Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Έχει πολλές κινήσεις ακόμα η ..παρτίδα!


Για μια ακόμη φορά η υπουργός εξωτερικών κα. Μπακογιάννη επιχείρησε να …ναρκοθετήσει το άριστο κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας –Ρωσίας.

Μετά την παντελώς άστοχη , παλαιότερα ,τοποθέτηση της στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας ,κάτι που έκανε το Μαξίμου να τρέχει να εξηγήσει τα …..ανεξήγητα, προέβη την εβδομάδα που μας πέρασε σε νέες … «προσωπικές και επενδυτικές ναρκοθετήσεις», γεγονός που έκανε τον Ρώσο πρέσβη στην χώρα μας κ. Α. Βντόβιν να αναρωτηθεί δημόσια : «αν με την ίδια σπουδή το ΥΠΕΞ έσπευσε να καταδικάσει και τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κόσσοβο».

Εντύπωση προκάλεσε και το πλήρως νοημάτων ερώτημα του: «γιατί τρίτες χώρες προσπαθούν να δίνουν εντολές», στις άλλες χώρες.

«Νομίζω ότι κανείς δεν πράττει εναντίον των συμφερόντων του», τόνισε χαρακτηριστικά με νόημα ο Ρώσος διπλωμάτης.

Το ευτύχημα για την χώρα μας είναι ότι τις αποφάσεις σε ότι αφορά την εξωτερική μας πολιτική, τις παίρνει καθαρά ο πρωθυπουργός .

Είναι γεγονός ότι τα διαδραματιζόμενα στον Καύκασο ως ντόμινο «έσπρωξαν» τον κ. Καραμανλή να κάνει την κίνηση του στο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Ανταπάντησε άμεσα τοποθετούμενος στο διεθνές timing στέλνοντας για επικύρωση στην Ελληνική Βουλή τη συμφωνία για τον αγωγό South Stream .

Στα διεθνή ΜΜΕ επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση μετά την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία.

Με μια άλλη ενέργεια έγινε αναγγελία εορτασμού της επετείου των 180 ετών από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος και Ρωσίας!

Η εκδήλωση αυτή μάλιστα λαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα από το γεγονός ότι έχουν προσκληθεί να είναι παρόντες ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο διεθνές timing έχει και αυτή το ιδιαίτερο νόημα της ,καθώς η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τέσσερις ημέρες μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες την 1η Σεπτεμβρίου…… όπου καλούνται οι ηγέτες των 27 χωρών για να λάβουν …μέτρα εναντίον της Ρωσίας για τα τελευταία πολεμικά γεγονότα στον Καύκασο.

Ανάλογο μήνυμα που θα περιμένει και αυτό το κατάλληλο διεθνές timing , θα είναι και οι οριστικές υπογραφές για την αγορά των αρμάτων BMP-3M.

Παρότι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παγώνει οποιαδήποτε στρατιωτική συμφωνία με χώρες του ΝΑΤΟ, η συμφωνία για τα BMP-3M προχωρά κανονικά .

Τις επόμενες δε ημέρες θα βρίσκεται στην χώρα μας και ρωσική επιτροπή αρμόδια για την εξέλιξη της διακρατικής συμφωνίας.

Θα είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της άποψης κατά την οποία ο κ. Καραμανλής απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ κοιτάζοντας προς τη Μόσχα και την «παλαιά Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν είναι τυχαίο ότι στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ο πρωθυπουργός έχει επισκεφτεί δύο φορές τις ΗΠΑ και τρεις φορές την Ρωσία.(συν τέσσερις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Β. Πούτιν, δύο φορές στην Αθήνα, μία στη Χαλκιδική και μία στην Κωνσταντινούπολη).

Η «εγκάρδια συνεννόηση» του κ. Καραμανλή με το Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τα λόγια του τελευταίου ότι «θα εκμεταλλευτούμε ως ΕΕ, την εξωτερική πολιτική του κ. Καραμανλή», αλλά και οι συχνές επικοινωνίες του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έχουν προκαλέσει αίσθηση και έντονη ανησυχία στην Ουάσιγκτον.

Και φυσικά ….αντιδράσεις από την πλευρά τους.! Μετά την απουσία φέτος αμερικανικού περιπτέρου στη ΔΕΘ (εδώ) που σηματοδοτεί την απειλή άρσης του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι πολύ πιθανό ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η αποχώρηση της Shell από την ελληνική αγορά.

Βλέπετε τα χτυπήματα είναι συνεχή και από τις δύο πλευρές. Είχε προηγηθεί η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την επιβολή προστίμου 50 εκατ. ευρώ στην Shell (και 57 εκατ. στην BP) για καρτέλ στα καύσιμα.

Η Shell απειλεί να ….. παρουσιάσει τις ανησυχίες για το αρνητικό κλίμα στους επενδυτές της Ελλάδας και στις εταιρείες που…. ιστορικά συνδέονται με εσωτερικά και εξωτερικά κεφάλαια…( sic !)

Προσέξτε ποιοι θα αναφερθούν στο γεγονός με «δεκάρικους» made in Shell (ακόμη και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο) και ….βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Δεν πειράζει κύριοι της Shell. Στο καλό! Όσο για τα 1.000 πρατήρια σας υπάρχει ενδιαφέρον από …Ρωσική εταιρεία. Για ρωτήστε τους !

ΥΓ. Φυσικά μέσα στις ..κινήσεις από τους Υπερατλαντιστές περιλαμβάνεται και το ΑLPHA… «Βατοπαιδίου». Αλλά γι` αυτό απαιτείται ξεχωριστό post !!

9 σχόλια:

  1. kala pe bagasa pou ta vriskis ola kai ta grafis. mia fora sixaritiria gia ola sou ta grafta BRAVO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν ένας βουλευτής καταψηφίσει νομοσχέδιο , αυτός είναι προφανής λόγος να πάμε σε εκλογές...Τάδε έφη Ντόρα Μπακογιάννη.
    Κυρία Μπακογιάννη εκλογές τη στιγμή που το γεωστρατηγικό παιχνίδι το παίζει η χώρα μας?Την ώρα που κάτι πάει να κάνει ο Καραμανλής να μας ισχυροποιήσει προς τα έξω?Την ώρα που η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός δίαυλος?Την ώρα που στην Ελλάδα αναπτύσσεται πολεμική βιομηχανία?Την ώρα που οι φίλοι σας οι Αμερικάνοι είναι σε πολύ δύσκολη θέση διεθνώς?
    Τα πίανετε όλοι εσείς τα λεφτά σας τόσα χρόνια και με το παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε πολίτη, το μπλογκ σου είναι από τα πιό ενδιαφέροντα, συγχαρητήρια! Διαφωνώ ολίγον τι με την τελευταία σου αποστροφή περί κινήσεων "Υπερτλαντιστών" στον ALPHA. Απλώς ο Κοντομηνάς είναι πιεσμένος μετά την ποινική δίωξη γιά κακούργημα (βλέπει φυλακή ο άνθρωπος) και τα παίζει όλα γιά όλα εκβιάζοντας την κυβέρνηση κάνοντας την τρίχα-τριχιά. Συνέχισε την πολλή καλή δουλειά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να δούμε ποιοι θα πάνε στον εορτασμό των 180 ετών Ελληνορωσικών σχέσεων...και με πόσο ζήλο θα αρχίζουν να επιδεικνύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όταν μια υπερδύναμη παρακολουθεί ακόμη και το κινητό του Πρωθυπουργού
    και δεν ανοίγει ρουθούνι είμαστε άξιοι της τύχης μας και δυστυχώς αυτός ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί με τις άστοχες ενέργειες του να παραδώσει την ηγεσία στη πιο μισητή οικογένεια της Ελλάδος...ΣΥΝΤΟΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ πολίτη.
    Για την αναφορά σας στο ALPHA βατοπαιδίου ρίξε μια ματιά στο πόθεν έσχες του Θοδωρή τα τελευταία πέντε χρόνια και μετά έλα να το συζητήσουμε.
    Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από έναν νηστικό (πρώην) αριστερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητοί μου αφήστε την να λέει... ότι θέλει οι πράξεις μετράνε και οι πράξεις έγραψαν με τις κινήσεις Καραμανλή. Δεν τολμάνε να τον ρίξουν τώρα? Είναι που είναι ο Αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα στα ύψη, αν γίνει κάτι τέτοιο θα κτυπήσει κόκκινο και θα τον κάνει και ο λαός ήρωα. Γι΄αυτό δεν είναι εύκολο να το κάνουν.
    Ίσως και τα λεγόμενα της κας ΥΠΕΞ (και ότι της επιτρέπει ασφαλώς και ο Πρωθυπουργός) να είναι και αυτά θέμα τακτικής.... είναι περίπλοκα τα παιχνίδια της διπλωματίας και δεν μπορούμε εύκολα να τα ερμηνεύσουμε.
    Ώστοσο ο Καραμανλής τους έκανε κίνηση Μάτ τους πρόλαβε πριν τον προλάβουν....

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οσο για τη Shell στο "καλο" να παει. αρκετα μας εκλεψε τους τελευταιους μηνες με 15 λεπτα πανω το λιτρο. Τους πληρωσαμε και τη μετακομιση. Και η πρασινη εταιρια με την ιδια τιμη αν αποφασισει να φυγει παλι ...στο "καλο" θα της πουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απο αυτο εδω το μπλογκ μαθαινεις ολο το παρασκηνιο και για αυτο καθημερινα το επισκεπτομαι.
    Πολυ θετικο να μαθαινει κανεις γιατι γινονται καποιες κινησεις και με ποιο σκοπο.
    Μπραβο politis-gr συνεχισε να αποκαλυπτεις οσα δεν φαινονται.
    Παρολα αυτα ομως, και με τα οσα κατα καιρους γραφεις, ενισχυεται η αποψη που ειχα παντα για την Ελλαδα, οτι δλδ ειναι ενα υποτελες κρατος ερμαιο στις διαθεσεις των εκαστωτε 'μεγαλων' δυναμεων.
    -ΚΩΣΤΑΣ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή