Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Ηλεκτρονική τσιμπίδα για την φοροκλοπή !


Ένα δίκτυο(on line) που θα διασυνδέσει όλες τις ταμειακές μηχανές και τα λογιστήρια της χώρας με τα κεντρικά συστήματα της Γεν. Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος του νέου μέτρου είναι να παρέχεται άμεση ενημέρωση προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών τιμολογίων και να καταπολεμηθεί δραστικά η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ.

Αυτή η on line ηλεκτρονική καταγραφή, διασταύρωση και πιστοποίηση αυθεντικότητας των συναλλαγών κατά τη στιγμή της έκδοσης κάθε παραστατικού, θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη λύση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με πολλαπλά οφέλη, αφού εκτός του ότι θα επιτυγχάνει την σε «πραγματικό χρόνο» (on-line) καταγραφή των συναλλαγών,και θα παγιδεύσει την βιομηχανία των πλαστών τιμολογίων, θα δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα άντλησης πολύτιμων στοιχείων για τις οικονομικές συναλλαγές τη στιγμή που αυτές πραγματοποιούνται.

Επιπλέον θα προφυλάσσει τους επιτηδευματίες από το να γίνουν ακούσια λήπτες πλαστών τιμολογίων και θα απλοποιεί σημαντικά τις υποχρεώσεις των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων.

Γίνεται αντιληπτό ότι, αντί να εφαρμόζεται υπέρμετρη και άδικη φορολόγηση συνεπών και ειλικρινών πολιτών και επιχειρήσεων, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός εστιάζεται πλέον στην αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος, που επί δεκαετίες ταλανίζει την οικονομία μας.

Η φοροκλοπή ή φοροδιαφυγή , αποτελούσε και αποτελεί τον μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αποτελούν το κλασσικότερο μέσο νομιμοποίησης, ξεπλύματος μαύρου και βρώμικου χρήματος.

Με το on line δίκτυο καταπολεμούνται φορολογικές απάτες τύπου «καρουζέλ» (κυκλική απάτη), «φοίνικα»(αναβίωση επιχειρήσεων που ήταν σε αδράνεια και ...επαναδραστηριοποιήθηκαν), «φαντομά»(εικονικότητα προσώπου),«κλεμμένης ταυτότητας» και πολλά άλλα τεχνάσματα και πρακτικές που είχαν εφεύρει επιτήδειοι ,στοχεύοντας στη μείωση ή στη μη πληρωμή φόρου εισοδήματος, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και άλλων έμμεσων ή άμεσων φόρων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, θα πραγματοποιηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της υπηρεσίας της on line προαναφερόμενης σύνδεσης.
Ήδη εκπονείται το σχέδιο της σχετικής προκήρυξης το οποίο υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2009.

Ας ελπίσουμε να μην αντιδράσουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και έχουμε τραγελαφικές και παράλογες καταστάσεις, όπως συνέβη με τις ταμειακές μηχανές στα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Αντίδραση για την οποία δικαίως τους απενεμήθη ο τίτλος ....«κόμματα των... βενζινάδων» ή «κόμματα της ....μόνιμης αντίδρασης».

28 σχόλια:

  1. Να το δουμε και αυτο.Θα υποχρεωσουν και τους βενζιναδες να ακολουθησουν τουσ κοινουσ θνητους?Σημερα
    ακουσα οτι θα ψαλιδισουν και απο τους βουλευτες κανα φραγκο.Αν αλλαζαν και τις ορολογιες (αποζημιωση κ.α. φαιδρα) θα ηταν πολυ καλλυτερα.Οπως εχουν γινει τα πραγματα ειμαι πολυ καχυποπτος,διοτι πολλες φορες εχει ξεκινησει να γινει κατι ωφελιμο αλλα στην πορεια η' "χαθηκε" η' εκανε "αλλαγη φυλου"
    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα με τις ταμειακές είναι ότι πατάνε το νούμερα για να βλέπει ο πελάτης αλλά δεν τυπώνουν απόδειξη. Το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται. Σε φούρνους, σε αλυσίδες λιανικής σε οβελιστήρια κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ πολίτη,
    Δύο σύντομα σχόλια: (α) το επόμενο βήμα για να περιορισθεί δραστικά η φοροδιαφυγή είναι η θέσπιση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής ή μέσω τραπεζών διενέργειας των συναλλαγών από κάποιο ποσό και άνω (πχ € 1.000)(β)θα αναδείξει η κυβέρνηση τα οφέλη για τον απλό πολίτη από το ηλεκτρονικό δίκτυο ή θα καταφέρει να το απαξιώσει και αυτό επικοινωνιακά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να αποδώσει το μέτρο πρέπι να συνεργαστεί και ο πολίτης. Δηλαδή να παίρνει απόδειξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτα επρεπε να εχουν γινει απο το 2004.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εφ' όσον το μέτρο εφαρμοσθεί θα είναι (όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό) ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ σημασίας για την οικονομία της χώρας και το μεγάλο πρόβλημα της που λέγεται φοροδιαφυγή. Ο καταναλωτής θα ωφεληθεί, ο μη φοροδιαφεύγων επαγγελματίας επίσης, θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα αφού θα πληρώνουν όλοι επιτέλους σύμφωνα με όσα ο νόμος προβλέπει,άρα θα υπάρχειπεριθώριο μείωσης της φορολογίας (και θα κοπούν οι αυθαιρεσίες καποιων εφοριακών) .
    Θα πρέπει να γίνει κάποτε αντιληπτό ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ΘΕΣΜΙΚΑ μέτρα(πχ ηλεκτρονική διασταύρωση,ΑΜΚΑ,κτηματολόγιο κτλ) και όχι με αλλαγές προσώπων ή κινήσεις εντυπωσιασμού.
    Από κει και πέρα συμφωνώ απόλυτα και για την ανάγκη συνεργασίας του πολίτη,αλλά και την ανάγκη επικοινωνιακής ανάδειξης του μέτρου από την κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσει αυτή την συνεργασία.
    Η επισήμανση του "ΑΝΩΝΥΜΟΣ 9.00" ισχύει Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει από το 2004 (αφού δεν έγιναν νωρίτερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα με το μέτρο γιατί κάθε χρόνο αισθάνομαι μ@λ@κας. Όμως πολίτη θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι όταν ο Σημίτης επιχείρησε να βάλει ταμειακές στα βενζινάδικα ήταν η ΝΔ που αντέδρασε μαζί με τους βενζινάδες ως κόμα της αντιπολίτευσης τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προσθήκη στα δύο σχόλια:
    - Ας δει κάποιος το σημερινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ για να κατανοήσει την διαδικασία με την οποία απαξιώνονται όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις σήμερα στην Ελλάδα.
    - Η κυβέρνηση πραγματικά είχε την υποχρέωση να προχωρήσει στην λήψη τέτοιων μέτρων από το 2004, όταν και υπήρχε ευρύτατη κοινωνική συναίνεση. Έχω την αίσθηση ότι δυστυχώς από άγνοια δεν το έκανε. Πάντως οι πρώτοι που αντιδρούσαν και αντιδρούν στο συγκεκριμένο μέτρο καθώς και στην κατάργηση του ΚΒΣ είναι οι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών. Οι λόγοι είναι εύκολα αντιληπτοί. Η κυβέρνηση όφειλε να μην τους λάβει υπόψη της αλλά να κατανοήσει από μόνη της τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις. Έστω και αργά ας αναδείξει πόσες ώρες θα κερδίσει ο απλός φορολογούμενος από την εφαρμογή του μέτρου καθώς και όλες τις συνέπειες που ενδεικτικά επισημάνθηκαν στα υπόλοιπα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. F5PILOT
    Είναι πολύ σημαντικό να συμφωνούμε (ή και να διαφωνούμε)επί της ουσίας, επί του συγκεκριμένου, για το τι πρέπει να γίνει σήμερα!Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει την διαγραφή του παρελθόντος απλώς επισημαίνω ότι είναι πιο δημιουργική η συζήτηση γύρω από το τι πρέπει να κάνουμε και λιγότερο για το τι έπρεπε να έχει ή να μην έχει γίνει
    (Ισχύει και για προηγούμενες αναρτήσεις και σχόλια ίσως και... δικά μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ίσως είναι μια αφορμή να πιέσουμε ΟΛΟΙ οι πολίτες τα κόμματα να συμφωνήσουν και να λειτουργήσουν δημιουργικά.

    Αν οι πολίτες δεν αντιλαμβανόμαστε ότι για να έχουμε κοινωνικό κράτος χρειάζονται δίκαια έσοδα, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    Μπορούμε να αντιδρούμε σε φαινόμενα κρατικής σπατάλης ή άδικης διανομής του κοινωνικού κράτους, αλλά εάν δεν συμφωνήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ για τον περιορισμό ή την εξάλειψη της φοροδιαφυγής,θα είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ ένοχοι.

    Με χαρά διαπιστώνω από τα προηγούμενα σχόλια ότι αυτό μάλλον το έχουμε καταλάβει σαν πολίτες.

    Ευκαιρία είναι λοιπόν να το δείξουμε και στα κόμματα(ανεξαρτήτως χρώματος)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η φοροδιαφυγή γίνεται από τη "μη έκδοση αποδείξεων" που δεν αντιμετωπίζεται με το μέτρο και όχι από την παραποίηση φορολογικών στοιχείων. Τις εστίες φοροδιαφυγής τις ξέρουν και οι πέτρες εκτός των εκάστοτε κυβερνώντων.
    Το μέτρο είναι πυροτέχνημα και θα στοιχίσει και στις επιχειρήσεις γιά εξοπλισμό και στο Υπουργείο, με αμφίβολα αποτελέσματα όπως και οι φορολογικοί μηχανισμοί.
    Αντίθετα, γιατί δεν κάνουν on-line την έκδοση τιμολογίων που αφορά τα πολλά λεφτά και την κύρια φοροδιαφυγή;

    Επιχειρηματίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν συμμετέχουμε όλοι οι πολίτες η φοροδιαφυγή θα μειωθεί. Σε πρώτη φάση θα μειωθεί η φοροδιαφυγή σε ποσοστό 50%. Δεν θα πιάσει πάλι υδραυλικούς ,ηλεκτρολόγους, γιατρούς. Αυτοί έχουν βρει πατέντες από χρόνια. Δεν θα πιάσει χειρούργους δημόσιων νοσοκομείων.
    Αλλά σύμφωνα με τις χθεσινές ειδήσεις, θα γίνει διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, τραπεζικών καταθέσεων και ακίνητης περιουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανωνυμος 10.21
    Στα ΝΕΑ διαβάζω "online σύνδεση ταμειακών μηχανών και των ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ" Αρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επιτέλους Κάποιος προβάλει το κυβερνητικό έργο!
    (μόνο εσύ τους έμεινες...)

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ΑΡΗΣ Θ
    Δεν έχω κανένα ενδιασμό να επικροτήσω μέτρα προς τη σωστή κατευθυνση αν και όχι ολοκληρωμένα. Θα προτιμούσα π.χ. το μέτρο του ηλεκρονικού ελέγχου να επεκτείνεται στην εμπορία και στη διύλιση των καυσίμων όπου εκεί πραγματικά γίνεται πάρτυ φοροκλοπής λαθρεμπορίου και αισχοκέρδιας. Αυτό στην ουσία ήταν και η διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στη βουλή και όχι αυτό που προσπαθεί να περάσει παραπληροφορώντας ο πολίτης για τους δικούς του λόγους ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο με τις ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα. Το πρόβλημα της ακρίβειας των καυσίμων στη χώρα μας δεν θα το λύσουν οι ταμειακές μηχανές αλλά ο πραγματικός έλεγχος των μονοπωλιακών πρακτικών των διυλιστηρίων και των χοντρεμπόρων. Σ' αυτό το σημείο λοιπόν καταλογίζεται στη κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ διστακτικότητα για τη μη αποφασιστική στάση της απέναντι στο υπάρχον κατά γενική ομολογία πρόβλημα. Εύχομαι σε λίγο καιρό που το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση να κάνει αυτά που λέει τώρα που είναι αντιπολίτευση και όχι να έχουμε τα ίδια της ΝΔ. Δηλαδή άλλα στην αντιπολίτευση και άλλα στη κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ και δεν έχει αυτό διαψευσθεί από την κυβέρνηση επί ΝΔ η χώρα είχε τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων από ιδρύσεως της. Αν υποθέσουμε ότι το μέτρο (στο οποίο συμφωνώ )θα αποδώσει 100% τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα επιπλέον έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγικούς σκοπούς και όχι για νέες προσλήψεις .Εδώ έχουμε γεμίσει ΔΥ με το τεράστιο σημερινό έλλειμμα και δεν θα το κάνουμε με τα νέα έσοδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @F5PILOT
    Μάλλον φίλε (εάν κρίνω από τα σχόλιά σου) εσύ προσπαθείς να παραπληροφορήσεις.
    Το νομοσχέδιο για τις ταμειακές μηχανές στα πρατήρια υγρών καυσίμων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και όχι από όλα τα κόμματα της Βουλής.

    Οσο αφορά τον ηλεκτρονικό έλεγχο διυλιστηρίων, χονδρεμπόρων κλπ, έρχεται τώρα (δηλαδή αμέσως μετά από το νομοσχέδιο για τις ταμειακές ),το δίκτυο online που αναφέρει το άρθρο για να τους συμπεριλάβει ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ (πρατηριούχους, διυλιστήρια, χονδρεμπόρους και όλους τους κλάδους των διαφόρων επαγγελμάτων)στην τσιμπίδα του.

    Αναφέρεις στο σχόλιο σου "ταμειακές μηχανές" ενώ το άρθρο μιλά ΚΑΙ για "λογιστήρια"!
    Μπερδεύεις ηθελημένα την τιμή των καυσίμων ενώ το άρθρο μιλά για φοροδιαφυγή.
    Το άρθρο δεν έχει αναφέρει κανένα κόμμα και στον επίλογο του (για να τονίσει τα στραβά των κοινοβουλευτικών ανδρών) αναφέρει " Αντιπολίτευση". Γενικά και όχι ονομαστικά σε κάποια κόμματα.

    Λυπάμαι ειλικρινά που βρίσκονται πολίτες που τέτοια μέτρα προσπαθούν να τα υποβαθμίσουν ή να παραπληροφορήσουν.
    Είναι το κλασικό " ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ" που χρησιμοποιεί κάποιο κόμμα στο κοινοβούλιο και στην πολιτική σκηνή.

    Αυτοί όμως κάνουν την δουλειά τους (που κακώς τους έχουμε αφήσει να την εννοούν κατ` αυτόν τον τρόπο). Εμείς τι κάνουμε?

    Εκτός και εάν και εμείς κάνουμε την δουλειά μας προσπαθώντας να υποβαθμίσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες (απ` όπου και να προέρχονται).
    Τότε όπως είπε και κάποιος άλλος φίλος πιο πάνω, είμαστε άξιοι της τύχης μας!
    Καλή σου ημέρα!
    Δάντης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και μ' αυτούς που τηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό τι θα γίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έξυπνη και απαραίτητη κίνηση. Άντε να δούμε τι θα γίνει κ με την εφαρμογή του, όμως. Καιρός είναι να μπει μία τάξη και να μην την πληρώνουμε οι συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "11 Αύγουστος 2009 2:07 μμ"

    den pistevo na eisai apo tous ligous pou den gelasan me to proeklogiko sinthima na forologisoume tis offshore(!!!)..

    prota asfalizoume tis portes kai ta parathira sto spiti mas kai meta sizitame me tous geitones gia tin perifraxi tou xoriou mas..

    oso gia tin siemens - an kai den einai sxetiko,alla otan thelei kapoios na strevlosei to thema anoigei kamposa asxeta alla - na thimiso giati merikoi epimelos to xehnoun, oti stis katatheseis pou exoun dothei milane gia ipoxreoseis pro tou 2004 pou exoflousan epi kivernisis nd..alla an eixan kati tha to eixan vgalei stis eyroekloges..na min xehanme oti o xristoforakos eixe kapoia polla ekatommiria ston logariasmo tou apo tin siemens pou ta eixe "xehasei"..fantazomai an itan mizes pros nea dimokratia tha ta eixe dosei pro pollou..telos panton, an iparxei kapoios stin sentra kai oxi "dikolavikes" apeiles gia omerta siopis tipou gkiolia sto troktiko("Ποτέ μην συγκρούεσαι με κάποιον που δεν έχει τίποτα να χάσει ")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η παραοικονομία είναι περίπου 60 δις Ευρώ.

    Από αυτά τα 30 δις είναι πορνεία, ναρκωτικά, λαθρομετανάστευση.Αυτά τα πιάνει μόνο η αστυνομία και όχι το υπουργείο οικονομικών.

    Από τα υπόλοιπα 30 δις τα 15 δις περίπου είναι από αποδείξεις που δεν κόβονται και συνεπώς κι από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος που δεν πληρώνεται.Τα υπόλοιπα 15 δις είναι από διπλά ΑΦΜ, από επιχειρήσεις με ψεύτικα στοιχεία κι από "πέτσινα τιμολόγια¨.

    Για αρχή αν εντοπισθούν τα 15 τελευταία δις θα είναι επιτυχία. Μαζί με τη μείωση του κόστους των δημοσίων επιχειρήσεων και της σπατάλης των νοσοκομείων (μέσω ΑΜΚΑ) θα είναι 20-25 δις περισσότερα έσοδα το χρόνο.
    Τα 15 δις ευρώ θα αποτελεί 5% αύξηση του ΑΕΠ. Για αρχή είναι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προς Άρης Θ:
    Το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ αναφέρεται σε "Μεγάλο Αδελφό". Τι σχέση έχει ο τίτλος με το συγκεκριμένο μέτρο;;; Η έννοια του "μεγάλου αδελφού" είναι εντελώς διαφορετική. Υποσυνείδητα μόλις το διαβάσει κάποιος, διαμορφώνει αρνητική άποψη.
    Επίσης, εάν μου επιτρέπεται, θα ήθελα να σημειώσω ότι οι επιμέρους αναφορές σε διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων (δυλιστήρια, υδραυλικοί, κλπ) δεν έχουν σχέση με την ουσία των μέτρων. Είναι αυτονόητο ότι το μέτρο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους φορολογούμενους. Εάν η κυβέρνηση έχει κάτι άλλο στο μυαλό της και αρχίσουν οι "εκπτώσεις", θα έχει για ακόμα μια φορά αποτύχει και η εξαγγελία της θα είναι καθαρά προεκλογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. AΝΩΝΥΜΟΣ 4.18
    Εχεις απόλυτο δίκιο. Παρεξήγησες μεν αλλά απο δικό μου λάθος.
    Η αναφορά μου στα ΝΕΑ αφορούσε τον Ανώνυμο 11.21 (και όχι τον Ανώνυμο 10.21)και το θέμα της online σύνδεσης των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων που ο 11.21 επεσήμαινε ως κενό της ρύθμισης.
    Για το θέμα του τίτλου των ΝΕΩΝ συμφωνούμε 100%.
    Για τα ΜΜΕ ειδήσεις είναι μόνο οι.... κακές ειδήσεις και αν τέλος πάντων οι ειδήσεις δεν είναι κακές τόσο το χειρότερο για τις ίδιες. Τα ΜΜΕ θα τις κάνουν να μοιάζουν κακές ή αν δεν μπορούν θα τις θάψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Προς Άρης Θ: Δεν τίθεται θέμα λάθους ή επανόρθωσης,αλίμονο. 'Αλλωστε από τις απόψεις σου προκύπτει ξεκάθαρα τόσο η γνώση σου όσο και η ανιδιοτέλειά σου. Σημασία δεν έχει τι υποστηρίζουν τα ΜΜΕ αλλά ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολίτες που έχουν την δυνατότητα να διαμορφώσουν, έστω και χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους, μια σιωπηρή κοινωνική συναίνεση σε μέτρα και παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή κομματικές πεποιθήσεις καθενός. Το πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών αποτελεί μικρή μειοψηφία, ίσως μάλιστα και "γραφική" για τους υπόλοιπους. Η κοινωνία και όλοι μας έχουμε δηλητηριαστεί από όσα συμβαίνουν γύρω μας και ακριβώς αυτό είναι το βασικό σημείο που θα πρέπει να μας προβληματίσει προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση ενός ελάχιστου κοινωνικού consesus αλλαγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΑΝΩΝΥΜΟ 6.46
    Είμαστε μειοψηφία ή μήπως όχι? Ή έστω όχι για πολύ.? Είμαστε γραφικοί ? Εχω αντιμετωπίσει τόσες φορές τον χαρακτηρισμό (προφανώς κι εσύ) αλλά με βάση το σκεπτικό που μου τον απηύθυναν τον θεωρώ πλέον τίτλο ... τιμής. Μήπως τελικά είμαστε οι ρεαλιστές?
    Μακροπρόθεσμα ... αισιοδοξώ
    Χαιρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. RE PALIKARIA, KALA OLA AYTA POY LETE, ALLA NA KATALABO KATI. THA BALOYN TAMIAKES STOYS BOYLEYTES ME TA 15 AKINHTA KAI TIS XILIADES KATATHESEIS? KAI TI EGINE AMA H APODEIKSH PAEI APEYTHEIAS STO YPOYRGEIO? THA BALOYN TAMIAKES STIS OFF SHORE TON EFOPLISTON KAI SE AYTOYS POY TA EXOYN? DEN EXETE KATALABEI OTI OLES OI KYBERNHSEIS, MA OLES BRISKOYN PROEKLOGIKES EKSAGELIES GIA NA DHMIOYRGH8EI NTOROS KAI META TIPOTA... KAPOIO LAMOGIO SYMBOYLOS TOY YPOYRGOY THA TA PHRE APO KAPOIA ETAIRIA POY POYLAEI NEES TAMEIAKES MHXANES H NEO LOGISMIKO KAI THN PETAKSE THN IDEA... META TO METRO NA DOYME POSA LEYTA THA DYLOSEI O EN LOGO STHN EFORIA. EIMAI 32 KAI KOYRASTIKA NA ME KOROHDEYOUN. KSYPNHSTE PALIKARIA GIATI XANOMASTE. AYTOI MAS KOROHDEYOUN KI EMEIS MALONOYME METAKSY MAS.... AI KAI KALA MPANIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. AΝΩΝΥΜΟΣ 9.14
    Ωραιότατα! Ο απόλυτος μηδενισμός. Τίποτα δεν έγινε και ποτέ .Τίποτα δεν γίνεται ,τίποτα δεν θα γίνει, κι αν γίνει θα είναι για να τα κονομήσει κάποιο λαμόγιο. Αρα δεν κουβεντιάζουμε, δεν κρίνουμε, δεν κατακρίνουμε και πάμε για.... μπάνιο.
    Οι νταβατζήδες πανηγυρίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Moipos thelei na bei to kratos kai sto krevath mas ?

    As kopsoun ta eksoda tous prota. 4 filakjes exei ena ypourgiko xtirio (mikro) stin perioxh mou. Meta apo tin wra upiresias kiolas. Enas securitas xriazete mono.

    ΑπάντησηΔιαγραφή