Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Κρατάει χρόνια αυτή η ..κολώνια !


Τα στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως για τα μαύρα ταμεία της SIEMENS μπορεί να έχουν σοβαρότατες συνέπειες για τον όμιλο, όπως την κατάταξή του σε «μαύρες λίστες», υποστηρίζει μια από τις σημαντικότερες γερμανικές εφημερίδες.
Η «Sueddeutsche Zeitung» (SZ) που κυκλοφορεί καθημερινά στο Μόναχο σε πάνω από 440.000 φύλλα είναι μια από τις εφημερίδες με μεγάλο πολιτικό βάρος. Συγκρίνεται με την Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως αναφέρει λοιπόν σε χθεσινό δημοσίευμά της υπάρχει πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση ν' αποκλείσει τον όμιλο SIEMENS από μελλοντικές συνεργασίες με κρατικές υπηρεσίες.
Όμως, η έκπληξη έρχεται από την άλλη πλευρά ( όσο μπορεί να είναι έκπληξη κάτι που έχει γραφτεί παλαιότερα στον ελληνικό τύπο και ο κόσμος το έχει "τούμπανο και κάποιοι ...κρυφό καμάρι").

Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα και άλλα στοιχεία για χρηματισμό στην Ελλάδα έρχονται στο φως τώρα και για την Ανατολική Γερμανία (ΛΔΓ).
Η SIEMENS δεν ήταν η μόνη εταιρεία που χρημάτιζε. «Η Ανατολική Γερμανία επεδείκνυε ανάλογο ζήλο, μεταξύ άλλων για ν' αποτρέψει την ανάληψη έργων από τη SIEMENS, και μάλιστα με τις ίδιες μεθόδους "των καπιταλιστών"», γράφει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη έγγραφα του ανατολικογερμανικού υπ. Ασφαλείας (ΣΤΑΖΙ). «Και ένας από τους τότε σημαίνοντες παράγοντες στην ελληνική πλευρά υπήρξε εύπορος και με επιρροή επιχειρηματίας εξ Αθηνών».

Η «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι, σύμφωνα με σημειώσεις πράκτορα της ΣΤΑΖΙ,η ανατολικογερμανική εταιρεία ηλεκτρονικών ΑΗΒ προσπάθησε να εκτοπίσει τη SIEMENS από ανάληψη έργου στον ΟΤΕ.
Ως μεσάζων ενήργησε τότε Έλληνας επιχειρηματίας, ο ίδιος που μεσολάβησε και το 1986-87 αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα έγραφα της ΣΤΑΖΙ,ήταν ..."μέσα στα πράγματα".

Στα ανατολικογερμανικά έγγραφα γίνεται λόγος για φακέλους γεμάτους μετρητά και για μεταφορές χρηματικών ποσών σε ελβετικούς λογαριασμούς, ενώ ως αποδέκτης χρημάτων δωροδοκίας κατονομάζεται μεταξύ άλλων Γενικός Διευθυντής του ΟΤΕ.

Όπως αναφέρει μάλιστα η γερμανική εφημερίδα δεν επιτεύχθηκαν όλα αμέσως. Ο ...μεσάζων Έλληνας επιχειρηματίας εξέφρασε γραπτώς παράπονα στους Ανατολικογερμανούς εταίρους του, όντας ο ίδιος στο Αν. Βερολίνο, σημειώνοντας σε χαρτί αλληλογραφίας του ξενοδοχείου Palace Hotel, πως ...."εταιρεία του Γενικού Διευθυντή του ΟΤΕ έπρεπε να παραδώσει στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ) χυμούς από πορτοκάλια και γκρεϊπφρούτ αντί 500.000 δολαρίων, αλλά το πρώτο φορτίο απορρίφθηκε, γι' αυτό επιθυμούμε να ληφθεί υπ' όψιν η δεύτερη προσφορά».

Μετά την κατάρρευση της ΛΔΓ, η Εισαγγελία Βερολίνου διεξήγαγε έρευνες για τον Αθηναίο επιχειρηματία, λόγω υποψιών για εκ μέρους του κατάχρηση δημοσίου χρήματος, που δικαιωματικά θα έπρεπε μετά την επανένωση να περιέλθει στην κυριότητα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε παράξενα λόγω ....έλλειψης στοιχείων,αναφέρει το δημοσίευμα.

Έλληνας επιχειρηματίας εξ Αθηνών με ........ γράμματα! Ποιος να`ναι άραγε; Αμ ο άλλος; Γενικός Διευθυντής του ΟΤΕ το 1986-87 , εμπλεκόμενος και με εταιρεία ....χυμών και φρούτων για καμουφλάζ ! Ποιος να`ναι άραγε.......;

YΓ. Οι παλιοί σίγουρα γνωρίζουν και ...δεν ξεχνούν! Οι νέοι είμαι σίγουρος ότι είτε με τον ένα τρόπο, είτε με τον άλλον,....θα μάθουν !

35 σχόλια:

  1. Αντε να πληροφορήσω εγώ τους νέους. Το πρώτο όνομα είναι Κόκκαλης και το δεύτερο Τόμπρας.
    Αρχικά είχε ξεκινήσει στην ΣΤΑΖΙ με το όνομα Rocco το 1963 σε ηλικία 23 χρονών.
    Κατόπιν πήρε το όναμα Kaskade και αργότερα το όνομα KroKus .
    Όσο για το περιβόητο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Τόμπρα , αυτός εκτός των άλλων ήταν γνωστός και για την υπόθεση των υποκλοπών μέσω του ΟΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια με τις μίζες της SIEMENS. Τουλάχιστον μια 25ετία.
    To παράξενο είναι ότι κάποιοι την αντιλαμβάνονται τώρα ή κάποιοι άλλοι δεν την αντιλαμβάνονται καν, τυφλωμένοι από κομματικό οπαδισμό.
    Το δεύτερο είναι το πλέον επικίνδυνο για την κοινωνία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι που βλέπω το άρθρο της Sueddeutsche να αναπράγεται και στα ελληνικά ΜΜΕ. Βρίσκομαι στη Γερμανία, έτυχε να το διαβάσω προχθές και ομολογουμένως μου κίνησε το ενδιαφέρον.
    Όπως όμως έχω δει να επισημένεται και από άλλους σε παλαιότερα άθρα στο politis-gr παρατήρησα την επιλεκτική αναπαραγωγή του.
    Πιο συγκεκριμένα την 'παράληψη' τριών ενδιαφέροντων σημείων:

    1) Η εξιστόρηση του άρθρου της Sueddeutsche δεν ξεκινάει το 1986 αλλά ήδη από το 1976, όταν η Ανατολικογερμανική AHB προσπαθεί να πάρει τις προμήθειες στον ΟΤΕ με τη βοήθεια του πράκτορά της. Ο πράκτορας σε αναφορά του στην υπηρεσία μιλάει για άνθρωπό της Siemens τότε (1976) στον ΟΤΕ που θα κάνει μία πιθανή συμφωνία δύσκολη. Όταν στέλνει δε, την αναλυτική λίστα με τα άτομα που χρειάστηκε να 'επηρεαστούν' κάνει λόγο για στελέχη του ΟΤΕ και των υπουργείων εμπορίου και συντονισμού. (σσ: αλήθεια γνωρίζει κάποιος ποιοί ήταν τότε οι εκάστοτε υπουργοί;).
    2) Γίνεται στο άρθρο μία πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά ενός μη κατονομαζόμενου υπουργού της τωρινής κυβέρνησης ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα έχει πεί σε κλειστό του κύκλο ότι δεν θέλει πλέον να συνδιαλέγεται με την Siemens, όχι επειδή λαδώνει αλλά επειδή τα στελέχη της ήταν αρκετά χαζά και την πιάσανε να λαδώνει...
    3) Η SZ αναφερόμενη στον εύπορο και με επιρροή επιχειρηματία, του καταλογίζει πως και σήμερα να είναι υπεύθυνος για πολλές ροές χρημάτων!

    Η εφημερίδα γράφει "η διαφθορά δεν διαχωρίζεται βάση ιδεολογιών".
    Ίσως όταν κατανοηθεί αυτό το τελευταίο ένθεν κακήθεν, να σταματήσουν να πουλάνε οι διευθυντές του δημοσίου χυμούς πορτοκαλιών στην πλάτη μας. Και να πλουτίζουν επειδή οι πράσινοι ή οι μπλε 'ιδεολόγοι' οπαδοί τους είναι έτοιμοι να τους βγάλουν λάδι. Ας κυνηγήσουν και οι μεν και οι δε του δικούς τους μακρυχέριδες, ότι διαφορετικό απλώς θα διαιωνίσει την παγιωμένη ελληνική πραγματικότητα. Και φοβούμαι ότι εκει οδεύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μεγαλύτερο πάντως σκάνδαλο σήμερα στην Ελλάδα είναι η διαχείριση και το κουκούλωμα των σκανδάλων από την κυβέρνηση Καραμανλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @El Greco
    Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία παράγραφό σου. Αλλά σε παρακαλώ, Άλλη φορά όταν πιάνεις κάποιον να κλέβει οπώρας να μην το δηλώνεις έτσι απότομα και ξερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο El Greco, εύστοχα και προφανώς τεκμηριωμένα, επιβεβαιώνει αυτό που έγραψα σε ένα σχόλιό μου.
    Ότι πολλοί σχολιαστές εδώ μέσα σιχαίνονται την διαφθορά και την ρεμούλα, αλλά μόνον αυτήν που έχει πράσινο χρώμα.
    Αρκετοί δε από την άλλη, αυτήν που εχει μπλε χρώμα.
    Εθελοτυφλούν όλοι μπροστά στην οπαδική τους προτίμηση.
    Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν:
    -Η εφημερίδα γράφει "η διαφθορά δεν διαχωρίζεται βάση ιδεολογιών".(από το σχόλιοEl Greco)
    -Τα λαδώματα ασχέτως ποιος τα δίνει και ποιος τα παίρνει, βγαίνουν από την τσέπη μας.
    -Η αρρωστημένη αυτή πολιτική νοοτροπία, και από τους πολιτικούς και από τους οπαδούς, μας έχει οδηγήσει μέχρι εδώ.
    -Η πραγματικότητα στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αυτή που φαίνεται.

    Αγαπητέ El Greco, συνεισφέρεις με τον τρόπο σου, όχι μόνον στην σφαιρική πληροφόρηση, αλλά και στην κατάδειξη της πολιτικής και οπαδικής παθογένειας κάποιων αναγνωστών να κρύβουν με το δάχτυλό τους την αλήθεια.

    Αγαπητοί σχολιαστές, το να εθελοτυφλείται υποστηρίζοντας το κόμμα σας κακό κάνει σε εσάς.
    Το να ξεμπροστιάζεται τα κόμματα όταν πρέπει, κάνει καλό σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι το www.antinews.gr έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα και έαν κάνετε τον κόπο να πληκτρολογήσετε στην "αναζήτηση" τα ονόματα που δεν αναφέρει ο πολίτης αλλά υποννοεί, θα βρείτε πληθώρα στοιχείων.
    Αμ' έπος αμ' έργον.
    Θέλει και λίγο κόπο η σωστή ενημέρωση.
    Όχι όλα έτοιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ EL GRECO
    Φίλε μάλλον δεν γνωρίζεις καλά Γερμανικά :)) ή τα γράφεις όπως θέλεις εσύ.

    Η εφημερίδα όταν γράφει "η διαφθορά δεν διαχωρίζεται βάση ιδεολογιών", δεν εννοεί αυτό που εσύ μας προβάλεις, αλλά αναφέρεται στην Ιδεολογική διαφορά μεταξύ της Ανατολικής Γερμανίας και της Δυτικής.

    Σαφώς και δεν αναφέρεται στην ιδεολογική διαφορά μεταξύ ελληνικών κομμάτων.

    Αυτά που γράφει η SZ δεν είναι καινούργια. Έχουν γραφτεί και στον ελληνικό τύπο κατ` επανάληψη παλαιότερα. Έχει γραφτεί και στον Γερμανικό Capital.( Άλλωστε για αυτό ο αρθρογράφος αναρωτιέται κατά πόσο αυτό αποτελεί έκπληξη).
    Μάλιστα το Capital ήταν και πιο αναλυτικό και έγραφε:"Οι έρευνες για την υπόθεση των ‘μαύρων ταμείων’ της Ζίμενς οδηγούν και στο Σωκράτη Κόκκαλη" ο οποίος, όπως λέει είναι "παλιός γνώριμος" στη Γερμανία: "έγινε πλούσιος με αμφιλεγόμενες δουλειές με τη DDR".
    Σημειώνεται σχετικά ότι ο τέταρτος στην κλίμακα των πλουσιότερων Ελλήνων, με περιουσία που υπολογίζεται στα δύο δις δολ. και ένα "πολυκύμαντο παρελθόν", ελέγχει πολλούς παράγοντες της οικονομίας και της πολιτικής, που "χορεύουν, όπως αυτός σφυρίζει".

    Για παράδειγμα στον ΟΤΕ. Ο συντάκτης του άρθρου Γιόαχιμ Μίλερ-Σοάρες σημειώνε ότι "86 εκατομμύρια μάρκα δόθηκαν στους υπεύθυνους του ΟΤΕ από τα μισά της δεκαετίες του 90. Επιπρόσθετα, άλλα δόθηκαν άλλα 18 εκατομμύρια μάρκα σε Έλληνες πολιτικούς. Ως αντιστάθμισμα η Siemens πήρε το 1997 το έργο της ψηφιοποίησης του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου. Για την ακρίβεια: το μισό του έργου, διότι το άλλο μισό της επικερδούς σύμβασης τo ‘τσέπωσε’ ο Κόκκαλης με την εταιρία Intracom", έγράφε το περιοδικό.
    Μάλιστα έθετε το ερώτημα αν η Siemens πλήρωσε μίζες στον ΟΤΕ γιατί να μην πλήρωσε και η Ιntracom;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να συμπληρώσω και εγώ ότι αυτά που αναφέρει η εφημερίδα και ο προηγούμενος σχολιαστής (Fran) δείχνουν τα έγγραφα του Υπουργείου για την Κρατική Ασφάλεια κυρίως από το υπεύθυνο για αντικατασκοπεία τμήμα XVIII.

    Η έκθεση της 31. Ιανουαρίου 1986 αναφέρει τον αποθανόντα στο μεταξύ διευθυντή του ΟΤΕ Τόμπρα ως αποδέκτη.
    Πρόκειται για έναν προσωπικό φίλο και αποδέκτη χρημάτων από μίζες του «Kaskade». Με τον κωδικό „Kaskade“ χρησιμοποιούσε η STASI τον Κόκκαλη το διάστημα 1984 με 1986, μετά του έδωσε τον κωδικό «Krokus». Αρχικά είχε ξεκινήσει ως «Rocco» στη Stasi σε ηλικία 23ών χρονών τον Ιανουάριο του 1963.
    Ο Σωκράτης Κόκκαλης φαίνεται να καλλιέργησε και μία «ιδιαίτερη σχέση» με τη Ζίμενς. Το όνομά του αναφέρεται στο σκάνδαλο των ‘μαύρων ταμείων’ της Ζίμενς «με το μυστηριώδες όνομα ‘Μister K’, όπως έλεγαν τον Κόκκαλη στο εσωτερικό της Ζίμενς», σύμφωνα με την ανάκριση του βασικού κατηγορουμένου για την υπόθεση, πρώην εμπορικού διευθυντή του τμήματος COM της Ζίμενς Μίχαελ Κουτσενρόιτερ στην εισαγγελία του Μονάχου.

    O Κουτσενρόιτερ αναφέρεται εκτενώς στις διασυνδέσεις του Κόκκαλη με τον Φόλκερ Γιουνγκ που ήταν μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Ζίμενς και υπεύθυνος για την Ελλάδα.

    «Aσκούσε πολύ μεγάλη πίεση με πολλά τηλεφωνήματα να προχωρήσει επιτέλους το θέμα της πώλησης στην Intracom του εργοστασίου Siemens Tele στη Θεσσαλονίκη», η οποία για άλλους λόγους τελικά δεν ευοδώθηκε. «Ο Γιούνγκ έγινε μετά τη συνταξιοδότησή του από τη Ζίμενς μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Intacom, η οποία Ιntracom πουλήθηκε το 2006 έναντι 200 εκ. ευρώ στη Ρωσική AFK-Systema, στο εποπτικό συμβούλιο της οποίας ήταν επίσης ο Γιούνγκ».

    Ο Κουτσενρόιτερ κάνει λόγο για «παράκληση» του διευθυντή της Ζίμενς Ελλάδας Χριστοφοράκου να αναλάβει το κόστος μετάβασης του Γιουνγκ με ελικόπτερο από την Αθήνα σε ένα νησί που έχει σπίτι, πράγμα που αρνήθηκε ο ίδιος.

    Σημειώνει δε ότι του επισημαίνονταν συνεχώς στη Ζίμενς ότι πρέπει να προσέχει, διότι ο δρ. Γιούνγκ έχει στενές σχέσεις με έναν «Mister K.»(Κόκκαλης), το όνομα του οποίου δεν τολμούσαν στη Ζίμενς να εκστομίσουν ολόκληρο.

    Αυτό το τελευταίο ας το προσέξουμε λίγο παραπάνω. Δηλαδή την διαφορά του δρ. Γιούνγκ (και του Κόκκαλη φυσικά) με τον Χριστοφοράκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένα άρθρο του Τέλογλου στην Kαθημερινή το 2008 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_07/09/2008_283865 αναφέρει ότι:"Από τα πορτοκάλια και την Ιντρακόμ, στα «μαύρα ταμεία».
    Η πρακτική της μίζας του 2% της δεκαετίας του ’80 είναι απίθανο να μη συνεχίστηκε, εκτιμούν δικαστές.

    Tο «Palast hotel» στο κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου, ήταν από τα ξενοδοχεία που προτιμούσαν οι όποιοι ξένοι ταξιδιώτες.
    Εκείνο που λίγοι από αυτούς γνώριζαν είναι πως ό,τι σημείωμα άφηναν στη ρεσεψιόν κατέληγε στο αρχείο της μυστικής αστυνομίας ΣΤΑΖΙ.

    Ενα τέτοιο ενυπόγραφο σημείωμα άφηνε στις 22 Απριλίου 1985 ο ταξιδιώτης από την Ελλάδα Σ. Κόκκαλης. «Τέλος Φεβρουαρίου» έγραφε, «ανατέθηκε στον υποδιοικητή του ΟΤΕ Τόμπρα ένα συμβόλαιο ύψους 500.000 δολαρίων για την προμήθεια χυμών πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ μέσω της εταιρείας ΛΙΜΠΕΡΤΑ. Το πρώτο δείγμα «απορρίφθηκε» από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το δεύτερο δείγμα εξετάζεται ακόμα.
    Εξαιτίας της ειδικής κατάστασης - «δουλειές» με τον ΟΤΕ είναι επιθυμητό να μην απορριφθεί και το δεύτερο δείγμα...».

    Μία έκθεσή του πράκτορα της ΣΤΑΖΙ μερικούς μήνες αργότερα, εκτιμούσε ότι ο κ. Κόκκαλης «λαδώνει» τον κ. Τόμπρα (σ.σ.: κάτι που ο κ. Κόκκαλης αρνήθηκε διά των δικηγόρων του στην προανάκριση του 2001-2002) που εκτός των άλλων ήταν ο αξιωματικός - σύνδεσμος του κ. Κόκκαλη με την. .....(σ.σ.: κείμενο μαυρισμένο στο αντίγραφο που παρέδωσε στον συντάκτη η υπηρεσία αρχείων της πρώην ΣΤΑΖΙ - αναφέρεται κάποια ελληνική υπηρεσία).
    ( συνέχεια στο επόμενο σχόλιο λόγω όγκου του σχολίου που δεν θα το περάσει η μηχανή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ( συνέχεια του προηγούμενου)

    Ως δεύτερο πρόσωπο -σύνδεσμος με τη συγκεκριμένη υπηρεσία αναφέρεται ο «διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε Ελληνα πρωθυπουργού(Ανδρέα Παπανδρέου)».

    Στις 26.11.1985 η ανατολικογερμανική υπηρεσία αναφέρει ότι ο συνομιλητής διαθέτει πληροφορίες από «το περιβάλλον των κ. Παπανδρέου και του Μητσοτάκη...».

    Σε αυτή τη βάση ο υφυπουργός της Λ.Δ. της Γερμανίας Γκέρχαρντ Μπάιλ αποφασίζει τη χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ με το 2% του ύψους των προμηθειών ανάμεσα στην εταιρεία RFT και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ...

    Οταν το 1989 καταρρέει η Ανατολική Γερμανία οι Αμερικανοί σκηνοθετούν μία διαδήλωση στα γραφεία της ΣΤΑΖΙ και λεηλατούν με πράκτορές τους τα αρχεία, που αφορούσαν τη δράση της υπηρεσίας σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    Αφού «αξιολογείται» στις ΗΠΑ, το αρχείο - με κωδική ονομασία «Τριανταφυλλόξυλο» (Rosenholz) - γίνεται η βάση των διώξεων που ασκεί μετά την προανάκριση η εισαγγελία Αθηνών το 2001 για μια σειρά πράξεων (κατασκοπεία, δωροδοκία κ.ά.) αλλά που μετά την τακτική ανάκριση, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

    Μιλάμε άλλωστε για πράξεις, που αν έγιναν, έχουν παραγραφεί. Εκείνο που δέν έχει παραγραφεί, είναι ό,τι συνδέεται με τις συμβάσεις του ΟΤΕ τη δεκαετία του '90».

    Ο κ. Κόκκαλης διαπραγματεύτηκε τόσο την προγραμματική συμφωνία της εταιρείας του με τον ΟΤΕ όσο και εκείνη της Siemens επειδή οι Γερμανοί ήταν 10% φθηνότεροι στις τιμές, θυμάται ένα παλαιότερο στέλεχος του Οργανισμού.

    Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και τη Siemens ήταν αρχικά πολεμικές. Το 1974 η Ανατολική Γερμανία προσφέρει στον ΟΤΕ ένα συμβόλαιο 25 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αγοραστούν δικά της προϊόντα από τον οργανισμό.

    Η κίνηση αυτή είχε αποτέλεσμα να στείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή ο πανίσχυρος Βαυαρός πολιτικός Φραντς Γιόζεφ Στράους για λογαριασμό της Siemens.
    Οταν αυτή η πρωτοβουλία δεν τελεσφόρησε οι εταιρείες Siemens, Philips, ITT απέστειλαν κοινή επιστολή στην κυβέρνηση απειλώντας ότι θα κλείσουν τα εργοστάσιά τους αν ο ΟΤΕ υπέγραφε με τους Ανατολικογερμανούς.

    Ο ΟΤΕ όμως υπέγραψε και η Philips με την ITT έκλεισαν τα εργοστάσιά τους λίγο αργότερα. Στις 3 Απριλίου του 1985, η ΣΤΑΖΙ μιλούσε για «μίσος του Κόκκαλη για τη Siemens», βεβαιώνοντας ότι αποκλείεται επιχειρηματική του συνεργασία με την άλλη πλευρά...

    Εννέα χρόνια αργότερα, ΙΝΤΡΑΚΟΜ και Siemens διεκδικούσαν έναν ψηφιακό δακτύλιο της Αθήνας.

    Ενας πρώην εργαζόμενος του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens θυμάται ότι ο τότε διευθυντής κ. «Κ....», «ήρθε το πρωί της ημέρας που επρόκειτο να υποβληθούν οι προσφορές και ζήτησε από την ομάδα που επεξεργαζόταν την προσφορά να προχωρήσει σε μία αύξηση 0,5% στις τιμές».

    Χάρη σε αυτή τη μικρή αύξηση η ΙΝΤΡΑΚΟΜ κέρδισε τη δουλειά την οποία ανέθεσε στη συνέχεια «υπεργολαβία» στη Siemens.

    Συγνώμη για το μακροσκελές αλλά έκρινα ότι έπρεπε να αναπαράγω το άρθρο του Τέλλογλου ατόφιο σε ότι αφορά την υπόθεση που συζητάμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπα ρε φίλε 12.02-03.
    Πως τα περνάς έτσι μέσα στο καταράκτη του κειμένου.
    Απομόνοσε κάποια πράγματα ουσίας.

    Όπως ότι "Ως δεύτερο πρόσωπο -σύνδεσμος με τη συγκεκριμένη υπηρεσία αναφέρεται ο «διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε Ελληνα πρωθυπουργού(Ανδρέα Παπανδρέου).

    Όπως ότι "Στις 26.11.1985 η ανατολικογερμανική υπηρεσία αναφέρει ότι ο συνομιλητής διαθέτει πληροφορίες από «το περιβάλλον των κ. Παπανδρέου και του Μητσοτάκη...».

    Όπως ότι" Σε αυτή τη βάση ο υφυπουργός της Λ.Δ. της Γερμανίας Γκέρχαρντ Μπάιλ αποφασίζει τη χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ με το 2% του ύψους των προμηθειών ανάμεσα στην εταιρεία RFT και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ...

    Νομίζω???? Όπως αναφέρει και ο τίτλος του άρθρου ...." Κρατάει χρόνια αυτή η ..κολόνια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "14 Αύγουστος 2009 12:17 μμ"
    na fantasto kai ego, oti ton teloglou pou ta eipe kai tin kathimerini, tous taraxan oi proanaferthentes stis miniseis..

    eidika o dieythintis tou politikou grafeiou tou pasok tote tha prepei na ton exose vathia stin filaki..ektos an fovountai kati..

    gia to perivallon papandreou kai mitsotaki, fisika tha egine meta ereyna apo ta kommata kai tin vouli ..fantazomai..
    ektos an to perivallon einai ta kinita tis panafon pou ekane doro sta "ligouria" tis voulis kai tous paratrexamenous tous tote, o sokrates, gia na "milane" pio aneta(kai na tous akoune mallon kai pio aneta mesa apo tin panafon)

    simpliromatika, me tous aravones me siemens kai doloma ta simvolaia me aravia gia kapoioa oplika(kai kapoioes fimes oti epaize anekathen se diplo tamplo), o en logo epixirimatias fainete oti exei asilia...
    kaiotan eide oti den mporouse i intracom na mazevei allo xrima logo allagis kivernis,tin paredose mazi me tis perissoteres etairies tou se alles amerikanikes, pou isos tou ipodixtikan(anamesa sta simvolaia pou eixe px me saoudiki aravia einai gia ta ekei patriot, opote den tha afinane na paei se opoiondipote i intracom)..

    gia tin xrimatodotisi tou 2% sto pasok, fantazomai oti kalesane tote tous logistes- pali -kai tous rotisane an eidan tipota...

    tamies iparxoun pantou kai se ola ta kommata..an paei enas filaki, isos i omerta spasei kai arxizoun na milane polloi gia pollous..einai i moni elpida na katharisei o topos..allos tha ginei mia elegxomeni ekrixi kai ftou apo tin arxi..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε μία επιστολή του προς τον Γερμανό δικηγόρο του κ. Κόκκαλη στις 23 Μαΐου του 1997 ο εισαγγελέας του Βερολίνου κ. Μπούντε αφού έβαζε στο αρχείο την υπόθεση του κ. Κόκκαλη σχετικά με την (άδικη) κατηγορία ότι τα κεφάλαιά του δημιουργήθηκαν από υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας σημείωνε. «Σε ποιο βαθμό ο κατηγορούμενος Κόκκαλης στήριξε την επιτυχία του σε «λαδώματα» στο ελληνικό κυβερνητικό κόμμα ΠΑΣΟΚ και τους αντιπροσώπους του -σε καταθέσεις μαρτύρων γίνεται αρκετές φορές λόγος για το 2%- δεν έγινε αντικείμενο των ερευνών λόγω μη αρμοδιότητας...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Κόκκαλης και η Siemens είναι τα βολικά δέντρα που βοηθάνε να κρύβεται το δάσος της διαφθοράς στην Ελλάδα. Και είναι βολικά δέντρα γιατί το δάσος περιλαμβάνει πολλούς πλουτίσαντες βουλευτές και κρατικούς λειτουργούς (όχι μόνο από τη Siemens φυσικά).
    Και αυτή η κολόνια κρατάει περισσότερα χρόνια από ότι θέλουν μερικοί να πιστεύουν και κρατάει μέχρι σήμερα. Μας τα γράφουν οι Γερμανοί αλλά εμείς προτιμούμε να τα 'λογοκρίνουμε'. Θα τη φοράμε λοιπόν όλοι την κολόνια μέχρι να πάψουμε να υποκρινόμαστε και να αποφασίσουμε να την βγάλουμε όχι μόνο από τον δίπλανό μας αλλά και από πάνω μας.

    @Franz η διαφθορά δε διαχωρίζεται βάση ιδεολογιών μεταξύ σοσιαλιστών και καπιταλιστών όπως επακριβώς λέει η Süddeutsche. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτό ισχύει παντού, ακόμα και στην μικρή βαλκανική μας χώρα λέω εγώ. Νομίζω ότι ήταν σαφές ότι το τέλος του κειμένου μου ήταν γνώμη εφορμούμενη από το άρθρο της Süddeutsche. Όχι μετάφρασή του. Λυπάμαι που δεν το κατάλαβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @El Greco
    Νομίζω ότι ψάχνεις γωνία στο δίευρο. Χαλάς μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα εδώ στο blog που αντικατροπτίζει την πολιτική του κυβερνώντος κόματος προς τις εκλογές. Ένα δεν έχουν καταλάβει κάποιοι. Ότι βρισκόμαστε στο διαδύκτιο και όχι σε στάνη με αποτέλεσμα να έχουμε πούπλευρη ενημέρωση και να μπορούμε με το πάτημα ενός κουμπιού να επαληθεύουμε τα γραφόμενα σε οποιοδήποτε site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρε παιδες αυτο με το μαναβικο(τους χυμους) του Τομπρα δεν τοξερα.Μπραβο ο Κοριος και μαναβης!Πολυ γελασα!Να'στε καλα,Α! ρε Ψωροκωστενα με τα ωραια σου!

    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όπως όλα αυτά που αναφέρονται σε ΕΠΙΣΗΜΑ έγγραφα και που έχουν τονίσει αρκετοί σχολιαστές και εδώ και στο antinews.

    Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπεις ότι κάποιους δεν τους ενδιαφέρει ΠΟΙΑ είναι η πολύχρονη σχέση του κ. Κόκκαλη με το ΠΑΣΟΚ και τον ΟΤΕ ( βάση ΕΠΙΣΗΜΩΝ εγγράφων), λες και αυτά τα χρήματα δεν προήλθαν από τις τσέπες τους.

    Και μετά να μιλάνε για ...πρόβατα και στάνες! Είναι πραγματικά θλιβερό!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Από άρθρο Του δημοσιογράφου Βασιλη Νεδου("Κ"/13-07-08)

    Είναι Ιούλιος του 1989. Οπως συνηθιζόταν πολλές φορές εκείνη την εποχή, ο Θεοφάνης Τόμπρας, πανίσχυρος γενικός διευθυντής του ΟΤΕ μπήκε στο γραφείο του, πέταξε πάνω ένα τσαντάκι που συνήθως κουβαλούσε και δίπλα σε αυτό ακούμπησε μαλακά το όπλο του.
    Με το περίστροφο στη μέση, στο σακάκι ή στο τραπέζι μπροστά του, ο Τόμπρας είχε συγκαλέσει πολλές φορές το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

    Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ΟΤΕ ανέθετε απευθείας στις εταιρείες Siemens - Intracom 470.000 ψηφιακές παροχές αξίας 32,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.
    Εκείνη την ημέρα ουσιαστικά ξεκινούσε ένας αργόσυρτος, σφιχτός εναγκαλισμός της Siemens με τον ΟΤΕ.

    Βέβαια οι πρώτες αναθέσεις είχαν γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, το 1988, αλλά οι συμφωνίες του 1989 «έδεσαν» για πάντα τη μοίρα του ΟΤΕ με τη Siemens και την Intracom.

    Στο πέρασμα των χρόνων για χάρη των στενών σχέσεων με τον γερμανικό κολοσσό υπουργοί θυσιάστηκαν, οι ηθικές άμυνες εξέπεσαν και –όπως αναδεικνύεται τους τελευταίους μήνες– ο εναγκαλισμός υπήρξε μοιραίος για την όποια αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Διαβάστε και το παρακάτω και περιηγηθείται στην ταμπέλα του antinews, Διαπλεκόμενοι.
    Τα λέει όλα για ΟΛΟΥΣ.
    Και μετά να δείτε θλίψη που θα σας πιάσει.
    http://www.antinews.gr/?p=927

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η Ζήμενς, ο Μητσοτάκης, ο Φλωράκης και .....«ο γιος του Πέτρου».
    Ένα πολύ καλό παλαιότερο post στο Antinews μπορείτε να δείτε εδώ
    ( http://www.antinews.gr/?p=1979 )
    Φυσικά δεν το κάνω για trollαρισμα ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό , απλά για να αποφύγω την μεγάλη αντιγραφή του post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ πολίτη, εάν υπερβαίνω τα όρια της φιλοξενίας σου, παρακαλώ ανακάλεσέ με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παρακαλω ,αν θελει καποιος/οια ,η αν γνωριζει :ποιοι/ποιος εκδιδει-γραφει-πληροφορει το www.antinews.gr;
    Ισως δεν εψαξα καλα ,αλλα δεν βρηκα καπου τον εκδοτη;δημοσιογραφο;blogger;
    Επειδη επικαλειστε την εγκυροτητα του ,θα'θελα να ξερω!
    Ευχαριστω εκ των πρωτερων!
    Αφροδιτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητέ "νοών ..νοείτω"

    Θα σε κατηγορήσω για trolling :)
    To antinews έχει τόσα πολλά ( και καλά) άρθρα για τον κ. Κόκκαλη και την σχέση του με τον ΟΤΕ, και εσύ παραπέμπεις στο ...C4I ????????

    Τόσα άρθρα που αφορούν την σχέση Κόκκαλη-ΟΤΕ δεν τα διάβασες;

    Δεν ξέρω εάν έχεις καταλάβει ότι στο σημερινό θέμα δεν ασχολούμαι με το C4I, αλλά ...με κάτι άλλο.

    Την παραπομπή σου θα μπορούσες κάλλιστα να την θέσεις σε προηγούμενα άρθρα μου που έχουν σχέση με το C4I.

    Εκτός και εάν ήσουν διακοπές , οπότε ... συγχωρήστε!

    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλό είναι να μη νομίζουν κάποιοι ότι το πρακτοριλίκη στη χώρα βρίσκεται σήμερα μόνο στα πολύ υψηλά προσώπατα, του στυλ κοκκαλης, βαρδινογιάννης, μητσοτάκης, φαμίλια παπάντριου, ηγεσία ΚΚΕ επί ανύπαρκτου, κλπ, κλπ...
    Οσο εξαπλώνεται η διαφθορά στη δημόσια σφαίρα, τόσο πολλαπλασιάζονται εθελόδουλοι και νεογενίτσαροι. Φερειπείν σχεδόν το σύνολο των διανοουμένων λειτουργεί στις μέρες σαν τζουκμπόξ. Ρίχνεις αργύριο και επιλέγεις το σκοπό που θα παίξουν. Συνήθως ο σκοπός είναι προμελετημένος από τις αγγλοαμερικάνικες υπηρεσίες και τα προπαγανδιστικά θινκ τάνκς. Πρόκειται δηλαδή για περιεχόμενο που έχει δημοσιευτεί σε πανεπιστημιακά μέσα, επιθεωρήσεις θεωρίας και έρευνας. Επικεντρώνεται όπως το διαφημιστικό μήνυμα στις πασίγνωστες λεξούλες με το ισοπεδωτικό νόημα. Εθνικισμός, Ρατσισμός, ισότητα, πλουραλισμός, αντιαμερικανισμός(μέχρι πρότινος), παγκοσμιοποίηση κ.α., που προστέθηκαν στις κραγμένες ψυχροπολεμικές μπαλάφρες περί "Δημοκρατίας", πολιτισμένου κόσμου, κ.ο.κ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητέ πολίτη,
    Έχεις δίκιο για την πρώτη παραπομπή, για αυτό και προσέθεσα την ταμπέλα Διαπλοκή σε επόμενο σχόλιο.

    Τα έχω διαβάσει όλα και γνωρίζω την μπόχα της σχέσης Κόκκαλη-ΟΤΕ με και επί ΠΑΣΟΚ.
    Απλά επειδή είναι θέμα που έχει πολλές διασυνδέσεις θεώρησα σκόπιμο να δείξω και την άλλη πλευρά.

    Αλήθεια είναι ότι δεν σχολιάζω συχνά, παρ' όλο που διαβάζω σχεδόν όλες σου τις αναρτήσεις.
    Διακοπές ακόμα όχι δυστυχώς.

    Την συγγνώμη μου για τον εκτροχιασμό της ανάρτησης.
    Με εκτίμηση
    ο νοών...νοείτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και που να σου έλεγα με ποιον παρουσιάστηκα μαζί στο Ναυτικό, μετέπειτα υψηλότατο στέλεχος του Κόκκαλη, και ποιος τον επισκέφθηκε στο πρώτο επισκεπτήριο. (κάτι για θυρωρούς εάν έχεις ακούσει).
    Εν έτει 1983.
    Άστα λοιπόν, απλά το γράφω διότι κάποιοι σχολιαστές εδώ μέσα την διαφορετικότητα που λέγεται αγανάκτηση απέναντι σε όλους τους πολιτικά νάνους, την μεταφράζουν σε υπεράσπιση του "πράσινου ήλιου", τρομάρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Νομίζω κύριοι ότι το λάθος έγινε όταν το 2008 η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα ερευνηθούν τα οικονομικά της Siemens από το 1997 μέχρι σήμερα.
    Από τότε δηλαδή που υπεγράφησαν οι τελευταίες προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ του ΟΤΕ και των εταιρειών Siemens και Intracom.

    Ωστόσο, όπως είπε τότε ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ένας εκ των υπουργών που είδαν από κοντά τη γέννηση του φαινομένου ( για όσους δεν γνωρίζουν αντέδρασε έντονα επί συγκυβέρνησης για την σύμβαση της SIEMENS με τα ψηφιακά), «εφόσον θέλουμε πράγματι κάθαρση του πολιτικού βίου πρέπει να ξεκινήσουμε την έρευνα από το 1990( από το 1986 για μένα -επι Τόμπρα- ή ακόμα και πιο παλιά). Αν γίνει έρευνα μόνο από το 1997 τότε κουκουλώνεται όλη η προϊστορία του 1990. Αν δεν γίνει κάθαρση ούτε τώρα, δεν θα γίνει ποτέ».
    Και νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα δεν την επιχείρησε αυτή την κάθαρση.

    Η ΝΔ γιατί φοβήθηκε ότι θα την κατηγορήσουν για ρεβανσισμό και πολιτικές εκδικήσεις και το ΠΑΣΟΚ γιατί κοίταξε το μικροκομματικό του συμφέρον και όχι την καθαρότητα στον πολιτικό βίο.

    Τα άλλα κόμματα .....ήταν κάπου μεταξύ παραλίας και ορειβατικού περιπάτου!

    ΥΓ.Πολλούς χαιρετισμούς προς όλους από την Κεφαλλονιά. Φανταστικό νησί! Δυστυχώς οι μέρες περνάνε γρήγορα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγαπητή Αφροδίτη.
    Θα ήθελα να σε πληροφορήσω σχετικά με αυτό που ρωτάς, αλλά από την στιγμή που ο ιδιοκτήτης και αρθρογράφος του Antinews δεν το αναφέρει ο ίδιος , όπως καταλαβαίνεις θα ήταν αντιδεοντολογικό.
    Πιθανών να έχει τους λόγους του. Δεν ξέρω !
    Λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπορώ να σε εξυπηρετήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @extra,
    Αγαπητέ να περνάς καλά.
    Μιας που είσαι Κεφαλλονιά, πέρνα από τα Φαρακλάτα.
    Υπάρχει ένα Παραδοσιακό-Διατηρητέο Κεφαλλονίτικο σπίτι του 1895, αναπαλαιωμένο, πιστό στην παράδοση, και λέγεται Γεώργιος Μολφέτας, οικογένεια τοπική 114 ετών.
    Εκεί όχι μόνο θα φας σε ένα πανέμορφο εστιατόριο, αλλά θα συναντήσεις και την ιδιοκτήτρια, την Κα Κατερίνα, έναν υπέροχο άνθρωπο με μεράκι, βγαλμένο από παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ extra
    Φίλε extra μου δίνεις ιδέες για το αυριανό ή μεθαυριανό άρθρο μου.

    Θα κάνω μια ανασκόπηση λοιπόν από την εποχή της συγκυβέρνησης μέχρι πρόσφατα για να δούμε και να θυμηθούμε όλοι μαζί , κάποια ιστορικά θέματα που αφορούν την SIEMENS και τον ΟΤΕ.

    Μια ιστορική ανασκόπηση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Αντιθέτως η εξαφάνιση της λήθης προσφέρει αρκετά βοηθήματα για το μέλλον .

    Άλλωστε....Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς αύριο!

    Καλά να περνάς στην Κεφαλλονιά και άκου και την συμβουλή του "νοών ...νοείτω". Αξίζει!
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θα προλάβει η δικαιοσύνη να τα εξετάσει όλα αυτά τους επόμενους 6 μήνες. Γιατί αν βγει το ΠΑΣΟΚ θα τα κουκουλώσει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Αφροδίτη γεια σου
    Στο antinews δεν είναι ένας αρθογράφος νομίζω, από ότι είχα καταλάβει είναι ομάδα.
    Βέβαια όλα τα λεφτά είναι και η καλή ομάδα σχολιαστών που έχει (κάποιος περνάει αρκετά συχνά και από εδώ)
    Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό δεν προλαβαίνω να το ¨μελετώ¨ και δεν ξέρω τι γίνεται.
    -----------------------
    Φίλε βγάλε την βρώμα στην φόρα να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

    Το τέρας εκεί που το είχα για αποδημία......το σκέφτηκε σηκώθηκε επάνω και τρώει το καταπέτασμα.
    --------------------------
    Ρε εσείς πάλι για διακοπές μιλάτε θα μου σπάσετε τα νεύρα ??

    Ο G. σε ποια Ήπειρο βολοδέρνει αυτές τις μέρες ??

    Καλά να περνάτε όλοι......και εγώ μαζί

    Με υγεία η αυριανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημερα σας και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε οσες και οσους γιορταζουν σημερα!

    @.. Κ.Δημητρη,ευχαριστω για την προσπαθεια..
    να ειστε καλα!

    @..Φιλε gnik,εκτιμω τα οσα γραφετε..αλλωστε καθε σας σχολιο και αναφορα εδω,"προσθετει"στον διαλογο και δεν "αφαιρει"για μενα ,αλλα και για οσους θελουν να καταλαβουν κατι περισοτερο πισω απο τις γραμμες!
    Σας ευχαριστω!

    Αφροδιτη!

    Υ.Γ..Ελπιζω να μου συγχωρειτε τη λεξη "Φιλε"..
    Καλημερα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Αφροδιτη
    Το θεωρώ τιμή να είμαι φίλος σου.
    Ευχαριστώ
    -----------
    Χρόνια πολλά σε όλους και ειδικά στους έχοντες την ονομαστική τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή