Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Οι κατάσκοποι ποτέ δεν πεθαίνουν...


Για κάποιους η λέξη κατάσκοπος φέρνει στο μυαλό έναν κομψό κύριο τύπου Τζέιμς Μποντ, ντυμένο με μαύρο σμόκιν, ο οποίος πίνει μαρτίνι περιτριγυρισμένος από καλλονές.

Για κάποιους άλλους ο αυτόματος συνειρμός σκιαγραφεί στα μάτια τους ένα σκοτεινό, μυστηριώδη και «πεταλωμένο» τυχοδιώκτη, σε ….παράξενες αποστολές.

Τίποτα από όλα αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι κατάσκοποι είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας.

Ούτε η σωματοδομή τους , ούτε η συμπεριφορά τους διαφέρουν από αυτή του μέσου ανθρώπου.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατασκοπεία είναι μια δραστηριότητα με μακρινό παρελθόν και ….βέβαιο μέλλον.

Φαινόμενα όπως αυτό προχθές με την σύλληψη των τριών Βουλγάρων (δύο άνδρες και μια γυναίκα) κατασκόπων στην Θράκη ,είναι μέσα στο πρόγραμμα και δεν θα πρέπει να μας παραξενεύουν.

Η ΕΥΠ τούς είχε εντοπίσει πριν μια εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου να φωτογραφίζουν διάφορες μονάδες και τους παρακολουθούσε διακριτικά με σκοπό να ανακαλύψουν τυχών συνδέσμους τους στην χώρα μας..

Όταν επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα συνελήφθησαν , κατασχέθηκε το υλικό και παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη όπου και καταδικάστηκαν .

Πριν λίγο καιρό στο αεροδρόμιο του Αράξου, όπου είναι και η έδρα τις 116ης Πτέρυγας Μάχης , πιάστηκε Αλβανός κατάσκοπος που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία φωτογράφησης των εργασιών για την ανέγερση των υποστέγων στα πλαίσια της υποδοχής των 30 νέων μαχητικών Advanced F-16 Block 52+ .

Το ίδιο είχε συμβεί και πριν 2-3 μήνες με την σύλληψη Τούρκου πράκτορα της ΜΙΤ που υποδυόταν τον έμπορο λαθρομεταναστών και δρούσε στα παράλια της χώρας μας.

Βέβαια το ποιο γνωστό , στο ευρύ κοινό, περιστατικό ήταν αυτό του 2001 όπου η παροιμιώδης ελαστικότητα (σε πιέσεις) του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, είχε ξεπεράσει τα όριά της, στην περίπτωση των 14 Βρετανών και Ολλανδών που βρίσκονταν προφυλακισμένοι σε ελληνικές φυλακές με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Ο Γ. Παπανδρέου, από την πρώτη στιγμή, είχε «αθωώσει» τους συλληφθέντες, αφού τους είχε χαρακτηρίσει… «χομπίστες» και έστειλε πολλές φορές υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου και τον στενό του συνεργάτη Α. Ρόντο (Ναι …τον γνωστό !) για να τους συμπαρασταθούν.

Όμως τη γνώμη του Γ. Παπανδρέου, φαίνεται ότι δεν τη συμμερίζονταν ούτε οι ίδιοι οι Βρετανοί στο σύνολό τους. Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Observer με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, είχε αποκαλύψει ότι ο αρχηγός της αποστολής των 14 ......«παρατηρητών αεροπλάνων», Πολ Κόπιν, είχε ταξιδεύσει νωρίτερα στην Τουρκία, προσκεκλημένος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τότε η εφημερίδα οι …«χομπίστες» είχαν αποκρύψει από τις ελληνικές αρχές, τη παρακολούθηση και τη φωτογράφηση και άλλων στρατιωτικών αεροδρομίων και ανάμεσά τους και αυτό των Μεγάρων, το οποίο, σημείωνε με νόημα το άρθρο, «δεν αναφέρεται στο χάρτη».

Δεν υπάρχει μέρος του κόσμου όπου να μην χρησιμοποιείται η κατασκοπία. Ψεύτικες ταυτότητες, κώδικες, σημεία ανταλλαγών, ηλεκτρονική και φωτογραφική παρακολούθηση είναι ορισμένα από τα κόλπα των κατασκόπων παρότι η σύγχρονη τεχνολογία με τους δορυφόρους κάνει σχεδόν τα πάντα ορατά.

Όμως , οι πράκτορες παραμένουν η καλύτερη πηγή πληροφοριών, καθώς αυτοί και μόνον έχουν επαφή με τον παράγοντα άνθρωπο και τις προθέσεις του.

«Ξέρω τα όνειρα που βλέπεις… Ξέρω τους βαθύτερους, τους πιο απόκρυφους φόβους σου. Ξέρω τα πάντα», τραγουδούσε ο Τζιμ Μόρισον. Μπορεί ο Μόρισον να μιλούσε περί έρωτος, οι στίχοι του όμως είναι δηλωτικοί της βαθύτερης ουσίας της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών.

Γι`αυτό στο κουδούνι του ζευγαριού της διπλανής πόρτας ποτέ δεν θα δείτε να αναγράφεται …. Τζέιμς Μποντ και Μάτα Χάρι !


Πηγές: «kathimerini»«rizospastis»«enet»«paron»

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και από την πλευρά μας έχουν γίνει παρόμοια περιστατικά με γειτονικές χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν συνυπολογίζαμε πχ τα περιστατικά αύξησης παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου, της αλλαγής του αρχηγού των Τουρκικών ΕΔ (ο Μπασμπούγ είναι σκληροπυρηνικός κεμαλιστής και βαθιά έμπειρος σε πόλεμο), των περιστατικών κατασκοπείας εις βάρος μας, την έντονη κινητικότητα εντός της Θράκης από τούρκους πράκτορες, την προσπάθεια των τούρκων για απόκτηση S-300 και TOR-M1 για εκπαιδευτικούς σκοπούς (προφανώς για να μάθουν να μάχονται εναντίων των ελληνικών S-300), τότε μπορούμε να πούμε πως δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα και ας χαμογελάνε Ντόρες και Γιωργάκηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παλαιότερα ο ρόλος των κατασκόπων ήταν έντονα αρνητικός. Σήμερα τείνουν να γίνουν «οι καλοί». Οι κατάσκοποι δεν είναι οι κακοί που δουλεύουν στα θεμέλια της άμυνας ενός έθνους ή ενός στρατού προκειμένου να αποκτήσουν το μοιραίο πλεονέκτημα. Τα πιο πρόσφατα έτη , συνέβαλαν στην εκτόνωση εντάσεων και στην ελαχιστοποίηση αιφνιδιαστικών επιθέσεων, ιδιαίτερα κατά τον ψυχρό πόλεμο.
    Ας το δούμε και από την θετική του πλευρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολίτη το θέμα με τους Βούλγαρους κατασκόπους είναι εξαιρετικά σοβαρό διότι πρόκειται για υπόθεση κατασκοπείας από χώρα, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο από τούς τρεις Βούλγαρους , υπηρετούν σε στρατιωτική βάση της γειτονικής χώρας στην οποία εδρεύει επισήμως και αμερικανική στρατιωτική αποστολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή