Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Ο παραμερισμός... των ηθικών διλημμάτων.


Γύρω στο μισό τρισεκατομμύριο δολάρια είναι το δημόσιο έλλειμμα στις ΗΠΑ.
Το ίδιο υπερχρεωμένοι είναι όμως και οι Αμερικανοί πολίτες, λόγω της φούσκας της πιστωτικής κάρτας.


Τελευταία όμως πολλοί άρχισαν να αλλάζουν πορεία. Αναζητούν συγκεκριμένη βοήθεια και ηθική στήριξη για να βγουν από τον φαύλο κύκλο της πιστωτικής κάρτας και των δανείων.

Οι περισσότεροι την βρίσκουν στα γραφεία παροχής συμβουλών των μεγάλων εκκλησιών και κυρίως στις εκκλησίες των βαπτιστών και των μεθοδιστών.
Στις πολυάνθρωπες λειτουργίες των δύο εκκλησιών γίνεται καθημερινά κάλεσμα για «κλείσιμο» της πιστωτικής κάρτας και προγραμματισμένης αποδέσμευσης από τα χρέη με σύνθημα: «Καταστρέψτε τις πιστωτικές σας κάρτες - σταματήστε τα δάνεια».


Τα χρέη από καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται στις ΗΠΑ σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τελευταία όλο και περισσότερες οικογένειες δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν έγκαιρα τα χρέη τους.

Οι πιστωτικές εταιρείες αυξάνουν συνεχώς τους τόκους και τελικά ουδείς απλός πολίτης μπορεί να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια.

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική για τους μικρομεσαίους καταναλωτές, διότι πίστεψαν π.χ. στα παραμύθια των τραπεζών ακινήτων που επί χρόνια τους πιπιλούσαν το μυαλό με σλόγκαν του τύπου: «αγοράστε σπίτια, μπορείτε να τα πληρώσετε με την πιστωτική σας κάρτα. Έχετε χρόνο, θα βρείτε τα λεφτά».

Τα λεφτά όμως δεν βρέθηκαν και ταυτόχρονα το κράτος δεν έχει βάλει μέχρι τώρα το χέρι του για να σώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Έτσι την πικρή και οφθαλμοφανή αλήθεια της φούσκας της πιστωτικής κάρτας εκμεταλλεύονται τώρα οι μεγάλες εκκλησίες μεθοδιστών και βαπτιστών στις ΗΠΑ για την αύξηση των μελών τους.

Οι δύο μεγάλες εκκλησίες των ΗΠΑ παρέχουν πια στο ποίμνιό τους και συμβουλές από εξειδικευμένους οικονομικούς συμβούλους.

Σε κάθε λειτουργία από 3 μέχρι 5 υπερχρεωμένοι πιστοί ή νεοπροσηλυτισθέντες καταστρέφουν πανηγυρικά τις πιστωτικές τους και επιλέγουν την παροχή συμβουλών από την ειδική οικονομική σύμβουλο της εκκλησίας τους.


Στη θέση της κρατικής ή κοινωνικής πρόνοιας οι εκκλησίες. Σε ένα κράτος που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τους πολίτες του σε πρωτοφανείς αντιδράσεις.


Σύμφωνα με έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου KVVU , η φτώχεια και η ανέχεια οδηγούν χιλιάδες γυναίκες να εμπορεύονται τα ωάρια τους ( αύξηση 30% από τον Απρίλιο έως σήμερα).


Ανάλογη περίπου αύξηση έχουν και οι παρένθετες μητέρες. Ελάχιστη αμοιβή στα ...35.000 δολάρια .
Σε μια χώρα που το αλλόκοτο «τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται» έχει γίνει θέμα χιλιάδων διδακτορικών διατριβών, δίνεις ωάρια παίρνεις χρήματα , προσφέρεις το κορμί σου παίρνεις ..ακόμη πιο πολλά χρήματα.


Τι και αν η εγκυμοσύνη αντί για το μεγαλύτερο γεγονός της ζωής μιας γυναίκας , γίνεται ..δουλειά.


Είναι όμως δυνατόν το οποιοδήποτε ποσό να σβήσει τη μνήμη ενός βρέφους που βγαίνει με κόπο από τα σπλάχνα μιας γυναίκας και το επόμενο λεπτό ..εξαφανίζεται ;
Είναι δυνατόν ακόμα και αυτόν τον ρόλο της παρένθετης μητέρας που βασίζεται πρωτίστως στους ψυχικούς δεσμούς μεταξύ των πρωταγωνιστριών να τον εμπορεύονται στο.. «χρηματιστήριο των ψυχών».


Όπως βλέπετε τα συνακόλουθα της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, δεν εντοπίζονται μόνο στην φτώχεια και την ανέχεια εκατομμυρίων πολιτών , αλλά στον παραμερισμό... των ηθικών διλημμάτων .

Ίσως αυτός είναι ο πραγματικός και καταληκτικός στόχος της οικονομικής κρίσης!


Πηγές: «DW» «KVVU»

11 σχόλια:

  1. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Απλά τώρα γίνεται περισσότερο έντονο.

    Μήπως άλλος είναι ο στόχος της οικονομικής κρίσης; Π.χ υποταγή των πολιτών και αποδοχή φασιστικού-τυπου κυβέρνησης;

    Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η φούσκα του εύκολου χρήματος και της αφθονίας (affluenza). Όποιος ενδιαφέρεται, στο Youtube υπάρχουν 2 ενότητες. Η μία λέγεται "In Debt We Trust" και η άλλη "Affluenza".

    Σημ: "Βλέπετε", όχι "βλεπεται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία το έδεσες το άρθρο στο σύνολό του.Τα σημάδια των καιρών...και τι άλλο έχουμε ακόμα να δούμε και να ακούσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν το 1981 πάτησα το πόδι μου για πρώτη φορά στις USA σαν επισκέπτης είχα πάθει σοκ.
    Έβλεπα τον κόσμο γύρω μου με ¨ιδιόκτητα¨ σπίτια , 2-3 αυτοκίνητα , πιστωτικές κάρτες και επιταγές και έλεγα συγκρίνοντας την ζωή εκεί με της Ελλάδας ότι οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει το μυστικό.
    Δεν καταλάβαινα τότε ότι στην Ελλάδα ότι είχες ήταν δικό σου και όχι της τράπεζας.
    Γιατί εδώ δεν υπήρχαν δάνεια, δεν υπήρχαν επιταγές, ακόμα συναλλάσσονταν με συναλλαγματικές κοινώς ¨γραμμάτια¨, είχαμε μόνο 2 κρατικά τηλεοπτικά κανάλια και όλα ήταν δύσκολα.
    Για να βγάλω πιστωτική κάρτα έπρεπε να αποδείξω ότι βγάζω λεφτά και αν το εγκρίνουν.
    Σήμερα μετά από περιόδους μεγάλης ευημερίας στην χώρα και αφού πλέον δεν παράγουμε τίποτα σχεδόν έχουν καταφέρει οι τράπεζες να μας έχουν να ζούμε καλλίτερα από τους Αμερικάνους. Με την φούσκα να χάνει σιγά σιγά αλλά το μπάμ δεν ακούστηκε ακόμα.
    ¨Κοντός ψαλμός αλληλούια¨
    Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου τότε θα δούμε και τα δικά μας ¨ηθικά διλήμματα¨
    Άσε που πιστεύω ότι εδώ οι εκκλησίες δεν θα δίνουν οικονομικές συμβουλές αλλά μάλλον θα εκδίδουν δικές τους πιστωτικές κάρτες.
    ¨Pantokrator-Visa¨ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ιστορία ενός φίλου μου. Ήταν ένας από τους πλουσιότερους της περιοχής μας. Διατηρούσε ένα ..μεσαίο εργοστάσιο.
    Tο '96 πήρε ένα τραπεζικό δάνειο δάνειο για να χτίσει ξενοδοχειακή μονάδα σε τουριστική περιοχή. Οι διαδικασίες για την υπαγωγή του στους επιχορηγούμενους από τον αναπτυξιακό νόμο, καθυστερούσε από την αρχή .Μετά από 2 χρόνια ενστάσεων κλπ τελικά απορρίφθηκε. Για το δάνειο είχε υποθηκεύσει το εργοστάσιο και τα δύο σπίτια του. Tα επιτόκια την εποχή εκείνη ήταν υψηλά και οι υποχρεώσεις του απέναντι στις τράπεζες συσσωρεύθηκαν. Στις απελπισμένες προσπάθειες για να ανακόψει τον πλειστηριασμό της τεράστιας περιουσίας του υπήρξαν "εμπόδια" που ξεκινούσαν από το νομικό σύμβουλο της τράπεζας και κατέληγαν στον ....κλητήρα. Ο νομικός σύμβουλος της τράπεζας είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Στο εργοστάσιο ιδιοκτήτης είναι παλαιό στέλεχος της τράπεζας.
    Ο φίλος μου είναι επίσημα ... αγνοούμενος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά μπορείς να μην πιστέψεις ότι όλα αυτά δεν είναι μέρος ενός περίεργου.... παγκόσμιου σχέδιου? Ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά και πως όλως περιέργως, βλέπουμε τα πιο άσχετα πράγματα αν τα ψάξουμε λίγο πιο βαθιά να συνδέονται μεταξύ τους και ο στόχος να είναι κοινός?

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατάρευσε ο 'υπαρκτός' σοσιαλισμός κατάρευσε και ο υπαρκτός καπιταλισμός!!!! Και τώρα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατάρευσε ο 'υπαρκτός' σοσιαλισμός κατάρευσε και ο υπαρκτός καπιταλισμός!!!! Και τώρα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φετος υπολογισα 10 μερες διακοπες περιπου με ναυλα κλπ 2500. Πηρα μια αποφαση. Δεν πηγα κι εκλεισα 3 καρτες. Μολις ελαβα τα ειδοποιητηρια στο 0 !! ειχα χρονια να τα δω ετσι. Χαλαλι οι διακοπες!! κραταω μονο τις καρτες χωρις συνδρομη τις αλλες στην Πυρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια κοινωνία και μια οικονομία ανοικτή, όπως η Αμερικανική έχει αποδείξει - και στο παρελθόν - ότι μπορεί να ανταπεξέλθει θαυμάσια και σε στιγμές κρίσεις. Στηρίζεται στην ελεύθερη αγορά κι όχι στις συνταγές "μάγων" που κάνουν την εμφάνισή τους από το πουθενά (βλέπε Αλογοσκούφης τώρα, Π''ντωνίου παλιότερα κλπ). Η απλοποίηση των εννοιών και η μετάφραση στα καθ΄υμάς των όρων που περιγράφουν την Αμερικανική οικονομία δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα. Είναι σαφές ότι απέχουμε αιώνες-κυριολεκτικά!- όχι μόνο από την αμερικανική πραγματικότητα αλλά και από εκείνη της "μικρής" Ευρώπης (Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο κλπ). Αλλά η Ελληνική νοοτροπία μας (συνομωσιολογία, αναπαραγωγή φημών, αδυναμία να δούμε τα δικά μας προβλήματα) μας προκαλεί ηδονιστικά συναισθήματα όταν χώρες όπως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κρίση. Κι ας οφείλουμε την ύπαρξή μας ως μεταπολεμικό κράτος σε αυτές (οικονομικά τουλάχιστον). Βεβαίως, η αναπαραγωγή της προπαγάνδας των "κακών" Ηνωμένων Πολιτειών (όπου μέχρι πρόσφατα δεχόμασταν αγόγγυστα τη βοήθειά τους και παρακαλούσαμε για την παρέμβασή τους σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα και τους ζητάγαμε και τα ρέστα αν δεν έκαναν ό,τι θέλαμε λες και αυτοί δεν είχαν δικά τους εθνικά συμφέροντα να υπηρετήσουν)τροφοδοτείται από το 74 και μετά από ποικίλους κύκλους που -δυστυχώς!- είναι εκείνοι που έχουν "διαχειρισθεί" και το μείζον μέρος της αμερικανικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Κρίμα. Δεν είναι αυτή η Ελληνική μας Παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα έχουν μια αιτία και ένα αιτιατό φίλτατε Μ. . Αρχή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στις ΗΠΑ φίλε μου σήμερα αυτό που κάνουν ονομάζεται "σοσιαλισμός της Wall Street".

    Και όχι, δεν έχει τα εχέγγυα να ξεφύγει από τη κρίση. Αυτό το λέει και ο πρώης διευθυντής τους GAO David Walker. To σύστημα έχει κορεστεί από την υπερβολική πιστωτική επέκταση.

    Και μόνο που η FED (ημι-κρατική Κεντρική Τράπεζα, ωραία έμπνευση) έαψε να δημοσιεύει το δείκτη ρευστότητας Μ3 από το 2006, λέει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή