Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Επιστολή κόλαφος για το Βατοπαίδι...


Ανατροπή των δεδομένων στην πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της δικαστικής διαμάχης με το Δημόσιο για την έκταση της λίμνης Βιστωνίδας.

Το Νομικό Συμβούλιο με γνωμοδότησή του στις 10 Οκτωβρίου 2008, μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομίας, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το «Παρασκήνιο»,όχι μόνον κρίνει ότι ορθώς με ενέργειες του Δημοσίου δεν εκδόθηκε δικαστική απόφαση, η οποία θα ήταν σε κάθε περίπτωση επιβλαβής για τα συμφέροντα του κράτους, αλλά και ότι ουδέποτε υπήρξε αναπομπή από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, έτσι όπως προσπαθεί να την εμφανίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι, δηλαδή, ο υφυπουργός του ΠαΣοΚ ...ακύρωσε τις αποφάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Αντίθετα, μάλιστα, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το 1998 και το 2002, εξέδωσε τρεις γνωμοδοτήσεις υπέρ της κυριότητας της Μονής Βατοπαιδίου στη λίμνη Βιστωνίδα και όταν ξεκίνησε η δίκη, ο κ.Φωτιάδης απλώς ζήτησε επανεξέταση από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, χωρίς να ακυρώσει καμία από τις αποφάσεις αυτές.

Ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η σύνθεση του οποίου παρέμενε ίδια, να αυτοαναιρεθούν και να εκδώσουν διαφορετική γνωμοδότηση!
Το Νομικό Συμβούλιο, λοιπόν, εξέτασε αν ήταν επιτρεπτή η κατάθεση κοινής δήλωσης για τη μη έκδοση απόφασης, μετά τη συζήτηση της αγωγής και εάν η μη έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο θα έβλαπτε τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Στην πρώτη περίπτωση, οκτώ από τα εννέα μέλη του ΝΣΚ (καθολική πλειοψηφία) συμφώνησαν ότι «η υποβολή στο δικαστήριο κοινής δήλωσης των διαδίκων, μετά τη συζήτηση της υπόθεσης προκειμένου να μην εκδοθεί απόφαση, αποτελεί συνήθη δικαστηριακή πρακτική», αφού ούτως ή άλλως σύμφωνα με το νόμο, η εκκρεμοδικία διατηρείται.
Η μόνη συνέπεια, λοιπόν, της κοινής δήλωσης θα ήταν η ματαίωση της συζήτησης και όχι η μη εκδίκασή της.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι σχημάτισαν την πεποίθηση ότι η ενδεχόμενη άρνηση ματαίωσης της συζήτησης «θα μπορούσε να αποδειχτεί εξαιρετικά επιβλαβής για τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Και τούτο γιατί το Δημόσιο είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης της αγωγής προσκομίζοντας την πράξη αναπομπής του τότε υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, που τελικά δεν ήταν αναπομπή, έτσι όπως προβάλλεται από το ΠαΣοΚ, δηλαδή δεν είχε την έννοια της κατάργησης των προηγούμενων γνωμοδοτήσεων, αλλά απλή επανεξέταση των τριών προηγούμενων αποφάσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και συνεπώς υπήρξε λόγος το Δικαστήριο να διατάξει αναβολή της συζήτησης «μέχρι να εκδοθεί από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο νέα απόφαση (γνωμοδότηση), η οποία θα κρίνει αμετάκλητα την ύπαρξη ή μη δικαιωμάτων κυριότητας της Μονής επί της επιδίκου εκτάσεως (λίμνη Βιστωνίδα)».

Αυτό είναι και το κομβικότερο σημείο της υπόθεσης. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο είχε εκδώσει τρεις αποφάσεις υπέρ της κυριότητας του μοναστηριού στη λίμνη Βιστωνίδα (1998 και 2002) και με την ίδια σύνθεση εξέδωσε μία ακόμη το Μάιο του 2004, η οποία έγινε αποδεκτή από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα.

Η ενέργεια του Φωτιάδη δεν ήταν παρά «πυροτέχνημα» το οποίο εξελίχτηκε σε «μασούρι δυναμίτιδας», αφού ζήτησε επανεξέταση από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο γνωρίζοντας ότι δεν ήταν δυνατόν το όργανο αυτό, από τη στιγμή που έχει εκδώσει τρεις γνωμοδοτήσεις υπέρ της κυριότητας του μοναστηριού στη Βιστωνίδα, να αναιρέσει το σκεπτικό του στην τέταρτη.

«Άρα, ήταν επωφελής για τα συμφέροντα του Δημοσίου στη συγκεκριμένη περίπτωση η μη έκδοση δικαστικής απόφασης, διότι στην αντίθετη περίπτωση το Δικαστήριο ή θα θεωρούσε ότι υπάρχει ομολογία του Δημοσίου επί της ουσίας της υπόθεσης ή θα απέρριπτε την αγωγή της Μονής για έλλειψη έννομου συμφέροντος, αλλά με αιτιολογία εντελώς βλαπτική για το Δημόσιο».

Με βάση τις τέσσερις αυτές γνωμοδοτήσεις το Δικαστήριο ήταν βέβαιο ότι θα καταδίκαζε το Δημόσιο και θα αναγνώριζε την κυριότητα του Βατοπαιδίου στη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ τώρα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου, «το εμπράγματο δικαίωμα του Δημοσίου επί ακινήτων είναι απαράγραπτο και η αναγνώρισή τους μπορεί να επιδιωχθεί οποτεδήποτε με ιδία αγωγή του Δημοσίου».

Με αυτή την εξέλιξη επιβεβαιώνεται και ο κ. Αλαβάνος που από το βήμα της Βουλής είχε δηλώσει ότι: «Οι τρεις φορές παραίτηση από τη δικαστική διεκδίκηση είναι μία πλευρά του ζητήματος. Στην πραγματικότητα, είχαμε έναν προσανατολισμό της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ να μην στηρίξει αυτή την προσπάθεια.
Ο επικεφαλής της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων που εκπροσώπησε το κράτος στη δίκη ενάντια στη Μονή Βατοπαιδίου, έχει δηλώσει πως "ο φάκελος που μου έδωσαν, περιείχε όλα τα έγγραφα των υπηρεσιών του κράτους που παραχωρούσαν τις εκτάσεις στη Μονή. Προς στιγμήν αναρωτήθηκα, αν το κράτος με όριζε…. ..μάρτυρα υπέρ της
»

Πηγή: «paraskinio»

23 σχόλια:

  1. Η δικαστική απόφαση δημοσιεύτηκε, η πρόεδρος του δικαστηρίου που καθιστερούσε την έκδοσή της περιμένοντας την παραίτηση του δημοσίου διώκεται ποινικά κι εσύ ανακάλυψες τον ...τροχό.
    Σου δείχνουν το φεγγάρι και μαγεύεσαι από το δάχτυλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κουβέντα του αρμόδιου της Εφορείας Αρχαιοτήτων νομίζω ότι τα λέει όλα: "Προς στιγμήν αναρωτήθηκα, αν το κράτος με όριζε…. ..μάρτυρα υπέρ της"
    Τι ψάχνουμε, δεν βλέπουμε τι γίνεται ; Aκόμα και πολιτική τυμβωρυχία που επιχειρείται;
    Κάποιοι δεν διστάζουν σε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ax politi tora...den sozete i nea dimikratia anixe tin tileorasi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμο 7.01
    Μήπως εννοείς ότι δεν σώζεται η Δημοκρατία ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρόλα αυτά θα πάμε μάλλον για 5 διαφορετικά πορίσματα. Το Θέατρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ίσως θα συμφωνούσες, ότι ο Ρουσόπουλος παίζει τον Δούρειο Ίππο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση....
    Για σένα βέβαια μπορεί να μην έχει ευθύνες ο Ρουσόπουλος (για τον Καραμανλή δεν το πιστεύω ότι έχει ευθύνες, ευθύνες έχει ο Πρωθυπουργός της χώρας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά ρε Πολίτη δεν πήρες χαμπάρι τι γίνεται... ;άνοιξε το παράθυρο σου ή μούτζωσε προς Ρηγίλλης μεριά ή πέσε κάτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι να το κάνουμε όταν λόγω παραγραφής ο Φωτιάδης την βγάζει καθαρή.
    Λες να μην ήξεραν όταν έφερε το Πασοκ , βλέποντας ότι χάνει την εξουσία, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών?
    Μόνο βλάκες δεν καταλαβαίνουν ότι το έργο είχε σχεδιαστεί από τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενα παιδί 15 χρονων κειτεται νεκρό , και σεις ασχολειστε με τον Φωτιαδη?
    δεν ντρεπεστε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ σωστά (από νομική άποψη) λες ότι εάν ήθελε πραγματικά να σταματήσει αυτή την κατάσταση ο Φωτιάδης και το ΠΑΣΟΚ,θα είχαμε αναπομπή και όχι επανεξέταση των τριών γνωμοδοτήσεων από το ...ίδιο Συμβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΟΛΙΤΗ
    Η μαχαιριά που δέχτηκε σήμερα η δημοκρατία μας κι ο νομικός μας πολιτισμός
    ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

    Ατέλειωτος ο κατάλογος
    ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ
    ΚΟΥΜΗΣ
    ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
    ΚΑΛΤΕΖΑΣ

    Α Λ Ε Ξ Η Σ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ


    ΟΛΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. gia tous filous pou to mono pou tous apasxolei einai i allagi tou poios tha exei tin koutala..
    me 8lipsi vlepo oti o laikismos kai ta sinthimata sinexizoun na einai i politiki tous stasi..

    fenete oti meta tin apotixia na peisoun gia to vatopaidi, merikoi apo aytous xtizoun pano sto 8anato enos 15xronou apo enan (to ligotero)anoito eidiko frouro,
    kai meta exei o theos gia na kanoume sizitiseis kafeneiou kai oxi ousias, gia tous logous pou ginontai ayta kai pos mporoume na ta diorthosoume..

    gia pollous apo emas fenete den exei axia i anazitisi apantisis sta erotimata tis koinonias..exoume podosfairopoieithei..i omada mas na pernei prota8lima kai as min paizei mpala..etsi kai polloi apo emas lene(i to pistevoun kai as min to fonazoun)..to komma mas na kiverna kai den mas noiazei an einai kalo gia emas i gia ton topo..

    krima..isos telika na mas axizei to politiko mas dinamiko..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φυσικά και μας αξίζει. Είναι ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας ΠΟΛΙΤΗΣ ή όχι; Όχι βέβαια... Γιατί; Γιατί "οι αχρείοι κυβερνούν όταν οι ενάρετοι αδιαφορούν" (ρητό των αρχαίων Ελλήνων) αλλά και "πριν αλλάξουν οι βασιλιάδες, πρέπει να αλλάξουν οι άνθρωποι" (από λόγο του Ιησού Χριστού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. POLITI DEN NTREPESE NA UPERASPIZESE AFTOUS TOUS ATHLIOUS TOUS DEKSIOUS??ALLA OMOIOS TOUS EISAI PWS NA NTRAPEIS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΗ ΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΟΡΦΗ ΕΣΕΙΣ (POLITIS-GR). ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΕΛΕΟΣ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΠΟΤΕ; ΜΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΜΙΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΜΙΑ ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ, ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ, ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ, ΜΙΑ Ο ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν έχω δει τη δικογραφία και δεν έχω δική μου αντίληψη.
    Όμως έχω την εντύπωση ότι άκουσα ότι η διάσκεψη είχε γίνει και ήταν υπέρ του Δημοσίου, αλλά η πρόεδρος καθυστέρησε την έκδοση της απόφασης μέχρι να έρθει το έγγραφο της μετά τη συζήτηση ματαίωσης της υπόθεσης, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει μετά και τη διάσκεψη.
    Εκεί στηρίζονται σήμερα οι δικαστές για την ακύρωση της ματαίωσης αυτής και την έκδοση της αποφάσεως μετά από 4 χρόνια νομίζω!
    Έτσι έχουν τα πράγματα, χωρίς να θέλω να βγάλω λάδι τους προηγούμενους που ξεκίνησαν τη λαμογιά... άσχετο αν κάποια στιγμή για άγνωστους λόγους σταμάτησαν και ζήτησαν επαναξέταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλά εσύ F5Pilot έχεις ξεφύγει για τα καλά!

    ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΣ έπρεπε να γράφεις και όχι F5 Pilot!

    Τα ρεμάλια τα Πασόκια τόσα χρόνια μας πίνουν το αίμα με τα καλαμάκια και με το "ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ" ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ που είχανε φτιάξει! Μέχρι και οι εφορίες σας "μιζάρανε" ΕΛΕΟΣ!

    ΕΛΕΟΣ - ΕΛΕΟΣ - ΕΛΕΟΣ

    Δεν έχετε καθόλου μυαλό να σκεφθείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή