Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Διεθνής κρίση και έλλειψη μνήμης.


Για άλλη μια φορά η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή , με θέμα την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις, επιβεβαίωσε ότι στον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα ,….. δεν υπάρχει συναγωνισμός.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που ενέκυψε στον κόσμο τα τελευταία χρόνια και μέχρι πρόσφατα κάποιοι δημοκοπώντας ισχυρίζονταν ότι η διεθνή κρίση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ……άλλοθι της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση στην πολιτική σκηνή μου θυμίζει καράβι που θαλασσοδέρνεται στο μάτι του κυκλώνα και κάποιοι από το πλήρωμα διαμαρτύρονται γιατί το μενού δεν περιλαμβάνει …επιδόρπιο.

Δεν είμαστε σε μία νηνεμία κυρίες και κύριοι βο(υ)λευτές, δεν είμαστε σε ήρεμες και γαλήνιες οικονομικές συγκυρίες , για να αρχίζει ο καθένας να προσπαθεί να επιβάλει την παρουσία του στο εκλογικό σώμα , διαστρεβλώνοντας και δημαγωγώντας με σκοπό προσωπικά και κομματικά επιδόρπια. Είμαστε σε μία κρίση, κυρίες και κύριοι, σοβαρή! Κακά τα ψέματα.

Αφήστε της αερολογίες και τις αόριστες παροχολογίες .Μη παραπλανάτε τους πολίτες. Η διεθνή κατάσταση είναι τρομακτικά δύσκολη ακόμα και για χώρες που δεν έχουν τις παθογένειες της δικιάς μας οικονομίας.

Στην Ελβετία κατά το τελευταίο μόνο τρίμηνο αυξήθηκαν οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων κατά 20%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ομίλου ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, ο αντίκτυπος των χρεοκοπιών αναμένεται να είναι ανυπολόγιστος στην παγκόσμια αγορά εργασίας, το μέλλον της οποίας διαγράφεται δυσοίωνο.

Η Διεθνή Οργάνωση Εργασίας προβλέπει οι εταιρικές χρεοκοπίες να καταγράψουν αύξηση κατά 50% και αύξηση των ανέργων στα 42 εκατομμύρια το 2010.

Η General Motors βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Ήδη ανακοίνωσε μια σειρά προσωρινές διακοπές λειτουργίας εργοστασίων της, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες υπάλληλοι και εργάτες θα υποβληθούν σε ….τεχνική ανεργία.

Η Citigroup, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος στον κόσμο, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα ένα βήμα πριν από την τελική κατάρρευση και ενώ είχε βοηθηθεί πριν από ένα μήνα περίπου.

Κάθε Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ χρεοκοπούν αθόρυβα (από τα MME) 1-2 μικρές τράπεζες.

Στην Ισπανία η Nissan αποφάσισε να θέσει σε «τεχνική ανεργία»(μειωμένο ωράριο) από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 3.500 εργαζόμενους.

Η Italia Telekom έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα "εξοικονόμησης" προβλέποντας την κατάργηση 5.000 θέσεων εργασίας στην Ιταλία. Περίπου 10.000 θέσεις εργασίας θα περικόψει η αμερικανική JP Morgan.

Η γερμανική Bayern LB ανακοίνωσε ότι θα περικόψει τουλάχιστον 5.900 θέσεις εργασίας έως το 2013. Απολύσεις 600 εργαζομένων και στην ελβετική Suisse Credit.

Όλα τα εργοστάσια του ομίλου FIAT στην Ιταλία θα κλείσουν για ένα μήνα , μια απόφαση που αφορά 48.000 εργαζόμενους οι οποίοι θα τεθούν σε τεχνική ανεργία .

Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα μεγάλων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο που έκλεισαν ή ανέστειλαν την λειτουργία τους. Αυτά όμως δεν φαίνεται να … «συγκινούν» τους πολιτικούς μας ταγούς και αγνοώντας τα , έχουν επιδοθεί στο σπορ της ... υποσχεσιολογίας .

Εάν τους ρωτήσεις πού θα βρουν τα αναγκαία χρήματα για να εκπληρώσουν αυτά τα … «ΘΑ», κλείνουν με νόημα το μάτι λέγοντας: « Από εκεί που τα βρίσκαμε τόσα χρόνια», εννοώντας τον ... δημόσιο δανεισμό.

Έτσι βλέπετε καταφέρανε όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (γιατί περί ελεεινού κατορθώματος πρόκειται) το δημόσιο χρέος από 29,7% του Α.Ε.Π. που ήταν το 1981, να το φθάσουν στα 98,6% το 2004.

Έτσι κατορθώσανε να πληρώνουμε σήμερα 11 δις ευρώ ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΟΚΟΥΣ . Δηλαδή το …..5% του Α.Ε.Π.

Σαν μέτρο σύγκρισης απλά να αναφέρω ότι για το κομμάτι της ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας, το ποσό που διατέθηκε από τον προϋπολογισμό είναι ....12 δις ευρώ. Όπως βλέπετε ΜΟΝΟ οι τόκοι του δημόσιου χρέους μας στοιχίζουν όσο η ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία.

Αυτό που δεν μας λένε επίσης είναι ότι ο ερωτικός εναγκαλισμός με το τέρας του δημόσιου χρέους απέχει λίγο πριν την … «ολοκλήρωση».

Σε αυτή την «ολοκλήρωση» που …έφθασε η Ιταλία και προχθές ο υπουργός Εργασίας θέλησε να τους το φέρει … «απ` έξω- απ` έξω».

«Η απειλή της χρεοκοπίας για την εθνική οικονομία πρέπει να θεωρείται …..ρεαλιστική» προειδοποίησε ο κ. Σακόνι και προσέθεσε ότι η Ιταλία μπορεί να οδηγηθεί σε τέτοια κατάσταση που να αδυνατεί να καταβάλλει τις συντάξεις και τους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Κάτι ξέρουμε και εμείς αφού το ζήσαμε το Δεκέμβρη του 1989 με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του αείμνηστου καθηγητή Ζολώτα ,που είχε αναλάβει την ομαλή μετάβαση στις εκλογές και την αποτροπή οικονομικής κατάρρευσης και χρεοκοπίας της χώρας.

Τότε που δεν είχαμε να πληρώσουμε τους μισθούς και το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων..

Έχουμε κοντή και επιλεκτική μνήμη .....δυστυχώς !

15 σχόλια:

  1. Φίλε και στην χώρα μας πολλές επιχειρήσεις κρατιούνται με τα δόντια. Περιμένουν να δουν πώς θα πάνε τα Χριστούγεννα. Αν όμως τα πράγματα εξακολουθήσουν να είναι εξίσου αρνητικά και θα πρέπει να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους στις αρχές του 2009, τότε θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακολούθησα και εγώ την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή.Κανένας δεν διαφωνεί με την εκτίμηση που αναφέρεται στην επιστολή του ο Αλαβάνος, ότι δηλαδή η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.
    Αυτό είναι το πλέον σίγουρο. Όμως
    είναι ανεύθυνο να υποδαυλίζεται το αίσθημα αυτό με λαϊκισμούς , δαιμονοποιήσεις , δογματισμούς και παραποίηση των δεδομένων.
    Ποιος διαφωνεί με την ανάδειξη των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων: της ανεργίας, της ακρίβειας, της φτώχειας; Κανείς!
    Το ζήτημα όμως είναι ότι αντί για εποικοδομητικό διάλογο παρακολούθησα μια ...κομματική "ξύλινη" συζήτηση.
    Τις κομματικές τους θέσεις τις προβάλανε σαν αιτήματα των πολιτών.
    Δεν πάει άλλο αυτή η ανευθυνότητα.
    Αυτοί παίζουν τα παιχνίδια τους στου ..."κασίδη το κεφάλι".
    Ο ..."κασίδης" όμως γιατί κάθεται και το υπομένει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΟΝΟ για ΤΟΚΟΥΣ λες 11 δις. Μάλιστα !
    Η ετήσια δαπάνη για την Παιδεία είναι 7,2 δις Ευρώ.
    Ας αναλογιστούμε ΟΛΟΙ πόσο επάνω μπορούσε να είναι το επίπεδο της Παιδείας !!!
    Ας αναλογίσου πόσα λιγότερα χρήματα θα ξοδεύαμε σήμερα στα φροντιστήρια.
    Ας αναλογιστούμε εάν αυτά τα χρήματα (των φροντιστηρίων,που δεν είναι λίγα) τα διαθέταμε για την καλύτερη διαβίωση της οικογενείας μας , πόσο πιο ευτηχισμένοι θα ήμασταν!

    Η ετήσια δαπάνη για την Υγεία είναι 6,4 δις Ευρώ.!
    Ας αναλογιστούμε πόσο επάνω μπορούσε να είναι το επίπεδο της Υγείας όταν θα είχε επιπροσθέτως αυτά (η μέρος από αυτά)στον προϋπολογισμό της .
    Η ετήσια δαπάνη για την Αστυνομία είναι 1,8 δις Ευρώ.
    Ας αναλογιστούμε ....αφήστε δεν μιλάω μη τυχών ...κακοχαρακτηριστώ.....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ έχω δύο εύλογα ερώτημα:

    Γιατί τα δανειστήκαμε κύριοι;

    Πού είναι αυτά τα 240 δίς Ευρώ που δανειστήκαμε κύριοι;

    Γνωρίζουμε τι ποσό είναι αυτό; Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού(έξω απο τοκοχρεολύσια) είναι .....60 δις ευρώ.

    Αντιλαμβάνεστε λοιπόν για τι νούμερα χρέους μιλάμε;

    max

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ maximilian

    Τα ερωτήματα σου φίλε έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση.
    Για στείλε ένα e-mail να δούμε τι θα σου απαντήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν ωφελούν ούτε οι νεοφιλελεύθεροι δογματισμοί ούτε οι χρεοκοπημένες κρατικίστικες ιδεοληψίες. Η παγκόσμια κρίση δεν υπαγορεύει επιστροφή στον κρατισμό, αλλά ενεργότερη, αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών σε διεθνές επίπεδο. Δεν υποδεικνύει πόλεμο στην επιχειρηματικότητα, αλλά τη στήριξη των τομέων και των κλάδων που αντιμετωπίζουν πιο έντονα την πίεση της διεθνούς συγκυρίας. Δε συνιστά μεγαλύτερη παρουσία του κράτους στην οικονομία, αλλά εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Απαιτεί να κλείσουν οι εστίες της σπατάλης, των χρεών, των ελλειμμάτων. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την αύξηση των κοινωνικών αγαθών.
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @maximilian
    Και τα πολύ κρίσιμα αυτά ερωτήματα δεν γίνονται στον αέρα, δεν είναι ερωτήματα ρητορικού τύπου, που δεν περιμένουν απάντηση.

    Τα ερωτήματα αυτά περιμένουν απάντηση και μάλιστα πολύ συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη.

    Θα πρότεινα να αποτελούν την πρώτη είδηση στα πορτοπαράθυρα των καναλιών, κάθε μέρα, πριν από κάθε άλλο θέμα, μέχρι να δοθεί μία τεκμηριωμένη απάντηση. Δεν μπορεί να υπάρχει πιο μεγάλο και πιο επίκαιρο θέμα από αυτό. (Προτείνω να δημιουργήσουμε πίεση σε όλα τα ΜΜΕ προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τα blogs, το face book, το youtub και ότι άλλο προσφέρει η ηλεκτρονική επικοινωνία).
    Apo Othon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι λυπηρό και συγχρόνως εξοργιστικό να βλέπεις αυτή την ώρα τα κόμματα να λαϊκίζουν και να κοιτάνε μόνο ψηφοθηρικά οφέλη. Αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ και το ΛΑΟΣ .Έχουμε φτάσει στο σημείο να δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο, απλώς για να διαχειρίζεται το δημόσιο χρέος. Τα χρήματα που δανειζόμαστε δεν πηγαίνουν στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά στη διατήρηση μιας απαράδεκτης κατάστασης, που δημιουργήθηκε από την κακοδιαχείριση της μεταπολιτευτικής περιόδου. Από το 1974 οι κυβερνήσεις ειδικεύονται στην κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος και στην υπερχρέωση της χώρας.
    Η υπερχρέωση του ελληνικού Δημοσίου προετοιμάζει δυσάρεστες εξελίξεις . Τα επόμενα χρόνια θα πληρώσουμε το λογαριασμό της κακοδιαχείρισης των τελευταίων δεκαετιών.
    Σκοτεινιάζει ο ουρανός και αυτοί θέλουν ....αντηλιακό!
    Ωχ Παναγιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. me de xriazetai na exoume epilektiki mnimi....oles i kivernisis exoun kanei poli kakous xirismous ta teleftea xronia. san pos o alogoskoufis den danistike ? i mipos den kserame oti emeis pername krisi edo kai poli kairo kai apla vrethike i aformi tora logo tis diethnous sigirias na danistoume pali? eprepe na perimenoune ti xalarosi tou simfonou statherotitas alliws kamia protovoulia apo tous politikous mas! kai de katalaveno to logo iparksis tou arthrou...to "emeis ti fteme" einai poli sxetiko, emeis forodiafeugoume, emeis eimaste monima tis proxirodouleias ki emeis eimaste pou tous psifizoume! fteme kai parafteme!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ανώνυμος 1.17
    Φίλε μου η κραυγή "ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΦΤΑΙΜΕ" όπως δείχνει και η φωτο που έφτιαξα προέρχεται και αντιπροσωπεύει τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
    Αυτά δεν φταίνε σε τίποτα για τα δικά μας λάθη. Όμως δυστυχώς αυτά θα τα πληρώσουν!
    Έαν εξετάσουμε ,τουλάχιστον την νεώτερη ιστορία, από την πλευρά της κοινωνιολογίας , θα διαπιστώσουμε μετά λύπης μας ότι ενώ η κάθε γενιά μέχρι σήμερα ήταν σίγουρη ότι τα παιδιά τους θα περάσουν καλύτερα , ότι θα ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες κλπ, φθάσαμε στο σήμερα όπου (σύμφωνα πάντα με διάφορες έρευνες και οι οποίες αντικατοπτρίζουν την πλήρη αλήθεια) η γενιά μας δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες. Επαναλαμβάνω είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει στην νεώτερη ιστορία.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @politis
    dekto kai simfono se auti ti diastasi pou tou dinis. apla na prostheso kati, oso den dinoume paideia sta paideia mas toso eutixismena tha paramenoun opote mi se anisixi kai toso! pigene kai des mia diadilosi "neon" kai tha diapistosis poso pio sintiritikoi einai apo pollous mesilikes. i distixia tous tha erthi an tous dosoume paideia kai tote katalavoun pou zoun! se parapempo sto brave new world tou aldous huxley (pithanon na to exeis diavasi...)

    o logos pou kapos dimartirithika einai oti to arhthro sou exei entoni politiki xria alla nomizo de tha eprepe na mas niazi toso to poios danistike ta perisotera oso to oti KANENAS mexri tora den eixe stixiodes orama na ftiaksi mia xora pou na PARAGI kati adi na eimaste oloi servitoroi kai ipaliloi (ekseresi isos tourismos/naftilia...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή