Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο!


Η περίοδος που διανύουμε (ως τον Δεκέμβριο) είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τα θέματα υψηλής προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

Σε οποιαδήποτε δυτική χώρα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την πλευρά των πολιτικών, διπλωματών αλλά και των πολιτών, θα ήταν η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του τόπου.

Όταν ο κ. Κώστας Καραμανλής ζητούσε συναίνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές ήταν ξεκάθαρος και δεν ζητούσε λευκή επιταγή. Καλούσε τους αρχηγούς των κομμάτων, τους εξηγούσε την διαμορφωθείσα κατάσταση και διαβουλευόταν με αμεσότητα και ειλικρίνεια. Αυτά είναι ιστορικά δεδομένα που κανένα μηχανουργείο προπαγάνδας δεν μπορεί να αλλοιώσει.

Σήμερα ευρισκόμενοι προ εξελίξεων που μπορεί να επηρεάσουν τόσο την εξωτερική μας πολιτική , όσο και το μέλλον των πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες, θα περίμενε κανείς να έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα εργαστήρια ζύμωσης και παραγωγής της εξωτερικής μας πολιτικής.

Θα περίμενε η επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να είναι σε πλήρη λειτουργία και να ενημερώνονται διαρκώς για τις προθέσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επί των εθνικών θεμάτων.

Αντίθετα με όλα αυτά που επιτάσσει η Δημοκρατία, το Εθνικό συμφέρον του τόπου και κατ` επέκταση των πολιτών, αλλά και η κοινή λογική, βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο φαινόμενο τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική να τις πληροφορούνται οι αρχηγοί των κομμάτων από τον τύπο και για να ακριβολογούμε από τον ...τουρκικό τύπο!!!

Από αυτόν πληροφορήθηκαν την επιστολή Ερντογάν και τις νέες πρωτοβουλίες ελληνοτουρκικής προσέγγισης στις οποίες ...προχωράει η Άγκυρα εν όψει Δεκεμβρίου. Μία μόλις ημέρα αφού δημοσιοποιήθηκε η επιστολή Ερντογάν στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκεμέν Μπαγίς πρότεινε τη σύσταση Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών.

Για όλα αυτά, το υπουργείο εξωτερικών και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τηρούν ...σιγή ασυρμάτου. Κάποιοι πιθανώς έχουν παρεξηγήσει τι σημαίνει Δημοκρατία και δημοκρατικοί θεσμοί. Είναι ανεπίτρεπτο να μην πληροφορούνται οι πολιτικοί αρχηγοί τις εξελίξεις των Εθνικών μας θεμάτων από τα αρμόδια χείλη και να ....επαφίενται στις δημοσιεύσεις του τουρκικού τύπου.

Τι λέει (πραγματικά) η επιστολή; Γιατί κρατιέται μυστική ακόμα και από τους αρχηγούς των κομμάτων; Αυτή είναι η διαφάνεια περί όσων μας αφορούν όλους;

Αυτό που έχει αποκαλυφθεί από τον τουρκικό τύπο είναι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητά από την Ελλάδα (ή προτείνει) ένα διάλογο για σειρά θεμάτων, που αφορούν σε όλο το φάσμα των θεμάτων που η Τουρκία ….κρίνει ότι πρέπει να συζητηθούν… διμερώς.

Σε αυτό περιλαμβάνει το Κυπριακό, Αιγαίο, θέματα μειονοτήτων κ.α. Προκύπτει λοιπόν ένα εύλογο και πολύ σημαντικό ερώτημα: Υπάρχει πρόθεση από ελληνικής πλευράς για έναν τέτοιο διάλογο; Υπάρχει πρόθεση ή σκέψη να συζητηθούν διμερώς και επισήμως θέματα μειονοτήτων με την Τουρκία; Υπάρχει σκέψη να συζητηθούν θέματα Αιγαίου σε αυτό το διάλογο; Υπάρχει σκέψη , πιθανότητα ή ενδεχόμενο να συζητηθούν θέματα ....«γκρίζων ζωνών»;

Πέραν του γεγονότος ότι ένας τέτοιος διμερής ελληνο-τουρκικός διάλογος θα στείλει στο κάλαθο των αχρήστων την μέχρι σήμερα στρατηγική μας που έλεγε ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα έχουν γίνει ευρω-τουρκικά, μέσω των κειμένων και των αποφάσεων της ΕΕ ( που με κόπο είχε κατορθώσει η προηγούμενη κυβέρνηση ), αυτομάτως δημιουργείται και ένα τεράστιο θέμα που έχει σχέση με το ριζικό σύστημα της Δημοκρατίας και των Εθνικών μας θεμάτων.

ΚΑΜΙΑ ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συζητήσει , να ενεργήσει κατά βούληση και εν κρυπτώ από τους πολιτικούς αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων .Για αυτό υπάρχει θεσμοθετημένο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής(ΕΣΕΠ).

Στον κ. Γ. Παπανδρέου λοιπόν, θα θυμίσω μια ρήση του Γάλλου Φιλόσοφου Jean-Paul Sartre που μέσα σε μια αράδα κρύβει ΟΛΗ την λογική στην συσσωμάτωση ενός κράτους: « Ο κηπουρός μπορεί ν' αποφασίζει τι είναι καλό για το καρότο, όμως κανένας δεν μπορεί ν' αποφασίζει τι είναι καλό για τον άλλον».Ειδικά για τα Εθνικά θέματα κ. Γ.Παπανδρέου !

Σύγκληση λοιπόν έγκαιρα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με σκοπό να οικοδομηθεί μια ευρύτερη και ισχυρότερη εθνική συναίνεση εν ενόψει του Δεκεμβρίου !

19 σχόλια:

  1. Γιατί δεν μας εξηγείς εσύ τις θέσεις σου και τις προτάσεις σου στα εθνικά θέματα; Τελικά έχεις καταντήσει ένα γελοίο και ανεύθυνο και λαικίστικο μηχανουργείο προπαγάνδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΜΠΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ!!
    ΤΩΡΑ..
    ΟΛΟΙ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @6,59
    Απ όλο το άρθρο, αυτό έχεις να ρωτήσεις και να συμπεράνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟ Κ.Π
    @6:59
    Φίλε μου ακόμη μια φορά λυπάμαι για το επίπεδο της κριτικής σου -αν μπορεί να αποκαλέσει κανείς κριτική - γραφόμενά σου.
    Είναι γνωστό πως οι μη έχοντες επιχειρήματα να για όπλα, χρησιμοποιουν ύβρεις. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι τα σχόλιά σου τα δημοσιεύει ο Politis, δείχνει την τεράστια απόσταση που καλείσαι να διανύσεις για φτάσεις στο επίπεδό του. Η διαφωνία είναι δικαίωμα. Οι ύβρεις είναι αδυναμία.
    Καλή σου μέρα και δημιουργική φίλε 6:59
    Κ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε και αυτά από τις τουρκικές εφημερίδες. Τι ανησυχείται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ακριβώς θα συζητηθεί διμερώς στο Κυπριακό όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το σημείο εκείνο του Κυπριακού στο οποίο αμέσως εμπλέκονται η Ελλάδα και η Τουρκία ως εγγυήτριες δυνάμεις είναι το θέμα της ασφάλειας, και κατ’ επέκταση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ως γνωστόν το Δεκέμβριο συμπληρώνεται ο χρόνος στον οποίον πρόκειται να αξιολογηθεί η Τουρκία για τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μέχρι τότε η Τουρκία, δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο, όπως είναι και το πιθανότερο, τι σκέπτεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση;
    Μέχρι σήμερα δεν ξέρει κανείς τίποτα. Ούτε τα υπόλοιπα κόμματα της Ελληνικής Βουλής , αλλά ούτε και η Κυπριακή κυβέρνηση όπως αναφέρουν δημοσιεύματα από το νησί.
    Δεν ξέρω τι ετοιμάζεται , αλλά αυτή η άγνοια όλων των υπολοίπων με ανησυχεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ''ανησυχείται'' είναι αυτό;
    Θα σε μαλώσει ο Μάρκος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ extra
    Ακούστηκε ότι θα προωθηθεί η ιδέα του χρονοδιαγράμματος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
    Ιδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λέτε να γίνει και εδώ το ίδιο;

    http://troktiko.blogspot.com/2009/09/blog-post_4786.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ιδας
    Σε τι ακριβώς συνίσταται αυτό το χρονοδιάγραμμα φίλε;
    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δηλαδή το άνοιγμα και το κλείσιμο κεφαλαίων, συνιστά αυτή κάθε αυτή, ένα είδος χρονοδιαγράμματος με συγκεκριμένους σταθμούς, με συγκεκριμένα πεδία, στα οποία καλείται η Τουρκία, να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Ε.Ε.

    Σε τι ακριβώς λοιπόν συνίσταται αυτός ο οδικός χάρτης; Θα είναι μία παράλληλη διαδικασία με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις;
    Και ....Ποιο θα είναι το περιεχόμενό του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τα πούλησε όλα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΥΠΡΟ ΑΙΓΑΙΟ τη μέρα που το υπογράφει για το όνομα το απόγευμα θα πέφτει η κυβέρνηση - γι αυτό του έδωσαν 10 μονάδες διαφορά !-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το σκέφτηκαν καλά στην κυβέρνηση και πάνε σε απευθείας διάλογο με την Τουρκία;

    Όταν ηττηθούμε, δεν θα μπορούμε να λέμε ότι μας αδίκησε η… διαιτησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 2:55 μμ

    Και αν κερδίσουμε ποιός θα φταίει τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ιδας
    Σχετικά και όσον αφορά στο χρόνο έναρξης αυτού του οδικού χάρτη που αναφέρεις.
    Εδώ υπήρξε και μία ασάφεια και μετά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέουστη Κύπρο.
    Ποιο είναι το χρονικό σημείο εκκίνησης γι’ αυτό τον οδικό χάρτη;
    Από τώρα μέχρι το Δεκέμβριο ή από το Δεκέμβριο και μετά;
    Έχει πολύ ΜΕΓΑΛΗ σημασία όπως καταλαβαίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπάρχει όμως και ένα άλλο σημείο στο οποίο υπάρχει ανάγκη διευκρινήσεων από πλευράς κυβέρνησης. Ο Παπανδρέου στην επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και μετά την συνάντησή του με τον Ερντογάν, ανέφερε σε δήλωση του που επαναλήφθηκε πολλές φορές απ’ όλα τα ΜΜΕ ότι "ήρθε η στιγμή η Κύπρος να απελευθερωθεί, από τις μητέρες πατρίδες".
    Αυτή η δήλωση, πέραν του ότι ουσιαστικά βάζει στην ίδια μοίρα Τουρκία και Ελλάδα, δηλαδή μία δύναμη κατοχής με παρουσία κατοχικού στρατού στη Κύπρο, και την Ελλάδα που προφανώς δεν είναι κατοχική δύναμη και σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.
    Πως ακριβώς ερμηνεύεται αυτή η δήλωση; Ποιο είναι το περιεχόμενό της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα, πέραν του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης προς την Κύπρο, επί των οποίων θα αξιολογηθεί η Τουρκία: σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας,ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό, σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και βεβαίως συμβολή στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
    Αυτός ο κατάλογος θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση του Οδικού Χάρτη, για τον οποίο έχει μιλήσει αρκετές φορές η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως δεν μπορεί να μπει σε εφαρμογή, εάν δεν προηγηθεί πραγματική αξιολόγηση της Τουρκίας με την επιβολή σοβαρών κυρώσεων για τη μη εφαρμογή βασικών υποχρεώσεών της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

    Τα πάντα όλα.
    Αυτό είχε πει ο Αλέφαντος αναφερόμενος στα του ποδοσφαίρου και έγινε σλόγκαν και έκφραση της καθημερινής μας ζωής.
    Το σλόγκαν αυτό φαντάζει και ακούγεται επίκαιρο στις μέρες μας στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και όχι μόνο.
    Ας δούμε όμως, τι πράγματι "παίζεται", ποια είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τι μας "ετοιμάζουν, στα Εθνικά μας θέματα.

    Και οι δύο χώρες θα πρέπει να "πιεσθούν" είπε ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας (που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) κ. Carl Bildt και θεωρεί ότι ο χρόνος, για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, έχει επέλθει. Ο Κος Bildt λέει επίσης ότι, η διαφορά του ονόματος θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό

    Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμεν Μπαγκίς κάνει λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» στις ηγεσίες Αθήνας και Άγκυρας για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών «Χρειάζονται δύο θαρραλέοι ηγέτες για να λύσουν τα προβλήματα και νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία». Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, «βλέπει» πρόοδο ως τον Δεκέμβριο.

    Το σκηνικό, λοιπόν, έχει ήδη στηθεί. Αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι η προετοιμασία του εδάφους είχε αρχίσει παρασκηνιακά πριν από τις εκλογές και μάλιστα με τη συμμετοχή της αμερικανικής διπλωματίας. Η Ουάσιγκτον θεωρεί μεγάλη ευκαιρία το γεγονός ότι στην ηγεσία των δύο χωρών είναι ο Γ. Παπανδρέου και ο Τ. Ερντογάν. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας διαδικασίας, η οποία –σύμφωνα με πληροφορίες– θα είναι πυκνή και ταχύρρυθμη.

    Πληροφορίες για «κλείσιμο» του Σκοπιανού, σε σύντομο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους, κυκλοφόρησαν επίμονα τις τελευταίες 48 ώρες στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Τι μας λένε τα παραπάνω:

    * Να πιεστούμε και να πεισθούμε
    * Όλα θα γίνουν με ταχείς ρυθμούς
    * Να οπλιστούμε με θάρρος
    * Είναι καλή η συγκυρία

    Με λίγα λόγια, όλα τα θέματα επί τάπητος, όλα τα θέματα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
    Τα ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ τώρα θέλουν να τα επιλύσουν, γιατί άραγε?
    Γιατί δεν το έκαναν πριν, δεν ήταν θαρραλέος ο Καραμανλής, ήταν ανθεκτικός στην πίεση, δεν πείθονταν εύκολα?
    Άραγε πριν δεν υπήρχαν λύσεις-προτάσεις και ως δια μαγείας τώρα προέκυψαν?

    Στο παρελθόν οι προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να βρουν λύσεις "κολλούσαν" στο γεγονός ότι οι Τούρκοι ζητάνε πάντα πολλά, που μέχρι τώρα καμιά κυβέρνηση δεν δέχθηκε να δώσει. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

    Η προσμονή μας και η ευχή μας είναι "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ" να έχουν θετική έκβαση για τη χώρα μας και ποτέ να μην αξιωθούμε να δούμε, "ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΙΟ"

    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_9246.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ"

    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή