην υπαιθρο,υπηρχαν φτωχοι ανθρωποι,στη γη τους,να προσπαθουν να ζησουν και να γυριζουν το βραδυ κουρασμενοι, να τρωνε ενα πιατο φαι,που το ειχαν δουλεψει σκληρα,και να κοιμουνται τον υπνο του δικαιου.Χωρις λεξοτανιλ και βαλλιουμ.
    Και ας υπηρχε φτωχεια.
    Σημερα,φυγανε οι περισσοτεροι απο κει ,και ηλθαν στην Αθηνα,σε κατι ανηλιαγα υπογεια στην αρχη,και δουλευαν σε ξενες δουλειες σα σκλαβοι,οπως σημερα οι μεταναστες,για να δουν ασπρη μερα.
    Προς το παρον,βλεπανε το τιποτα,χωμενοι στις υπογες.
    Και τα παιδια τους,εχασαν τα παιχνιδια στο υπαιθρο, και χωθηκαν μεσα και μαραθηκαν.
    Σημερα,το μονο που αλλαξε,ειναι οτι εχουν και λεφτα.
    Τη μοναξια,την εχουν απο χερι πια συν το φοβο μηπως τους σκοτωσει καποιος για να τους παρει τα πολλα η τα λιγα που εχουν.\
    Εχουν αυτοκινητο οι ιδιοι,αυτο που ζηλευαν καποτε τους αλλους,αλλα δεν μπορουν να πανε πουθενα, αφου εχουν πια ολοι
    Ετσι,μου θυμιζουν το Μιδα,που ο,τι επιανε,γινοτανε χρυσος.
    Μονο που το χρυσο,δεν τρωγεται.
    Και απο πανω,ερχεται και η κριση,με αγνωστες συνεπειες.
    Βλεπω πολλους Ζαχοπουλους να πηδανε απο ο,τι μπορουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πολίτη

    κοίτα λίγο τις στατιστικές και γράψε νούμερα!
    μπορεί να μην έχουμε μεγάλη βιομηχανία, αλλά ΟΥΤΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ
    όλοι αυτο-απασχολούμενοι είναι (35%)
    μήπως είσαι και εσύ;
    εάν έχεις μπλοκάκι είσαι!

    τώρα πάμε στα ΒΑΣΙΚΑ:
    πόσο φόρο πληρώνει η κάθε ομάδα, μισθωτοί-αυτοαπασχολούμενοι-βιομήχανοι
    σε 2 χρόνια θα έχουμε και τα αντίστοιχα ΝΟΥΜΕΡΑ για το ΕΤΑΚ...
    κι εκεί να σε δω!
    (αλήθεια, οι οφσορ μετρούνται;)

    γενικά, στις ανεπτυγμένες χώρες, οι μη μισθωτοί είναι περίπου 10% του συνόλου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού
    εδώ 67% της "ανάπτυξης" είναι από τη προσωπική κατανάλωση...
    (είμαστε η μόνη χώρα που ακολουθεί το αμερικάνικο πρότυπο τόσο πιστά)

    τέλος, να αλλάξω λίγο το προηγούμενο ανώνυμο:
    εγώ βλεπω πολλούς σα το Ζαχ να πηδάνε ΌΤΙ μπορούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή