Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Άγκυρα - Σκόπια: βίοι παράλληλοι;


Η πολιτική Ιστορία είναι το καθ` εξοχήν εργαλείο ως προς την αξιολόγηση σφαλμάτων και λανθασμένων αποφάσεων. Είναι λοιπόν απολύτως αναγκαία η μελέτη της πολιτικής Ιστορίας πριν την οποιοσδήποτε λήψη σημαντικής πολιτικής απόφασης.

Ας δούμε ένα παραλληλισμό Άγκυρας και Σκοπίων όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «kathimerini». H Τουρκία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΟΚ στις 31 Ιουλίου 1959. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 8 Ιουνίου 1959, είχε προηγηθεί η ελληνική αίτηση.

Η Ελλάδα είναι κράτος–μέλος της ΕΟΚ από το 1981, ενώ η Τουρκία πασχίζει να κρατήσει ζωντανή την ενταξιακή της διαδικασία το 2009, λόγω σωρείας λαθών.
Χρειάστηκαν δέκα γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών προκειμένου να φτάσουν τα δύο μέρη στην υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης στις 12 Σεπτεμβρίου 1963 και ακολούθως του «Πρόσθετου Πρωτοκόλλου» του 1970.

Εκτός από την Τελωνειακή Ένωση προβλεπόταν και η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εργαζομένων στον ορίζοντα της δεκαετίας του 1990. Το χρονοδιάγραμμα της σύνδεσης, όπως και κύριοι όροι της Συμφωνίας δεν τηρήθηκαν.
Οι πολιτικές παλινωδίες στην Τουρκία με τα στρατιωτικά πραξικοπήματα ανά δεκαετία, όπως και η εισβολή της στην Κύπρο το 1974 δεν επέτρεψαν τη χάραξη μιας πορείας όμοιας με αυτήν της Ελλάδας.

Λίγο πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η Επιτροπή, διαβλέποντας τις προθέσεις της Ελλάδας λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κάλεσε την κυβέρνηση συνασπισμού του Ετσεβίτ να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Αυτός όμως αρνήθηκε. Έτσι χάθηκε μια άλλη ευκαιρία για την Άγκυρα.

Ο πειραματισμός της Άγκυρας στα Ιμια το 1996 οδήγησαν την Τουρκία εκτός Ε.Ε. το 1997. Πράγματι, στις 16 Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το «Πρόγραμμα Δράσης 2000», ένα έγγραφο όπου, στο τμήμα που αφορούσε την επόμενη διεύρυνση, εξαιρούσε την Τουρκία.
Με την ένταξη της Κύπρου το 2004, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πάλι κόλλησε, λόγω της άρνησής της να αναγνωρίσει στην ουσία ένα κράτος–μέλος.

Τα Σκόπια κινήθηκαν πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά. Ήταν η πρώτη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που υπέγραψε τη «Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» στις 9/4/2001. Οι διαδικασίες έναρξης του σχετικού διαλόγου είχαν αρχίσει στις 5/4/2000.

Η Συμφωνία αυτή τέθηκε σε εφαρμογή, με τη συγκατάθεση της Ελλάδας, στις 1/4/2004. Σε όλο το κείμενο της Συμφωνίας χρησιμοποιήθηκε ο όρος FYROM. Η δεύτερη «Συμφωνία» που αφορούσε την Κροατία, τέθηκε σε εφαρμογή στις 1/2/2005.

Η εμμονή των Σκοπίων να μην αποδέχονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην Ενδιάμεση Συμφωνία αναφορικά με την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο όνομα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην «τουρκοποίηση» της διαδικασίας ένταξης της χώρας αυτής στην Ε.Ε.

Έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν προχωρήσουν, κατοχυρώνοντας παράλληλα το όνομα «Μακεδονία». Το ίδιο πίστευαν και οι Τούρκοι το 1980, με υπό κατοχή της μισής Κύπρου. Αν τα Σκόπια ακολουθήσουν τη «στρατηγική της μη ένταξης» της Άγκυρας, θα καταγράψουν απώλειες όπως και η Τουρκία.

Όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας (βλέπε Κύπρο), έτσι και εδώ (βλέπε το όνομα) η ένταξη των Σκοπίων θα τελματώσει. Ως αιτία θα φανεί η Ελλάδα.
Αν τα Σκόπια καθυστερήσουν –πειραματιζόμενα όπως η Άγκυρα χάνοντας τις χρυσές ευκαιρίες των δεκαετιών 1970 και 1980– χώρες όπως η Αλβανία, Σερβία, Βοσνία θα βρεθούν μπροστά τους, ενώ είναι σήμερα αρκετά πίσω τους.

Ουδείς γνωρίζει βέβαια πώς θα συμπεριφερθούν, π.χ. η Αλβανία, και ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ από τα Σκόπια όταν ως μέλη της Ε.Ε., αντιμετωπίσουν την ώρα της ένταξης της γείτονος χώρας. Επιπλέον κάθε καθυστέρηση ανοίγει όλο και πιο πολύ το «κουτί της Πανδώρας».

Παρόμοια προβλήματα είναι δυνατόν να αναφύονται –και θα αναφύονται– σε όλο το χρόνο της μη ένταξης των Σκοπίων, λόγω του ονόματος, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα Σκόπια θα ζήσουν, όπως και η Άγκυρα, μιαν ατέρμονη διαδικασία ένταξης.

Η ιστορία δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Η Τουρκία δεν άδραξε τις ευκαιρίες που της προσφέρθηκαν, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις της. Το ίδιο φαίνεται να ακολουθούν μέχρι σήμερα και τα Σκόπια.

11 σχόλια:

  1. αφου εγιναν μελη ολα τα τσιρακια των αμερικανων βλ. Πολωνια,Βαλτικες χωρες,Τσεχια κ.α ολα μπορουν να συμβουν.Βαλε στην συνταγη τωρα Ντορουλες και Γιωργακηδες και εδεσε το γλυκο.Τι κρατος ειναι η Αλβανια?Απο ποιον επηρεαζεται η εξ. πολιτικη του?Μια διαταγη Αμερικανικη ειναι και μια βαλιτσα γεματη τουρκικα γροσια.Η Βουλγαρια απο ποιον επηρεαζεται?Απο την Γουατεμαλα?Εκει οι Αμερικανοι ειναι σαν το σπιτι τους και οι γειτονες εχουν τουρκικο κομμα.
    Αυτοι που κανουν κουμαντο στην γειτονα δεν θελουν την ενταξη στην ΕΕ γιατι θα χασουν πολλα απο τα προνομια τους.Εδω εχουμε το παραδοξο να "θελουν" να ενταχθουν και απο την αλλη μερια να μην αναγνωριζουν
    την Κυπρο (εμμεσα και αμεσα) και να κατεχουν μαλιστα
    και το 1/3 της χωρας.

    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμερικανικός δάκτυλος και στις δυο περιπτώσεις εις βάρος της Χώρας μας και όχι μόνο.
    Όταν θα καταλάβουν σε Τουρκία και Σκόπια ότι δεν θα μπουν ποτέ στην Ένωση τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.Πιστεύω πως θα έχουν έντονες εσωτερικές αντιδράσεις.Στα Σκόπια θα ξεσπάσει μια έντονη εσωστρέφεια που η περιοχή έχει αποδείξει πως δεν την αντέχει.Στην Τουρκία πολύ φοβάμαι πως θα βρουν (εάν δεν το έχουν βρει-βλ.συνεχόμενες προκλήσεις) ως μόνη διέξοδο την επιθετική τους στάση προς την Ελλάδα.Θα προσπαθήσουν κάπου να ξεσπάσουν για λόγους εσωτερικούς.
    Οι ΗΠΑ τι ρόλο θα παίξουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Τουρκια δεν εχει σχεση με τα Σκοπια.Ειναι μεγαλη δυναμη.Αλοιμονο αν εκανε παραχωρησεις για να μπει στην ΕΕ.
    Η Τουρκια θα μπει -αν μπει -στην ΕΕ οχι ως φτωχος συγγενης αλλα ως η μεγαλυτερη χωρα με τους περισσοτερους ευρωβουλευτες για να παιξει κυριαρχο ρολο.Αν οι Ευρωπαιοι δεν το αποδεχονται αυτο μπορει να ζησει και να κυριαρχησει
    μονη της.Ρωσοι και Αμερικανοι επιδιωκουν προνομιακη σχεση με την Τουρκια και θα καθεται να ασχολειται με Γαλλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατι ειναι μεγαλη δυναμη η Τουρκια;Επειδη ζουν στον κοσμο τους;Το μονο θετικο που εχουν ειναι οτι ειναι μουσουλμανοι αρα κοντα στους υπολοιπους μουσουλμανους..Κατα τα αλλα φτωχια και εξαθλιωση,αμορφωσια στο φουλ..Απλα εχουν σηκωσει πολυ ψηλα τον αμανε επειδη εχουν πολυ πληθυσμο..Και για αυτο δεν θα μπουν ποτε στην Ευρωπαικη Ενωση..Γιατι οι εταιροι ηλιθιοι δεν ειναι..Ξερουν τι θα συμβει..Ισως για αυτο βαλαν την Κυπρο πρωτα μεσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το "όχι ακόμα Τάσσο" είναι το σημαντικό στις μέρες μας!Τώρα είναι το χοντρό διπλωματικό παιχνίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Η ιστορία δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Η Τουρκία δεν άδραξε τις ευκαιρίες που της προσφέρθηκαν, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις της. Το ίδιο φαίνεται να ακολουθούν μέχρι σήμερα και τα Σκόπια."

    Προσυπογράφω.

    αντώνης δελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ¨Εστειλα ένα σχόλιο το μεσημέρι, που ούτε υβριστικό ούτε προσβλητικό ήταν Γιατί δε δημασιεύτηκε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο @ των 12.28΄ έχει πολύ δίκιο και συμφωνώ με την άποψή του! Σας θυμίζω τι έγινε πριν από ένα περίπου αιώνα. Με την ανακωχή του Μούδρου κατε- ξευτελίσθη η Τουρκία και έγινε υποχείριο των νι- κητών του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, ενώ με την ανακωχή των Μουδανιών 4 χρόνια μετά θριάμβευσε. Γιατί;; Γιατί όλοι, όταν είδαν ένα Κεμάλ αποφασισμένο έσπευσαν να του δώσουν τη
    βοήθειά τους. Πρώτοι οι Γάλλοι, ακολούθησαν οι Ιταλοί, οι μπολσεβίκοι, έδειξαν ανοχή οι άγγλοι κι έτσι κατέσφαξε και ξερίζωσε από τις προγονικές του εσδτίες 2 εκατομμύρια Ελλήνων!! Τώρα πάλι νά σου ο Πο΄τιν!! Πάρτε το χαμπάρι πά-
    ντα "φίλοι" και εχθροί θα είναι στο πλευρό τους. Βέβαια, γιατί ξέρουν να έχουν άριστη εξωτερική πολιτιή, ενώ εμείς άστα να πάνε...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως εγώ συμφωνώ με τη φωτο. Μοιάζει με το αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ότι ο F5PILOT είναι γνωστό troll που δουλεύει για την Ιπποκράτους και το PASOK , αυτό είναι γνωστό στους πάντες.
    Το σχόλιό του φανερώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι μπροστά στην λύσσα τους για εξουσία δεν λογαριάζουν ούτε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άσχετα με τους ανά καιρούς πολιτικούς χειρισμούς Ελληνικών κυβερνήσεων.
    Ανευθυνότητα και Λύσσα για εξουσία. Αλλά η λύσσα είναι επικίνδυνη ασθένεια τόσο για τον ...λυσσασμένο , όσι και για τους άλλους!
    Λίγη σοβαρότητα λοιπόν δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @6:36
    Είμαι σίγουρος ότι εσύ σοβαρέ και υπεύθυνε τύπε το μόνο που έχεις εγνοια είναι μην χάσεις την αργομισθία σου. Αφού είναι γνωστό στους πάντες ότι δουλεύω για την Ιπποκράτους και το ΠΑΣΟΚ εγώ γιατί δεν το ξέρω; Όσο για τη λύσσα για την εξουσία κάτι θα ξέρεις αφού μέχρι το 2004 περίμενες την αργομησθία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή