Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Τα «Προσεχώς» στο … «συνοικιακό μας σινεμά»


Παρακολουθώντας κάποιος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα γεγονότα στην Γεωργία , ανακατεύοντας τα χαρτιά και τοποθετώντας τα στο τραπέζι εν είδη .. «γεωπολιτικής πασιέντζας» αυτό που ανακαλύπτει είναι ότι παρακολουθεί σκηνές από το «προσεχώς» έργο που θα παιχθεί στο συνοικιακό μας «σινεμά».

Ας πάρουμε τα δεδομένα από τις «σκηνές» που προβάλλονται στην διεθνή οθόνη και ας τις ταξινομήσουμε προσπαθώντας να κατανοήσουμε και την πλοκή του … έργου στα «προσεχώς».

Έχουμε ένα κράτος μικρό και φτωχό. Στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις του από έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας, εκλέγεται ένας νέος σε ηλικία, αμερικανοσπουδασμένος πολιτικός για Πρόεδρος του κράτους.

Κύριο χαρακτηριστικό του η …«μεγάλη και αναιδής γλώσσα» και οι αλυτρωτικές και επεκτατικές διαθέσεις του.

Ξαφνικά τον τελευταίο χρόνο εκτοξεύει τις δαπάνες του για πολεμικούς εξοπλισμούς σε δυσθεώρητα νούμερα για την μέχρι σήμερα οικονομία του.

Συγχρόνως κάποια υπερδύναμη αναλαμβάνει να αναμορφώσει το στρατιωτικό δόγμα του μικρού και αδύναμου (μέχρι εκείνη την στιγμή) κράτους και να στείλει 1.000 ειδικούς στρατιωτικούς της προς εκπαίδευση και …καθοδήγηση του ….μηχανισμού.

Εντελώς ξαφνικά το ..μικρό κράτος επιτίθεται σε περιοχή του ισχυρού (πολιτικά και στρατιωτικά) γείτονα του με το πρόσχημα όλων των συρράξεων της εποχής μας, το μειονοτικό, και απώτερο σκοπό (όπως πάντα στην εποχή μας) το …πετρέλαιο.

Στις ολιγοήμερες μάχες προβαίνει σε σφαγές αμάχων με την συνεχή τροφοδότηση πολεμικού υλικού-αλλά και μισθοφορικού στρατού- από την υπερδύναμη.

Μετά από αυτό ,….οπισθοχώρηση …, κραυγάζοντας στα προπαγανδιστικά και πλήρως κατευθυνόμενα διεθνή ΜΜΕ περί του μικρού και αδύνατου κράτους και της επίθεσης που δέχεται από τον ισχυρό, με σκοπό την πολιτική παρέμβαση και την εξαφάνιση τους από τον χάρτη.

Σε όλες τις πρωτεύουσες των δυτικών χωρών διοργανώνονται προπαρασκευασμένα συλλαλητήρια από ….ομογενείς του.

Ο ΟΗΕ ,έχοντας χάσει πλήρως την πυξίδα που τον οδηγούσε στον ρόλο της ύπαρξης του, έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αναξιοπιστίας και …χορεύει στο ρυθμό που του υπαγορεύει η υπερδύναμη και το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της υπερδύναμης και του ΝΑΤΟ στηλιτεύεται και κατηγορείται ο ισχυρός γείτονας για ….. «δυσανάλογη αντίδραση έναντι του μικρού…. παιδιού».

Τελικά το …θύμα γίνεται ..θύτης και ο ….θύτης ,…..θύμα.!

Εάν τώρα στις ανωτέρω σκηνές του …«προσεχώς» έργου ,που θα προβληθεί όπως προείπα στον συνοικιακό μας …«σινεμά», αντικαταστήσετε την Γεωργία με τα Σκόπια και την Ρωσία με την Ελλάδα , θα έχετε το πλήρες σενάριο του έργου.

Αλλάζουν απλώς τα ονόματα, τίποτα άλλο!

Θυμάμαι τα σοφά λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή : « Το επιχείρημα ότι τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα….είναι αντιφατικό και επικίνδυνο, για να μην πούμε παράλογο…Τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα . Πρέπει να θυμούνται το χθες για να μην το ξαναζήσουν αύριο».

Όπως θυμάμαι πολύ καλά και την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο πρόσφατο συνέδριο του ECONOMIST , που αφού ανέφερε το γεγονός με το σλόγκαν της Absolut και την αναταραχή που προκλήθηκε στις ΗΠΑ ( εδώ ) , συνέχισε λέγοντας: «Το γεγονός ότι τα Σκόπια είναι πολύ μικρή χώρα για να μας απειλήσει, τι ακριβώς σημαίνει ; Η ευθεία και διακηρυγμένη απειλή είναι εχθρική συμπεριφορά, είτε η χώρα από την οποία προέρχεται είναι μικρή , είτε είναι μεγάλη. Γιατί , όπως μας δίδαξαν οι ίδιες οι ΗΠΑ, από την περίπτωση της Κούβας , μια μικρή και αδύναμη χώρα με εχθρική συμπεριφορά μπορεί κάποια στιγμή να συνδυαστεί με μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη και να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα ασφαλείας . Στις διεθνείς ισορροπίες σημασία δεν έχουν μόνο οι συσχετισμοί των χωρών ανά δύο ,αλλά οι δυνατοί και δυνητικοί συσχετισμοί που μπορούν να προκύψουν. Και η Κούβα είναι πολύ μικρή χώρα για να απειλήσει τις ΗΠΑ. Αλλά οι ΗΠΑ διατηρούν εμπάργκο κατά της Κούβας εδώ και 45 χρόνια».

Αυτά είπε τον Απρίλιο ο Αντώνης Σαμαράς παρουσία του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, κ. Μάθιου Μπράιζα.

Και με λύπη αναρωτιέμαι :Γιατί να μην είναι και τώρα Υπουργός Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς ;

Τον οποίο παρεμπίπτοντος …έδιωξαν το 1992, διότι τόλμησε (σύμφωνα με δηλώσεις Μητσοτάκη) να υποδείξει στους πολιτικούς αρχηγούς να στείλουν επιστολές στους ξένους ηγέτες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί το όνομα «Μακεδονία» !!!!

Βέβαια την ιστορική αλήθεια κανείς δεν μπορεί …Κύριοι να την …παραχαράζει. ( εδώ )

Διδαχτείτε Κύριοι από τις πλήρεις ομοιότητες των σημερινών σκηνών στην Γεωργία !

Το …θύμα γίνεται ..θύτης και ο ….θύτης ,…..θύμα.!

9 σχόλια:

  1. Το ίδιο έργο ακριβώς θα παιχτεί.Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι Ρωσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ..."Σε Δέκα Χρόνια κανείς δεν θα θυμάται ή ασχολείται με το όνομα των Σκοπίων" του ...επίτιμου, δυστυχώς ακόμη μας κατατρέχει.
    Ένας πολιτικός ή έστω και ένας απλός άνθρωπος αναγνωρίζει τα λάθη του μετά από 15 χρόνια. Εκτός του επίτιμου. Αυτός δεν αναγνωρίζει τα λάθη του ούτε και στην περίοδο της αποστασίας πρίν απο 43 χρόνια.
    Δεν είναι φυσιολογική αντίδραση ανθρώπου.Απλώς να θυμίσω ότι τις ίδιες "αρνήσεις λαθών" τις συναντήσαμε στους Απριλιανούς Συνταγματάρχες, και εκεί όχι σε όλους.
    Κάτι πρέπει να μας λέει αυτό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να φρεσκάρω λίγο την μνήμη σας?
    Τα άρθρα του Politi επί περιόδου ΒΕΤΟ, αλλά και τα σχόλια που γράφαμε τότε για τις μελλοντικές εξελίξεις... στο θέμα των Σκοπίων.
    Έχει να πει κανείς τίποτα τώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοιμάμαι και ξυπνάω στις 4 το ξημέρωμα. Στριφογυρίζω λίγο στο κρεβάτι και σκέφτομαι ακριβώς αυτά που διάβασα εδώ, πριν σηκωθώ και μπω στο ίντερνετ. Ειδικά ότι εμείς δεν είμαστε ρωσία, ούτε έχουμε σοβαρή πολιτική ηγεσία. Το βράδυ μου έλεγαν ότι τώρα "καθαρίζουν" τα τελωνεία τους με μαζικές απολύσεις και φυλακίσεις επίορκων. Προς τούτο είναι "κολημένα" ένα μήνα τα δέματα από και προς την αχανή χώρα. Μπορεί οι αγγλοαμερικάνοι με τους ισραηλινούς να είναι συνολικά πολύ-πολύ ισχυρότεροι, αλλά έχουν γελοία ηγεσία και επικίνδυνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς 4.40μμ

    "...μια μικρή και αδύναμη χώρα με εχθρική συμπεριφορά μπορεί κάποια στιγμή να συνδυαστεί με μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη και να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα ασφαλείας . Στις διεθνείς ισορροπίες σημασία δεν έχουν μόνο οι συσχετισμοί των χωρών ανά δύο ,αλλά οι δυνατοί και δυνητικοί συσχετισμοί που μπορούν να προκύψουν..."

    Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα Σκόπια αλλά και για την Ελλάδα, σύμφωνα με την στροφή που τόλμησε να κάνει ο Καραμανλής προς Ρωσία.
    Σοφή κίνηση θα αποδειχθεί λίαν συντόμως.... ότι ήταν!!!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν αφήναμε -έστω και υπό δοκιμήν -ως λαός, τις μεγαλοστομίες περί Μακεδονίας, Κύπρου, Β. Ηπείρου και άλλων τινών που η μόνη τους χρησιμότητα είναι για να μας πουλάνε φούμαρα οι πολιτικάντηδές μας και ασχολούμασταν για λίγο με τα πραγματικά μας προβλήματα (Υγεία-Παιδεία-Ανεργία-Υπογεννητικότητα)
    τότε μήπως θα ήταν καλύτερα; μήπως αν λύναμε αυτά τα θέματα, μετά θα είχαμε την οικονομία να ασχοληθούμε πιο σοβαρά και με τα άλλα; Απλά, τώρα πουλάμε παραμύθι ανέξοδο στο λαό περί ιστορίας, καλού Πούτιν (2000 σε 5 μέρες έσφαξε τρομάρα του), Ελλαδάρας που κάνει στροφές μια με τη δύση μια με την ανατολή, αλλά στην ουσία ΜΗΔΕΝ. Άιντε άλλη μια γενιά χαμένη. Κρίμα κ. Καραμανλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλα αυτά τα προβλήματα που αναφέρεις, ομολογούμενως είναι πολύ σοβαρά, για να μπορέσεις όμως να σκύψεις από πάνω τους πραγματικά και να δώσεις λύση, θα πρέπει πρώτα από όλα να καταφέρεις να ξεφύγεις από το "χέρι..." που σε κρατάει "μαγκωμένο..." σαν μέγκενη, εδώ και 50 σχεδόν χρόνια και δεν σε αφήνει να πράξεις τίποτα μα τίποτα που να συμφέρει εσένα, την χώρα σου και το Έθνος σου.
    Όλα αυτά λοιπόν που έκανε ο Καραμανλής τα τελευταία χρόνια,

    (που πέραν του πατριωτισμού και της αποφασιστικότητας του, εννοείται ότι ευνοήθηκε και από τις συγκυρίες της εποχής, γιατί αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα με τη Ρωσία δυνατή, και να μας έχει και αυτή ανάγκη λόγω γεωπολιτικής μας θέση, τίποτα δεν θα μπορούσε να κάνει και αυτός, πως αλλιώς θα γινότανε χωρίς ισχυρές συμμαχίες, σαν την "καλαμιά στο κάμπο" δεν θα είχε προλάβει να το σκεφτεί καν)

    είναι μια προσπάθεια επιτέλους να ξεφύγουμε απ΄αυτόν τον ιστό που έχουμε πιαστεί χρόνια τώρα....
    και θα ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ!!! Μετά κόπων και βασάνων... αλλά στο τέλος θα ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ!!!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να καταφέρεις να έχεις οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσεις διάφορους εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς.

    Και μπορεί να είναι όντως η Οικονομία το σοβαρότερο πρόβλημα (που θα γίνει ακόμη χειρότερο μέχρι τέλος 2008), μπροστά όμως στις γεωπολιτικές εξελίξεις φαντάζει...ασήμαντο.

    Πλέον βλέπουμε το πραγματικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Έστω και με 20 χρόνια καθυστέρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ref: "Αν αφήναμε -έστω και υπό δοκιμήν -ως λαός, τις μεγαλοστομίες περί Μακεδονίας, Κύπρου..........ασχολούμασταν για λίγο με τα πραγματικά μας προβλήματα (Υγεία-Παιδεία-Ανεργία-Υπογεννητικότητα)
    τότε μήπως θα ήταν καλύτερα;"

    Ολες οι αποψεις σεβαστες και λιγο-πολυ αληθεις (για μενα, εστω) αλλα επιτρεψτε μου μια παρατηρηση.
    Οι κυβερνησεις των κρατων αποτελουνται απο πολλα-πολλα στελεχη, υπουργεια, υπηρεσιες κλπ..κλπ..
    Ατομα σε θεσεις...(ικανα ή μη), ατομα που γνωριζουμε ή συγγενεις μας ακομα κυριοι που, ασχολουνται(χα,χα!!), με θεματα αρμοδιοτητων τους,(Υγεία-Παιδεία..κλπ).
    Η κεντρικη διοικηση λοιπον χαραζει, κατευθυνει,ελεγχει ολα αυτα και δε νομιζω οτι ο υπουργος υγειας η παιδειας χανει τον υπνο του παρακολουθωντας οτι συμβαινει στη Γεοργια.
    Με αυτα θελω να πω οτι ως Ελληνες ασχολουμαστε με ολα και ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, μονο που το πραγματικο προβλημα ειμαστε ΕΜΕΙΣ και μονο!!
    Ας ασχοληθουμε ν΄αλαξουμε πρωτα νοοτροπια να δουλεψουμε και λιγο,(ιδιαιτερα οι δημοσιοι, κυβερνητικοι,κλπ,κλπ) να παραχθει εργο επιτελους σε ολα τα (γ..) υπουργεια τους, ν΄αναλαβουμε ολοι τις ευθυνες μας για την απραξια μας και τη τεμπελια τους και τοτε σιγουρα θα ειναι 'καλυτερα' γιατι δε νομιζω οτι μας λειπουν ουτε τα resources ουτε τιποτα απλα :
    "..βαριεμαι σημερα.. "ουφφφ εξω εχει ηλιο... "που να τρεχουμε τωρα.. "ωχ αδερφε αστο για αυριο.. "εε δε ΧΑΛΑΣΕ και ο κοσμος.. !! )
    Οχι δε "χαλασε" ο κοσμος, μονο που "ΑΛΛΑΞΕ"! και κανεις δε το πηρε χαμπαρι γιατι ειμασταν πολυ απασχολημενοι με την επομενη λαμογιά ή με το τεραστιο ΕΓΩ και τη "Μαγκια" που το συνοδευει!!

    ΄Ζ΄


    Υ.Γ.
    Αν ασχοληθει καθενας σοβαρα με τον εαυτο του και παψει να πεταει σκουπιδια,να αντιδρα σ΄αυτους που το κανουν(αντι να κοιμαται), να παρκαρει οπου επιτρεπεται οχι οπου βρει, να οδηγει σωστα, να ειναι ευγενης, να πληρωνει τα λαθη, να πληρωνει τους φορους που αναλογουν, και τελος να λεει "ΣΥΓΝΩΜΗ" οταν κανει λαθη τοτε ισως .... ισως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή