Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Γιατί τα κάνουμε όλα ανάποδα;


Προσκαλείται οικογενειακό συμβούλιο και ανακοινώνεται ότι το ταμείο είναι μείον έγραφε προ ημερών ο Θανάσης Μαυρίδης στο capital. Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε να κάνετε είναι να κάνετε τα έξοδα.
Δεν θα σπάσετε, φανταζόμαστε, τον κουμπαρά του Κωστάκη για να δώσετε τα χρήματα στον Νικολάκη. Ούτε θα υποθηκεύσετε το σπίτι σας για να συνεχίσει η κυρία Μαρία να πηγαίνει ανελλιπώς στο κομμωτήριο.

Σε αυτό το ρημάδι το ελληνικό κράτος γιατί τα κάνουμε τα πράγματα ανάποδα;
Ας μας εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς συνέβη με τον έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις. Αυτό που καταλάβαμε εμείς είναι ότι το κράτος πήρε χρήματα από τους πλούσιους και ισχυρούς για να μοιράσει πενταροδεκάρες σε χιλιάδες φτωχούς.

Αν σώζονται έτσι οι άνθρωποι, αν το ζητούμενο είναι να καταπολεμηθεί η φτώχεια με επιδόματα πείνας, τότε καλώς το έκαναν όπως το έκαναν και δεν θα είχαμε αντίρρηση να το επαναλάβουμε πολλές φορές, μέχρις ότου ο τελευταίος καπιταλιστής κρεμαστεί με τα κορδόνια του παπουτσιού του.

Διότι αν κάθε τρεις και λίγο επιβάλλονται έκτακτοι φόροι, την άλλη κάνει στην επιχείρηση επιδρομή το ΣΔΟΕ και την επόμενη το φιλεύσπλαχνο κράτος μας μοιράσει γενναίες αυξήσεις, πολύ απλά θα έχει στο μεταξύ ψοφήσει η αγελάδα που μας κάνει το γάλα.

Ας το πούμε όσο πιο απλά γίνεται: Ό,τι γίνεται είναι για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Δεν υπάρχει ουσία.

Παίρνουν κάπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τις επιχειρήσεις και τα μοιράζουν σε μερικές χιλιάδες συνανθρώπων μας. Και τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα λίγα αυτά λεφτά; Τα 300 ή 600 ή 800 ευρώ δεν φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις για να καλύψουν ούτε λίγες από τις δόσεις της κάρτας.

Το πρόβλημα, με άλλα λόγια, δεν είναι να μοιράζουνε ελεημοσύνη στον κόσμο, αλλά να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να παράγουν πολιτικές πλούτου. Το θέμα δεν είναι να διορίζουμε τα παιδιά μας στο δημόσιο, αλλά να υπάρχουν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από νέες επενδύσεις. Το θέμα δεν είναι να πουλάμε σοσιαλισμό και ιδεολογία, αλλά να δίνουμε ψωμί στον κόσμο.

Κάποτε μιλούσαμε για τον κοινωνικό μισθό. Αλήθεια, λέτε για έναν συνταξιούχο να έχει μεγαλύτερη σημασία ένα εφάπαξ βοήθημα ή να μπορεί να βλέπει το γιατρό του την ώρα που το χρειάζεται;

Για μία πολύτεκνη οικογένεια έχουν μεγαλύτερη σημασία τα 800 ευρώ ή να μην χρειάζεται να στέλνει τα παιδιά της στα φροντιστήρια για να έχουν αυτά την δυνατότητα να διεκδικήσουν μία θέση στον ήλιο;

Οι επιχειρηματίες έχουν ήδη πληρώσει και μάλιστα πολλές φορές. «Δώσαμε – δώσαμε», λένε οι περισσότεροι αγανακτισμένοι από την εύκολη λύση της έκτακτης φορολόγησης.

Ποιος θα τους διευκολύνει, όμως, να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους; Ποιος θα τους απαλλάξει από τα λαμόγια του δημοσίου που απαιτούν το γρηγορόσημο σαν να πρόκειται για φόρο υποτελείας; Ποιος θα κυνηγήσει, επιτέλους, τους φοροκλέπτες;

Δώσαμε – δώσαμε κύριε Παπακωνσταντίνου. Φροντίστε να δώσετε κάτι κι εσείς...... Ας πούμε καμιά φρέσκια ιδέα.....

15 σχόλια:

  1. Να φυτέψουμε ευρώδεντρα για να βρούμε χρήματα για τον προυπολογισμό. Μα και βέβαια οι έκτακτοι φόροι δεν είναι η λύση και μας το φωνάζουν από τις Βρυξέλλες εδώ και δυό χρόνια ότι θα πρέπει να πάρουμε μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα. Και βέβαια υπάρχει φοροδιαφυγή και φοροκλοπή αλλά αυτή δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και κυρίως με την διάλυση των φοροελεκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους όπως έγινε τα τελευταία χρόνια. Στη δημοσιονομική πολιτική δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν. Αφού λοιπόν όλοι έχουν δώσει πως υπάρχουν φοροκλέφτες; Άρα δεν έχουν πληρώσει όλοι. Και είναι τουλάχιστον υποκριτικό από τη μιά να φωνάζουμε για τους φοροκλέφτες και από την άλλη να χύνουμε δάκρυα για αυτούς όταν κάποιος τους σπρώχνει στο δημόσιο ταμείο. Και βέβαια είναι υποκριτικό να γίνονται ταμεία για την φτώχεια να μοιράζονται ελεημοσύνες σε φτωχούς που δημιουργήθηκαν με τις οικονομικές πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων. Και βέβαια δεν είναι λύση να πουλάμε ιδεολογία, παχιά λόγια και ψευτοηθική για να κοροιδέψουμε τον κόσμο όπως έγινε τα τελευταία χρόνια από την ΝΔ. Αλλά βέβαια όμως σήμερα ο λαός δεν ξεγελιέται για τον λόγο αυτόν λοιπόν έστειλε την ΝΔ στα τάρταρα. Καλά θα κάνει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να λάβει σοβαρά το παράδειγμα της ήττας της ΝΔ προχωρήσει σοβαρά σε σοβαρές και σκληρές αποφάσεις αν θέλει να προσφέρει αλλιώς θα έχουμε μια από τα ίδια. Θα πρέπει όλοι στην Ελλάδα να αντιληφθούμε ότι έχουμε περιέλθει από τις επιλογές που έχουμε κάνει εμείς οι ίδιοι σε οικονομικό αδιέξοδο και ότι "The game is over".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνουμε και τίποτα με τον ορθολογικό τρόπο για να το κάνουμε και στην οικονομία?
    Μια ζωή με την ...ανάποδη ταχύτητα πηγαίνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ Κ.Π
    Τελικά το όλο πρόβλημα στην χώρα μας είναι το επικοινωνιακό. Η μεν προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε (για την ακριβεια, γκρεμίστηκε) επειδή, λένε, δεν είχε επικοινωνιακή πολιτική.
    Η σημερινή κυβέρνηση - να μου το θυμηθήτε - δε λέω πως θα πέσει, είναι πολύ νωρίς ακόμη - αλλά σύντομα θα έχει σοβορό πρόβλημα απο την πληθώρα επικοινωνιακών τεχνασμάτων πράγμα που θα την οδηγήσει σε έμφραγμα. Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν φταίει ο φουκαράς που του πετάς άπαξ ένα κομμάτι κόκκαλο. Όύτε όμως και έχων τον κουμπαρά φταίει να του τον σπάς όποτε τα βρίσκεις σκούρα εσύ και τα λαμόγια του δημοσίου που πράγματι θεωρούν εμάς τους υπόλοιπους φόρου υποτελείς λες και είμαστε γκιαούρηδες του κερατά. Φοβούμαι Πολίτη ότι αυτή την Λερναία Υδρα του δημοσίου και ίσως και τον "φιλευσπλαχνο" πρόεδρο του ΣΕΒ δε θα βρεθεί ποτέ κανένας Ηρακλής να νικήσει ή έστω να τους βάλει στη θέση τους.
    Ευχαριστώ
    CHRISTOBAL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οταν καποιος πειναει δεν του λυνεις το προβλημα με την ελεημοσυνη,ποσες φορες θα τον ταισεις?Καποτε πρεπει να σταθει στα ποδια του μονος του.Πρεπει να μαθει να δουλευει και να παραγει.Οχι να τον διορισεις στο Δημοσιο (οι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι απαραιτητοι για την λειτουργεια τησ κρατικης μηχανης αλλα σε καμμια περιπτωση δεν πρεπει να αποτελουν τον κορμο του εργατικου δυναμικου της χωρας).Ομως η βλακωδης τριτοκοσμικη γραφειοκρατια που εχει εγκαθιδρυθει απο ΟΛΕΣ τις κυβερνησεις ,μαζι με τους "προοδευτικους" στραγγαλιζουν καθε επενδυτικη προσπαθεια.Τοτε απο που θα βρεθουν τα φραγκα για να "τρεξει" το μαγαζι?
    Δρομοι,σχολεια,υγεια,στρατος,αστυνομια κ.α.Καποτε θα ερθει ο κομπος στο χτενι,οπως ειρθε τωρα και τι κομπος γορδιος δεσμος που μαλλον θα παρει πολυ χρονο για να λυθει.Αν ποτε λυθει.Και με ποιες παρενεργειες αραγε?
    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το προβλημα που αντιμετωπιζει η Ελλαδα μας ειναι το πολυ μπλα-μπλα,η πολλη θεωρια,η θολοκουλτουρα,η ελλειψη πρακτικης σκεψης (οι κηφηνες "σκοτωνουν" τις εργατριες,το αντιθετο του φυσικου).
    Τα προβληματα του Farabouto Marti,της Γαζας,του Ιραν "μας" ενδιαφερουν πιο πολυ απο τα δικα μας.Στους περισσοτερους τομεις σερνομαστε με τα ματια κλειστα και τα χερια δεμενα.Μονο οταν ειναι να πεσουμε σε καποιον γκρεμο τρεχουμε ολο χαρα και πεφτουμε στα ταρταρα.
    G aPO CT

    ΥΓ Και που που γραφουμε,αυτα που γραφουμε εδω και σε αλλα μπλογκς,δεν αλλαζει κατι,Μας εχουν γραμμενους αυτοι που περνουν τις αποφασεις,
    Τουλαχιστον γινεται καποιος διαλογος και ισως κατι καλο θα βγει που θα βοηθησει αυτους που ερχονται μετα απο εμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το παραμύθι της επικοινωνίας λέει ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα φιλοαϊκά ώστε να ενισχύσει τους φτωχούς.
    Η πραγματικότητα είναι ότι το παραμύθι το σερβίρουν για να έχει ένα σταθερό εκλογικό σώμα να την ψηφίζει και να ενισχύει το κοινωνικό της προφίλ.

    Τα έκτακτα μέτρα και δεν λύουν κανένα πρόβλημα.
    Εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι να πάρει μέτρα σταθερά και μόνιμα, όπως περιορισμός της φοροδιαφυγής, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έλεγχο της παραοικονομίας.

    Τώρα με το να φορολογεί τα κέρδη των επιχειρήσεων επεμβαίνει στην ελεύθερη οικονομία και δημιουργεί αντικίνητρα για την ανάπτυξη.
    Γιατί με τα κέρδη η επιχείρηση κάνει επενδύσεις και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δηλαδή δημιουργεί δομές ΄παραγωγής πλούτου.

    Αρα η φορολόγηση των κερδών (έστω και σαν έκτακτο μέτρο) κόβει την παραγωγική δύναμη των υγιών επιχειρήσεων, περιορίζοντας την αναπτυξιακή δομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φταίμε όλοι, και αυτοί που κλέβουν και αυτοί που δεν κλέβουν, και τα λαμόγια και οι τίμιοι, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι Δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι, για έναν απλό λόγο.
    Όλοι μας τους ψηφίζουμε συνεχώς. Εμείς τους δίνουμε το δικαίωμα να λένε και να κάνουν βλακείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mέχρι τό 1980-85 η Ελλάδα άν καί δημιουργούσε πλούτο, ζούσε σχετικά λιτά.
    Από τότε σταμάτησε σταδιακά (γιά πολλούς λόγους) νά παράγει πλούτο, αλλά έζησε γιά περίπου 25-30 χρόνια, μέ δανεική "ευημερία" καί νεοπλουτική καταναλωτική αντίληψη.
    Σήμερα στηριγμένη σέ μιά παρασιτκή μή ανταγωνιστική "οικονομία", παλεύει νά επιβιώσει μηρυκάζοντας τίς σάρκες της.
    Οπότε μόνο όποιος πιστεύει στά θαύματα δικαιούται νά ελπίζει γιά τό μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά για αποδυκνείεται πως ο σημερινός Πρωθυπουργός ως υποψήφιος πρωθυπουργός δεν μας τα είπε όλα...

    Έλεγε πως λεφτα υπάρχουν αλλά ποτέ δεν απάντησε που και πως θα τα βρει...

    Έλεγε πως θα εκκινήσει την οικονομία αλλά ποτέ δεν μας είπε πως και να που δεν ξεκινάει...

    Έλεγε πως δεν θα μπουν έμεσοι φόροι, αλλά να που μπαίνουν...

    Έλεγε οι άριστοι και όχι οι αρεστοί, αλλά ήδη στα γραφεία πολλών υπουργείων αρχίζουν και κυκλοφορούν πολλές και μεγάλες φαγάνες...


    Και τελικά για τους δημόσιους υπαλλήλους αφαρμόζει εξαγγελίες Καραμανλή (περικοπή επιδομάτων, υπερωριών, κλπ...

    Να μην επεκταθούμε σε όσα έλεγε για λιμάνι, ολυμπιακή και ΟΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα χρήματα που εκλάπησαν θα τα αναζητήσει ο κ. Υπουργός; Γιατί πηροβολημένε Έλληνα από εκεί ξεκίνησε το μεγάλο κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολιτη σε διαβαζω εδω και μηνες.Εισαι απο τα λιγα ενημερωμενα και αξιοπρεπη ιστολογια του χωρου μας.Στη Νεα Δημοκρατια γινεται ο κακος χαμος.Δεν θα παρεις θεση;Ειναι πολυ σημαντικα οσα διακυβευονται για να μεινουμε αμετοχοι στο ονομα της υποτιθεμενης ενοτητας.Αν θελουμε να ακουστουμε πρεπει να καθαρισει επιτελους η ηρα απ'το σταρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά αυτός ο Παπακωνσταντίνου είναι πολύ γραφική φιγούρα, τι το παίζει ο κατά τ αλλα σοβαρός τεχνοκρατης Ρομπέν των Δασών ή Βασίλισσα Φρειδερίκη. Πάντως μετα την κατάργηση της απόσυρσης τον αδειάζουν σιγά σιγά, θεωρείτε οτι ήταν τυχαίες οι παρεμβάσεις Πετσάλνικου και Κακλαμάνη; Τον βλέπω να φεύγει βράδυ απο το Υπουργείο Οικονομικών. Μην κοιτάτε που τα ΜΜΕ τον έχουν τώρα στα όπα-όπα, σε ανύποπτο χρόνο όπως τον ανεβάσαν θα τον ξεβρακώσουν στην κυριολεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η τοποθέτηση του "θα μείνω στην Ευρωβουλή" του φίλου του Πάπιστα, αυτουνού που συμμετείχε στο ΔΣ του ΟΤΕ επι καθεστώτος Siemens, αντί για την Κατσέλη στο Υπουργείο Οικονομικών μόνο τυχαία δεν είναι. Προς θεού δεν είμαι ΠΑΣΟΚ (μακριά πο μένα), αλλά πρέπει να πω οτι η Λούκα και καταρισμένη είναι και ακέραιη και πάνω απ΄όλα δε χρωστάει σε κανένα κανάλι, αντίθετα δέχθηκε επιθέσεις κυρίως εσωκομματικές. Τώρα για τον Παπακωνσταντίνου τι να πώ...Αν όντως δε χρωστούσε σε κανέναν ο ΓΑΠ θα έκανε υπουργό τη Λούκα και όχι το βουτυρόπαιδο - εκλεκτό των νταβατζήδων Γιωργάκη Παπακωνσταντίνου. Αμά αυτός ο φλώρος στείλει το ΣΔΟΕ στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως διατεινόταν στα παράθυρα, εγώ θα βάλω φούστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχως,PR ηταν το μετρο.Δυστυχως.
    Αλλα οφειλετε να παραδεχτειτε,οτι ετσι που ειναι τα media θα ζητανε μονιμως απο την καθε κυβερνηση να δινει εστω και αν δεν εχει.
    Αυτιας,Οικονομεας,Εισαγγελατος,και Μητροπουλος,καθε πρωι,βομβαρδιζουν τους αποκληρους,με λετφα,ανυπαρκτα.
    Και οι κυβερνησεις,καουν πισω,αντι να πουν,ουκ αν λαβεις,παρα του μη εχοντος.
    Οφειλετε κι εσεις ομως οι απο την αλλη πλευρα,να παραδεχτειτε,οτι ειχατε την Πετραλια,που το επαιζε Πατερουλης.Και απόκοντα και το Μανωλη.Αλλο προστατη των πτωχων και των αδυνατων.
    Και τελικα,πληρωνουν καποιοι,για να τα παιρνουν αλλοι,που εν πολλοις δεν ειχαν κολλησει ενσημα,γιατι ΔΕ ΘΕΛΑΝΕ.Παιρνανε τα λεφτα στο χερι,και τωρα ζητανε να παρουν και τα αλλα.
    Αυτα που καποιοι τα παιρνουν γιατι ειχαν δωσει.
    Οπως καποιοι πηραν σπιτια,(κανα 4αρι χιλιαδες ατομα),και δεν εδωσαν φραγκο για να αποληρωσουν το δανειο τους.
    Και κανενας δεν τους τα γυρεψε.
    Αυτη τη χωρα εχουμε,και κανεις δεν κανει τιποτα για να την αλλαξει.
    Και οταν το 2004,ειπα,χωρις να τον εχω ψηφισει,για τον Καραμανλη λεω,κανε κατι και θα σε ψγηφισω την αλλη φορα,τακανεε ...κακά,για να μην πω τιποτ αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρηστο,ετσι ειναι που το λες,αλλα να βαλεις και κατι αλλο.
    Για να την συντηρησει αυτη,κατεστρεψε τη φυση.
    Πως χτιστηκαν οι εκατονταδες χιλιαδες "εξοχικα",που σαν τον καρκινο γεμισαν την Ελλαδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή