Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ξαφνικά από φίλοι έγιναν εχθροί...


Πόλεμος κυβέρνησης - Εκκλησίας που θυμίζει το σκηνικό του 2000 με αφορμή την έκτακτη εισφορά που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις Μητροπόλεις.

Οι ιεράρχες αλλά και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος νιώθουν αιφνιδιασμένοι καθώς ένα 24άωρο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα, κατατέθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει το τριπλασιασμό του ΕΤΑΚ για την Εκκλησία ( από 0.1% στο 0,3%).

Πολλοί ιεράρχες βάλλουν και κατά του Αρχιεπισκόπου, καθώς κατά την παρελθούσα Ιεραρχία του Οκτωβρίου το θέμα δεν συζητήθηκε εκτενώς και παρά το αίτημα δεν συγκροτήθηκε τότε η επιτροπή που θα αναλάβει τη διαβούλευση με την κυβέρνηση.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε λοιπόν να στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με την οποία θα εκφράζει ενστάσεις για την πρόσφατη ρύθμιση και παράλληλα, συστήνει επιτροπή, η οποία θα μελετήσει το ζήτημα. Επικεφαλής της επιτροπής θα είναι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Οι ιεράρχες ενίστανται για τέσσερις λόγους: - Οπως αναφέρουν και σε ανακοίνωσή τους, «παρά τις αντίθετες εντυπώσεις, που ίσως κυκλοφορούν, κατά το κείμενο του προσχεδίου νόμου (άρθρο 3, παρ. 4), το ποσό εκ του τριπλασιασμού του συντελεστή του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας, ειδικά για τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν προβλέπεται ως έκτακτη εισφορά της Εκκλησίας μόνον προκειμένου να καταβληθούν οι δύο δόσεις της έκτακτης ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά ως πάγια αύξηση της φορολογίας Της και για το μέλλον».

- Επίσης θεωρούν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να «υποβιβάσει» την Εκκλησία και να την εξισώσει με τα μουσεία, για να τη φορολογήσει, δημιουργεί ένα άλλο πρόβλημα, που το εντάσσουν στις γενικότερες σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας.
«Οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές νομοθετικές παρεμβάσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και υπενθυμίζουν ότι αρχιεπίσκοπος και πρωθυπουργός αποφάσισαν ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν μέσω επιτροπών που θα οριστούν.

-Η Πολιτεία κατά τους ιεράρχες εμμένει μόνο στη φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και όχι στα Πατριαρχεία, το Άγιο όρος, τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και άλλους φορείς.

-Ο τέταρτος λόγος που έχει ενοχλήσει τους συνοδικούς μητροπολίτες είναι επειδή:«Ήδη από του έτους 2008 η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιερές Μονές και οι Ενορίες καταβάλλουν το ΕΤΑΚ, ακόμα και για ακίνητα, τα οποία έχουν δεσμευθεί με ρυμοτομικά βάρη και απαλλοτριώσεις, αλλά δεν έχουν καταβληθεί οι απαραίτητες αποζημιώσεις, οπότε παραμένουν στην κυριότητά τους, χωρίς να αποδίδουν κανένα μίσθωμα και χωρίς να είναι εφικτή η πώλησή τους στην πραγματική αξία τους. Ειδικά για την Εκκλησία της Ελλάδος, ποσοστό 60% των ακινήτων, για τα οποία καταβάλλει ΕΤΑΚ είναι δεσμευμένα».

Οι συνοδικοί μητροπολίτες είναι αποφασισμένοι , με αφορμή την "κοροϊδία" που υπέστησαν από τον κ. Γ.Παπανδρέου και εφόσον ο κ. Παπακωνσταντίνου εμμείνει στη φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, να ζητηθεί από την Πολιτεία να λειτουργήσει και να χρηματοδοτήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό τα φιλανθρωπικά και ευαγή ιδρύματα της Εκκλησίας, ενώ θα αρνηθούν να πληρώσουν ΕΤΑΚ για τα δεσμευμένα ακίνητα.

Υπόψιν ότι τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και οι κοινωνικές δραστηριότητες που λειτουργούνται και συντηρούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος, τις Ιερές Μητροπόλεις, τις Ιερές Μονές και τις Ενορίες είναι: 20 Βρεφονηπιακοί - Παιδικοί Σταθμοί, 84 Γηροκομεία - Στέγες Γερόντων, 13 Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, 30 Διάφορα Ιδρύματα , 8 Ιδρύματα για Άτομα με ειδικές ανάγκες, 54 Κατασκηνωτικά Κέντρα, 33 Ιδρύματα Νεότητος, 6 Ξενώνες, 36 Οικοτροφεία - Ορφανοτροφεία, 195 Συσσίτια - Τράπεζες Αγάπης, 44 Σχολές Αγιογραφίας, 136 Σχολές Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, 47 Διάφορες Σχολές, 1 Οίκος Τυφλών, 13 Φοιτητικές Εστίες, 7 Ιδρύματα Ψυχικής Υγείας, 35 Τράπεζες Αίματος, 10 Νοσοκομεία - Ιατρεία.

Οι συνοδικοί ιεράρχες αναφέρουν επίσης -και μόνο ενδεικτικά-ότι για το έτος 2008 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για την ενίσχυση απόρων, από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της και τα Ενοριακά, τη σίτιση αστέγων και για την λειτουργία των ιδρυμάτων της, δηλαδή για όλο το φιλανθρωπικό και προνοιακό της έργο,διέθεσε το ποσό των 10.914.844,56 εκατ. ευρώ.
Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, το ποσό των 8.430.291,07 εκατ. ευρώ και η Ιερά Μητρόπολη Νικαίας, το ποσό των 2.038.732 εκατ. ευρώ.

19 σχόλια:

  1. E!! Τώρα θα μας τρελάνεις. Μέχρι πριν από λίγο μας λέγατε ότι κακώς καταργείται το ΕΤΑΚ γιατί έτσι δεν θα πληρώνουν οι εταιρείες και η εκκλησία που έχουν μεγάλη περιουσία. Τώρα που η κυβέρνηση σας άκουσε και μάλιστα τριπλά σας πιάσαν ο πόνος και τα κλάματα. Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσεις ανένδοτο για τις ταυτότητες. Η γελοιότητα και ο νεοαυριανισμός έχει και τα όριά του. Αιδώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εκκλησία δεν έχω δει να κάνει τίποτε για τις 7.000.000 εκτρώσεις που έχουν γίνει από το 1980.
    Φανταστείτε 7.000.000 Ελληνόπουλα, 1-30 ετών να ζούσαν αυτή τη στιγμή.
    Επίσης στο επίδομα τρίτου παιδιού στη Θράκη, από τον Χριστόδουλο, αντέδρασαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων, Ζακύνθου.Αυτοί που κάνουν κουμάντο σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εκκλησία καλά θα κάνει να σιωπήσει και να βοηθήσει. Αλλά τα μεγάλα της κεφάλια έχουν πάρει αέρα και θέλουν μετακινήσεις με υπερπολυτελή αυτοκίνητα, αφορολόγητη την περιουσία τους, όταν ο απλός λαός ο οποίος και τους δίνει την δύναμη που έχουν πεινάει. Καλά κάνει όποια κυβέρνηση και απαιτεί λεφτά από αυτούς που σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούν το λόγο του Θεού.
    Αυτα.. Καλή σας ημέρα,
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να φορολογηθουν απαντες, αρκει τα χρηματα να πανε εκει που πρεπει.
    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμο 6.11 πμ
    Αγαπητέ μου πρέπει α) ή να μην ξέρεις να διαβάζεις ελληνικά ή β)εκτελείς την βάρδια σου ή γ) να είσαι "ανόητος"
    Διάβασα πολύ καλά το άρθρο λέξη-λέξη (πράγμα που μάλλον δεν έκανες εσύ).
    Είναι άρθρο ενημέρωσης και όχι άποψης.
    Δεν βρήκα πουθενά αυτά που εσύ ισχυρίζεσαι.Απλά ενημερώνει για τις εξελίξεις.
    Μήπως και αυτό σας ενοχλεί? Μήπως θα θέλατε εκεί στην Ιπποκράτους να στέλνετε εσείς τα άρθρα(ενημέρωσης ή άποψης) που θα δημοσιεύει ο πολίτης?
    Μήπως σας ενοχλεί που δεν κάνει αυτό που κάνουν κάποιοι άλλοι, αναδημοσιεύοντας τα αποσταλμένα "ανακοινωθέντα" της Ιπποκράτους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Nikman

    Δηλαδή τώρα αυτά που γράφεις τα θεωρείς επιχειρήματα κατά της άποψης του Ανώνυμο 6.11 πμ; Θέλεις να κρυφτείς αλλά η χαρά δεν σε αφήνει. Για ξαναπροσπάθησε γιατί με αυτά που γράφεις μάλλον με έπεισες ότι ο Ανώνυμος 6.11 πμ έχει δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι αν δεν υπήρχαν εστίες της εκκλησίας να στεγαστώ να σιτηστώ και να σπουδάσω, ακόμα θα φύλαγα πρόβατα ,κανένα κράτος δεν με συνέδραμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι αποτελεί τις νέες χώρες και γιατί δεν φορολογούνται?
    Νέες χώρες είναι η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος,η Κρήτη και τα δωδεκάννησα.
    Κατά τύχη, συμπίπτουν με τα ανεξάρτητα κρατίδια που θέλει να δημιουργήσεις η Νέα Τάξη.
    Με ένα παράξενο τρόπο το 2009 υπάρχουν: άγονες γραμμές, μειονότητα στη Θράκη, διεκδικήσεις Τσαμουριάς στην Ήπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλά να τους κάνει !! να τους γδάρει όλους !! πασοκ θέλανε ... πάρτε αρπάξτε και μη μιλάτε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς 12.58
    Μάλλον εσύ μας έπεισες φίλε ότι ο Nikman έχει απόλυτο δίκιο όταν μιλά για βάρδιες της Ιπποκράτους.
    Κάτι σαν πιλότοι των φ5 κλπ δηλαδή.
    Μια ματιά στις ώρες των σχολίων σας αποδεικνείει τα περί βάρδιας.
    ΠΑΣΟΚ τώρα με θέληση και ..φίμωτρο στην αντίθετη άποψη των μπλόγκερ.
    Πόσο φτωχοί είσαστε τω πνεύματι που δεν ξεχωρίζετε την άποψη από την είδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν η Ελληνική Πολιτεία ΑΝΑΛΑΒΕΙ το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας (φαγητό σε αστέγους κάθε ενορία, γηροκομεία, ξενώνες κλπ), τότε ας φορολογήσουν την Εκκλησία. Ομως, αποκλείεται και με τίποτα δεν μπορεί η Πολιτεία να κάνει όσα κάνει η Εκκλησία !......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρέπει νά ντρέπεται ό Ιερώνυμος πού άντέδρασε γιά τά χρήματα. Αύτός μάς καταργεί τήν πίστη μας, τά σύμβολά μας, βάζει τή χώρα μας σέ περιπέτειες, καί σύ διαμαρτύρεσαι γιά τή φορολογία, δίκαιη ή άδικη, γιά τό χρήμα δηλαδή. Αρχιερέας τών έσχατων χρόνων είσαι βέβαια καί κάνεις αύτά πού λένε οί προφητείες γιά τήν έποχή πού ζούμε. Δέν βλέπεις ότι έχουμε μπλέξει μέ έναν άσήμαντο άνθρωπο πού θέλει νά κάνει κάτι γιά να μείνει στήν ίστορία, καί μόνο κακό ξέρει νά κάνει; Ενα νέο Ιουλιανό παραβάτη μάς έστειλε ό Θεός γιά τήν άποστασία μας καί σύ άσχολείσαι μέ τό μαμωνά. Ημαρτον Κύριε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε πού είναι οι εποχές που γινόταν τα συλλαλητήρια για τις ταυτότητες που αρχηγοί της αντιπολίτευσης υπέγραφαν και αρχιεπίσκοποι έβαζαν την δεξιά του κυρίου να βοηθήσει στην προεκλογική περίοδο.

    Tις έχω λησμονίσει. Αυτές ήταν εποχές. Όχι με αυτόν τον ΠΑΣΟΚΟ αρχιεπίσκοπο. Σα δε ντρέπεται. Αλήθεια τι έχει να πει για τις ταυτότητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Ioannis
    Αναγράφω την είδηση φίλε και τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου . Δεν
    την σχολιάζω καν.

    Πότε θα μάθετε να διαβάζετε ένα κείμενο;

    Όσο για τα υπόλοιπα, εάν διαβάζετε τα διάφορα βιβλία με την αναγνωστική
    αντίληψη που επιδεικνύεται και στο άρθρο , μάλλον άλλα καταλαβαίνετε από` ότι αναγράφουν.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τί δουλειά έχει το θέμα με τις εκτρώσεις ρε φίλε??!
    Πρέπει η εκκλησία να γίνει ο μπαμπούλας όσων θέλουν να κάνουν έκτρωση??!
    Και όσο για τα 7 εκατομύρια ελληνόπουλα που λες, θα προτιμούσες να έχουν γεννηθεί, χωρίς στην πραγματικότητα να τα θέλουν οι ίδιοι τους οι γονείς????!
    Ας έρθουμε στο θέμα και ας αφήσουμε τα υπόλοιπα για άλλες συζητήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε πολίτη δέν άσχολήθηκα μαζί σου στό σχόλιο μου τό ''καί σύ '' άλλά καί τά ύπόλοιπα άφορούν τόν Ιερώνυμο κι όχι έσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σίγουρα, αν μελετήσεις την πλειονότητα των σχολίων, οι 10 και πλέον μονάδες, φαίνονται απελπιστικά λίγες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βρε πρασινοπούλια, γιατί τέτοια τρικυμία εν κρανίω; Δεν λέει κανείς ότι κακώς γίνονται ορισμένα πράγματα. Αλλά χρειάζεται να το παίζει ο Τζέφρεϊ σαν παιδάκι του νηπιαγωγίου; Γιατί πρέπει τη μια μέρα να το παίζει άνετος στον Ιερώνυμο, και την επόμενη να κάνει την αύξηση; Γιατί να λέει ότι θα επιλεγούν αξιοκρατικά οι Γ. Γ. των υπουργίων, και μετά να βάζει τους δικούς του; Τις κουμπάρες παίζει;

    Να και ο άλλος ο ανώμυμος 10:44, στον κόσμο του. Δέκα μονάδες χωρίς να αυξήσει το ΠΑΣΟΚ τη δύναμή του από τις εκλογές του 2004 που έχασε βρε, και δεν μπορείς ακόμη να καταλάβεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. άσχετο με εκείνους τους "αριστους" καλέ τους γενικούς γραμματείς τι γίνεται ;που είναι τα πράσινα παιδιά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή