Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Μαρία Δαμανάκη και Ελενα Παναρίτη για τη θέση Δήμα


Τα ονόματα της κ. Μαρίας Δαμανάκη και της κ. Ελενας Παναρίτη έχει προτείνει, ο κ. Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο ως υποψήφιες διαδόχους του κ. Σταύρου Δήμα στις Βρυξέλλες.
Η σχετική συζήτηση των δύο ανδρών όπως γράφει ο Κ. Ζούλας στην «Κ», έχει γίνει προ δεκαπενθημέρου και αφού ο κ. Μπαρόζο είχε διαμηνύσει στον πρωθυπουργό τη βούλησή του η Ελλάδα να στείλει γυναίκα εκπρόσωπο, υποσχόμενος σε μια τέτοια περίπτωση ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου «συνόδευσε» την υποψηφιότητα της κ. Δαμανάκη με τη σύσταση ότι διαθέτει σημαντική πολιτική διαδρομή στην Ελλάδα, έχοντας διατελέσει και πρόεδρος της Αριστεράς, ενώ αντιστοίχως για τη βουλευτή Επικρατείας Ελ. Παναρίτη επικαλέστηκε τη θητεία της στη Διεθνή Τράπεζα και την ειδίκευσή της στα θέματα Ανάπτυξης.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η πρότερη πολιτική πείρα θεωρείται στις Βρυξέλλες απαραίτητο προσόν κάθε κομισάριου, πιο πιθανή υποψηφιότητα θεωρείται αυτή της Μαρίας Δαμανάκη υπό την αίρεση βέβαια ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα ικανοποιηθεί από το χαρτοφυλάκιο που θα δοθεί εις αντάλλαγμα στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της ιδιότυπης αυτής διαπραγμάτευσης πρέπει μάλλον να αποδοθεί και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποκλείσει οριστικώς και επισήμως το ενδεχόμενο της ανανέωσης της θητείας του κ. Σταύρου Δήμα.

Σημειωτέον δε, ότι το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί ο Έλληνας κομισάριος έχει ούτως ή άλλως προκαλέσει αίσθηση στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι ο ίδιος αναγνωρίζεται στη βελγική πρωτεύουσα ως ένας εκ των επιτυχέστερων επιτρόπων της 27μελούς απερχόμενης Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει βέβαια ότι μέσω του κ. Δήμα η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει ακόμη σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο απ’ αυτό που διέθετε μέχρι σήμερα ή έστω να διατηρήσει τον τομέα του Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Πόσω μάλλον, όταν ακούγεται ευρέως ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό θα σπάσει και θα δημιουργηθεί ένα νέο, που θα συμπεριλαμβάνει και την περιβόητη Πράσινη Ανάπτυξη που αποτελεί κορωνίδα της πολιτικής του κ. Παπανδρέου.

Με τα δεδομένα αυτά, όσοι στις Βρυξέλλες γνωρίζουν τον τρόπο που μοιράζονται οι θέσεις και ο ρόλοι στην Κομισιόν, υποστηρίζουν ότι αν τελικά ο πρωθυπουργός ενδώσει στις πιέσεις Μπαρόζο να επιλέξει γυναίκα κομισάριο, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να διεκδικήσει ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο, όπως για παράδειγμα αυτό του Περιφερειακού Ταμείου ή της Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν επιπλέον ότι –λόγω της επιτυχούς θητείας Δήμα– θα ήταν σφάλμα της Αθήνας να αποδεχθεί π.χ. το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας ή της Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς πέραν του βαρύγδουπου τίτλου τους, δεν έχουν κανένα πολιτικό βάρος στην Ε.Ε.

Ας σημειωθεί, τέλος ότι λόγω της αδυναμίας των μεγάλων κρατών να συμφωνήσουν μέχρι στιγμής στα δύο κεντρικά πρόσωπα της νέας Κομισιόν , είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν και οι γνωστές καραμπόλες στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, δεν αποκλείονται και αδόκητες εκπλήξεις με ωφελημένα τα μικρότερα κράτη.

Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες ως υποψήφια να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου - υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακούστηκε μεταξύ άλλων και το όνομα της κ. Αννας Διαμαντοπούλου στην περίπτωση που οι μεγάλοι δεν τα «βρουν» ώς την προσεχή Πέμπτη που διεξάγεται για τον λόγο αυτό έκτακτη σύνοδος κορυφής.

16 σχόλια:

  1. Το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό ακριβώς που λέει το πρώτο σχόλιο!
    Να δώσουμε τα φώτα μας σε κάθε κουτόφραγκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είδες τι κάνει η Μπίλντερμπεργκ που κάποιοι προσπαθούν να την υποβαθμίσουν ή να την αποκρύψουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός της Μ. Δαμανάκη υπεραμείβεται...
    "Εδώ Πολυτεχνείοοοο!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Δήμας πραγματικά αποδείχθηκε από τους καλύτερους επιτρόπους. Δεν είναι τυχαία η πλήρης αποδοχή από την πλευρά όλων.

    Δεν καταλαβαίνω λοιπόν με ποια λογική ( πέραν της άρρωστης κομματικής) θα πρέπει να αντικατασταθεί.

    Ο Παπανδρέου δεν μιλά για αξιοκρατία? Αυτή εννοεί?

    Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν αλλάζουν. Απομένει εμείς να τους αλλάξουμε !!

    Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι πρώτα θα πρέπει να αλλάξουμε ΕΜΕΙΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H αξιοκρατία προάγει και τη συνολική οικονομική ανάπτυξη, αφού οι πιο ικανοί όχι μόνο μπορούν να παράγουν οι ίδιοι περισσότερο έργο, αλλά βοηθούν και τους άλλους να βελτιώσουν την απόδοσή τους.
    Oι πιο ικανοί θα βρουν λύσεις και διεξόδους στα διάφορα προβλήματα και θα μπορέσουν να οδηγήσουν προς τα εμπρός ακόμα και τους λιγότερο ικανούς.
    Το τρίπτυχο γνώση, ικανότητα και ήθος είναι τα βασικά στοιχεία που αν υιοθετηθούν μπορούν να αντιστρέψουν την καθοδική πορεία της κοινωνίας μεσοπρόθεσμα.
    Η αξιοκρατία θα πρέπει να παύσει να είναι το ζητούμενο ως ιδεολόγημα στις εκθέσεις ιδεών των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και να αρχίσει να γίνεται πράξη στο δημόσιο βίο.
    Με όλα αυτά δεν μπορώ να καταλάβω μια τυχόν αντικατάσταση του κ. Σ.Δήμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ναι θα στειλουμε τις 3 χαριτες την Σκονη την ΜΟυχλα και την Αραχνη...

    ε ρε γελια η γελοια πραγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΗΤΑΝ.....ΠΑΝΤΑ ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΝΑ ΝΗΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ....ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 2.09
    Η ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
    ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΗΜΕΙΟ
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΑ ΝΕΙΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΣΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ;
    ΗΣΟΥΝ ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ; 'Η ΕΣΑ-ΤΖΟΥΛΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 4.53
    ΠΟΛΥ ΑΡΙΣΤΟΣ,
    ΤΟΣΟ ΑΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΦΑΛΙΑΡΙΣΕ Η ΜΑΡΙΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο ΓΑΠ!!!
    και άριστες και αρεστές!!!! Μεγάλη επιτυχία.
    Αλήθεια τι γίνεται με τους άλλους άριστους και αρεστούς????? Σε λίγο θα φρακάρει το κράτος. Είπαμε να κάνεις καλή στελέχωση αλλά όχι κ έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. υπάρχει άλλος πολιτικός που ασκεί πολιτική (άρα όχι ο πρόεδρος της δημοκρατίας) στην ελλάδα πέραν του δήμα με τόσο υψηλή αποδοχή από το σύνολο της κοινωνίας μας?
    βάλτε τα ονόματα των πολιτικών μας στο google, στα αγγλικά για να δείτε πόσο μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα έχει ο δήμας και να συνειδητοποιήσουμε την διαφορά από τον μικρόκοσμο της ελλάδας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ 8.19 ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ Δ΄ΑΣΤ.ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ-ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ- ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΩ ΟΠΩΣ Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ "ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ" ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΟΠΩΣ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ ΤΗΣ 6ης ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΑΝ ΣΑΝ ΧΡΕΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΓΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και γιατι μας το λες αυτο αγαπητε;Θες να πεις,οτι η Δαμανακη,τα εκανε αυτα τοτε,γιατι ηξερε οτι θα πεσει η Χουντα και θα ελθει το πασοκ,και σε 36 χρονια,θα γινει κομισσαριος;
    Επρεπε να ντρεπεσαι που τα υπονοεις,ανεξαρτητα απο την κριτικη που μπορει να της ασκησει κανεις,για τουτο η για κεινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΜΟΝΟ Η ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΠΟΥ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΓΗ ΚΑΙ Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΞΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ....ΑΛΛΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΜΟΝΟ .....ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΟΤΙ "ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΘΕ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ " ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ 8.19

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ==== http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=03_12_96.txt
    …………………………………………………………………………………………………………………………
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός ):Ο κ. Καρατζαφέρης έχει το λόγο.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:Πριν προχωρήσω στην εξέταση του άρθρου, θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να αρχίσω με την εξέταση του συμφώνου αυτoύ με την Κύπρο. 'Ακουσα τις διευκρινίσεις σας, οι οποίες δόθηκαν και οι οποίες βέβαια ήταν σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτά που ακούστηκαν το πρωί στο PRESS ROOM. Καταβαλαίνω βέβαια, ότι θα περάσατε ώρες αγωνίας τηλεφωνικώς σήμερα για να μπορέσετε να εκτιμήσετε αυτό το πράγμα. 'Εχω να σας πω μόνο, ότι η επιδρομή του κ. Ροζεστάϊν Ροζάκη γίνεται καθημερινώς πιο εμφανής και θα φθάσει κάποια μέρα να σας ενοχλεί ίσως και σε θέματα του Υπουργείου σας.

    ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ:Κύριε Πρόεδρε, τι πράγματα είναι αυτά που ακούγονται;

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:'Οσον αφορά τώρα το θέμα. Εμένα μου θύμισε εκείνη τη μακάβρια ιστορία...

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Πααγιώτης Ν. Κρητικός): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, επί του νομοσχεδίου.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Επί του νομοσχεδίου ομιλώ, κύριε Πρόεδρε, και παρακαλώ, αν θέλετε, κρατήστε την ευθιξία σας.

    ……………………………………………………………………………………………………………………………

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λουκάς Αποστολίδης): Η συνάδελφος κα Δαμανάκη έχει το λόγο.

    ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα αρχίσω με μια καθυστερημένη παρατήρηση, αν μου επιτρέπετε προς το Προεδρείο. Δεν ήσασταν εσείς στην 'Εδρα, αλλα πριν από λίγη ώρα ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας εδώ στη Βουλή αποκάλεσε το συνάδελφο κ. Ροζάκη "κύριο Ροζενστάιν".

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Τι σας ενδιαφέρει;

    ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Τι με ενδιαφέρει, κύριε συνάδελφε; Είμαι Εβραία γι' αυτό μ' ενδιαφέρει. Και όσο κάνετε προσπάθεια να επικρατήσει ρατσισμός στην Αίθουσα, εγώ είμαι Εβραία. Γι' αυτό μ' ενδιαφέρει.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ: Δεν υπάρχει ρατσισμός, κυρία Δαμανάκη, προς Θεού!

    ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι οι συνάδελφοι έχουν ονόματα και το Προεδρείο πρέπει να είναι πιο ευαίσθητο σ' αυτές τις περιπτώσεις. Και ο κ. Καρατζαφέρης εν πάση περιπτώσει μπορεί να τα λέει αυτά από το κανάλι του, αλλά στο Κοινοβούλιο ας είμαστε πιο προσεκτικοί.

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Λογοκρισία θα κάνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή