Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις...


Όποια (επιστημονική) πέτρα και αν σηκώσεις, έγραφε προ ημερών η κα. Θ. Τσώλη κάποιο πολυμήχανο Έλληνα θα βρεις από κάτω.

Μόνο που δυστυχώς- η πέτρα αυτή βρίσκεται συνήθως οπουδήποτε μπορείτε να φανταστείτε ανά τον κόσμο και όχι στην Ελλάδα.

Είναι άκρως συχνό φαινόμενο το να παρουσιάζονται στα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων ονόματα επικεφαλής μεγάλων επιτευγμάτων με καταλήξεις σε-opoulos,-akis,-idis ..κλπ.

Με χαρά ο έλληνας δημοσιογράφος σκέφτεται τότε ότι θα γράψει για ένα επίτευγμα... από τον τόπο του, μόνο που γρήγορα ανακαλύπτει ότι οι κυρίες και οι κύριοι-opoulos,-akis,-idis βρίσκονται σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων μακριά από τον τόπο τους: στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ, σε μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ακόμη και σε μακρινά αστεροσκοπεία της Αργεντινής, όπου εφέτος ανακαλύψαμε έλληνα ερευνητή.

Και όταν ο έλληνας επιστήμονας του οποίου το όνομα έχει κάνει τον γύρο του κόσμου εντοπίζεται, το ερώτημα είναι πάντα το ίδιο: «Γιατί εκεί και όχι εδώ;».

Ίδιες όμως, παρά τα χρόνια που περνούν, είναι και οι απαντήσεις: «Διότι εκεί δίνονται οι ευκαιρίες, επικρατεί μεγαλύτερη αξιοκρατία, δίνονται χρήματα για έρευνα, δίνεται ελπίδα στους νέους ερευνητές».

Και το μοτίβο αυτών των απαντήσεων έρχεται από τα πέρατα του κόσμου, ίδιο και απαράλλαχτο χρόνο με τον χρόνο. Τα επιστημονικά αυτά μυαλά θα ήθελαν να επιστρέψουν και να προσφέρουν στη χώρα τους, φτάνει και εκείνη να τους προσέφερε τα «εργαλεία» για να κάνουν πράξη το αυτονόητο: να θέσουν τις γνώσεις, το κέφι και την επιστημονική φαντασία τους στην υπηρεσία της επιστήμης και της ανθρωπότητας.

Ακούει όμως ποτέ κανείς από τους «χορτάτους» του τόπου μας;

Θα συμπλήρωνα δε εάν ακούει και κανείς από τους «προοδευτικούς-οπισθοδρομικούς» πανεπιστημιακούς που αντί να δώσουν την απαραίτητη λύση σε αυτό το πρόβλημα , προσαρμόζοντας τις σπουδές και στρεφόμενοι προς την σωστή πλευρά αναβαθμίζοντας την έρευνα, κοιτάζουν πως θα …διασφαλίσουν την οικογενειακή –συγγενική «αποκατάσταση» και …διαδοχή , συνάπτοντας ανίερες συμμαχίες με διαφόρους , μεταξύ των οποίων και με τους … «γνωστούς-αγνώστους».

Πανεπιστημιακοί που το κύριο μέλημα τους είναι πως τα αντίστοιχα κονδύλια που διατίθενται από τον κρατικό και ευρωπαϊκό κορβανά , θα μετατραπούν σε ….τζακούζι, σάουνες και άλλα …πνευματικά προϊόντα .

Από την άλλη υπάρχει και μια πολιτεία που παρ`όλες τις προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να αυξήσει ακόμη τα χρήματα που δαπανά για την έρευνα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος χρηματοδότησης για ανάπτυξη της έρευνας φθάνει στο 1,9% του AEΠ, με ισόποσες την ιδιωτική και τη δημόσια δαπάνη , έναντι του 0,8 % του AEΠ στην Ελλάδα , εκ του οποίου το 0,2% είναι η ιδιωτική δαπάνη και το 0,6% η δημόσια.

Βλέπουμε λοιπόν, έξω από λαϊκισμούς και δαιμονοποιήσεις, ότι σημαντικός παράγοντας είναι, επίσης, ότι και οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν δίνουν ουσιαστικό βάρος στην έρευνα, καθώς εστιάζουν σε βραχυπρόθεσμους στόχους…..εταιρικής κερδοφορίας.

Κύριο δε χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι εταιρείες είναι κρατικοδίαιτες σε θέματα έρευνας μέσω ευρωπαϊκών ή εθνικών προγραμμάτων ή για να το πούμε ποιο απλά ….ενισχύουν στην ουσία την κερδοφορία τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ή εθνικά κονδύλια.

Μια κατάσταση που, για τους γνωρίζοντες ,τα αίτια και η απαρχή του «φαινομένου» μας οδηγεί αρκετά χρόνια πίσω. Ξέρετε τότε με τα …..Μεσογειακά προγράμματα.

Με αυτό τον τρόπο όμως η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της…..

Πηγή:«tovima»

16 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά...
    Δεν είναι θέμα χορτάτων αγαπητέ. Οι "πνευματικές" θέσεις στη χώρα πάντα ήταν θέμα πολιτικών (όχι πολιτιστικών) ανταλαγών, και σιγά σιγά έγινε και αυτονόητα οικογενειοκρατούμενο. Δεν είναι περίεργο νομίζω, σε όλους τους τομείς τις θέσεις τις παίρνει δικαιωματικά ο γιός ή ο ανηψιός κάποιου. Αυτό είναι το μόνο κριτήριο καταληλότητας (σας θυμίζει κάτι?) Αλοίμονο αν εμφανιστεί κανείς αληθινά κατάλληλος να δείξει τη γελοιότητα των αυθεντιών. Αν δεν μπορούν να βγάλουν κάτι οι ερευνητές σε αυτή τη χώρα δεν είναι απαραίτητα τα κονδύλια είναι η ποιότητα των καθηγητών (καθεστωτικοί πάντα με κάθε καθεστός) που συμβαδίζει ηρωικά με την ποιότητα του πολιτικού συστήματος με το οποίο συμπορεύεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι πολιτική για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα που δεν θα υπαγορεύεται από τον σουβλατζή και τον ιδιοκτήτη γκαρσονιέρας της επαρχιακής πόλης που γίνεται έδρα πανεπιστημίου-μαϊμού, ούτε από τον καημό του γονιού να δει το παιδί του φοιτητή, ακόμα κι αν δεν τα παίρνει τα γράμματα, αλλά από πραγματικές ανάγκες και προοπτικές.
    Μόνο αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να πάμε με μια λογική σειρά.
    Α) Μεταρρύθμιση του όλου πλαισίου περί ΑΕΙ. Από τους Πανεπιστημιακούς αρχομένης , μέχρι το λεγόμενο (πατέντα καθαρά Ελληνική) ...άσυλο.Κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν πρόκειται να κάτσει εδώ με τους "Μπαχαλάκηδες" ...Πανεπιστημιακούς και τους "γνωστούς-αγνώστους".
    Β)Μετά από αυτό έρχεται η αύξηση στα κονδύλια της ερευνάς και προσανατολισμός των σπουδών προς αυτή την κατεύθυνση.
    Γ) Μετά από αυτά τα δύο σειρά θα έχει η ιδιωτική πρωτοβουλία στην συνεισφορά της προς την ερεύνα σε συνεννόηση με τα Πανεπιστήμια.
    Εάν δεν ακολουθηθεί αυτή η σειρά ή εάν δεν υπάρχει βούληση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα φοβάμαι ότι τα δημόσια Πανεπιστήμια θα υποβαθμιστούν εντελώς.
    Η έρευνα τότε θα προχωρήσει στον άλλο δρόμο .Αυτόν των ...ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Τότε δεν θα φταίει καμιά κυβέρνηση ή πολιτική παράταξη , αλλά οι ίδιοι οι ... Πανεπιστημιακοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και εδώ είνου τα "ιδιωτικά πανεπιστήμια" μπορούν να βοηθήσουν. όταν οι καθηγητές πανεπιστήμιου ξέρων ότι η θέση τους δεν είναι σίγουρη, αλλά κρίνεται ανα περιόδους με βάση το ερευνητικό τους έργο - τότε αλλάζουν πολλά!
    Μπορούν και τα υπάρχοντα πανεπιστήμια να αναβαθμιστόυν - γιατί το θεωρητικό υπόβαθρο των ιδρυμάτων μας είναι ανώτερο από πολλές άλλες χώρες, η έρευνα είναι πολύ πίσω - άμα αλλάξει το καθεστώς μονιμότητας και αξιολόγησης των καθηγητών. να εφαρμοστεί παρόμοιο με το αμερικάνικο η αγγλικό σύστημα (peer review) όπου οι καθηγητές κρίνουν τους καθηγητές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έρευνα με σοβαρή πανεπιστημιακή κοινότητα και τους μπαχαλάκιδες είναι δυνατόν να συνυπάρχουν?
    Τι ψάχνουμε βρε παιδιά. Το πρόβλημα είναι ορατό στα μάτια μας το ίδιο και η λύση του.
    Προσοχή όμως! Δεν αναφέρομαι καθόλου στους πολιτικούς και στην πολιτική , γιατί αυτό το κομμάτι κοιτάζει να κρατήσει ισορροπίες για ψηφοθηρικούς λόγους(το λέει άλλωστε και η λέξη, που συνεχώς ξεχνάμε.ΠΟΛΙΤΙΚΗ)
    Αναφέρομαι στους μπαχαλάκιδες που είναι παιδιά των δικών μας οικογενειών.
    Εμείς τα ανατρεφουμε(?)Εμείς τα μεγαλώνουμε. Εμείς τελικά βγάζουμε την ουρά μας απ` έξω και για όλα μας φταίνε κάποιοι άλλοι.
    ΕΜΕΙΣ!!!!!
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με λύπη θα συμφωνήσω με τον Σ.Σ. Είναι και αυτό ίδιον του Έλληνα - πάντα καποιος φταίει - αλλά όχι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ κύριε..

    Πάλι βρήκες ευκαιρία για να χύσεις το δηλητήριο σου…ιδίως στην τελευταία παράγραφο με τα «μεσογειακά προγράμματα»…
    Τελικά γιαυτο μόνο ήσαστε οι Δεξιοί …μόνο για κατηγορίες εκ του ασφαλούς, για σπιλώσεις και για προβοκάτσιες. Ουδέποτε για κάτι θετικό.
    Τελικά ξέχασες πως είστε πέντε (5) συναπτά έτη στην εξουσία και τι πράξατε επί του υπαρκτού αυτού προβλήματος της ανώτατης εκπαίδευσης ? Ένα μεγάλο τίποτα ,όπως η όλη παρουσία σας. Πέντε χαμένα χρόνια. Αυτή είναι η προσφορά σας στον τόπο. Εμβριθείς αναλύσεις και διαπιστώσεις κάνει ο οποιεσδήποτε. Στην πράξη όμως τι γίνετε? Για την πράξη δε είναι αρμόδιοι αυτοί που στηρίζεις και όχι εσύ και εγώ ε? Είπαμε μηδέν από μηδέν , μηδέν, ΤΙΠΟΤΑ αυτή είναι η προσφορά των στον τόπο για το σοβαρό αυτό θέμα. Άσε λοιπόν τις κατηγορίες και τις αναφορές σου σε παλιά ξινά σταφύλια και κοίταξε για το σημερινό ΤΙΠΟΤΑ που ευτυχώς το έχει πάρει χαμπάρι ο λαός και ότι και να κάνει πλέον ο άσσος του PLAY STATION και ακαταλληλότερος είναι και με τη βούλα ευτυχώς για την πατρίδα μας τελειωμένος.

    Με εκτίμηση

    babis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα εγώ γιατί χαμογελώ διαβάζοντας τα σχόλια των ..."δεξιών" (κατά ..babis) και του ιδίου .
    Το αντιπαρέρχομαι και προχωρώ (χαμογελώντας πάντα).
    Να καθίσουν επιστήμονες να κάνουν τι στην πατρίδα μας;
    Έστω ότι μια σπουδαία ομάδα Ελλήνων ερευνητών δουλεύει πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα.
    Τι έχουν να αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι;
    Κονδύλια ,που εάν δεν καταλήγουν στις τσέπες των ...πρυτάνεων, τότε αυτά θα δίδονται από το δημόσιο ή την γραφειοκρατία του δημοσίου ετεροχρονισμένα 10-12 μήνες!
    Μέχρι τότε ....έχει ο Θεός γι` αυτούς ή τις οικογένειες τους. Δισκάκι και έξω από τις εκκλησιές για έρανο.
    Εργαστήρια στα οποία ο καθένας γνωστός-άγνωστος "μπάχαλος" θα μπορεί να κλείνει , σπάει , πλιατσικολογεί ή ...να καίει!
    Στις δε τυχών διαμαρτυρίες τους ....ένας "περαστικός σιδηρολοστός" θα τους στέλνει στην καλύτερη περίπτωση στο νοσοκομείο σε αφασία. Στην χειρότερη στα ...θυμαράκια και για interview στον Άγιο Πέτρο.
    Τι λένε λοιπόν οι άνθρωποι; Το λογικότατο ....Δεν σφάξανε, Άντε Γεια και ..καλά κρασιά στους εναπομείναντες.
    Δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λυπάμαι αλλά ο babis έχει ένα δίκιο.
    Με διαπιστώσεις δε λύνονται τα προβλήματα ούτε και με "αμυντικές στάσεις" της αστυνομίας τύπου Παυλοπουλου.
    Οι κυβερνησεις είναι ΦΟΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ και οφείλουν να κυβερνήσουν.Γιατί δεν έχει μπει ακόμη η αστυνομία στο Πολυτεχνείο που το κατέχουν οι βάνδαλοι αναρχικοί;Ποιος επέτρεψε την αναρχία στα ΑΕΙ και το κράτος των Εξαρχείων;
    Aπ ότι έχω καταλάβει το ΠΑΣΟΚ έπιασε το σφυγμό των νομοταγών πολιτών και τώρα θα δείτε τι θα γίνει.Ηδη βγάζει μπροστά το Χρυσοχοιδη που εξέρθρωσε τη 17Ν και καταγγέλλει την αναρχία και σήμερα κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί δεν άνοιξε τα μαγαζιά στη Κυριακή χωρίς να ρωτήσει κανένα.Το ΠΑΣΟΚ θα βγει εγγυητής της τάξης ,της ασφάλειας και του νόμου και θα δούμε τότε οι "αμυντικές στάσεις" του Παυλοπουλου πόσους ψήφους θα κρατήσουν από τους φιλήσυχους ψηφοφορους της ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα περιγράφετε. Πράγματι πολλοί Έλληνες ερευνητές προτιμούν τις Η.Π.Α ή την Αγγλία όπου οι μισθοί είναι τεράστιοι και τα κονδύλια για την έρευνα δε συγκρίνονται με καμιά άλλη χώρα (εκτός ίσως με την Ιαπωνία), αλλά υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί ερευνητές που συνειδητά μένουν ή επιστρέφουν στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς το κάνουν βέβαια για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, ή γιατί δε μπορούν να ζήσουν στο εξωτερικό.

    Τα προβλήματα που περιγράφετε είναι όντως σημαντικά. Η κακή χρήση του ασύλου από (κυρίως) εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, η επιλογή ατόμων με καθαρά πολιτική ή άλλου μη αξιοκρατικού είδους επιλογή (φαινόμενο που έχει περιοριστεί κάπως τα τελευταία χρόνια), οι συνεχείς καταλήψεις είναι φαινόμενα που πράγματι υποβαθμίζουν το Δημόσιο πανεπιστήμιο.

    Απο την άλλη όμως δε μπορείτε να προτείνετε να αρθεί η μονιμότητα των μελών ΔΕΠ. Έτσι κι αλλιώς μόνιμοι είναι μόνο οι αναπληρωτές και οι καθηγητές. Οι λέκτορες και οι επίκουροι περνάνε από κρίσεις. Δηλαδή ένας αναπληρωτης ηλικίας 45 χρονών μπορεί να βρεθεί ξαφνικά χωρίς δουλειά μετά από χρόνια σπουδών και μελέτης? Ενώ αντίστοιχα ένας δάσκαλος δημοτικού θα μένει μόνιμος εις τον αιώνα? Άλλωστε η έρευνα δεν έρχεται κατά παραγγελία. Μπορεί να δουλεύεις επί 6 μήνες και να μη σου βγει τίποτα. Δεν είναι μαι απλή δουλείά που ξέρεις ότι θα την τελειώσεις αν στρωθείς στη δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χτες το βραδυ,η ΕΤ1 νομιζω,ειχε τα μεσανυχτα εναν Ελληνα καθηγητη, που ηταν πεικεφαλης, στο προγραμμα αποστολης διαστημικων οχηματων στο ηλιακο συστημα.
    Μαθητης του Van Allen o ανθρωπος,παρουσιασε γλαφυρα τα επιτευγματα της υπηρεσιας του, μιλωντας μια αψογη γλωσσα,παρ ο,τι ηταν για 10ετιες στο Αμερικα.
    Αρα φαινεται οτι ο Ελληνας, δεν μπορει τον Ελληνα.Γι αυτο,ετσι και ξεφυγει απο το αγκαλιασμα αυτο,διαπρεπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Re sy Babi,και ποιος σου ειπε οτι μπορει καποιος να τα βαλει με με τη σαβουρα που υπαρχει μεσα στα κλανεπιστημια, οπως τα καταντησανε;
    Φοιτητων και καθηγητων;
    Αφου το ολο θεμα,ειναι το πως θα μπουν ολοι, και πως θα τελειωσουν ολοι,μη σου πω και πως θα παρουν ΚΑΙ μεταπτυχιακο ολοι;
    (Για το διδακτορικο,δεν εχει μπει ακομα θεμα, αλλα οπου ναναι...).
    Οι Ελληνες,δεν καταλαβαινουν Χριστο.Ολο ζητανε.Αξιζουν δεν αξιζουν.Αφου εχουν τον Αυτια καθε πρωι, να τους διεγειρει με παιανες,και τα κομματοσκυλα, να τους γλειφουν, γιατι να κατσουν να δουν την πραγματικοτητα;
    Αντα παιδια.Ολοι για Νομπελ.Αυτος πρεπει να ειναι ο επομενος στοχος.
    Νομπελ "pour l" orient" ομως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Oxi ρε παιδι,μπορει να προβλεπεται να πηγαινει στο Λυκειο, σ αυτη την περιπτωση,οπως προβλεποταν εξ αλλου, σ εκεινο το φοβερο πονημα των πρωτοπασοκων για την 3βαθμιο,σε περιπτωση που οι τοτε ανελθοντες βοηθοι στο επιπεδο του καθηγητευοντος, τους δινοταν η δυνατοτητα να παρουν διδακτορικο σε τρια τερμινα.Αν δεν τα καταφερναν,θα πηγαιναν στο Λυκειο.
    (Δε χρειαζεται να πω, οτι τα καταφεραν ΟΛΟΙ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μ...κία που μας δέρνει.

    Εγώ είμαι Φυσικός και έρευνα έκανα, και για τον στρατό έρευνα έκανα πάνω στις τηλεπικοινωνίες.
    Πριν φτάσω να τα κάνω αυτά το τι σκ.τό έφαγα δεν λέγεται. Σκεφτόμουν διάφορες πατέντες και όποτε τις έλεγα ανεξαρτήτως αν ήταν σωστές ή όχι άκουγα την εξής μ...κία " έλα ρε δεν θα το έχουν σκεφτεί ήδη; ".

    Δεν μπορώ να σας πω παραπάνω γιατί μπορεί να νομίσετε ότι σας λέω φόλες.

    Ένα όμως αξίζει να αναφέρω και να το κλείσω,

    τουλάχιστον να παραδειγματιστούμε,

    όχι από τους Ισραηλινούς (που έχουν τις πλάτες των λόμπι τους) αλλά των Σουηδών, που έχουν αναπτύξει μία αμυντική βιομηχανία μέχρι εκεί που μπορούν να αναπτύξουν.

    Αυτό είναι και το παράπονό μου. Τουλάχιστον να κάνουμε αυτό που μπορούμε.

    Ευχαριστώ φίλοι μου που με διαβάσατε (όσοι φτάσατε ως εδώ).

    Καλή χρονιά και προπαντώς με ΕΙΡΗΝΗ γιατί τώρα τελευταία τα παίρνουμε όλα (ακόμα και τα υποβρύχια που γέρνουν) και τα αεροσκάφη με το σύστημα αυτοπροστασίας εξ αρχής (όχι εκ των υστέρων όπως μας έχουν συνηθίσει) και ένα σωρό άλλες συμπτώσεις και ανησυχώ.

    Καλή χρονιά και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ...και τα αεροσκάφη με το σύστημα αυτοπροστασίας εξ αρχής (όχι εκ των υστέρων όπως μας έχουν συνηθίσει) και ένα σωρό άλλες συμπτώσεις και ανησυχώ.
    Eπειδη δεν το καταλαβαινω, μηπως μπορεις να το εξηγησεις;
    (Και επι τη ευκαιρια,κι εγω Φυσικος ειμαι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 10.40.
    Φίλε η Ελλάδα πάει για φούντο με συνένοχη την κυβέρνηση.
    Βγήκαν πια από τα πανεπιστήμια και απειλούν τον κόσμο και η αστυνομία το παίζει "αμυντικη στάση".
    Ποια αποδομηση του Tσίπρα ρε φίλε;
    O κόσμος πάει με την εξουσία και εξουσία είναι ο Τσίπρας με τις πλάτες του Καραμανλή.Σήμερα οι συριζαίοι έβγαζαν από τα μαγαζιά όσους ήθελαν να ψωνίσουν ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ.
    Μπορεί αυριο ο Πολίτης να έχει ένα άρθρο και να καταγγέλλει τον Τσίπρα και τους Συριζαίους που επέβαλαν ΒΙΑΙΩΣ ποιος θα ψωνίσει.Θα κάνει το κοροιδο όμως για την αστυνομία με την "αμυντική στάση" που δεν προστατεύει τον κόσμο γιατί είναι σικέ το παιγνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή