Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Οι «μπάτσοι»


Όταν πρόκειται για εθνικούς, κοινωνικούς ή ιδεολογικούς αγώνες, το μίσος είναι αναπόφευκτο, γεννιέται αυθόρμητα. Θα πρέπει όμως τουλάχιστον να κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σήμερα παρατηρώ ότι το μίσος των μαθητών ακολουθεί ένα μονόδρομο με στόχο τους αστυνομικούς, γεγονός που κατά τη γνώμη μου τους αποπροσανατολίζει στην αναζήτηση των αληθινών συνθηκών που τους οδήγησαν στη σημερινή θέση τους μέσα στο σχολείο και μέσα στην κοινωνία.

Ενώ θα πρέπει να βρουν τα αληθινά αίτια και να αποκαλύψουν τους αληθινούς ενόχους και τους πραγματικούς λόγους για όσα γίνονται γύρω τους και γενικότερα γύρω μας, στη χώρα μας και στην οικουμένη.

Έτσι μοιάζει σαν κάποιοι να τους έβαλαν παρωπίδες, ώστε η οργή τους να διοχετευθεί σε μια ομάδα συνανθρώπων μας, τους αστυνομικούς, που όταν δεν λειτουργούν σωστά, είναι απλά πιόνια του Συστήματος, που ΑΥΤΟ είναι υπόλογο για όλα, δηλαδή για την Παιδεία αλλά και για καθετί που αφορά τη λειτουργία της κοινωνίας, του κράτους και των υπηρεσιών του.

Και αναφέρω εδώ το παράδειγμα της γενιάς του 1-1-4 που όσον αφορά την Παιδεία έθεσε ως στόχο το 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Είδαν δηλαδή οι νέοι της εποχής εκείνης τη βασική αιτία για τα χάλια της Παιδείας μας, δηλαδή το οικονομικό.
Από ΄κει και πέρα παρ΄ ό,τι τότε η Ελληνική Αστυνομία είχε μια καθαρά φασιστική νοοτροπία και οι εκδηλώσεις βίας σε σύγκριση με το σήμερα ήταν εκατό φορές πιο πολλές και σοβαρές από πλευράς μαζικότητας και βιαιότητας (τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα από νέους τραυματισμένους από την αστυνομική βία της εποχής), οι πρωτοπόροι νέοι εκείνης της εποχής, βασικά φοιτητές, μπορούσαν να δουν ελεύθερα, σφαιρικά και σε βάθος.

Έτσι με το 1-1-4 έθεταν ως πρώτο καθήκον τους την υπεράσπιση του Συντάγματος, δηλαδή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων.

Χτυπούσαν στην καρδιά της την αντιδραστική εξουσία (θρόνο, αστυνομοκρατία, αμερικανοκρατία). Πάλευαν για την Κύπρο και αγωνίζονταν μαζικά για την Ειρήνη. Είχαν δηλαδή μπροστά τους ανοιχτούς ορίζοντες για ό,τι πραγματικά συνέβαινε στη χώρα τους αλλά και πέρα από τη χώρα τους.

Ήταν άτομα ολοκληρωμένα και ελεύθερα, αν και τότε υπήρχαν όπως και σήμερα πονηρά «κέντρα» που προσπαθούσαν να περιορίσουν την οργή τους και να τη διοχετεύσουν μόνο σε ένα λούκι, για τις δικές τους επιδιώξεις. Με μια λέξη να τους αποπροσανατολίσουν, όπως γίνεται τώρα.

Και για να πάω και πιο πέρα, εμείς οι νέοι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, όπου οι χωροφύλακες και η Αστυνομία ήταν απέναντί μας με όπλα που ξερνούσαν ομαδικό θάνατο, είχαμε την ψυχική και πνευματική δύναμη να βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτοί που σήμερα αποκαλούνται περιφρονητικά «μπάτσοι» ήταν παιδιά σαν κι εμάς παρασυρμένα από τη θύελλα των γεγονότων να κάνουν πράξεις που δεν ήθελαν.

Δεν γενικεύαμε. Αντίθετα μπορούσαμε ακόμα και μέσα στις πιο κρίσιμες για μας συνθήκες να δούμε ότι δεν είναι το ίδιο όλοι και ότι ο πραγματικός ένοχος ήταν η Εξουσία, που είχε κατορθώσει να μας τυλίξει στα δίχτυα της, που έσταζαν αίμα και μίσος αδελφού προς αδελφό.

Και πολλοί είχαν τότε ακόμα τη δύναμη να φωνάζουν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πριν σκοτωθούν «Αδέρφια, πεθαίνουμε και για τη δική σας ευτυχία». Αναγκάστηκα να γράψω αυτό το σημείωμα με αφορμή κάποια εκπομπή με αγόρια και κορίτσια 15-16 ετών, που μιλούσαν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, λες και κάποια αόρατη δύναμη να είχε κατευθύνει την οργή, το μίσος και τη σκέψη τους μόνο προς ένα στόχο.

Και μάλιστα σε μια εποχή πολύπλοκη, όπου ο κόσμος έχει μικρύνει και το έξω μπερδεύεται με το μέσα και γίνονται όλα ένα κουβάρι.

Πώς θα φτάσουμε έτσι στην ΑΙΤΙΑ του Κακού; Και πώς, αν δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, θα μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις που πρέπει;

Και για να γυρίσω στα τελευταία γεγονότα, ο βίαιος θάνατος ενός παιδιού αποτελεί μια μεγάλη τραγωδία. Πρώτα για τη μάνα του, τον πατέρα του, τα αδέλφια του αλλά και για όλους τους νέους και τις νέες, για όλους εμάς, για όλη την κοινωνία.

Ο θύτης είναι ένας αστυνομικός. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι σημερινοί αστυνομικοί είναι θύτες. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι αληθινό αλλά είναι και άδικο. Και μιλάει κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει Αστυνομία.

Γι΄ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις, γιατί έτσι οδηγούμε τους νέους σε λάθος δρόμο. Τους κρύβουμε το δάσος της πραγματικότητας με το δέντρο μιας εικονικής πραγματικότητας.

Θα ήθελα να μπορούσα να απευθυνθώ στους σημερινούς νέους και να τους πω: Κλείστε τα αυτιά σας στις γλοιώδεις κολακείες όσων προσπαθούν ουσιαστικά να εκτονώσουν την οργή και την ενέργειά σας σε ψεύτικους στόχους απομακρύνοντάς σας από τους πραγματικούς.

«Αυτούς» εξυπηρετεί να τρώμε τις σάρκες μας στρεφόμενοι ο ένας κατά του άλλου. Ο στόχος όμως δεν είναι βέβαια αυτός που έχει το μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και βγάζει από αυτό το ψωμί του, τα φάρμακά του, τη μόρφωση του παιδιού του, όπως οι δικοί σας γονείς.

Στα Ιουλιανά, μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ιστορίας μας, η νεολαία κατέβαινε κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους και ποτέ δεν είχαμε την παραμικρή καταστροφή, αν και θρηνούσαμε δύο νεκρούς, τον Λαμπράκη και τον Πέτρουλα, που σκοτώθηκαν αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο. Περιφρουρούσαμε τον αγώνα μας και γι΄ αυτό ποτέ δεν έγινε τίποτα, δεν αφήσαμε εμείς να γίνει τίποτα που να τον αμαυρώνει.

Και συγχρόνως η γενιά αυτή δημιουργούσε. Ίσως ποτέ άλλοτε στη νεώτερη Ιστορία μας δεν είχαμε τόσα έργα σε όλους τους τομείς, ποίηση, λογοτεχνία, μουσική, σε όλες τις τέχνες, που έγιναν όπλο του αγώνα της νεολαίας, από ανθρώπους νέους που αγωνίζονταν και δημιουργούσαν.

Βγάλτε τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους. Μην τους επιτρέπετε να στιγματίζουν τον αγώνα σας. Τι θα πει «κουκούλα»; Ο πραγματικός αγωνιστής και επαναστάτης ούτε ντρέπεται ούτε φοβάται να δείξει το πρόσωπό του. Μην αφήνετε να σπιλώνουν τη μνήμη του Αλέξανδρου συνδέοντας το πρόσωπό του και το όνομά του με εικόνες φρίκης. Είναι σαν να τον σκοτώνουν για άλλη μια φορά.

Ανοίξτε δρόμους. Αντισταθείτε στα εύκολα που τόσο ύπουλα βάζουν μπροστά σας προσπαθώντας να σας ξεγελάσουν ότι είναι δήθεν δικές σας επιλογές.

Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και προχωρήστε μπροστά.

Μίκης Θεοδωράκης

Πηγή: «resaltomag.gr»

23 σχόλια:

  1. Ο Μίκης είναι κομμάτι της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας άσχετα τι πιστεύει ο καθένας μας για το πρόσωπο του.
    Οι τοποθετήσεις του αξίζουν ιδιαίτερης μελέτης χωρίς κομματικά χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον Μίκη. Όπως συμφωνώ με τον Λεωνίδα Κύρκο και αυτά που είπε. Αρκετοί καναπεδάκιδες επαναστάτες τύπου Λαζόπουλου έπρεπε να διδάσκονται από αυτούς και να ακούνε, πριν βουτήξουν στη γλώσσα τους στο όποιο μυαλό διαθέτουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί γμτ πρέπει να γεράση κανείς πρώτα γιά να μιλήση ενωτικά και άρα εθνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιατί επιδρά το Αλτσαχάιμερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τζαμπα πηγαν οι φωτιες - τζαμπα τρεχανε και οι κουκουλοφλωροι – τζαμπα καποιοι προβαρανε επισημα κουστουμια…..

    Πηγη
    ‘DEFENCE NET’ (WWW.DEFENCENET.GR)


    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ

    18/12/2008 11:46

    Την σαφή πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει την ελληνική οικονομία στην δύσκολη φάση που διέρχεται, (παρέχοντας ταυτοχρόνως και έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση Καραμανλή), διατυπώνει με σχετικές αποκλειστικές δηλώσεις του στο defencenet.gr ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Αndrey Valentinovich Vdovin.

    Ο Ρώσος πρέσβης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του defencenet.gr, τονίζει ότι:

    -"Τώρα η Ρωσία διατηρεί την 3η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού – περίπου 450 δισ. δολλ. Εκτός από αυτό, έχουμε και σημαντικά εφεδρικά κεφάλαια, που συγκεντρώσαμε χάρη στο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός έκλεινε με μεγάλο πλεόνασμα. Θέλω να τονίσω ότι, παρά την οικονομική κρίση, η Ρωσία δεν φεύγει από την παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων και συνεχίζει να παρέχει δάνεια σε εκείνες τις χώρες που έχουν ανάγκη από χρηματική βοήθεια, υπό αμοιβαία δεκτούς όρους." Είναι μία σαφή θέση σε ότι αφορά τον κίνδυνο "παύσης του εξωτερικού δανεισμού" για την χώρα μας, που έχει διατυπωθεί κινδυνολογικά από κάποιες πλευρές. Είναι κοινό μυστικό ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους κυριότερους δανειοδότες (σε κάποιες δημοπρασίες, τον κυριότερο) του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της αγοράς κρατικών τίτλων.

    -"Η Ρωσία επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο της ενίσχυσης της συμβολής της στο ΔΝΤ, κάτι που θα επιτρέψει να επεκτείνουμε τα συλλογικά προγράμματα οικονομικής βοήθειας σε χώρες που είναι ιδιαίτερα τρωτές απέναντι σε κρίσεις. Δηλαδή, δεν καθόμαστε πάνω σε σακούλες γεμάτες με χρήματα αλλά χρησιμοποιούμε τα μεγάλα αποθέματα που διαθέτουμε με στόχο τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος." Με απλά λόγια "Ξεχάστε το δυτικό μονοπώλιο στην διαχείριση του ΔΝΤ. Εχουμε ρευστό και θα απαιτήσουμε να υπάρχουν συναποφάσεις στην διαχείρισή του".

    -"Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από τα δάνεια δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πλεονεκτήματα που εισπράττουν οι χώρες από την εμπορική και επενδυτική συνεργασία. Όπως γνωρίζετε καλά, πετύχαμε συμφωνίες για κοινά έργα πολλών δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, στα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας. Όμως το δυναμικό των σχέσεων είναι πολύ μεγαλύτερο." Καλεί την Ελλάδα να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με την Ρωσία.

    -"Είμαι βέβαιος ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα δάνεια, αλλά στις επενδύσεις και εμπόριο, που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες της Ρωσίας και της Ελλάδος πραγματικό αμοιβαίο όφελος. Ακριβώς αυτό έχουν ως στόχο οι προσπάθειες και της ρωσικής ηγεσίας και της κυβέρνησης του κ.Κ.Καραμανλή." Εκτός του ότι τονίζει τα αυτονόητα σε ότι αφορά το αδιέξοδο του δανεισμού, προχωρά σε δήλωση υποστήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά και εμμέσης στήριξης της συγκεκριμένης κυβέρνησης, αφού ΄"ονοματίζει" την κυβέρνηση Καραμανλή, αποφεύγοντας το αόριστο και διπλωματικό "ελληνική κυβέρνηση" που συνηθίζεται στα κείμενα των διπλωματών.

    Το πλήρες κείμενο της απάντησης του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Andrey Vdovin και το σχετικό ερώτημα, έχουν ως εξής:

    - Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στις οικονομίες πολλών χωρών. Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση του κόστους (spread) εξωτερικού δανεισμού. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν δεν μπορέσει να μας παράσχει οικονομική βοήθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή θα αναζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα.Η Ρωσία, θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής σχέσης μεταξύ τους;

    Α.V.: Εκ των πραγμάτων, η σημερινή οικονομική κρίση, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα. Δυστυχώς, δεν παράκαμψε και τις δικές μας χώρες – τη Ρωσία και την Ελλάδα, αν και δεν έχουμε καμία σχέση με την εμφάνιση της κρίσης. Στη πρόσφατη συνάντηση της οικονομικής G20 η Ρωσία έκανε μια σειρά από προτάσεις για την ριζική αναδιοργάνωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα διαρθρωτικά ελαττώματα στη λειτουργία του οποίου είναι πλέον φανερά για όλους. Οι προτάσεις μας υποστηρίχθηκαν από τους εταίρους μας και συμπεριλήφθηκαν στα final documents της συνόδου κορυφής. Ο στόχος τους είναι η βαθιά μεταρρύθμιση των παγκοσμίων οικονομικών και όχι απλώς να βάλουμε λίγο καλλυντικό. Πιστεύω ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων της G20 για συλλογικά μέτρα θα μας επιτρέψει να βγούμε σύντομα από την «ελικοειδή πτήση».

    Τώρα η Ρωσία διατηρεί την 3η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού – περίπου 450 δισ. Εκτός από αυτό, έχουμε και σημαντικά εφεδρικά κεφάλαια, που συγκεντρώσαμε χάρη στο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός έκλεινε με μεγάλο πλεόνασμα.

    Θέλω να τονίσω ότι, παρά την οικονομική κρίση, η Ρωσία δεν φεύγει από την παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων και συνεχίζει να παρέχει δάνεια σε εκείνες τις χώρες που έχουν ανάγκη από χρηματική βοήθεια, υπό αμοιβαία δεκτούς όρους. Η Ρωσία επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο της ενίσχυσης της συμβολής της στο ΔΝΤ, κάτι που θα επιτρέψει να επεκτείνουμε τα συλλογικά προγράμματα οικονομικής βοήθειας σε χώρες που είναι ιδιαίτερα τρωτές απέναντι σε κρίσεις. Δηλαδή, δεν καθόμαστε πάνω σε σακούλες γεμάτες με χρήματα αλλά χρησιμοποιούμε τα μεγάλα αποθέματα που διαθέτουμε με στόχο τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από τα δάνεια δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πλεονεκτήματα που εισπράττουν οι χώρες από την εμπορική και επενδυτική συνεργασία. Όπως γνωρίζετε καλά, πετύχαμε συμφωνίες για κοινά έργα πολλών δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, στα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας. Όμως το δυναμικό των σχέσεων είναι πολύ μεγαλύτερο. Είμαι βέβαιος ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα δάνεια, αλλά στις επενδύσεις και εμπόριο, που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες της Ρωσίας και της Ελλάδος πραγματικό αμοιβαίο όφελος. Ακριβώς αυτό έχουν ως στόχο οι προσπάθειες και της ρωσικής ηγεσίας και της κυβέρνησης του κ.Κ.Καραμανλή.

    ////////

    ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ (ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ) ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ …ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΠΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O Μικης εδω και καιρο μιλα & ΠΡΑΤΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Είμαι βέβαιος ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα δάνεια, αλλά στις επενδύσεις και εμπόριο, που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες της Ρωσίας και της Ελλάδος πραγματικό αμοιβαίο όφελος."
    ----------------
    Εγώ τώρα γιατί ερμηνεύω την δήλωση αυτή ως :

    "Μη περιμένετε να αγοράσουμε κι άλλα ομόλογα με τέτοιο εξωτερικό χρέος και ανταγωνιστικότητα , άμα θέλετε επενδύσεις και εμπόριο έχει καλώς αλλά όσων αφορά το risk managment της χώρας μας δεν είμαστε και τόσο ηλίθιοι να το χειροτερέψουμε"

    Αλήθεια έχετε δει πόσο έχει πάει το ρούβλι , η τιμή αργού και αερίου ?

    -------------

    Όσων αφορά τον κ. Θεοδωράκη κάνει κάποια ριζικά κοινωνιολογικά λάθη που αν τα αναλύσω θα μου την πέσουν μέχρι να πω "ζήτω η Νέα Δημοκρατία" οι κατά τα άλλα συμπαθείς αναγνώστες σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Μίκης παρέμεινε πάντα ένα μεγάλο παιδί!
    Ο λόγος του αυθόρμητος και αληθινός, χωρίς σκοπιμότητες γι' αυτό και είναι πάντα συγκλονιστικός!

    Ανοίξτε δρόμους. Αντισταθείτε στα εύκολα που τόσο ύπουλα βάζουν μπροστά σας προσπαθώντας να σας ξεγελάσουν ότι είναι δήθεν δικές σας επιλογές.

    Aυτό και μόνο είναι τόσο καταλυτικό για όλα τα παράλογα που βιώνουμε σήμερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ κ. Θεοδωράκη
    Δεν υπάρχουν "αόρατες δυνάμεις" που υποδεικνύουν στα νεαρά παιδιά μας την οργή τους.
    Αυτός ο θυμός και αυτές οι αντιδράσεις υπαγορεύονται από τις συνθήκες του κόσμου στον οποίο τα φέραμε να ζήσουν.
    Ένα κόσμο, που δημιουργήσατε εσείς η γενιά του 114, οι άλλοι της γενιάς του Πολυτεχνείου, κι εμείς η γενιά της μεταπολίτευσης.
    Αυτή την Ελλάδα φτιάξαμε.
    Και φαίνεται πως ΔΕΝ τους αρέσει!!
    Να τα κατηγορήσουμε; Ή να τους ζητήσουμε να φτιάξουν ΑΥΤΑ ό,τι εμείς ΔΕΝ καταφέραμε;
    Α.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ πολίτη παρακολουθώντας τα δρώμενα διαβλέπω δύο πόλους για το μέλλον. Αυτή των φιλοπάτριδων (ασχέτως πολιτικής ιδεολογίας) και των ...άλλων! Των διεθνιστών! Τώρα από που ορμώνται αυτοί και από που κατευθύνονται(εν αγνοία τους η πλειονότητα) όλοι γνωρίζουμε.
    Εύχομαι Καλό Βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. akoma exeis to video me th diamantopoulou? bale kai ths ntoras pou leei oti ta perimene...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @sik Εχεις δικιο,αλλοι απο αφελεια & αλλοι συνειδητα.Απλα θα ηθελα να πω οτι το ποσοστο της θολοκουλτουρας στις αλλες χωρες ειναι χαμηλοτερο σε σχεση με τα δικα μας επιπεδα.Εξαιρεση αποτελουν οι γειτονες μας οι βαλκανιοι που την βρισκουν ακομη με το "παραλογο του Ιονεσκο" G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το είπει ο Θεοδοράκης ... που είστε κ. Λαζοπουλε που του κάνετε τεμενάδες -για να εμφανιζεστε διπλα του στα Ηρώδεια και Μέγαρα, σαν την παρθένοπιίτσα...
    Γιατι στην εκπομπή του κυριάρχησε η ιδέα "ναι αυτοι που καταστέφαν κ ληστεύαν τακαταστήματαήταν αστυνομικοί";

    Α_ΒΑ_ΒΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολίτη τι σημαίνει το βιντέακι που έβαλες με τον Πάουελ; Δεν είναι ωραίο να μας ανησυχείς χωρίς σοβαρά στοιχεία... Αν γνωρίζεις κάτι περισσότερο πες το

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 9.19 Ισως τον βαλουν να οδηγησει κανα καμπριολε κατα Νταλας μερια,ισως καποιος "τρελος" Ιρανος απειλησει την "ειρηνη" στην Μ.Ανατολη και ο Προεδρος θα δειξει οτι ειναι αντρας και η αμερικη ακομα τα ηνια του αλογου συγγνωμη του κοσμου.Θα δουμε,αλλωστε τα τελευταια 3000 χρονια η ζωη ειναι γεματη εκπληξεις τοσες πολλες που καταντησαν καθημερινοτητα και περναν απαρατηρητες εκτος αν τις βιωνει το τομαρι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. POLICE ΒΑΡΥΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ
    Όπως είδα τα παιδιά να προσφέρουν λουλούδια
    σε άντρες των ΜΑΤ θυμήθηκα την επανάσταση
    των γαρίφαλων στην Πορτογαλία του 1974.

    Ο ίδιος ο στρατός εκεί δεν άντεξε την 50χρονη δικτατορία του Σαλαζάρ.
    Η μικρή χώρα ήταν αποικιοκρατική δύναμη.
    Όλοι σχεδόν οι άντρες ήταν στρατιώτες
    και το κόστος συντήρησης του στρατού αποδεκάτιζε οικονομικά τη χώρα.

    Μεγάλο ποσοστό των αξιωματικών πια κατάγονταν
    από φτωχές οικογένειες που πεινούσαν,
    για να σκοτώνονται αυτοί στην Αγκόλα,
    στην Ασία, την Ωκεανία χωρίς κανένα λόγο.

    Αργά ή γρήγορα θα γινόταν:
    Έβαλαν γαρίφαλα στις κάνες των όπλων τους,
    δήλωσαν ότι δεν αποτελούν ιδιοκτησία
    του δικτάτορα και τον ανέτρεψαν,
    χωρίς να σπάσουν ούτε ένα τζάμι.

    Ίσως στην Ελλάδα είναι η ώρα που θα καταλάβουν
    όλοι οι αστυνομικοί, αυτό που πολλοί συνάδελφοί τους
    έχουν ήδη συνειδητοποιήσει:

    Τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς κανένα σχέδιο
    κατά της εγκληματικότητας, με τον Κούγια να τους ξεφτιλίζει,
    δίπλα σε φασιστοειδή που το παίζουν συνάδελφοί τους,
    δίπλα σε συναδέλφους τους που αναγκάζονται ή το θέλουν κιόλας
    να προστατεύουν, να εκβιάζουν δηλαδή, νυχτερινά καταστήματα
    και αντιπροσωπίες αυτοκινήτων. Αστυνομικοί δίπλα σε αστυνομικούς
    που εισάγουν κι εκμεταλλεύονται αλλοδαπές.

    Οι αστυνομικοί της χώρας μας δε μπορούν ν’ αντέξουν
    επ’ άπειρον τη χλεύη του κόσμου, ειδικά όταν βλέπουν
    πως ο κόσμος έχει δίκιο.

    Οι αστυνομικοί της χώρας μας δε θ’ αντέξουν για πολύ
    με τους πενιχρούς μισθούς τους να μη μπορούν
    να ζήσουν τις οικογένειές τους.

    Οι αστυνομικοί μας είναι πρώην συμμαθητές μας, γείτονές μας,
    ακόμα και πρώην συμφοιτητές μας.
    Πόσο ακόμα θ’ αντέξουν ν’ αποτελούν ιδιοκτησία
    της εκάστοτε κυβέρνησης ή ακόμα χειρότερα
    του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος;
    Αξίζουν κάτι καλύτερο που δε θα το κερδίσουν
    ξεσπώντας σε πιτσιρίκια, συνταξιούχους
    και όποιον άλλο στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση,
    τη βία, τη φτώχεια, αλλά όχι απέναντι σε αυτούς.

    Κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται πώς περνάνε οι εργαζόμενοι
    αστυνομικοί, τους βάζουν μόνο να κάνουν ανόητες κινήσεις,
    μπας και κονομήσουν αυτοί κάνα αστέρι και το κόμμα
    κάνα ποσοστό στις δημοσκοπήσεις και διατηρηθεί στην κυβέρνηση.

    Δε θ’ αργήσει η ώρα που οι αστυνομικοί ως εργαζόμενοι
    και πρωτίστως πολίτες θα κατέβουν κι αυτοί γι’ άλλη μια φορά
    στους δρόμους και θ’ απαιτήσουν ανθρώπινους μισθούς,
    αληθινή εκπαίδευση για να προστατεύουν τον πολίτη
    και τον εαυτό τους και πάνω απ’ όλα θ’ απαιτήσουν
    την αξιοπρέπειά τους. Και τότε δίπλα τους θα έχουν
    ακόμα και τους μαθητές. Και θα έχουν δίκιο.

    Βλέπω, γιατρέ μου, την απελπισμένη εξέγερση των αστυνομικών,
    στον βαρύ police Δεκέμβρη του ’08.

    Από εδώ: http://blog-akis.blogspot.com/2008/12/police.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ανώνυμε για τους Ρώσους:
    εμ, τί να κάνουμε;! αντί το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ να στείλει μήνυμα στους υποκινητές της "εξέγερσης των εκλεκτών" [ας τους αναγνωρίσουμε πως είναι ανώτεροί μας, ποιός ξέρει; αυτό να χρειάζονται μόνον...] πως βάζει πάγο στις ορέξεις του σκεφτόμενο πως σε τέσσερεις μήνες βαριά ένα χρόνο θα κυβερνήσει, προτίμησε να υφαρπάξει λιγουλάκι κι αυτό από την δυσαρέσκεια του κόσμου. Δεν σκέφτηκε φυσικά πως μη στηρίζοντας με σθένος, όπως έκανε η Παπαρήγα, τους καθαρούς αγώνες θα έχει να πληρώσει τον λογαριασμό της πολιτικής αστάθειας και των αζήτητων ελληνικών ομολόγων. Αυτή είναι πολιτική με όραμα όντως!
    Και τώρα περιμένουμε να καθαρίσουν οι Ρώσοι...και πριν από ένα μήνα λέγαμε πως η ελληνική οικονομία αντέχει σε σχέση με την οικονομία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών! ε, ρε που μας καταντήσαν δεκαπέντε φορτηγά πέτρες θαλάσσης και ένα αυτοσχέδιο πολυτεχνικό εργαστήριο μολότωφ!
    ...θα καθαρίσουν όμως διάβασα νωρίτερα οι σταθεροί υποστηριχτές μας οι Άραβες, και φυσικά οι Κινέζοι που εν αντιθέσει με εμάς αποδεικνύονται σταθερά αντάξιοι του μακραίωνου πολιτισμού τους [ας τολμήσει ο ΓΑΠ να κάνει ταξείδι στην Κίνα ως πρωθυπουργός...]
    Ανώνυμε ΑΠ
    άκου να σου πω ανώνυμε, εμένα οι γονείς μου μέσα στην φτώχεια ήταν και δεν γύρισαν να μου πουν ποτέ πως το μέλλον μου είναι μαύρο! Εγώ που γυρίζω και το λέω στο παιδί μου να πάω ν΄ αυτοκτονήσω πρώτα! θα το απαλλάξω κι από το βάρος να γηροκομεί έναν άχρηστο γέρο [ως γνωστόν τα γηρατειά τα χρειαζόμαστε για τη σοφία τους...]

    Ο Μίκης μίλησε για το Ανάν, μίλησε και τώρα.
    Αυτές τις μέρες ένοιωσα όπως τότε με το Ανάν, πως μας έχουν σκάψει έναν λάκκο και περιμένουν να πέσουμε μέσα. Αν μας αξίζει να πέσουμε, να πέσουμε. ώρα μας καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΥΓ:
    Άρδην - Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Κινέζοι
    http://infog
    nomonpolitics.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αχ πολυπράγμωνα μεγαλοσχήμωνα μικροδημοσιογραφίσκε κ. Χατζηνικολή. Εσύ που μαζί με τους παπαδάκηδες, καμπουράκηδες, βερύκιους και λοιπούς κοκορύκιους σπεύσατε να βγάλετε εύκολα και ανώδυνα συμπεράσματα για ανθρωποκτονίες από πρόθεση και εν ψυχρώ δολοφονίες. Εσείς που το φτωχό σας μυαλό ή μήπως η εργοδοτική σας κατεύθυνση; σας ώθησε να σκεφτείτε απλοϊκά πως εκείνο το πρωί ο κατηγορούμενος αστυνομικός είπε: ας πάμε να φάμε κανένα κωλόπαιδο γιατί δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Εσείς που με τη φασιστοειδή νοοτροπία που σας διακατέχει χρησιμοποιείτε ένα θλιβερό γεγονός για να δυναμιτίσετε το πολιτικό κλίμα και την ηρεμία αυτού του τόπου προκειμένου να πετύχετε υψηλές θεαματικότητες για να εισπράξετε εσείς και οι καναλάρχες εργοδότες σας όλο και περισσότερο χρήμα. Εσείς που δήθεν με σοβαροφάνεια και ευθυκρισία ερωτάτε τους προσκαλεσμένους σας και μέσα στα επόμενα 20 δευτερόλεπτα διακόπτετε την απάντησή τους, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Εσείς που συνειδητά επιλέγετε τι θα προβάλλετε πρώτη είδηση και τι θα θάψετε προς το τέλος των δελτίων σας. Εσείς που με ήσυχη τη συνείδησή σας θυμίζετε την ήσυχη συνείδηση των χειρουργών που μόλις σκότωσαν έναν ασθενή στο χειρουργικό τραπέζι και αμέσως μετά μπαίνουν στην mercedes τους ή στην cayenne τους για να πάνει στις βίλλες τους και να απομονωθούν στον ψεύτικο κόσμο που έχουν χτίσει γύρω τους... Τι θα κάνετε τώρα κ. Χατζηνικολή; Θα ζητήσετε από κανένενα συγγνώμη ή θα συνεχίσετε να κραυγάζετε για το κτήνος αστυνομικό που δεν ζήτησε εκείνος συγγνώμη από τους γονείς του θύματός του; Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την πορεία αυτού του τόπου, για την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων την τελευταία 25ετία στην Ελλλάδα. Εξακολουθείστε να βεβηλώνετε το άψυχο σε λίγο σώμα της δημοσιογραφίας. ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Απαντώντας στον Χρουσαίο, θα ήθελα να δώσω κάποιες πληροφορίες που έτυχε να ξέρω: Το 1949 ο Θεοδωράκης ήταν εξόριστος στην Μακρόνησο (δεν χρειάζεται βέβαια να εξηγήσω τι σημαίνει αυτό). Ενώ λοιπόν η εμφύλια διαμάχη ήταν στο αποκορύφωμά της, ο ίδιος αντιμετώπιζε κάθε μέρα τα χειρότερα βασανιστήρια μαζί με τους συνεξορίστους του και παράλληλα κάθε μέρα ερχόταν τα «νέα» για φίλους και συναγωνιστές που τους καταδίκαζαν τα στρατοδικεία σε θάνατο και τους εκτελούσαν, άρα θα ήταν πολύ φυσικό να νοιώθει φοβερό μίσος για τους βασανιστές του, ακριβώς τότε και σ’ αυτό το μέρος, τη Μακρόνησο, εκείνος συνέθεσε το έργο του «Ελεγείο και Θρήνος» για δύο φίλους του που έπεσαν πολεμώντας στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Τον Βασίλη Ζάννο που καταδικάστηκε σε θάνατο από το Στρατοδικείο και εκτελέστηκε και στον Μάκη Καρλή, στρατιώτη του Εθνικού στρατού που πάτησε νάρκη και σκοτώθηκε. Η ιδέα λοιπόν της συμφιλίωσης, τουλάχιστον στον Θεοδωράκη, υπήρχε από πολύ νωρίς, αφού έφτασε να μετουσιωθεί σε μουσικό έργο στα 24 μόνο χρόνια του και το κυριώτερο τη συγκεκριμένη εποχή και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.

    Μετά από αυτό δεν είναι να απορήσει κανείς που το 1960 άρχισε να γράφει το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού», θεατρικό έργο δικό του και με μουσική βέβαια δική του με στόχο τη συμφιλίωση. Που φαίνεται ότι ήταν τόσο «προχωρημένη» άποψη ακόμα και στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, ώστε κατηγορήθηκε και από τις δύο παρατάξεις. Εκείνος όμως στο πρόγραμμα έγραφε ανάμεσα σε άλλα:

    «… Πιστεύω πως ο μοναδικός δρόμος για να κερδίσουμε την μάχη μπροστά στην ιστορία και στον πολιτισμό, είναι αυτή τη στιγμή η αληθινή ενότητα. Όχι ενότητα συμβατική, σκόπιμη αλλά ενότητα ουσιαστική όλων των Ελλήνων. Ανήκω στην προοδευτική παράταξη. Σήκωσα τα βάρη του διχασμού. Όμως είμαι έτοιμος να δώσω το χέρι και να ξεχάσω για πάντα τα μαρτύρια και τις εξορίες, αν πρόκειται να συμφωνήσουμε γύρω από ένα πλατύ πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει την αναγέννηση της πατρίδας. Ξέρω ακόμα πως αν δεν βρεθεί αυτή τη στιγμή ο τρόπος για να γίνει η ενότητα πραγματικότητα, μας περιμένουν καινούριες σκληρές δοκιμασίες…».

    Από τότε μέχρι σήμερα θα μπορούσα να αναφέρω άπειρα τέτοια παραδείγματα.

    Άρα λοιπόν δεν είναι πάντα και σε όλους θέμα ηλικίας, σε μερικούς -λίγους ομολογουμένως- είναι θέμα ιδεολογίας και «πιστεύω».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  22. Πρέπει όλοι να αναρωτηθούν, γιατί οι διαδηλώσεις που οργανώνει το ΚΚΕ οι οποίες γίνονται απροβλημάτιστα ο ΣΥΡΙΖΑ τις χαρακτηρίζει ως «παρελάσεις» ;

    Όταν κάποιος μια διαδήλωση που συνάδει με το πνεύμα του συντάγματος την χαρακτηρίζει «παρέλαση» γενάτε το ερώτημα πως θεωρεί αυτός ότι πρέπει να είναι μια «πετυχημένη» διαδήλωση ;

    Μια διαδήλωση η οποία δεν περιφρουρείται και επιτρέπετε έτσι να παρεισφρήσουν σε αυτή ταραχοποιά στοιχεία παύει να είναι διαδήλωση και γίνεται ορμητήριο των καταστροφέων.

    Όποτε η δράση αυτών των ταραχοποιών στοιχείων (με την έγκριση των υπολοίπων) πυροδοτεί την αντίδραση της αστυνομίας, η οποία σύμφωνα με το σύνταγμα είναι υποχρεωμένη να προστατέψει τις περιουσίες των πολιτών και κατά συνέπεια να διαλύσει το ορμητήριο (πρώην διαδήλωση).

    Άρα το συνταγματικό δικαίωμα στις διαδηλώσεις δεν το καταλύει η αστυνομία αλλά οι ίδιοι οι διαδηλωτές οι οποίοι επιτρέπουν την μετατροπή του σώματος της πορείας σε ορμητήριο καταστροφέων.

    Και εφόσον το ΚΚΕ μπορεί και αποτρέπει αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

    Όποτε είναι προφανές ότι οι οργανωτές της πορείας ενώ μπορούν να διαδηλώσουν στο πνεύμα του συντάγματος, στην πραγματικότητα δεν θέλουν να κάνουν αυτό.

    Αυτό που επιδιώκουν είναι με την δικαιολογία της διαδήλωσης να συγκεντρώσουν κάποιους ανθρώπους εκ των οποίον οι μισοί θα αποτελούνται από γυναικόπαιδα των οποίων ο ρόλος είναι να αποτελούν την ανθρώπινη ασπίδα που θα αποθαρρύνει την καταστολή ώστε να μπορέσει να δράσει επιθετικά όσο το δυνατόν πιο απερίσπαστο το άλλο μισό, οι αναρχικοί.

    Και αυτό γίνεται για να στραφεί ένα μέρος της κοινωνίας ενάντια σε αυτούς που είχαν το ρόλο της ανθρώπινης ασπίδας στην πορεία, να τους απομονώσει ώστε να γίνουν ευάλωτοι στην προπαγάνδα το κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή