Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Ο Ελληνισμός τιμά τον Τάσσο του.

.



Αύριο θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία ο Τάσσος Παπαδόπουλος.Όλος ο απανταχού Ελληνισμός πονά. Με σφιγμένη την καρδιά θα αποχαιρετίσει τον Τάσσο του!

Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανικής ηλικίας, λαμβάνοντας μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του κυπριακού λαού και διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Υπουργός σε διάφορα Υπουργεία, ως συνομιλητής και ως στενότατος συνεργάτης του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου.

Για τη δράση του στην ΕΟΚΑ ποτέ δεν είπε μεγάλα λόγια. Ο ίδιος θεωρούσε ότι έκανε απλώς το καθήκον του, και ότι εκείνα που πρόσφερε δεν ήταν τίποτε περισσότερα από κάποιον που έριχνε φυλλάδια της ΕΟΚΑ.

Εξαιτίας αυτής του της σεμνότητας αρνήθηκε να αναφερθεί στη δράση του κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, όταν ο Διγενής του ζήτησε για να περιλάβει τα γραφόμενά του στα απομνημονεύματά του.

Σε συνέντευξή του στις 6 Μαΐου 2001, ως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναφέρει επί του προκειμένου χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι oι δέκα ή οι τριακόσιοι επώνυμοι που έκαναν τον Αγώνα. Δεν έκανα εγώ περισσότερα από ένα παιδί που πέταξε φυλλάδια και μπήκε έξι μήνες στη φυλακή».

Στη μεταβατική Κυβέρνηση, που σχηματίστηκε μετά την υπογραφή των Συμφωνιών, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τού αναθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν αρμόδιο μεταξύ άλλων για το δύσκολο έργο της εσωτερικής ασφάλειας και της οργανωτικής διάρθρωσης του νέου κράτους.

Η θητεία του εκεί υπήρξε απόλυτα επιτυχής και η Κύπρος αναίμακτα οδηγήθηκε από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία, που ανακηρύχθηκε επίσημα στις 16 Αυγούστου 1960.

Έτσι μεταπηδά στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου αποδεικνύει την προσήλωσή του στις αρχές του κράτους πρόνοιας.

Εφαρμόζει σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, που ανελίσσεται και εκσυγχρονίζεται ως σήμερα, και οι Κύπριοι πολίτες για πρώτη φορά γνωρίζουν τα αγαθά της σύνταξης.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε ο πέμπτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Φεβρουαρίου του 2003.

Η πενταετής θητεία του Τάσσου Παπαδόπουλου υπήρξε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο, καθώς σε αυτή διενεργήθη το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν στις 24 Απριλίου 2004, ενώ μία εβδομάδα αργότερα η Κύπρος εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον ελληνικό κυπριακό λαό, ο Τάσσος Παπαδόπουλος πήρε σαφή θέση υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι παρέλαβε κράτος και δεν θα παραδώσει κοινότητα. Παράλληλα, ο λόγος του ήταν ενωτικός και ήπιος.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος, παρέδωσε την εξουσία στον Δημήτρη Χριστόφια και αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο.

Επέλεξε να μην μείνει στο σπίτι. Άνοιξε το πολιτικό γραφείο, και το έριξε ξανά στη δουλειά.

Διάβαζε, έγραφε, παρακολουθούσε τις εξελίξεις, ενώ συμμετείχε και κατέθετε τις απόψεις του ως τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο. Δημοσίως, όμως, απέφευγε να παρεμβαίνει, πέρα από κάποιες συνεντεύξεις που έδωσε τον τελευταίο καιρό.

Την οικογένειά του, τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του, δεν πρόλαβε να τα χαρεί.. Η ζωή του ήταν αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Κύπρου.

Πιστός σε αιώνιες αξίες, έκανε τον απανταχού Ελληνισμό να αισθανθεί περήφανος…..

Πηγή : «politis» «sigmalive»

18 σχόλια:

  1. Αυτή τη φορά πέθανε πραγματικά φίλοι ...Τουρκοκύπριοι, που την επομένη της μεταφοράς του Τάσσου στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, βιαστήκατε και μεγάλος αριθμός εφημερίδων σας, έγραψε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι νεκρός.
    Καλό Ταξίδι Τάσσο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό σου ταξίδι.

    Mε σεβασμό και εκτίμηση,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

    Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο και την Ιστορία σου

    «...Ελληνικέ κυπριακέ λαέ,

    Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα, αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών και το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί, λυπούμαι ειλικρινά γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε.

    Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω Κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα.
    Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν προσδοκιών. Εναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

    Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς. Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.

    Οτι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.

    Οτι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.

    Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

    Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ,

    Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ.

    Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.

    Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ.

    Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.

    Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στην κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα, πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

    ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,
    7 Απριλίου 2004

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω Κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα...


    O K. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στα συλλυοπητηρια επιστολη του των αναφέρει σαν μεγαλο πραστατη των εθνικων θεματων..ΑΝ ο Παπαδοπουλος ηταν προστατης των εθνικων θεματων που είπε όχι στο σχέδιο Αναν... ο κυριος Παπαδρεου τι είναι που ήταν υπερ του σχεδιου αυτού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τον εκτιμούσα αφάνταστα τον Τάσσο Παπαδόπουλο . Ένας από τους μεγάλους Έλληνες .Ελπίζω τα όνειρα που είχε για την Κύπρο μας, μια μέρα να δικαιωθούν.
    Αθάνατος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένας πατριώτης,ένας καλός πολιτικός , γενικά ένας χρήσιμος άνθρωπος που τόσο λείπουν από την κοινωνία μας.
    Για το νησί η απώλεια του φοβάμαι ότι θα φανεί με τον τραγικότερο τρόπο.
    Αιωνία του η μνήμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε.
    Καλό του ταξίδι.
    Θα τον θυμόμαστε πάντα.Θα μιλάμε γι' αυτόν στα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχουν ακόμη ηθικοί και έντιμοι άνθρωποι στον χώρο της πολιτικής. Ας ελπίσουμε οι υπόλοιποι να μαθουν κατι από τον Τασσο.

    Θα σε θυμομαστε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μεγαλος ηγετης που ορθωσε το αναστημα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω αν το ΟΧΙ θα έχει θετικά ή αρνητικά επακόλουθα για την λύση του Κυπριακού . Αυτό θα το δείξει η ιστορία .
    Τέλος πάντων σαν άνθρωπος ας αναπαύσει ο θεός την ψυχή του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ένας Άνθρωπος, μια Ιστορία.

    Συνέδεσε το όνομά του με το μεγάλο «Όχι» του κυπριακού ελληνισμού. Πορεύτηκε για μισό αιώνα παράλληλα με τη γέννηση και την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η απώλεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, δημιουργεί μεγάλο κενό, σε μια δύσκολη περίοδο για την Κύπρο. Σε μια δύσκολη καμπή για το Κυπριακό πρόβλημα ενόψει σημαντικών εξελίξεων το 2009. Η παρουσία του στο πολιτικό προσκήνιο και αυτή την περίοδο, θα ήταν επιβεβλημένη. Η απώλεια του γενικά για τον Ελληνισμό είναι πολύ μεγάλη.
    Γεια σου Τάσσο, Καλό ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ετούτο το άρθρο συμπληρώνει απόλυτα τον εδώ αποχαιρετισμό:
    http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/12/blog-post_2689.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διαβάζω το διάγγελμα του ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου και αναρρωτιέμαι: υπήρχε περίπτωση να είχαν ειπωθεί τέτοια λόγια από ελλαδίτη πολιτικό; Η απάντηση είναι αυτονόητη νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΗ!! ΒΛΕΠΩ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Κας ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ. ΑΦΘΟΡΜΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΚΤΗ,Η Κα ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΞΕΝΟ ΕΝΩ ΔΕΞΙΑ Ο ΤΑΣΣΟΣ ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΟΥ,ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΜΦΙΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ Κα ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kai ta kanalia timisane ton k. taso papadopoulo..paizoune tin dilofonia tou "anthropou tis nixtas" k.iliadi isotima,an oxi perissotero..kai pos einai dinaton na kanoun allios, otan exasan tosa lefta apo to "OXI" ton ellinokiprion..kai erxetai osonoupo kai allo "dimopsofisma"..kai an oi sinthikes stin ellada eyvodosoun, den tha iparxei pleon kamia estia antistasis..

    alla xehasa..oti ginetai stin xora ayti einai tixaio kai simptoseis kai den exei kamia sxesi me sxediasmous omadon i kraton me simferonta..kai gia na to "enoso" me ton "omoio", i k.diamantopoulou kai o k.alogoskoufis stin lesxi pane gia ...kafe kai sizitiseis gia podosfairo..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ψάχνω μιά φωτογραφία του ανθρώπου που μας τίμησε με το δάκρυ του και βρίσκω μόνο το βίντεο. Μπορεί κάποιος να τραβήξει τη φωτό για όσους θέλουμε να την έχουμε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παραπάνω δημοσιεύτηκε το κείμενο του ιστορικού διαγγέλματος του Τάσσου Παπαδόπουλου, με το οποίο ο εκλιπών ηγέτης πέρασε στο Πάνθεον των Ηρώων, αφού αντιστάθηκε επιτυχώς σε ολόκληρο τον κόσμο κι έσωσε την πατρίδα του από την πλεκτάνη Ανάν.

    Ας μείνει σε τούτη την ανάρτηση και ο Επικήδειος που του εκφώνησε ο Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης, ένα κείμενο πραγματικά συγκλονιστικό, όπως και η όλη σκηνή. Ποιος θα ήταν καταλληλότερος για να απευθύνει επικήδειο στον Τάσσο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή