Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ο παραμορφωτικός καθρέφτης της κοινωνίας.


Μπορεί να έχουμε εισέλθει αισίως στο 2009 , μπορεί εδώ και αρκετά χρόνια να διαλαλούμε γεμάτοι κομπορρημοσύνη την εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης και της πληροφορικής , μπορεί ακόμα και να μιλάμε για την ….κατάργηση του παραδοσιακού βιβλίου και την αντικατάσταση του από το μόλις 292 γραμμαρίων βάρους ηλεκτρονικό βιβλίο, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ευρύτερη κοινωνική μάζα παραμένει …αμόρφωτη και …..παραπληροφορημένη.

Στην πλατφόρμα της κοινωνιολογίας και του δελφικού «μανθάνων μη κάμνε» βρισκόμαστε στο επίπεδο της περασμένης χιλιετίας. Εν ονόματι μιας ψευδεπίγραφης … «προοδευτικότητας», στην ουσία επικρατεί μια ταχέως επιταχυνόμενη ...οπισθοδρόμηση.

Από μια εποχή που ο ανθρώπινος λόγος εξερευνούσε τα όριά του, την ισχύ και τις δυνατότητές του, περάσαμε στην εποχή όπου μια ολόκληρη παράδοση μεταφορικού λόγου για τα κοινωνικά πράγματα συσκοτίζει την πραγματικότητα αν δεν την αντιστρέφει τελείως.

Οι φόνοι αμάχων έγιναν …«παράπλευρες απώλειες», οι απελευθερωτικοί αγώνες έγιναν… «τρομοκρατία» , και ο κάθε τρομοκράτης (χωρίς εισαγωγικά) έγινε …«μαχητής της ελευθερίας, του Θεού ή του προλεταριάτου».

Η ελευθερία μετατράπηκε σε … ελευθεριότητα και οι ολιγάρχες σε … «υπερασπιστές» των λαϊκών στρωμάτων.

Οι τοκογλύφοι ονομάστηκαν… τραπεζίτες και οι δουλέμποροι … «υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών». Η προπαγάνδα μετονομάστηκε σε ….ΜΜΕ και οι κάθε φύσεως ανώμαλοι σε άτομα με ….ιδιαιτερότητες !

Τα Πανεπιστήμια από αποθήκες γνώσεων και άσυλα διακίνησης ιδεών μετατράπηκαν σε άσυλα….αποθήκευσης και διακίνησης μολότωφ και ναρκωτικών.

Η κοινωνία των πολιτών μετεξελίχθηκε σε κοινωνία οπαδών, ρέπουσα προς την ακραία πλευρά , αυτής του χουλιγκανισμού.

Ο Εθνισμός με το έτσι θέλω ονομάστηκε…Εθνικισμός και η χρεοκοπία των ιδεών ….πολιτικά μανιφέστα.

Ακόμα και αυτός ο Αϊ-Βασίλης με την μεγάλη κοινωνιολογική του σημασία και προσφορά μετατράπηκε στον Santa Klaus εξυπηρετώντας στόχους του μάρκετινγκ της Coca Cola.

Αυτό που κάποτε χαρακτήριζε μόνο το μυθιστόρημα, δηλαδή το «ψεύδεσθαι ειλικρινώς» όπως έλεγε ο Αραγκόν, έχει μεταφερθεί ως νομοθέτημα στην κοινωνία και διδάσκεται ακόμη και σε πανεπιστημιακά τμήματα.

Συμμετέχουμε οικειοθελώς σε μια στημένη παράσταση και μπερδεύουμε εν γνώσει μας το ψέμα με την αλήθεια, τη φαντασία με την πραγματικότητα. Τόσο πολύ μάλιστα, που για πολλούς οι φαντασιώσεις, ΕΙΝΑΙ η πραγματικότητα.Το ψέμα, η φήμη και οι διαδόσεις, απλώνονται σαν καρκίνωμα.

Η σημασία της αλήθειας υπό την πλατωνική της έννοια, (δηλαδή άρση της λήθης), έχει οριστικά μπει στο …χρονοντούλαπο της ιστορίας. Έχουμε ξεχάσει ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τη μνήμη και τη γνώση, τόσο περισσότερο κοντά στην αλήθεια είμαστε.

Είμαστε όλοι, σχεδόν, αθώοι και ….δυνητικά ένοχοι.

21 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια.!!!
    Είπες τα πράγματα με το όνομά τους και σήμερα.
    Α.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ πολίτη,η σχέση είναι αμφίδρομη. Ο παραλήπτης του ψέματος μοιάζει να το προκαλεί κιόλας.Παντού βασιλευεί το ψέμα. Εμπορεύεται και καταναλώνει. Η πολιτική, η δικηγορία , το μάρκετινγκ οι πωλήσεις γενικότερα εμπεριέχουν την έννοια του ψέματος. Οι ανθρώπινες σχέσεις το ίδιο. Τα πάντα βασίζονται στην παράληψη των άσχημων στοιχείων και την προβολή μόνο των ελκυστικών.
    Πριν όμως καταδικάσουμε απόλυτα το ψέμα ας αναρωτηθούμε αν μπορούμε και σε τι βαθμό να αντέξουμε την αλήθεια…!
    Εύχομαι Καλό Απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sigxarhthtria gia to iperoxo s arthro kai shmera.Anarwtiemai an simfwna me mia thewria p leei oti to siban sisteletai kai diasteletai vriskomaste sthn sistolh tou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για αυτά τα άρθρα σου σε διαβάζω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαπιστωσεις ειναι παντα ευκολο να γινονται, ιδιαιτερα οι αρνητικες. Προτασεις για λυσεις, ομως, ειναι αρκετα πιο δυσκολο να δοθουν.

    Ποιες ακριβως ειναι οι δικες σου θεσεις Πολιτη για να ξεφυγουμε απο ολο αυτο το "καρκινωμα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια.Συνέχισε έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιωπώ......
    Ίσως από τα πιο πετυχημένα σου post.
    Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τελευταίως, έχει υπολογιστεί πως λέμε ψέματα σε περίπου μια στις τρεις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίο το άρθρο πολίτη. Θα αντέξουμε την αλήθεια (για να αρχίσω και διάλογο με τον george) όταν ξεφύγουμε από την νοοτροπία της εύκολης ζωής που μας διακατέχει - πολλοί από εμάς βλέπουμε τα κακώς κείμενα, αλλά επειδή δεν μας αγγίζουνε άμεσα (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε) δεν αντιδρούμε - έτσι γινόμαστε και εμείς μέρος του φαύλου κύκλου.....
    Παράδειγμα η δίκη του Άλεξ, άσχετα με το αποτέλεσμα και πως ξεκίνησε, ξεδιπλώθηκε στα μάτια της Ελληνικής κοινωνίας ένα απεχθές κύκλωμα παιδεραστίας, με γνωστά ονόματα μπλεγμένα - τι κάνουμε για αυτό? Σκεφτείτε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλα ρε μεγαλε εισαι τεραστιος.
    Πως τα γραφεις ρε μπαγασα.
    Πες μας ολη την αληθεια.Χτυπα
    τη γροθια στο μαχαιρι.Εισαι και ο
    πρωτος.Απαιχτος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kala den mporo na to pistepso,oti yparxoun tetoia miala akoma.
    Synexise se xriazomaste

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι προτάσεις ρε Τζώρτζη να σου δώσει
    Αφού είμαστε....... με πτυχίο, όλοι το ξέρουμε η μόνη πρόταση είναι να αποκτήσουμε και να μεταφέρουμε παιδεία. Αυτό που μας έπεσε κάπου στον δρόμο και δεν το καταλάβαμε.
    Αυτή τουλάχιστον η ανάρτηση δεν σηκώνει σχόλια.
    Σιωπώ...... καλά λέει και ο extra.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κεφάκια βλέπω σήμερα οι διάφοροι ανώνυμοι,χαχαχα!
    Βλέπεις θέλει δύναμη για να πεις την αλήθεια αλλά ακόμα πιο πολύ θέλει για να την αποδεχθείς.
    Ξέχασες τις δολοφονίες της «17 Ν» που έχουν βαφτιστεί «πολιτικά εγκλήματα», τα Ίμια που να ονόμασαν «γκρίζες ζώνες», μέχρι και τους ληστές των τραπεζών που τους παρουσιάζουν «κοινωνικούς επαναστάτες».
    Καλό βράδυ
    Ααα ! ξέχασα! και ο Άγιος Παντελεήμονας της Αχαρνών που του βάλανε πινακίδα مدينةجديد......!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σιωπηστε λοιπον αφου το θελετε. Ενοχα βεβαια, γιατι την ιδια ωρα ανεχεστε και τον "βοθρο" που υπαρχει γυρω μας για δεκαετιες τωρα. Διχως καμια αντιδραση. Γι αυτο και ο "βοθρος" αντι να συρρικνωνεται μεγαλωνει.

    Οσοι αντιδρουν "αναθεματιζονται". Οι μαθητες/φοιτητες ("υποκεινουμενοι απο ξενα συμφεροντα"). Οι "κακομαθημενοι" αγροτες η οι απεργοι. Ασχετα αν δεν εχουν παντα δικιο. Η καθε μορφης αντιδραση αναθεματιζεται. Αυτος ειναι ο στοχος. Για να καταληξουμε που; Στην ενοχη σιωπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγχαρητήρια κι από μένα, Πολίτη, για την τόσο τίμια ...αυτοκριτική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η πλάνη δεν είναι τύφλωση. H πλάνη είναι ανανδρία-Φ.Νίτσε
    Ο Νίτσε διατύπωσε την έκφραση του αναφερόμενος στην ψυχολογία του όχλου και στο πρότυπο του οχλανθρωπισμού.
    Η ψυχολογία του όχλου ως γνωστόν αποτελεί κατ ουσίαν μια τύφλωση καθώς ο ένας παύει κυριολεκτικά να υφίσταται ως ένας και δρα ως πολλοί, ως σύνολο.
    Και το σύνολο ανέκαθεν κάποιοι το κατευθύνουν !!!
    Λιάνα Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ exarxos
    Μάλλον ήθελες να γράψεις مدينة جديدة και όχι سياسة جديدة .
    Το πρώτο σημαίνει Νέα Πόλη , ενώ το δεύτερο Νέα Πολιτική! Εάν δεν εμφανιστούν τα αραβικά , πολίτη σβήσε σε παρακαλώ το σχόλιο αφού δεν θα αποδίδει το νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δυνατό κείμενο. Και τα σχόλια πολύ εύστοχα.
    Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βασικό στοιχείο για τη λύση του. Μετά όμως;
    Συμφωνώ με τους φίλους παραπάνω. Δεν είναι αρκετό.
    Προτάσεις. Και μετά δουλειά. Συντονισμένη. Συστράτευση απαραίτητη. Και διάθεση για θυσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η παιδεία είναι η αρχή και η λύση. Η αντίδραση, με συγκεκριμένους στόχους είναι σημαντικό στοιχείο μιας υγιους κοινωνίας - Η αντίδραση για την αντίδραση όμως (μην αναφέρω παραδείγματα από τον πολιτικό μας χώρο) είναι η χειρότερης μορφή καπηλεία της Δημοκρατίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Tέλεια απόδοση της πραγματικότητας που βιώνουμε σήμερα!!

    Παραμορφωτικός καθρέφτης κατάντησε ο κόσμος μας!
    Οι λέξεις έχασαν το νόημά τους και εμείς χάσαμε την αλήθεια!!

    Καλό μήνα!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ όμορφο κείμενο, μπράβο
    Χάρηκα πολύ το ίδιο το κείμενο και τα σχόλια, ίσως τελικά να είμαστε περισσότεροι απ όσο πιστεύουμε.
    Η «διάγνωση» του προβλήματος είναι το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο βήμα. Διότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και ονομάζουμε την πραγματικότητα καθορίζει και τη στάση μας απέναντί της.
    για όσους βιάζονται και θέλουν πάντα το επόμενο βήμα – προτάσεις, αυτό το κείμενο από μόνο του είναι πρόταση: καθαρό βλέμμα πάνω στη φύση των πραγμάτων. Ας αφήσουμε στην άκρη την άποψη (μερική και διαστρεβλωμένη) και ας αναζητήσουμε τη γνώση ως εργαλείο κατανόησης
    και πάλι ευχαριστώ για το τόσο ωραίο κείμενο

    Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Τα Πανεπιστήμια από αποθήκες γνώσεων και άσυλα διακίνησης ιδεών μετατράπηκαν σε άσυλα ...αποθήκευσης και διακίνησης μολότωφ και ναρκωτικών."

    ΟΧΙ. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μετατράπηκαν σε στέκια μπράβων της ΟΝΝΕΔ και της ΠΑΣΠ που τρομοκρατούν και σακατεύουν κόσμο και νταβατζήδων νυχτερινών κέντρων-ντήλερ ταξιδιωτικών γραφείων ιδίου φυράματος.

    "Είμαστε όλοι, σχεδόν, αθώοι και ...δυνητικά ένοχοι".

    ΝΑΙ. Όντως σαν μπράβοι της Νέας Δημοκρατίας είστε ένοχοι και θα 'πρεπε να ντρέπεστε (αν σας έχει μείνει κανένα ίχνος τσίπας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή