Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ουσιαστικό πρόγραμμα και όχι ...ρητορείες!


Επειδή πολλά λέγονται για το έλλειμμα και τη... «δημιουργική λογιστική» που επανήλθε στον προϋπολογισμό μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου, κρίνω σκόπιμο να δημοσιεύσω ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Μανώλη Δρεττάκη την περασμένη Κυριακή στο «Παρόν».

Οι απόψεις του αποκτούν ιδιαίτερη αξία αφού δεν προέρχονται από ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης , αλλά από ένα ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ , πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
Υπόψη ότι ο κ.Δρεττάκης υπήρξε ο συντάκτης του πρώτου Προϋπολογισμού του ΠΑΣΟΚ το 1981 που (σχεδόν) εφαρμόστηκε στο σύνολό του.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ στην ερώτηση της δημοσιογράφου πως σχολιάζει την εξαγγελία του κ. Παπακωνσταντίνου για τη συγκρότηση επιτροπής για να καταγράψει την οικονομική κατάσταση της χώρας, απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια:

«Απορώ και εξίσταμαι για το πώς ο υπουργός Οικονομικών πηγαίνει στην ΕΕ και δηλώνει ότι το έλλειμμα είναι 12,5% του ΑΕΠ και στη συνέχεια λέει ότι.... θα συστήσει επιτροπή για να εκτιμήσει το πραγματικό έλλειμμα. Πρόκειται περί προφανέστατης αντίφασης.

Τι θα κάνει ακριβώς; Θα αναθεωρήσει αυτό που είπε στον κ. Αλμούνια; Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Κακώς το ΠΑΣΟΚ έλεγε για την απογραφή που έκανε η ΝΔ. Τώρα κάνει ακριβώς το ίδιο. Αν τη λέει καταγραφή και όχι απογραφή, δεν θα παίζουμε με τις λέξεις.

Από το τελικό ποσόν που θα προκύψει θα πρέπει να μελετηθεί ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ του ελλείμματος αφορά τη διαχείριση της ΝΔ και ΠΟΙΟ την τρίμηνη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή, να εκτιμηθεί ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ του ελλείμματος οφείλεται στην προκάτοχο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς επίσης και της εφαρμογής των παροχών ή των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Όλα αυτά θα πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα στον Προϋπολογισμό, για να υπάρχει -όπως λέει ο πρωθυπουργός- διαφάνεια».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας με το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το ΠαΣοΚ σήμερα, ο κ. Δρεττάκης δίνει μαθήματα αντικειμενικότητας απαντώντας:

«Δεν έχει εξαγγείλει κανένα πρόγραμμα. Όσα είπε προεκλογικά είναι γενικότητες, οι οποίες χρειάζεται να αποκρυσταλλωθούν σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που όμως δεν υπάρχει.
Από ουσιαστικό πρόγραμμα -και όχι από εξαγγελίες και ρητορείες- θα εξαρτηθεί εάν θα βγούμε σιγά σιγά από το τούνελ».

Σχετικά με τα 2,5 - 3 δις, που έλεγε ο κ. Παπανδρέου ότι θα διαθέσει προκειμένου να κινηθεί η αγορά , αλλά και την αύξηση των μισθών ,ο κ. Δρεττάκης είναι σκληρά κάθετος, απαντώντας:

«Τα 2,5 με 3 δισ. είναι το 1% του ΑΕΠ. Τι μπορεί να κάνει αυτό; Εδώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 28 δισ. και δεν έκανε τίποτα. Πρόκειται περί γελοίου ποσού.
Η κυβέρνηση πάλι υποστηρίζει ότι με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα κινηθεί η αγορά. Συγγνώμη, αλλά για πάρτε τον μισθό τον δικό σας, τι …σημαίνει 1,5% αύξηση;»

Ο κ. Δρεττάκης προσγειώνει πολλούς (πολιτικούς και πολίτες) ανώμαλα αφού στην ερώτηση εάν μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα στην οικονομία μας μέσα σε 100 ημέρες, απαντά:«Να δούμε αν θα αντιστραφεί ....σε τέσσερα χρόνια».

24 σχόλια:

  1. Δεν μας λες όμως ότι αυτόν τον συνεργαζόμενο με το ΚΚΕ τον έδιωξε κακήν κακώς ο Ανδρέας. Δυστυχώς για σέβα κάποιοι έχουν μνήμη και θυμούνται. Δεν εκπλήσσεις κανένα γνωστή η ευθυγράμησή σου με τους εκφραστές του Λαικισμού και του αυριανισμού Κουρήδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες τα ρε Δρεττάκη γιατί από τα πολλά ψέματα που μας λένε στο τέλος θα αρχίσουμε να βελάζουμε.
    Προηγούμενε ανώνυμε, εάν ΑΚΟΜΗ πιστεύεις ότι οι εκάστοτε αποφάσεις του Αντρέα (ειδικά τη δεκαετία του 80) ήταν καλές για τη χώρα δεν έχει κάν νόημα η συζήτηση.
    Τα σκληρά επίσημα στοιχεία (χρέος, έλλειμμα, διαχωρισμός καφενείων, άλωση του κράτους, μισαλλοδοξία) σε διαψεύδουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανώνυμο 7.51
    Τι λες βρε ανόητο troll της Ιπποκράτους? Ποιον έδιωξε κακήν κακώς ο Ανδρέας Παπανδρέου?
    Ανιστόρητος ή ψεύτης, ένα από τα δύο είσαι!

    Παραιτήθηκε ο Δρεττάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου μέρες ολόκληρες προσπαθούσε να τον μεταπείσει.
    Του προσέφερε μάλιστα άλλο υπουργείο.
    Δεν γράφεις βέβαια ΓΙΑΤΙ παραιτήθηκε ο Μανώλης Δρεττάκης!!!!!!! Δεν σε συμφέρει!!

    Καλημέρα!

    ΥΓ.Προς Ιπποκράτους. Βρε συντρόφια αυτόν τον άρρωστο έχετε για βάρδια 6-12?
    Ήμαρτον πια. Όλους τους άρρωστους έχετε μαζέψει?
    Θα πάτε το κόμμα για διάλυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και δουλεύει και σαββατοκύριακα ο καημένος! Τουλάχιστον του τα πληρώνουν, ή στο πλαίσιο της νεας δημοσιονομικής πολιτικής, τον έχουν στο τσάμπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 1981 μέχρι τον Ιούνιο του 1985 ήταν τόσο θυελλώδης ώστε μέσα στον γενικό ενθουσιασμό των οπαδών του για τις παροχές που βελτίωναν το επίπεδο ζωής των μέχρι χθες αποκλήρων της ελληνικής κοινωνίας, χάθηκαν σοβαρές εκδηλώσεις αυταρχισμού από την πλευρά του Ανδρέα, που παραβίαζαν στοιχειώδεις αρχές κομματικής νομιμότητας, αλλά και πολιτικής ηθικής.

    Και πράγματι, στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, που όπως έδειξε και η δημοσκόπηση της VPRC («Καθημερινή» 12 Δεκεμβρίου 2007), θεωρείται από τους ερωτηθέντες ως η καλύτερη της μεταπολίτευσης, λόγω των οικονομικών παροχών προς εργαζόμενους και αγρότες, διεπράχθη από τον Ανδρέα ομαδική σφαγή των στελεχών πρώτης γραμμής που είχαν επιλεγεί από τον ίδιο για να διευθύνουν την οικονομική πολιτική.

    Ο πρώτος υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μανώλης Δρεττάκης παραιτήθηκε οκτώ μόλις μήνες μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του, ο υπουργός Συντονισμού κ. Απ. Λάζαρης στην ίδια περίπου περίοδο έμεινε εκτός κυβερνήσεως, γιατί ο Ανδρέας δεν τον συμπεριέλαβε στον ανασχηματισμό του Ιουλίου 1982, ο διαδεχθείς τον Δρεττάκη ως υπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουλουριάνος, ύστερα από σύντομη θητεία απογοητευμένος υποβάλλει την παραίτησή του και ο διαδεχθείς τον Λάζαρη κ. Γερ. Αρσένης έβγαλε μέχρι τις εκλογές του 1985 μια περιπετειώδη θητεία για να αποπεμφθεί εν συνεχεία από τον Ανδρέα.

    Ενα σκηνικό όπου «η επανάσταση τρώει τα παιδιά της», είχε στηθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστές τον Ανδρέα που αισθανόταν παντοδύναμος και τον κομματικό μηχανισμό που πριόνιζε όσους υπουργούς ήθελαν να δημιουργήσουν μια υγιή οικονομία, και τον Μένιο Κουτσόγιωργα να βυσσοδομεί εναντίον όσων δεν αποδέχονταν το λαϊκίστικο στυλ του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @1:17 μμ

    Πολύ καλή η αναδρομή σου αλλά ξέχασες να μας υπενθυμίσεις τον ρόλο του Μάκη και του Γιώργου Κουρή των εκφραστών του Αυριανισμού την τότε εποχή και των εκφραστών του νεοαυριανισμού σήμερα. Η αναπαραγωγή των ακρως λαικιστικών απόψεών τους και τότε και τώρα αποτελεί λάθος από όπου και αν προέρχεται και θα πρέπει να καταδικάζεται σε κάθε περίπτωση και όσι αλλά καρτ όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
    Κατά τα άλλα όταν η κάθε άλλη άποψη χαρακτηρίζεται στρατευμένη επιβεβαιώνει πανηγυρικά αφενός την στράτευση της υπό κρίσην άποψη και αφετέρου τον φασιστικό χαρακτήρα του νεοαυριανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα όπως τα περιγράφει ο 1.17 μμ.
    Πλην όμως η παραίτηση Δρεττάκη που έγινε για λόγους πολιτικής και ηθικής ευθιξίας, διαφέρει από όλες τις προηγούμενες γιατί απετέλεσε ένα πολιτικό και ηθικό στίγμα για το ΠΑΣΟΚ, αφού ήταν αποτέλεσμα της ωμής παρέμβασης στην οικονομική πολιτική των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

    Η παρέμβαση αυτή που εκδηλώθηκε, οργανώθηκε και επέτυχε τον στόχο της μέσα στους πρώτους κιόλας μήνες της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, απεκάλυψε τη βαθιά αντίφαση του σοσιαλισμού που είχε επαγγελθεί ο Ανδρέας και είχαν πιστέψει οι οπαδοί του.

    Οι μη προνομιούχοι που είχαν όντως ευεργετηθεί από τον Ανδρέα με τις μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις, την ΑΤΑ, το ΕΣΥ κ.λπ., δεν είχαν γίνει εξουσία όπως νόμιζαν, αφού τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μπορούσαν να καταργούν ακόμη και ψηφισμένους από τη Βουλή νόμους και να αρνούνται να πληρώσουν τους οφειλόμενους φόρους.

    Και όντως αυτά τα συμφέροντα «έφαγαν» τον Δρεττάκη, αφού τις αξιώσεις τους τις απεδέχθη ο Ανδρέας, ενώ οι συνάδελφοι του κ. Δρεττάκη στο οικονομικό επιτελείο εσιώπησαν.

    «Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι» γύρισαν την πλάτη στην αυθαιρεσία για να υποστούν σε λίγο διάστημα και αυτοί την ίδια μεταχείριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγνώμη φίλε 1.51μμ (που μπορεί να είσαι και ο 7.51πμ, αλλά δεν έχει καμία σημασία).
    Φασιστικό είναι να κρίνεις αυτά που λέει ένας άνθρωπος όχι από το καθ` αυτό διακύβευμά τους , αλλά ποιο μέσο τα δημοσιεύει.

    ΑΥΤΟ είναι φασισμός!
    Και αυτό επιχειρείς εσύ!(ηθελημένα ή άθελα αυτό το γνωρίζεις μοναχά εσύ)
    Μάλλον λοιπόν κάτι έχεις μπερδέψει στο μυαλό σου!
    Συγνώμη για την παρέμβαση!

    ΥΓ. Χαιρετισμούς στην παρέα του blog .Ελπίζω φίλε πολίτη να μην έχω μείνει από απουσίες:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @extra

    Άρα η φωτο του Μητσοτάκη με τους SS είναι αυθεντική; Και η προσπάθεια παραπλάνησης δημοκρατική ενέργεια.
    Τετράγωνη ελληνική δημοκρατική λογική αλα καρτ. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά πολύ κατατοπιστικά όσα γράφετε για την υπόθεση του κ. Δρεττάκη.
    Αλλά ως μικρότερος και φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν μπορώ να καταλάβω (από τα γραφόμενα σας) γιατί παραιτήθηκε ο καθηγητής κ. Δρεττάκης.
    Ποιος ο λόγος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Δρεττάκης όπως και πολλοί άλλοι-πολιτικοί και όχι- έχουν πει την αλήθεια για την οικονομική κατάσταση στον ελληνικό λαό. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και όσο περνούν οι μήνες θα δυσκολεύουν.
    Το θέμα είναι αν η καινούργια διακυβέρνηση του τόπου έχει -πέρα από τις πάρα πολύ καλές προθέσεις- συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα. Δυστυχώς, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Μακάρι να κάνουμε λάθος και όλα να πάνε καλά. Και για την ελλημική οικονομία αλλά και για τις τσέπες των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Θάνος
    Η φορολόγιση της ακίνητης περιουσίας ήταν αυτό που "έφαγε" τον Δρεττάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι έγινε κύριοι? Κανείς δεν θυμάται τι ακριβώς έγινε εκείνη την περίοδο
    για να εξηγήσει αναλυτικά στο παιδί(Θάνος)?
    Λοιπόν αγόρι μου ακού και έναν πολύ παλιό για να καταλάβεις . Θα βγει σεντόνι για να σου παραθέσω όλη την ιστορία , αλλά ελπίζω στην κατανόηση τόσο του διαχειρηστή του blog, όσο και των σχολιαστών.

    O Δρεττάκης στη δράση του στο υπουργείο Οικονομικών είχε σαν οδηγό προσανατολισμού τη διακήρυξη της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο του 1981 από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και είχε επαναληφθεί σαν κυβερνητική δέσμευση στις προγραμματικές δηλώσεις του Ανδρέα στη Βουλή τον Νοέμβριο του 1981.

    Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων ο κ. Δρεττάκης ετοίμασε ένα φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριελήφθησαν οι πρώτες ιδέες για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα κ.λπ.
    Η κρίση όμως που κατέληξε στην παραίτηση άρχισε να κυοφορείται από τη στιγμή που ο Δρεττάκης απεφάσισε να κάνει πράξη τη φορολογία στα ακίνητα που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
    Ετοίμασε με επιμέλεια το σχετικό νομοσχέδιο και το έθεσε υπόψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, του λεγομένου ΚΥΣΟΠ.

    Στη συνεδρίαση αυτή του ΚΥΣΟΠ που έγινε πριν από το Πάσχα του 1982 προήδρευε ο Ανδρέας Παπανδρέου και μετείχαν ο Λάζαρης, ως υπουργός Συντονισμού, ο Αρσένης ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Κουλουριάνος ως διοικητής της ΕΤΒΑ, ο Γεννηματάς ως υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών κ. Μανόλης Δρεττάκης.
    Ο τελευταίος εισηγήθηκε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που είχε αρχίσει να συντάσσει και το ΚΥΣΟΠ ομόφωνα έδωσε τη συγκατάθεσή του.
    Προβλεπόταν αφορολόγητο 25 εκατομμυρίων και η φορολόγηση γινόταν κλιμακωτά με αυξανόμενους συντελεστές, ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.

    Ενθουσιασμένος ο Δρεττάκης προώθησε το νομοσχέδιο στη Βουλή όπου ψηφίσθηκε πανηγυρικά τον Μάιο του 1982 και ετέθη αμέσως σε εφαρμογή.
    Σε λίγες ημέρες μάλιστα είχαν υποβληθεί πάνω από 1 εκατομμύριο δηλώσεις φορολογουμένων με αναγραφή της ακίνητης περιουσίας τους.

    Και ακριβώς, αυτή τη στιγμή του θριάμβου, αφού το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ φορολογούσε τον πλούτο όπως αυτός εκφραζόταν με την ακίνητη περιουσία, ξεσπάει σαν κεραυνός η κρίση.
    Ο Δρεττάκης ειδοποιείται από το Καστρί ότι ο Ανδρέας απεφάσισε να τροποποιήσει τον νόμο και να ορίσει ότι δήλωση υπαγωγής στη φορολογία ακίνητης περιουσίας θα κάνει προαιρετικά όποιος εκτιμά ότι η αξία της υπερβαίνει τα όρια του νόμου.

    Ο Δρεττάκης αισθάνεται κεραυνόπληκτος και δηλώνει ότι εάν ο πρωθυπουργός προβεί σε τέτοια ανακοίνωση, αυτός θα παραιτηθεί. Και όμως, ο Ανδρέας με την παντοδυναμία που είχε εκείνη την εποχή, το απετόλμησε.

    Με μια απλή δήλωσή του στη Βουλή ανακοίνωσε την τροποποίηση ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου. «Χωρίς λύπη, χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ», όπως λέγει και ο Καβάφης, η ηθική, πολιτική και συνταγματική τάξη κατελύθη και ουδείς υπουργός ή βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εψέλλισε μια αντίρρηση!

    (Συνέχεια στο επόμενο σχόλιο λόγο μεγέθους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ( Συνέχεια του προηγούμενου σχολιου)

    Τι είχε συμβεί, όμως, για να αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες γραμμή ο Ανδρέας; Η αλήθεια είναι ότι εναντίον του νόμου του Δρεττάκη υπήρξε μια έντονη αντίδραση από ισχυρά συμφέροντα που ξεκινούσαν από την Εκκλησία (της οποίας η μεγάλη περιουσία θα εξοντωνόταν φορολογικά), περνούσαν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και έφθαναν στους μεγαλοξενοδόχους.

    Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και στενός φίλος του Ανδρέα κ. Στέλιος Παναγόπουλος, είχε σπεύσει στο Καστρί για να τον προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή του νόμου του Δρεττάκη θα αποδεικνυόταν καταστροφική για την οικονομία.

    Ακόμη και ο γαμβρός του, ο Θόδωρος Κατσανέβας μια μέρα που γύριζαν μαζί το απόγευμα από το Λαγονήσι, του είπε «αν ήξερες τι φόρο θα πληρώσεις για το Καστρί δεν θα κοιμόσουν». Βέβαια, ο Κατσανέβας αργότερα μου είπε ότι επί της αρχής ήταν σύμφωνος με τον νόμο, πίστευε όμως ότι ορισμένα ιστορικά κτίρια, όπως π.χ. το Καστρί έπρεπε να εξαιρεθούν, διαφορετικά οι ιδιοκτήτες τους θα έπρεπε να τα κάνουν μεζονέτες για να πληρώσουν τους φόρους!

    Ο Δρεττάκης έσπευσε στο Καστρί με δύο παραιτήσεις στην τσέπη. Την παραίτηση από υπουργός και την παραίτηση από βουλευτής.

    Ο Ανδρέας δεν τις απεδέχθη και μέρες ολόκληρες προσπαθούσε να τον μεταπείσει λέγοντάς του: «Μανόλη πρέπει να μείνεις» και στη συνέχεια του προσέφερε άλλο υπουργείο όπως πολύ σωστά γράφει και κάποιος άλλος σχολιαστής παραπάνω.

    Ο Δρεττάκης, όμως, ήταν ανένδοτος και έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών με το κεφάλι ψηλά. Από το αξίωμα του βουλευτή παραιτήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1984.

    Ολα αυτά τα χρόνια δεν μίλησε ποτέ για όσα υπέστη αυτές τις δύσκολες ημέρες του Ιουνίου του 1982. Δεν κατονόμασε τα συμφέροντα που τον πολέμησαν, ούτε και εξέφρασε την πικρία του για τους συντρόφους του που δεν τον στήριξαν. Σήκωσε μόνος του και με σεμνότητα τον σταυρό του μαρτυρίου.

    Η μοίρα το ’φερε 26 χρόνια μετά, να φορολογήσει την ακίνητη περιουσία, δηλαδή τον πλούτο που διατηρούν οι έχοντες και οι κατέχοντες, ο..... κ. Γ. Αλογοσκούφης, υπουργός μιας όχι σοσιαλιστικής, αλλά φιλελεύθερης κυβέρνησης.

    Και το σημαντικό είναι ότι αυτή τη φορά, τα μεγάλα συμφέροντα δεν μπόρεσαν να τον υπονομεύσουν.

    Οι κύκλοι της Ιστορίας διατηρούν τη δύναμη και τη γοητεία του απρόσμενου.

    Μ.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 7.17
    Κύριε Τσιριμώκο του ΠΑΣΟΚ.
    Αλλο ΦΑΠ, και αλλο ΦΜΑΠ.
    Με τον ΦΜΑΠ , 45.000 μεγαλοιδιοκτήτες πλήρωναν ενα περίπου συμβολικό τίμημα για την μεγάλη ακίνητη περιουσία τους...
    Ο φιλελευθερος[ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΉΣ] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ κατήργησε τον ΦΜΑΠ και θεσμοθέτησε τον ΕΤΑΚ, σύμφωνα με τον οποίο 2.300.000 φορολογούμενοι κλήθηκαν να καταβάλουν φορο για ...το ακίνητό τους.
    Αυτό λέγεται..διεύρυνση της φορολογικής βάσης 'ή αλλέως ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ καιαπαλαγή του ΠΑΡΑΔΙΑ και των ομοίων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ 9.30 μμ
    Λάθος φίλε. Η ημιμάθεια είναι ότι χειρότερο μπορεί να υπάρξει.
    Το ΕΤΑΚ φορολογεί τους πάντες αναλόγως της περιουσιακής του κατάστασης.
    Ένας μικρο-ιδιοκτήτης πληρώνει από 0 Ευρώ μέχρι 60-70 Ευρω κάθε χρόνο. Ένας μεγαλο-ιδιοκτήτης πληρώνει κάποιες χιλιάδες Ευρώ.
    Είναι τι ίδιο?
    Άφησε λοιπόν τα λαικίστικα και σοσιαλιστικά κόλπα.

    Αυτό βέβαια που μάλλον δεν γνωρίζεις είναι ότι ο ΕΤΑΚ ήταν αντικαταστάτης του φόρου γονικής παροχής και κληρονομιάς.
    Με απλά λόγια με τον ΕΤΑΚ (σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση) πλήρωνες λίγα κάθε χρόνο ως ιδιοκτήτης και δεν υπήρχε φόρος γονικής παροχής. Δηλαδή υπήρχε η φορολόγηση στον ιδιοκτήτη όπως είναι σε όλη την Ευρώπη.

    Τώρα με την νέα κυβέρνηση πληρώνουμε και ΕΤΑΚ και φόρο κληρονομιάς.
    Αναρωτιέμαι εάν υπάρχει καθόλου μυαλό σε αυτόν τον λαό (δηλαδή σε κάτι σαν και εσένα)!
    Καληνύχτα Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @9:55 μμ
    Ρε φίλε ο πατέρας μου μου έκανε γονική παροχή το πατρικό το 2003 και δεν πλήρωσα δραχμή στην εφορία αλλά μου ήρθε να πληρώσω ΕΤΑΚ. Εννοείς ότι το ΕΤΑΚ πρέπει να το πληρώσω για τον φόρο που δεν πλήρωσα στη γονική παροχή; Δηλαδή είναι σαν τιμωρία γιατί επί ΠΑΣΟΚ με απάλλαξαν από την εφορία;
    Το ΠΑΣΟΚ τώρα θα με βάλει να πληρώσω και τον φόρο γονικής παροχής που δεν πλήρωσα γιατί το πατρικό μου ήταν χαμηλής αντικειμενικής ενώ τώρα με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αυτά τα χρόνια χρωστάω στην εφορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Ανώνυμο 8 Νοέμβριος 2009 9:55 μμ
    Αν είναι όπως μας τα λες γιατί τότε
    Ξαφνικά από φίλοι έγιναν εχθροί...
    Ρε μπας και είσαι ο Άνθιμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προς τον παραπάνω ανώνυμο
    Μήπως -λέω μήπως- γράφεις σχόλιο σε άλλο post?
    Μήπως μπερδέυτηκες με το χθεσινό post?
    Γιατί κάτι δεν πάει καλά με το σχολιό σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 9.55
    Αφού ο ΕΤΑΚ αντικατέστησε τον φόρο κληρονομιάς, τότε για επαίρονταν στην ΝΔ μέχρι προχθές ,οτι κατάργησαν δυσβάσταχτους φόρους;
    Δυσβάσταχτους για ποιούς, αφού οι περιουσίες με
    αντικειμενικές αξίες χαμηλές, απαλλάσσονταν
    εντελώς, οπως τεκμαίρεται από το σχόλιο του 11.28;

    Φαίνεται ότι, δεν έχει γίνει σε κάποιους ακόμα κατανοητό, γιατί τιμώρησε ο λαός τόσο αυστηρά την κυβέρνηση της ΝΔ.
    Το 2004 κύριε 9.55 ο πρωτος Νόμος που ψηφίστηκε, προέβλεπε την μείωση του ποσοστού των εισφορών των τραπεζών στα ασφαλιστικά ταμεία.
    Ενέταξαν τα ταμεία των τραπεζικών στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να δηλώσει ο τότε διοικητής του ΙΚΑ ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ:''Με την συγκεκριμένη ρύθμιση σε 15 χρόνια το ΙΚΑ θα απωλέσει εισφορές ύψους 7,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Δεδομένου ότι ,έκτοτε πέρασαν 6 χρονια, ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ 2,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Ή ΟΧΙ;
    Υπάρχουν ακι άλλα πολλά, ας μην κάνουμε κατάχρηση της φιλοξενίας της ιστοσελίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 7.51

    Μην αυτομαστιγώνεστε για τον Δρεττάκη.
    Τότε που μεσουρανούσε, φορούσατε κοντα παντελονάκια[πολλοί δεν είχαν γεννηθεί].
    Τότε λοιπόν υπήρχε μία κατηγορία αδικημένων πολιτών από τον ΦΑΠ του Δρεττάκη , οι αποκαλούμενοι νοικοκυραίοι κατά την ΜΕΝΤΟΡΑ ΤΗΣ
    ΔΕΞΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΙΖΟ.
    Εφαγε πολύ κράξιμο ο άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προς Μ.Δ 7.16 & 7.17

    Σας ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερή πληροφόρηση.
    Πολλοί από εμάς είτε είμασταν νεογέννητοι , είτε αγέννητοι και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είχε συμβεί στα πολιτικά δρόμενα της χώρας μας εκείνη την περίοδο, με αποτέλεσμα να πέφτουμε θύματα δημαγωγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ Μ.Δ. (Μανώλη Δρεττάκη;;!!) σ' ευχαριστώ για την πληροφόρηση, ήμουν μικρό παιδάκι εκείνα τα χρόνια...

    Να προσθέσω και κάτι ακόμα: επί σειρά ετών, θυμάμαι πως ο Μ. Δρεττάκης έκανε παλαιότερα αρθρογραφία στην Ελευθεροτυπία και προειδοποιούσε για συμφορές μιλώντας συχνά π.χ. για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και για άλλα σημαντικά θέματα... τώρα μαθαίνουμε ότι τα Ταμεία Ασφάλισης έχουν χρήματα για την πληρωμή συντάξεων για 2-3 χρόνια ακόμα... ας προσέχαμε...

    Η Κασσάνδρα είχε το χάρισμα της μαντικής. Ο Απόλλων ζήτησε τον έρωτά της κι επειδή εκείνη αρνήθηκε, υπέστη την τιμωρία να μην την πιστεύει κανείς. Οι προφητείες της έβγαιναν όμως όλες αληθινές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @01:25
    thanks for the Kassandra story ....

    I've learnt something today .... Again thanks, and by far much better in comparison to some other comments over here ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή