Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Στριμωγμένη στα «σκοινιά» η Τουρκία!


Έχω τονίσει κατ` επανάληψη ότι ο σχεδιασμός και η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτούν ηγέτες με όραμα και στρατηγική.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή γεωπολιτικών ανακατατάξεων και κλυδωνισμών όπου για μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική δεν αρκεί η κλασική διπλωματία.
Χρειάζεται η ενεργοποίηση της διπλωματίας των κοινοβουλίων, της οικονομικής διπλωματίας και της διπλωματίας των πολιτών.

Η εξωτερική πολιτική όμως δεν είναι ανεξάρτητη από την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Αυτόν τον πάγιο κανόνα γνωρίζουν κάποιοι και τον διαμορφώνουν με τέτοιον τρόπο ώστε να τον χρησιμοποιούν... κατά το δοκούν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η ύπαρξη ηγετών που με προσωπικές στρατηγικές ενέργειες , ξεπερνούν τα οποιαδήποτε εμπόδια και τους ....εσωτερικούς υφάλους, είναι απαραίτητη.

Μπορεί λοιπόν τα εντελώς αναξιόπιστα ΜΜΕ στην χώρα μας να έχουν καθημερινά μέσα στα πρώτα θέματά τους τις Τουρκικές προκλήσεις ,ακροβατώντας μεταξύ της πραγματικότητας και του ...παραμυθιού (χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη περίπτωση με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ), μπορεί η εξωτερική μας πολιτική να χρησιμοποιείται από ανεύθυνους πολιτικούς εν είδει καφενειακού δεκάρικου ενδεδυμένου με άκρατο λαϊκισμό και επικίνδυνες απόψεις, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη.

Η τακτική της Άγκυρας να επαναφέρει συστηματικά τους τελευταίους μήνες στο προσκήνιο το σύνολο των αξιώσεών της μέσω προκλήσεων,είναι σπασμωδική αντίδραση καθώς βλέπει ότι με μεθοδικές ενέργειες η χώρα μας την στριμώχνει στην γωνία.

Η ενόχληση, που της προκάλεσε η πραγματοποίηση της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης», μετεβλήθη σε πανικό όταν διαπίστωσε ότι με αφορμή το θέμα της λαθρομετανάστευσης,αλλά και των ΑΟΖ , στριμώχτηκε σε διπλωματικά αδιέξοδα.

Οι έντονες (φανερές και παρασκηνιακές) πιέσεις της χώρας μας στην Ε.Ε, είχαν σαν αποτέλεσμα αυτό που επεδίωκε εξ αρχής και καλλιεργούσε συστηματικά η κυβέρνηση, όσον αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Να ενισχυθεί δηλαδή η χώρα μας για την αντιμετώπισή της, με περιπολίες εναέριων και πλωτών μέσων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετέχουν στη δύναμη FRONTEX.

Οι περιπολίες των ευρωπαϊκών δυνάμεων ακολουθούν ουσιαστικά τα όρια του FIR Αθηνών στον αέρα και το αντίστοιχό τους στη θάλασσα. Έτσι, ουσιαστικά όλα τα νησιά και οι βραχονησίδες μέσω των οποίων η Τουρκία προσπαθεί να εδραιώσει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» είναι δυτικά των ορίων περιπολίας της FRONTEX.

Η Άγκυρα διαπιστώνοντας ότι εάν τα όρια αυτά ταυτιστούν με τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνεχίσει να προβάλει τις αξιώσεις της, προσπαθεί να αντιδράσει μέσω του Αμερικανικού παράγοντα.
Αυτό τον σκοπό είχε το απόρρητο δισέλιδο «non paper» της Ουάσιγκτον με το οποίο στην ουσία, μας ...πρότεινε επανεξέταση των διεθνών συνθηκών που διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου , ως ένα από τα μέσα για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Όμως στο ιδιότυπο γεωπολιτικό « μπραντ ντε φερ» οι εξελίξεις μέσω σοφής στρατηγικής , γέρνουν προς την πλευρά μας.
Ενεργειακοί αγωγοί, Βουκουρέστι (δεν είναι άσχετο με την Τουρκία), FRONTEX,ΑΟΖ είναι αποτελέσματα λεπτομερούς επιμελημένης στρατηγικής του Πρωθυπουργού, που ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα , που πιθανώς να δώσει ένα οριστικό τέλος στις χρόνιες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Όποιος μελέτησε επισταμένως την συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη στην προχθεσινή «Κ.Ε» θα κατάλαβε..πολλά. Μην ξεχνάτε ότι είχε προηγηθεί η συνάντηση του με τον κ. Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσον αφορά το ...εσωτερικό στην χώρα μας οι σειρήνες του λαϊκισμού δυστυχώς θα ελλοχεύουν πάντοτε.. Όμως η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη σήμερα και έχει καταλάβει πως το καλό της πατρίδας απαιτεί από εμάς μεγαλύτερη συναίνεση !

29 σχόλια:

  1. Έχεις δίκιο. Όσο μεγαλύτερη είναι η συναίνεση, τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με ψυχραιμία, σύνεση και ρεαλισμό και όχι με συναισθηματισμούς και εφήμερες παρορμήσεις.
    Αξίζει να θυμηθούμε ότι από το τέλος του ....περσινού καλοκαιριού παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα από τουρκικής πλευράς, όσον αφορά τον εναέριο χώρο, με επανεμφάνιση των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά.
    Ωστόσο, από τον ...Νοέμβριο και έπειτα οι προκλήσεις αυξήθηκαν, λαμβάνοντας χαρακτήρα μιας συστηματικής πρακτικής, που δείχνει να έχει ...σαφή σχεδιασμό και στόχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο politi. To θέμα είναι ολοκληρωμένο. Η εξωτερική πολιτική έχει επιτευχθεί βήμα- βήμα.
    Αναπτύχθηκε η δύναμη frontex , βγάζουμε πετρέλαια. Τελείωσε η Ευρωπαϊκη χρηματοδότηση για την εγνατία, την άλλη μέρα το έργο το χρηματοδότησε το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο.
    Τα σύνορα της ΕΕ και η frontex σιγά -σιγά θα φέρουν και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
    politi δεν έχεις συμεριλάβει στην ανάρτησή σου 1.την άυξηση της εξόρυξης πετρελαίων από τη Θάσο
    2.Ότι Ελληνικές εταιρίες αποκτούν μεγαλύτερα ποσοστα.
    3.Ότι οι όροι εξόρυξης (π.χ στην Ήπειρο) θα είναι σε ποσοστά 60-40 κι όχι 10-90 προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

    Σημαντικός παράγοντας ενεργειακής ανάπτυξης θα είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ. Αρκεί η εξαγορά να γίνει από Ελληνικές και Ρώσικες εταιρίες. Αλλιώς θα είναι Δούρειος ίππος.

    Το διθνές παιχνίδι εξαγορών και ενέργειας μπορεί κάποιος να το δει εδώ:
    http://www.russian.gr/news/economics/index.php
    Η Ρωσία έχει εξαγοράσει σε όλες σχεδόν τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ τις δημόσιες εταιρίες ενέργειας.
    Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην ελλάδα. Έστω και έμμεσα.
    Άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι και η εξωτερική πολιτική χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης (Γαλλίας -Γερμανίας).
    Είναι περίπου κοινή με τι δική μας. Δηλαδή κάνουμε συμφωνίες και με Αμερική και με Ρωσία αλλά περισσότερο κοιτάζουμε μακροπρόθεσμα με το συμφέρον μας.
    Επικίνδυνη πολιτική είναι: Ρίχνουμε ένα Τούρκικο μαχητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να θυμίσω κάτι που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για την εξωτερική πολιτική και καθώς φαίνεται ο ανιψιός του τον έχει μελετήσει σε βάθος.
    Είπε λοιπόν ότι: "αποτυγχάνομεν πολλάκις εις την εξωτερική μας πολιτική διότι δεν έχομεν, δι’ ελλειψιν ρεαλισμού την ικανότητα να εκτιμήσωμεν πραγματικάς καταστάσεις, και όταν την έχωμεν δεν έχωμεν το πολιτικό θάρρος να τας αντιμετωπίσωμεν δια λόγους δημαγωγίας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @7.52
    Φίλε η εξωτερική πολιτική δεν είναι μονοσήμαντη.
    Γιατί αναφέρεις μοναχά την Ρωσία;
    Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και με άλλες εταιρείες , μη Ρώσικες, που η επιρροή τους στο διεθνές γίγνεσθαι και τα συμφέροντά τους δεν θα επέτρεπαν πλέον στην Τουρκία να παίζει παιχνίδια στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω αν έκων ή άκων τα κάνεις ολα σούπα.
    1. Η Frontex πρώτον δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τις γκρίζες ζώνες και τα σύνορα της ευρώπης αλλά με την λαθρομετανάστευση.
    2. Τα σύνορα και τα χωρικά ύδατα δεν οριοθετούνται από το FIR.
    3. Η προσπάθεια του Καραμανλή να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα γύρω από τη κυβέρνηση για να καταφέρει ότι κατάφερε με τις φωτιές το 2007 στις επερχόμενες εκλογές του φθινοπώρου δεν θα αποδώσει διότι ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί πλέον τα δημαγωγικά του και λαικίστικα παιγνίδια του.ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα συμπεράσματα από καθαρές και όχι νεφελώδεις ματιές είναι προφανή.
    Όταν η εξωτερική πολιτική χρησιμοποιείται συστηματικά για εσωτερική κατανάλωση, οι συνέπειες μπορεί να είναι αρνητικές, ενίοτε και εξαιρετικά δυσάρεστες.
    Έτσι, η εξωτερική μας πολιτική μέχρι και σχετικά πρόσφατα (στις αρχές της δεκαετίας του 1990) πλήρωσε το τίμημα αποφάσεων (ή μη αποφάσεων) οι οποίες ελήφθησαν υπό την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης και που εκ των υστέρων απεδείχθη ότι δεν εξυπηρετούσαν τα εθνικά συμφέροντα, όπως κι αν τα ορίσει κανείς.
    Βέβαια την κοινή γνώμη κάποιοι την διαμορφώνουν. Αυτό είναι που ξεχνάμε μονίμως και στην ουσία αποτελεί το κυριότερο ελάττωμα μας.

    Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Σε αντίθεση με τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν τα κόμματα εξουσίας χώριζε ( σε επίπεδο ρητορικής μοναχά) ιδεολογική άβυσσος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στις μέρες μας έχει επιτευχθεί πολύ μεγαλύτερη συναίνεση στις κεντρικές επιλογές της εξωτερικής μας πολιτικής(ελληνοτουρκικά, θέση Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
    Επιμέρους διαφορές σε τακτικούς χειρισμούς μπορεί να υπάρχουν, σε κεντρικές στρατηγικές επιλογές όμως συμφωνούνε.
    Και θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι τα δύο κόμματα δεν βρέθηκαν από αυτήν την άποψη στη μέση του δρόμου, αλλά μάλλον το ΠΑΣΟΚ ήρθε πιο κοντά στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ότι ο F5PILOT είναι troll της Ιπποκράτους αυτό είναι γνωστό σε όσους σχολιάζουν.
    Άρα οι απόψεις του απηχούν και τις εντολές που τους δίδονται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ( μέσω του κυρ εκπρόσωπου και Ευρωβουλευτή).

    Ερχόμαστε λοιπόν και καταλαβαίνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, δεν διστάζει μέσα στην βουλιμία του για εξουσία, να παίζει με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και να τα μεταφέρει ΟΛΑ και να τα θωρεί κάτω από το πρίσμα του μικροπολιτικού οφέλους.

    Τέτοια σχόλια αποδεικνύουν περίτρανα ότι η σημερινή Αμερικανοθρεμένη , Αμερικανοσπουδαγμένη και Αμερικανοτροφοδοτούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ , είναι επικίνδυνη για την πατρίδα μας.
    Κύριο γνώρισμά της "λιγότερα στρέμματα γης για να κοιμάται ήσυχη".

    Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι επιβεβαιώνουν και τα γραφόμενα στο άρθρο του politi, που ομιλεί για κάποιους που την εσωτερική κατάσταση την διαμορφώνουν με τέτοιο τρόπο που να την χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
    Λίγη ντροπή!!!!!!!

    Α. Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε politis-gr, καλή σου μέρα.
    Καταρχήν, μια και κάνεις αναφορά, και ορθώς, στο εσωτερικό μέτωπο, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα εδώ και πάρα πολύ καιρό, όντας ουσιαστικά «Δούρειος Ίππος» για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση χρειάστηκε χρόνια για να αρχίσει να ασχολείται με το θέμα έστω και σπασμωδικά, και αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, αποκλειστικά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους (βλέπε ΛΑ.Ο.Σ.). Το ότι η Γαλλία και η Ιταλία έστειλαν από ένα πλοίο για να κάνει περιπολίες στο Αιγαίο έχει αναντίρρητα τη σημασία του σε πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο αλλά δεν προσφέρει τίποτε στην αναχαίτιση των κυμάτων των λαθρομεταναστών. Δύο σκάφη παραπάνω δεν κάνουν τη διαφορά στο δαιδαλώδες νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου τη στιγμή που με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας το λιμενικό υπολειτουργεί χωρίς ταχύπλοα και προσωπικό, η επιτήρηση που γίνεται είναι ανεπαρκής, το νομικό πλαίσιο αφήνει πολλά παραθυράκια για τους λαθρεμπόρους κλπ., πράγματα δηλαδή που θα έπρεπε να έχουν διορθωθεί από τη χώρα μας εδώ και καιρό. Όσο για τα εναέρια μέσα της FRONTEX, αυτά δε θα μείνουν εδώ για πάντα, συνεπώς έπρεπε να έχουν αποκτηθεί εθνικά μέσα που θα εκτελούν τις ίδιες αποστολές. Κάτι που δε φαίνεται ότι θα γίνει άμεσα, έτσι ώστε να περάσουμε και το μήνυμα ότι δεν περιμένουμε πάλι από την Ε.Ε. να μας σώσει..
    Αναφορικά με το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) βρισκόμαστε προ επικίνδυνης καταστάσεως δεδομένου ότι η Αίγυπτος, με την οποία αρχίσαμε συνομιλίες, μας δήλωσε (και το αποδεχθήκαμε αδιαμαρτύρητα) ότι θα συνομιλήσει και με τους Τούρκους για τον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ μεταξύ αυτής και της Τουρκίας. Για τους μη γνωρίζοντες οι δύο αυτές χώρες έχουν θαλάσσια σύνορα τα οποία απαιτούν καθορισμό μόνο στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Αν γίνει αυτό δημιουργείται ένα πολύ άσχημο προηγούμενο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Όσο δε για τις ανάλογες διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τη Λιβύη αυτές έχουν παγώσει, όπως έχω μάθει, επειδή οι Λίβυοι ήγειραν υπερβολικές απαιτήσεις. Και, παρεμπιπτόντως, ο μακαρίτης Τάσος Παπαδόπουλος είχε δημιουργήσει Κυπριακή ΑΟΖ γύρω από το νησί και ήρθε σε συμφωνία για τον καθορισμό των ορίων της με την Αίγυπτο και το Λίβανο. Όταν όμως ζήτησε από την κυβέρνηση Καραμανλή τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, η απάντησή ήταν αρνητική…
    Δεν ξέρω ποιο θα είναι το «επόμενο βήμα» (θα φανεί στο μέλλον φαντάζομαι), αλλά θα μου επιτρέψεις να πω ότι η εκτίμησή σου πως «πιθανώς να δώσει οριστικό τέλος στις χρόνιες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο» μου ακούγεται περισσότερο σαν ευχή, τη στιγμή που η Τουρκική Αεροπορία αλωνίζει καθημερινά, τα νησιά μας έχουν γίνει άτυπα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών και πιθανώς πρακτόρων, προβοκατόρων και Κύριος οίδε τι άλλο, οι Αμερικανοί έδειξαν εμπράκτως ποιον υποστηρίζουν στην Ανατολική Μεσόγειο με την επίσκεψη Ομπάμα και η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να διαλύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με τελευταία επιτεύγματα το πάγωμα των αγορών ανταλλακτικών και υλικών για αεροσκάφη και πλοία (με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της διαθεσιμότητάς τους), την τεράστια καθυστέρηση στην παραλαβή ή μη αποδοχή έτοιμων οπλικών συστημάτων που θα καλύψουν μεγάλα κενά (επιθετικά ελικόπτερα Apache και μεταφορικά NH-90, υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ), την αδιαφορία για την κάλυψη κρίσιμων κενών στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας – το τελευταίο ταιριάζει τέλεια και στην αναφορά σου περί λαϊκισμού (αν και φαντάζομαι άλλους είχες κατά νου και όχι τον Καραμανλή και τον Μεϊμαράκη). Και μπορεί η γυναίκα του Καίσαρα (η κυβέρνηση) να προσπαθεί να είναι τίμια (να προσπαθεί να κάνει κάτι στην εξωτερική πολιτική) αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια, και τέτοιες κινήσεις, τύπου μείωσης θητείας π.χ., στέλνουν το μήνυμα ότι δεν είμαστε σοβαροί και άρα δεν μπορεί κανείς να μας πάρει στα σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. F5PILOT
    μου θυμίζεις κάτι κυρίες που παρεμβαίνουν τηλεφωνικά στις ειδήσεις μικρού καναλιού τις τελευταίες ημέρες
    Τα επιχειρήματά τους είναι δύο:
    1. Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη πρέπει να φύγει
    2. Η Νατάσα πως έκανε διδακτορικό στην Ιατρική ενώ τελείωσε νηπιαγωγός (δηλαδή διδακτορικό στην ιατρική νηπίων δεν μπορεί να κάνει?)
    Συγνώμη που ξέφυγα από το θέμα. Αλλά έχω τρεις μέρες που από τηλεόραση και από internet βλέπω το ίδιο πράγμα.

    Άγγελε 9:35
    Στο σχόλιό μου στις 7:52 έγραψα ότι πρέπει να κοιτάξουμε στο συμφέρον μας. Αυτή τη στιγμή μας συμφέρει να παίξουμε 80% με Ρωσία και 20% με ΗΠΑ.
    Εξάλλου τα τελευταία 40 χρόνια από τις ΗΠΑ δεν κερδίσαμε τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η FRONTEX ειναι προβλημα για την Τουρκια και το γραφουν και οι ιδιοι.
    http://geopolitics-gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_7096.html
    Μπορει η μονη αρμοδιοτης της να ειναι η λαθρομεταναστευση αλλα εκ των πραγματων δρα σε καθορισμενα συνορα ενω το δογμα της Τουρκιας ειναι οτι δεν υπαρχουν θαλασσια συνορα στο Αιγαιο.Ειναι μαλιστα πιθανο οτι η κυβερνηση αφησε επιτηδες να διογκωθει το ζητημα της λαθρομεταναστευσης για να εχει επιχειρηματα ωστε να φερει τους Ευρωπαιους στο Αιγαιο.
    Η πειρα ομως εχει δειξει οτι η Τουρκια αντιδρα δυναμικα οταν στριμωχνεται.Η κυβερνηση Καραμανλη παιζει ενα πολυ επικινδυνο παιγνιδι και ειναι αγνωστο αν εχει υπολογισει την απαντηση της Τουρκιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Elias
    Αγαπητέ φίλε καλή σου ημέρα!
    Κατ` αρχάς θέτεις πολλά θέματα μαζί. Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όσον το δυνατόν "συνεκτικότερα".

    Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης θεωρώ ότι έχεις άδικο.Είναι ένα πολύπλοκο και πολυσύνθετο πρόβλημα που φυσικά δεν αφορά μόνο την χώρα μας αλλά όλη την Ε.Ε .
    Απλώς ως πύλη εισόδου και εμείς όπως και άλλες Μεσογειακές χώρες, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα σε πολύ πιο έντονο βαθμό.

    Όμως θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το χάρισμα μιας υπεύθυνης πολιτικής είναι ΜΕΣΑ από κάποιο δεδομένο πρόβλημα , να ανακαλύπτει ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ άλλων προβλημάτων.

    Η πολιτική και δη η εξωτερική πολιτική απαιτεί οξυδέρκεια, ικανότητα σύνθεσης και ανάλυσης, και στρατηγικής σκέψης. Αυτή ακριβώς που έχουν οι σκακιστές.

    Φυσικά απαιτεί πάνω απ` όλα ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. Αναφέρεις π.χ το νομικό πλαίσιο για τους δουλεμπόρους. Το ακούω και από άλλους φίλους. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η ΝΔ μετέτρεψε (πρόσφατα) την παράνομη μεταφορά μεταναστών από πλημμέλημα που ήταν μέχρι σήμερα σε κακούργημα;

    Πόσοι γνωρίζουν ότι αυτό το νομοσχέδιο το ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ το ΠαΣοΚ, το ΚΚΕ,και ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Πόσοι γνωρίζουν λοιπόν ότι υπάρχουν Ελληνικά κόμματα που θεωρούν (μέσα στον κυκεώνα της διαμορφούμενης κατάστασης) το Δουλεμπόριο ...Πλημμέλημα; Σε τι εποχές ζούμε;

    Όσο αφορά το θέμα της FRONTEX και την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας από αυτή την στρατηγική μας , εάν δεν το καταλαβαίνεις περίμενε για να το δεις να αναδεικνύεται στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    Είναι ακριβώς όπως με το θέμα των ενεργειακών αγωγών και πολλά άλλα που όταν τα έγραφα,οι πλειονότητα των πολιτών (αλλά και πολιτικών) δεν τα γνώριζαν και ασχολούνταν με οτιδήποτε άλλο εκτός αυτών.
    Στην πορεία βέβαια τα γνώρισαν ... άπαντες.

    Στο θέμα των ΑΟΖ υπάρχουν κάποια προβλήματα ,τα οποία τα περιμέναμε άλλωστε, αλλά αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι τελικά τα πράγματα τείνουν να καταλήξουν σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα.

    Για το θέμα της Κύπρου και του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου ή ακριβής απάντηση ήταν : Όχι ΤΩΡΑ Τάσσο ! Κάτι που κατάλαβε και αυτός ο Μεγάλος Έλληνας και συμφώνησε!

    Για το θέμα των ελικοπτέρων Έρευνας και διάσωσης θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει .."αδιαφορία" όπως ισχυρίζεσαι , αλλά έχει δρομολογηθεί η αγορά 15 ελικοπτέρων από την Γαλλία (προβλέπονται στο ΕΜΠΑΕ).
    Μάλιστα ΚΑΙ για αυτό η αντιπολίτευση ήταν αρνητική και ήθελε την περικοπή αυτών των αμυντικών Δαπανών.

    Για την μείωση της θητείας δεν συμφωνώ με την θέση σου. Σήμερα ο στρατός είναι διαφορετικός. Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα έχουν υποβαθμίσει διεθνώς την αναγκαιότητα απλών στρατευμένων, και έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης επαγγελματιών στρατιωτών.

    Τέλος πάντων για κάποια πράγματα μπορείς να διαφωνείς. Για κάποια μπορεί να συμφωνείς.
    Για κάποια άλλα πάλι ...άφησε τον χρόνο να τρέξει και θα τα διαπιστώσεις.
    Φιλικά
    politis-gr
    Υγ. Με ανάγκασες και εμένα να χρησιμοποιήσω σεντόνι :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σωστός!!!!
    Έχεις μια ικανότητα να αποκαλύπτεις πάντα όσα πρέπει!!
    Ένας φίλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στον πολύπλοκο κόσμο μας, η πολιτική δεν ασκείται πάντοτε μέσα από μια γυμνή αναζήτηση άμεσων ωφελειών και κυνική απόσπαση κερδών.
    Αντίθετα, οι διεθνείς συναλλαγές θα πρέπει να συνοδεύονται από συμπεριφορές αλληλεγγύης, και καμιά φορά αλτρουισμού, από προσφορές που βραχυπρόθεσμα μπορεί να μην αποδίδουν, αλλά αποτελούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
    Oι χειριστές λοιπόν της εξωτερικής πολιτικής πρέπει με οξυδέρκεια να διακρίνουν ποιες είναι οι καταλληλότερες επενδύσεις, ανάλογα με τη μελλοντική αποδοτικότητά τους.
    Σε αυτό πραγματικά είναι πολύ καλός ο Κ. Καραμανλής, σε αντίθεση με τους τελευταίους Πρωθυπουργούς ( συμπεριλαμβανομένου και του Ανδρέα Παπανδρέου στην μετά 93 διακυβέρνηση του. Ίσως λόγω και της ασθένειας του, δεν ξέρω....).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    Πετρελαιοφόρον "Η Ελλάς"

    Της Σοφίας Χριστοφορίδου

    ΑΠΟ ΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
    Σύμφωνα με τον επιστημονικό ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά και ομότιμο καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής - Ιζηματογενούς Γεωλογίας της καναδικής κυβέρνησης, Αντώνη Φώσκολο, στο Βορειανατολικό Αιγαίο υπάρχουν αρκετές πετρελαιοπιθανές περιοχές, παρεμφερείς με αυτή του Πρίνου -στις θέσεις Ανατολική Θάσος, Μπάμπουρας, Νότιος Μπάμπουρας, Σταυρός, Νίκη και Μαρώνεια. Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή, τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα αργού πετρελαίου στο βορειοανατολικό Αγαίο μπορούν να δώσουν από 900.000 έως 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου! Επιπλέον, εκτιμά ότι αποθέματα υδρογονανθράκων υπάρχουν και στο νότιο τμήμα του νομού Γρεβενών.
    Η χώρα μας μπορεί να μην έχει “λίμνες πετρελαίου”, ωστόσο υπάρχουν κοιτάσματα ήδη εντοπισμένα και περιοχές που είναι πιθανόν να κρύβουν “μαύρο χρυσό”, εκτιμούν και δύο άλλοι ειδικοί του χώρου, ο γεωλόγος παραγωγής υδρογονανθράκων Ά. Μαυροματίδης, ο οποίος εργάζεται για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ομάν και ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Κελεσίδης. Όπως σημείωσαν στη “ΜτΚ” (17/5/2009) εκτός από τα μέχρι στιγμής εντοπισμένα κοιτάσματα στη Θάσο, στο Κατάκολο και στην Επανομή, υπάρχουν εκτιμήσεις για πετρελαιοπιθανές περιοχές, με βάση επιφανειακές κηλίδες, όσο όμως δεν γίνονται έρευνες οι διαστάσεις και η ποιότητα αυτών των κοιτασμάτων παραμένουν άγνωστες.

    ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ
    Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κωστής Σταμπολής τονίζει ότι το επιχείρημα ότι δεν προχωρούν οι έρευνες διότι δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της υφαλοκρηπίδας, δεν ευσταθεί.
    “Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον είκοσι κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι περιέχουν 2 έως 3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου”, υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κωστής Σταμπολής. Θεωρητικά με μια δυνατότητα απόληψης 15% η Ελλάδα θα μπορούσε να παράγει έως 450.000 βαρέλια, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι 200.000 - 250.000 βαρέλια / ημέρα θα ήταν πιο εφικτός στόχος για τα επόμενα 20 - 30 χρόνια. “Τα περισσότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό, στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη και έτσι το επιχείρημα ορισμένων ότι οι έρευνες δεν μπορούν να προχωρήσουν, διότι δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της υφαλοκρηπίδας, δεν ευσταθεί” παρατηρεί.
    Τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει το ελληνικό κράτος από τη φορολογία, βάσει του υφισταμένου νομικού πλαισίου για την παραγωγή πετρελαίου, θα μπορούσαν να είναι της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για μια παραγωγή της τάξεως των 100.000 βαρελιών και άνω, και με διεθνείς τιμές μεταξύ 50 και 75 δολάρια το βαρέλι.

    ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
    Μπάμπουρας Θάσου
    Αγίασμα Καβάλας
    Μαρώνεια Ροδόπης
    Επανομή Θεσσαλονίκης

    http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=41420

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Tο ερώτημα έρχεται στα χείλη όλων μας έλεγε πριν κάποια χρόνια ο Κ. Χολέβας: Γιατί οι Δυτικοί εταίροι μας, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, στηρίζουν τόσο πολύ την Τουρκία; Πολλές απαντήσεις έχουν δοθεί. Ότι η Τουρκία είναι μεγάλη αγορά, ότι αγοράζει μαζικά δυτικά όπλα, ότι γειτνιάζει με την Ρωσία και τα πετρέλαια της Κασπίας κλπ.

    Όλα αυτά ευσταθούν σε ένα βαθμό. Όμως την ουσιαστικότερη ερμηνεία την έχει δώσει ο μεγάλος Βρετανός ιστορικός ARNOLD TOYNBEE. Στο βιβλίο του THE WORLD AND THE WEST – THE CIVILISATION ON TRIAL, που εξεδόθη το 1966 στη Νέα Υόρκη , γράφει ότι η Δύση εχθρεύεται το Ισλάμ κυρίως επειδή το Ισλαμικό πολιτιστικό πρότυπο αντιτίθεται στην κατανάλωση .

    Η Τουρκία μετά το αιματηρό Κεμαλικό πείραμα είναι η πρώτη χώρα με σαφές μουσουλμανικό υπόβαθρο που δυτικοποιήθηκε, έστω και επιφανειακά.

    Η Δύση την χρειάζεται ως πρότυπο απέναντι στις υπόλοιπες ισλαμικές κοινωνίες. Γι αυτό, λέει ο TOYNBEE, ο Δυτικός κόσμος είναι διατεθειμένος να ανεχθεί όλες τις αταξίες της Τουρκίας, ακόμη και τα εγκλήματά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μάλλον πράγματι κάτι κινείτε στην εξωτερική πολιτική.
    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο Ιωάννης - Αλέξιος Ζέπος θα μετέχει στην 12μελή ομάδα των εμπειρογνωμόνων (Group of Experts) που θα διαμορφώσει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ.
    Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Στρασβούργο/ Κελ στις 4 Απριλίου, οι αρχηγοί κρατών ανέθεσαν στο Γενικό Γραμματέα να διαμορφώσει ένα νέο στρατηγικό δόγμα για τη Συμμαχία.Η ολοκλήρωση του πλαισίου θα πρέπει να γίνει μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας στα τέλη του 2010.

    Στο ΓΓ ανατέθηκε ακόμα να σχηματίσει μια μικρή ομάδα υψηλών αξιωματούχων που θα προετοιμάσουν το έδαφος σε στενή συνεργασία με το Βορειατλαντικό ΣυμβούλιΤο ισχύον Στρατηγικό Δόγμα είχε υιοθετηθεί το 1999.
    Πολιτικά το στρατηγικό δόγμα είναι το δεύτερο σημαντικότερο κείμενο που διέπει τη λειτουργία του ΝΑΤΟ μετά τη Συμφωνία της Ουάσιγκτων (ιδρυτική συνθήκη).

    Το Group of Experts αποτελείται από 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο Ιωάννης - Αλέξιος Ζέπος.
    Η επιλογή των προσώπων μεταξύ πολλών υποψηφιοτήτων, έγινε από τον νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, το δε ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών πρότεινε τον πρέσβη Γιάννη Ζέπο δεδομένης της μακράς εμπειρίας του σε θέματα ΝΑΤΟ, καθώς έχει υπηρετήσει δύο φορές στο παρελθόν στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Συμμαχία, ως Μόνιμος και ως αναπληρωτής Αντιπρόσωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ 4 Αύγουστος 2009 5:43 πμ
    Πραγματικά αξιοπερίεργες συμπτώσεις. Αν είναι συμπτώσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @12;29
    Μου φαίνεται καταλαβαίνεις ότι θέλεις. Τώρα για τα επιχειρήματα που αναφέρεις μάλλον εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια. Τόσο σου κόφτει τόσο καταλαβαίνεις. Φαίνεται σου έχουν μείνει χούι από τις εκπομπές που βλέπεις στη τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ποιές είναι οι συμπτώσεις φίλε 7:53, γιατί μάλλον διαγράφηκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ 10.42
    O 7.53 απευθυνθείτε προς το σχόλιο του 5.43πμ.
    Εσύ που κοιτάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χθές σε μεγάλο Τουρκικό κανάλι προβλήθηκε ένα περίεργο θέμα με πλάνα απο το νησάκι της Ρώ.Στο ρεπορτάζ δόθηκε αρνηττική έμφανση στην Ελληνική σημαία που κυματίζει εκεί απο την εποχή της Κυράς της Ρώ.
    Σήμερα Τουρκικό τουριστικό σκάφος εντοπίστηκε σε Ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στην θαλάσσια περιοχή της νησίδας Ρω το οποίο απέπλευσε μετά απο έλεγχο και συστάσεις του λιμενικού σώματος.Εκτός του κυβερνήτη στο σκάφος επέβαιναν 4 δημοσιογράφοι τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού. Η υπόθεση θυμίζει Ιμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δικό μου λάθος, εκ παραδρομής νόμιζα 5:43μμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Τούρκοι για να μπορεί ο χαζοέλληνας να μαθαίνει και λίγο γεωγραφία νοτιοανατολικού- και όχι μόνο-Αιγαίου.Άκου νήσος Ρω.Πάντως -πλάκα πλάκα οι γείτονες πάνε λάου- λάου για θερμό επεισόδιο. Το απόλυτο άλλοθι για πρόωρες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημερα σας!
    Σε σχολιο του ο κ.Κουϊκ το πρωι στην ΝΕΤ,ειπε πως το επεισοδιο το δημιουργησε το Τουρκικο καναλι,το οποιο ειναι αντιπαλος και μεγαλος πολεμιος του Ερντογ(κ;)αν..ολα εγιναν για τον λογο αυτο...
    Το ΥΠΕΞ παρακολουθει νηφαλια την ολη κατασταση!

    Παρακαλω ,αν καποιος αλλος φιλος/λη το ακουσε ας με διορθωσει!

    Αφροδιτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φίλε politis-gr καλημέρα και πάλι. Θα ξεδιπλώσω εκ νέου το σεντόνι μου για να διευκρινίσω κάποια πράγματα σχετικά με το σχόλιό μου και την απάντησή σου.
    Καταρχήν δεν αναφέρεις πού θεωρείς ότι έχω άδικο αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση. Στο ότι είναι σημαντικό πρόβλημα; Στο ότι η κυβέρνηση άργησε να πάρει τα όποια μέτρα; Στο ότι ο λόγος που άρχισε να ασχολείται είναι η διαρροή ψήφων προς το ΛΑΟΣ; Σχετικά με όσα γράφεις στη συνέχεια, για την οξυδέρκεια κλπ. που απαιτείται στην εξωτερική πολιτική, προφανώς συμφωνώ με όλα. Απλώς εστίασα στο ότι στην πράξη το πρόβλημα (έλευση μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας) εξακολουθεί να βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο. Για το θέμα της FRONTEX δεν είπα ότι κακώς κλήθηκε να συνδράμει, άλλωστε τόνισα ότι είναι σημαντικό σε πολιτικό / διπλωματικό επίπεδο το γεγονός ότι ανέλαβε δράση στην περιοχή μας, απλώς θεωρώ ότι τα καθήκοντά της θα έπρεπε εδώ και καιρό να καλύπτονται από εθνικά μέσα (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια) για να μη δίνουμε την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας και γι’ αυτό καλούμε την Ε.Ε. να το πράξει. Επίσης το ότι η Τουρκία δυσαρεστήθηκε σφόδρα από την έλευση της FRONTEX είναι νομίζω πασιφανές σε όσους ασχολούνται με τα ελληνοτουρικά, μια και η εξέλιξη αυτή αντίκειται στην πάγια τακτική της που υπαγορεύει ότι τα προβλήματα είναι μεταξύ των δύο χωρών και δε χρειάζονται μεσολαβητές, ότι το Αιγαίο είναι «ειδική περίπτωση» όπου δεν μπορεί να βρει εφαρμογή το διεθνές δίκαιο κλπ.
    Για το θέμα των ΑΟΖ πιθανόν να έχεις καλύτερη πληροφόρηση και ελπίζω το θέμα να προχωρήσει θετικά για τη χώρα μας, όπως αναφέρεις ότι μάλλον θα γίνει.
    Για το θέμα των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης η αδιαφορία που επιδείχθηκε από την κυβέρνηση (σωστότερα, ΚΑΙ από αυτήν την κυβέρνηση) είναι πραγματική. Το ότι έχει δρομολογηθεί η προμήθειά τους δεν αναιρεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός σε βάθος χρόνου έτσι ώστε να τα έχουμε όταν πρέπει και με κόστος και ανταλλάγματα συμφέροντα για τη χώρα μας. Τώρα, μη έχοντας άλλη επιλογή, προχωράμε σε απευθείας ανάθεση του προγράμματος στους Γάλλους, με αποτέλεσμα α) την παραλαβή τους μετά από 2-3 έτη (εκτός αν λειτουργήσει πάλι μια σχέση τύπου Κων. Καραμανλή – Ζισκάρ Ντ’ Εστέν όπως έγινε την περίπτωση των αεροσκαφών Mirage F1) και β) ο ελληνικός λαός να κληθεί να πληρώσει περισσότερα από όσα θα απαιτούνταν αν γινόταν εγκαίρως διεθνής διαγωνισμός για την προμήθειά τους. Η αντιπολίτευση μπορεί να έχει υιοθετήσει ανεύθυνη στάση επί του θέματος (και όχι μόνο) αλλά είναι αντιπολίτευση, όχι κυβέρνηση που λαμβάνει και υλοποιεί εν δυνάμει ολέθριες αποφάσεις όπως αυτές για τις ένοπλες δυνάμεις που γράφω στο αρχικό μου σχόλιο (θεωρώ, πιθανώς αυθαίρετα, ότι συμφωνείς με όσα καταλογίζω στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό, μια και δεν αντιλέγεις στην απάντησή σου, πέραν του θέματος των ελικοπτέρων).
    Σχετικά με τη θητεία, είναι γεγονός ότι τα σύγχρονα οπλικά συστήματα απαιτούν εξειδίκευση. Είναι όμως επίσης γεγονός πως η σημερινή νεολαία είναι πολύ περισσότερο εξοικειωμένη με την τεχνολογία από ότι παλαιότερα. Επιπλέον ο προγραμματισμός πρόσληψης επαγγελματιών στρατιωτών του Υ.ΕΘ.Α. έχει εκτροχιαστεί εδώ και χρόνια (οι αιτήσεις είναι σταθερά λιγότερες από τον αριθμό των θέσεων που πρέπει να καλυφθούν ενώ πολλοί αποχωρούν μετά από λίγα έτη, απογοητευμένοι από το χάλι που βρίσκουν) με αποτέλεσμα τα κενά στις μονάδες να μεγαλώνουν. Αν και δε λείπουν παραδείγματα χωρών με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις βασισμένες σε ολιγόμηνη θητεία (π.χ. Ελβετία) δεν είμαι κάθετα αντίθετος στον επαγγελματικό στρατό, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου αυτό που είπε ο Κόλιν Πάουελ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, όταν τον ρώτησαν τι χρειάστηκε για να γίνει ο στρατός των Αμερικανών επαγγελματικός: «Απαιτήθηκαν τρία πράγματα: χρήματα, χρήματα και χρήματα». Θέλουμε στρατό μικρό και καλά εκπαιδευμένο ή στρατό που θα ασκεί αποτροπή δια τις ισχύος των αριθμών; Γιατί αυτή τη στιγμή, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, δεν έχουμε τίποτα από τα δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Elias
    Να σου θυμίσω ότι το λακωνίζειν εστι φιλοσοφείν.
    Συμφωνείς για το ΤΙ χρειάζεται μια εξωτερική πολιτική, αλλά ΔΕΝ σκέπτεσαι ΕΤΣΙ.
    Θα σου αναφέρω δύο λέξεις (παρότι προσπάθησα να σου το τονίσω και στο προηγούμενο σχόλιό μου).
    Αξιολόγηση προβλημάτων και ιεράρχηση τους και στρατηγική σκέψη. Εκεί ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι.
    Όπως να σου υπενθυμίσω ότι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα που λέγονται άλλα δεν γίνονται!

    Φιλικά
    politis-gr

    ΥΓ.Να μελετάς ένα κείμενο (άρθρο κλπ), όχι να το ...διαβάζεις. Τίποτα δεν γράφεται τυχαία.Η κάθε λέξη έχει την αξία της.
    Αυτό είναι ένα γενικευμένο πρόβλημα ( σήμερα) και το διαπιστώνω καθημερινά.
    ΜΕΛΕΤΑ τις λέξεις και την τοποθέτηση τους πάνω στο νοητικό καμβά ,τόσο του άρθρου μου όσο και του απαντητικού σχολιου μου και νομίζω ότι έχεις τις απαντήσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. πολύ καλή ανάλυση, μακάρι να είναι και έτσι, λίγο οπτιμιστικά τα βλέπω όλα αυτά, αλλά θέλω κι εγώ να ελπίζω.
    Ίδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φίλε politis-gr, καλημέρα (για τρίτη ημέρα). Ομολογώ ότι λησμόνησα το αξίωμα περί λακωνίζειν, ευτυχώς που έβαλες περιορισμό στο μέγεθος των σχολίων αλλιώς… ακόμα θα διάβαζες.
    Προσπαθώ να μελετώ ένα κείμενο και όχι να το διαβάζω, αν και δεν τα καταφέρνω πάντα. Όσο υπάρχουν blogs όπως αυτό, με απόψεις που απαιτούν μελέτη και όχι διάβασμα, μάλλον θα βελτιώνομαι - η (εξ)άσκηση οδηγεί στην τελειότητα.
    Όσο για τη διαχρονική ρήση του Κων. Καραμανλή, την ενστερνίζομαι απολύτως και, όσο κι αν διατηρώ κάποιες από τις επιφυλάξεις μου, ελπίζω η ιεράρχηση προτεραιοτήτων που έχει κάνει ο Καραμανλής ο νεότερος να είναι ορθή και η υιοθέτηση μιας πολιτικής που επιλύει πολλά προβλήματα (όντως κίνηση σκακιστή εάν ευοδωθεί) να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
    Φιλικά
    Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή