Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Οι «ματωμένες μετοχές»


Πολύ πριν αναλάβει η Σουηδία την Προεδρία της Ε.Ε, είχα επανειλημμένα τονίσει ότι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με την δέουσα προσοχή, καθώς θα είναι ιδιαίτερα ...«εχθρική» για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ήδη οι Ευρωβουλευτές μας που μετείχαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο την παρουσίαση του προγράμματος για την εξωτερική πολιτική της Σουηδικής Προεδρίας, πήραν μια πρώτη γεύση για το TI θα ακολουθήσει.

Η προσοχή τόσο των Ευρωβουλευτών , όσο και των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να εστιαστεί κυρίως στον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας και Προεδρεύοντα, για τα θέματα της διευρύνσεως και ειδικότερα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς δεν είναι καθόλου τυχαία η φιλική του διάθεση για την Τουρκία.

Ο Σουηδός ΥπΕξ κ. Καρλ Μπιλντ έχει δεθεί με την Τουρκία μέσω επενδύσεων εκατομμυρίων, όπως αναφέρει το defenceΝet. Σε τέτοια έκταση, που ο σουηδικός Τύπος ζητούσε, λίαν προσφάτως, ακόμη και αυτή την παραίτησή του.

Όπως έγραψε η εφημερίδα «Dagens Nyheter», ο κ. Μπιλντ προωθούσε επενδύσεις στην Τουρκία, μέσω σουηδικού ταμείου. Πρόκειται για το Ταμείο East Capital, στο οποίο ο Σουηδός ΥπΕξ έχει, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, προσωπικά κεφάλαια.

Τα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου για την Τουρκία απορροφήθηκαν μάλιστα και από εταιρεία του τουρκικού στρατού! Σε σχετικό με το θέμα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο σουηδικό Τύπο, και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Expressen», οι επενδύσεις προς την εταιρεία του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζονται ως ...«ματωμένες μετοχές».

Ο κ. Μπιλντ είχε αναλάβει μάλιστα τη διαφημιστική προβολή της σημασίας των επενδύσεων στην Τουρκία. Και το έπραξε επιτυχώς. Παραιτήθηκε από το Ταμείο East Capital ...15 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού των Εξωτερικών.

Σίγουρα, η διεθνής πολιτική σκακιέρα ανέκαθεν στηριζόταν πρώτα στα συμφέροντα και μετά στην ηθική. Αλλά στην περίπτωση του Σουηδού ΥπΕξ έχουμε ένα ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟ φαινόμενο.
Πέραν όμως των οικονομικών συμφερόντων υπάρχει και σαφές πολιτικό πρόβλημα. O κ. Μπιλντ όπως προείπα ήταν ο κεντρικός διαφημιστής των επενδύσεων του East Capital. Και η διαφήμιση αυτή είχε στηριχθεί στον ισχυρισμό περί της σταθερότητας της τουρκικής οικονομίας και της ανάπτυξης, καθώς και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Τώρα πώς μπορεί να κάνει πίσω;

«defencenet»«sigmalive»«Expressen»«Dagens Nyheter»

5 σχόλια:

  1. και όχι μόνο. Ο εν λόγω κύριος είναι μπλεγμένος με κάποια εταιρεία και στο Νταρφούρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εν λόγω επένδυση του κ. Μπλίντ μέσω της East Capital , στον Τουρκικό στρατό δεν έγινε όπου και όπου.

    Έγινε στην ουσία στο ΟΥΑΚ (Ordu Yardimlasma Kurumu). Δηλαδή του τουρκικού «Armed Forces Pension Fund» (Ταμείο Συντάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων).
    Ένας οργανισμός-Ταμείο που είναι το βαθύ κράτος της Τουρκίας.

    Το ΟΥΑΚ έχει υπό τον έλεγχό του περί τις 40 εταιρείες και συνιστά μέρος του τουρκικού οικονομικού κατεστημένου.
    Μια εξ αυτών , η Adana Cimento στην οποία κατευθύνθηκαν τα κεφάλαια και οι επενδύσεις του κ. Μπλίντ(East Capital),χρηματοδότησε 12 μέλη της τουρκικής μυστικής αστυνομίας, που κατηγορούνταν για βασανιστήρια και δολοφονίες οκτώ αντικαθεστωτικών Κούρδων, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας Musa Anter.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Του την "είπε" όμως ο κ. Κουμουτσάκος στην Ευρωβουλή και τον έκανε να καταπιεί την γλώσσα του.
    Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ,του ζήτησε να διευκρινίσει περισσότερο τις θέσεις του για την Τουρκία και την παράνομη κατοχή, και του υπογράμμισε ότι: "Όσο εσφαλμένη πολιτική είναι να στέλνεται λάθος μήνυμα στην Τουρκία όταν από ορισμένους λέγεται ότι δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, τόσο εσφαλμένη είναι η πολιτική της ιδιαίτερης επιείκειας προς την Τουρκία, όταν αυτή δεν σέβεται θεμελιώδεις αρχές και κανόνες και δεν τηρεί ειλημμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλοί δημοσιογράφοι στη Σουηδία παρομοίασαν τον κ. Μπιλντ με τον Χένρι Κίσινγκερ, λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του στη Δυτική Παπούα, δηλαδή τη δυτική Νέα Γουινέα, η οποία προσαρτήθηκε από την Ινδονησία με αμερικανική στήριξη.
    Συνεπώς, και η θετική στάση του έναντι της αποσχιστικής πολιτικής του ψευδοκράτους και της Τουρκίας έχει... προηγούμενο και είναι ποτισμένη και θεμελιωμένη με συμφέροντα.

    Ο σουηδικός Τύπος (βλέπε εφημερίδα «Svenska Dagbadet») ισχυρίζεται σε δημοσίευμα ότι η πολιτική που τήρησε ο ΥπΕξ της χώρας, στην περίπτωση της Δυτικής Παπούα, ήταν αμφιλεγόμενη. Και, ταυτοχρόνως, προσθέτει ότι ο κ. Bildt εξακολουθεί να διατηρεί μετοχές στη Lundin Petroleum, η οποία δραστηριοποιείται στη Δυτική Παπούα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι κανόνες της ηθικής ήταν και παραμένουν μεθοδολογικό εργαλείο κάλυψης νόμιμων και παράνομων ενεργειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή