Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Εντός , εκτός και επί τα αυτά ..της Παλαιστίνης.


Καμία κυβέρνηση του κόσμου, έγραφε σε σχόλιο της η Deutsche Welle,δεν θα ανεχόταν να πλήττεται επί ημέρες με ρουκέτες το έδαφός της. Κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να παρακολουθεί άπρακτος τις πόλεις και τα χωριά της χώρας του να γίνονται στόχος επιθέσεων.

Και αυτό το γνωρίζει η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία πόνταρε στην κατανόηση της διεθνούς κοινότητας και, επικαλούμενη τις συνεχείς παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες «Κασάμ», ξεκίνησε μια πρωτοφανή πολεμική επιχείρηση από αέρος εναντίον στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επικεφαλής της ισλαμικής οργάνωσης καλούν τώρα σε αντίποινα κι αν δεν συμβεί κάποιο ....θαύμα, θα γίνουμε μάρτυρες μια νέας κλιμάκωσης της βίας με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Άλλη μία -περιττή μεν, ισχυρή δε- απόδειξη ότι ήταν κούφια λόγια οι υποσχέσεις των συμμετεχόντων στην ειρηνευτική διάσκεψη της Αννάπολης τον Νοέμβριο του 2007.

Αν τελικά το 2009 μας φέρει μια ανοιχτή πολεμική σύγκρουση στην Εγγύς Ανατολή, αυτό ελάχιστη σχέση θα έχει με τους πυραύλους «Κασάμ» των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Η νέα κλιμάκωση της βίας συνιστά αποτέλεσμα της επιστροφής στο παρελθόν του Ισραήλ και της Χαμάς. Το Ισραήλ διαπράττει εκ νέου ένα κεφαλαιώδες σφάλμα, πιστεύοντας ότι μπορεί να εξουδετερώσει τη Χαμάς με νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το ίδιο σφάλμα διάπραξε και πριν από 2,5 χρόνια έναντι της Χεζμπολάχ. Οι μαζικές επιθέσεις είχαν τελικά αποτέλεσμα να ενισχύσουν το κύρος της ακραίας οργάνωσης του Λιβάνου και να την καταστήσουν ισχυρό παράγοντα των εξελίξεων.

Την ίδια πολιτική ακολουθεί σήμερα -αυτή τη φορά με τη Χαμάς- η ισραηλινή κυβέρνηση. Οι μαζικές επιθέσεις, με τα εκατοντάδες θύματα, θα σπρώξουν στην αγκαλιά της Χαμάς δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο ολέθρια είναι η «υπόθεση εργασίας» της ισλαμικής οργάνωσης. Η ηγεσία της Χαμάς πιστεύει ότι η ασυμβίβαστη στάση και η εμμονή στην απόρριψη του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ θα οδηγήσουν κάποτε στη δικαίωση και στην ειρήνευση.

Το αδιέξοδο αντελήφθη πριν από πολλά χρόνια και ο τότε ηγέτης της PLO, Γιάσερ Αραφάτ, και προτίμησε έναν έντιμο συμβιβασμό με την ισραηλινή πλευρά. Η τελευταία με τη σειρά της έκανε ότι μπορούσε για να «αλλοιώσει» και τελικά να ακυρώσει το περιεχόμενο των συμφωνιών του Οσλο.

Τότε, όπως και σήμερα, τα θύματα είναι οι αθώοι άμαχοι. Οι βόμβες άλλωστε δεν κάνουν διακρίσεις. Αυτό το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα, που στέλνει παντού πολεμικά πλοία και στρατό για να αντιμετωπίσουν τους πειρατές και τους τρομοκράτες.

Δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και για τις παλαιστινιακές περιοχές; Όχι για να επιβάλει την ειρήνευση, αλλά για να προλάβει τα χειρότερα.

Αυτή είναι η μια άποψη. Γιατί υπάρχει και η άλλη (όχι απαραίτητα αντίθετη, αλλά ....συνδυαστική). Ξέροντας ότι το παιχνίδι στην γεωπολιτική σκακιέρα ως επί το πλείστον παίζεται σε διάφορα σκοτεινά υπόγεια ,και πολλές φορές …..συγχωρούνται και οι …..παράπλευρες απώλειες (στην οργουελική γλώσσα. ) εν γνώσει των «παικτών», έχω λοιπόν τους ….ενδοιασμούς και τα εύλογα ερωτήματα μου.

Τι παιχνίδι παίζεται εντός ,εκτός και επί τα αυτά των Παλαιστινιακών εδαφών ; Ποιος ο λόγος που η Χαμάς στις 18 Δεκεμβρίου βάζει τέλος στην εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και αρνείται πεισματικά λίγες ημέρες αργότερα στις 23 Δεκεμβρίου να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να ισχύσει και πάλι η εκεχειρία ;

Ποιος ο λόγος που προχώρησε η Χαμάς σε επίθεση με ρουκέτες πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο βίας ;

Δεν ήξερε αυτό ,που και ο πιο «άσχετος» στην πολιτική γνωρίζει ,ότι δηλαδή ενόψει εκλογών τον Φεβρουάριο στο Ισραήλ , η πολιτική του ηγεσία θα το εκμεταλλευόταν με ….δυσανάλογη απάντηση (αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς.) ;

Ποιος ο λόγος η Χαμάς να σκληρύνει την στάση της προκαλώντας τεράστια αιματοχυσία , όταν από τις 19 Μαΐου είχαν γίνει βήματα προόδου με την προσπάθεια της Γαλλίας να ξεκινήσει πολιτικές επαφές με την Χαμάς , «ξεστρατίζοντας» από ….τη γραμμή ΗΠΑ, και στην ουσία να την επαναπροσδιορίσει στον διεθνή χάρτη ως πολιτική οργάνωση και όχι τρομοκρατική;

Παίζει ρόλο η χρονική περίοδος που διανύουμε και η προγραμματισμένη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα, λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου;

Συνειρμοί πολλοί ! Σχεδιασμοί και κινήσεις στο παρασκήνιο (το επαναλαμβάνω : εντός ,εκτός και επί τα αυτά της Παλαιστίνης) που θα δουν το φως της δημοσιότητας μετά από πολλά χρόνια, με το άνοιγμα κάποιων απόρρητων φακέλων .

Όμως … Φωτιές, εκρήξεις, κραυγές απόγνωσης, πτώματα. Ο λαός της Παλαιστίνης ξανά «πρωταγωνιστής» στο ίδιο αιματοβαμμένο σενάριο...

12 σχόλια:

  1. Θα έρθει Ο Μεσσίας σε 22 ημέρες, και θα προσφέρει την ανακωχή!
    Οοοο Ομπάμαααα~~~~~~~~$$$$$ :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δημοκρατισμός μέσα στην Παλαιστίνη είναι αρκετά ασθενικός και το αντιαμερικανικό και αντισημιτικό αίσθημα πολύ βαθύ.

    Μια ενδεχόμενη, λοιπόν, οικονομική ασφυξία του ήδη κατεστραμμένου οικονομικά παλαιστινιακού κράτους θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη Χαμάς, για να οξύνει στο έπακρο τον αντιδυτικισμό των μαζών.

    Η πτώση και συντριβή της Χαμάς προϋποθέτει αφενός την πλήρη απομόνωσή τους από τη δημοκρατική ανθρωπότητα και αφετέρου τη δημιουργία ενός ισχυρού αντιισλαμοφασιστικού πόλου μέσα στην Παλαιστίνη που θα αποκαλύπτει το βρόμικο ρόλο της Χαμάς και δε θα διστάζει να έρθει ακόμη και σε μια λυσσαλέα ένοπλη αντιπαράθεση μαζί τους.
    Ήδη οι πολιτικές αντιστάσεις της Φατάχ στην κυβέρνηση Χαμάς έχουν αρχίσει. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η Φατάχ πιέζει να αναγνωρίσει η Χαμάς την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, καθώς και τις διεθνείς συμφωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ πολίτη,με το σημερινό σου άρθρο νομίζω (γνώμη μου !) ότι απαντάς αμέσως στο σημερινό δημοσίευμα του κ. Δελαστίκ στο "Εθνος".
    Ο κ. Δελαστίκ γράφει ότι : "Η επίθεση του Ισραήλ γίνεται τώρα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι στις 10 Φεβρουαρίου θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ και στις δημοσκοπήσεις σαρώνει το ακροδεξιό κόμμα του Βενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία δύο μήνες μετά την άνοδό τους στην εξουσία έκαναν την εισβολή στον Λίβανο και ηττήθηκαν από τη Χεζμπολάχ, επιχειρούν τώρα μια σφαγή χιλιάδων Παλαιστινίων ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές, με στόχο να ανεβάσουν τα εκλογικά τους ποσοστά στο αιμοδιψές εκλογικό σώμα του Ισραήλ.
    Ο δεύτερος λόγος που το Ισραήλ επιτέθηκε στη Γάζα τώρα είναι επειδή η ηγεσία του ήθελε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα πριν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Θέλουν να φέρουν έτσι τον Ομπάμα μπροστά σε μια κατάσταση που θα τον σύρει σε άκριτη συμπαράταξη με τους Ισραηλινούς εγκληματίες, ώστε να συνεχιστεί ντε φάκτο η πολιτική Μπους στο Παλαιστινιακό".
    Πολύ καλά λοιπόν τα ερωτήματα σου για την Χαμάς.
    Βλέπεις αυτή την παράμετρο που θέτεις ,δεν έκανε τον κόπο να μας την εξηγήσει ο κ. Δελαστίκ.

    Εύχομαι Καλό Απόγευμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που είναι ο Ομπάμα ρε παιδιά; Το επιτελείο του ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις παγκόσμιες εξελίξεις, περιλαμβανομένης της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά .....«υπάρχει ένας πρόεδρος κάθε φορά».
    Μούγκα δηλαδή προς το παρόν.Σε λίγες ημέρες θα ...ξέρουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για μια ακόμη φορά τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με ένα πρόβλημα μόλις «έτρεξε αίμα», κατά προτίμηση μάλιστα με ευθύνη των Ισραηλινών… όσο και αν αναζητήσει κανείς αναφορές στις περισσότερες από 50 ρουκέτες που προσγειώνονταν σε καθημερινή βάση σε ισραηλινές πόλεις από τη Λωρίδα της Γάζας, δε θα βρει… Και κανείς δεν βρέθηκε τότε να κατηγορήσει τη Χαμάς ότι παραβιάζει την εκεχειρία…
    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες που αποδέσμευσε το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο από την επιχείρηση στη Γάζα (Operation “Cast Lead”), δείχνουν ότι στις περιοχές που είχαν με τη βία εκδιωχθεί, τον Αύγουστο του 2005, από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας 10.000 Εβραίοι έποικοι, οι υπεύθυνοι της Χαμάς φρόντισαν να φτιάξουν όχι… νοσοκομεία και σχολεία, αλλά στρατόπεδα εκπαίδευσης! Με απλά λόγια, είναι προφανές πως «αξιοποιήθηκε» η αποχώρηση των Ισραηλινών που είχε γίνει ως αντάλλαγμα στους Παλαιστίνιους με την ελπίδα να τερματιστεί η αιματοχυσία και να επανέλθει η ομαλότητα…
    Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες, οι Ισραηλινοί επέβαλαν το εμπάργκο-αποκλεισμό. Στο σημείο αυτό τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «φαινόμενο» του 2008: όταν οι Ισραηλινοί επέτρεπαν σε ένα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, πολλαπλασιάζονταν οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον πόλεων του Ισραήλ που βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, λες και παρακαλούσαν τους Ισραηλινούς να επιχειρήσουν στρατιωτική απάντηση!
    Του Ζαχαρία Μίχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι να πεις φιλε μου. Ο αμαχος και φτωχος λαος θα την πληρωσει οπως παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια απάντηση πιθανή στο ερώτημα σου θα ήταν ότι η Χαμάς ξεκινώντας αυτή την ιστορία και αφού ήξερε, όπως πολύ σωστά λες, ότι θα δεχόταν δυσανάλογη απάντηση, προσέβλεπε σε αυτό ακριβώς που γίνεται αυτή την στιγμή.
    Με τις τρέχουσες εξελίξεις το ενδεχόμενο επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Συρίας-Ισραήλ απομακρύνεται(δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογαν που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις)
    Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί τον στρατηγικό στόχο της Χαμάς!
    Από την στιγμή που θα επιτυγχάνετο
    συμφωνία Συρίας-Ισραήλ, η πίεση που θα είχε ασκηθεί στους Παλαιστίνιους θα ήταν ισχυρότατη και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε σε συνθηκολόγηση με όρους πολύ πιο δυσμενείς από ότι τώρα. Άρα, μπορούμε να δούμε γιατί η Χαμάς προκάλεσε με κάθε κόστος τη σύγκρουση.
    Βέβαια όπως πολύ σωστά γράφεις την πλήρη αλήθεια θα την μάθουμε πολύ αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  8. Η Γάζα έχει να αντιμετωπίσει ένα αμείλικτο πρόβλημα που λέγετε υπερπληθυσμός.

    Το δίλημμα που προκύπτει είναι είτε να μειωθεί ο πληθυσμός αργά, βασανιστικά και άδοξα από την πείνα, τις αρρώστιες και την εγκληματικότητα είτε να εκβιάσουν το Ισραήλ να βομβαρδίσει πυκνοκατοικημένες περιοχές ώστε και να μειωθεί ο πληθυσμός ένδοξα και να προκύψουν πολιτικά οφέλη(εσωτερικά και εξωτερικά).

    Το πρόβλημα τους είναι ότι το Ισραήλ δεν τους κάνει την χάρη. Ναι μεν βομβαρδίζει αλλά το κάνει με ακρίβεια καταστρέφοντας κυρίως υποδομές ώστε η κατάσταση τους να γίνει ακόμη χειρότερη. Και από την άλλη οι νεκροί δεν είναι όσοι θα ήθελε η Χαμάς ώστε να πάψει να υφίσταται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και να υπάρχει κατακραυγή από την παγκόσμια κοινή γνώμη.

    Μια λύση (πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια και την πίεση για κατάπαυση του πυρός και αυτοσυγκράτηση) θα ήταν μια πολιτική ελέγχου των γεννήσεων στην λωρίδα της γάζας.

    Εκεί δεν υπάρχουν αθώοι. Υπάρχει μόνο πολύ μισός το οποίο οφείλεται όπως είπα στην εθνική ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Πολίτη, επέτρεψέ μου την κατάχρηση, Καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία και ευδαιμονεία σε σένα και στην οικογένειά σου! :)
    και σε όλους τους αναγνώστες του ιστοχώρου σου, :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολιτική ελέγχου των γεννήσεων σε ισλαμικό θεοκρατικό καθεστώς ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο 11.28 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  11. Ανάγκα και θεοί πείθονται. Εκτός και αν έχουν τόσο μίσος για τους Ισραηλινούς ώστε να θέλουν να πληρώνουν παγκόσμιες δυσφημιστικές εκστρατείες με το αίμα τους, εις το διηνεκές.

    Πάντως μακροπρόθεσμα δεν τους συμφέρει διότι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να εξοπλιστεί καλύτερα το Ισραήλ. Το image του ούτως ή αλλιώς χάλια ήταν χάλια είναι και χάλια θα παραμείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξέρω αν καμμια κυβέρνηση στον κόσμο δεν θα δεχόταν να πλήττεται το έδαφος της από ρουκέτες αλλα ξέρω μία κυβέρνηση που δέχεται να υπάρχουν συμμορίες στο κέντρο της πρωτεύουσας που καίνε και καταστρεφουν μαγαζιά ,αυτοκίνητα και επιχειρήσεις,που κάνουν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα,που καταστρέφουν τα πανεπιστήμια,που εισβάλλουν σε θέατρα και τηλεοπτικούς σταθμούς με το ετσι θέλω και αλλάζουν το πρόγραμμα,που κάνουν κατάληψη σε όποιο δημόσιο κτίριο όποτε θέλουν και για όσο θέλουν και η αστυνομία ακολουθεί "αμυντική στάση".
    Είναι η δική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή